Договорът с Македония е стъпка към осуетяване на амбициите Балканите да са терен на конфликт между Изтока и Запада

Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в Скопие Договор за добросъседство между България и Македония

© Николай Дойчинов

Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в Скопие Договор за добросъседство между България и МакедонияПолитологът Огнян Минчев коментира пред "Дневник" значението на договора между България и Македония:


Първо - договорът е свързан с парадокс, но историята работи обикновено през парадокси. От македонска страна документът за добросъседство бе подписан от премиера Зоран Заев, който е излъчен от партията Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), наследила бившия съюз на югославските комунисти в Македония. Партията, която носи името ВМРО, начело с бившия премиер Никола Груевски, саботираше подписването на този договор и на практика го осуети в продължение на всичките 11 години, в които беше на власт. Това е парадокс, но историята обикновено работи през парадокси.


На второ място - в своята съдържателна част този договор не включва неща, които до този момент не са били част от основата на взаимоотношенията между двете страни, поставена с декларацията от 22 февруари 1999 г. Новото е, че тези основни позиции вече са закрепени в междудържавен договор и обвързват двете страни наистина да преследват своите интереси и цели в сътрудничество, а проблемите, свързани с историята, културата и идентичността да бъдат изведени от прекия политически диспут и да бъдат оставени в ръцете на специалисти в двустранна българско-македонска комисия.
На трето място - в този договор са защитени интересите както на Македония, така и на България с оглед на всички тези опити за използване на историята, на идентичността като средство за водене на пропаганда срещу другата страна. Интересите на двете страни са защитени като в договора специално се упоменава правото на защита на гражданите, които се намират респективно на територията на другата страна, посочва се, че и двете страни нямат претенции за това да поддържат специфични общности или корпоративни групи в другата страна, които да се ползват със специална защита извън гражданството, извън общите демократични правила и норми на спазване на човешките права, на идентичността на гражданите и на тяхното самоопределение.


Договорът е подписан на официалните езици на двете страни, с което България за втори път на практика подчертава правото на Македония като независима и суверенна държава да определя както същността на своя език, така и да се самоопределя в езиково и национално отношение като суверенна държава.


Последно, но най-важно - подписването на договора в един относително спешен порядък е свързано с необходимостта Македония максимално бързо да се придвижи и по двете писти на членството в НАТО и в Европейския съюз (ЕС), защото и НАТО, и ЕС изискват от кандидатките за членство да разрешат проблемите, които имат със своите съседи, за да не ги внесат в техните структури. В този смисъл подписването на договора между Македония и България е много важна стъпка от отпадането на възможните препятствия пред Македония за нейното интегриране и в евроатлантическата, и в европейската общност. Следващите стъпки би следвано да бъдат постигане на компромис по въпроса с името с Гърция и постигане на ясни очертания на взаимоотношенията между Република Македония и Албания - отношения, които от време на време могат да бъдат проблемни, както видяхме наскоро с т.нар. Тиранска платформа на албанския премиер Еди Рама, която представляваше пряка, директна намеса във вътрешните работи на Македония.


С подписването на този договор се прави стъпка не просто към интегрирането на Македония към Евроатлантическата общност; прави се стъпка към осуетяване на определени амбиции и планове Балканите да се превърнат отново в терен на състезание, на конфликт между Велики сили, между Изтока и Запада. Когато членството на Черна гора в НАТО се очерта като ясна перспективна, в Подгорица беше организиран опит за преврат, при който се породиха съмнения, че може би Москва стои зад организацията на този опит за преврат с цел да предотврати асоциирането на членството на Черна гора в НАТО.


Македонската политическа криза в последната година също така въвлече в доста голяма степен интереси, свързани с руския фактор на Балканите, които имаха за цел да отклонят Македония категорично от пътя към нейното европейско и атлантическо асоцииране. С подписването на този договор на практика се прави стъпка към интегрирането на Македония в ЕС и НАТО, което слага точка на възможността Македония и вътрешните проблеми на Македония да бъдат използвани за игра на външни Велики или не чак толкова велики сили. Това се отнася както до Москва, така и до Анкара, тъй като новият-стар силен човек в Анкара Реджеп Ердоган на практика също има доста големи амбиции за навлизане на Балканите - една неоосманска квазиимперска амбиция.


С този договор между България и Македония, който много се надявам да бъде последван от нови стъпки по регулиране на отношенията на Македония с нейните съседи, тези опити за възраждане на геополитическото съперничество на Балканите между външни сили, ще бъдат окончателно осуетени. Но това, разбира се, няма да се случи веднага, тъй като тепърва очакваме атаки срещу този договор; атаки от различни страни - от фактори, които в доста дълъг исторически период са печелили и продължават да печелят от конфронтирането на България и Македония. В този смисъл това, което ни очаква, е от една страна перспектива за много по-добро разбирателство и сътрудничество, и от друга страна - изостряне на опитите за осуетеняване на това сътрудничество и за осуетяване на европейския път на Македония.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Ето още един анализ (поне, освет този на Ог. Минчев:

  Симеон Николов– главен редактор на «Експерт»–БДД

  Фактът, че критиките срещу договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония, почти липсват у нас, но са доста остри в съседката ни и няма гаранция, че парламентът в Скопие ще го ратифицира, показва по–зрелия политически подход на българина. Безспорно е, че такъв договор е необходим инструмент за развитието на едни по–стабилни и сигурни Балкани като неразделна част от ЕС. Същевременно, доста обезпокоително е прикриването на хронологията на събитията, довели до това подписване, необоснованият оптимизъм, който залагаме в него и приписването на заслуги на този или онзи политик.

  Първо, когато ние искрено споделяхме с американците, че можем да помогнем на Македония за бързо приемане в НАТО, те ни отговаряха: не бързайте, не е времето сега за това. Подобен отговор предизвикваше спомена за американските критики срещу македонците, затова, че са приели нашия подарък от определен брой танкове, които по–късно под същия натиск нарязаха или продадоха. Т.е. причините за забавяне приемането на Македония не са били само в нея. Още по–малко пък ние сме били пречка за това, на което би навел израза „отваряне на вратите към ЕС и НАТО” с подписването на договора от България. Сега обаче, САЩ промениха политиката си, защото, както прогнозирахме преди години в анализа за обявяването от госпожа Нюланд на страните от Балтика до България за „фронтови”, че на авторът на идеята ще е необходим стабилен тил в лицето на Западните Балкани, настъпи този момент в оформянето на антируски фронт в Източна Европа. Освен това, САЩ спешно правят необходимото за да спрат продължаването на газопровода с руски газ от Турция през Гърция и Македония за Централна Европа. В същото време Брюксел, който остави известен вакуум в региона, отказвайки се от разширяването на ЕС до 2020 г./а след Брекзит за още по–дълго/, също се активизира, лично г–жа Федерика Могерини посети Скопие, където активно вършееха поне три чужди разузнавания в опит да извлекат дивиденти от политическата криза. По време на посещението на българския премиер в Берлин и Париж той е бил помолен за активиране на политически стъпки спрямо Македония, докато в медиите пиарите на Бойко Борисов лансираха неадекватната, неверна и невъзможна теза, че се превръщал посредник между Анкара и Брюксел”, от какъвто и двете страни не се нуждаеха.

  Второ, България, изпълнявайки исканията на Вашингтон и Брюксел, видя в това и шанс да „прокара” отлежаващия 10 години договор, който не бе придвижен, въпреки нееднократните консултации и разговори на експертно ниво между двете страни. Бързината, с която обаче това се искаше от България и Македония, не оставяше време и шанс за постигане на удовлетворителни компромиси, а напротив, принуждаваше ни да преглътнем сериозни пречки, стигащи дори до опасения да се примирим с македонизма.

  Вината на българската страна е, че в продължение на години не бе достатъчно активна /дори бившият ни президент Плевнелиев 5 години не намери време да посети Македония/ и не придвижи ни най–малко поне някои от проблемните въпроси, което да ни дава днес основание, че македонската страна ще тръгне да изпълнява един договор.

  Защото, не е ли подигравка да подпишеш такъв, а учебниците по история да продължават да инжектират децата с антибългаризъм, да се променят дори текстове от романите на български писатели, изхвърляйки думата „български”, да се изтриват надписи на надгробни плочи и т.н. и т.н. Тоест, не бяха създадени предпоставки, без да се превръщат в условия, даващи оптимизъм, че договорът има смисъл. При това бяхме в по–изгодната позиция: не ние се нуждаехме толкова от такъв договор, колкото Македония, ако иска да влезе в НАТО и ЕС. Сега беше моментът за „пробив” по най–трудните въпроси като историческото наследство и учебниците. Нещо повече, дали това е верният момент за нас, предвид на негативните за България последствия от двете цели на САЩ– ако турски поток завърши на морския бряг и ако „фронтовите държави” се превърнат в преден фронт на една военна конфронтация? Ще си спомним ли, кой е имал заслугата за този „историески момент”? Едва ли Вашингтон и Брюксел се интересуват от историческите ни и езикови спорове, те дори не ги разбират.

  Трето, този договор е дело на много експерти и политици, а съвсем не на сегашното правителство, външен министър и зам.външен министър, които са далеч от дипломацията. Положителното е, че на повърхността излиза за пореден път тезата, която западните страни са споделяли с нас, а именно, че разчитат на българската експертиза по страните от региона, на нашата помощ. А ние не винаги сме се възползвали от това. Напротив, отказвайки се от собствена инициатива, някои наивно питаха чужди гости, какво мислите по този или онзи въпрос, а те ни отговаряха /на срещи в големия салон на МВнР или в интервюта с журналисти/, че са дошли да чуят от нас това, което ги питаме.

  Другият положителен момент е, че независимо от критиките в Македония, в администрацията й има наистина силно амбицирани хора, които искрено желаят европейски път на развитие на страната си. С тях сме имали чудесни контакти и ако не бяха политическите пречки на определени среди в Македония и Сърбия, отдавна да сме развили много по–широко и ефективно сътрудничество. Сред тях Зоран Заев трябва да търси подкрепа за изпълнение на договора с България.

  Много са хората в Бълария, които са посяли кълновете на онези плодове, от които днес се нуждае изпълнението на договора. Въпросът е, да се възползваме от тях. Както от опитите на бившия председател на БАН акад. Стефан Воденичаров за разширяване на научното сътрудничество, така и от инициативите на бившия посланик Михо Михов за партньорства между градовете или на изключителната активност на Министерството на отбраната и в частност директорът Иво Антонов по отношение на войнишките паметници, от инициативите на българския бизнес и др. Във военната област не представлява нищо ново обучението на македонски военнослужащи в България, имали сме го години наред. По–резултатно ще е това, което предлагахме още 2006–2008 г.– военни съветници на място да оказват помощ в планирането, модернизирането и подготовката на македонската армия и споделят опита си от мисии, в които сме участвали.

  Кои са рисковете и реалностите?

  Тъй като има голяма степен на припокриване на текстовете на договора и декларацията от 1999 г. /а не трябваше да е така, защото условията тогава и днес са разични/, прави впечатление, че двете нови точки – за създаване на комисии /член 8 – експертна комисия по исторически и образователни въпроси и член 12– междуправителствена комисия / не съдържат цели и срокове, а изискването за „обективност” е само пожелателно. Призивът за автентичност на историческите извори и „научно тълкуване на историческите събития” не е нито нещо ново, нито гаранция. Такъв подход във формулировките може да напарви процесът на изпълнение не „дългосрочен”, а „вечен”.

  В член 9–ти от договора се говори за „полагане на усилия за свободно разпространение на информация”, нещо, което би трябвало да бъде задължителна предпоставка, а не пожелание, предвид на това, че е една демократична основа в рамките на общността.

  Добре би било преподавателите по политология да поставят на студентите си въпроса, с какво една декларация се отличава от един междудържавен договор.

  Тезата за „обща история” също е формулирана полувинчато. Коя история, до кога, в противен случай може да се тълкува и обратно, ние да приемем налудничавата претенция на македонистите и да извикаме заедно „Луно, луно македонска и тебе че те освободиме.” Добе че поне за „езика на омразата” сме по–категорични и ясни.

  Кои сили ще надделеят в Македония и ще е успешен ли докрай натискът на Вашингтон и Брюксел? Известно е кой дърпа каишката на албанските партии– същият който критикуваше българския „подарък” от танкове за Македония. . Ясна е и подкрепата, но и съпротивата срещу премиера Зоран Заев. Силно е и сръбското влияние. Остава решаването на спора с Гърция за името на Македония, в който не можем и не бива да се намесваме. Препоръчетелно е да не се изпуска от внимание влиянието на Балканите и на други външни сили, освен споменатите по–горе, като се следи за далечните им геостратегически цели. Успокояваме се донякъде с мисълта, че договорът е част от противодействието срещу дестабилизацията на Балканите. Но да не се окаже утре, че докато сме гледали върха на обувките си, не сме разпознали по–далечни замисли, сред които има както относително приемливи, но и доста негативни за нас като държава. Във вътрешнополитически план до изборите в Македония на 15 октомври активността на опозицията ще създаде впечатление за антибългарска кампания и това доста ще очерни днешните оптимистични дитирамби за бъдещето на нашите отношения.

  Освен реалният риск договорът да не бъде ратифициран от македонския парламент, ще ни очакват още много трудности в етапа на неговото изпълнение, ако въобще има такова. Много по–трудно ще ни бъде да не одобрим приемането на Македония, ако тя не е изпълнила настоящия договор. Последните 10 години показаха, че колкото по–дълго оставаме пасивни и се надяваме някой друг да помогне, толково по–дълбоко е затъвала колата, на която можехме да се качим заедно. Ако не свършим ускорено това, което пропуснахме през последното десетилетие, тя ще продлъжи да затъва. Затова спрете фанфарите и захаросаните и научнообразни коментари, както и фалшифициране ролята на днешните политици, запретнете ръкавите и се обърнете към истинските и доказали се експерти по българо–македонските отношения.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Любопитно

  Кога по-точно Скопие ще спре антибългарската пропагана......особенно в образователната система ?
  Този век ли ще е ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Даговор за добросъседство е добро решение.Обаче срещу този договор ще има яростна съпротива и не се знае дали ще може да се справи Заев с тази съпротива.Ще има съпротива сигурно и от българска страна.Пак ще започнат да се вадят архиви и да се доказва кои са по юнаци.Няма да е цветя и рози,но началото на нещо добро е сложено.

 4. 4 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#2] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Когато спрете в Гърция да говорите за "славофони" ,каквото и да означава тази глупост.

 5. 5 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Лено няма да е.То.лесно няма на Балканите.Но,трябва да се почне,все пак.А симв факт-на 2-ри август премиера на България с този на Мк. да са на гроба на Георги Делчев е невероятен.Това е публично признание,от официален македонски представител,че техните предци са общи и наши.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Любопитно

  прави се стъпка към осуетяване на определени амбиции и планове Балканите да се превърнат отново в терен на състезание, на конфликт между Велики сили, между Изтока и Запада. 
  ========
  Ако Борисов засили нещата в тая посока , ще станат доста хубави неща. ....
  Хич няма да е лесно ,но и залога е голям .....мирни Балкани ! ....нещо което не се е случвало отдавна . Ще му е нужен вот , и то не само български а и балкански. ....

  Bukalemun
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Пичове, не се ли надъхвате много? Този договор не променя кой знае как нещата. Той има повече символно значение, отколкото нещо повече. И да, колегата горе цитира
  "...Добре би било преподавателите по политология да поставят на студентите си въпроса, с какво една декларация се отличава от един междудържавен договор...."
  но като погледнете съдържанието, кой знае каква разлика с декларацията от едно време няма. Т.е., освен за "надъхване" да вкараме малко пари при тях (от къде?) и да доразвием алъш-вериша, не виждам какво повече реалистично да направим.
  Нима някой от ваш очаква, че във СУ, ВТУ и ПУ ще въведат предмета "македонска филология"? Или да не го въведат, поне да го сложат като вариант при "славянската филология"? А тяхната литература но е непозната. Съвсем друг е въпросът, че предметите "литература" и "история" в училищата и университетите са идеологически. Но колкото и да е така, все пак трябва да ги познаваме, че е срамота.
  Но не това е основното. Най-важното е, да надграждаме този договор тип "декларация".

 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1512 Весело

  Като цяло Македония е по на сметка от този договор, ако изобщо може да се оценява такъв тип споразумение и както става на Балканите, очаквам техния Парламент да не го ратифицира. Обичайната ситуация на нашия полуостров, но ще видим. Голямата задкулисна цел е да се издърпа Македония от руската орбита, но дали ще успее, защото и те самите не знаят какво искат.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  не се ли надъхвате много? 
  ============
  Живеем в ерата на световни политически обрати ....време за надъхванеп ли остана ?
  В текущата световна политическа буря , всички наизустени книги и клишета отпаднаха .....
  Защо и Балканите не си пробват шанса .....от проблемни да станат мирни ?
  Време за губене не остана , като че ли .
  Англия си избра брекзит , САЩ , Тръмп. .....а Балканите , мирен регион .....защо не !
  До коментар [#8] от "Федоp ВенедиктовичЕзеpский":

  Bukalemun
 11. 11 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Добър е договорът, сега остава да се спазва поне частично. Да се строят пътища, железници, да се прави бизнес, да има обмен на студенти, да се виждат постоянно хората наживо и нещата малко по малко ще се нормализират.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 12. 12 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А за историята - да помълчим малко и нека "мъртвите да погребват своите мъртъвци" (Матей, 8:22). И на нея ще й дойде времето.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  като в договора специално се упоменава правото на защита на гражданите, които се намират респективно на територията на другата страна,
  ------------
  Пфф, Огняне, поне да го беше прочел пустия му договор........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonF1":

  Ето още един анализ (поне, освет този на Ог. Минчев:
  ---------------
  Анализ?
  Това?
  Айде по-сериозно.
  Плевнелиев не бил намерил време да посети МАкедония.................
  Глупсоти на търкалета.
  Плевнелиев КАТЕГОРИЧНО отказваше да посети Македония.
  И с пълно право.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#14] от "qwertqwert":

  Брейййй, ти за Плевналиев ли се хвана!? Защо? Или, не е нормално за мандата си да посетиш всяка една съсднна страна, още повече тази, към която изграждахме най-накрая някаква политика, в полза и за България, и в противовес на Сърбия.....и на Русия....

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonF1":
  Брейййй, ти за Плевналиев ли се хвана!?
  --------------
  Ооо, и преди това имаше доволно глупости, просто С Плевнелиев чашата преля.
  Гоц3:
  "Бившият президент на България не пропусна да атакува и Росен Плевнелиев.
  Плевнелиев да не се обажда неподготвен, не бих му препоръчвал да го прави. Той за пет години не намери начин да отскочи до Македония."
  Плевнелиев:
  " На въпроса защо като държавен глава не е ходил нито веднъж на посещение в Скопие той обясни, че когато е поел длъжността, е заварил непрестанни провокации и хулене по македонските медии и пред много международни институции.

  „Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България. Но не при македонизма. Това е идеология, която създава напрежение за бъдещите поколения. Манипулираната и заметена история, в която България е враг и фашист, не работи за това да има мир. Зададох на президента на Македония въпроса „Защо моя край – Пиринският, е на вашата триумфална арка в Скопие?“.
  Казаха ми, че е водена война за свободата на Македония. Война, за която аз не съм чувал. Или ще бъде водена такава?“, попита Плевнелиев.
  "

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Весело

  До коментар [#16] от "qwertqwert":

  Е и, с речи от София, пропускани от македоно-сръбските-руските уши, каква е ползата!?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Това е така.и няма спор за това. Просто макета за някои неща трябва да пораснат и те ще пораснат. И ние трябва някои неща един път завинаги да ги приемем, за да свърши голямата простотия. А тези неща са прости, те са две:
  1. Макета трябва да зарежат античните глупости, че се излагат.
  2. Ние трябва да приемем, че сепаратизма си е казал думата и че те вече са отделно. Че си имат държава, имат си църква (некакнонична, но я имат), че си имат език със свои книги, вестници, филми и т.н.
  Това, че са си го направили 1945, като са избрали за основа техните най-западни диалекти е съвсем друга история.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Казано е, брат брата не храни, тежко му, който го няма. Дано македонците оценят най-сетне защо им подаваме братска ръка.

 20. 20 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#17] от "hamiltonF1":

  Не виждам смисъл да обяснявам правилността на действията на Плевнелиев, а и не е темата това.
  Темата е, че на цитирания от теб "анализатор" му е каша в главата.
  И не само за Плевнелиев.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Весело

  До коментар [#19] от "Роси":

  Зле си, много си зле...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Още един анализ - натурално, интересно и доста точно:
  "Станахме приятели с Македония на Заю, не и с тази на Грую"
  "За протакането на преговорите отново огромна вина има България, но този път заради специалните ни служби. Които допуснаха създадената като пробългарска партия ВМРО-ДПМНЕ да бъде превзета от бившия банков разсилен Груевски, който я превърна в организация, готова за договорки с Русия, Сърбия и дявола само и само да осигури огромни пари на лидера си и неговите приближени.

  Именно заради това и стигнахме до исторически ироничния момент да подпишем договора с премиер, излъчен от СДСМ, която пък бе основана с огромната помощ на бившата югославска специална служба УДБА като отявлено антибългарска партия. И сред чиито министри са примерно хора като Радмила Шекеринска, която е открито антибългаристка. И която отново иронично трябваше да се прегръща с българския военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, когото пък неведнъж е наричала с обидни думи.
  ..."

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Анализът "Станахме приятели с Македония на Заю, не и с тази на Грую" - https://bgnews.online/novini/ %D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%8E-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D1%81-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D1%83%D1%8E_97356.html

  bgnews.online/novini/станахме-приятели-с-македония-на-заю-не-и-с-тази-на-грую_97356.html

  п.с. Съжалявам за пропуска.

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Следващите стъпки би следвано да бъдат постигане на компромис по въпроса с името с Гърция"
  С България лесно се справиха, но Гърция ще им сложи прът в колелото. Тя няма да се съгласи да подкрепи за членство държавата Македония, ако тя не си смени името. Гърците държат на своето, защото искат да зашитят своите национални интереси, докато българските политици се водят от други цели и стремежи. Интересите на България за тях са на втори шлан. На първи план е желанието да се харесат на Брюксел и Вашингтон.

 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Преди няколко минути президентът Плевнелиев каза основното нещо - договорът е важен, но по-важното е той да се спазва. Да кажем "дай Боже".
  А аз получих просветление за доста неща и едно от тях е, че наистина действия като този договор са по-важни за нас от премахването на Шмайзера. , Важното е Русия да бъде изтикана от Балканите, а ние ще си правим под Шмайзера гей паради и бир фести.

 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonF1":

  Доста по-разумен анализ. И пак всичко опира да САЩ, които действат на принципа "разделяй и владей", като разделиха всички обединения от източния блок, за да ги завладеят последователно една по една през НАТО.

 27. 27 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Тъпо е да се смята една мизерна държава, тръни и чукари, една шепа население, каквато е БЮРМ, за някакъв фактор на Балканите и Европа. Имало опити за "дестабилизиране мира на Балканите чрез БЮРМ" . Глупости на търкалета. Може и да дестабилизираш нещо, само ако то е било стабилно преди това. Там е царството на нестабилността, за което АЗ ЛИЧНО ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМ. Прадядо ми е бил убит през 1912 г. по тези географски територии, дядо ми е останал кръгъл сирак, живял е в мизерия и нищета. Не ме интересуват ни най- малко нито земите им, нито населението им, нито езика и историята им. Изобщо не ме интересуват! Те не ни харесват, презират ни, аз също не ги харесвам и не искам да чета, да слушам за тях, нито да ги виждам, нито да посещавам териториите им. Не ща ги!

 28. 28 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#24] от "proza":

  Абсолютно точно. За да стигнеш до този извод не е нужно да си анализатор нито от отворено, нито от затворено общество. С едно малко допълнение. България за пореден път се "справи" сама със себе си. Този номер го владеем от Междусъюзническата война със Сърбия и Гърция за същата тази територия. Прословутата "интуиция" на Борисов този път го подведе. Сбърка точно толкова, колкото и Ф. Димитров, "признавайки пръв", безрезервно БРЮМ. Стратегическа грешка с последици по - големи от резултата от Междусъюзническата война. Тогава загубихме само територия. Благодарение на дипломацията си. Сега пак благодарение на дипломацията, подаряваме историята си на други. Които сами не знаят точно какви са.
  Усилията на Третия комунистически интернационал, Сталин, Георги Димитров, Сърбия и българите - комундеромакедонисти за създаване на "македонска нация", "македонски език" и накрая държава не са били напразни. Те спечелиха. Без бой.
  Защото, св. Климент Охридски, св. Наум, българският цар Самуил, Крали Марко, братя Миладинови, Яне Сандански, Гоце Делчев, полк. Борис Дрангов, Мара Бунева, Никола Вапцаров, Димитър Талев и още и още български мъже и жени дали живота си за обединена България, ще станат македонци. Битоля, Кукуш, Охрид/столицата на първото българско царство/ и Струга също. Част от "общата ни история" с измислената в комунистическите кабинети "македонска нациия" и "македонски език" и население с промити от близо стогодишната сръбоманска пропаганда мозъци. Едната история е истинската - българската, която според договора би трябвало да е обща и с тази на Югославия, където беше близо век БЮРМ/FYROM - Бивша Югославска Република Македония,това е легитимното и име все още/. Другата "история" измислена и сърбизирана. Вече легитимирана и от договор. Подписан от 1336 годишната държава България. Добросъседски. "Историята" на БЮРМ е историята на Югославия, а след 08.09.1991г., когато в бившата югославска република се проведе референдум, на който над 95% от гласувалите се обявиха за създаването на отделна държава, започва истинската й история, която е едва на 26г. Всичко останало, което фалшифицират е българска и малко/филип и Александър/, гръцка история.В Сърбия и нейната УДБА, са отворили шампанското. Добре, че я има Гърция, която няма да допусне БЮРМ нито в НАТО, нито в ЕС, докато думата Македония я има в името й. "Файненшъл таймс" цитира Г. Иванов/президента на БЮРМ/, с думите, че "идеята е Скопие да приеме "временно" име, което да използва, докато се реши въпросът."
  Става въпрос за членството в НАТО. За членство в ЕС са още далече.
  След като "въпросът се реши" ще си сложат каквото име искат. Даже ще върнат отново на знамето "Звездата на Вергина". Обитаващите територията на БЮРМ, крадци и фалшификатори на историята на съседни държави, си мислят, че ще надхитрят гърците. Шанса на България бе да подкрепя Гърция, да не подписва никакъв "договор за добросъседство" с подобни текстове/този договор след като БЮРМ влезе в НАТО и евентуално в ЕС, ще бъдат денонсирани ритуално по силата на чл. 14 от самия него, пред паметника на Александър Велики в Скопие/ и по никакъв начин да не признава съществуването на същия този "македонски" език. Такъв просто няма и никога не е имало. Или е български, или сърбо - хърватски. Но вече е късно. Признахме го. Което означава, че щом има "македонски език" има и " македонска нация".Тази "македонска нация" си има и територия и "история" и така кръгът се затваря.
  Интересно как ли ще се нарекат, след като сменят името си. А това ще стане неизбежно точно така, както промениха Конституцията си и премахнаха от знамето си под натиска на Гърция, Звездата на Вергина.
  Българското "ВМРО" и председателят му министър и вицепремиер Каракачанов участник в делегацията си мълчат. Защо ли??
  Президентът Радев, който абсолютно правилно даваше уроци по история на турския си колега Ердоган, също. "Феодалните старци"/по Дянков/ от БАН, които иначе представят книгата на неоосманиста Давугтоглу, "Стратегическа дълбочина" , също си мълчат. Академик Георги Марков и Божидар Димитров и те, милите. Парламента е единодушен - 100% "за", като в Северна Корея. Единствено бившият президент Плевнелиев зае твърда позиция и не допусна през неговия мандат да се случи подписването на такъв/с такива текстове/ договор. Позицията му за "македонизма" като антибългарска идеология заслужава адмирации и уважение. Просто защото е вярната българска позиция. Днес обаче, казва че "договорът трябва да се спазва". Така е договорите са затова за да се спазват. Още от времето но римското право.Те ще си го спазват, защото е изгоден за тях до влизането в НАТО и ЕС. Където заедно със Сърбия ще бъдат истинският "троянски кон" на Русия. Но този договор не нулира същия този "македонизъм", за който говореше и Плевнелиев. Напротив. Легитимира го. А иначе, облъчването на "материала" за "историзма" на момента от дежурните всичколози се вихри с пълна сила. "Историзъм" има, но за другата страна, която се нуждае от него. Както казваше добрият, умен и интелигентен българин Радой Ралин - "И този път, за кой ли път, сме на прав път".

 29. 29 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Когато стигнем мисленето на европейските страни относно историята, можем да се надяваме на по-добро бъдеще. Все пак Германия и Франция са водили доста повече войни отколкото ние на Балканите и накрая главите им увряха, че ако се обединят няма значение чии са Елзас и Лотарингия. Загърбиха историята и погледнаха в бъдещето. На австрийците Южен Тирол им е в Италия, но като няма граница си пътуват спокойно, всички си говорят немски и не им пречи. Само ние тук още си спомняме 1918, при положение, че предстои 2018. Хубавото на този договор е, че ние учудващо изглеждаме по-европейци.

 30. 30 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Предлагам България да ратифицира договора 2 дни след Македония. За всеки случай, защото се познаваме добре.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#27] от "bobhunter":

  Не си прав. Те ни харесват и ни наричат "братя" и знаят, че сме един народ. Това, че техните политици се опитваха да ни скарат е друга тема, както и това, което казват медиите. Между другото и руснаците ни наричат "братя", ама това е забранено да се споменава по нашите медии, които се опитват и с тях да ни скарат.

 32. 32 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#31] от "Лео":
  "Те ни харесват и ни наричат "братя" и знаят, че сме един народ."

  О, да! Направо мрат да се нарекат бугари и да се отрекат от македонизма. Просто се чудя как още не са спретнали референдум за присъединяване към "любимата" им Бугария. :)

  Сега сериозно - жегата не ти се отразява добре. Бъркаш фантазиите с реалността. Вземи мерки. Моят съвет - седи си на сянка и пий студени напитки.

 33. 33 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По повод мита, че повардарците ни били смятали за братя, а само върхушката им била антибългарска ето ви няколко произволни ФБ коментара на бюрманистанци за договора с България. Добри мнения за България и българите не видях. НИТО ЕДНО. Порадвайте се:

  Дедоми викаше,чедо од Бугарија може само невреме да дојде и целиот посев да уништи ништо друго.

  CEKAJTE BE LUGE SOSESTVOTO E DOBRO, SAMO TREBA POD EDNAKVO PRIZNAVAJNE NA DVATA RAZLICNI JAZICI I DVE RAZLICNI NACI, BES RAZLIKA DEKA SE TATARCINA MALU PO MALU KE GI FATIT STRAMOTA OD TURSKOTATARIZMOT PA SAMITE KE SE PREKALEMET VO MAKEDONCI. JAS NE GLEDAM NISTO LOSO TUKA.

  Pizdati Bugarska

  Денес дедo ми се преврте вo грoбoт, бaбa ми чудo aкo и не се пoвaмпири (бoже прoстими) ги изгуби сите брaќa oд бугaрскиoт oкупaтoр, a сaмo нас се ние рaмнo се срaмaм сaмaтa oд себе, немaм прaвo дa се нaречaм МАКЕДOНКА, спите си мирнo МАКЕДOНЦИ се oткaжaвме oд кoрените, нaциoнaлнoстa, гo немaме веќе ни oнa мaлo пaрче земјa штo oстaнa oд МАКЕДOНИЈА, жaлнo, жaлнo, штo ќе им кaжеме нa нашите децa, кoе oпрaвдувaње ќе гo дaдеме, кaкo си јa прoдaдoвме држaвaтa....

 34. 34 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#27] от "bobhunter":... Между другото и руснаците ни наричат "братя", ама това е забранено да се споменава по нашите медии, които се опитват и с тях да ни скарат.
  —цитат от коментар 31 на Лео

  Руснаците ни наричат "нашите по-малки братя", което ако си го чувал на живо звучи "леко" пренебрежително - абе някакви си там дечица, стоящи малко по-високо от "чурките".

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#22] от "plebs":

  Само една ГРЕШКА-ВМРО ДПМНЕ беше създадена от УДБА,както СДС,че и нашето ВМРО,от ДС.Трябва много наивност да вярваме,че в началото на 90' те в БЮРМ са създавани случайни партии.Още повече пук българските служби да имат влияние на територията на УДБА.Кой в Москва ще допусне това?!

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мондиана":

  Шмайзера трябва да стои-всяко боядисване е шамар за Комунетата.

 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Весело

  До коментар [#26] от "Лео":

  Всички големи фирми са на червени кадри,голяма част от националния ни капитал изтича към Москва-вас американцци ви гонят...

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Весело

  До коментар [#27] от "bobhunter":

  Разбира се,че може да се дестабилизират Балканите през Македония.А Балканите са много по-стабилни от други бивши руски колонии-само вижте как е разцепена Молдова или Украйна!Русия, првз агентурата си се опитваше дс ни позмамва с поделяне на Мк.Или си мислите,че оня Лизар Енчев сличайно го разкарвсха преди няколко месеца?!

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Весело

  До коментар [#28] от "subaru":

  Абсолютно не сте прав.Само Сърбия има интерес Македония да е извън ЕС и НАТО,защото само това гарантира запазване на сръбската агентура там.Една Македония в ЕС и НАТО ще е едно доста по-трудно място тази агенрура,че и за руската.Вижте тук-през 2013 и 2016-та се опитаха да ни дестабилизират,но не успяха.

 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Весело

  До коментар [#29] от "Vidin_123":

  Не е учудващо- макетата подражават и са под влиянието на сръбския шовинизъм,който наистина няма аналог в днешно време.В момента МК е като комунистически експонат от преди 30 години,с развлекателен парк,имитиращ Дисниленд,за столица.

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Весело

  До коментар [#31] от "Лео":

  Айде стига с тези руски братя,бре! Гледах някакъв ансамбъл Берьозка-нито като облекло,нито като ритъм или движения,имаме дори бегла прилика.С иранската музика имаме повече общо-това от личен опит ти го казвам

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Весело

  До коментар [#33] от "droidus":

  И!?Такива коментари има,както подобни от български русофили.Там никога не са спирали да учат по учебниците,по които и ние учихме до 1989-та....

 43. 43 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  От Берлинският Конгрес - Македония вече не е част от България.

 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Нямам им вяра на макетата. Първи ги признахме а те ни отговориха с яростна антибългарска пропаганда. И сега ще е същото, необходими им сме само докато получат нещо от ЕС или НАТО, веднага ще ни забравят и отново по старата пътека.

  ЦЯЛАТА им политическа класа е пропита със сръбска агентура. Те с това са направили политическа кариера, с плюенето по България, няма начин сега да се извъртят на 180 градуса и да станат наши приятели. Някой и да поиска останалите жив ще го изядат.

  Трябваше по-добре да си изиграем картите, да сме по-твърди но отново отстъпихме пред външен натиск и интереси. В това отношение гърците провеждат по-правилна политика.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#28] от "subaru":Абсолютно не сте прав.Само Сърбия има интерес Македония да е извън ЕС и НАТО,защото само това гарантира запазване на сръбската агентура там.Една Македония в ЕС и НАТО ще е едно доста по-трудно място тази агенрура,че и за руската.Вижте тук-през 2013 и 2016-та се опитаха да ни дестабилизират,но не успяха.
  —цитат от коментар 39 на yanne


  Сериозно ли мислиш, че руската агентура в нас е неутрализирана? Правят каквото си искат. Като на парад си поставиха президент, ББ няма ден в който унизително да не се кланя пред Путин и да не изпълнява ролята на руски троянски кон в ЕС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#45] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  '' Сериозно ли мислиш, че руската агентура в нас е неутрализирана? Правят каквото си искат. Като на парад си поставиха президент, ББ няма ден в който унизително да не се ..... '' Единствената утеха в случая е , че Сатрапията , Азиатската руска кочина е пусната по пързалката и поема по пътя на вечните ловни полета . И този път няма връщанка .... Бай бай лайф , бай бай хепи енд .... / от филма '' Ах този джаз " / . Представяш ли си колко руски свини чакат този момент , за да похарчат ограбеното от собствнната си държава А ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 47. 47 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "yanne":

  Много бих искал и аз да Ви отговоря весело, но темата е прекалено сериозна и не трябва да се шегуваме с нея. Не за друго, а защото, всичко свързано с двете бивши федерации от Югославия рефлектира директно в България. Поради историческите особености. Нас ни спасява единствено членството в НАТО и ЕС и затова за първи път в историята тук на Балканите сме в положение ние да диктуваме условията към БЮРМ и Сърбия. За съжаление не се възползваме от това. И Сърбия и от 1992г. БЮРМ, са "агентите за влияние" на Русия в тази част на Европа. А "сръбската агентура там" така се оплела и инфилтрирала във всички сфери на живота/вкл. всички политически партии, с изключение на една от трите албански/, че на практика е невъзможно в близките поне 50г. това влияние да бъде неутрализирано. Просто няма от кого.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK