Как се създава съд за/на властта

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева, Капитал

Сотир ЦацаровНяколко събития в законодателната и съдебната власт вървят паралелно и в ускорителен режим през последните седмици, макар и някои планирани от година. Ускорението е дотолкова забележително, че няма как да останат несвързани събитията и фактите, които се настигат, изпреварват или променят в крачка. Всички те се прокламират и пропагандират като елементи на съдебната реформа, и конкретно ускоряване на съдебните дела и борба с корупцията във високите етажи на властта, но на практика означават друго.


Да видим:


- Само в един ден (сряда) парламентът отметна две точки, пряко свързани със съдебната власт: първата - без дебати в пленарната зала се приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, ограничаващи финансирането на съсловните организации на магистратите от външни източници и същевременно бе въведена кариерна привилегия за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) - да могат да си избират съд и прокуратура, в които да се върнат след изтичане на мандата им.


- В сряда и четвъртък правната комисия в спешен режим прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, предвиждащи прехвърляне на делата за корупция срещу министри, магистрати и други висши държавни служители от Софийския градски съд (СГС), където досега са се разглеждали, в Специализирания наказателен съд /СпНС/. Мотивът на вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти е, че делата трябва да се разглеждат от специализирани съдии, каквито, приема се, са магистратите в спецсъда, който - пак според мотивите - е доказал своята ефективност.


- Пак в четвъртък тържествено беше внесен обвинителният акт по делото на КТБ в Специализирания наказателен съдх (СпНС), председателят на чиято по-горна апелативна инстанция беше избран във вторник от мнозинството на Съдийската колегия. Изборът бе направен в нарушение на ясното предписание на Закона за съдебната власт (ЗСВ), че председателят трябва да бъде от същото или по-високо ниво на съдебната система, какъвто кандидат имаше, но той беше елиминиран. Факт, който подсказва за други мотиви на избора, но за това по-нататък. Изкачването на избрания председател от шефския стол на първоинстанционния спецсъд на стола на по-горната апелативна инстанция освобождава мястото в спецсъда и съвсем скоро трябва да бъде избран и шефът на първата специнстанция. Именно съда, в който днес влезе делото с обвинителния акт за КТБ. (Една от основните функции на председателя на всяко съдилище и разпределението на делата на случаен принцип.)
- Паралелно с всички тези събития, които се реализират чрез лоялното на главния прокурор мнозинство във ВСС и още по-лоялното управляващо мнозинство в изпълнителната и парламентарната власт, главният прокурор почти всеки ден иска снемане на депутатски имунитети и прокуратурата всекидневно повдига обвинения на високопоставени фигури от законодателната и изпълнителната власт, с което видимо се покачва обвинителната дейност преди предстоящия пореден мониторингов доклад на Европейската комисия.


Каква е връзката между тези събития и защо я виждам точно такава?


Първо, официално заявените мотиви на тази трескава законодателна активност и бързане да се осъществят промените преди лятната ваканция, не се подкрепят от фактите, напротив. Да се прехвърлят делата в Специализирания съд с мотив, че е ефективен, се опровергава от доклада за проверката на ВКС на СпНС, както и от приетия тази седмица от ВСС доклад на комисията по натовареността, който заслужава отделен анализ.


Според проверката на ВКС в Спецсъда за периода 2012 - 2015 г. преобладават делата от частен наказателен характер, а по водените от прокуратурата процеси е внушителен броят на споразуменията с прокуратурата и е обезпокоителен броят на отменените присъди. Що се отнася до специализацията на съдиите, без да обсъждам техните професионални качества, припомням само проверимия факт: че поради липса на кандидати при създаването на спецсъда за съдене на организираната престъпност в него влязоха предимно съдии от районни нива и бивши прокурори, преквалифицирали се в съдии.


Що се отнася до мотивите за промените в ЗСВ, конкретно за ограничаването на съсловното сдружаване на магистратите и на външните източници за финансиране на магистратските организации, там не само няма заслужаващи внимание мотиви, а според мнението на мнозина юристи предложенията са противоконституционни и "ще паднат".


А предвиденият кариерен бонус за сегашните членове на ВСС е скандална провокация към здравия разум и обществената търпимост. Кариерната привилегия - да си избират в кой съд и прокуратура да отидат след изтичане на мандата им, е нахално заобикаляне на конкурсите и правилата за кариерно израстване.


А като се знае и двойният метър, с който те мереха провинения и поощрения на магистратите, и пълния непукизъм и отрицание, с които мнозинството на ВСС отвръщаше не само на критичните публикации, а и на предложенията на малцинството в съвета, кариерното им предимство става още по-възмутително.


Истинските мотиви и цел са други: чрез тези промени спецсъдът да се превърне в съд на прокуратурата за властта


Но как? Нима е лесно да принудиш съдии да отсъждат по волята на нескопосани обвинителни актове?

Никак не е лесно, напротив. Затова офанзивата за създаване на удобен съд върви едновременно по няколко линии:


- През ЗСВ: Предвиденият бонус в ЗСВ ще даде възможност на сегашните членове на Висшия съдебен съвет да си изберат места в Спецсъда, където пък с промените в НПК се прехвърлят делата за корупция на високите етажи на властта. А мнозинството членове на ВСС са проверени и доказали лоялност в обслужването на интереси чрез гласуването си в съвета.


(Допускам, че ще бъде оттеглено от ЗСВ ограничаването на сдружаването и на външното финансиране на съсловните магистратсски съюзи като противоконституционно. Но вдигнатият шум за финансирането свърши безценна работа: да заглуши именно скандалното въвеждане на кариерния бонус, който не само ще остане в проекта, но е отдавна замислен и ще се разшири, каквито предложения вече се чуват, с възможност да си изберат не само в съд от същото ниво, а и от по-високо, например ВКС.
Но кариерната привилегия има и друга цел - да бъдат "мотивирани" кадровиците от мнозинството на ВСС за още няколко последни големи поръчки: едната - да гласуват за подходящ председател на първоинстанционния спецсъд (където ще се гледа делото КТБ); и другата - да изберат председател на Върховния административен съд (ВАС) на предстоящия след ваканцията избор, който им бъде посочен. Нищо даром.)


- През НПК: Най-напред, и още от миналата година, по директива от главния прокурор се масовизира твърдението, че формализмът на НПК спъва наказателния процес. То беше вкарано дори в новините като достъпно за масите обяснение, че законът (НПК) пречи на прокуратурата да разследва и да постига бързи присъди. А такъв въпрос - за формализма на наказателния процес, е до такава степен сложен и тясно-специализиран, че би трябвало да се обсъжда на чисто експертно ниво, а не да се профанира от Емил Димитров Ревизоро и Данаил Кирилов с цел спечелване на нар народа за нов НПК.


Планът е елементарен и почти осъществен: покрай намаляване на формализма в процеса (за което също има съмнения за противоконституционност, тъй като се въвеждат различни правила и срокове за обвиняемите и така специализираният съд става специален и извънреден) бе записана и промяната на подсъдността и преминаване към Спецсъда на онези дела, които се водят за корупция на високите нива в СГС. Където новият председател Калоян Топалов бе междувременно разчистил наследеното от Владимира Янева тържище и бе сложил ред в разпределянето на делата.


Но сега специализираният съд, облекчен от формализма и подкрепен вече и с нови доказани кадри по линията на кариерния бонус, започва ударно и бързо да чете осъдителни присъди. Или да не чете - зависи от кривата на конюнктурата - по делата, подготвени от Цацаров и чакащи само промяната на подсъдността.


Обявява се глобалната победа - видяхте ли, че НПК пречеше. Прокуратурата вече постига успех в съда именно по голямата корупция във всички сфери (и следва позоваването на делата срещу депутати от различни партии, медийни собственици, бивши министри, бизнесмени и т.н. - цялата редица всекидневно привличани под отговорност според съобщенията на прокуратурата от няколко месеца насам). Но най-вече - с промените са създава удобство за феномена КТБ, с 15-те хиляди страници обвинителен акт. В независим съд това дело трудно би дори започнало.


Така кръгът се затваря - главният прокурор произвежда политика не само чрез повдигане на обвинения, а вече и чрез специализирания съд.


- По грубо популистката линия: Делото КТБ например се внася с огромен пропаганден шум, с помагало за улесняване на обществото от 160 страници, описващо модела КТБ, с натрапчивия акцент, че е създаден от един единствен човек. И с пресконференция, на която се повтаря същото, но с акцент "свършихме огромна работа, сега да видим съда". Украсено с популистки добавки, че ако не бил моделът, създаден от главния обвиняем, щяло да има пари и за пенсионерите, и за магистралите, и за въоръжаването на армията. Народът пред телевизора не ходи с НПК под мишница, за да прецени каква работа е свършена.


А защо промените трябва да бъдат приети преди лятната ваканция?


Заради предстоящото европредседателство има вероятност следващият мониторингов доклад на ЕК за България да излезе по-рано - възможно е през септември, а не през януари, както досега, за да не съвпадне със старта на най-голямото българско събитие. И дотогава главният прокурор трябва да събере достатъчно аргументи срещу най-тежкия укор на Брюксел - че в България няма обвинения и присъди над високи фигури от властта.


Всичко това е възможно да се направи само в съзаклятие на политическата власт с главния прокурор


Затова будят смях сравненията на българския поход за овладяване на съда с ограниченията, които Орбан в Унгария или Качински в Полша предприемат и за които Брюксел все по-заплашително втвърдява тона към тях. Посегателствата на Орбан и Качински към независимостта на съда са политически решения, за които те "имат топки" да си носят отговорността пред техните избиратели, които, видно от новините, все пак оказват съпротива.

Българският поход срещу съда (чрез създаване на удобен за главния прокурор съд) само се подпомага от политическия фактор, който се сговаря зад кулисите с единственият неподсъден фактор в държавата - главата на Прокуратурата на Република България, както и да се казва той. За да му бъде позволено (на политическия фактор) да управлява. А договореното на тъмно се изговаря на светло, но вече украсено за обществото, от публичните лейтенанти на задкулисието в правната комисия.


Разликата е същностна. Брюксел громи Орбан и Качински за техните съдебни реформи, защото вижда кой взема решенията. А поощрява българската реформа, тоест съзаклятието на нашето задкулисие. Не е парадокс, а пошъл цирк.


А съпротива няма - защото разпадащото се общество вече не иска справедливост, а мъст.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Много добра статия на Петя Владимирова. Но си я четем тука и се ядосваме. А мафията си върши своето и хич не и пука, какво мислят хората, които могат да мислят.

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Заглавието би трябвало да бъде - Как се руши държавността. С любезното съдействие на политическата класа. А също и народът, който помага на политическата класа да го управлява толкова добре, колкото заслужава.

 3. 3 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Къде е българският Пиночет?

 4. 4 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Тъжно е да видиш как пред очите ти се руши самата тъкан на държавността... За съжаление моделът #Кой нагло се самовъзпроизвежда отново и отново както в съдебната, така и в законодателната власт. Не знам кое заслужава съжаление - това, че знаем какво се случва, или това, че не правим нищо по въпроса... Преди повече от сто години един велик българин е достигнал до същия извод - Народе????

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Аха... взе да ми се изяснява защо е цялата истерия, щом бравопетя се включи.

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "Разликата е същностна. Брюксел громи Орбан и Качински за техните съдебни реформи, защото вижда кой взема решенията. А поощрява съзаклятието на нашето задкулисие, наричано реформа. Не е парадокс, а пошъл цирк."

  Да бе... лош Брюксел. Не ви се връзва на истерийките и мераците. Как тъй ще громи Унгария и Полша пък ще поощрява "нашето задкулисие". Вие като пишете нали не си вярвате сами. За един прЕАтел питам...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно

  ЦАЦАРОВ И БОРИСОВ - ОСТАВКА!!!! НАГЛЯРИ ДОЛНИ

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Значи прокуратурата ще си има спец. съд и спец. обжалване, дето да оформят правилните решения. Така поръчките ще се изпълняват качествено и в срок.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Петя Владимирова е отново е безпощадно точна. Заради малкото като нея, скоро ще има репресивни закони и спрямо журналистите.
  А народа ще продължава да спи и да се надява на талончетата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Петя Владимирова е отново е безпощадно точна. Заради малкото като нея, скоро ще има репресивни закони и спрямо журналистите.
  А народа ще продължава да спи и да се надява на талончетата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Петя Владимирова е отново е безпощадно точна. Заради малкото като нея, скоро ще има репресивни закони и спрямо журналистите.
  А народа ще продължава да спи и да се надява на талончетата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Петя Владимирова е отново е безпощадно точна. Заради малкото като нея, скоро ще има репресивни закони и спрямо журналистите.
  А народа ще продължава да спи и да се надява на талончетата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Как става така че един и същ пост го има 3-4-5 пъти.....
  От 10 до 13 все едно и също.
  Ндй е виновен и кой го допуска това....

  Сидо
 15. 15 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Уважаема госпожо Владимирова,
  прекрасна статия, вярна и точна--такива журналисти ни трябват!
  Но..бъдете внимателна, защото в мафиотската държава, в която живеем, държавата на заплахите с отвити болтове и разхвърляни по асфалта агнешки черепи..никой не е застрахован..вижте какво се случи на "непослушни" и достойни журналисти като Оги Стефанов и Люба Кулезич..Бъдете жива и здрава. Оставка на корупмираната Цацаратура! Веднага!

  www.commcrime.blogspot.com
 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Съд за властта в Бг-то се създава по следния начиин : На основание крадливия манталитет на магистратите, на навеждането им според пАрата, посочваш едно бомбе (като Красьо Черния примерно...примерно, не че нещо), казваш на магистратите че въпросното бомбе е "лобист" и раздава постове срещу заплащане и готово! Лесна работа, кво му плащаш!?!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 855 Неутрално

  В последните няколко години, един виден вифаджия с подкрепата на един пожарникар, налазиха съдебната система и я насадиха с милиционери и малограмотни следователи и прокурори.
  От милиционер да чакаш нещо смислено да свърши, освен да ти напише неграмотно акт за привишена скорост е все едно да чакаш ББ да прочете втората си книга през живота, като първата е Устава на БКП и пожарникарската клетва.
  Всякакви опити за анализ на продънената съдебна система опират в гербаджийската сган.
  Не че преди това други не се изходиха по същия начин там.

 18. 18 Профил на leni_n
  leni_n
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Както обикновено много точен и задълбочен анализ на Петя Владимирова. Но керванът си върви, мафията прави каквото и когато си поиска. Обществото вече няма никакви имунни сили да се противопостави на тази тенденция.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  Съдът реши, че ТИРът е багаж на шофьора....
  Това ВАС.

  А ВКС се гордее със САПАРД, Масларова, Бисеров...

  Крадецът пак вика дръжте крадеца.

 20. 20 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Много уважавам П.Владимирова. Но този път тя изобщо не успя да ме затрудни. На въпроса , зададен в заглавието, отговорът е кратък - Никак.

  Stupid people make me sick
 21. 21 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Браво Петя но тук главния въпрос е КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ЗА ДА НЕ СТАВА ТАКА ? И моя отговор е: ДА СЕ НАСТОЯВА ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРАВОСЪДЕН БОРД , НАШИТЕ МАГИСТРАТИ ДА НОСЯТ КУФАРЧЕТАТА НА ВНЕСЕНИ ОТ ЗАПАД И РУМЪНИЯ ИСТИНСКИ МАГИСТРАТИ / НЕ КАТО НАШИТЕ МЕНТЕТА/ И ДА СТАЖУВАТ ДОКАТО СЕ НАУЧАТ ДА ПРАВОРАЗДАВАТ ПО ЗАПАДЕН ОБРАЗЕЦ ! А за всички наши магистрати с 5 годишен срок да се въведе полиграф и основна проверка на доходите им , а и на роднините им по права линия ! Или ГРУЗИНСКА РЕФОРМА НА МВР И ПРАВОСЪДИЕТО ! И РЕЙТИНГ НА МАГИСТРАТИТЕ ОПРЕДЕЛЯН ОТ НАРОДА !
  Иначе оправия няма и ще ни управляват /докато има България на картата/ все някакви подобия на героите на Доньо Донев !

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#17] от "SSS":

  "В последните няколко години, един виден вифаджия с подкрепата на един пожарникар, налазиха съдебната система и я насадиха с милиционери и малограмотни следователи и прокурори."
  Не е само съдебната система.Сега по морето са плъзнали да изпълняват онова перо в бюджетите си,наречено "приходи от глоби",всички агенции и контролни органи, и тяхната неграмотност е направо смешна.

 23. 23 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  А Петя се доказва като топ-журналист с всеки свой материал.Хубаво е,че Дневник я има на разположение.

 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Петя Владимирова е отново е безпощадно точна. Заради малкото като нея, скоро ще има репресивни закони и спрямо журналистите.А народа ще продължава да спи и да се надява на талончетата.
  —цитат от коментар 10 на Gopeто  Не си прав !
  Народът не само, че не спи, ами е и силно активен . Тези мръсници-грабители, да не са дошли от Марс ? Нали същият този народ ги е избрал и ги избира вече 28 години, с изключение на четирите години 1997 - 2001 !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Как става така че един и същ пост го има 3-4-5 пъти.....От 10 до 13 все едно и също. Ндй е виновен и кой го допуска това....
  —цитат от коментар 14 на Иванчо  Новият дизайн за улеснение на всички нас !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на minko_georgiev
  minko_georgiev
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Поздравления за задълбочения анализ!

  Последното изречение е много, много вярно:

  "А съпротива няма - защото разпадащото се общество вече не иска справедливост, а мъст."

  Следователно - не е далеч времето когато следващата масова реакция на обществото ще бъде изключително непропорционална, но лошото е че този цикъл ще се мултиплицира, без край.

  Защото тук, у нас се толерират посредствените, некомпетентните личности, чиито качества се свеждат до амбиция и лоялност към онзи, който държи властта - този модел е бъде образец за провалена държава...

 27. 27 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Статията е много добра и страхотно отделя лъжите за пред хората и това, което реално се случва.

  Знаете ли защо съм позитивно настроен за бъдещето? Защото хората имат право на мнение - все повече такива статии и мнения достигат до хората, а медиите подчинени на статуквото няма как да ги спрат, поне не още, а всеки искащ и мислещ, може да ги прочете и да вникне в тях.
  Вярвам че вървим към по-добро, но просто става бавно.

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2972 Разстроено

  До коментар [#27] от "Александър":

  По принцип си прав и ако се позовем на Библията остават ни още само 20г за да „вникнем и разберем“

 29. 29 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Лозан Панов ще го търсим със свещ. Както и всички онези магистрати, които излязоха с имената и лицата си на стълбите пред Съдебната палата. И, които, помнете, оставихме сами, щото бяхме много заети с това да си почиваме след дълъг работен ден.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Опа Петя Владимирова намрази и Брюксел. Щото гали по главицата Баце и Цацаров...

  Трагична пиеса.

 31. 31 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Безпаметен клептомански канибализъм - това е държавята ни отвътре. Фасадата на нашата клептокрация - спретнатичка, понакиченка - за пред чужденците и за демокрация минава - само да не вдигаме много шум да им пречим. Отвътре обаче - оргия на канибали крадци, смрад и разложение. Докато вентилът "Терминал 2" още работи крадците в коридорите на властта ще опазят плячката си. Веднъж реши ли населението да прекрати прогонването си и излезе ли срещу канибалите, жална им майка на кралите и полит-съучастниците им!

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  "....Фабрикувани криминални обвинения

  Корпоративният набег стартира с фабрикувани криминални обвинения. В тези ситуации престъпниците плащат на съдия или прокурор да издаде заповед за издирване и арест на собственика на банковата институция. Това може да доведе до неговото задържане, което от своя страна силно затруднява способността на обвиняемия да се защити по време на действията срещу него.

  Прокурори се включват в реализацията на такъв тип схеми.

  Организаторите на набега обикновено търсят контрол върху бизнеса използвайки необоснована съдебна заповед. Понякога те използват съдебната заповед като извинение да придобият корпоративни документи, с които да придобият контрол върху компанията или нейни активи.

  В случая с Корпоративна банка, фабрикуваните криминални обвинения са използвани срещу собственика.

  Първо, Василев е обвинен в опит да организира убийството на Делян Пеевски. Тези обвинения обаче много скоро се оказват напълно измислени и без никакви доказателства.

  Второ, Василев официално е обвинен в открадване на огромни суми от собствената си банка. Тези обвинения не съдържат никаква информация и факти, които да доказват как той е извършил уж незаконното присвояване, като се прокарва простото предположение, че е изнасял парите в чували от банката.

  Трето, допълнителни обвинения са повдигнати срещу Василев, предполагащи че той е глава на организирана престъпна група заедно с още 18 души, включително служители на банката и външни одитори. Отново обвиненията са голословни и без доказателства.

  Въпреки това е стартирана кампания за очерняне на КТБ и собственика. В нея организаторите разпространяват фалшива информация в медиите, които често се доверяват, защото идва от държавни институции. Докладите им потвърждават фалшивите обвинения, като насочват общественото внимание към измислените факти.

  Повече от 1000 новинарски материала, свързани с Василев и Корпоративна банка са публикувани в рамките на дванадесет дни между 12 юни и 24 юни 2014 г. Повечето от тях са публикувани от медии, собственост на Пеевски...."

  http://www.transmedia.bg/2017/02/15/ %D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%B3-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BA%D1%82%D0%B1/

  Корпоративният набег срещу КТБ

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK