Мечтата БНТ

Мечтата БНТ

© Юлия ЛазароваВсяко царство рано или късно свършва. И на всеки директор на БНТ му е писано да предаде щафетата на своя наследник, когато този час настъпи. А той винаги идва. Вяра Анкова ще отстъпи директорското място на онзи кандидат за поста, когото Съветът за електронни медии (СЕМ) одобри. Но вместо да се впускам в несигурната игра на прогнозите, реших да помечтая.


Днес сякаш забравяме да мечтаем за неща, които не са свързани с нас. Свикнали сме да критикуваме, да се зъбим. Да обясняваме за пореден път защо България не е нормална държава. Критиките, разбира се, са полезни. В тях няма нищо лошо. Но защо от време на време, за да се разведрим и обнадеждим (ако това изобщо е възможно), не си позволяваме и да помечтаем. Каква би била мечтаната България например? Липсата на подобни мечти не е ли едно от заболяванията, от които страдаме? Не пропускаме ли по този начин градивния потенциал на мечтите? Не са ли едни от най-големите открития и блага, с които разполагаме в нашето време, едни бивши мечти? Не са ли отлежавали те в нечия глава и не са чакали времето, в което биха могли да се осъществят? И не е ли имало безброй успешни опити за борба с времето в името на привидно неосъществими мечти? Които в крайна сметка са ставали реалност?


Мечтаната България е интересна и широка тема. И на нея ще й дойде ред някой ден. Въпреки че с удоволствие ще следя всички коментари под този текст, ако искате да споделите. Мечтаната БНТ на свой ред е по-малка тема, която обаче също предизвиква моя интерес. Затова и ще си позволя да пофантазирам малко. А ако имате разногласия с мен, моля ви, помечтайте и вие. Всеки има право на това. В мечтите рядко има императив. Това им е хубавото. И така:
Прекрасно би било някой ден БНТ да осъзнае, че


тя е уникална


на българския медиен пазар. На първо място, тя е основата, на която стъпват всички останали телевизионни медии. На второ място (и още по-важно в днешната ситуация), като държавна медия тя има финансов ресурс, който й позволява да не обвързва изцяло продукцията си с рейтинги и търсене на всеобща гледаемост. Не, това не означава, че БНТ трябва да стане маргинална и съответно негледаема от масовия зрител телевизия. Но е хубаво всеки шанс за подобряване на статуквото да бъде използван. БНТ разполага и с такъв потенциал. Достатъчно е да излезе от съревнованието с другите телевизии и да прави нещата както за рейтинг, така и с идеята, че като най-масова съвременна медия телевизията може да бъде важна


част от промяната и оздравяването на българското общество


Добре е да си поставя за цели да повдига важни проблеми и да показва възможно най-различни гледни точки към тях. Добре е да мисли как това може да се осъществи по възможно най-съвременни начини. И най-сетне в българския ефир да грейне една телевизия, за която качеството е по-важно от количеството. Това без съмнение би била огромна победа.


БНТ спокойно може да черпи идеи от други европейски национални телевизии, където съществуват редица добри практики, които биха могли да се приложат и тук. Но ако ще се прави това, задължително е БНТ да покаже, че може да прави нещата по различен начин. Защото българският опит с прилагането на чужди и добре работещи практики би трябвало вече да е показал, че най-лошото, което може да се случи, е тези практики да се налагат, без да бъдат адаптирани към българския контекст. Да се спускат отгоре и да се очаква, че просто ей така ще проработят.


БНТ трябва до краен предел да се опитва да налага
качествени български продукти


независимо дали става дума за авторски предавания, сериали, филми, музика и пр. За това и БНТ от моите мечти разполага с по-голям бюджет и може да си позволи да дава повече пари за нискобюджетно кино. За нови минисериали, тъй като, както виждаме, това е една от най-актуалните форми на телевизионния пазар днес, която за съжаление в момента почти отсъства у нас. А одобряването на проектите трябва да е прозрачно, да е ясно какви са правилата и по какъв начин се отпускат субсидии.


Ако не искаме все така да се чудим защо песни с безумни текстове печелят престижни награди, добре е БНТ да вземе отношение и по този въпрос. Да го осъзнае като своя мисия. Да издирва и налага млади и способни музикални изпълнители. И кой знае? Може би положението на наградите на "БГ Радио" в следващите години да не е толкова трагично, колкото беше тази година. И за това да е помогнала националната ни телевизия, като е впрегнала ресурса, с който и без това разполага.


В националния ефир има и остра нужда
от добри комедийни и сатирични предавания


Днес ситуацията с комедията е донемайкъде трагична. Едни от най-добрите български кинокласики са комедии. Което ни кара често да се питаме какво се е случило, за да изпаднем в такава криза на комичното днес. Ключът е привличане на нови хора. Създаване на авторски предавания. Опипване на почвата. Конкретна работа със съзнанието, че има ниша за запълване. В последните години "Комиците", откровено казано, се конкурират единствено със себе си. И то не в добрия смисъл на тези думи. А ако се върнем към БНТ, първото, което трябва да се направи в това отношение, е да се свали безнадеждно остарялото предаване "Шоуто на Канала". Всички помним предаването "Каналето", чийто наследник се явява "Шоуто на Канала, от силните му години, но от тях днес не е останало абсолютно нищо.


Друг важен пример ми се струва "Улицата" на Теди Москов, пример какви възможности дава авторското комедийно предаване.


Да не забравяме, че съществува и БНТ 2. Така че ще си позволя (тъй като това си е моята мечта) да излъчвам по нея повече


класически концерти, опера, театрални постановки


Дори ще подам ръка на най-младите, като сключа договор с НАТФИЗ и НБУ, за да може българският зрител да види какво правят най-младите в киното. Като изключим живото излъчване на театрални постановки, което е направо задължително, БНТ ще върне в ефира си и телевизионния театър. Но не онзи телевизионен театър, който помним. Не нещо направено с очевидно малко пари и изтъркано до безбожност. В никакъв случай "Чичовци", "Хъшове" и пр. за пореден път по стария начин. Не. Телевизионният театър може дори да привлече нова аудитория към театрите. Достатъчно е да се правят съвременни продукции от качествени екипи и да се използват предимствата, които дава телевизията като медия. А освен вече написани пиеси (български и чужди), както и класика, телевизионният театър би дал добра възможност и за продуциране на авторски проекти. Това ще даде възможност да се правят социални постановки, да кажем. Както и да се изпробват идеи, които биха могли някой ден да се реализират и в киното. Възможностите тук са почти неограничени.


Като говорим за авторски продукти, ще се върна за момент на


сериалите


Защото БНТ в мечтите ми има специален отдел, чиято задача е точно да мисли какви авторски продукции да прави телевизията. Като там се мисли и за конкретния жанр. В България има остра нужда от исторически сериали, да кажем. Както и от криминални. А тъй като съм в полето на мечтите, ще си позволя да си помечтая и за фентъзи, което стъпва не на чужди митове и легенди, както става и в много случаи в подобна литература от български автори. А стъпва на българския фолклор и вярвания. Нямам нищо против елфите и джуджетата, но ми се ще да видя и самодиви, хали и пр. Но интерпретирани по интересен начин и стъпили на свой ред на основите на фентъзи като жанр в световната литература. Ще си позволя дори да мечтая за българска фантастика, за която (вярвам) дори не трябват чак толкова много пари. Достатъчно е да се знае конкретния бюджет и да се работи. В киното, да кажем, съществуват достатъчно примери за нискобюджетни филми, включително фантастика. Не е невъзможно.


И последно, БНТ от мечтите ми има повече


силни публицистични предавания


които канят за гости истински професионалисти. Които не се страхуват да критикуват и да правят на пух и прах купчините митове, които битуват около съвремието и историята ни. Вярвам, че от това има остра нужда.


Всъщност темата се оказа по-широка, отколкото мислех. Да кажем, че това е 50% от БНТ на мечтите ми. Но ще спра дотук. Все пак е добре да оставим свободно пространство и на другите да помечтаят. Нали?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Повечето от кандидатите са съпричастни към службите. Няма отърване. Затова и ГЕРБ мълчат като риби по въпроса-забранено им е и дори и бойко и цецко са като ремсисти на разпит.
  Журналистите също знаят и водят дебата 'Около" съществото .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  И аз си мечтая за някаква телевизия. Тя не е моя, но мога да я гледам. В нея няма турски /и латиноамерикански/ сериали. Не запълват половин час програмно време с готвене на манджи, които мога да готвя от дете. Не прекъсват предаването за реклами, толкова дълги, че забравяш какво си гледал. В нея не се търси сензацията кой кого как нарекъл......
  Филмите, концертите и спортните предавания могат да бъдат омешани с кратки новини без платени съобщения на партии.
  Абе, мечти.....

  Еретик
 3. 3 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кoшлyкoв дa cтaвa шeф нa БНТ.
  Тoй e дeмoкpaт oт CДC и щe oткaжe дъpжaвнaтa cyбcидия,
  зaщoтo e видял в CAЩ кaк ce пpaви TB.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  То всичко хубаво,ама мечтите са едно,действителността друга.Всички - режисьори-сценаристи - журналисти - артисти и така нататък отиват в двете най големи частни телевизии щото там са парите.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  мечта си е , за шоуто на канала примерно ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  кажи нещо за кандидатите - какви са ви опорките ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#5] от "дерибеев":кажи нещо за кандидатите - какви са ви опорките ?
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Добро утро "г-н Лъжа"! Нещо тръгвате да си мерите опорките или ви интересува вътрешна информация от "класовия враг"?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 8. 8 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 418 Неутрално

  силни публицистични предавания


  които канят за гости истински професионалисти

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Съгласен. Това е описанието на ББС :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#7] от "todor._89":

  вие сте си най-големите врагове тодорчо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 213 Разстроено

  На първо място да върнат "Дързост и красота", щото не се издържа вече:(

 12. 12 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 213 Неутрално

  С мечтите почти никой няма да тръгне да спори, особено ако са общо изложени. Въпросът е как да направим така, че БНТ да не е най-вече инструмент за проправителствена пропаганда, какъвто е в момента? Фаворитите в конкурса за директор не будят голяма надежда нещо да се промени към по-добро, меко казано.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Мечтите на автора са започнали да се реализират през последните години, дано да продължат в същия дух. За мен БНТ е една от най-гледаемите телевизии с най-гледаеми новини и публицистика, пък и някой по-различен филм без реклами.

 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 675 Весело

  *За мен БНТ е една от най-гледаемите телевизии с най-гледаеми новини и публицистика,* - това сериозно ли го казваш?Най-случайно попаднах на задъхващият се от възторг платен от теб и мен кУминтЪор на тази тАлАвизия от Пхенян - научих какъв небивал прогрес,красота и СТазтливи хора имало там!Егаси телевизията,егаси и шефовете,егаси и служителите!

 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Тя пък една телевизия !!!

 16. 16 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Иване, критическата ли те хваща?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  "като държавна медия тя има финансов ресурс, който й позволява да не обвързва изцяло продукцията си с рейтинги и търсене на всеобща гледаемост."
  А това я прави зависима от управляващите. Утре ще и намалят финансирането и загива.

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Когато започнем да си говорим за мечти, в които държавата посредством БНТ, БНР Министерство на културата и др. издирва едни високо способни и "добри" ама непопулярни, които да финансира за да създават морални, културни и прекрасни неща, винаги възниква въпроса КОЙ ако не рейтинга и аудиторията определя какво е високо културно, ценностно и морално и респективно кои са тези хора, които ще получат едни пари от държавата, за да съградят едни много качествени и ценни продукти, ама дето никой не ги иска.
  Съгласете се, вероятността това да са едни хора на едни други хора клони към 100%. Резултатът е обикновено шестоъгълен пето*ник, медия пълна с агенти на ДС, приятели на директора, назначени от премиера... с две думи БНТ :)

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Парадоксално в ключови моменти ръцете на обществените медии се оказват по-развързани. Когато ме питат от какво зависи свободата, ще отговоря - в частните медии свободата стига дотам, докъдето позволят собствениците. В обществените медии обаче свободата стига дотам, докъдето позволят журналистите. ..."

  Бойко Василев - http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/06/16/2989922_boiko_vasilev_panorama_bulgarskata_jurnalistika_e_kato/

  В този смисъл Гарелов НЕ става. Може би не заради битността в БНТ, а след това.
  Кошлуков с неговите "мажоритарни избори" май също не става.
  Силва Зурлева от Нова с нейните посещения при Мустака също НЕ става. "Големите" частни телевизии изпростяха и не стават за пример.

 20. 20 Профил на sisitkova
  sisitkova
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Еййй, ама и аз, глупачката, отварям Анализи на Дневник, за да се информирам каква е ситуацията около БНТ... Освен и аз да си помечтая за един по-сериозен вестник без такива бозици...

  sisitkova
 21. 21 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 348 Неутрално

  БНТ-2200 ТУНЕЯДЦИ-5% ГЛЕДАЕМОСТ,БТВ-260 ДУШИ-40%ГЛЕДАЕМОСТ,НОВА ТВ-220 ДУШИ-35%ГЛЕДАЕМОСТ.ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СТОПАНИН.ВИНАГИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK