Причините БНТ и БНР да се обединят, да получат много повече пари и да си търсят директор отвън

Причините БНТ и БНР да се обединят, да получат много повече пари и да си търсят директор отвън


Посред лято, когато на хората не им е до много сериозни неща, се разгорещи спорът кой ще оглави Българската национална телевизия. Кандидатите са деветима мъже. Това може би е единственият начин мъж да оглави БНТ, защото явно ако се кандидатира жена, тя без съмнение ще спечели конкурса. Изглежда, някаква тайнствена инициатива за равенство между половете се е намесила в зародиша на изборната процедура.


И, съвсем не неочаквано, в единствената публикувана концепция (на Иван Гарелов - бел.ред.) още в третото изречение се мъдри изразът "като в белите страни". Добре поне, че сегашното състояние на телевизията не е определено като "циганска работа", която има нужда от мъжка ръка, за да сложи нещата наред. Евтини националистични баналности естествено не липсват. Конкурсът пое в познатия жанр "всичко да е ново, но нищо да не се променя". Наистина ценени от мен хора подкрепиха порива с писмо.


Добре е обаче конкурсът да се отложи. Причината е, че
националната медия е дълбоко сбъркана


Тя е наследила ред проблеми от десетилетия, много отпреди 1989 година, които си стоят загнездени в нея и я обричат на посредствен живот независимо от безспорния професионализъм и усилия на немалко хора, които работят там.


Съществуват два основни проблема, подходът към които трябва да реши и съдбата на БНТ:


фалшивите новини и
високото равнище на неграмотността


Фалшивите новини са тежка напаст. От това как рак се лекува с отвара от теменужки, през смъртта на Слави Трифонов до безобразията, на които се подлага българската и световната история от наемни и доброволни хибридчици, българинът е залят с глупости, които няма кой да опровергае. Проблемът е много по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед. Потопът от фалшиви новини създава среда за масирани тролови атаки срещу национални институции, манипулация на избори, силно изкривяване на гражданския контрол над обществени решения и драматичен спад в доверието към медиите и към обществените институции.


Неграмотността е другият сериозен проблем. Той само отчасти се решава с реформи в образователната система. Националните медии играят важна допълваща и компенсираща роля. Образованието трябва да стана основна задача на медиите, издържани от данъкоплатеца. Защо хазната да харчи пари просто за още една телевизия, ако тази телевизия не изпълнява ясно отличаваща се обществена мисия? Шоу програми, Homeland и House of Cards, на кафе с този и онзи могат да си текат много успешно по комерсиалните телевизионни канали.


Какво е решението?


Преди всичко двете национални медии, БНТ и БНР, е разумно да се слеят. Те би трябвало да имат една обща мисия, която да е свързана с надеждна информация и обществено образование. Обединената национална медия е добре да се очисти от реклами и всякакви други спонсорирани дейности и да отдели комерсиалната си дейност в самостоятелно търговско дружество, което да не се омесва с програмата в ефир. И, разбира се, тази дейност трябва да се финансира сериозно.


Би Би Си има бюджет от 3.7 милиарда лири. Освен това комерсиалните й дейности докарват още 1.3 милиарда, сума от космически порядък за капацитета на националната българска медия. Би Би Си успява да е онова, което е, с 5 милиарда лири годишен бюджет. Това са 11 милиарда лева. Далеч съм от мисълта да предлагам БНТ и БНР да получават по 11 милиарда лева на година. Ако вземем обаче предвид разликата в стандартите на България и Великобритания и разликите в аудиторията и намалим тази сума, да речем, с 20 или дори 30 пъти, ще получим сума между 350 и 500 милиона лева.


Сега радиото и телевизията получават субсидия общо от около 110 милиона лева. Обединяването на двете национални медии и бюджет в долната граница на този диапазон би увеличило ресурса, с който националните медии разполагат, около 4 пъти. Вероятно това е необходимо, за да може България да получи една обществена медийна компания, която да задава стандарт за вярна информация и да изпълнява сериозна образователна функция.


Не бива да се мръщим на сравнението с Би Би Си


Българската национална медия има да решава значително по-сериозен проблем от това, с което се занимава Би Би Си. Добре вложените много повече пари в националната медия ще се върнат през по-добре функциониращата икономиката. Ниската езикова и математическа грамотност, крайно ограничената финансова грамотност, свитата обща образованост, оскъдните знания за демократичните институции, липсата на дебати за строителството, околната среда, туризма и ред други сфери са тежко бреме за икономиката на страната. Образоваността и проверката на фактите са постоянна битка. И винаги ще бъдат. И националната медия трябва да й се посвети.


Естествено много повече пари, сливане на БНТ с БНР и ясен нов фокус ще изискват законодателни промени, но и много сериозно, енергично и високопрофесионално управление. За да си осигури това сериозно управление, националната медийна компания ще има нужда от сериозен управител.


Затова би било разумно


конкурсът да бъде отворен и за външни кандидати


Няма нищо трагично компанията да бъде оглавена и от чужденец, ако той или тя успеят да убедят данъкоплатеца, че ще им осигури най-доброто медийно обслужване за многото повече пари. Ако Българската народна банка беше управлявана от чужденец (както е например английската национална банка), може би българинът нямаше да се изръси на 4-5 милиарда лева на вятъра за КТБ.


Накратко, формулата би трябвало да е радикална реформа и сливане на националните медии, много повече пари и отворен конкурс за мъже и жени от България и света, които имат и достатъчно усет, за да не употребяват в концепциите си изрази от типа на "в белия свят".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK