За да разбереш какво става в Европа, трябва да си живял при комунизма

За да разбереш какво става в Европа, трябва да си живял при комунизма

© DW/BildТонът му е бистър и съдържа голяма човешка топлина. Иван Кръстев е един от най-оригиналните и влиятелни европейски мислители, пише германският седмичник "Ди Цайт" в обширна рецензия за книгата му "След Европа", цитирана от "Дойче веле".


След демократичните революции източноевропейците преживяха демографски контрареволюции, а днес много от тях не искат да живеят в общество, където отличниците се конкурират за стипендии, докато двойкаджиите се бият на улицата.


"Той не иска нито да спасява Европа, нито да се вайка за нея. Тонът му е бистър, но в същото време съдържа голяма човешка топлина. В дните, когато в Полша се борят за спасяване на правовата държава, просто няма по-подходяща книга от тази: със "След Европа" Иван Кръстев сякаш вече оценява щетите от земетресението на родния си континент, докато то още продължава. Във възприятието на Кръстев добре познатото ни изглежда разклатено: откакто бежанската криза подсилва антилиберализма на демокрациите в Източна Европа, европейският модел, възникнал след 1989, се разклати. Кръстев е подготвен за дезинтеграция, хаос и бедност."
Авторката на рецензията припомня идилията отпреди двайсетина години, когато целият свят сякаш искаше да стане по-европейски: просветен и секуларен, с върховенство на закона. Но тази идилия се препъва в препятствието, което Кръстев описва така: как може да има универсални права, след като днес хората живеят в общества с много различна степен на свобода и благоденствие? Именно поради това мнозина избират автократичната държава, която да пази собственото им благоденствие срещу бежанците, пристигащи по нашите граници тъкмо в името на човешките права – резюмира Елизабет фон Таден и продължава:


Интелектуалец, чийто глас се чува по цял свят


"Кръстев ни показва, че вътрешните противоречия, в чийто капан попадат източноевропейците, са не само опасни, но и разбираеми. Защото след демократичните революции те преживяха демографски контрареволюции: гражданите им започнаха да се изселват. ()


Да четеш Кръстев е наслада, защото в неговото стилистично изкуство са събрани заедно както любовта към литературата, така и красотата на мисълта му, но и липсата на каквито и да било политически илюзии. 52-годишният българин е един източноевропейски интелектуалец, чийто глас се чува по цял свят: в университетите, сред управляващите, в тинк танковете. () Кръстев вече от години прилича на еднолична сила за бързо реагиране. Като политически консултант той е изключително ефикасен паневропеец, в София ръководи един център за политически стратегии, преподавал е в Будапеща, участва в създаването на различни тинк танкове, в Берлин има статут на постоянно гостуващ учен, във Виена играе ключова роля в Института по науките за човека, а меценатът Джордж Сорос го хвали като уникален ярък глас. Дясно, ляво, горе, долу, Изток, Запад – тези категории не са достатъчни, за да се опишат мислите и действията на Кръстев. Той си е спечелил независимост." ()


"За българина Иван Кръстев тъкмо опитът на средно- и източноевропейците поражда решаващата разлика в отношението към Европа. Случващото се в момента той преживява като някакво дежавю: без никакво насилие настъпва краят на нещо, с което сме свикнали и което винаги сме мислели за вечно. Европа е дълбоко разединена, но разломът не е просто между богати и бедни или между Север и Юг, както мислят западняците. Европейският разлом разделя най-вече онези, "които изпитаха на гърба си разпада на някога тъй могъщия комунистически блок, и другите, на които им бяха спестени тези травматични преживявания.


Западноевропейците могат още малко да помечтаят за най-прогресивния от всички континенти, за източноевропейците обаче настъпва нова травма, която им въздейства дори по-непосредствено от предишната. Защото сега се разпада не империята на чуждия съветски диктат, а собственият им живот. "Тогава се срути техният свят", пише Кръстев, "сега се срутва нашият." Нашият свят: Европейският съюз, който иска да опази общите ни права срещу корумпирания произвол на националните държави."


Противоречията на "нашия свят"


По-нататък в обширната рецензия на Елизабет фон Таден, публикувана в "Ди Цайт", става дума за противоречията на този "наш свят". За противоречивото отношение към туристите, от една страна, и към бежанците, от друга. Или към свободата на придвижване и обезлюдяването на Източна Европа. В този контекст авторката цитира наблюденията на Иван Кръстев:


"Да вземем България. Всеки десети българин напусна страната, а според прогнозата на ООН през 2050 година населението ще се е стопило с 27%, а икономическата сила – с 10 процента." В обезлюдените региони са останали само възрастни хора, към които Кръстев изпитва състрадание: "Самотният индивид е смъртен по различен начин от човека, който принадлежи към някаква група." Разбирайки страховете на много свои съотечественици, той пита: "Дали след сто години все още някой ще чете български стихове?"


Кой ли не би разбрал тази тъга? Възрастните родители на пътуващите глобалисти креят в своите жилища в родната страна, за да не пречат на щастието на своите свръх мобилни деца и внуци. А популистите обещават онова, което никой друг не обещава: общност отвъд съревнованието. Меритократичните елити гледат на обществото като на училище, където отличниците се конкурират за стипендии, докато двойкаджиите се бият на улицата, популистите обаче разбират обществото като задружно семейство, чиито членове взаимно се поддържат не само защото го заслужават, но и защото са свързани от нещо общо." Избирателите гласуват за такива правителства, просто защото според тях някой трябва да се грижи за вътрешносемейните задължения."


Прекален скептицизъм


В края на рецензията авторката отправя към Иван Кръстев и няколко критични бележки – най-вече заради това, че не "проверява наличните политически инструменти", с чиято помощ би могла да се ремонтира Европа:


"Защо например не се произнесе за нова европейска аграрна политика, която да зачита регионалните култури, природата и интересите на дребните селяни, вместо земята да бъде продавана на инвестиционни фондове и да бъде опустошавана от монокултури – политика, която ще мотивира хората да останат в страната си? () И нима наистина точно бежанската криза пречупи всичко? Та нали Виктор Орбан беше демократично избран още през 2010, а близнаците Качински дойдоха на власт в началото на това столетие?"


Рецензентката обръща внимание и на факта, че (немскоезичното издание на) книгата само в послеслова отбелязва оптимистичните европейски тенденции – победата на Макрон във Франция и поражението на популистите в Холандия. И меко упреква Иван Кръстев в прекален скептицизъм: "Единственото му опование гласи: европейците трябва да са готови на повече компромиси помежду си, трябва да имат воля за помирение и смелост да сключват неочаквани коалиции."


Обширната рецензия в "Ди Цайт" е илюстрирана със снимка на Иван Кръстев, под която пише: "Иван Кръстев е роден през 1965 г., а днес е един от най-оригиналните и влиятелни европейски мислители."


* Заглавието е на редакцията, оригиналното зглавие гласи: "Да оцелееш е всичко".

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8524 Весело

  Айдее, умря циганката.....
  Браво Сашп, браво Андреев!!!
  Браво и на Иван Кръстев - разбира се !!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Наистина забележително умен човек. И много оригинален. Очевидно е, че сам стига до нещата, които пише. В сравнение с него повечето анализатори са старателни ученици-отличници.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9641 Неутрално

  Тази книга ще бъде цитирана доста в следващите години :)

 4. 4 Профил на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
  Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Не успях да го прочета цялото защото излизам но авторката на рецензията е усетила главното, погледът към света на живелите при социализма и на западноевропееца е коренно различен. Защото сме живели в различни реалности и придобили различен опит.

  И вече от мен, съвсем не е гарантирано, че погледът на "красивите и умните" живели на Запад е по-правилен от нашият, поне в някои специфични обстоятелства. Именно защото ние сме живели в реалност непрекъснато мачкаща човека и в резултат на това придобили изострена чувствителност към опасността дори когато тя е едва различима. И много ясно усещаме когато тези враждебни сили се опитват да ни манипулират, това западноевропейците го нямат поради охолният и безопасен живот който са имали и понеже тяхната пропаганда беше много по-умела от тъпата комунистическа.

  Накратко, израсналият и оцелял в джунглата е по-добре приспособен за опасностите и от отгледаният в кошара. Поради тази причина ние по-добре усещаме опасностите от тази нахлуваща орда от нашественици маскирани от пропагандата като "бежанци". И от предстоящите трусове в общността на ЕС предизвикани от лекомисленото и уникално бездарно нейно ръководство. Преди голямото земетресение винаги има малки трусове, ние с нашата изострена чувствителност към опасностите ги усещаме по-добре от безгрижният западняк. Още повече че чувството му за опасност е притъпено от масираното манипулиране от ляво либералните медии.

  Като извод, добре ще е западняците да се вслушат в това което им казват източноевропеийците. Те по-добре чувстват опасностите защото са живели в джунглата, не в добре защитена кошара.

  Политкоректността е Гестапо за Истината.
 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  висшата комунистическа номенклатура направи децата си либерали, а слугите им от ДС се преоблякоха в консервативно-патриотични дрешки; теменужените маргинали, като уонаби хипстъри, се превърнаха във верни фенове на червените рожби, дето сега ги канят по ню йорк таймс и прочие либерални парцали, дайнов, левчев, кръстев, даже и харалан - единственият нетъп между тях - как пък един не е извън червения родилен дом

  never mind the bollocks
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  В голямата си книга" Откритото общество и неговите врагове" Карл Попър забеляза вътрешните противоречия на демокрацията- демокрацията лесно може да стане жертва на самата демокрация-

  klimentm
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Един грантоед хвали друг грантоед, трети грантоед пише как първия грантоед бил похвалил втория грантоед, а четвърти грантоед публикува писанието на третия грантоед.
  Коминтерна ряпа да яде......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#4] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":
  Като извод, добре ще е западняците да се вслушат в това което им казват източноевропеийците. Те по-добре чувстват опасностите защото са живели в джунглата, не в добре защитена кошара."Абсолютно съм съгласен с това съждение.Има какво да им кажем живелите при комунизма.

 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 657 Любопитно

  само не разбрах кои са тия дето са живяли при комунизма

  гошо
 10. 10 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Един грантоед хвали друг грантоед, трети грантоед пише как първия грантоед бил похвалил втория грантоед, а четвърти грантоед публикува писанието на третия грантоед.Коминтерна ряпа да яде......
  —цитат от коментар 7 на qwertqwert


  че те са същите коминтернаджии - едно-две поколения по-съвременни, фамилиите не се сменят

  never mind the bollocks
 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#5] от "hhhuuunnnn":

  Общо взето хората не са нищо от това което си наредил във вманиаченото си писание. Имаш доста болнава представа както за хората така и за света
  По улиците ходят предимно нормални и добри хора а не - маргинални хипстъри парцали червени зелени либерали и прочие. Виж там измисли някакво определение за себе си и после оздравей.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#9] от "гошо":

  Аз и ти!

  klimentm
 13. 13 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Един грантоед хвали друг грантоед, трети грантоед пише как първия грантоед бил похвалил втория грантоед, а четвърти грантоед публикува писанието на третия грантоед.Коминтерна ряпа да яде......
  —цитат от коментар 7 на qwertqwert


  Един папка гранти
  друг суджуци
  трети гранти и суджуци

  А г-н Кръстев целият в бяло.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#4] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":
  Само че не става дума само за имигранти уви, под съмнение са поставени фундаментални ценности на демокрацията.

  klimentm
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  "Иван Кръстев е един от най-оригиналните и влиятелни европейски мислители"
  Прекрасно, но много хора ще кажат, а какво трябва да се направи в България, за да живеят хората по-добре, младите да не бягат, а старите да не умират в самота. Иначе всичко писано , става безсмислено.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#9] от "гошо":Аз и ти!
  —цитат от коментар 12 на klimentm


  всъщност те и децата им . ние живеехме при социализъма . и сега децата и внуците им си живеят отново при комунизъм от грантово/приватизаторски тип .

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Нали помниш Чърчил: “Democracy is the worst form of government, except for all the others.”
  Като всеки философско-политически конструкт, демокрацията се развива, от тази на робовладелска Атина до различните си форми съществуващи днес по света. Да се надяваме че това развитие води към по-съвършени форми, макр че пътя е доста нераввен.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4509 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Ако позволиш, живели сме под диктата на партия наречена "комунистическа", но не и при комунизма като идеализирана реалност.
  Е, някои може и да са :-)

 19. 19 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 966 Неутрално

  само не разбрах кои са тия дето са живяли при комунизма
  —цитат от коментар 9 на гошо


  Пенционерите бре ...

  Stupid people make me sick
 20. 20 Профил на Wornoxmaniak Време и всичко
  Wornoxmaniak Време и всичко
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Уке Цветко ходи на екскурзия до Испания да види сина си и на връщане спирт в първия град на границата в Италия да си купят нещо от един Лидал.
  - Вика, там бел човек не видех? Само черни, млади 20-25 годишни около 1000 парлака.

  Европа е свършена. Окончателно.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#17] от "daskal1":

  Безспорно, еволюцията на общественото устройство наподобава донякъде биологичната и тази на еволюцията на човешкото познание. Общите правила на демокрацията не са измислени днес от Сорос или който и да е било друг, още Платон е писал за държавата, Лок , Бейкън, Торо, Декарт, всички големи философи са казали думата си, има няколко общочовешки ценности които сме длъжни да следваме и те са описани прекрасно в онази известна Декларация

  klimentm
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514":

  Колега, изглежда днес ми е ден за Чърчил. Той отлично е характеризирал системите с този си израз:
  "The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries."
  В бърз и недотам изискан превод:
  "Вродената слабост на капитализма е неравното разпределение на благата, вродената слабост на социализма е равноправното разпределение на мизерията."

 23. 23 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 368 Любопитно

  До коментар [#4] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":
  Сложих ти плюс, но това за кошарата и джунглата има е второ измерение - западняците гледат на нас като на расли в кошара, а считат себе си за тези от джунглата! Аргументи: работих със западни фирми, навлизащи в България в началото на 90-те. Българите бяха доста наивни, гледаха чужденците в устата и кимаха послушно. От което на чужденците им се вдигна самочувствието, макар че и много от тях бяха гола вода, дошли да ловят риба в мътна река. И някои започнаха опити да прецакват българските си контрагенти.
  Когато малко по-късно и аз отидох на Запад, първите години се чувствах като на много бърза състезателна писта, където се действаше и с непозволени средства от рода на "наклепай и прецакай другарчето". Не от други българи, с такива нямах много контакти, а от по-ранни имигранти, предимно от Азия. Но усещането, че си наивен и зелен и че те гледат изотгоре, защото си расъл по-бедно от тях и евентуално, могат да те манипулират, не се забравя лесно.
  Просто за западняците, ние от бившия соц сме расли под похлупак, слушкали сме и сме правили каквото ни казват в добре защитена, макар и мизерна среда. Затова и си мислят, че знаят повече от нас.
  Но на микрониво, по въпросите за индивидуално оцеляване и преценяване на другите - било то неблагонадеждни мигранти или тарикати всякакви, ние сме по-напред: свикнали сме да разчитеме основно на себе си, не на системата. Затова и инстинктите ни са по-добри. Докато за западняците упованието в системата е това, което ги проваля, защото системата не е непробиваема или безкрайно пластична в зададени рамки, а е уязвима спрямо политики, лични решения отвън, чужди интереси, внушения и натиск.

  Imagination is as important as knowledge.
 24. 24 Профил на xali
  xali
  Рейтинг: 5509 Неутрално

  У нас реституцият се извърши по немски модел от крупни немски компании, които обраха каймака и дим да ги няма. Поставиха на възлови места свои, проверени хора.
  Какво да говорим.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Да се надяваме че това развитие води към по-съвършени форми, .....
  =========
  Ми да се надяват .....
  Само че надеждата е братчетка на вярата ,а вяра в така нареченото демократично секуларистично общество , не остана .
  До коментар [#17] от "daskal1":

  Bukalemun
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Разстроено

  Кръстев описва така: как може да има универсални права, след като днес хората живеят в общества с много различна степен на свобода и благоденствие? Именно поради това мнозина избират автократичната държава, 
  ===========
  А в същото време , Дойчевеле се възползва от ситуацията. ....
  Цели десетилетия преди да падне Берлинската стена , пропагандираха в бъдеще време , че идват хубавите дни на западния англосаксонски модел......подлъгаха стотици милиони , а сега ,когато стомната е безвъзвратно счупена , правят носталгична политическа белетристика !
  Читателя не е свещеник да му се разкайвате .....Дойчевеле !

  Bukalemun
 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1957 Весело

  "Интелектуалец, чийто глас се чува по цял свят"
  или
  "Да оцелееш е всичко"???

  Според мен - второто.
  Краен либерал, изявяващ се в либералстваща медия. Определено не знае как да реагира на новите явления. Сравнете:
  "Иван Кръстев: Макрон олицетворява проевропейския популизъм" в Медиапул
  и
  "Трудният избор пред Централна Европа: Макрон или Орбан?" в Дневник

  Да, "Да оцелееш е всичко" и затова Кръстев набива "клинци секви", а Думник ги дистрибутира. :)

 28. 28 Профил на xali
  xali
  Рейтинг: 5509 Неутрално

  В момента Запада е по-обрулен от Изтока. Някак смалил се и притихнал.

 29. 29 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Hосвен да си живел при комунизма баща ти трябва да е членът на ЦК на БКП и зав. Отдел Организационен др. Йото Кръстев

 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2362 Весело
 31. 31 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Един от архитектите на "хаоса в България" представен като демокрация. И 100 журналисти да си поръча , ще има "грамада" от камъни за големият "космически разум. Последния път разумът се прояви в "игричките с Кристалина". Нещастник на който децата с кеф говорят ...Аз не съм българче.

 32. 32 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Демографска контрареволюция. Има ли по изваратено слово с който да обвиняваш собственият си народ ,че не се радва и плоди както трябва . Българина/ката правят демографска контрареволюция. Кръстев от "двореца във Виена , смята че Българите са неблагодарни , защото искат и те да се спасят от "демократичната мафия".

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  "Кръстев ни показва, че вътрешните противоречия, в чийто капан попадат източноевропейците, са не само опасни, но и разбираеми. Защото след демократичните революции те преживяха демографски контрареволюции: гражданите им започнаха да се изселват."

  Колкото по-префърцунено се изразява някой, толкова по-гарантирано изхожда някоя глупост...

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Ети, хайде поне да се опитваме да вярваме, защото ако не е "секуларистичното бъдеще' то ще е религиозната война с другата, противниковата вяра, в която по-технологичната и по-малобройна страна, притисната от многочисления противник, може да реши да прати по дяволите цели континенти без задъжки, нещо което не искаме да става. Иначе как ще си хортуваме тук и ще упражняваме словесния пехливанлък :-)

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  До коментар [#33] от "2.5":

  Съгласен, първото изречение би изглеждало далеч по-добре редактирано (Кръстев например не може да "показва" противоречия0 , примерно така:

  "Кръстев доказва, че вътрешните противоречия в Източна Европа, макар и разбираеми, крият опасност за обществата попаднали в капана им ."

 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Иван Кръстев няма една здрава мисъл. Правил съм му разбор на статиите изречение по изречение. Големите хвалебствия са заради глобалистката му пропаганда.

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#35] от "daskal1":

  Струва ми се че самият Кръстев може да спечели много ако намали градуса на академизма в собствените си произведения.

  klimentm
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  До коментар [#37] от "klimentm":

  За съжаление, има приети професионални стандарти и жаргон и той се придържа към тях за да бъде приет и съответно рецензиран. Признавам му това право без уговорки, сам попадам в този стил и затова често се шегувам за да избягна капана на професионалния жаргон :-)
  Писал ли съм за десетте причини поради които Господ не може да бъде признат за тенюиран(редовен) професор от колегите в академията?

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  До коментар [#36] от "gozambo":

  Щом се харесва на Сорос; твоето и моето мнение не плащат за ежедневните разходи :-)

 40. 40 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "И нима наистина точно бежанската криза пречупи всичко? Та нали Виктор Орбан беше демократично избран още през 2010, а близнаците Качински дойдоха на власт в началото на това столетие?"

  Което показва, че нито Орбан, нито Качински са популисти, чиято поява може да се обясни с бежанската криза. Орбан имаше своя първи мандат през 1997г, т.е. преди 20 години. И хората го избраха отново през 2010, защото го припознаха като консервативен политик. Същото е и с братята Качински - хората гласуваха заради техните идеи и програми, защото ги познават отдавна.

 41. 41 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#36] от "gozambo":

  При Кръстев се борят две начала - проститутското ( плащат ми за да пропагандирам) и останалите в накаква по-малка степен чисто човешки представи за нормалност!
  Оттука идва и кашата в неговите мисли.....

 42. 42 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  вяра в така нареченото демократично секуларистично общество , не остана .
  =============
  В Анадола - очевидно.
  Прав ви път, при нас религията ще си остане отделена от държавата.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 43. 43 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#37] от "klimentm":

  ако намали градуса на академизма
  --------------
  МДам, някои приемат претенциозното многословно празнодумство за академизъм.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 44. 44 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 294 Весело

  Голямо плюене пак! Другари, стегнете се!

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 45. 45 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 294 Весело

  Кръстев пишел много сложно, мъка! Ако него не разбирате, за къде се пънкате?

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  дяволите цели континенти без задъжки, нещо което не искаме да става
  =========
  То се случва . Ежедневно .....всеки ден.....
  Където е внесена демокрация , навсякъде смърт, мизерия и хаос.
  До коментар [#34] от "daskal1":

  Bukalemun
 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4509 Весело

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Е, не е като под шатъра на падишаха :-)

 48. 48 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Как по-точно се внася демокрация? Обмитявали се на границата?

 49. 49 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Препоръчвам на всички, които са съгласни със заглавието и обясняват за джунглите и кошарите да (пре)прочетат Оруел и тогава пак да обясняват кои какво разбира от комунизъм и тоталитаризъм, манипулация, оцеляване и т.н.

 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4890 Весело

  До коментар [#38] от "daskal1":

  Не, не мисля че си писал.

  klimentm
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  По един континент на ден викаш? Посмали малко. Знаеш ли , напомняш ми на Карадайъ. И той говори нахъсано без никаква връзка с действителността. Още не мога да повярвам, че стана председател на ДПС. По очевидна марионетка няма. Ти обаче си по лош. Пропагандираш за чужда държава. Защо? Толкова много ли ти плащат?

 53. 53 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Обаче, това не може да се отрече, че "песимизъм" е братчето на типична българска черта "негативизъм".

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Остави падишаха сега ......:)
  Проблема е Америка .....Америка която вече не може и да диша без да воюва .
  Затова и Тръмп е хаотичен .....
  Той вече не знае в името на какво да работи .....
  .....да прави злини за едно добро , или добрини за някакво по-нататъшно зло....
  Ето .....Венецуела .......остави бе човек .....остави една държава сама да си проправя път ......къде си тръгнал на и се месиш ......!
  До коментар [#47] от "daskal1":

  Bukalemun
 55. 55 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Кръстев си мисли, че като каканиже префърцунено изглежда по-умен, отколкото е. И сигурно е така, но само за онези, които обичат да мислят за себе си, като за "по-умни и красиви от другите", но всъщост са едни тотално объркани създания, скарани с логиката, здравия разум и основни човешки ценности.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 56. 56 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Та какво е измислил единият от "най-оригиналните и влиятелни европейски мислители".Според мен нищо.

 57. 57 Профил на Сидо
  Сидо
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#15] от "Роси":

  Ами да се преборят, а не да пишат по форумите. Взимаме живота в своите ръце: организирани протести, стачки, бунт, бойкот....
  А то, всеки си гледа морето, колата, чуждата жена.....

  Сидо
 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4157 Весело

  Просто нямам време да се занимавам днес с празнословието, псевдоинтелектуалността, водопада от протиовречия , сбъркания алогичен начин на разсъждения , напънът на един селски философ, кой знае защо приеман за нещо ..уникално ::)))

  BIG AL
 59. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4157 Весело

  Просто нямам време да се занимавам днес с празнословието, псевдоинтелектуалността, водопада от протиовречия , сбъркания алогичен начин на разсъждения , напънът на един селски философ, кой знае защо приеман за нещо ..уникално ::)))

  BIG AL
 60. 60 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4157 Весело

  Просто нямам време да се занимавам днес с празнословието, псевдоинтелектуалността, водопада от протиовречия , сбъркания алогичен начин на разсъждения , напънът на един селски философ, кой знае защо приеман за нещо ..уникално ::)))

  BIG AL
 61. 61 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Всъщност Кръстев какво ново е казал, различно от руската пропаганда? Глобализацията е лошо нещо - това сме го чели. Източна Европа пострада от членството си в ЕС - и това е стара теза на руската пропаганда. ЕС ще се разпадне скоро - и това не е нова пропагандна теза.
  Интересно как Кръстев и тези, които го лансират, си представят разпадането на ЕС? Затваряне на граници, отново спорове за, примерно, Елзас и Лотарингия, съответно трупане на войски от Германия и Франция? Премахване на безмитната търговия? Затваряне на източноевропейците в държавите им, отново изходни и входни визи?
  Ако пропагандира за това, ясно е за кой работи.

 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  На някой не му харесва самия Кръстев , ама не дали е или не е красив:), а най-вече за това че човека е пробил в своята си област и го ценят и това дето го наричат значим и незаобиколим мислител, направо...убива, а комбинацията с произхода довършва работата.
  Тези които са в дясно, бият по левия произход, тези които са в ляво, ама не са известни като Кръстев, бият заради успеха и за това че пише обективно, дори с малко дясна нотка, а на останалите само им спомени Сорос и са готови да го качат на кладата.
  А става дума за рецензия ( при това части от нея) и книга, като самата книга не сме я чели. Как и по силата на какво се изказват категорични мнения...оставам на съвестта на големите разбирвачи, но в това е надеждата за България - докато имаме такъв мощен интелектуален потенциал, нищо не може да ни срине:).

 63. 63 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 294 Весело

  Мъдростта на българинът е природна сила!

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Тонът му е бистър и съдържа голяма човешка топлина ... , а очите му - един добри, добри ... пропагандата на ДойчеЗеле надминава многократно онази на червените вестници навремето!

 66. 66 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  висшата комунистическа номенклатура направи децата си либерали, а слугите им от ДС се преоблякоха в консервативно-патриотични дрешки; теменужените маргинали, като уонаби хипстъри, се превърнаха във верни фенове на червените рожби, дето сега ги канят по ню йорк таймс и прочие либерални парцали, дайнов, левчев, кръстев, даже и харалан - единственият нетъп между тях - как пък един не е извън червения родилен дом
  —цитат от коментар 5 на hhhuuunnnn


  Човек би помислил че колкото повече български анализатори стават известни по света, колкото повече писатели на белетристика, и музиканти, каквото и да е -- толкова по- добре за България и нейния имидж по света, но не.
  Само роден от "правилно семейство" и пишещ за "правилен западен вестник" става, се оказа.
  ...За някои завинаги ще живеят по мерките на 1955г в съветския блок, защото си я носят отвътре, тя им е ценностното ядро.

 67. 67 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#5] от "hhhuuunnnn":

  ++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++

 68. 68 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Повечето източно-европейци искренно съжаляват за краха на болшевизма. Според тях тогава България е хранила с плодове и зеленчуци цяла Европа (????) и ги е снабдявала с изкуствена тор (от Ст. Загора и Враца), произвеждала е най-модерни електрокари и компютри. За българите с известна доза хумор е разбираемо, но съм чувал горното от поляци, унгрци и дори гедерейци. Затова - 3 поколения в пустинята и по-често в Гейропа. Най-смешното бе когато Меркел внесе в Бундестага закона за гей-браковете, понеже народът желаел това, но лично тя гласува против. Хитра лисица ... и тако и вако....

 69. 69 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Преходът не става с писане на дебели анализи на философи и политолози, саркастични статии на адвокати като Христо Иванов, а с много труд на няколко поколения. То е нещо като прокопаване на метро - мръсен и тежък труд, лишения и неудобства една петилетка. А не приказки, анализи, теории, тезиси и насоки.

 70. 70 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#4] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Ти изглежда не следиш Западна Европа. Вчера виетнамците отвлякоха от Берлин свой дисидент. Погромът от левите на Г20. Убийствата на неонацистите - сега съдят една крава, ръководила 11 убийства - неонацистка..... За организациите на НАТО "Стай Бихайнд" и "Гладио" сигурно не си чувал, а те са въоръжени до зъби и готови за действие при инвазия на руснаците.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Универсални права? Бе стига с тия права бе. Правото за един е задължения за друг. Кът на сфетофарите, бе, не е сложно.
  И стига с тая история. Кажете точно какво трябва да се промени. Сега, утре. Иначе нема смисъл от сладко разказаната история.

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#9] от "гошо":

  "само не разбрах кои са тия дето са живяли при комунизма"

  Децата на партийнат номенклатура ... като Кръстев, Дайнов, Левчев, Плевнелиев и т.н.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  "Той отлично е характеризирал системите с този си израз:"

  Чърчил само се оправдава за собствената си некадърност (и кражби) - след него Британската империя се разпада и ... става равна с мизерията с колониите.

 75. 75 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  псевдокултурни логореи.
  да седне да попрочете Бжежински
  и да си записва. или пък най като
  за него е Democracy in America
  на Алексис дьо Токвил.

 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  И точно като си живял при комунизма такива четива не хващат декиш, защото до болка ти е познат напористия прованс, дето додрапваше до върховете на партийната номенклатура. Отрочетата им завършваха задължително английската. Следваха на запад, докато татковците се бореха със западното влияние. После децата станаха соросоиди. И те като татковците прилежно си повтарят урока. И получават похвала откъдето трябва!

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 77. 77 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#73] от "wanderer":

  а родителите те къде са живяли

  гошо
 78. 78 Профил на bserafimov
  bserafimov
  Рейтинг: 31 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dimiter Tsvetkov":

  И освен това живее във Виена отдавна др. партиец Кръстев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах