Тръмп и настъплението на Конгреса

Тръмп

© Yuri Gripas, Reuters

ТръмпКъм края на шестия месец като президент Тръмп не може да се похвали с политическо постижение. Може да се похвали с интриги, скандали и систематично производство на хаос в собствената си администрация. Това състояние еволюира и след половин година доведе до два резултата. Единият е най-силният трус от уволнения в рамките на няколко дни. Другият е видимото вече преформулиране на отношения между властите в САЩ.


В края на юли Белия дом почти експлодира в


поредна драстична чистка
Масирано напускане и уволняване в такива мащаби едва ли се помни при друг президент. То се разви в следния ред. Десетина дни след встъпването си в длъжност Тръмп уволнява Сали Йейтс, действащия главен прокурор (министър на правосъдието, една от най-силните и важни длъжности в изпълнителната власт). Още на третата седмица на поста си съветникът по национална сигурност Майкъл Флин е принуден да напусне заради необявени контакти с Русия (съветникът не се потвърждава от Сената, но от времето на Труман има влияние, съизмеримо с държавен секретар). С него се зареждат заместникът му, отговорен за Западното полукълбо, Крег Диър; заместник-началник щаба на Белия дом Кейти Уолш и други недотам видими служители.


Най-скандалното уволнение на Тръмп, направено през бутафорна препоръка на Департамента по правосъдие, е на Джеймс Коми, директор на ФБР, който има десетгодишен мандат, прекъснат на четвъртата година; един напълно безпрецедентен случай в стогодишната история на Бюрото. Сред по-видните напуснали е Илън Мъск, основателят на Тесла, Спейс Х, Пей Пал, шефът на важната служба по етика в управлението Уолтър Шауб, чиято агенция направи редица пояснения за конфликти и непотизъм в администрацията на Тръмп, и така нататък доста други.


Тази серия уволнения и оставки тече ритмично, но в края на шестия месец изригва вече в


картина на цялостен хаос


Шефът на администрацията, едно от петте най-вътрешни лица, така нареченият началник щаб в Белия дом Рейнз Прибъс, е принуден да напусне. Известно време преди да си подаде оставката е обект на атаки по мрежите, както и на невиждани брутални сарказми от страна на бъдещия нов шеф на пресслужбата Антъни Скарамучи. Самият Скарамучи поставя рекорд и на десетия ден на поста си е изхвърлен. Малко преди Рейнз Прибъс напусна шефът на пресслужбата на Белия дом Шон Спайсър, който стана любимец на всички комични предавания и шоута по американските телевизии.


Сред всички тези оставки и уволнения има знакови и известни публични фигури. Но има и недотам прочути лица, които обаче са установени фигури в различни кръгове на Вашингтон. Тези напускания, какъвто е случаят на Рейнз Прибъс, влошават допълнително отношенията на Тръмп с Републиканската партия. След това уволнение много наблюдатели на партийния живот и политиката във Вашингтон казват, че


Тръмп е останал без партия


Всъщност той никога не е имал партия, а и американският политически процес допуска, както се видя, един външен човек, дори пълен аутсайдер, да превземе партийната номинация за президент.


Както хаосът в Белия дом, така и хаотичното поведение на Тръмп във всички посоки на управлението, а оттам и липсата на солидни политики, имат пряко отношение и към втория ефект, който стана видим и доста релефен на шестия месец. Конституцията на САЩ, но по принцип това е характеристика на всеки основен закон на национална държава с конституционно управление, дава гъвкава формула на отношенията между законодател и изпълнителна власт. В случай на сериозни несъгласия или на откровени изстъпления, какъвто все повече става казусът на Тръмп, законодателят може да навлезе в територията на екзекутивата, да й отнеме правомощия и да започне да ги изпълнява, както реши за добре. Това не става едноактно, нито непременно е шумен процес. Напротив, в САЩ тази тенденция тихо и постепенно се налага в последните три-четири месеца, а на шестия месец от мандата на Тръмп се очерта доста ясно.


Разбира се, трябва да се направи уговорката, че подобно преместване може да настъпи, докато страната се управлява в рамките на конституцията, както и доколкото конституцията се практикува автентично, в духа на конституционната идея. Ако тя бъде суспендирана, подменена, или скрито дублирана, както става било в Третия Райх, било в някоя африканска диктатура, било в съвременна Русия, ре-балансиране на властите с цел съхраняване на самата конституционна държава няма как да настъпи. В САЩ обаче точно това се случва днес. То е израз на вътрешния капацитет на конституционната държава да формира механизми за лекуването и оцеляването си. В нормално функционираща конституционна държава тази възможност е зададена и тя може да се активира при необходимост. Тя е и символно маркирана в структурата на описание на властите, например в българската Конституция, която дава върховенство на Народното събрание и го описва на първо място, като първа и основана власт.


В британския конституционен модел (наследник на който в ред отношения е и американският) макар да се развива без единен позитивно-правен текст, аналогичен на повечето съвременни конституции, тази възможност е зададена в прецедентно-обичайното публично право. Тя присъства и символно в израза "суверенитет на парламента". Британският суверен е парламентът и макар това да е наглед доста неопределена квалификация, в особени, още повече в извънредни ситуации, тя действа. И тя по необходимост е неопределена, защото няма как да се предвиди в даден момент какво може да се окаже извънредна ситуация в произволен бъдещ. Тъкмо затова и парламентът е суверен, той сам ще реши която ситуация следва да се третира като изключителна, а оттам и да действа по съответен начин, който също сам като суверен ще определи.


В Америка на Тръмп превземането на територии от Конгреса се осъществява не само като възпиране на президента чрез противодействие на негови актове, което е нормална конституционна практика. То се развива и като


нарастваща собствена инициатива на Конгреса,
особено на Сената


Засега сме свидетели на следните значителни действия, които показват как балансът в относителната тежест на властите се е преместил. При това преместил значително в сравнение с предишни мандати на президентския пост в САЩ.


Може би най-значителната собствена инициатива на Конгреса са санкциите срещу Русия от края на юли. В закона за санкциите Русия знаково е поставена заедно със Северна Корея и Иран, двете най-проблематични държави от гледна точка на рисковете за сигурността пред САЩ днес. Гласуването засяга трите в пакет, а не поотделно, което е интересно послание за целия свят. При гласуването в Камарата на представителите законът за санкциите се приема с 419 гласа "за" и 3 "против" (при общ състав от 435 представителя). В Сената преди това гласуването е 98 "за" срещу 2 "против". При тези пропорции, или дори отсъствие на пропорции и практическо единодушие, Тръмп беше принуден да подпише закона. При упражняване на правото си на вето той щеше създаде забавната ситуация ветото му да бъде автоматически обърнато. На практика Конгресът предварително блокира упражняването на вето с недвусмислените числа при гласуванията.


Този акт е най-интересен в международен план. Той съобщава на света, че


в момента американският президент не е този,
който води външната политика на САЩ


в нейните най-съществени измерения. За президента Путин това състояние на нещата със сигурност е или неразбираемо или нелепо – как е възможно да има президент, избран с народен вот, а някой друг, при това нещо като разпилян в множество лица колективен орган да води външна политика? Това не е лесно за проумяване, а и не е нужно да се проумява. Съществено е, че то работи пълноценно и руската държава ще трябва да се съобразява. Тя може да твърди, че американският президент е слаб, че на него не може да се разчита, че дори изглежда вече провален. Но това не променя нищо. Русия се е ускорила по трасето на своите фалити поради неразумните си икономически политики през последните десетина години, постановката с референдума Крим и с намесата в суверенен изборен процес. Конгресът на САЩ й казва, че това няма да бъде простено, особено хакерското разбойничество.


Какво ще си мислят в Русия за Тръмп никого в случая не интересува. Нещо повече: какво в случая със санкциите си мислят в ЕС също не трогва американския Конгрес, но това вече е съвсем друга тема. Тази ситуация създаде впечатление, че САЩ сякаш нямат президент.


На второ място, Сенатът на САЩ преживя тежка драма във връзка с най-съществения въпрос на вътрешните политики в днешна Америка, сектора на публичното здравеопазване. Както и в много други страни, от Англия до България, той е в крайно проблематично състояние. Никой в последните десетилетия не е в състояние да го реформира и постави на рационални основи. САЩ харчат на федерално равнище повече за здравеопазване от всички развити страни в света. Не само това, те харчат по два, три, дори до четири пъти повече от държави, които имат добре работещ публично-здравен сектор. Опитите на Тръмп в тази сфера са като всичко останало: да се отмени т. нар. Обамакеър, здравната система от времето на Обама, знакова за предишния президент, без да е ясно какво ще я смени. В резултат Републиканската партия, в една дълга серия препирни, вътрешни кампании, лобирания, партийни акции и какво ли не друго, не успя да събере нужните гласове за отмяна на действащия Закон за достъпно здравеопазване. Тъй като републиканците имат мнозинства в двете камари, опозицията трябваше да дойде от по-разумни и непокорни републикански сенатори. И тя дойде от трима члена на Сената. Това е голям провал за Тръмп, за партията му, за нейния ръководен състав в Конгреса. Но каквито и да са следствията в техните среди, остава една генерална картина: Сенатът, в зависимост от вътрешните си динамики и взаимодействия, реши какво засега да бъде положението в здравната сфера. Тръмп публично се подигра със сенаторите, но това само усложнява положението му, тъй като ги мотивира да обявят открито трудно прикриваното си мнение за него.


На трето място, най-шумната и разгласявана инициатива на Конгреса е самият процес на разследване на руската намеса, в резултат на което бяха гласувани и санкциите. Разследването е интересно в контекста на конфликта между властите, отнемане на територия от президента и изолацията му. Отдавна стана ясно, че Тръмп е готов на всичко да спре работата на комисии, агенции или специални прокурори, ангажирани в разследване на хакерските атаки и други канали за влияние. Ако това бе нормален американски президент, не толкова високоотговорен, колкото просто снабден със здрав разум, той би съдействал както може. Вместо това Тръмп видимо изпада в бяс и се оставя на импулсите да прави обичайните публични атаки срещу когото му хрумне.


Жертва на тази истерия стана директорът на ФБР. След него Тръмп обмисля как да уволни специалния прокурор Робърт Мюлер, също бивш директор на ФБР, човек с безупречна репутация в средите на Конгреса. Има начини Тръмп да уволни Мюлер. Но от Конгреса се чуват недвусмислени сигнали, че подобна стъпка ще има последствия, за които президентът ще съжалява сериозно. Засега уволнението е само слух и напрежение, но нищо чудно неуправляемият Тръмп да извърши и този произвол.


В акциите си срещу разследванията на кампаниите, а оттам и на връзките на сътрудници и членове на фамилията си Тръмп се насочи и срещу главния прокурор Джеф Сешънс. Той бе един от най-откровените му поддръжници по време на кампанията и една от най-спорните, а за либералните среди скандална, кандидатура за главен прокурор. Сешънс, както диктува правилото, макар това да е практика, а не императивно задължение, се оттегли от надзора върху разследванията на руската връзка. Това вбесява Тръмп, който, по познатия маниер, започва да обсипва Джеф Сешънс с подигравки, обиди, закани и какво ли не в Туитър и в интервюта. Този конфликт е много контрапродуктивен, тъй като макар краен консерватор, Сешънс има солидна подкрепа в Сената, където е прекарал 20 години. Идеята да бъде уволнен накара някои републикански сенатори да предупредят, включително шумно публично Тръмп, че ако Сешънс напусне поста си, кабинетът на Тръмп ще остане дълго без главен прокурор. Просто Сенатът ще бойкотира потвърждаването на друга кандидатура. В този казус Тръмп се сблъсква с директна опозиция и превенция срещу вероятен свой произвол.


Трите казуса са показателни в каква посока конституционна система е в състояние да мобилизира вътрешен капацитет и да преодолява безумията, които тя сама може да породи. По тези координати ще се развиват и други съществени политически акции в САЩ тази година.


Докато Тръмп е на власт,
тази власт ще бъде обезвластявана


Може това да става шумно, може, както по-скоро виждаме, да става по един бавен, систематичен и премерен начин. Във всеки случай свидетели сме на рядко в историята изплуване на Конгреса и активизацията му като инициатор и изпълнител на основни политики. Конституционна държава не може да се управлява от Конвент като френския по време на Революцията. Това е друг тип хаос. Но в ситуация на защита на конституционния ред това, макар временно, е по-добрата възможност.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Автор е Стефан Попов от "РискМонитор"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  ''Президентът на САЩ Доналд Тръмп пише в Туитър, че отношенията между Вашингтон и Москва са на "невиждано досега опасно ниво" и хвърля вината за това на Конгреса ''
  Значи БРАВО !!!! - Тръмп се обяснява, че не е никакъв Президент на САЩ и нищо не зависи от него!
  Големите батковци управляват играта, а той си туитва и лайква!

  [email protected]
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Не е лесно да пресушиш блатото на сатанистите (глобалистите).

  GO TRUMP!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#2] от "БМЗ":

  Не е лесно, ама след гражданската война в САЩ все пак имаше явно положителен резултат, като отмяната на робството !

  [email protected]
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хитро е да си измиваш ръцете с някой друг, но това не работи дълго!

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Съществено е, че то работи пълноценно и руската държава ще трябва да се съобразява. Тя може да твърди, че американският президент е слаб, че на него не може да се разчита, че дори изглежда вече провален. Но това не променя нищо. Русия се е ускорила по трасето на своите фалити поради неразумните си икономически политики през последните десетина години, постановката с референдума Крим и с намесата в суверенен изборен процес. Конгресът на САЩ й казва, че това няма да бъде простено, особено хакерското разбойничество."Това е положението другарю Путин.

 7. 7 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#4] от "shmatko":Колко ли гадно на либералната кочинка и на Сорос един "пълен аутсайдер" да ги бие :) Боли, а? 😁


  Изобщо прочете ли статията и ако да, разбрали изобщо за какво става дума.Каква кочинка, какъв Сорос те гони.


  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 8. 8 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#4] от "shmatko":

  Всъщност него го бият.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#4] от "shmatko":

  Боли не боли , расиюшка ще страда от снкциите а форумната вата ще квичи като прасе преди Коледа.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Весело

  Конгресът и Сенатът превръщат Белия дом в един голям пясъчник, в който едно едро и застаряващо дете да си играе на президент със смартфон в ръка. Или на чичо доктор с Мелания...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Така от тук нататък. Остава им само да го понасят да ги срами по цял свят, но и това ще мине.

 12. 12 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Да четат и да се учат...Как се прави в демократична страна..
  ..засега пипат внимателно с психото, ако го хванат в престъпление ще го разполовява на двете му половини-обсесивна и компулсивна-мания за величие и туитване по нощите..

 13. 13 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Практически Тръмпи е с импийчмънт, ако продължава да се зъби ще го нормализират импийчмънта.
  В момента президента и екипа му не управлява страната.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  : какво в случая със санкциите си мислят в ЕС също не трогва американския Конгрес, но това вече е съвсем друга тема. 
  =========
  Тя темата може и да е друга ,но Юнкер вече се изказа по въпроса. ....
  Каза ,че доста е вероятно санкциите срещу Русия могат да се отразят негативно на Европа , и че ЕС ще предприеме адекватни мерки , в случая.

  Bukalemun
 15. 15 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  : какво в случая със санкциите си мислят в ЕС също не трогва американския Конгрес, но това вече е съвсем друга тема. =========Тя темата може и да е друга ,но Юнкер вече се изказа по въпроса. ....Каза ,че доста е вероятно санкциите срещу Русия могат да се отразят негативно на Европа , и че ЕС ще предприеме адекватни мерки , в случая.
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  Ети, освен руска и турската преса вземи да четеш и такава от Европа. Там ясно е написано, че Юнкер е доволен от преработения и приет вариант на санкциите.

  Тази стара информация я ъпдейтвай от време на време

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Ако Путин беше се доверил на експерти и познавачи на политическата система в САЩ вместо на своите другари от КГБ можеше да предотврати последните санкции.
  Няколко жеста на помирение със САЩ вместо обичайните бабаитски изцепки и десетки полезни идиоти от американските политици щяха да гласуват срещу санкциите

  подпис
 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Оранжевият палячо показа какъв комплексар е!Самовлюбеният самохвалко не познава и не разбира НИЩО от управленито на САЩ.Ивсе още живее с идеята че това е някъкво шоу на живо........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Достатъчно беше Путин да обяви няколко от своите храненици за виновни и действащи без негово разрешение и можеше да се постави целият в бяло в очите на американците.
  Но Путин не та не. Много съм велик и всички са гейове.

  подпис
 19. 19 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Статията е за другата империя и задкулисието там.

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Сега по руските сайтове продължават да се заканват на САЩ все едно политиката на САЩ се прави в Кремъл. Все още не е променен тонът.

  подпис
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#17] от "Messerschmitt":
  "Оранжевият палячо показа какъв комплексар е"

  Благодаря на Бога, че точно такъв комплекта се оказа и точно така стана. Хем се отървахме от мумия като Обама след Обама, хем имаме отново силна Америка и нарастваща военна сила на Европа.

  подпис
 22. 22 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Предсказуем анализ на г-н Попов. Някак човек може да довърши изреченията сам, още като започне да чете. Все пак дочетох до края.
  Ако някой иска алтернативен анализ - има в днешния Уолстрийт джърнъл. Сериозно издание, казват, редакционна статия при това. Тезата там - че инвеститорите вярват на новата администрация и по-важното, го потвърждават с парите си. Приведени са твърди данни.
  https://www.wsj.com/articles/dow-22k-and-the-trump-infamy-ecosystem-1501697057
  В моята работа, когато чуваш различни думички от различни страни, е важно да се опиташ да се абстрахираш от тях и да погледнеш само твърдите данни.

  Същата е позицията ми и за руската връзка. В момента не вярвам на никого. Знам, че Обама се отказа от подписа под Будапещенското споразумение, изтегли ПРО от Източна Европа и блокира продажбата на оръжия за Украйна. Когато видя Тръмп да прави нещо реално, а не да изрича думички, тогава ще имам твърдо мнение.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 23. 23 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 325 Неутрално

  На практика Конгреса призна намеса в изборите..
  .. което е крайно неблагоприятно както за рублата така и за ускореното развитие на Русия като суровина база на Запада..

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  че Юнкер е доволен
  =========
  Щом е доволен , нека му излезе статията ....но да не е от дойче веле ....:)
  До момента ЕС все пригласяше като втора цигулка след такива решения ....сега мълчи (според твоите медии) ....
  Ха да го видим Юнкер ...... с оня си показалец....
  До коментар [#15] от "stanislavdi":

  Bukalemun
 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Путин нищо не е разбрал и няма да разбере! Човек, който продава най-много петрол в света, по думите на мурзилките, на можа нищо да направи за своята икономика! Нищичко! Най-голямата държава по територия в света има БВП колкото Дания! Срам и позор! И все ламти за чуждото! Неговото си не може да оправи, ама чуждото му в очите! И Тръмп се провали, както със всичко друго! Той си мислеше, че САЩ са Русия и щом изберат неговия президент, веднага ще цъфне и върже! Да ама НЕ! Попари го сланата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Тръмп обществото у нас няма ли да излезе с развети руски знамена в защита на Тръмп?

 27. 27 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ако Путин беше се доверил на експерти и познавачи на политическата система в САЩ вместо на своите другари от КГБ можеше да предотврати последните санкции.Няколко жеста на помирение със САЩ вместо обичайните бабаитски изцепки и десетки полезни идиоти от американските политици щяха да гласуват срещу санкциите
  —цитат от коментар 16 на Иван К


  Който се е доверил на Запада, добро не е видял. Бива използван и след това захвърлен на боклука. Тук няма приятелство, законност, демокрация и разни тинтири-минтири.
  Нориега, Саддам, Кадафи, Саакашвили са идеални примери, за Ердоган ще видим...

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Не виждам място за спор. В анализа има факти. Тези факти са против капацитета на Тръмп като президент. Той се гордее, че е аутсайдер в политиката. Личи му, че е аутсайдер. Той се гордее с бизнес опита си и това, че е излизал от много фалити. Сега върви към фалит отново. Дали ще излезе той от него или негов заместник - ще видим.
  Колкото до вероятността един аутсайдер да бъде успешен на място, за което не е подготвен тя е колкото вероятността една маймуна да напише "Война и мир" - не е нула, но трябва много дълго време (милиони години) да натиска клавишите докато налучка подредбата на буквите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  . Вместо това Тръмп видимо изпада в бяс и се оставя на импулсите да прави обичайните публични атаки срещу когото му хрумне.
  Жертва на тази истерия стана директорът на ФБР.
  =======
  Четеш ли karabastun ?
  Този седем годишен трилър ще надмине всички холивудски рекорди. ....
  Няма да е скучно ....


  До коментар [#1] от "karabastun":

  Bukalemun
 30. 30 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ""Докато Тръмп е на власт,
  тази власт ще бъде обезвластявана
  Може това да става шумно, може, както по-скоро виждаме, да става по един бавен, систематичен и премерен начин. Във всеки случай свидетели сме на рядко в историята изплуване на Конгреса и активизацията му като инициатор и изпълнител на основни политики.""

  Или иначе казано. Докато Тръмп президентства, президент - няма.

 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Тия санкции я ги отменят след десетина-петнайсе години, я не. Струва ми се, че ограничените ченгета от Русия все още не могат да си представят какъв квадратен си самовкараха с левашкото си хулиганстване. Хората ги търпяха доста търпеливо, подаваха им разни нишани, та белким се вразумят, ама пусто не, та не. Ами, сега ще го разберат по трудния начин. Болезнено и бавно, гърчейки се.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Кукловодите на планетата се забавляват истински с този палячо. Беше им скучно-вкараха го в играта. Така ще го коткат кат едно чучело, докато им омръзне. И после ще го импийчнат.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "Докато Тръмп е на власт,
  тази власт ще бъде обезвластявана"
  Направиха грешка, че го избраха. Но няма да направят и втора, да го гледат как съсипва великата държава.

 34. 34 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3365 Весело

  Е, точно заради това Америка е най- старата конституционна демокрация в света. И така трябва да бъде. Кремълските мутри трудно вдяват механизмите на демократичната държава!

  "В САЩ обаче точно това се случва днес. То е израз на вътрешния капацитет на конституционната държава да формира механизми за лекуването и оцеляването си. В нормално функционираща конституционна държава тази възможност е зададена и тя може да се активира при необходимост. Тя е и символно маркирана в структурата на описание на властите, например в българската Конституция, която дава върховенство на Народното събрание и го описва на първо място, като първа и основана власт."

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 35. 35 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#32] от "Kami":

  Кукловодите на планетата само за десетина години се смениха няколко пъти.
  ПЪрво бяха евреи ,масони и илюминати след тях банкери и финансисти а напоследък са либерали и толерасти.

 36. 36 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Щатите си избраха един ненормалник за Президент, така че си е напълно нормално да има някой да им усмирява Президента.

  Да разлая троловете!!
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Хубаво го е казал Стефчо - докато е на власт Дръмб, Белият дом ще бъде под карантина.

  Не е хубаво на senile delinquents да се дават опасни играчки в ръцете.

  Външната политика на САЩ вече се определя от Конгреса. И Конгресът реши, двупартийно и двукамарно, с 98:0 и с 419:3, че РУСИЯ Е ВРАГ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАКАЗАНА.

  На засегнатите лица - съболезнования. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#35] от "lynyrds":

  "Прогресивните сили" също се смениха - преди бяха марксисти-ленинци и научни атеисти, сега са "десни" православни консерватори, които вярват само на Алекс Джоунс и Спутник.
  😆😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "Големите батковци управляват играта, а той си туитва и лайква!"

  Големите са се разбрали, както би казал подпоручик Перков. 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Поредният левичарски пасквил.Чийто автор пак нищо не е разбрал.Санкциите на Конгреса се вписват перфектно в политиката на Тръмп.Защото тези санкции удрят основно икономически Русия и то главно в продажбата и транспорта на нефт и природен газ.А една от основните точки в програмата на Тръмп е засилен добив на нефт и газ ,износ и продажба.Така че Русия и САЩ се явяват конкуренти за продажбата на газ за Европа.И тези санкции благоприятстват износа на газ и нефт от САЩ за Европа и са неблагоприятни за Русия.В случаят санкциите устройват напълно Тръмп,но той го играе доброто ченге пред Путин.И утре може да поиска някакви отстъпки от него.
  Що се отнася до Обамакеър-там кашата е много голяма.И на практика няма правилен ход-нито да го отменят напълно,нито пък да го оставят.Последният път републиканци гласуваха срещу промяната в закона,защото не била достатъчно крайна и напълно да отмени закона.Тръмп на практика е оставил този горещ картоф в ръцете на Конгреса.
  А за разследването за руска намеса в изборите-ако имаше и най-малкото съмнение за участие на Тръмп той щеше да бъде свален с импийчмънт.И мястото му щеше да заеме Пенс,който е много по-приемлив за републиканците от Тръмп.

 41. 41 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  ''Президентът на САЩ Доналд Тръмп пише в Туитър, че отношенията между Вашингтон и Москва са на "невиждано досега опасно ниво" и хвърля вината за това на Конгреса ''Значи БРАВО !!!! - Тръмп се обяснява, че не е никакъв Президент на САЩ и нищо не зависи от него!Големите батковци управляват играта, а той си туитва и лайква!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Мне. Тръмп е президент на САЩ. Това не означава, че има еднолична власт. Знам, че за руснак тази концепция е трудноразбираема, но се опитайте.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 42. 42 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#40] от "mushashi":

  Пак се омотаваш в обяснения какъв ангел в бяло е Тръмп и просто изпада в ситуации да го разбират погрешно, но гледам, че малко си намалил патоса.

 43. 43 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  Конгресът и Сенатът превръщат Белия дом в един голям пясъчник, в който едно едро и застаряващо дете да си играе на президент със смартфон в ръка. Или на чичо доктор с Мелания...
  —цитат от коментар 10 на Незнайко в Слънчевия град


  И това, при положение, че партията, с чиято кандидатура детето влезе в Белия дом, контролира И ДВЕТЕ камари в Конгреса.

  Няма такъв срам. Аз ако съм Тръмп, ще се заключа в спалнята, ще пусна щорите и ще се завия през глава.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 44. 44 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Любопитно

  Практически Тръмпи е с импийчмънт, ако продължава да се зъби ще го нормализират импийчмънта.В момента президента и екипа му не управлява страната.
  —цитат от коментар 13 на stanislavdi


  Чета сега, че Конгресът смята със закон да попречи на Тръмп да уволни специалния разследващ Мюлер.

  Мисля, че републиканците вече са с изчерпано търпение и е време техният човек Майк Пенс да поеме президентството.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#44] от "SCROTUS":

  "... републиканците вече са с изчерпано търпение и е време техният човек Майк Пенс да поеме президентството."

  Още повече, че Дръмб не е никакъв републиканец, а опортюнист, който се присламчи към Републиканската партия, защото прецени, че лесно ще баламоса реднеците от квадратните щати.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  Мисля, че републиканците вече са с изчерпано търпение и е време техният човек Майк Пенс да поеме президентството.
  —цитат от коментар 44 на SCROTUS


  Очаквано нямаш и най-малка представа какви са политическите виждания на Майк Пенс. Казали са ти в NYT, WaPo или CNN, че по-добре да е той и протриваш доволно ръчички. После ще има "ама тоя е хомофоб и религиозен фанатик". Не че ще стане мократа ти фантазия, ама си представям колко ще е смешно да ти четем писанията тогава.

  П.П. Няма да ти обяснявам защо доста екземпляри искат Пенс да стане президент. Няма как да схванеш. Така както доста хора не схващат защо Линдън Джонсън си остава завинаги най-обичаният от елитите американски президент, който дойде на власт как?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  Иначе ватниците (дето се правите на десни, ама болшевизма ви е изписан на челата) - кога ще го импийчваме Тръмп? Колко да чакам за отговор? То ще му изтече мандата докато се пенявите и зъбите по форумите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  UNITED EU UNION

  При всеки Конституционна нация е така.
  Вземи BG, ако щеш.
  Конгресът казва на относително независимите власти
  (съдебна, изпълнителна и президентска)
  какво могат и какво не.

  Това не е като Путин Медвеев Петин Медя Путин...
  так далее така дале

  "Конституцията на САЩ, но по принцип това е характеристика на всеки основен закон на национална държава с конституционно управление, дава гъвкава формула на отношенията между законодател и изпълнителна власт.
  В случай на сериозни несъгласия или на откровени изстъпления, какъвто все повече става казусът на Тръмп, законодателят може да навлезе в територията на екзекутивата, да й отнеме правомощия и да започне да ги изпълнява, както реши за добре."

 49. 49 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#46:"Тюфлекчия"][/quote]

  Кой си ти, за да даваш определения за мен, за какво имам представа и за какво не?

  И да, Майк Пенс е религиозен фанатик, освен това е хомосексуалист под прикритие. Като онзи сенатор, който беше върло против еднополовите бракове, а го хванаха в тоалетната на летището в Минеаполис с момче.

  За мен Майк Пенс е в категорията боклук. Това с нищо не променя факта, че той е предпочитанието на републиканската партия, а не какво аз мисля за него.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  [quote#46:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 49 на SCROTUS
  Кой си ти, за да даваш определения за мен, за какво имам представа и за какво не? [/quote]

  Искаш ли да ти цитирам един бюлюк коментари в които ти сипеш определения по мой адрес на едро? Нещо не ти харесва като ти отвръщат със същото, а? И като сме на темата - как пък успя да определиш какъв е Пенс, като не си го виждал на живо даже? По много елегантен начин успя сам да си противоречиш в един само коментар. Айде пишете си с ветерана от Горянското движение и съпротивата срещу СССР в Европа - до сутринта може и да сте гътнали Тръмп. Аз минах само да ви проверя.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  [quote#46:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 49 на SCROTUS
  И да, Майк Пенс е религиозен фанатик, освен това е хомосексуалист под прикритие. Като онзи сенатор, който беше върло против еднополовите бракове, а го хванаха в тоалетната на летището в Минеаполис с момче. За мен Майк Пенс е в категорията боклук. Това с нищо не променя факта, че той е предпочитанието на републиканската партия, а не какво аз мисля за него. [/quote]

  Уауууу!!!!! За мен пък Майк Пенс олицетворява човека, което аз цял живот съм искал да видя в татковината. И ако само трима такива като него бяха начело на България в последните 28 години , ти нямаше да емигрираш. И като как разбра, че Майк Пенс е хомосексуалист? Да не си го "пробвал" лично? И защо го определяш като "боклук"? Някакви аргументи?

  Пазете се от доносника vesolr
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 53. 53 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#30] от "gmbh":


  ""Докато Тръмп е на власт,тази власт ще бъде обезвластяванаМоже това да става шумно, може, както по-скоро виждаме, да става по един бавен, систематичен и премерен начин. Във всеки случай свидетели сме на рядко в историята изплуване на Конгреса и активизацията му като инициатор и изпълнител на основни политики.""
  Или иначе казано. Докато Тръмп президентства, президент - няма.
  —цитат от коментар 30 на gmbh


  Или, иначе казано, глобалисткият естаблишмънт с помощта на "дълбоката държава" на практика показа, че плюе на разделението на властите - основната характеристика на правовата държава...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 54. 54 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#51:"GreenEyes"][/quote]

  Всеки религиозен фанатик за мен е боклук. Независимо дали се казва Пенс, Путин или Хомейни. Това е моето лично мнение и то не се променя.
  .

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 55. 55 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Искаш ли да ти цитирам един бюлюк коментари в които ти сипеш определения по мой адрес на едро?
  —цитат от коментар 50 на Тюфлекчия


  Много моля.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 56. 56 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#53] от "els_g":

  Както и да е казано, терапевтите не са виновни за пациентската и електорална лудост.
  Има си регулации за укротяване на опърничавите, така е в САЩ. Как е в бантустаните, нямам си и представа.

 57. 57 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  [quote#51:"GreenEyes"]
  —цитат от коментар 54 на SCROTUS
  Всеки религиозен фанатик за мен е боклук. Независимо дали се казва Пенс, Путин или Хомейни. Това е моето лично мнение и то не се променя. . [/quote]

  Мерси. Слагайки на една плоскост Пенс с Путин и Хомейни, не говори добре за ценностната ти система. Ама твоя си работа.

  Пазете се от доносника vesolr
 58. 58 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#57:"GreenEyes"][/quote]

  Хайде моля без квалификации на ценностната ми система от господин Никой, м?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 59. 59 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Не те квалифицирам аз, ти сам се разкриваш. Та защо смяташ, че Пенс е като Тръмп и Хомейни? Не мислиш ли, че ще обидиш идейните си приятели във форума? Някои от тях като нормана например, смята Пенс за почтен човек. Да определяш Майк Пенс като американски Путин е обида за човешката интелигентност.

  Пазете се от доносника vesolr
 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Господин Попов,
  Горещо Ви препоръчвам да прочетете тази статия в днешния Блумберг Нюз. Със сигурност ще ви помогне да се ориентирате доста по-добре в обстановката.
  https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-08-03/you-can-thank-leakers-for-new-russia-sanctions

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Любопитно

  До коментар [#49] от "SCROTUS":

  Наистина явна неграмотност комбинирана с агресивност. Защо не пишете за нещо от което разбирате не ми е ясно, но правото да се орезелите (осрамите публично) си е ваше.

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Любопитно

  До коментар [#49] от "SCROTUS":

  За да не съм голословен, ето линк за ситуацията през 2007 със сенатора. Никакво момче, а цивилен полицаи в съседна тоалетна кабина твърдящ нешо си, за което сенаторът е глобен 500 долара и напусна.
  http://www.nytimes.com/2007/08/28/washington/28craig.html

  За Пенс няма и да коментирам глупостта написана от вас. Направете го публично в САЩ и не ви мърда процеса, а евентуално и затвора или поне 2000 часа обществено полезен труд за опозоряващи сплетни.

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иван К": и десетки полезни идиоти от американските политици щяха да гласуват срещу санкциите
  ....>> Навеждаш ме на един въпрос..Кои са все пак " полезните идиоти" в сената и долната камара, които гласуваха против санкциите ( в този им вид)?

 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#62] от "daskal1":
  ...или поне 2000 часа обществено полезен труд за опозоряващи сплетни.
  ...>>Колегата май отдавна прекалява с Първата поправка.:) Не че позволява на други да я ползват, когато има някакви.. недоразумения на лична основа с тях.

 65. 65 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Сега по руските сайтове продължават да се заканват на САЩ все едно политиката на САЩ се прави в Кремъл. Все още не е променен тонът.
  —цитат от коментар 20 на Иван К


  Така е колега. Ама чакай, че и теб те определиха като злостна мурзилка. В най-скоро време очаквам и мен да ме определят такъв. Не че вече не са ме заклеймявали като путинофил. На мен ми е все едно, аз съм прекарал в "омразната Америка" по-голямата част от живота си и не ми пука. Проблемът е да не се бърка от някои свестни форумци кой е ляв и кой десен. Целият ми съзнателен живот е минал в "бягство", не искам да се изкарвам дисидент и да говоря за "борба, от комунисти и от техните метастази. В този смисъл аз се прекланям пред най-великата демокрация и защитница на българите и народите от Източна Европа - Америка. Сега е момента "социалиста" Иво отново да ме нарече янки. Тук се изсипаха какви ли не клевети срещу Майк Пенс, който за мен е образец за консерватизъм и антикомунизъм. Когато го клеветят, аз се чувствам лично засегнат, защото гласувам за републиканците, независимо от техния кандидат и смятам, че републиканците са по-добрата алтернатива за Америка. Все пак участието в този форум често е като лакмус за това колко от пишещите тук са десни и колко леви.

  Пазете се от доносника vesolr
 66. 66 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Разстроено

  защото гласувам за републиканците, независимо от техния кандидат
  —цитат от коментар 65 на GreenEyes


  Не мога да уважавам човек, който няма смелостта да направи собствен избор и да се оставя на Партията да го направи вместо него.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 67. 67 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  До коментар [#49] от "SCROTUS":За да не съм голословен, ето линк за ситуацията през 2007 със сенатора. Никакво момче, а цивилен полицаи в съседна тоалетна кабина твърдящ нешо си, за което сенаторът е глобен 500 долара и напусна.http://www.nytimes.com/2007/08/28/washington/28craig.html За Пенс няма и да коментирам глупостта написана от вас. Направете го публично в САЩ и не ви мърда процеса, а евентуално и затвора или поне 2000 часа обществено полезен труд за опозоряващи сплетни.
  —цитат от коментар 62 на daskal1


  Ето, правя го публично.
  Можете да се обадите в Кремъл и да ме доложите.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 68. 68 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  Не те квалифицирам аз, ти сам се разкриваш. Та защо смяташ, че Пенс е като Тръмп и Хомейни? Не мислиш ли, че ще обидиш идейните си приятели във форума? Някои от тях като нормана например, смята Пенс за почтен човек. Да определяш Майк Пенс като американски Путин е обида за човешката интелигентност.
  —цитат от коментар 59 на GreenEyes


  Аз говоря от собствено име. Не ме интересува кой какво мисли.
  Мога да определям когото си искам по какъвто си начин искам.
  Свършиха годините, когато войнстващите комунисти фашисти тръмписти расисти и всякакви глисти определят кой какво да мисли и какво да говори.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 69. 69 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  До коментар [#49] от "SCROTUS":Наистина явна неграмотност комбинирана с агресивност. Защо не пишете за нещо от което разбирате не ми е ясно, но правото да се орезелите (осрамите публично) си е ваше.
  —цитат от коментар 61 на daskal1


  Просто се разплаквам, че някакъв си неграмотен руснак ме обвинява в 'орезЕляване'.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 70. 70 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  [quote#68:"SCROTUS"][/quote]

  Ти не си първият, който ме определя като фашист. Точно от такива като теб се махнах, чиито бащи и дядовци наричаха фашисти и великобългарски шовинисти всички, които не се съгласяваха с тях. Че даже ги разстрелваха без съд и присъда. Бъди жив и здрав, познавам много такива като теб в Америка, за съжаление...., тоест не ме изненадваш.

  Пазете се от доносника vesolr
 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Весело

  До коментар [#46] от "Тюфлекчия":Линдън Джонсън си остава завинаги най-обичания от елитите президент.
  ...>Ами правилно...Нали подписа Медикейд на 30 юли 1965, а първият елитарист получил карта за Медикеър е екс президента Трумън. (леко критикуван от съфорумеца Скротум, че не бил избомбил руснаците )

  http://www.history.com/this-day-in-history/johnson-signs-medicare-into-law

 72. 72 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Путин е в шах от решението на Конгреса . Остават секунди космическо време на Сатрапията . Републиканците действат мъдро и отговорно . Така се управлява и затова именно Америка е велика защото така се управлява а и нямат комунисти и глупаци сред тях . А те това е вече за завиждане . Паниката в азиатската кочина е пълна . Рублата се гмурна вече надълбоко ....... Удоволствие за сетивата ми.....

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 73. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#52] от "Dimiter Tsvetkov": Изброих 16 статии в Дневник от Стефан Попов, насочени срещу Тръмп. Явно авторът се е фокусирал твърде болезнено.
  ....>> Какво да правиш.И той като съфорумеца Норман (който интимно го нарича Стефчо..) получава ...цоциални от един и същ източник.:)

 74. 74 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  [quote#68:"SCROTUS"]
  —цитат от коментар 70 на GreenEyes
  Ти не си първият, който ме определя като фашист. Точно от такива като теб се махнах, чиито бащи и дядовци наричаха фашисти и великобългарски шовинисти всички, които не се съгласяваха с тях. Че даже ги разстрелваха без съд и присъда. Бъди жив и здрав, познавам много такива като теб в Америка, за съжаление...., тоест не ме изненадваш. [/quote]

  I don't need your life story. Наистина. Не ме интересува.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 75. 75 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  [quote#74:"SCROTUS"][/quote]

  Е, и форумците нямат нужда от резервния ник на стюпид американ с неговата втора легенда, че живее в Америка. Айде със здраве и не занимавай форума със себе си, след като те елиминираха от форума няколко пъти.

  Пазете се от доносника vesolr
 76. 76 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  [quote#74:"SCROTUS"][/quote]

  Е, и форумците нямат нужда от резервния ник на стюпид американ с неговата втора легенда, че живее в Америка. Айде със здраве и не занимавай форума със себе си, след като те елиминираха от форума няколко пъти.

  Пазете се от доносника vesolr
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#73] от "тулса":

  "И той като съфорумеца Норман (който интимно го нарича Стефчо..) получава ...цоциални от един и същ източник."

  Ами ... познавам го бе, Тулса. Познавам интересни хора. Ти си ми скучен като Фафла от 5 ст. Айде, плувай.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Междувременно, във Вашингтон:

  Federal investigators exploring whether Donald Trump's campaign colluded with Russian spies have seized on Trump and his associates' financial ties to Russia as one of the most fertile avenues for moving their probe forward, according to people familiar with the investigation.

  Затова е притихнал оранжевият, както отбеляза вчера един колега. Освен това м Конгреса му готвят законче, според което да не може да уволни Робърт Мюлер.

  Каква я мислехте, тавариши, каква стана.

  За Майк Пенс: мисля, че би било добре той да поеме кормилото на Америка колкото може по-скоро, за да възстанови доверието в президентската институция, която понастоящем е опозорена, профанирана и стъпкана в калта (и в крайна сметка изпразнена от съдържание, доколкото Конгресът и службите я поеха на ръчно управление).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 79. 79 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#78] от "Norman Granz":

  Колко да е притихнал:

  Donald J. Trump‏ Verified account @realDonaldTrump 16h16 hours ago

  Our relationship with Russia is at an all-time & very dangerous low. You can thank Congress, the same people that can't even give us HCare!

  И междувременно пак организира митинги да надъхва гозамбовци. Ще опита да заграби цялата власт, това му е единствения шанс.

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#79] от "bobyb":

  "Our relationship with Russia is at an all-time & very dangerous low. You can thank Congress, the same people that can't even give us HCare!"

  Хахаааа, това ли е написал глупакът?!

  Значи 516 души (98+418) и 17 разузнавателни служби са криви, само той прав?!

  Нищо чудно, че Путин си го беше заплюл - такъв идиот трудно може да се намери.

  Абе ... добре го бяха намислили, ама им мина Конгрес път.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Don Dumb rules again!!!!
  Иначе е готино, че дори в България има хора, които стават рано да бачкат.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  .За Майк Пенс: мисля, че би било добре той да поеме кормилото на Америка колкото може по-скоро, за да възстанови доверието в президентската институция, която понастоящем е опозорена, профанирана и стъпкана в калта (и в крайна сметка изпразнена от съдържание, доколкото Конгресът и службите я поеха на ръчно управление).
  —цитат от коментар 78 на Norman Granz


  Е, добре че мислиш така, ама според s.a. Майк Пенс не е по-различен от Путин и Хомейни. Освен това бил религиозен фанатик и хомо. Иди ги разбери твоите приятели. Срам ме е дори да дискутирам с такива. Не ми се иска да влизам въобще под темите за Америка като виждам какви левичари са налазили навсякъде. И в последно време заради собствената си духовна хармония избягвам всячески да го правя.

  Пазете се от доносника vesolr
 83. 83 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#82] от "GreenEyes":

  Защо си кривите душата? В Републиканста партия е пълно с религиозни фанатици.
  И аз харесвам Майк Пенс, но речите му не са чак толкова далеч от тази религиозна простотия.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#82] от "GreenEyes":

  "Е, добре че мислиш така, ама според s.a. Майк Пенс не е по-различен от Путин и Хомейни. Освен това бил религиозен фанатик и хомо."

  Колега, в този форум от години изказвам само мои мнения, биз да се влияя от когото и да било - нищо, че простаци като Тулсата намекват, че съм на Соросоидната хранилка като Стефан Попов и пиша по опорни точки.

  Ако разчитах на подаяния от някое НПО, щях да мизерствам, а аз се справям доста добре с живота, thank you very much.

  С теб също неведнъж съм изразявал несъгласие за Дръмб, което не пречи да мислим сходно по по-важните теми на битието.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#84] от "Norman Granz":

  По начина как човек се аргументира и как изразява несъгласие си проличава всичко.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#73] от "тулса":

  Ти явна екстраполираш собствения си опит върху останалите форумци.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 87. 87 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  "Тя темата може и да е друга ,но Юнкер вече се изказа по въпроса. ....
  Каза ,че доста е вероятно санкциите срещу Русия могат да се отразят негативно на Европа , и че ЕС ще предприеме адекватни мерки , в случая. "

  Надявай се... на пияна...
  ЕС също, въпреки че изглежда външно тромав, бюрократичен и има и сериозни вътрешни процедурни трудности, като опре ножа до кокала, поне в досегашните случаи, взима правилните решения.
  Така че, на кого какво ще се отрази или не, предстои да се види, но едно се вижда още от сега, на др. Путин му е криво и сметките и очакванията не се оправдават и е въпрос на не много време, когато и около него ще се усетят хората, които реално и в големи размери губят и ще направат необходимото да бъде разкаран.
  По каква технология и с какви последствия за Володя, дори не е интересно, важното е, че е неизбежно.

 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  ЕС също, въпреки че изглежда външно тромав, бюрократичен и има и сериозни вътрешни процедурни трудности, като опре ножа до кокала, поне в досегашните случаи, взима правилните решения.
  ================
  О да !
  Вчера станах свидетел на това за пореден път !
  След изключителна надпревара , германска фирма спечели вчерашния търг за построяването на турския проект "RÜZGAR"......
  8 от десетте най големи фирми участваха в надпреварата ,а борбата между китайци и германци бе изключителна .......цената за киловат/цент , падаше ли падаше !
  Накрая немците надделяха , обещавайки 3.48 цента за киловат .....
  Дано дневник го каже .....
  До коментар [#87] от "tsvetko_51":

  Bukalemun
 89. 89 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#88] от "eti mehter":

  Примера сам по себе си няма никаква връзка нито със статията ( Тръмп и политическите влияния и решения в САЩ, през отношенията президент и конгрес), както и това какво отношение ще вземе ЕС към допълнителните и продължаващи наказания на САЩ към Русия.
  Краткия ми отговор, надявам се достатъчно ясен е, че ЕС ще взема е има положително отношение към тези мерки.

 90. 90 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#88] от "eti mehter":

  Още нещо, по отношение на цената, която цитирате неизвестно какво - не ми става ясно за цената на енергията от кого и как произведена става дума и дали ( най-вероятно не) има нещо общо с цената на дребно.
  Но само да припомня, понеже в договора още преди години за строежа на руска АЕЦ в Турция, който беше публичен (нещо само по себе си много положително) беше записано, че изкупната цена на изхода на централата (фабрично заводската цена, а не на дребно) за първите 15 години беше 12.36 щатски цента/кВт (каква ли би била от Белене???) - става дума за 2013 година, централата трябваше да започне да се строи 2014 и и срока за строежа беше 6 години.
  Все още реалния строеж не е започнал, а дали има или не изменения в цената не знам, но така се получава, когато имаш работе с "подредени, авторитарни държави" и затова има и ще има санкции към тях.

 91. 91 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#56] от "gmbh":

  До коментар [#53] от "els_g":Както и да е казано, терапевтите не са виновни за пациентската и електорална лудост.Има си регулации за укротяване на опърничавите, така е в САЩ. Как е в бантустаните, нямам си и представа.
  —цитат от коментар 56 на gmbh


  Лесно е да се спазват принципите, когато не са подложени на натиск.
  Но те се доказват САМО, когато се СПАЗВАТ И ПОД НАТИСК!

  Промяната на ОСНОВНИ принципи, когато не ни е угодно, означава чисто и просто БЕЗПРИНЦИПНОСТ, каквито и завъртяни и псевдонаучни обяснения да бъдат изсмукани от пръстите за доказване на обратното.

  Така че, в случая, "елитът" на щатите лъсна като БЕЗПРИНЦИПЕН и безнравствен.
  Не че не го знаехме ние, от "бантустаните".
  Но сега и обикновените американци ще го знаят. А от тях ВСЕ ОЩЕ зависи много, г-н родоотстъпнико, колкото и да ритате срещу това...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#84] от "Norman Granz":простаци като Тулсата намекват, че съм на Соросоидната хранилка като Стефан Попов
  ...>> "Простаците" нищо не намекват, ама твоята малко ..гузен негонен бяга.:)
  И защо сега дезавуира "интересния човек Стефчо", че бил на "Соросоидната хранилка"
  До коментар [#86] от "Alarmstufe: Rot":Ти явна екстраполираш собствения си опит върху останалите форумци
  ...>> Ти нещо явнА намекваш, че на един американски професор заплащането може да бъде оприличено на ...цоциални помощи? :) Наистина, като се замисля, иначе щях да разпускам на терасата на пентхауса с чаша марково питие ...споделяйки стахановски
  във форума какво ми нашепват "външните високоговорители".

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  В постинг №60 попитах колегата Иван К следното:"Кои са все пак " полезните идиоти" в сената и долната камара, които гласуваха против санкциите ( в този им вид)?"

  Досега отговор не получих нито от него, нито от друг съфорумец( ако не броя единодушния вот 0:6 досега). Макар с известен труд, ги намерих тези заблудени хорица:
  "The only no votes on the bill were Kentucky Republican Rand Paul and Vermont independent Bernie Sanders."
  http://www.politico.com/story/2017/07/27/russia-sanctions-bill-senate-to-pass-241034
  п.п. Кога пък и защо Бърни Сандърс стана независим?

 94. 94 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  [quote#74:"SCROTUS"]
  —цитат от коментар 75 на GreenEyes
  Е, и форумците нямат нужда от резервния ник на стюпид американ с неговата втора легенда, че живее в Америка. Айде със здраве и не занимавай форума със себе си, след като те елиминираха от форума няколко пъти. [/quote]

  Гет а лайф.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 95. 95 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  До коментар [#82] от "GreenEyes":

  Това нищо не е. Гозамбо, когото ти обяви за "експерт" по американска политика и декларира, че си късметлия, защото си кореспондираш с него... та този виден "експерт" напоследък открито агитира за съюз с Путин/Русия и твърди, че гласоподавателите на Тръмп подкрепяли подобно партньорство. Иди ги разбери твоите приятели, с които ти си късметлия да си кореспондираш... Оказаха се скрити путинофили, а напоследък въобще и не се крият.
  Същият този гозамбо обиждаше американския герой Маккейн съвсем скоро, както и постоянно мрънка против Мъск и електромобилите. Да не би ти да споделяш тези възгледи на твоя приятел? По каквото съм чел - предполагам не, защото си на точно обратните позиции от гозамбо, но тогава защо вменяваш на Норман изказвания на s.а.?


  До коментар [#78] от "Norman Granz":
  А Майк Пенс няма големи шансове да стане президент, лично мое мнение. Или Тръмп ще си изкара мандата ако не открият, че е правил нещо нередно, или при доказана вина ще бъде отстранен. Но ако Тръмп е виновен, Пенс няма как да симулира "ама аз не знаех", така че и в този случай няма да го огрее президентското кресло.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#95] от "vesolr":
  Все пак, помния ли как Джералд Форд стана президент след оставката на Никсън?

 97. 97 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  До коментар [#57] от "GreenEyes":

  Тръмп сложи на една плоскост американските разузнавателни служби с Германия по времето на Хитлер... Хич не говори добре за ценностната му система, но ти продължаваш да го подкрепяш...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 98. 98 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  До коментар [#62] от "daskal1":

  Викаш той бил невинен, но полицаят подло го наклеветил, до там, че онзи чак напусна Конгреса?
  Не се сещам да си рипал в защита на Обама, когато тук се тиражираха всякакви клевети - бил гей, мюсюлманин и какво ли още не? Същото беше и с клеветите по адрес на Хилъри. Пък сега дълбоко възмутен, че набедили Майк Пенс, та дори плашиш с наказания. Колкото са наказали конспиратори като Алекс Джоунс и Шон Ханити или обамовите клеветници, някои от които дори книги издадоха.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 99. 99 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#93] от "тулса":
  "попитах колегата Иван К следното:"Кои са все пак " полезните идиоти" в сената и долната камара, които гласуваха против санкциите"

  Полезни идиоти са всички, западни политици и активисти вярващи на СССР/Русия. Но всички идиоти си имат праг на идиотщината. Например Обама и Меркел са миротворци. Такива са поне половината конгресмени на САЩ но прагът им не надхвърля силата на путинките лъжи от последно време.

  подпис
 100. 100 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Весело

  До коментар [#47] от "Тюфлекчия":

  Знаеш ли кое смешното? Че всички ватници всъщност подкрепят Тръмп и не искат импийчмънта му. Дали от заблуда, че ще "се разберат" с Путин, или защото виждат вредите, които нанася на САЩ.
  Кога ти ще го проумееш също, не е ясно. А, да, ти заяви, че дори Тръмп да те разочарова, няма да си го признаеш публично...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK