Българското време

Българското време

© Георги КожухаровТази единствена дума, написана от ръката на Васил Левски с неговия не особено красив почерк, стои самотно и неразгадаемо в тефтерчето му, не е свързана с нищо от останалото му съдържание.


Българското време


Там той си е записвал неща, които да му напомнят за някакви задължения, песни, сметки, неща, които съпътстват живота му, но тази дума стои по начин, коренно различен от всичко друго.
Тази дума, последвана от четирите въпросителни, стои уникално в цялата българска история. Ние не знаем какво точно е изразил с нея Васил Левски. Какво пита с този въпрос? Това въпрос ли е? Или е упрек? Или разочарование? Или болка? Или е въпросът на живота му?


Кое го е накарало да запише този въпрос в тефтерчето, в което е отбелязвал съвсем други неща?


Дали този въпрос се е утаявал и сгъстявал в съзнанието му постепенно, ден след ден? Или го е пронизал в един миг и той е добавял година след година четирите въпросителни? Може би, ако животът му беше продължил, въпросителните щяха да бъдат не четири, а да се умножат? И днес кое ни разтърсва толкова – това лично обръщение или драматичните въпросителни? Обръщението е интимно, а въпросите зад него драматични. И се получава тази съдбовност, която ни стиска за гърлото и тази загадъчност, която ни предизвиква да я разгадаем.


Понеже не можем да знаем какво точно е изразил Левски, ние го интерпретираме с всевъзможни тълкования. Но тази дума продължава да ни разтърсва. Думата с нейните четири въпросителни знака ние не я четем, а тя звучи в съзнанието ни така, сякаш чуваме неговия глас – тих, покъртителен, като сподавена въздишка, изтръгната от най-съкровената глъбина на душата му, стенание, вопъл, стон, проплак. В тази въздишка долавяме болка, мъка, отчаяние, но и упрек, долавяме съд, но и прошка. В този покъртителен стон без съмнение има питане, неизвестност, но има и мрачна предизвестеност, отчаяна прозорливост, до която води дълбокото душевно терзание.


Ако е искал да зададе някакъв конкретен въпрос, Левски е щял да го напише. Тук има някакъв съдбовен въпрос. Този съдбовен въпрос Левски отправя към народа, но сякаш долавяме, че го отправя и към самия себе си.


Една дума, а толкова драматизъм, един въпрос, а толкова неизвестност!


Ако въпросителното обръщение беше написано от друг, а не от Апостола на свободата, отговорът щеше да бъде много по-лесен. Или може би изобщо нямаше да търсим отговора, защото ако беше написан не от Левски, той нямаше да кънти с такава сила.


Обръщението в звателен падеж към народа може да излезе от сърцето на човек, който се е посветил на народа, но и който произлиза от народа, човек, който съзнава своята кръвна свързаност с народа, но съзнава и своята кръвна обреченост на народа.


Левски пише, че е посветил себе си на Отечеството си още от 61-о лето да му служи до смърт и да работи по народната воля. Не е искал да бъде напразна жертва. Искал е да види плод от своята сеитба. Десет години е кръстосвал България на длъж и шир, за да сее семената на свободата, искал е да види покълнала поне жажда за свобода. Знаел е, че няма да доживее до свободата, но е очаквал да види нейното зазоряване. Когато жертваш себе си, естествено е да очакваш жертвата ти да не е напразна.


Ние сме склонни във въпроса на Левски да съзираме най-вече разочарование. Но ако беше само разочарование, той нямаше да звучи така драматично. Защото разочарованието кара човека да изостави този, от когото е разочарован, да му обърне гръб. А Левски до край следва своя обет и не проявява ни най-малко колебание в смисъла на своята жертва – убеждават ни в това всичките му постъпки до края на живота му и най-вече поведението му пред съда и пред бесилката.


В обръщението "Народе????" има любов, има ласкавост. Днес самата дума "народ" е станала трафаретна. А в обръщението на Левски към народа има интимност както когато се обръщаме към Бога с "Отче наш".


Може би затова драматичното обръщение на Левски ни напомня за последните думи на Иисус от кръста: "Боже Мой, Боже Мой! Защо си Ме оставил?" Левски също знае, че народът не го е изоставил, но страданието изтръгва този вопъл от гърдите му. Стоящите на Голгота под кръста на Иисус не разбират неговия сърцераздирателен вик, мислят, че Той вика Илия. Нашият народ и досега не разбира какво му казва Левски от своята Голгота.


Левски отправя въпроса към своя народ и ние сме длъжни да му отговорим. Ние не можем да се правим на глухи пред този въпрос. Заради жертвата на своя Апостол ние не можем да мълчим, защото този въпрос е проплакан с такава покъртителна болка именно заради нашето глухо мълчание. На този въпрос не можем да даваме нито бодряшко-патриотични, нито нихилистични, нито повърхностни отговори.


Затова въпросът е и в известен смисъл завет, защото продължава да стои, по-скоро да виси с все по-нарастващ драматизъм след смъртта му, след бесилката.


Днес българското родолюбие е обърнато единствено назад към славното минало и като че ли бъдеще не съществува. Левски е казал, че ние обръщаме времето, но днес ние не намираме сили да обърнем времето напред. Днес българското време е спряло.


И добавяме само нови и нови въпросителни и като че ли това е единственото, което успяваме да правим.


Текстът е публикуван в портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Патриотизма е измамно чувство тролчета, и по тази причина е много удобно да се възползвате и да палите дяволите в главите на читателите. Нали - какво са виновни читателите че Сянка-та и Дерибеев са се родили на същата територия? Трябва да се гордеят че са им съграждани?
  Насаждайте патриотични гяволи в главите на читателите - не трябва да знаят на кой свят се намират, за да може Аамбубата да олепи властта!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Димова, Димова поръчаното ти есе върху Левски и патриотизма би било даже много добро, ако беше написано от някоя кифла в десети клас!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  ...есе върху Левски и патриотизма би било даже много добро, ако...

  Бастуне, сядай и пиши!
  Лесно се сипят гадости.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Много ТРАФАРЕТНО Димова ! Много ТРАФАРЕТНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Весело

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  За теб само Чоко и Боко са патрЕотите на България. Нал тъй !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  На макетата с договора за добросъседство им давате всичко без да взимате нищо ! Всичко което касае България е ''ще видим'', ''ще обсъдим'' ! Каква слава, какво бъдеще ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Мутренско време. Безнадеждно????

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  И аз нямам отговор на чуденето си какво е искал да каже Левски с това обръщение към сънародниците ни - по онова време, а и по принцип след това. Всеки е в правото и свободата си да го тълкува както намери за добре. Моето допускане е, че след толкова положени усилия народът да се пробуди и да въстане като един, в крайна сметка не се е получило (явно е имало определени лица, които нарочно са саботирали процеса, но дори и когато моментът е бил назрял, се вдига на бунт една малка част от населението). И тук правя сравнение с гърците, които вдигат общонародно въстание и за няколко години, с помощта на Великите сили се освобождават няколко десетилетия по-рано от нас. Ние сме последният бастион на Османската империя на Балканите - като също следва да се подчертае, че преди и след робството българската армия демонстрира чудеса на бойното поле, но през тази петвековна епоха духът на народа е бил доста унил и не е имал особено желание за съпротива... Важното е, че сме се съхранили като народ, като ценности, култура и възгледи и продължаваме да надграждаме. За мен лично това е огромен подвиг на наште предци да се съхранят в тези пет века тъмнина, насилие, унижения и какви ли ни безобразия по нашите земи.

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Днес българското родолюбие е обърнато единствено назад към славното минало и като че ли бъдеще не съществува.

  Отлично казано. Нашите патриоти са типични клишета от 19 век - племенна идентичност, фиксация върху травмата от отоманското владичество (въпреки че отдавна се освободихме а турците като хора са сред най-свестните ни съседи), възвеличаване на армията (ама без да си отишъл да служиш въпреки недостига на армейци), племенни привички и обичаи (някои древни езически, въпречи че тръбиш че си православен). За да си патриот трябва да играеш хора и ръченици, да цитираш Левски (без да разбираш идеала му), да обичаш абстракцията "отечество" (но не и съгражданите си братя българи)... що ли пиша и аз да си губя времето.. народе!

  Умерен толераст
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Славните дни предстоят пред България. Сам ще се убедиш в това.

  Колкото до Македония - първо, текущата политическа каста у нас (тя дори не е класа) не е на необходимото ниво, за да отстоява напълно и безупречно националните ни интереси. Второ, на този етап е важно да постигнем някакво разбирателство, а нерешените въпроси между двете държави в даден момент ще бъдат сложени на масата, сигурен съм в това!

 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Според мен, написано излишно драматично, има някои произволни заключения. Нито времето е спряло, нито ни липсва визия за бъдещето.

 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#10] от "Читател":

  Разбирателство не означава, че даваш всичко срешу обещания !
  България просто клекна пред външния натиск за пореден път.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 377 Неутрално

  "Днес българското родолюбие е обърнато единствено назад към славното минало"

  Миналото по-лесно се преправя - да е такова каквото ни харесва . . .

  Можеш да добавиш потури, да извадиш концентрационни лагери. На кой каквото му харесва.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Весело

  До коментар [#3] от "Alexander97":

  ''Бастуне, сядай и пиши!
  Лесно се сипят гадости.''
  -----------------------------------
  Димова, ти ли си ?
  Българското време е много саркастично заглавийце, нали ?

  [email protected]
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Доскоро нашата история изобилстваше с "робства" - византийско,турско и дори фашистко съм чувал! Това неминуемо се отразява на психологическото здраве на българите - развиват комплекс за малоценност.
  Когато българин изнася беседи пред някой западняк за турското робство,той се учудва и почва да съжалява българите. На Запад различни институции като медии,културни,образователни - работят за да внушат на гражданите си,че са свободни и щастливи,повдигайки самочувствието им. За западноевропейците думите "роб" и "робство" са страшни и са свързани с робовладелското общество. Нека за миг си представите,че сте на Запад и слушате как местният екскурзовод говори и се бие в гърдите как векове наред дедите му са били роби! Как бихте реагирали? Ще го съжалите - и него,и народа му.
  Какво означава роб? Робът е без права,без право на собственост,без семейство и право да пътува. Странно но тези ограничения не са се отнасяли за българина преди "Освобождението". Той си е имал семейство,имот и е пътувал до Йерусалим за да се поклони на Божи гроб. Или дори до Индия за подправки. По същото време "свободният" руснак не е имал право да напусне селото си,(?!),продавали са го и са го ползвали за впрегатен добитък.
  В католическа Европа пък,феодалът е имал право на първа брачна нощ с всяка младоженка от домена.
  Искам да кажа,че съдбата на българина не е била по различна от тази на другите християни в Европа. Само дето управляващите там са били християни,а у нас - друговерци,мюсюлмани. Този факт е дразнел българина и е считал друговерското присъствие за хомот и иго.
  Впрочем,този въпрос изобщо не е исторически,а политически. Казано иначе,обсъждането на "робство" или "присъствие" обикновено се прави от псевдо-патриотични партийки със зле прикритата надежда да си вдигнат рейтинга.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Гневно

  До коментар [#16] от "deaf":

  ''. Само дето управляващите там са били християни,а у нас - друговерци,мюсюлмани.''
  --------------
  Само дето... Е това , ''САМО ДЕТО'' ще ни докара ново ''Българското време'', само дето пак ще ни тъпчат мюсюлмани !!!!
  А, благодарим за пропагандата ви !!!!

  [email protected]
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Весело

  Борбата за превръщането на идеала в реалност е същност на трагичното. В този смисъл трагичните герои страдат от трагичен по размерите си когнитивен дисоннанс. Дори и днес виждаме колкото си искаме дребни, но трагични геройчета, които реват "Матряле????" Но някак с топлота и загриженост към матряла.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Народе????"
  Има ли те, няма ли те, вековен сън ли спиш, че не ти е останало капка достойнство. Вече ни настояще, ни бъдеще имаш, само минало.

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Един народ от поданици, много лесно може да бъде завлечен в блатото на конформизма, от заинтересуваните от това, с безплатната помощ на полезните идиоти. Както е сега!
  Може би, Левски е прозрял тази опасност, и това е един от многото незададени въпроси, съдържащи се в тази едничка дума!

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Вярвам повече на тази интерпретация на Г-жа Димова, защото е щадяща за народа и възвисяваща Левски.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Има доста истини в коментара ти колега !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "Левски отправя въпроса към своя народ и ние сме длъжни да му отговорим" пише Димова.
  Всъщност, ние ежедневно му отговаряме. Отговорът вероятно не му харесва, не харесва дори на нас самите, но Левски е бил максималист, а нито човекът, нито народите са съвършени.
  Може би, ако беше поживял повечко, като Вазов например, можеше да стигне и до промяна на мнението, до задоволство от постигнатото.
  Така пише младият Вазов:

  Стресни се, племе закъсняло!
  Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
  След теб потомство иде цяло -
  какво ще да му завещайш?

  А така пише старият:

  Аз здрав съм син на здраво поколенье
  с желязна воля, с вяра от челик,
  упорно в труд, мъжествено в търпенье,
  то носи на плещи си твар велик -

  Еретик
 24. 24 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Писах ти минус, понеже си писал "десети клас". Не е така: такава безсмислена тъпотия обикновено пишат учениците от прогимназията. Фалшив патос, безкрайна празнота на разсъжденията (ако последните могат да бъдат наречени така, такъв гЮвеч са). И това - в "Анализи"!!!
  Вестникът????

 25. 25 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  От договора с македония не печелим нищо, защото не е нужно да печелиш нещо от битото и исторически малтретирано дете, което в крайна сметка е част от теб. Да му дадеш малко сила срещу сръбско гръцките лешояди е достатъчно.

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#10] от "Читател":
  Съмнявам се, че предстоят славни времена за България. България е държавата, чието население намалява най-бързо в света.И то циганите се увеличават, което прави ситуацията за българите още по-трагична.В Словакия в завод на"Фолксваген"работниците протестират срещу заплати от 1800 евро, тук подобни инвеститори дават по 500 лв заплати.А на работодателите се свидят и 100 надбавка за стаж.Чака ни обезлюдяване на много населени места и цели региони и продължаваща мизерия.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Днес българското време е спряло."

  От Левски до сега нищо не се е променило. Изглежда, че се прераждаме и сме си все същите. Стадо! Но за разлика от овчето стадо, което е скупчено, нашето е разпръснато. Стадо от индивиди, всеки срещу всеки и всеки срещу себе си. Откакто предадоха Левски, предават всеки без изключение. Предаваме и се предаваме на някой, който има пари. И не че ни ги дава, но заради нагласата, че като ги има, може и да даде. Еее, и сега кво прайм!? Ами какво, "правим каквото можем, да става каквото ще". Що да го правим ли? Ами защото иначе слагаме прът в колелото на еволюцията.

 28. 28 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  комунягите са по-голямо зло за народа от османските турци, срещу които се е борил народът ни...само, че сега си нямаме Левски да ни поведе...Засега....

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  С първата част за възможното и разбираемо разочарование от инерността на народа да следва каузата на Левски съм съгласен, при това ако си говорим честно, не е лесно за никой народ да следва подобен тип каузи.
  Примера с Гърция не е според мен напълно коректен и всичко е въпрос на външни и вътрешни условия, както и на отношението и състоянието на Търция към случая.
  Що се отнася до последните ви фрази, че е голям успех запазването на идентиността на същия този народ, това пак е резултат от факта, че независимо от всички патриотични (за мен доста патриотарски) вопли по отношение на пет вековното робство, не някаква доброта или някакви подобни дивотии от турска страна, а в началото тяхната политика, целяща създаване на империя и прилагане на по-скоро васалски отношения ( а не робски в директния смисъл на думата) и впоследствие процесите на разлагане и огромни слабости на управлението, са довели до липса на усещане за държавност ( имам поредвид турска) и оставане на нашия народ в едно макар и доста изостанало спрямо света и почти племенно-родови отношения, което е довело до запазване на народностните елемнти като език и вяра ( доколкото последната е съществувала, та и до днес). Това ми мнение не е някакво лично и/или кой знае колко оригинално и в никой случай не е нихилистично и обвинително, просто такива са фактите и така се е случило и това, според мен се подкрепя от работите на Хаджийски, както и в "Записките..." и другите книги на Захари Стоянов.

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Весело


  Права е Димова, че прекалено много ни занимават разсъжденията за славното минало - спомени от Балканската война, вехти войводи и т.н.
  Все едно потомците на плантаторите от Юга с носталгията им по доброто старо време и неспособността да намерят мястото си в съвремието си, тъй добре описани в "Отвесени от вихъра"!

 31. 31 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Сядяйте и работете!!! Не си бийте главата над трите въпросителни на една противоречива личност.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK