Суджуци и локуми (Гастрополитическо размишление)

Суджуци и локуми (Гастрополитическо размишление)

© Анелия НиколоваВ опита си да опише най-добрия възможен свят, в който бихме искали да живеем, утопистът Шарл Фурие в средата на XIX в. го поставя под знака на "гастрософията" (сиреч на "мъдростта на стомаха"). Става дума, разбира се, за чисто въображаем свят, където добрата храна и най-вече вкусът дотолкова надделяват над лакомията и алчността, че умереността гарантира всеобщото щастие на гражданите.


В реалния свят, в който живеем, преяждането, уви, е норма, която бихме могли да определим като "гастрополитика". Преяжда се с власт, с пари, с ресурси. Преяжда се, защото е възможно или пък защото го позволява служебното положение. И най-вече заради убеждението, че "така правят всички". Преяжда се глобално, а и на съвсем битово равнище, в изблик на чист консумативизъм.


Ала дори и от тази гледна точка историята с четирите тона суджуци, размятани цяла седмица из нашите медии, е омерзяваща с крайния си "гастрополитически примитивизъм" и най-вече с онова, което тя разкрива за българските нрави и отношения, навързани като свински черва.
Представете си само завръзката: как от години депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов измъква от бизнесмен в Добрич специални, ама много специални суджуци, и то на камари, напълнени по специална рецепта с еленово месо лично за г-н министър-председателя Бойко Борисов. И как споменатият бизнесмен, без да гъкне, го снабдява с тях в изобилие, очевидно убеден, че са за "височайшата трапеза". Докато изведнъж (и тук версиите се разделят) нещо се случва: или бизнесменът решава да попита г-н министър-председателя вкусни ли са суджуците (та да му достави още и да напомни за себе си), или се усъмнява, че доставчикът единствено го подяжда, или пък най-накрая възроптава, стреснат от разрастващия се апетит на депутата.


И следва развръзката: ядосан (навярно без да съзнава сравнението), че е изкаран като някакъв нов Гаргантюа, поглъщащ тонове храни, принасяни му верноподанически от населението,
премиерът Борисов поде "антираблезиански бунт": той алармира прокуратурата, че нито един суджук не е стигнал до него. Съответно главният прокурор Цацаров, разтревожен от тази вест, разпореди в спешен порядък проверка, която изцяло потвърди заявлението на г-н министър-председателя. Медиите бяха уведомени за "подяждането" и в цялата страна начена издирване какво е станало с отклонените суджуци, къде са отишли те, не висят ли все още на някакви ченгели за сушене или пък вече са потребени в друга угода.


Немедлено и чрезвичайно в Добрич се явиха "на крака" трима прокурори от звено "Антикорупция", плюс говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова и бригада спецполицаи. В жанр "говори прокуратурата" ни бе съобщено, че ще се защитават свидетели, а на място ще се търсят доказателства, които могат да бъдат укрити или унищожени.


За да не си помисли някой, че става дума само за 4 тона суджуци (на стойност около 45 000 лв.), бе съобщено, че депутатът Мартинов се бил сдобил още с климатик, както и с канапе за офиса, а също незаконно си бил осигурил и две паркоместа. Пак през медиите изтече информация, че може би покрай суджуците той е измъкнал и шейсет килограма пастърма допълнително.


Засега в Добрич (може би поради летния сезон) няма да бъде въведено извънредно положение и жандармерията все още не е завардила основните входове и изходи на града, използвайки специално обучени кучета за откриване на деликатеси.


Междувременно стана ясно, че от години в деловодството на прокуратурата отлежава сигнал по случая, изпратен от добре известния бивш премиерски съветник по антикорупцията Яне Янев. Изглежда, че политическата корупция в Добрич е доста по-дълбока и нещата изобщо не се свеждат само до шумно издирваните от прокуратурата мезета.


Аферата със суджуците във вида, в който ни бе представена, обаче е лесна за консумация от широката публика. "Гастрополитика" в най-потребителски вид, която бързо отклони вниманието на медиите и публиката от доста театралната пресконференция, дадена от прокуратурата по разследването на "модела КТБ", от която така и не станаха ясни редица важни факти и обстоятелства. Например как в тези 1360 тома по делото изобщо не се упоменава лице с инициалите Д.П. (известно още и като числото 10 от тефтерчето на Филип Златанов, за което вече всички забравиха).


Не стана ясно и кредитирана ли е с пари от КТБ една медийна империя, нито дали прокуратурата не е разследвала това обстоятелство още през 2009 г., макар и да не го разследва днес.
Продължава да не е ясна съдбата и на тези 4 млрд. лв., които всички ние платихме от джобовете си след умишления фалит на КТБ.


За сметка на това целият ресурс на прокуратурата и на нейните специализирани звена бе впрегнат в издирването на 4 тона суджуци, дето така и не стигнали до премиера.
На нещо да ви напомня това?


Аз лично се сещам за христоматийния разказ на Чудомир "Суджуците".


Ако не сте го чели, припомням сюжетната интрига накратко. Един мазен, валчест чичко от Ямбол (не от Добрич) се явява при ветеринарния доктор Тровикучков с молба да му се издаде разрешение за продажбата на суджуци. Чичкото твърди, че стоката му била от прясна по-прясна, докарана на сол, пипер и кимион. И тутакси предлага на ветеринарния инспектор да му отреже, откъдето поиска. Стоката била пробвана, както си му е редът, от местния партиен лидер г-н Джаков и от народния представител Двегушев.


Доктор Тровикучков обаче се запъва: суджукът му намирисва, струва му се опасен и трябва да бъде унищожен. Топчестият чичко избърборва някаква заплаха, размахва ръце и изчезва.
След което начева една дандания. Областният партиен лидер Джаков заявява, че суджуците са негови и не могат да бъдат конфискувани. Понамирисвали само чувалите, в които той преди това пренасял цървули.


Тутакси телефонира и депутатът Двегушев, който отсича: суджуците да се освободят веднага.
Безсилен, докторът нарежда да се пусне по-голямата част от суджуците. Само тия, дето най-намирисват, да се заровят нейде край града, за да не се изтрови населението. И предвидливо ги залива с газ.


На другия ден обаче той втрещен вижда, че агентите, дето е трябвало да заровят суджуците, са ги накачили да се сушат по стълбове и прозорци – едни такива суджуци, лъснати и възсурови.


С оглед на този пророчески разказ на Чудомир не би било зле да сезираме прокуратурата да се обърне и към ветеринарната служба в Добрич. Току-виж се окаже, че суджуците са били развалени и затуй не са стигнали по предназначението си. Кой знае.


Не че това е от особено значение. Нали суджуците бяха вече съвсем надлежно и пропагандно изконсумирани.


Досущ като медийни локуми.


А в устата народна продължават да се роят противоречиви усещания. Сходни с тия, описани от друг класик на родната ни литература – Елин Пелин – в далечната 1902 г.:
Държавата – пише той – заприличва на бакалин, когото народът поддържа с труда си, а той вместо истина и справедливост му продава скъпо и прескъпо развалена туршия. Лъже държавата. Мащеха е тя за едни, а за други млечна майка.


Така към суджуците и локумите се добавя и вкусът на развалена туршия.
Основоположения в българската "гастрополитика", маркери на света, в който, уви, живеем.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Нещата бяха ясни още от кашкавала на Искра Фидосова...

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не стана ясно и кредитирана ли е с пари от КТБ една медийна империя, нито дали прокуратурата не е разследвала това обстоятелство още през 2009 г., макар и да не го разследва днес.
  ------------------------------
  След като се публикува тук, явно тая медийна империя е на универсалното зло - двайсе и няколкогодишния бизнесмен Делян Пеевски.
  Е , Делян Пеевски е олигархо-бизнесмен по майчина линия за разлика от един друг финансово-икономически тайкун, който на 29 години само и единствено поради гениалността си успя да приватизира Каолин, но това е друга бира.
  Драги ми Смехурко, в един кредит има проблем само и единствено когато не е върнат и/или когато лихвата е непазарна.
  Та тая медийна империя върнала ли си е кредита ?
  Ако не го е върнала - има проблем.
  Ако го е врънала, как го е върнала - с истински пари или с прихващания ?
  Ако е с прихващания, е леко съмнително.
  Какви лихгви е плащала по този кредит? Пазарни или символични?
  Драги ми смехурко, да меткаш в публичното пространство едни кредити, без да отговаряш на тези въпроси и в същото време да забравяш едни депозити с надпазарни ливхи и едни смешни консултантски договори е също толкова вредно за организма, както яденето на Чудомировите суджуци.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добре казано ,Тони ..:))
  Но тук става дума и за нещо по- жалко ..
  Един примитив, не случаен , лидер на ГЕРБ , гаулайтер на Добричка околия , вероятно избран по височайшия вкус на Цв. , е български депутат , в 21- вия век , в 2017 година ..
  Тук по- опасното не е гастрономията на "Гаргантюа и Пантагрюел " ::)) или соц, утопистите Фурие или Робърт Оуен ....
  Става дума за 21- вия век , за нрави, морал, степен на "развит" гербаджийски Ентелект , на Боков законотворец, на съвестта на нацията ...:))) Става дума за аборигени, които "пишат " законите - в 21-вия век !!??
  Става дума за неандерталци, селски примитиви- на власт !!??

  И тогава ни става тъжно за България на 21-вия век ...

  А,иначе, Боко може и д е изял 100-тина килограма , но КАК и КЪДЕ да ги открие вездесъщата ни прокуратура ??? ::))))
  В тоалетните на Банкя , ли ?? Сложни биотехнологии и спецове по отпадъци са нужни тук ::))) А с такива , тя , явно не разполага ..
  Не успя да надуши "мирисът на КТБ" - с години, та едни суджуци ли ще надуши цацаровата прокуратура ??? ::))))

  BIG AL
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2610 Неутрално
 5. 5 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  После, Боко не може да остане по- назад от приятеля си Маджо,например..Мултимилионер - в Швейцария , а е започнал , като продавач на КАШКАВАЛ на Околовръстното, докато , не чичо му е починал и завещал нещо,
  а ДС другарите са извикали примитива - и му дали едни торби с наши, български пари ...СИК - история , скорошна ...

  BIG AL
 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  После, Боко не може да остане по- назад от приятеля си Маджо,например..Мултимилионер - в Швейцария , а е започнал , като продавач на КАШКАВАЛ на Околовръстното, докато , не чичо му е починал и завещал нещо,
  а ДС другарите са извикали примитива - и му дали едни торби с наши, български пари ...СИК - история , скорошна ...

  BIG AL
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  След такива текстове се убеждава, че има талантливи българи.

  подпис
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5160 Неутрално

  "Държавата заприличва на бакалин, когото народът поддържа с труда си, а той вместо истина и справедливост му продава скъпо и прескъпо развалена туршия. Лъже държавата. Мащеха е тя за едни, а за други млечна майка"

  Наистина колко далновиден е бил Елин Пелин

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  адмирации за автора.сега ГЕРБ са на пангара.
  https://www.bgjargon.com/word/meaning/ %D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80,%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  Историята със суджуците е достойна и за Бай Ганьо Балкански !!! за съжаление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Ценното на тази статия е, че ще остане вярна в България много след като си замине това правителство.

  подпис
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  жалко е но е истина. омазаха се до ушите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  За щастие, кметеее , за щастие !
  Един що годе хубав провинциален край бе останал в България , и нгего го политизирахте .
  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Bukalemun
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  ???би ли се пояснила какво общо точно аз имам със суджуците на герб в родния ти край ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  И така на всеки 50 години някой автор пише все за бае ви Ганя и суджуците в България ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Ми нашите добруджански байганьовци , не са чак толкова отрицателни хора .....
  Печелят си , работят си и хората около тях , също......къде е проблема ?
  В Добруджа така вървят нещата , от време оно .....и проблеми няма .....
  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5678 Неутрално

  До коментар [#1] от "дядо Добрин":

  От кашкавала на мандрите за шумкарите!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на ПП СУДЖУК и Бай Бахур
  ПП СУДЖУК и Бай Бахур
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ценното на тази статия е, че ще остане вярна в България много след като си замине това правителство.
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  И мен ме притеснява че се очертават още няколко кабинета "Борисов".

  Никой не е по-голям от Бахура!
 19. 19 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Гневно

  Сентенцията на тази прекрасна статия се състои в замазването на аферата КТБ с тая простотия за суджуците...какво става с КТБ?? Тишина...Да попитаме на висок глас защо липсват имената на Д. Пеевски, Искров, Мавродиев и Ментата в обвинителния акт, или Цацата си пийва тайничко с тях всяка вечер на една софра..? Есента е времето, когато ще попитаме за това от площадите...и ще е най-добре да се въоръжим добре...

  www.commcrime.blogspot.com
 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Мизерия във всичко и навсякъде !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 562 Неутрално

  ГЕРБ-Суджук
  ЦСКА-Чорбата
  Левски-Семкаджии
  Италианците-Макаронджии
  Мексиканците-Фасулковци
  Локумите за останалите. Затуй стига с тия суджуци...

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  "... как в тези 1360 тома по делото изобщо не се упоменава лице с инициалите Д.П. (известно още и като числото 10 от тефтерчето на Филип Златанов, за което вече всички забравиха)"

  Едва ли някога това "лице" ще бъде упоменато. А всъщност. проблемът се крие точно в него и по-точно, в тези зад него.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 760 Неутрално

  "Ала дори и от тази гледна точка историята с четирите тона суджуци, размятани цяла седмица из нашите медии, е омерзяваща с крайния си "гастрополитически примитивизъм" и най-вече с онова, което тя разкрива за българските нрави и отношения, навързани като свински черва."
  Всичко това е много долнопробно. много примитивно. Вярно е, че не сме най-големите аристократи в Европа, ама принизяването на обществения интерес до 4 тона суджук съвсем ни довърши. Аферата със суджука беше благодатна за прикриване на други далавери и интереси и тя сполучи в това отношение. Все пак това не променя факта, че сме първосигнални същества с изключително елеметарно мислене.

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6676 Весело

  Давай на локуми, по меки за зъбите :).

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Другия път, пак ги изберете. И ГЕРБ , И Борисов , и цялата банда разбойници.А после пак ще си разказваме хуморески,сякаш това не се отнася до нашия живот и нашата държава.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":???би ли се пояснила какво общо точно аз имам със суджуците на герб в родния ти край ???
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами погледни се бе!
  До там където си отговорил половината коментари са твои......
  И това е от зор да покажеш колко лоши са ГЕРБ.
  Ама не го правиш за друго а от чисто политическо интересчийство!

  Видите ли, се опитваш да покажеш, че герберите са много лоши и трябва да се махат (не че не го плещиш и директно де)....Та да дойде кой?....Твоите хора!
  Чунким не ги знаем ние що за стока за и БСП/БКП.
  Всъщност липсата на мяра, която ти демонстрираш е характерна за всички от червената ужпартия!
  А тази липса на мяра говори много красноречиво що за стока сте и вие!
  Хвани едните па удари другите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Сентенцията на тази прекрасна статия се състои в замазването на аферата КТБ с тая простотия за суджуците...какво става с КТБ?? Тишина...Да попитаме на висок глас защо липсват имената на Д. Пеевски, Искров, Мавродиев и Ментата в обвинителния акт, или Цацата си пийва тайничко с тях всяка вечер на една софра..? Есента е времето, когато ще попитаме за това от площадите...и ще е най-добре да се въоръжим добре...
  —цитат от коментар 19 на Торбалан


  Сякаш не знаеш на коя софра пийва Цацата!
  Ми те го казаха, ама кой ти обръща внимание къде ходи главния прокурор и с кого си урежда тайни срещи в явочни квартири!
  И понеже никой не обръща внимание на това къде ходи, как и с кого се среща Цацата, затова ще сме си скъпи на суджуците и евтини на милиардите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До автора!
  Г-н николов, въпреки очевидните ви фактологични познания не можете да постигнете дълбочина във проблемите. Някак се плъзгате повърхностно.
  За всички е ясна ситуацията със суджуците. нещо така близко до нашата психология. Сигурно се е случвало и в другие части на БГ, с други хранителни и може би перилни продукти, телефони, техники и т.н.
  Но Най-точно това се вижда в статията за паметника 1300 г.
  Фактологията беше отлична, подробна, но изводите не приемливи. Защо? Ето защо, ЗАЩОТО ЗАТРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ЗАБРАВА НА ТОВА ОТ КОЕТО СЕ ОПЛАКВАТЕ.
  Колко са хората които се ровят в миналото, анализират и правят изводи. Много малко. А паметник като си стои поражда въпроси и повече хора търсят отговор.
  ДА! Както би казал Радичков....
  Не виждате ли, че още днес, вече хвалят Бай Тошо!
  А каква митолоия ни очаква след 20 г. дайте сиш сметка, моля....

  Сидо
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Добре че Тони ме подсети. Значи, суджуците са тръгнали от Добрич, но не са пристигнали при Боко. Щото той суджуци не яде заради високо кръвно. И ветиринарните нищо не знаят. Значи някой ги изял по пътя.
  КОЙ ИЗЯДЕ СУДЖУЦИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ???????

 31. 31 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 426 Весело

  Великолепно написано!
  Поздравления за автора!

 32. 32 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 433 Неутрално

  ГЕРБ от години рекетира бизнеса. Не само в Добрич.
  Който откаже да даде, попада в тефтерчето на местния гербераст-бейлербей.
  И започват проверки от герберасти-чиновници в контролни държавни органи.
  Които дават поисканото, не се закачат, както Мишо Бирата. Помните ли го? И да го помните файда няма - той беше умрян, жена му също.

 33. 33 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Отлично, браво на автора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK