Да си кажем нещата за политическото отмъщение на съдебната власт

Шефовете на правната комисия Данаил Кирилов и на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на приемането на предишните промени в Закона за съдебната власт през 2016 г.

© Надежда Чипева

Шефовете на правната комисия Данаил Кирилов и на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на приемането на предишните промени в Закона за съдебната власт през 2016 г.Статията на Иван Брегов е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Част от акцентите са на редакцията.


Една година след последните изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които бе направен опит да бъде уредена поне минимална независимост на съда от натиска на политиците и прокуратурата, управляващото мнозинство на практика обезличи постиженията от промените в Конституцията през 2015 г. и ЗСВ от 2016 г.


Проблемът
Първо, с последните изменения на ЗСВ, гласувани от Народното събрание на 27 юли 2017 г., се въведоха кариерни бонуси за членовете на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС) при изтичане на мандата им. Така управляващите ще се отблагодарят на вярното си мнозинство в Съвета като ще покажат и на новите избраници колко добре се отнасят към зависимостите.


Второ, членовете на професионални магистратски обединения ще са длъжни да декларират членството си. Тоест ще се броят членовете на неудобния Съюз на съдиите в България (ССБ) с цел да бъде търсена сметка на всеки един от тях, изразил обществена позиция. Справка – несъгласните с Цветан Цветанов съдии получават дисциплинарно уволнение. Пример е наказанието за съдия Мирослава Тодорова, определено от международната организация Съдии за съдии като политическа саморазправа[1].


Трето, ще могат да бъдат отстранявани неудобни съдии, прокурори и следователи, ако прокуратурата им повдигне обвинение за тежко умишлено престъпление дори без да е доказана вината им. Така набързо скалъпено прокурорско обвинение по информация от кафяви медии срещу съдията, който гледа твоето дело, може да го лиши от професия.


Лъжата като обществена нагласа


В общественото пространство вече повече от 20 години за съда и съдиите се говори като за разюздани чиновници, облечени във власт, които пускат на свобода престъпниците. В допълнение към това им се приписват обвинения как постоянно бавят делата като ги връщат за щяло и нещяло на прокуратурата.


Докладите на Инспектората към ВСС показват, че не у съда лежи вината за връщане на делата[2]. А неоспоримите факти казват и друго – прокуратурата и полицията са неспособни да събират правилно доказателства, въз основа на които да бъде съден обвиненият. Но многократно повторената лъжа взима правдоподобността от истината. Неогласените истини направиха възможен лъжовния модел "Аз ги хващам, те ги пускат". Вследствие на това се прави съдебна реформа без тя да обхваща прокуратурата и полицията – реформира се само съдът и то в посока да се овладее, понеже едни опасни съдии, обединени в Съюз на съдиите, казват горчиви истини, които не остават незабелязани и застрашават живота на политическото статукво.


Малките успехи от 2015 г. и 2016 г.


Замисълът да бъде разделен Висшият съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, целеше прокурорите в Съвета да не влияят на професионалните и дисциплинарни въпроси на съдиите. Така инструментариумът за натиск върху съда през прокуратурата беше съкратен.


На съдиите и прокурорите беше дадено право пряко да избират своите представители във ВСС. И съдиите взеха, че не избраха спуснатите им по списък кандидати за мандата на ВСС 2017 – 2022 г.


Въвеждането на съдийското самоуправление, т.е. съдиите във всеки съд да решават как да се управлява съдът, трябваше да възпита и открои у редовия съдия смелостта да стане сам лидер в съдебната система, самостоятелен от председателя на съда, с гарантирана му сигурност да бъде независим при решаване на делата без да плати с кариерата си.


По проблем № 1


При изтичане на мандата им настоящите членове на ВСС ще могат да си избират в кой съд, прокуратура или следствен отдел да постъпят. Например представляващият ВСС Димитър Узунов, станал популярен около скандала със смс-а до Борисов по Яневагейт, вместо да се върне като съдия в Районен съд – Сандански, може да реши да постъпи в Софийска районна прокуратура. А това вече е привилегия, която заобикаля конкурса като способ за назначаване.


Конституционният съд в свое решение № 14 от 1992 г. ясно казва, че привилегии се допускат само по изключение, когато това е обществено необходимо и социално оправдано. Но дори превратно да допуснем, че привилегията е оправдана,


от кариерен бонус ще се ползват само тия членове на ВСС,
които са били магистрати


а има такива, които не са – за тях бонус няма да има. Така дори самите членове на ВСС няма да бъдат третирани еднакво, което е особен случай на дискриминация. На посочените две основания текстът може да се счита противоконституционен.


По проблем № 2


Управляващото мнозинство целеше да ограничи конституционно гарантираното право на сдружаване на съдиите, прокурорите и следователите чрез заобикаляне на закона - не забраняваме да имате професионални съюзи, но ограничаваме възможностите да ги финансирате. След като не постигнаха това ГЕРБ и Обединени патриоти


употребиха Закона за съдебната власт,
за да решат частен проблем


– ще броят членовете на Съюза на съдиите, а после един по един ще ги наказват по пътя на злоупотребата с право.


Проблем № 3


Казано накратко, с измененията на чл. 230 от ЗСВ


всеки прокурор и съдия може да бъде отстранен от длъжност,
ако не се харесва


на политиците, прокуратурата и дори на този, който е разследван и съден. Нужен е само "услужлив" прокурор да повдигне поръчково обвинение. А такива винаги се намират. Предвид това, че само съюзът на съдиите изрази становище за опорочения избор на Цацаров за главен прокурор, можем да допуснем защо се търси саморазправа с тази организация и кого ще ползва тази законова редакция.


В допълнение си представете как в малък български град местната мутра феодал, ползващ политически и прокурорски протекции, се въздържа да не спретне обвинение на съдията, който гледа делото му и е възможно да го осъди.


И тази законова недомислица е последица от неразбирането на народните избраници, че съдията се ползва от функционален имунитет и се води от вътрешно убеждение. Пише го в Конституцията (чл. 132) и Наказателно-процесуалния кодекс (чл. 14).


Съдията изпълнява функцията правосъдие и не може да бъде наказван за актовете, които постановява, освен ако с произнасянето им не извършва умишлено престъпление. Всеки съдия е носител на съдебната власт. Тогава, страхувайки редовия съдия, ние ще имаме правосъдие под страх от мутрите, прокуратурата и политиците.


Дефицитът на грамотност у състава на Правна комисия е очевиден – съдебната власт, като отделна от изпълнителната и законодателната, има правото, чрез ВСС, сама да назначава, освобождава и наказва магистратите. С промяната в ЗСВ по силата на акт на законодателната власт (Народното събрание)


Висшият съдебен съвет ще е длъжен да действа при обвързана компетентност,
с което губи конституционно правомощие


– чл. 130, ал. 5, т. 1 от Конституцията. Така се погазва и принципът за разделение на властите, а и се нарушава йерархичната подредба на нормите – закон не може да отменя конституция. Отделно от това, отстранявайки магистрата, привлечен като обвиняем за умишлено престъпление, се потъпква принцип от римското право, а именно, че обвиненият е невинен до доказване на противното. Предвид факта, че мярката за отстраняване не може да се обжалва, отстраненият магистрат се лишава от право на защита. Все постулати в правото, разписани и в чл. 6 от Европейската конвенция за защита правата на човека. Но депутатите не възприеха изброените аргументи в тяхната многобройност и изчерпателност, които най-малкото са основание за противоконституционност.


И понеже е актуално да се говори за борба с корупцията и организираната престъпност, нека обясним: престъпленията биват няколко вида, като най-често се делят на формални и резултатни. Формално е престъплението, когато от него няма конкретен престъпен резултат, резултатно е, когато има реално увреждане.


Е, в случая формалната некадърност на народните избраници при изработване на законови текстове в правната комисия на Народното събрание не пречи на никого – стига да не прераства в престъпна резултатна некадърност по приемане, а оттам и последващо прилагане на противоконституционни закони.


Дали това ще се случи зависи от президента – дали той ще упражни вето, а ако той не го упражни или пък ветото бъде преодоляно – от Конституционния съд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1870 Весело

  Трето, ще могат да бъдат отстранявани неудобни съдии, прокурори и следователи, ако прокуратурата им повдигне обвинение за тежко умишлено престъпление дори без да е доказана вината им."Това е велико постижение на ГЕРБ в съдебната реформа и лично на Цветан.Той много обича да раздава присъди-беше обвинил едни лекари в убийство от трибуната на НС - после лекарите осъдиха България и данъкоплатците платиха глобата на Цецо.Сега тази работа ще я вършат прокурорите на прокурора Сотир.Така е действал и Народният съд - без доказване на вина или просто скалъпено обвинение.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Да се внушава:" ГЕРБ (най вече Борисов и Цветанов тролчета! Да се обработват приоритетно !) не искат независима и справедлива съдебна власт!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Седмичния бюлетин от института за пазарна иканомика? Нещо катоо....като отдела за Агитация и Пропаганда? Нещо като "група съветски академици"?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  Управляващата мафия се разправи със съда.

 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Снимката е супер! Отгоре има една обърната със задните си части към Цецо и председателя на правната комисия бивш правосъден и настоящ вицепремиер за съдебната реформа.

 6. 6 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 511 Гневно

  Управляващата мафия се разправи със съда.
  —цитат от коментар 4 на Роси


  Съгласен, по-точно няма как да се опише работата на модела #Кой в прокуратурата и законодателната власт. Силно се надявам гласуваните промени да бъдат атакувани и да паднат в Конституционния съд.

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 7. 7 Профил на кръвожаден джендър
  кръвожаден джендър
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Ами така е.

 8. 8 Профил на кръвожаден джендър
  кръвожаден джендър
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  Главчев , БГ Орбан и Цветанът на мисълта пишаъ закони под диктовката на цаците. Сега КОЙ ще може да отстранява съдии.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 889 Неутрално

  ГЕРБ фактически стана диктаторска партия, която поголовно отнема права и свободи на гражданите и узурпира държавната власт.
  Борисов е за съд и дано получи доживот без право на замяна.
  ГЕРБ извърши абсолютно покушение срещу държавността на България и народа.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2663 Весело

  ГЕРБ фактически стана диктаторска партия, която поголовно отнема права и свободи на гражданите и узурпира държавната власт.Борисов е за съд и дано получи доживот без право на замяна.ГЕРБ извърши абсолютно покушение срещу държавността на България и народа.
  —цитат от коментар 10 на ironhorse


  Хихихи, ти си бил голям хуморист ве байно...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#5] от "БГ":

  И на мен това ми направи впечатление - така добре предава същността на лирическите герои, че даже няма смисъл от коментар.

 13. 13 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Колежката по-горе каза, че стигнала до средата и спряла, аз успях да прочета само началото и спрях. Такава глупост трудно може да се преглътне! Как с кариерните бонуси щели да награждават послушните. Ами те не са ли за всички?! Това даже не е споменато.Цялата статия е изсмукана от пръстите.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 14. 14 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Управляващата мафия се разправи със съда.
  —цитат от коментар 4 на Роси


  +++++++
  Един ден децата ни ще изучават за този период от историята ни като един от най-мракобесните .

 15. 15 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Иронията на тези закони насочени срещу съдебната система е че рано или късно ще се обърнат срещу самите депуати които ги гласуват. Рано или късно ще станат опозиция и вкупом ще станат ненужни на пеевски, доган и останалите кукловоди. И в един момент ще осъзнаят е какво е да бъдеш разследван от поръчков прокурор и да бъдеш осъден от съдия който е сплашван с измислени доноси от кафяви медии. Депутатите обаче не могат да мислят в перспектива, просто гледат да се облагодетелстват колкото се може повече докато са на власт. И мафията разчита на късогледия им мироглед. Цветанов преживя множество обвинения от прокуратурата докато беше в опозиция преди 2 години. Самият Борисов беше разследван за правителствения самолет докато орешарски беше на власт. Но явно не са си научили урока. И сега приемат безумни закони. Които ще се обърнат срещу тях. Отново.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  "В общественото пространство вече повече от 20 години за съда и съдиите се говори като за разюздани чиновници, облечени във власт, които пускат на свобода престъпниците."
  Това до известна степен е вярно, но прокуратурата и полицията също влизат в кюпа. Съдебната власт като цяло е корумпирана, некадърна и негодна.А голяа вина за това има ССВ, преправян и прекрояван многократно, за да е удобен за управляващите.

 20. 20 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Не съм съгласен с проблем № 3. Не разбирам защо са изключени от него следователите, след като те ще са разследващия орган за престъпленията, извършени от магистрати. Освен това при привличането като обвиняем на магистрат прожекторите светят много силно. Съгласен съм, че прокуратурата лесно може да привлече едно лице като обвиняем без да са налице достатъчно доказателства за това - имаме пресен пример със заканата с убийство на Пеевски. Но лесно ли е да се скалъпи обвинение на магистрат! За любителите на теорията за световната конспирация пиша следващите редове за втори път:
  1. Следовател (магистрат) трябва да състави постановление за привличане на друг магистрат като обвиняем и да го подпише. Първи скалъпвач.
  2. Наблюдаващият прокурор ще е магистрат на окръжно ниво и той ще трябва да съгласува (одобри) обвинението. Втори скалъпвач.
  3. Постановлението за привличане на обвиняем трябва да се докладва на главния прокурор и на прокурор от Върховна касационна прокуратура. Такива са вътрешните правила в прокуратурата. Нови скалъпвачи.
  4. Постановлението за привличане на обвиняемия-магистрат може да се обжалва пред горестоящ прокурор, който трябва да потвърди скалъпването. Поне още един скалъпвач по трасето.
  5. Обикновено се взема мярка за неотклонение и/или друга мярка за процесуална принуда. Повечето от тези мерки се вземат от съда, а някои се контролират от него (напр. паричната гаранция). Има възможност и за въззивно обжалване. Нови скалъпвачи - поне два съдебни състава.
  6. Постановлението за привличане на обвиняемия се докладва от главния прокурор на Висшия съдебен съвет с оглед задействане на процедурата по временно отстраняване от длъжност.
  7. Още в първото съдебно заседание подсъдимият магистрат има възможност да поиска съкратено съдебно следствие и на практика делото да приключи в първото съдебно заседание.
  Извод: магистратите не са свещени крави. Както може да се привлича като обвиняем министър или друго лице, заемащо висша държавна длъжност - така може да се привлича като обвиняем и магистрат. Тези дела сигурно ще са трудни за гледане и доказване поради неизбежната колегиалност между подсъдимия и арбитъра - но не трябва да се допуска подсъдими магистрати да привличат обвиняеми, да повдигат и поддържат обвинения и да правораздават. Това е абсурд и абсолютно "достижение" на българската политическа класа.
  Нека авторът посочи пример за скалъпено обвинение срещу магистрат. Обръщам внимание, че има разлика между оправдан магистрат и скалъпено обвинение. У нас стандартът за осъдителна присъда е изключително висок - доказаност на обвинението по НЕСЪМНЕН начин. Докато за привличане на обвиняем се изисква само ДОСТАТЪЧНО доказателства, а за повдигане на обвинение тези доказателства трябва да са УБЕДИТЕЛНИ. Това е тънката разлика, която често пъти проваля държавното обвинение - има и други причини за провали на държавното обвинение, но за тях срамът ни изгаря челото. Тук въпросът е, че обвиняеми/подсъдими магистрати, не може, а трябва да бъдат отстранявани от длъжност. А при оправдателна присъда, да получат съответна компенсация.

 21. 21 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Не съм съгласен с проблем № 3. Не разбирам защо са изключени от него следователите, след като те ще са разследващия орган за престъпленията, извършени от магистрати. Освен това при привличането като обвиняем на магистрат прожекторите светят много силно. Съгласен съм, че прокуратурата лесно може да привлече едно лице като обвиняем без да са налице достатъчно доказателства за това - имаме пресен пример със заканата с убийство на Пеевски. Но лесно ли е да се скалъпи обвинение на магистрат! За любителите на теорията за световната конспирация пиша следващите редове за втори път:
  1. Следовател (магистрат) трябва да състави постановление за привличане на друг магистрат като обвиняем и да го подпише. Първи скалъпвач.
  2. Наблюдаващият прокурор ще е магистрат на окръжно ниво и той ще трябва да съгласува (одобри) обвинението. Втори скалъпвач.
  3. Постановлението за привличане на обвиняем трябва да се докладва на главния прокурор и на прокурор от Върховна касационна прокуратура. Такива са вътрешните правила в прокуратурата. Нови скалъпвачи.
  4. Постановлението за привличане на обвиняемия-магистрат може да се обжалва пред горестоящ прокурор, който трябва да потвърди скалъпването. Поне още един скалъпвач по трасето.
  5. Обикновено се взема мярка за неотклонение и/или друга мярка за процесуална принуда. Повечето от тези мерки се вземат от съда, а някои се контролират от него (напр. паричната гаранция). Има възможност и за въззивно обжалване. Нови скалъпвачи - поне два съдебни състава.
  6. Постановлението за привличане на обвиняемия се докладва от главния прокурор на Висшия съдебен съвет с оглед задействане на процедурата по временно отстраняване от длъжност.
  7. Още в първото съдебно заседание подсъдимият магистрат има възможност да поиска съкратено съдебно следствие и на практика делото да приключи в първото съдебно заседание.
  Извод: магистратите не са свещени крави. Както може да се привлича като обвиняем министър или друго лице, заемащо висша държавна длъжност - така може да се привлича като обвиняем и магистрат. Тези дела сигурно ще са трудни за гледане и доказване поради неизбежната колегиалност между подсъдимия и арбитъра - но не трябва да се допуска подсъдими магистрати да привличат обвиняеми, да повдигат и поддържат обвинения и да правораздават. Това е абсурд и абсолютно "достижение" на българската политическа класа.
  Нека авторът посочи пример за скалъпено обвинение срещу магистрат. Обръщам внимание, че има разлика между оправдан магистрат и скалъпено обвинение. У нас стандартът за осъдителна присъда е изключително висок - доказаност на обвинението по НЕСЪМНЕН начин. Докато за привличане на обвиняем се изисква само ДОСТАТЪЧНО доказателства, а за повдигане на обвинение тези доказателства трябва да са УБЕДИТЕЛНИ. Това е тънката разлика, която често пъти проваля държавното обвинение - има и други причини за провали на държавното обвинение, но за тях срамът ни изгаря челото. Тук въпросът е, че обвиняеми/подсъдими магистрати, не може, а трябва да бъдат отстранявани от длъжност. А при оправдателна присъда, да получат съответна компенсация.

 22. 22 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Не съм съгласен с проблем № 3. Не разбирам защо са изключени от него следователите, след като те ще са разследващия орган за престъпленията, извършени от магистрати. Освен това при привличането като обвиняем на магистрат прожекторите светят много силно. Съгласен съм, че прокуратурата лесно може да привлече едно лице като обвиняем без да са налице достатъчно доказателства за това - имаме пресен пример със заканата с убийство на Пеевски. Но лесно ли е да се скалъпи обвинение на магистрат! За любителите на теорията за световната конспирация пиша следващите редове за втори път:
  1. Следовател (магистрат) трябва да състави постановление за привличане на друг магистрат като обвиняем и да го подпише. Първи скалъпвач.
  2. Наблюдаващият прокурор ще е магистрат на окръжно ниво и той ще трябва да съгласува (одобри) обвинението. Втори скалъпвач.
  3. Постановлението за привличане на обвиняем трябва да се докладва на главния прокурор и на прокурор от Върховна касационна прокуратура. Такива са вътрешните правила в прокуратурата. Нови скалъпвачи.
  4. Постановлението за привличане на обвиняемия-магистрат може да се обжалва пред горестоящ прокурор, който трябва да потвърди скалъпването. Поне още един скалъпвач по трасето.
  5. Обикновено се взема мярка за неотклонение и/или друга мярка за процесуална принуда. Повечето от тези мерки се вземат от съда, а някои се контролират от него (напр. паричната гаранция). Има възможност и за въззивно обжалване. Нови скалъпвачи - поне два съдебни състава.
  6. Постановлението за привличане на обвиняемия се докладва от главния прокурор на Висшия съдебен съвет с оглед задействане на процедурата по временно отстраняване от длъжност.
  7. Още в първото съдебно заседание подсъдимият магистрат има възможност да поиска съкратено съдебно следствие и на практика делото да приключи в първото съдебно заседание.
  Извод: магистратите не са свещени крави. Както може да се привлича като обвиняем министър или друго лице, заемащо висша държавна длъжност - така може да се привлича като обвиняем и магистрат. Тези дела сигурно ще са трудни за гледане и доказване поради неизбежната колегиалност между подсъдимия и арбитъра - но не трябва да се допуска подсъдими магистрати да привличат обвиняеми, да повдигат и поддържат обвинения и да правораздават. Това е абсурд и абсолютно "достижение" на българската политическа класа.
  Нека авторът посочи пример за скалъпено обвинение срещу магистрат. Обръщам внимание, че има разлика между оправдан магистрат и скалъпено обвинение. У нас стандартът за осъдителна присъда е изключително висок - доказаност на обвинението по НЕСЪМНЕН начин. Докато за привличане на обвиняем се изисква само ДОСТАТЪЧНО доказателства, а за повдигане на обвинение тези доказателства трябва да са УБЕДИТЕЛНИ. Това е тънката разлика, която често пъти проваля държавното обвинение - има и други причини за провали на държавното обвинение, но за тях срамът ни изгаря челото. Тук въпросът е, че обвиняеми/подсъдими магистрати, не може, а трябва да бъдат отстранявани от длъжност. А при оправдателна присъда, да получат съответна компенсация.

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 8373 Неутрално

  Тя съдебната система в момеента е толкова независима, че го е обърнала на слободия!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10203 Неутрално

  Напълно съм съгласен с анализа.
  От реакцията на президента ще стане ясно доколко той е кукла или самостоятелен. Ако се стигне до конституционния съд - не смея да гадая. Там всички са "ти си го избра"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  В много тъжен и срaмен период зa бългaрскaтa държaвa живеем.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 763 Весело

  До коментар [#15] от "event_horizon":

  +
  Помня, че Цветанът на мисълта наложи принципа всеки влязъл в полицейско управление, да бъде криминално регистриран. В опозиция, когато му повдигнаха обвиненията, адвокатът му протестира мярката, щото, видите ли, била накърнявала личността на въпросния Цветан.

  Sic transit..
 28. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2844 Весело

  До коментар [#9] от "Kami":"Прочетох скучния твърде специфичен и определено тенденциозно едностранчиво представен материал само до средата някъде.
  Без коментар, лобизъм и неадекватност до немайкъде."

  Защо, скъпа?! Свикнала си, на партийните събрания, на бурни аплаузи след изкаванията на партийните ръководители?! Иначе скука?!
  Кое е "тендеционно и едностранчиво", в коментара му? Това че разбива "юридическата" грамотност на Шамана и погласника му, шеф на комисията в НС, точка по точка?
  А и като поглегднеш, единият, станал член на БСП през 1997 г., а другият син на един шофьор и бодигард от УБО, на една от най мракобесните фигури през соц. периода от историята на България, Григор Шопов, не можал да "израстне, поради некадърност, повече от папконосец в 7-мо управление на ДС, влязъл едва във ВИФ, с протекция, а през мътните години, завършил право в УНСС? И, двамата се "срещат", през 2007 или по-рано, изживяват катарзис, стават "близки приятели" и сподвижници в ОПГ наречена ГЕРБ!
  Е, сега няма едностранчивост, тендециозност или скука, интересно е нали, Kami?

 29. 29 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#28] от "batzdravo":

  Всичко това , което си изредил няма нищо общо със статията.
  Точка две наистина е изсмукана от пръстите на автора-доста тенденциозно. а това , че проблема е само прокоратурата и следствието...нямам думи просто(и цацата е бил съдя, тогава от добрите ли е бил)

 30. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2844 Весело

  До коментар [#29] от "sarunka":"Всичко това , което си изредил няма нищо общо със статията.
  Точка две наистина е изсмукана от пръстите на автора-доста тенденциозно. а това , че проблема е само прокоратурата и следствието...нямам думи просто(и цацата е бил съдя, тогава от добрите ли е бил)"

  Кое, сладурано, няма връзка със статията?! Това, че двама израстнали в ретроградната среда на "светлия строй", и ползвали всичките му "бонуси", сега, изживели катарзисът на латентни "демократи", решиха че могат да колят и бесят, със съдействието на плеядата съкатарзисници от ОПГ, именуваща се ГЕРБ!
  И не питай мен за Цацаров, питай този, който си го избра, какъв съдия е бил, макар че, в една книга пише:" По делата им ще ги познзете!"
  Та тъй, сладурано, стоят нещата с "общото" със статията!
  И в резюме, да не би да си неразбрала: ОПГ на ГЕРБ, чрез законни похвати, демократично налага пролетарска диктатура, подобно предците си!
  Хубав ден!

 31. 31 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#30] от "batzdravo":

  живей си с илюзиите , че си умен и красив , който е прозрял истината и само истината, а пък ние грозните и глупавите нищо не разбираме.
  В случая става въпрос за съвсем конкретни неща в статията, по които ти дума не обелваш. Сигурно си над тез неща. За какво ти е конкретика -ти си умен и красив. лека

 32. 32 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#30] от "batzdravo":
  забравих да попитам и кой избра филчев. и татарчев и оня другия вече не му помня името.хем сте умен и красив а не разбирате, че проблема не е в личността на тази длъжност . ама какво говоря и аз нали съм от тъпите и грозните....

 33. 33 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2844 Весело

  До коментар [#31] от "sarunka":"живей си с илюзиите , че си умен и красив , който е прозрял истината и само истината, а пък ние грозните и глупавите нищо не разбираме.
  В случая става въпрос за съвсем конкретни неща в статията, по които ти дума не обелваш. Сигурно си над тез неща. За какво ти е конкретика -ти си умен и красив. лека"
  До коментар [#32] от "sarunka":"До коментар [#30] от "batzdravo":
  забравих да попитам и кой избра филчев. и татарчев и оня другия вече не му помня името.хем сте умен и красив а не разбирате, че проблема не е в личността на тази длъжност . ама какво говоря и аз нали съм от тъпите и грозните...."

  Чуй, сладурано, нито съм "умен" , нито "красив", по критериите на съвременните "естети, а просто мъдър! И наистина съжалявам, че съм предизвикал тези, каращи те да се самобичуваш страсти, у теб! Още веднъж, съжалявам и извинявай, от цялото си съце! Защото усещам, че бих могъл да водя нормален разговор, за което ти благодаря!

 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2844 Весело

  До коментар [#32] от "sarunka":

  Само едно пояснение, минусите, които си инкасирала, не са от мен, аз рядко касирам мнения с минуси, обикновено е с мнение! :)

 35. 35 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2844 Весело

  До коментар [#32] от "sarunka":"До коментар [#30] от "batzdravo":
  забравих да попитам и кой избра филчев. и татарчев и оня другия вече не му помня името.хем сте умен и красив а не разбирате, че проблема не е в личността на тази длъжност . ама какво говоря и аз нали съм от тъпите и грозните...."

  И аз забравих да ти отговоря, конкретно, на този въпрос! Ето и отговорът, макар и с малко закъснение:"Тези хора, " филчев. и татарчев и оня другия", вероятно питаш за един, избран после и за конституционен съдия(?!), са "избрани" от "групата", "кръгът", "обръчите", ако щеш партия ГЕРБ, като изпълнител на волята Им, наричана с различни имена, но с почти един и същ състав, сиреч Мафия!
  Мога само да те посъветвам, гледай, внимателно, филма "Кръстникът", и може би голяма част от въпросите в красивата ти главичка, уверен съм в това, ще получат сравнително ясно обяснение!
  Приятна вечер и успешно начало на седмицата!:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах