Там, където и министрите, и касиерките са голи

Там, където и министрите, и касиерките са голи

© Надежда Чипева, КапиталТекстът на Ивайло Дичев е от "Дойче веле"


Извънземните антрополози вероятно са забелязали, че по това време на годината огромна част от населението на северното полукълбо се струпва върху една минимална част от територията си. А именно: на плажа. Вероятно подозират ритуално действие, където жертвоготовното излагане на слънчевата радиация и корозивното влияние на морските соли омилостивява божества.


За българина плажуването има много повече социален, отколкото трансцендентен смисъл: който не отиде на море, изпада от средната класа. През 30-те години на миналия век на "Св. св. Константин и Елена" ходят само "по-първите хора", често културтрегери, които знаят, че така се прави в чужбина. Масовизацията идва през 60-те със строежа на ведомствени почивни станции. А решаваща роля за превръщането на морето в обект за мечтания имат киното и естрадата, които внушаваха на трудещите се равенство пред морето, делфините и топлата бира. Днес разслоението вече не е двойно, а тройно, защото освен българския плаж и не-плаж, има и плаж в чужбина, като разстоянието е според кесията.

Борбата с чадъра
Модерният човек прекарва повече от половината си живот в състояние на свободно време, което трябва да запълва по достоен начин. Селянинът няма да остави животните точно през лятото; гражданинът обаче взима отпуск и, както пееше Васко Найденов през 80-те, "...изключи си бушоните (...) всичко ще ти е наред!".


Самото преживяване на морето обикновено се различава от предизвикващите завист постинги във "Фейсбук". Плажуващият прекарва удивително много време в търсене на най-доброто място за разпъване на хавлията, в борба с чадъра, в наместване на чанти и гумени топки под главата. Кара се с крещящите деца наоколо, затиска нещата си да не отхвърчат, търси кой да му пази портфейла. И после кулминацията: бух във водата - удивително, сюблимно! Ако, разбира се, няма вълни, щипалки, неприятни типове, които може би уринират във водата, и застрашителни джетове. Вероятно почивката е някаква халюцинация, подобна на съня – затова и самият плаж се маскира като някаква екзотична дестинация - с келнери, облечени като карибски пирати, и палми в саксии. Върховен знак на глобалната екзотика!


На морето социалните стълбици са дори по-жестоки, отколкото в офиса. Едните се тъпчат на градския плаж, другите слизат до водата от вилата, построена върху скалата. На едните предлагат коктейли по шезлонгите, при другите продавачи с навити крачоли разнасят варена царевица. Има градски плажове, има и приватизирани, които (понякога благодарение на въоръжена охрана) инсценират девствени пясъци, недокоснати от човешки крак.


Често на плажа грижовният "патер фамилиас" пристига рано да построи съоръжението от летви и чаршаф на първа линия, преди да са заели "тяхното място", та да не изпуснат нищо от гледката на прибоя. После обаче пристигат едни младежи, които му се пльосват отпред. После концесионерът идва да го гони. Борба!

Защо непременно на плажа?


Няма ли и други места, на които човек би могъл лежи с книга върху лицето и да качва образи на доволство в мрежата? Тайната е, че само на плажа легитимно се излагат голи тела. От една страна, това изравнява, доколкото социалните йерархии са въплътени в дрехите ни – голи са и министърът, и касиерката. От друга страна, тази голота крие други не по-малко сериозни неравенства. Едните са по-млади и по-привлекателни, други се увиват с шалове, за да скрият сбръчканата си кожа, увесват фотоапарат на врата, за да прикрият коремче. Грижата за тялото днес е индустрия и веднага ще разбереш кой се подлага на масажи, липосукция и скъпи мазила, и кой разчита на едното ЕГН. Преди море се отслабва, някои дори предварително изкуствено почерняват, за да не бъдат бели врани. Натискът на чуждите погледи е чудовищен и много възрастни постепенно биват изхвърлени от плажната вселена.


Покрай масовизирането на татуировките плажуването се превърна в своеобразна изложба. Фентъзи картинки, китайски букви, национални герои и еротични закачки правят събличането още по-разголващо.

Там, където и министрите, и касиерките са голи

© Юлия Лазарова


Изобщо тялото днес е нещо, което имаш, не което си. Оттук сложната игра: хубаво тяло на евтин плаж, старо тяло на луксозен плаж, стилно тяло на хипстърски плаж и много други комбинации. Самото поведение на "гол човек" не е природно зададено и се учи – селяните през 60-те например веднага се разпознаваха: седят, наместо елегантно да полегнат, оглеждат се многозначително, наместо да се взират в морската шир.


Тази публична интимност е ключ към еротиката на морското преживяване. От една страна, си гол с някого (приятелка, съпруг), от друга – гол пред всички. Някои се опипват, други ходят без горнище, а в нощния вариант морското преживяване задължително включва секс.


Как да не заведем децата на море?
И накрая ще идем заради децата...


Каквото и да говорим, накрая пак ще идем на плаж заради децата. Вярата в слънцето и йодните пари май позаглъхна. Тогава защо се чувстваме виновни, ако не ги заведем? Защото така устроихме градовете си, че децата вече няма къде да играят, страх ни е да ги пуснем на улицата. Защото тия две седмици, щем не щем, ще прекараме с тях, ще купуваме през половин час някакви неща, които те ще хвърлят, ще се мъчим да измисляме игри, може би като екстра дори няма да има интернет и ще трябва да си говорим! Две седмици – и ура, откупили сме се за годината!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "За българина плажуването има много повече социален, отколкото трансцедентен смисъл: който не отиде на море, изпада от средната класа"

  Не е точно така. много избират екскурзия или пътуване в чужбина, които не са свързани непременно с плаж /плажуване/

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  Единственото, което схванах е, че Дичев е гузен пред децата си(ако ги има) или се опитва да вмени такава вина на читателя. Едва ли допуска, че не всички хора са като него и семейството му.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  До коментар [#1] от "daam":

  при добра организация и близост със суджука спокойно можеш да си организираш НЯКОЛКО различни почивки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Автора на статията е типичния за Дойче Веле журналист - черногледо и комплексирано човече, което мрази себеподобните си, а подсъзнателно мрази и себе си. Много тегава медия са тия, ужасен колектив.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2141 Весело

  Модерният човек прекарва повече от половината си живот в състояние на свободно време, което трябва да запълва по достоен начин."Депутатите ни са много модерни хора - От свободно време не им остава време за работа и затова използват свободното си време за да отидат на почивка.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Това е и индикация за детство с дефицити. Всеки психолог ще го дефинира незабавно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Две седмици – и ура, откупили сме се за годината"
  Кой ходи по две седмици на море?

 8. 8 Профил на lzi01528221
  lzi01528221
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И Дичев ли никога не ваканцува като Хасъзов?

 9. 9 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Едно време и аз ходех по10 дни на море,но да,защото бях баровец мухахахаха :Д

 10. 10 Профил на lzi01528221
  lzi01528221
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторът къде предлага да се изсипят неколко стотин милиона европееца сосе челядта си през годишния си отпуск и ваканция? Планината не може да ги побере, селският туризъм също, къде да се скрият от ежедневието си? Човекът просто е осакатен душевно, морално, емоционално, социално, човешки ... Да, децата са силен фактор, те искат точно на морето, да плуват, да строят замъци и пр. Не искат на реката или в панелното гето на Дичев. Младежите също искат на морето - там се социализират със себеподобни от другия пол. Кажи му грантаджия и не го обиждай повече ...

 11. 11 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#7] от "OOPS":

  Ами ние например. Просто трета седмица не можем да си позволим. Щом Вие можете: браво! Но за много семейства третата седмица е непосилен разход.... C'est la vie....

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#7] от "OOPS":

  научно е доказано, че за пълноценна почивка на хората на умствения труд са необходими минимум 12-14 дни. Другото е някакъв сурогат на почивка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#9] от "Mia san Bayern!":

  за кои години говориш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#11] от "minusm":

  Желая ви да можете да почивате и 4 седмици.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  До коментар [#7] от "OOPS":

  Едно време имаше карти за почивка на море. Продължителността бе 14 дни. И на мен статията не ми допадна.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  имаше и смени и по 16 и по 18 дни. имаше и по20-22 дни в по-специални ведомства.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  Ще ми бъде интересна една честна статия от Дичев за почивното дело в България по време на неговата младост.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Почивното дело" в България в моята младост може да се опише с една дума - мизерия!

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#18] от "vassilun":

  Разкажи ни повече и по-конкретно. С години и места.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 614 Весело

  Това е гледната точка на Дичев, отразена с много, много думи. Ще си позволя да цитирам, дано без грешки, гледната точка на един уважаван от мен поет, която отразява действителността отпреди 20 г.

  "Ой! Бълхарин приехал на пачивка",
  руснаците се чудеха на глас.
  А аз пък им отвръщам със усмивка,
  и мы печелим денги като вас.

  Печелим ний, от нас печелят други,
  100 000 е пилето на грил/ стари пари/,
  а тръгнеш ли с любовница или съпруга,
  да те ожалят, че си се родил.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#20] от "man_un":

  той говори за преди 27 + години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 828 Неутрално

  аз на плажа си седиме по тениска - прав е автора, да не дразним хората с шкмбето си. и под чадъра сме си само. имам внапредвид хотелския плаж-чисто, подредено,бармана и келнерките на една ръка растояние.това с тая мизерия на плажа до морето е пълна тъпотия и бг хората все некога ще го разбират. естесвено че като идеш сред простаци и на мръсотия такова ще ти е сичкото. аз не давам маса пари за хотел за да висим по плагжовете кат социално слаб.много съм почивали и работил по морето и сичко ми е ясно по темата.прав е дичев без плаж не може-ако манеш плажа кво ще остане от европеската цивилизация и последния век-ами едното нищо.така че-плажувайте но където му е местото.

 23. 23 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 701 Весело

  Чудесна статия
  На мен като кореняк варненец (който се топва в морето всяка година - 3-4 пъти, и то никога между 11 у 17 часа) винаги ми е бил странен този софиянски комплекс: ако не отидеш на море, годината ти е провалена, а всички колеги те гледат със съжаление... Напоследък имах случай да си припомня морски лафове - "изгорял като софиянец" или "Цацата е чудесна риба - за прасета и за софиянци"

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  "Две седмици – и ура, откупили сме се за годината"Кой ходи по две седмици на море?
  —цитат от коментар 7 на OOPS


  Отличниците и депутатит Иванчо !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  До коментар [#23] от "manoll":

  колко софиянки познаваш избягали във Варна и колко варненки избягали в София. Варна през зимата, като задуха северния вятър е едно доста неприятно място.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#23] от "manoll":

  точно тъй си е брадчед. гледам колко тактично си забравил да споменеш кви красиви плажове имаше варна и по тех по цел ден провеждат военни учения и маневри цели полкове...уф, кви полкове, направо дивизии от разкошни мадами дето си имат сичко. не кат сегашните дет си ваобразяват че с две три татута и вид на рендосана чамова дъска ще накарат класните мъже да си извадят портофела.

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  "През 30-те години на миналия век на "Св. Константин и Елена" ходят само "по-първите хора", често културтрегери, които знаят, че така се прави в чужбина."

  Това не е вярно. През 30-те на плаж ходят главно лагеруващи ученици без значение на социалното си положение, но предимно градски. Защото градският човек е отчужден от природата и има нужда от ваканционния досег с нея.

 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Дичев е събрaл в стaтиятa взички комплекси нa средностaтистическия бългaрин и ги е описaл достa вярно.
  Зa мен лично е нерaзбирaемо седенето нa плaжa сред нaрод, пищящи децa, изнервени родители, шумни компaнии. Избирaм си мaлки, диви плaжчетa, които все още се нaмирaт, дори и в Бългaрия.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  Т. нар. "статия" не ми хареса. За мене е комплексарски начин да изгради образа и типажа на средния българин. Пасквил! За българина плажуването имало даже трансцедентен смисъл... Айде, моля ви, трябва ли да се пишат нелепости, та да се хареса авторът на шефовете на DW - не, разбира се. Това е част от собствената му нагласа.
  Имах изградено добро мнение за Ивайло Дичев; той, обаче, доказва народната мъдрост, че никога не е късно човек да се изложи. Ами изложи се!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 30. 30 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кефиш Ивайло! ХаресА ми! Много хубаво си го написал!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Ми аз например ходя на море, зарад горещия пясък и слънцето. Иначе после зимата ме болят ставите.
  Сега вече простено ли ми е?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, пак не си в час...

  Не става дума за някакъв местен шовинизъм - аз самият съм "избягал" от Варна в София преди n години.
  Става въпрос за манията (от моя гледна точка) на средния софиянец за "морето", която винаги много ме е забавлявала. Авторът иронизира точно тоя напън да си на всяка цена еди къде си, защото всички ходели там (и министри, и касиерки), и ако не докажеш във фейса че си бил там - ставаш веднага една каста по-надолу в очите на колегите, и което е по-лошо - в очите на колегите на жената (:

 33. 33 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#23] от "manoll":

  Градски, и аз като човек роден във Варна, макар и вече от цели 15 години н хиляди км от там, мисля, че това с морето са си комплекси. И аз като теб, може би защото съм бил винаги близо до морето, повече предпочитам да се разхождам по морския бряг отколкото да се пържа на 30 и кусур градуса. И цаца не ям. Но, самата статия ми се струва поредното словоблудство на автора.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 34. 34 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 500 Неутрално

  За пореден път Дичев се е опитал да напише нещо, но се е получило едно голямо НИЩО. Другаде се пробвайте г-н Дичев, писането очевадно не е за вас.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#32] от "manoll":

  когато се смени климата почивката е най-полезна за организма. Така например много деца едни 20 дни на море с много къпане им пресичат като с нож упорити ангини. Аз като младеж си излекувах точно във Варна синузита и досега не се е обаждал. да не говорим за много други болести. Един от санаториумите за туберкулоза е в Свети Влас. Калта и лугата в Поморие и Бургас. Още искаш ли ??? май ти не си в час. На морето за 20-25 дни изчезват и най-упорити гъбички по ходилата и много екземи и псориазис се повлияват. Много бездетни жени забременяват и т.н. и т. н. !!!
  хубаво е преди торето една декада в планина над 1000-1200 м.н.в. Комбинацията е супер.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  През 30-те години на миналия век на "Св. св. Константин и Елена" ходят само "по-първите хора", често културтрегери, които знаят, че така се прави в чужбина. Масовизацията идва през 60-те със строежа на ведомствени почивни станции.
  .......................
  Хехе, гахти глупоста. Все едно НРБ е измислило плажа, а др Тодор Живков е открил туризма.
  На чугуните-комунисти им трябваха немедлено западна валута, че държавата бе вече два пъти фалирала. Затова построиха курортите ни, да засмучат немски марки, на омразният загниващ капитализъм парите, :)
  А на снимки от Варненският плаж от 30-те години се вижда, че още тогава е бил пълен и препълнен. То, всеки средно статистичен българин от онова време си е направо културтрегер в сравнение с хомо - социалистикус, който другарите създадоха по свой образ подобие - алчни селски простаци .

  nemo malus felix, minime corruptor.
 37. 37 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Старите морски бани във Варна, построени през 1890 г.
  http://glasove.com/img/news/40649_ZQ6AHvZKKWZ3LuKxZcETEMIehE2kDm.jpg

  А това е варненският плаж през 1930 -те години. Няма къде да се сложи хавлията, тъпкано е с ...културтрегери, хехе :)
  http://spisanievip.com/wp-content/uploads/2014/06/old-varna.jpg

  nemo malus felix, minime corruptor.
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#36] от "СДС":

  дай една такава снимка от някой морски курорт без градските Варна и Бургас. и без конкурси за красота.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":
  дай една такава снимка от някой морски курорт без градските Варна и Бургас. и без конкурси за красота.
  ....................
  Цивилизованите хора ходят на плаж там, където има инфраструктура: хотел, пътища, вода, канализация и др.
  "СВ. Константин и Елена" например е строен през 1908 г и още тогава е посещван от германци, поляжи и чехи курорт.
  Шумкарите нали са свикнали да се свиват в шумата и да изчакват събитията - някой друг да им свърши работата, та тях ги влече към ваканция в землянки, палатки, полянки и др разни диващини за диваци.
  Потърси в мрежата за снимки, има. Няма все другите да ви вършат работата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  До коментар [#39] от "СДС":

  Хайде сега ДА СЕ ОГРАМОТИШ МАЛКО та да не се излагаш друг път. интересно е .
  https://www.fixstay.com/bg/article/216/soc.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Зa мен лично е нерaзбирaемо седенето нa плaжa сред нaрод, пищящи децa, изнервени родители, шумни компaнии. Избирaм си мaлки, диви плaжчетa, които все още се нaмирaт, дори и в Бългaрия.
  —цитат от коментар 28 на Cassi


  Явно си имал/а тежко детство и не са те водили на море като дете.

  Децата не обичат малки диви плажчета, а където има много други деца.

  Децата най-добре си играят с други деца, а не сами, с родителите си или с някое куче. 42. 42 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  всичко е вярно, само това за забременяването не е от климата

 43. 43 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Дичев е събрaл в стaтиятa взички комплекси нa средностaтистическия бългaрин и ги е описaл достa вярно.
  —цитат от коментар 28 на Cassi


  Защо плюеш пак по българското, като автора изрично обяснява, че става въпрос за цялото човечество и всички хора по света избират именно такава почивка, без значение как и защо.

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Изключително тъпа статия. Дори по елементарните журналистически правила нищо не ѝ е наред. Като започнем от това, че няма послание, само някаква неразбрана емоция.
  Не е да има някакво тъпо послание. Няма никакво послание. Няма проблем, който да дефинира, няма и решение, към което да води. Има някакво недоволно мрънкане, като не става ясно какво го причинява.
  Ако се беше напънал върху хорската суета, можеше да поработи малко повече и да излезе нещо смислено. Но тоя микс от нищоказваници, с върха са голите тела, което е пълен нонсенс... Не, аз бих си изтрил статията на секундата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  До коментар [#42] от "abdulhazred":

  Докторите твърдят, че е от калолечението в комбинация с ММЦ и Военния санаториум !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Забравих и другата върхова тъпотия - това с животните. Тоя пич, дето се опитва да ни покаже колко сме безотговони към работата си и колко са били отговорни селяните към животните си, очевидно няма никаква идея от животновъдство, дори и от това, което пише в учебниците за 5ти клас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1240 Весело

  Дичуф с поредното си хм, .... нищо...
  Роден съм и живея "на морето", не обичам плажуването, защото смятам, че е за туристите, но написаното е поредния изклесък от т. нар. "автор"...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  Обслужваш ли туристи ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако въпросът ти е до мен? - Не. Работя в съвсем различна сфера.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  До коментар [#49] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  А какво ти е отношението към парите, които оставят в местната ви икономика?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  "Вярата в слънцето и йодните пари май позаглъхна."
  Ето тук е заровил Дичев кучето. За него летуването на море не е лечебна, здравословна процедура. И като не е такава, значи е пълна какафония, някаква показност, мерене но пари и положение и разбира се ексхибиоцинализъм. Съпругата ми като малка имала ревмокардит. Благодарение на плажа не са и оперирани клапите. Детето беше постоянно с ангина. Едно лято на море и край на болестите. Що го прави Дичев ли? Той си знае. Вероятно защото десетки хиляди нуждаещи се деца вече не ходят на море. Няма детски лагери. И както е казал Смирненси "Не бойте се деца, като няма пари за море, ще ви лекуваме с евроатлантически демократични ценности.

 52. 52 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#51] от "Judjuk":

  Да ти имам мисленето ....и медицинските познания.

 53. 53 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7322 Разстроено

  Хубаво е на морето и си го имаме, е на някои ни е доста далече... :(.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  До коментар [#51] от "Judjuk":Да ти имам мисленето ....и медицинските познания.
  —цитат от коментар 52 на victor_victim


  Много ти е къса мисълта, та не разбрах къв ти е проблема. Нямам никакви медицински познания и не се хваля с такива. Казал съм истината, който иска да вярва. Помисли си, тези от ВБ и северна Русия що идват тук, само да се разгилдисват и да се наливат с евтин алкохол. Че то алкохол има не само на морето. Или си мислиш, че са по-глупави от тебе. Ех, може и някой да е по-глупав.

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  колко посредствен текст.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Положително, разбира се. Даже много положително. Както казах, смятам, че морето е за туристи.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  До коментар [#56] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Чудесно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#52] от "victor_victim":

  би ли се пояснил. Така казано звучии доста заядливо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Аз съм българче свободно.Обичам на морето да летувам.Американец да се наричам първа радост е за мене..Независимо ,че сам на 200 метра от брега на океана през зимата редовно хода до карибските даржави на почивка всека година.За 10 дена ми струва $4,000 самолет,хотел и храна+такси от летиштето $40 до хотела.Директен полет 4 до 5 часа.По дугите държави нема директен полет и требва да се прехвърлям на друг самолет което означава на 10 часа.това е причината да почивам само в Мексико 5 часа полет Джамайка и Доминиканската република 4 часа полет от Неварк.Проблема по тези хотели требва да станеш рано за да си запазиш чадър и легло.Опитах с стоманено въже и катинар да вържа леглото за чадара но персонала отрезали важето и катинара изгореха ми $25.Удоволствието е големо топла и чиста вода през фефруари тогава най малко дъждове има.

 60. 60 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#28] от "Cassi":

  щото нямате деца, явно.
  този път нещо не го разбирам съвсем Дичев. плажът е хубаво нещо, и аз ходя и заради себе си, и заради децата, и не за да се отчета, а защото ми е приятно, както и на децата. и е полезно, очевидно да си на открито и да плуваш. колкото до останалото - кой каквото може да си позволи.
  много по-интересно би било едно разследване как се управляват българските плажове и кой какво е заграбил от тях вследствие на какво. но това изисква усилие различно от някакви следобедни разсъждения на глас.

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#60] от "owen":

  Кой ги владее ли - С две думи -СИК и ВИС !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Неприятните типове които ... Е ти па си Ален Делон

 63. 63 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 351 Неутрално

  и като селянин - седят, наместо елегантно да полегнат.... с две думи - аз съм няприятен селянин, 10х дюд, ама просто се оказа, че 1. плажа не е моето място и съм си намерил други начини да си доволствам 2. тва че пикая във водата на морето не виждам що пък съм толкова лош. self righteous social justice warrior

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Статията не е нещо особено... Но, за някои работи, автора като че ли е прав...
  Наистина, ходенето на море се превърна в самоцел. Казвам ходенето на море, не на почивка. Лично аз, не отъждествявам едното с другото... Ходенето на море в България, поне за мен, беше тягостно и не особено приятно занимание. Не обичам мръсотия, прахоляци, крясъци и викове, гадна храна и лошо отношение...! Затова, гледам да ходя към Гърция или Турция. Доста от тези неща си ги спестявам, там. И успявам, даже и да си почина.
  А, за гадните бунгала и почивни станции от социализма, даже не искам и да си спомням...!

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Една от най-тъпите статии, които съм чел тук, ведно с платените публикации за пазара на имоти.

 66. 66 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 932 Весело

  Единственото, което схванах е, че Дичев е гузен пред децата си(ако ги има) или се опитва да вмени такава вина на читателя. Едва ли допуска, че не всички хора са като него и семейството му.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА

  ЕЕ ме се разголвайте така обилно тук пред всички ,все пак този форум не е нуди плаж!!!!

 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  До коментар [#64] от "tww09306483":

  за "гадните станции, които още служат но вече като хотели 3 звезди ли ти е думата , някои от които имаха дори и тенис кортове по времето преди 1989г ??? Да не говорим за Детелина , която имаше и лифт да не се мори народа по баира. Да не говорим за Романтика със бунгалата -апартаменти, собствено лятно кино, собствен ресторант, дискотека, отделна зала за тихи игри, лекар и т.н.
  Дане говорим за станциите на творческите съюзи, министерства, НС, МС , телевизия и още хиляди. Я ми разкажи нещо за "мизерната" станция на МС на Сънито.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Този жалък пасквил няма място на този сайт.

 69. 69 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  До коментар [#67] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нямам в предвид местата за отдих на партийната номенклатура и всякаквите подобни предназначени за творчески съюзи на художници, писатели, композитори и прочие казионни организации...! Говоря за онези, където се отиваше с карта и за да се уредиш с нещо по-така, си трябваха връзки!
  Кой простосмъртен по времената на соц-а можеше да си помисли да иде на хотел и то, на море? Просто забрави...! Балкантурсит беше недостъпен. Пък бармани, сервитьори и прочие подобни, дето работеха по морето, си бяха отделна каста...!

  Бивш tww09306483.
 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Весело

  Говоря ти точно за Почивни станции с карти.
  Детелина бе станцията на трудещите се селяни на спирка Журналист !!!
  Питай майка ти и баща ти.
  Картите бяха между 16 и 28 лева.
  Имаше и безплатно летуване в някои предприятия но без храна - само спане.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK