Причините БНТ и БНР да се обединят, да получат много повече пари и да си търсят директор отвън

Причините БНТ и БНР да се обединят, да получат много повече пари и да си търсят директор отвън


Посред лято, когато на хората не им е до много сериозни неща, се разгорещи спорът кой ще оглави Българската национална телевизия. Кандидатите са деветима мъже. Това може би е единственият начин мъж да оглави БНТ, защото явно ако се кандидатира жена, тя без съмнение ще спечели конкурса. Изглежда, някаква тайнствена инициатива за равенство между половете се е намесила в зародиша на изборната процедура.


И, съвсем не неочаквано, в единствената публикувана концепция (на Иван Гарелов - бел.ред.) още в третото изречение се мъдри изразът "като в белите страни". Добре поне, че сегашното състояние на телевизията не е определено като "циганска работа", която има нужда от мъжка ръка, за да сложи нещата наред. Евтини националистични баналности естествено не липсват. Конкурсът пое в познатия жанр "всичко да е ново, но нищо да не се променя". Наистина ценени от мен хора подкрепиха порива с писмо.


Добре е обаче конкурсът да се отложи. Причината е, че
националната медия е дълбоко сбъркана


Тя е наследила ред проблеми от десетилетия, много отпреди 1989 година, които си стоят загнездени в нея и я обричат на посредствен живот независимо от безспорния професионализъм и усилия на немалко хора, които работят там.


Съществуват два основни проблема, подходът към които трябва да реши и съдбата на БНТ:


фалшивите новини и
високото равнище на неграмотността


Фалшивите новини са тежка напаст. От това как рак се лекува с отвара от теменужки, през смъртта на Слави Трифонов до безобразията, на които се подлага българската и световната история от наемни и доброволни хибридчици, българинът е залят с глупости, които няма кой да опровергае. Проблемът е много по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед. Потопът от фалшиви новини създава среда за масирани тролови атаки срещу национални институции, манипулация на избори, силно изкривяване на гражданския контрол над обществени решения и драматичен спад в доверието към медиите и към обществените институции.


Неграмотността е другият сериозен проблем. Той само отчасти се решава с реформи в образователната система. Националните медии играят важна допълваща и компенсираща роля. Образованието трябва да стана основна задача на медиите, издържани от данъкоплатеца. Защо хазната да харчи пари просто за още една телевизия, ако тази телевизия не изпълнява ясно отличаваща се обществена мисия? Шоу програми, Homeland и House of Cards, на кафе с този и онзи могат да си текат много успешно по комерсиалните телевизионни канали.


Какво е решението?


Преди всичко двете национални медии, БНТ и БНР, е разумно да се слеят. Те би трябвало да имат една обща мисия, която да е свързана с надеждна информация и обществено образование. Обединената национална медия е добре да се очисти от реклами и всякакви други спонсорирани дейности и да отдели комерсиалната си дейност в самостоятелно търговско дружество, което да не се омесва с програмата в ефир. И, разбира се, тази дейност трябва да се финансира сериозно.


Би Би Си има бюджет от 3.7 милиарда лири. Освен това комерсиалните й дейности докарват още 1.3 милиарда, сума от космически порядък за капацитета на националната българска медия. Би Би Си успява да е онова, което е, с 5 милиарда лири годишен бюджет. Това са 11 милиарда лева. Далеч съм от мисълта да предлагам БНТ и БНР да получават по 11 милиарда лева на година. Ако вземем обаче предвид разликата в стандартите на България и Великобритания и разликите в аудиторията и намалим тази сума, да речем, с 20 или дори 30 пъти, ще получим сума между 350 и 500 милиона лева.


Сега радиото и телевизията получават субсидия общо от около 110 милиона лева. Обединяването на двете национални медии и бюджет в долната граница на този диапазон би увеличило ресурса, с който националните медии разполагат, около 4 пъти. Вероятно това е необходимо, за да може България да получи една обществена медийна компания, която да задава стандарт за вярна информация и да изпълнява сериозна образователна функция.


Не бива да се мръщим на сравнението с Би Би Си


Българската национална медия има да решава значително по-сериозен проблем от това, с което се занимава Би Би Си. Добре вложените много повече пари в националната медия ще се върнат през по-добре функциониращата икономиката. Ниската езикова и математическа грамотност, крайно ограничената финансова грамотност, свитата обща образованост, оскъдните знания за демократичните институции, липсата на дебати за строителството, околната среда, туризма и ред други сфери са тежко бреме за икономиката на страната. Образоваността и проверката на фактите са постоянна битка. И винаги ще бъдат. И националната медия трябва да й се посвети.


Естествено много повече пари, сливане на БНТ с БНР и ясен нов фокус ще изискват законодателни промени, но и много сериозно, енергично и високопрофесионално управление. За да си осигури това сериозно управление, националната медийна компания ще има нужда от сериозен управител.


Затова би било разумно


конкурсът да бъде отворен и за външни кандидати


Няма нищо трагично компанията да бъде оглавена и от чужденец, ако той или тя успеят да убедят данъкоплатеца, че ще им осигури най-доброто медийно обслужване за многото повече пари. Ако Българската народна банка беше управлявана от чужденец (както е например английската национална банка), може би българинът нямаше да се изръси на 4-5 милиарда лева на вятъра за КТБ.


Накратко, формулата би трябвало да е радикална реформа и сливане на националните медии, много повече пари и отворен конкурс за мъже и жени от България и света, които имат и достатъчно усет, за да не употребяват в концепциите си изрази от типа на "в белия свят".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Великолепен анализ! Браво на Юлиан Попов! От мен - препоръка!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Дневник, време е Владимирова да я махате. Подкрепила е руския ДС вожд Гарелов за Директор на БНТ. Това е…..невиждана наглост и срам. Този е изгорил хиляди съдби, отделно е агресивен и груб. Току що идва от ТВ7, където защитаваше бясно путинизма, а и ДПС/ Василев/Пеевски. Това де факто е защитника и слугата на Бареков ….?
  Отделно, преди седмица Владимирова подкрепи, с червени доводи, запазването на комунистическия паметник на Старчев.

 3. 3 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  "Потопът от фалшиви новини създава... манипулации на избори..."
  Ето разковничето. Властта няма нужда от образовани и информирани хора. Защото те не гласуват за нея. Нещо повече - изискват отговори и отговорност.
  Затова гарелката ще прави телевизия "като в белите страни" и всичко ще продължи постарому.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Кой пък изобщо гледа БНТ, че сме се закахърили - как да наливаме в нея пари , че и читави кадри от БНР!

  [email protected]
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  Колкото е по-голяма една държавна институзия, толкова по-бездънна яма

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Юлиан Попов може да е кандидат ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Дневник, време е Владимирова да я махате. Подкрепила е руския ДС вожд Гарелов за Директор на БНТ. Това е…..невиждана наглост и срам. Този е изгорил хиляди съдби, отделно е агресивен и груб. Току що идва от ТВ7, където защитаваше бясно путинизма, а и ДПС/ Василев/Пеевски. Това де факто е защитника и слугата на Бареков ….?Отделно, преди седмица Владимирова подкрепи, с червени доводи, запазването на комунистическия паметник на Старчев.
  —цитат от коментар 2 на grayeagle


  ах, милите наивници - мислят си, че Петя е от добрите, щото пишела против Бойку - аахахахахахаххахахахахахахахааххахахахахаха

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Телевизия (каквато и да е) гледам рядко .
  Радио също , но сайта на БНР е добър източник на информация. Обикновено там новините са предтавени стегнато и ако има коментар той е по темата , а не да се стремят да увиват екскраменти в целофан.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 9. 9 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 451 Неутрално

  През 1990 закриха съществуващия държавен Комитет за телевизия и радио, който управляваше под един калпак и БНТ, и БНР. Вече трийсетинна години след "промяната" за пореден път изскача въпросът "Оти ги ручахме жабетата?" : )
  А, да - същото важи и за кльона по границата - след 1990 махнаха оградите, разминираха, разораха, само за да започнат днес всичко наново, щото както казват - не било безсмислено, ама сега чак били разбрали... И само това да беше.
  Та - оти ги ручахме жабетата? Не за мен, за един приятел питам.

 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Весело

  Г-н Попов, нека бъдем още по-конкретни - защо пък шефовете на БНТ и БНР да не се назначават от фондация "Америка за България"???

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  " формулата би трябвало да е радикална реформа"
  Най-страшната дума в България.

 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  Кой пък изобщо гледа БНТ, че сме се закахърили -!
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  За теб знаем, че гледаш само Первий, но за нас, българите, БНТ е важна.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Чужденец за управител на БНТ и БНР? Свършиха ли българите?
  Може би г-н Попов иска да назначи Решетников за управител, защото той е доказал как може да направи експанзия със сравнително малък ресурс на общия ни европейски пазар?

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Аз БНТ рядко поглеждам, но Хоризонт слушам редовно.
  Иначе, за обединението в една държавна медийна компания - има си предимства, има си и недостатъци. По наш български обичай, няма да се изненадам ако след едно такова обединение минем към "икономии", преместим радиото от Драган Цанков на Сан Стефано, а имотите до Борисова та градина да ги продадем на "стратегически инвеститор"

 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Любопитно

  КОЙ да бъде шеф на БНТ? Агент Талев (Гарелов), агент Димитър (Кеворкян) или направо Решетников?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Любопитно

  До коментар [#10] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Защото досега ги назначаваше ДС по препоръка от съветското посолство.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 17. 17 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Национално радио и телевизия трябва да имаме обаче да даваме над 200 млн лева за двете ми се вижда безпредметно, защото тия пари могат да се похарчат и за по-добри проекти.

 18. 18 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 512 Неутрално

  ВВС получава пари от така нареченият тв лиценз във великобритания който е 12.12 паунда на месец. в УК има около 20 милиона семейства. половината да плащат лиценза прави огромна сума. И да ВВС имат много добри предавания, но когато дойде до политика са чиста пропгандна машина макар направено много тънко и с вкус.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#16] от "Alarmstufe: Rot":

  Ами не бих казал. В последните години шефовете на новини и актуални предавания са се кадри на грантаджийски организации. Водещият на най-тежкото и гледано политическо предаване е в преки протестърски отношения. Май си останал с представите за БНТ от средата на 90-тте години....

 20. 20 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  До коментар [#19] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Грантаджии, да, но грантовете идват от руското посолство. Бойко Василев е доказано руско мекере.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  Назначаването на Агент Талев (Гарелов) за шеф на БНТ има и една добра страна - ще отпадне нуждата от пускането на отделна червена бесепарска телевизия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 22. 22 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alarmstufe: Rot":

  Тук се изложи с информацията ти, сериозно.

 23. 23 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 306 Неутрално

  110 МИЛИОНА НА ГОДИНА,А ПОЛОВИНАТА УЧИЛИЩА НЯМАТ САЛОНИ,110 МИЛИОНА ЗА ПЕТЪР ВОЛГИН,А ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА ИМА 5 МИЛИОНА.ДА Е..А И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА.

 24. 24 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Ако влезе външен мениджър, трябва 50% от сегашния персонал да си тръгне. Нивото на някои предавания в момента е като в регионална кабеларка

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  BBC е супер лява и политически коректна медия. Не мога да разбера защо се дава за пример, тя изобщо не отговаря на обществените нагласи.

  А идеята БНТ и БНР да се обединят е малоумна. Като са отделно се управляват много по лесно и има повече прозрачност къде и за какво отиват парите.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":


  Кой пък изобщо гледа БНТ, че сме се закахърили - как да наливаме в нея пари , че и читави кадри от БНР!
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Кой и дали гледа БНТ си е частен въпрос, но по отношение на наливането на пари, гледаме или не, ние, няма кой друг вместо нас, плащаме сметката.
  В този смисъл, предлаганите промени от автора, дори и да не са идеалните, най-малкото може да станат повод, а защо не и основа за дискусия и провеждане наистина на необходимите промени.
  Защото една от причините БНТ да не е най-гледанта ТВ е, че в огромната част на предаванията и водещите са затънали в някакво блато и на човек му омръзва да гледа някакви архаични предавания и водещи.
  И другото, защо трябва да плащаме за два пъти повече администрация, счетоводства и ръководства по едно за БНТ и за БНР - мисля, че това просто трябва да изчезне и разходите да се рационализират.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#9] от "posledno10":

  Нека направим елементарната разлика, когато имаше ДК по ТВ и радио, това не отменяше и си съществуваха отделни директори, лични състави, администрации, счетоводства в двете медии, а над тях беше поставена съответната, при това не случайна, а партийна шапка.
  В случая става дума двете медии, да имат общо и едно, а не две такива служби, което при всяко положение ще намали разходите за заплати.
  Ако и някои от редакциите и редакторите се оптимизират, нещата ще станат още по-добре.
  Отделно и най-важно е да се освежат програмите и на двете медии и ако това стане и рейтинга им се вдигне, ще се увеличат приходите от реклами, което ще позволи да се подобравя техническата обезпеченост и заплащането на журналистите.

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alarmstufe: Rot":

  Безпосрно тежък избор:), ами защо направо не сложим Бриго или Д.Иванов, та поне работата да е сигурна.

 29. 29 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#9] от "posledno10":

  мръсен идиот преди стреляха по границите и убиваха, ако искаш да напуснеш рая, а ТВ на зетя я гледаха само малоумните

  BG e мини империя на злото.
 30. 30 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сливането на БНТ и БНР с шеф от БНТ е само средство телевизията да смуче и прахосва повече пари, а радиото да мъждука. Кандидатурат на Ив. Гарелов е СКАНДАЛ, а т.н. писмо в негова подкрепа е още по-голям СКАНДАЛ и само заради него СЕМ трябва да отхвърли тази кандидатура ( без да коментира другите ОСНОВАТЕЛНИ причини за това).

 31. 31 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Юлиан Попов както обикновено е направил интересен миш-маш - екстравагантни идеи с тук-там някои истини очевидни за някой който има поглед отвън.
  1. кандидат за шеф на БНТ да използва израз "като бял човек" е расистко и недопустимо. странното е че само на Попов му е направило впечатление...
  2. проблемът на Гарелов е, че не просто е от старата школа, а че е показал дълги години, че е зависим и удобен.
  3. прав е Попов, че за съжаление няма чисти и неопетнени кандидати от тези 8, и би било добре да участват външни за телевизията и за страната хора, но какъв шанс има кандидат който не може да бъде контролиран?
  3. ББС би могъл да бъде модел за подражание като програми, но нито за обективност (политически коректна, левичарска), още по-малко като финансиране (задължителна лицензионна такса от всеки собственик на телевизор в страната и пилеене на милиарди - един пример ББС прати над 500 души екип на Олимпиадата в Рио!?)
  4. бюджетът на БНТ трябва да бъде драстично НАМАЛЕН, не увеличен.
  5. няма нито дума за интернет в статията?!
  6. образователни програми по телевизията в 21-век?!

  Истината ни прави свободни.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK