Вапцаров и македонизмът

Вапцаров и македонизмът

© Красимир ЮскеселиевТекстът е от портала "Култура"


Българо-македонският прочит на "общата история" все трябваше да започне някой ден. Което не се случи нито след падането на Берлинската стена, нито след разпада на Югославия. Как обаче ще заработи мултидисциплинарната експертна комисия на паритетен принцип, предвидена в клаузите на подписания договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, предстои да видим. Историци вече изразиха съмнения тъкмо по "експертността" и "обективността" на прочитите, каквито едва ли са възможни. Още повече – ако си послужим с едни известни думи на литературоведа Цветан Стоянов от началото на "Геният и неговият наставник" – че цялата "тази тема е тъмна и болезнена, и дори по особен начин криминална".


И наистина в дъното на т.нар. "македонски въпрос" има от всичко по много: фалшиви етнически или антични митологии и идеологическо инженерство; спорове за "естествени" и "изкуствени" нации; коминтерновски интернационализъм, гузно смитане под килима на конкретни вини и грехове, че и невероятни лъжи; и най-вече множество смазани човешки съдби. Нарочно не уточнявам кои от камъните в коя градина попадат. Нали с това тепърва ще се занимават експертните комисии, като целта е в хода на разискванията всяка от страните да открие нещо ново (или премълчавано) за себе си в увеличаващата се пролука на времето. Миналото не е някаква вкаменелост и историкът винаги говори за миналото в сегашното.


Поне на теория. На практика е още по-трудно. Щом трябва да се изправиш лице в лице с десетилетни преиначавания и премълчавания, които лъсват, речеш ли да обмислиш конкретен казус или някоя лична съдба. Затова в следващите редове ще използвам като маркер съдбата на Никола Вапцаров и обвързването му с македонизма – тема, която продължава да разпалва и днес ожесточени спорове. При това в контекст, в който творчеството и биографията му търсят своята преоценка.
В България до 1989 г. оценката за Вапцаров бе повече от еднозначна –
"поет-революционер" и "комунист"
.


Това изчерпваше всичко. Идеологически зададено и то веднъж завинаги беше революционното направление в българската поезия – Ботев-Смирненски-Вапцаров – ос, спрямо която се подреждаха всички останали поети. Така например Яворов, поради екзистенциалните си тежнения, частично отпадаше от схемата, а Гео Милев само отчасти се вписваше в нея със "Септември", пак поради модернизма си. В съзнанието на цели поколения поезията на Вапцаров бе схематизирана като "партийна поезия", още повече, че в поезията от 30-те и 40-те години имаше само Вапцаров. Нямаше ги например Далчев или Вутимски, изобщо всичко и всички бяха в подножието на пиедестала, върху който самотно се извисяваше фигурата на "поета-революционер", моряк и "огняроинтелигент" Никола Йонков Вапцаров. Какво да говорим, че тъкмо тази идеологическа подредба, легнала като оловен похлупак върху творчеството на Вапцаров, пречеше дори на онези, които харесват стиховете или поетиката му, да могат да ги контекстуализират, да видят нещо отвъд тях – "и в дъното небе", както пише самият той в прочутото си стихотворение "Кино".


Йордан Каменов, един от известните познавачи на неговото творчество, признава в книгата си "Властта, историята и Вапцаров" (2004), че на практика до 1989 г. всички тръгваха от стиховете му, ала кривваха към биографията му, започвайки да величаят героя.


Затова някак логично след 1989 г. стана тъкмо обратното –
биографията затисна поезията му
.


Тя изчезна, сякаш оставайки между пожълтелите страници на учебниците, а едни нови съвременници вече под вежди с него се гледаха строго – Вапцаров стана "поетът-терорист", отговорен за злото, донесено от комунизма. Литературоведът Димитър Камбуров лансира следната формула: "Това, че Вапцаров работи като поет, но диша като терорист, не бива да се забравя" ("Българската лирическа класика", 2004).


Пръв Марин Георгиев през 1993 г. в книгата "Третият разстрел" публикува обширните признания на Вапцаров на процеса през 1942 г., дотогава строго засекретени и непознати за читателите и даже за изследователите му – най-голямата прозаична творба на поета, както сполучливо ги определя Йордан Каменов. Тяхното многословие наистина смущава и разбива познатия от детинство на цели поколения образ от бронз на непоклатимия поет-антифашист. Тъй като тези признания разкриват друг един Никола Йонков Вапцаров – объркан, залутан в междините между своята идеология и поезията си, силно маргинализиран. Който още в самото начало на признанията си пред следствието определя своята дейност в "подривната секция" така: "Аз заемах длъжност при Централния комитет на Българската комунистическа партия, в комитета, който ръководеше така наречената специална работа. Тази специална работа се състоеше в това, че от партийните хора трябваше да се отделят една част, и то най-смелите, и заедно с нелегалните да формират бойни групи. Задачата на тези бойни групи трябваше да бъде: в случай на война със Съветския съюз те трябваше да прекъсват железопътни линии, мостове, телеграфни и телефонни линии, да изхвърлят влакове със специални клинове, да подпалват вагони с цистерни, маслени резервоари и шлепове с горива и муниции". За щастие, нищо от това не се случва и на съвестта на поета Вапцаров не тегнат жертви в диверсионни акции под лозунга "Терорът долу: съюз със СССР". Което не му пречи да скъта в нелегална квартира сандъче с 20 килограма пресован тротил (оприличен от поета на черен хляб, под който има люспи бертолетова сол). От 7-8 септември 1941 г. Никола Вапцаров става платен функционер на БКП с псевдонима "Лозан". Отначало му дават на ръка по 100-200 лв. на седмица, после по 2000-3000 лв. на месец. Сетне самият той се сдобива с една огромна за времето си сума от над 2 млн. лв. по пресмятанията на полицията (става дума за куфар с пари, наследен от Павел Шатев, който някогашният "солунски атентатор" доставя от съветската легация – 5 000 долара, 200 000 драхми и 100 000 динара). "Лозан" и брат му Борис трябва да продадат "на черно" доларите (неофициалният курс долар-лев е 1:300). За справка: тютюноработник получава 1300 лв., а вездесъщият Никола Гешев, началник на отделение А в Дирекция на полицията, се разписва срещу 5600 лв. Когато арестуват Атанас Романов, у него има около 100 000 лв. и 1000 долара. С такива суми разполага и непосредственият началник на "Лозан" – Цвятко Радойнов, като самият Вапцаров непрекъснато пренася из страната като куриер, съгласно показанията му, суми от порядъка на 30 000-50 000 лв., с които трябва да се осигурява оръжие от подкупни войници и да се подготвят диверсионни акции.


И най-накрая, няколко думи за задържаните заради признанията му. Те са поне десетина души. Вапцаров описва подробно и почти кинематографично всички явки и срещи, които е имал, квартирите, лицата. Как три дена е търсел някого в една бозаджийница във Варна, но така и не го е намерил, докато се черпел с приятели от Военното училище. Или за това как не е успял да изпълни заданието на партията и да посрещне изпратените от СССР подводничари в устието на р. Камчия с разпознавателно пеене на песента "Елено, моме". Просто полицията загражда района и песента се отлага за друг път.


Сред задържаните обаче, в резултат на признанията му, са поетът Младен Исаев, художникът Стоян Сотиров и актрисата Иванка Димитрова, които също са разпитвани и дават показания.
Стоян Сотиров признава, че е изпълнил заръката на Вапцаров и пуснал някаква пратка по пощата, другата останала непотърсена. В онези военни години, когато действа Законът за защита на държавата и има доказателства за шпионаж в полза на чуждо разузнаване, всичко това не изглежда никак безобидно.


Младен Исаев, бъдеща гордост на литературата на НРБ, "показва", че по молба на колегата Никола Йонков в канцеларията на Съюза на българските писатели, където Исаев е чиновник, бил оставен пакет за него. Донесла го дама, пълничка, с кожено палто, заедно с Борис Вапцаров. В пакета, увит във вестник, имало 4 връзки банкноти. Исаев ги заключил на тавана на Писателския съюз на пл. "Славейков". Заключението на Младен Исаев: "С най-голямо огорчение разбирам, че неволно съм бил в някаква мрежа". Толкоз.


Още по-категорична е актрисата Иванка Димитрова, известна след 1944 г. с вдъхновените си рецитали по Вапцаров и близостта си с поета: "Аз не съм комунистка и никога не съм била такава. Мисля, че те не са за България и никога не биха могли да виреят при нашите условия. Още повече, че в Русия не са могли след толкова много години да подредят своите желания. А се връщат към стария начин на живот. Някои от тях по сведения, които има от пресата, радиото и кинопрегледите, си служат с терористични мерки".


Това са само щрихи от втората част на битието на Никола Вапцаров – вече не като поет, а като военно-технически сътрудник с псевдонима "Лозан".


И така стигаме до темата Вапцаров и Македония. С какво обаче всичко, разказано дотук, което поражда и съвсем закономерно ще продължи да поражда спорове и интерпретации в България, е важно оттатък Вардара? Работата е там, че в учебниците по литература за македонските общообразователни училища образът на Вапцаров е съвсем различен.


"Поетът-революционер" (тази щампа на образа у нас до 1989 г.) присъства, ала бива отместен встрани, доколкото Никола Вапцаров е важен основно като принадлежащ към два дома или две отечества – македонско и българско. И в тези учебници отново няма да намерите стихотворения на Вапцаров като "Кино" или "История".


В тях поетът е "регионализиран" с други свои творби – "Земя" и "Родина" (в превод – "Татковина"), а също със стиховете за Илинден.


Там Никола Вапцаров е репрезентиран в своята чуждост.
В българския оригинал стиховете, припомням, звучат така:
Тази земя,
по която тъпча сега,
тази земя,
която пролетен вятър пробужда,
тази земя не е моя земя.
Тази земя,
простете, е чужда.

А ето и македонският превод на този откъс:
Таа земja
сега што ja чекорам,
таа земja,
во пролет што ja буди jугот,
таа земja
своja не ja знам
таа земja простете е туг’а
.


Разлика все пак има. В българския оригинал се казва: Тази земя не е моя земя, докато на македонски фразата е доста по-различна: таа земja / своja не ja знам.


Игра на чуждости и двудомности? Не само. В македонската си интерпретация творчеството на Вапцаров попада в друг един контекст и в един литературен кръжок, за който е редно да се разкаже по-подробно. Става дума за текстове, факти и обстоятелства, които в НРБ се криеха дълги години и то като "срамна тайна", пак поради политически и идеологически причини.


Става дума за МЛК, дълго време представян у нас като Младежки литературен кръжок. Всъщност истинското му наименование е Македонски литературен кръжок, създаден през есента на 1938 г. в София, в квартирата на поета Асен Шухов (Ведров) на ул. "Люлин" 20. За дейността на този кръжок се знае и малко, и много, около него си вихрят и всевъзможни спекулации, до такава степен той е обрасъл в легенди.


До 1989 г. нито Бойка Вапцарова, завеждаща наследството на "поета-революционер", нито други изследователи имаха право да споменават думата "македонски" – от страх пред "насрещна интерпретация".


А истината е такава, каквато е. Македонският литературен кръжок в София възниква по решение на нелегалната БКП, в изпълнение на резолюцията на Коминтерна от 11 януари 1934 г., с която се насърчава борбата за "обединена независима македонска република на трудещите си", не само на "трудещите се македонски маси", но и на "борещите се под ръководството на компартията работническа класа и селячество в България, Югославия и Гърция". На 13 май 1934 г. току-що освободеният от Моабит Георги Димитров, вече в качеството си на ръководител на Коминтерна, изпраща поздравление до ЦК на Македонския народ в Америка, в което доскорошният "син на българската работническа класа" заявява: "Националното робство на македонския народ е източник за усилване на гнета на работниците и селяните в Македония, Югославия и Гърция. Разделена и ограбена, Македония е ябълка на раздора между балканските империалисти и извор на постоянна опасност и от военни конфликти, и пертурбации на Балканите".


С което нещата си идват на мястото. Ала трябва да признаем, че освен в Москва, люлката на бъдещата македонска нация определено е в София. Именно тук започва да се разработва бъдещата македонска литература, паралелно с работата на група съветски учени-слависти от Киев, които под ръководството на А. С. Величков, старши научен сътрудник към Украинската комунистическа академия, работят по въпросите на македонския език. Инак е необяснимо как новата македонска книжовна норма сякаш пада от небето по силата на непонятен декрет, огласен от АСНОМ в манастира "Св. Прохор Пчински" на 2 август 1944 г.


А в дъното на процеса до голяма степен са тези млади, начинаещи поети и журналисти от Македонския литературен кръжок, родени в Пиринска, Вардарска или Егейска Македония. Които, трябва да признаем, имат и своите предшественици, напълно забравени по онова време, но днес включени в македонската традиция: като Кръстьо Мисирков, който още през 1880 г. в Петербург създава Младежка студентска група, или кръгът около сп. "Лоза" в София, под редакцията на Г. Д. Баласчев и Петър Попарсов, които пишат не само по македонския въпрос, но и се опитват да пишат на македонски.


Така или иначе през 1938 г. бъдещият македонизъм минава под шапката на БКП.


Иван Масларов, отговорник в ЦК за младежите бежанци, определя за "ментор" на кръжока критика Васил Александров, родом от Ботевград, но активно сътрудничил на "Македонски вести". Александров свиква кръжока, който изработва свой устав, редакционна програма и си поставя точно определени цели.


Още в първата селекция вътре попадат Никола Йонков Вапцаров и Антон Попов. Другите, освен домакина на сбирките Асен Шухов, са Кирил Николов, Георги Абаджиев, Тодор Янев, Антон Великов (Беломорски), Георги Деспотов, Иван Керезиев. Към тях се присъединяват и още двамина поети – Коле Неделковски и Венко Марковски, родом от Велес, вече пишещи на македонски, заедно с Михаил Сматракалев, Митко Зафировски и Димитър Митрев. Тези уточнения са важни, тъй като половината от участниците стават важни фигури в нова Македония и са сред създатели на съвременната македонска книжнина, а други остават в българската културна традиция. На два или три пъти пред кръжочниците идва да говори философът Тодор Павлов, бъдещ регент и бъдещ председател на БАН, създател на марксистко-ленинската "Теория на отражението". Той, чисто диалектически, тези години стига до извода, че в Македония има и "славяноезични македонци", и "българи" – всичко е въпрос на самоопределение ("Поезията на Венко Марковски", София, 1939, с.101-106).


Встъпителният доклад на Македонския литературен кръжок е поверен обаче на Никола Йонков Вапцаров. И тъкмо този доклад, неговата тема, както и тезите в него, бяха дълги години сред най-строго пазените тайни в НРБ по обясними идеологически причини.


Докладът на Вапцаров, носещ дългото и предълго заглавие Върху Македония и задълженията на писателите македонци към нея, които трябва да следват революционните идеи на Гоце Делчев и Даме Груев, е изнесен през октомври 1938 г.


В него Вацпаров не прави друго освен стриктно да се придържа към начертаната партийна линия. Анализират се на първо място задачите на "пишущите македонци". След което той заявява: "Случи се така, че в Сръбска и Гръцка Македония великобългарските утопии изстиват и крепне едно ново поколение, ентусиазирано от лозунга – Свободна и Независима Македония. Това е най-важният етап от македонския въпрос в последните години, който ние навреме не забелязахме и за чието проспиване носим лична и организационна отговорност". Тезата е повече от ясна. Сетне Вапцаров продължава: "Но ако ние милееме за своята Родина, ако в нас има капка македонска кръв и е останала искра от благороден патриотизъм, този път трябва да се впрегнем, за да понесеме част от тежестта на едно дело и жестокото величие на една епоха".


Едва ли може да се спори по тези твърдения, в които поетът ясно определя каква е идеологическата задача. Те трябва да се приемат такива, каквито са. Смешно е тези позиции да се крият, както прави ЦК на БКП, когато през 1962 г. засекретява тази тетрадка, изписана с почерка на Вапцаров, заедно с още една, съдържаща негов втори доклад пред МЛК, посветен на македонската поезия на Михаил Сматракалев. Последният също е прелюбопитна фигура. Съмишленик на Вапцаров и поет под псевдонима Ангел Жаров, който след 1946 г. като съдия и прокурор в Пиринска Македония издава безпощадни присъди срещу противниците на "македонизацията". После, след скарването на БКП с Тито, извършва пълен обрат и се пенсионира като съдия в София. Но през 1993 г. отново се пробужда като македонец. Президентът Киро Глигоров лично го прави македонски гражданин и той завещава архива си на Института за македонска история в Скопие.


Но да се върнем към "македонските доклади" на Вапцаров. През 1962 г. Димитър Митрев, вече като академик в Скопската академия на науките, идва да търси в София докладите на "поета революционер", които е слушал на кръжока. Отговарят му, че няма такива. Така твърдеше и продължава да твърди и фамилията на поета, смятайки, донякъде с основание, че тези "прокълнати доклади" могат да подкопаят позициите ѝ. "Несъществуващите доклади" обаче са факт и днес се намират в Държавния архив в София. Всеки, който поиска, може да ги види. Публикувани са още през 1995 г. и в Скопие (по преписа на Михаил Сматракалев), и в София (във в. "Литературен форум, по преписа на Николай Шмиргела). А през 2004 г. Цвета Трифонова в книгата си "Никола Вапцаров. Текстът и сянката" за първи път свери съществуващите преписи с оригинала, написан от ръката на поета.


Именно в оригинала откриваме и следния финал на доклада: "Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да служи на македонската кауза. За мнозина ще бъде трудно".
Когато бъдат прочетени, осмислени и поставени в контекст, възприемането на тези текстове не ще бъде чак толкова трудно. Още повече, че Никола Вапцаров не е първопроходец по "македонския въпрос". Той чисто и просто стриктно следва спуснатото от партията като тънка червена линия.
В основата на което са постановки като тази на Христо Кабакчиев: "Македонците имат право и възможност сами да определят своята националност и да завоюват своята независимост като самостоятелна "македонска нация" (сп. "Комунистически интернационал, кн. 13-14, 1914 г.). Или пък тезите на Владимир Поптомов: "Българските шовинисти, експлоатирайки сродството на македонския език с българския, заявяват, че македонците са българи и по този начин искат да оправдаят завладяването на Петричко и анексионистическата си политика по отношение на цяла Македония." (Писмо от Владимир Поптомов до ЦК на БКП по предложението на А. С. Величков за формиране на група за разработването на въпросите за македонския език и нация, Москва, 25 юни 1935 г).


Цитираните хора са важни дейци на БКП и до 1989 г. на техните имена в София и в други градове на страната бяха назовани улици. Който не е наясно с това, може би е време да го научи и в този смисъл работата на предстоящата мултидисциплинарна експертна комисия би могла да отвори очите на мнозина за редица нелицеприятни тайни в най-новата ни история.
А що се отнася до Никола Вапцаров, безспорно е, че той като поет е част от българската литература и никога не излиза от нейната книжовна норма, доколкото не пише на "македонски". За разлика от други двама поети от кръжока – Коле Неделковски и Венко Марковски, родом от Велес.


У Вапцаров няма да открием подобни редове:
Везден одам, везден траам,
Везден в судни маки чмаам
Глава веднам съзи леам
и сред лути рани тлеам
.
(Коле Неделковски, "Мъскавици", София, 1940, с.32)
Днес Коле Неделковски е смятан в Македония за македонски национален поет, още повече, че смъртта му през септември 1941 г. след престрелка с полицията на ул. "Паренсов" в София, се възприема като убийство на поета заради македонското му самосъзнание.
Нито пък такива:
Ф кърф памет щука пред суроф век;
А жена чека и клетви вие,
До нея дете на земня гние,
И яд и болес и плач и щрек
.
(Венко Марковски, "Луня. Македонска лирика", София, 1940, с. 137).


Впоследствие Венко Марковски също променя позицията си. От 1945-1949 г. е народен представител в парламента в Скопие. Големите му идеи за развитие на македонския език и книжовност обаче не се споделят от югославските функционери. От 1956 до 1961 г. лежи в лагера "Голи оток" и през 1968 г. се връща със семейството си в България, където го правят академик и народен деятел на културата.


Каква би била съдбата и траекторията на Никола Вапцаров след 1944 г., ако бе получил не смъртна, а доживотна присъда, можем само да гадаем.


От показанията му пред следствието узнаваме, че той е решил да напише по поръчка на партията стихотворение за Македония. Възложителят е неговият началник Цвятко Радойнов (Васил): "След дълго обмисляне на темите аз реших да напиша за войната в Македония. И действително написах стихотворение на тази тема. Оставих го в бележника си, но после го изгорих, защото бе компрометиращо. Не се страхувах, че ще го забравя. Помня наизуст всички стихове. След седмица дойде Васил, казах му, че съм написал стихотворение. Поиска да го чуе и му го прорецитирах. Един път, след това, ме накара да му го кажа още веднъж. Васил намери стихотворението, че е построено по погрешна идеологическа база, защото най-напред се отнася по тема за събития, които са минали. Направи ми забележка, че погрешно хуля целия германски народ, а би трябвало да насоча жилото срещу фашизма. Намери неуместно подчертано, че не за пръв път влиза у нас историята с кървавата мутра, защото в Македония са влизали и турци, и гърци, и сърби, а в настоящия момент ние нямаме интерес да припомняме всичко това Колкото и да знаех, че в настоящия момент поезията не е лична амбиция, мене ми стана криво и реших да напиша ново Една сутрин, без да искам, си спомних една мисъл на Ленин – електрификация плюс колективизация значи комунизъм – тази мисъл ми послужи за база на ново стихотворение, което носеше заглавие "Бъдеще". Не зная по какви причини краят на стихотворението не можах да довърша".


Примери като този няма как да не подсещат какво се случва, когато не само поезията, а и историята бъдат пряко подчинени на идеологията.
И ни връщат към много неща, в които тепърва трябва да вникнем и осмислим.


Включително и чрез въпроса, завещан ни от самия Вапцаров:
Какво ще остане
от мене тогава? –
Миг след грабежа
ще бъда разнищен.
И още по-ясно,
и още по-право –
миг след грабежа
ще бъда аз нищо
.
(Никола Вапцаров, "Вяра")


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  Браво на Тони Николов. Хареса ми есето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Терорист с коминтерновски идея от москалия за измислената македонска нация..за тоя терорист ,тип промит мозък а в българия досега такива е пълно даже се качваха на бузлуджа и викаха:дайте ни кебапче от 6 ст!!та такива са те ..днес кебапче на бузлуджа ,утре пее частушки и рипа казачоци насред жълтите павета а вдругиден ще казва ,ПРИМОРСКО е руска собственост а лукойл е най-голямата българска компания и няма да плаща още 10 години данъци!!!

  Долу рушистите и фашистите
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Великолепно написано, благодарности на автора.
  Краят е разтърсващ. Кара те да мислиш, че поетичният талант е сякаш отделен от автора, че не му се подчинява, че музата не дава да бъде изнасилена, хеле пък от Ленин...

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Това, че Вапцаров работи като поет, но диша като терорист, не бива да се забравя"

  Звучи достоверно

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Щом се гледа историята, вероятно отдела за Агитация и Пропаганда е замесен тук - на "история" късат джуки . Защо Тони ни занимава с мирогледа и желанията на един младеж от преди 100 години? 2017 сме вече, човечеството е създало компютъра, интернет....Нерде Ямбол, нерде Стамбол

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Историци вече изразиха съмнения тъкмо по "експертността" и "обективността" на прочитите, каквито едва ли са възможни."Нека пък да дадем възможност на този договор да заработи.Едва ли има такива оптимисти които смятат,че с подписването на договора и нещата ще се оправят веднага между Македония и България.Да не започваме с нашите съмнения и подозрения още от началото.Ще е много трудно.Съпротивата ще е най вече от сърбоманите и коминтерновски настроените историчари.Нека не им наливаме вода в мелницата.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Комунист= на терорист.
  АКСИОМА!!!

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Компютърът не променя, че днес пък шестват момчета с нежни имена като Волгин, Мисисипов, Темзов и прочия чужбински хора с месианистични отклонения.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Трябва да се издигне паметник на българските полицаи, жандармеристи и доброволци в ловните дружини успявали до съветската окупация да опазят държавата от тези мърши.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Щом се гледа историята, вероятно отдела за Агитация и Пропаганда е замесен тук - на "история" късат джуки . Защо Тони ни занимава с мирогледа и желанията на един младеж от преди 100 години? 2017 сме вече, човечеството е създало компютъра, интернет....Нерде Ямбол, нерде Стамбол
  —цитат от коментар 5 на oporna_to4ka


  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Занимават ни с историята /далечната/ на комунизма за да не мислим за историята на приватизацията. И за раждането на олигархичната държава.

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  В македонизацията на провинцията има един момент, който е белязан от историческите събития в този период. Това е времето между август 1939 и 22 юни 1941 година. В този период се случват събития, които много ясно показват политическия характер на македонизма. Става дума за "прехвърлянето" на Покраинския комитет на Македонската комунистическа партия от ЮКП към БКП. За това действие е обвинен Методи Шаторов-Шарло.
  Наскоро попаднах на документ, в който има откъс от интервю с Г. Димитров, който хвърля различна (и непозната) светлина върху тези събития. Можете да четете:
  https://www.marxists.org/makedonski/kolendik/1989/beli-damki.htm
  Неотдавна имаше предаване по БНТ за ВСВ (водено от д-р Г. Благоев), в което показаха едно факсимиле, към което и аз съм давал линк:
  http://liternet.bg/publish5/hkarastoianov/sobolev.htm
  Автор на статията е Христо Карастоянов. В предаването акад. Георги Марков набързо отхвърли документа "като фалшификат". На фона на интервюто с Г. Димитров, въпросния документ хич не ми изглежда фалшификат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  резолюцията на Коминтерна от 11 януари 1934 г.
  ------------------
  Внесена от Димитров и Влахов.
  Интересни факти има и около семейството на Вапцаров, за баща му е приказката "Де е Царо (Борис III), там е и Вапцаро"
  Добра е статията, поредното доказателство , че левундерството се крепи винаги на чуждите деньги. Или $ , както е еволюцията в последните 10-ина години. щото грантоедството се оказа тих и спокоен пристан за маса левундери, пребоядисани като либерасти.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Терорист заслужено зсстрелян

 14. 14 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Покрай поезията...комунист- терорист и безродник...или просто "Лозан"-
  "достойно" чедо на продажната, антибългарска БКП и Коминтерна.

  Това, че някой е добър поет, не го прави непременно достоен човек.

 15. 15 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Голям творец и морален маргинал, продал се за пари на враждебна на Родината си страна!
  КОМУНИСТ!!!

 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Понеже няма олио а хлябът е от мъката по чер
  Един е лозунгът терора долу, съюз със СССР
  ================================
  Колко смело, не с Америка, дори не с Америка за България а с Русия. Горчив хап трябва да преглътнат либералите в името на "общата история".

 17. 17 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 426 Неутрално
 18. 18 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 552 Неутрално

  В училище ни учеха, че стихотворението "Вяра" е израз на политическите убеждения на Вапцаров. Години по-късно научих, че баба Ленка е завършила Американския колеж в Самоков, била е неделна учителка в Евангелската църква в Банско и самият Никола Вапцаров е посещавал църквата. Сега смятам, че стихотворението описва Вярата в Бога. За мен това показва колко сложна и многопластова е личността и няма лесно обяснение.

  На жена ми

  Понякога ще идвам във съня ти

  като нечакан и неискан гостенин.

  Не ме оставяй ти отвън на пътя –

  вратите не залоствай.


  Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

  ще вперя поглед в мрака да те видя.

  Когато се наситя да те гледам –

  ще те целуна и ще си отида.

 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Великолепно написано, благодарности на автора. Краят е разтърсващ. Кара те да мислиш, че поетичният талант е сякаш отделен от автора, че не му се подчинява, че музата не дава да бъде изнасилена, хеле пък от Ленин...
  —цитат от коментар 3 на dogwoman


  Хм, аз пък винаги съм смятал, че поетичният талант, който е вроден, априорен , на тези поети- революционери, винаги е подчинен на личността им, отровена от коминтерновската пропаганда ! В случая с Вапцаров- талантът му е подчинен на македонизма и тероризма.

 20. 20 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#16] от "Каишков - Либерален мислител":

  Я да припомниш къде беше голодомора...в Русия или в Америка?

 21. 21 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каишков - Либерален мислител":

  Едно стихотворение от НРБ по време на режима на тока:
  Благодарим ти партио любима за топлата и светла зима
  А за шоколада и създармата (които ги няма), ще ти благодарят децата!

 22. 22 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това са комунистите от онова време. Готови да извършват въоръжени атентати срещу собствената си страна, във военно време и в угода на чужда държава. Да унищожават собствената си народностна идентичност, при това заплатени добре от бедната пролетарска държава. Можем да си представим какви средства отделя Русия днес за да "поддържа" под една или друга форма рубладжиите в България и по света.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 23. 23 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това са комунистите от онова време. Готови да извършват въоръжени атентати срещу собствената си страна, във военно време и в угода на чужда държава. Да унищожават собствената си народностна идентичност, при това заплатени добре от бедната пролетарска държава. Можем да си представим какви средства отделя Русия днес за да "поддържа" под една или друга форма рубладжиите в България и по света.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  А бойко при кои е ? И Мама и другите ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#20] от "rsw37525595":

  В Индия и Пакистан е най-голямото Умишлено убийство чрез глад в историята на човечеството !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#20] от "rsw37525595":В Индия и Пакистан е най-голямото Умишлено убийство чрез глад в историята на човечеството !!!
  —цитат от коментар 25 на КМЕТ В СЯНКА


  Дай инфо в милиони, че да може да се направи сравнение с варварите в Русия, които избиват чрез глад собствения си народ.

 27. 27 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Много добре написано. Освен всичко друго и познавателно. Няма как да не те заинтригуват подобни стихове:
  "Везден одам, везден траам,
  Везден в судни маки чмаам
  Глава веднам съзи леам
  и сред лути рани тлеам.
  (Коле Неделковски, "Мъскавици", София, 1940, с.32)"
  Или другото:
  "Ф кърф памет щука пред суроф век;
  А жена чека и клетви вие,
  До нея дете на земня гние,
  И яд и болес и плач и щрек.
  (Венко Марковски, "Луня. Македонска лирика", София, 1940, с. 137)."

 28. 28 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Въпреки внушенията на Тони Николов, не откривам нищо инкриминиращо Вапцаров във фактите, които излага. Да, той е участвал в нелегална борба срещу режима в България, който по една случайност подкрепя Хитлер и, ако не фашистки, е полу-фашистки. Да, той е бил интернационалист и е работил за развитието на македонска идентичност като стъпка към постигането на освобождението на балканските народи и създаването на балканска федерация. Е и? Това може би изглежда скандално в очите на предубеден коментатор като Николов, но в позицията на Вапцаров няма вътрешно противоречие и лъжа - и като поет, и като революционер, и като литературен деец той следва едни и същи цели. Обвинението, че поезията му е подчинена на идеология е смешно - от гледната точка на Вапцаров не е възможно да има разделение между едното и другото.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Много добър текст на Тони Николов и е показателно, колко неща не знаем и колко истини са били скрити от нас.
  А за Вапцаров, поезията такава каквато е, за мен има чудесни стихове, но далеч не всичко е с еднакво значение, но в морален план, включително с веднъж пълното подчинение на партия, коминтерн и всякакви подбни, без да го интересува род, родина, близки хора или национални интереси и след това пълното и безусловно предателство след арестуването...нямам думи.
  На всичко отгоре и пари, много за времето си и при това от същия източник, който се опитва и за съжаление донякъде успява да ни трови и сега.

 30. 31 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Това е положението. Криминалнопроявен. Отделно , винаги е жалко, когато Вапцаров и Гео Милев, ги пишат за част от народа. Реално Вапрарови имат тежка зависимост от парите. По синурите са ни раждали....ама друг път, къпал се е в пари. Роден е в семейството на феодала Йонко вапцаров, който е приказно богат и къщата му е най- голямата в Банско. Бащата Йонко е също криминално проявен- убивал е много и уж "по поръчка на ВМРО, а реално за пари, а и местните ми казаха, че в основите на старата му къща са открити кости на няколко млади жени. Та Йонко и Никола/който е беден огняр в с.Кочериново- уж де, за снимка/ са най- близките приятели на Царя. После Йонко осъществява услуги на Съветското правителство и затова, рускосъветския посланик у нас го дарява с първата картечница" Максим", като благодарност. Иван Михайлов , като разбира, че вече е коминтерновец, го заставя да напусне Вмро. Няма да говорим за рода, Мая и досега. Имат хотел, алчни за пари, не плащат данъци, съдят общината за сградата на музея, който държавата изгради. Пари и алкохол и наглост. От статията разбрах , че си е бил на високо подривно антидържавно ниво. Предател на няколко основания:
  1. терорист срещу Коституционния ред
  2. Участва в нелегални групи за да завладява властта, с взривове и убийства
  3. Логистика за СССР, пренасяне на пари и заплащане на терористична дейност срещу Българската Държава
  4. Насажда в Българския народ антибългарска доктрина, която е заплаха за сигурността и териториалната цялост.
  5. Участва в македонистки нелегални групи, които по заповед на СССР, създават регионален диалект и го налагат като езикова и писателска норма.

 31. 32 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Бледи сенки от далечното минало, които е време да отречем и забравим. Вапцаров е получил заслужена присъда за предателство и тероризъм. Моят баща е бил тогава български войник в Беломорието и е служил на България, а този поет е служил на Москва и на БКП. А македонизма го забравете. Защото "албанизъмът" е натопорчил такъв инструмент в задния двор на Македония и на Балканите, че цяло море вазелин няма да помогне ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#19] от "faeton.":

  Нали четеш собствените му думи. Не успява да го довърши!

  Доброто е заразно
 33. 34 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как Мисирков през 1880 г. ще прави кръжоци? Бил е на 6 г. Другата грешка на автора е свързана със списанието "Лоза". Вижда се, че не е чел какво пише в списанието, а какво други са писали за него.

 34. 35 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  По отношение националността на Вапцаров, има едно писмо на майка му, Елена Вапцарова, в което тя пише: "...А сега ще извикам, цял свят да ме чуе! Родината на Вапцаров е България, в която той работи и умря. Когато излезе това глуповато известие, че са превели стиховете на Вапцаров на родния му език – (македонския) в почуда бях. Нима има в историята такъв поет, който да е писал стихове на чужд език и после чуждите хора да му ги превеждат на „родния” език. Това ви го пиша аз – майката на поета с немощната си ръка". Годината е 1968, вестникът е "Пиринско дело", 10 юли.
  Колкото за смъртта на Вапцаров. Франсоа Вийон е разбойник и непрекъснато преследван от закона, обесен за своята дейност.
  Художникът Мистрал сътрудничи на нацистите и предава евреи.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 35. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Вапцаров поета, Вапцаров човека, Вапцаров предателя?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 37 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Много добра, но за съжаление позакъсняла статия на г-н Николов. Все пак се надявам , че ще има време той и подобни нему публицисти да могат да изложат ясно , спокойно и с наличните факти, безспорната гениалност и неоспорими заслуги на Вапцаров за българската литература. Макар да е трудно, да успеят да отмият зловонната слуз на комунистическата идеология полепнала по него и да докажат , че този чувствителен, буен и смел човек, нежна поетична душа е бил вплетен по коварен коминтерновски начин в неща на които той всъщност е бил чужд. Доказателство за това е, че той е бил избутан напред от агентурата на ЦК на БКП и бива разстрелян, ставайки изкупителна жертва, благодарение на която истинските терористи успяват да се измъкнат невредими и да продължат със своите гадости след 9 септември.....

 37. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  До коментар [#18] от "ot Bansko":

  Доколкото си спомням, в последния си разговор с майка си Вапцаров цитира Иисусовите думи: "Ако житното зърно не падне в земята и не умре, то си остава само. Но ако умре много плод принася" /

 38. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  То едното следва от другото.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Колко смело, не с Америка, дори не с Америка за България а с Русия. Горчив хап трябва да преглътнат либералите в името на "общата история".
  —цитат от коментар 16 на Каишков - Либерален мислител


  С Росссия, защото "Отначало му дават на ръка по 100-200 лв. на седмица, после по 2000-3000 лв. на месец. Сетне самият той се сдобива с една огромна за времето си сума от над 2 млн. лв. по пресмятанията на полицията (става дума за куфар с пари, наследен от Павел Шатев, който някогашният "солунски атентатор" доставя от съветската легация – 5 000 долара, 200 000 драхми и 100 000 динара). "Лозан" и брат му Борис трябва да продадат "на черно" доларите (неофициалният курс долар-лев е 1:300). За справка: тютюноработник получава 1300 лв., а вездесъщият Никола Гешев, началник на отделение А в Дирекция на полицията, се разписва срещу 5600 лв".
  Продажни сте, другарке. Продажни са били и кумирите ви.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 40. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  [quote#31:"grayeagle"). Пари и алкохол и наглост. От статията разбрах , че си е бил на високо подривно антидържавно ниво. Предател на няколко основания:1. терорист срещу Коституционния ред2. Участва в нелегални групи за да завладява властта, с взривове и убийства3. Логистика за СССР, пренасяне на пари и заплащане на терористична дейност срещу Българската Държава4. Насажда в Българския народ антибългарска доктрина, която е заплаха за сигурността и териториалната цялост.5. Участва в македонистки нелегални групи, които по заповед на СССР, създават регионален диалект и го налагат като езикова и писателска норма. [/quote]

  Е затова няма начин да не е любимец на сегашните комунисти.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 41. 42 Профил на sarajski
  sarajski
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Много елементарни фактологически грешки от типа "Кръстьо Мисирков, който още през 1880 г в Петербург създава Младежка студентска група" (когато е на 7 години и още шета вероятно с филия мас в едната ръка из село Постол) или, че кръгът Лоза е забравен по това време от македонските среди в София, след като някои от членовете са все още живи, а други до скоро са писали по вестниците на македонската емиграция в България.
  Бих искал да прашам автора също така, дали знае колко пъти Иван Михайлов и литературните дейци на ВМРО около него (Любен Димитров, Кръстю Велянов, Борис Зографов) са изричали неща от типа "Ние сме македонци и трябва да служим на македонската кауза"? Разбирам, че след договора всеки "интелектуалец" иска да се изходи по темата Македония-България, но е хубаво да се чете дълго и напоително преди да се пише и да разбирам, че най-лесно е нож да се вади на умрело куче, но се надявам тоя век някой от гастролиращите из медиите да посмее да стигне до неприятния извод, че грешките на правителствата между 1912 и 1919 г. всъщност правят много повече за създаването на македонизма, отколкото клатушкащата се под давлението на Москва "Тараба".

 42. 43 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Вапцаров е бил талантлив поет, но е бил разбира се първо комунист, после терорист и едва след това поет. Бил е готов да изпълни всяка заповед на партията, вкл. и да се прави на македонец, но очевидно македонскиот не му се е отдавал. Най-голям е смехът, когато в Македония преведуваат Вапцаров на родниот му jaзик. А, аз винаги съм си мислел, че поетите си пишат първо на родния си език.
  Както и да е, определено трябва да се създаде комисия от български и македонски историци, които да се заемат с историческите факти и така да спомогнат за елиминирането на митовете и легендите от скопските учебници, както и някои митове от българските учебници.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 43. 44 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Има една приказка. Ако искаш да загробиш една тема, създай работна комисия.
  Та ако чакаме работна комисия да ни избистря общата история с Македони, ще си чакаме безкрайно. Трябва просто всички, които имат какжо да кажат да го казват, да пишат, да снимат и показват. Това е задача на цялото общество. И ще трае дълги години. Немците му викат осмисляне на историята. И ако комисията си върши добре работата, тя трябва само да посредничи при това осмисляне, а не да ни напише един доклад, от който всеки да преписва каквото му изнася.

 44. 45 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  За подобна статия преди 1989 година щеше да лежи в затвора. Ние има тепърва да научаваме горчивата истина. Повярвайте ми това е само началото, но смятам, че доста лъжи ще излязат наяве, да видим тогава червените ще имат ли смелост да ни гледат в очите.

  agent
 45. 46 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Не всяка заповед на партията, а всяка заповед на водещия го офицер от ГРУ полковник Цвятко Радойнов. Ползвал го е за куриер някакъв, перач на пари и пр. Но преди всичко като поет. Чудихме се как така някои стихове звучат като голи политически лозунги и клишета - тъй като хлябът бил от мъката по-чер, затова - съюз със СССР. Или - аз чувам горещите думи на Ленин, прав е другарят Вапцаров, ще каже. Вапцаров е пример как един талант бива погубен - в преносния и в буквалния смисъл, ако се остави на полтическата конюктура. А още по-трагично, ако се остави на разни агенти и чужди шпиони. Полковникът от ГРУ буквално му е диктувал теми за стихотворенията. Одобрявал ги е. Критикувал ги е и пр. Както и от статията става ясно. Тук е и съветската тема за македономизма. "Тая земя, простете, е чужда". България, де. Ще допадне на Путин.

 46. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  България нищо добро не е видяла от комунизма и нейните продажни функционери. А Вапцаров се оказа не това , което сме знаели за него през годините.

 47. 48 Профил на bnm37477327
  bnm37477327
  Рейтинг: 219 Разстроено

  Да бяхте гледали документалния филм "Пет разказа за един растрел" преди да пишете глупости в коментарите, пък и в статията. Там се борави с факти и документи. От куфара с парите, които са били временно при Вапцаров, той не е взел и една стотинка. Бил е толкова беден, че детето му умира - мигар нямаше да го лекуват, ако е имал средства?! Жена му взима заем , за да издаде стихосбирката. Не е бил на заплата в БКП, живеели са мизерно. И какъв терорист е бил - не е участвал в нито един терористичен акт, не е действал със сила срещу нито един човек.

 48. 49 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 814 Любопитно

  Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
  народе мой, защото те обичахме!

  И сега за кой народ става въпрос? За нашия или за античките измисленяци?
  Шефовете му, какво са казали, щото е видно, че той няма собствено мнение, а е обикновен мъпет...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 49. 50 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "......Които, трябва да признаем, имат и своите предшественици, напълно забравени по онова време, но днес включени в македонската традиция: като Кръстьо Мисирков, който още през 1880 г. в Петербург създава Младежка студентска група, или кръгът около сп. "Лоза" в София, под редакцията на Г. Д. Баласчев и Петър Попарсов, които пишат не само по македонския въпрос, но и се опитват да пишат на македонски."

  Най-сетне се признава под сурдинка нещо важно - че имало "предшественици", и то още през 19-ти век, на идеята за самостоятелна македонска нация.
  Самият академик Т.Павлов развива съвсем аргументирано тезата, че на територията на Меекедония има и славомакедонци, които имат самостоятелно съзнание, има и българи. Което се потвърждава и от различните преброявания - църковни, на население места и пр. Македония е имала сложен етнически състав и българите са представлява не поввече от 30% от населението, Около 20-25% в началото на 20-ти век могат да се определят като славомакедонци- това са предимно тези, които се асоциират с Патриаршията, а не с Еззархията. И които после се превърнаха в сърцевинатъа на съвременната македонска нация.
  Докато България не почне да гледа малко по-софистицирано на македония, ще продължаваме да четеме коментарни бисери от хора, които не се прочели и едно документално изследване на македонския въпрос.

  Колкото до Вапцаров, неговия "тероризъм" не е донесъл никакви жертви и страдания. Не е участвал в терористични действия и партизанлък, не е убивал никого. Бил е наистина увлечен по македонизма, но не чак толкова, за да пропише на македонски. Бил и си остава български поет. И то наистина от голяма величина. Като такъв трябва да го помним и приемаме.

 50. 51 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "...като Кръстьо Мисирков, който още през 1880 г. в Петербург създава Младежка студентска група.."

  Разбира се, че това не е вярно. Около 1880 е известен с македонизма си Г.Пулевски, Мисирков много по-късно развива тезите си.

 51. 52 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "...като Кръстьо Мисирков, който още през 1880 г. в Петербург създава Младежка студентска група.."

  Разбира се, че това не е вярно. Около 1880 е известен с македонизма си Г.Пулевски, Мисирков много по-късно развива тезите си.

 52. 53 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 223 Разстроено

  Партийно обремемена или не - поезията на Вапцаров е красива. А как се съди красотата? И тогава и сега - в България е пълно с предатели и родоотстъпници, но талантите са рядкост.
  Смърт или доживотен затвор - има значение само за хората, които не са могли да понесат съществуването на толкова талантлив човек. Толкова жестоко съди само завистта.

 53. 54 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 651 Неутрално
 54. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#35] от "bajhuj_2010":Художникът Мистрал сътрудничи
  ....>>.. да добавим и световноизвестния мексикански художник Давид Сикейрос,който даже командва група бивши интербригадисти в терористичен акт 1940 срещу Троцки.
  "..In the early morning of May 24, 1940, he led an attack on Trotsky's house in Mexico City's Coyoacán suburb. (Trotsky, granted asylum by President Cárdenas, was then living in Mexico.) The attacking party was composed of men who had served under Siqueiros in the Spanish Civil War and of miners from his union. After thoroughly raking the house with machine gun fire and explosives, the attackers withdrew in the belief that nobody could have survived the assault.."
  https://en.wikipedia.org/wiki/David_Alfaro_Siqueiros

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 56. 57 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#50] от "agile":

  Македония е имала сложен етнически състав и българите са представлява не поввече от 30% от населението, Около 20-25% в началото на 20-ти век могат да се определят като славомакедонци- това са предимно тези, които се асоциират с Патриаршията, а не с Еззархията. И които после се превърнаха в сърцевинатъа на съвременната македонска нация.""

  Явно мекеретата са имали солидни социологически агенции още по онова време и кънчостойчевщината не е от сега.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 57. 58 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#50] от "agile":

  ,,Колкото до Вапцаров, неговия "тероризъм" не е донесъл никакви жертви и страдания. Не е участвал в терористични действия и партизанлък, не е убивал никого.,,
  Ал Багдади не е отрязал и една глава със собствените си ръце, по вашата логика и той не е чак толкова виновен...

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 58. 59 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Да не забравяме, че в основата на решението на Коминтерна за създаване на "македонска нация" стои Великосръбската доктрина. Например Стоян Новакович (1842-1915), сръбски политик (министър-председател, министър на външните работи, на просветата), поет, писател, преводач, учен - филолог и историк, председател на Сръбската академия на науките, основоположник на Великосръбската доктрина и известен като основоположник на идеологията на македонизма, продължавайки завещаното в „Начертанието“ на Гарашанин, в качеството си на водещ сръбски политик от края на 19-и, и началото на 20 век, успява да наложи и утвърди в сръбската външна политика, разбирането за "богоизбраната" и водеща роля на Сърбия в уреждането на балканските дела.

  Новакович е привърженик на панславизма. Предвид слабите сръбски позиции при уреждането на македонския въпрос, разработва и налага македонизма като инструмент на сръбската колонизаторска политика в Македония.

  Ето какво пише Новакович за македонизма като средство за антибългарска пропаганда в Македония [2]
  „ Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това — с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма. “

  и още
  „ В този момент Ви обръщам внимание върху потребността от един специален Македонски Буквар за училищата в Македония, който би трябвало да се подготви специално за разширяването на сръбската писменост и сръбския език в Македония. Само истинските сметки се осъществяват, а в политиката истински са само онези сметки, в които няма ни най-малко илюзия. От тази гледна точка и по въпроса за разпространяването на сръбското влияние в Македония като същинска основа трябва да се вземат следните точки:

  1. „че македонският диалект е различен и от сръбския и от българския език, но има нещо общо и с единия, и с другия";

  2. „че досега българската пропаганда е полагала големи грижи да отбележи и изрази по всички възможни начини разликата между македонския диалект и сръбския език";

  3. „че от сръбска страна трябва да се тръгне по същия път, но търпеливо, солидно и систематично с нови оригинални средства, а от друга страна, да се употребява всичко, където може да се направи разлика между сръбския език и македонския диалект, противно на приведените по-горе български стремежи."

  В тази посока ми се струва като най-необходимо съставянето на един специален буквар на македонски диалект за Македония. В този буквар би трябвало с македонския да се спои и сръбският буквар, но така, че македонският да представлява две трети, а сръбският една трета, при това във втората половина. Букварът би трябвало да се напише със сръбски правопис, с цялото необходимо внимание за истинска и добра транскрипция на македонския диалект.

 59. 60 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Ако питат мен Вапцаров е единственият от присвоените от БЮРМ нашенци, за които няма да съжалявам. Да си го взимат терориста, комуниста, агента на Москва и отроден македонист. Не ни трябва.

  Пазете се от доносника vesolr
 60. 61 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  По въпроса за Вапцаров, ще се постарая да бъда съвсем кратък. Първо, СССР води необявена война срещу България. Второ, Вапцаров на практика изпълнява поръчки на Москва и е пар екселант терорист, агент на враждебна на България държава.Трето, издава всичките си ортаци и те са разстреляни. Четвърто не се смята за българин и многократно го е доказвал. Пето, и да го бяха помилвали, след няколко години неговите другари като Гошо Тарабата и Югов щяха да го питат що е останал жив. Може и още..., ама мисля, че това е достатъчно.

  Пазете се от доносника vesolr
 61. 62 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  http://policefiles.archives.bg/dosieta/2013-01-21-13-41-03
  Никола Вапцаров
  Полицейско досие
  Ф. 2124 К; оп. 1; а.е. К 20002
  Документи от периода 1945-1959 - писма, справки, заявление и удостоверение
  Въпросници за установяване на самоличност
  Документи, свързани със Соболевата акция - писмо, преписи на стихотворения, изложения и подписки
  Документи за обиск, въдворяване и освобождаване - справка, писма, рапорти и протоколи
  Донесения за дейността на комунистически дейци в Разложка околия
  Документи по дело № 585 от 1942 г.
  Дело № 585 от 1942 г.

  Пазете се от доносника vesolr
 62. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  ....Обвинението, че поезията му е подчинена на идеология е смешно - от гледната точка на Вапцаров не е възможно да има разделение между едното и другото.
  —цитат от коментар 28 на jgn33471284


  Е да де!
  Нали самата невъзможност да се разделят "едното и другото" доказва подчинеността на поезията от идеологията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 64 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 236 Неутрално

  За предателите Стамболов отдавна е определил правилното лечение - разстрел. Този терорист македонист си е получил заслуженото. Същото трябва да сполети агентите на Путлер у нас и нещата ще се оправят.

 64. 65 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#64] от "Quest":

  Преди да разстреляме агентите на Путлер, нека да изкормим първо тези на Шорош. Всички грантаджии- на въжето!

 65. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Въпрос на самоопределение??
  Исключиха определящата роля на Битието...
  от съзнанието.

  Прости им Компартиьо.
  Див наивен ревизионизм.

  "На два или три пъти пред кръжочниците идва да говори философът Тодор Павлов, бъдещ регент и бъдещ председател на БАН, създател на
  марксистко-ленинската "Теория на отражението".

  Той, чисто диалектически, тези години стига до извода, че в Македония има и "славяноезични македонци", и "българи" –

  всичко е въпрос на самоопределение

  ("Поезията на Венко Марковски", София, 1939, с.101-106)."

 66. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Велика обединяваща идея... за дялово разпределение.
  Кой работник или селянин би отказал дял от наследството на Александър Велики?...
  На Първия в мире император.
  На Първия в мире глобалист.
  ...

  "Македонският литературен кръжок в София възниква по решение на нелегалната БКП, в изпълнение на резолюцията на Коминтерна от 11 януари 1934 г., с която се насърчава борбата за

  "обединена независима македонска република на трудещите си",
  не само на "трудещите се македонски маси", но и на
  "борещите се под ръководството на компартията работническа класа и селячество в България, Югославия и Гърция".

  На 13 май 1934 г. току-що освободеният от Моабит Георги Димитров, вече в качеството си на ръководител на Коминтерна, изпраща поздравление до ЦК на Македонския народ в Америка, в което доскорошният "син на българската работническа класа" заявява:

  "Националното робство на македонския народ е източник за усилване на гнета на
  работниците и селяните в Македония, Югославия и Гърция.

  Разделена и ограбена, Македония е ябълка на раздора между балканските империалисти и извор на постоянна опасност и от военни конфликти, и пертурбации на Балканите".

  С което нещата си идват на мястото. Ала трябва да признаем, че освен в Москва, люлката на бъдещата македонска нация определено е в София. Именно тук започва да се разработва бъдещата македонска литература, паралелно с работата на група съветски учени-слависти от Киев, които под ръководството на А. С. Величков, старши научен сътрудник към Украинската комунистическа академия, работят по въпросите на македонския език. Инак е необяснимо как новата македонска книжовна норма сякаш пада от небето по силата на непонятен декрет, огласен от АСНОМ в манастира "Св. Прохор Пчински" на 2 август 1944 г.

  А в дъното на процеса до голяма степен са тези млади, начинаещи поети и журналисти от Македонския литературен кръжок, родени в Пиринска, Вардарска или Егейска Македония. Които, трябва да признаем, имат и своите предшественици, напълно забравени по онова време, но днес включени в македонската традиция: като Кръстьо Мисирков, който още

  през 1880 г. в Петербург създава Младежка студентска група, или кръгът около сп. "Лоза" в София, под редакцията на Г. Д. "

 67. 68 Профил на vft30528702
  vft30528702
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ако беше доживял 1944год., щеше да пропише и на македонски

 68. 69 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#30] от "mtzanova":
  авторитетни, автентични архиви...

 69. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#28] от "jgn33471284":

  Вапцаров,според собствените му признания,е аботил като част от съвеЦка агентура в България.Имал е задача да посреща съветски агенти,да разнася пари(за поддържане на чужда агентура)и във война да действа срещу собствената си държава и армия.Това е нацинален предател,същия като онези,взривили Света Неделя.

 70. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#28] от "jgn33471284":

  Вапцаров,според собствените му признания,е аботил като част от съвеЦка агентура в България.Имал е задача да посреща съветски агенти,да разнася пари(за поддържане на чужда агентура)и във война да действа срещу собствената си държава и армия.Това е нацинален предател,същия като онези,взривили Света Неделя.

 71. 72 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#26:"rsw37525595"][/quote]

  http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/not-his-finest-hour-the-dark-side-of-winston-churchill-2118317.html в статията коректно е посочено, че англичаните не предизвикват глада, като сталинската хунта, а просто нарочно не правят нищо, за да го предотвратят; освен това загиналите са по-малко като брой от загиналите от голодомора в Украйна и много по-малко като процент от загиналите в Казахстанския голодомор - най-големият геноцид през 20 век заедно с тоя в Кампучия и в Руанда

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 72. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#41] от "Alarmstufe: Rot":

  Днешния потомък на Вапцаров,който и носи неговото име,беше се присламчил Към Героги Кадиев.Друго какво да кажа?!

 73. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#50] от "agile":

  Това са пълни глупости.Създавате народности на базата на принадлежност към една или друга църква.Българите,останали верни на Патриаршията са се гърчеели,а гръцката пропаганда им втълпявала,че са потомци на античните македонци,следователно са гърци.И до днес геъцката пропаганда в Егейско е същата и нарича населеелнието там славоговорящи гърци.Преди отделянето на Екзархията изобщо не е съществувало такова разделение.Що се отнася до съвременния македонизъм-то той прозлиза от Сърбия,като етап от асимилация и проникване на сръбската идея по Вардар.

 74. 75 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#71] от "yanne":

  Навсякъде в Европа, където е имало режими, колабориращи с Хитлеристка Германия, е действала агентура на съюзниците. Френската съпротива е планирала и осъществявала действия срещу Вишисткото правителство. Дали Генерал Дьо Гол е национален предател? В каква война е заета в този момент българската държава и дали днес можем да оправдаем нейнитото военно участие?

 75. 76 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#69] от "sortero
  "авторитетни, автентични..."
  от специални служби са изработени, личи от надписите

 76. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Вапцаров е пишман терорист, бил е жертван. Имам впечатления от хора, които са го познавали лично от годините в Машинното, или Морското училище (не ми се рови за да видя точно как са го наричали) - един отвеян млад човек. Между другото неговите "моторни песни" са очаровали много хора и в чужбина (не в Русия)
  Ти помниш ли
  морето и машините
  и трюмовете, пълни
  с лепкав мрак?
  И онзи див копнеж
  по Филипините,
  по едрите звезди
  над Фамагуста?

  Вапцаров е бил жертван, и това не са го измислили нашите отечествени безродници (с по 5 г алкохолизиран мозък-Гошо Тарабата, Антон Иванов), а цялата идея си е руска. Вапцаров е бил популярен, известен - да го осъдят на смърт е чудесен начин да се оскоти правителството в България от времето на войната. Даже имал в къщи тротил - и се чудил какво да прави с него. 3 дни висял в бозаджийницата във Варна за конспиративна среща, и между другото се веселил с приятели от Морското училище... голяма конспирация, нали?
  Подобна идея е била и т.нар. "партизанско движение" - стотици младежи ги закарват в планините в края на 1943г. - м. октомври и ноември - без оръжие, без екипировка, без храна, дърветата обезлистени, невъзможно е да се скриеш.. Достатъчно е 500 да загинат (от студ, глад, болести, тук-таме някой убит) и ето 10 000 намразват смъртно режима (на всяко дете по 20 роднини)- родителите им, дядовци и баби, братчета, сестричета, лели и чичовци, братовчеди, семейни приятели. Гениално, нали! Да не говорим, че половината от партизаните били убити от ръководителите на отрядите - а на някой му писвало, и хващал пътеката за в къщи, я веднага го убивали (смърт на предателите), че и други неща. И разбира се фашистите били виновни.

  Просто комунистическите и марксическите партии не са случайни - това са много добре организирани терористични организации. ИРА са се учили от "черните ангели", а тях са ги обучавали.. някъде на североизток.
  Кой ли обучава Низама и Динкото?

 77. 78 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Благодаря за интересната и така добре поднесена информация.

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 80 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вапцаров е епигон на поето Маяковски, агитпробчик на сталинизма, коминтерновец...

 80. 81 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#31] от "grayeagle":

  Прекрасно синтезирано, поздрави +++++++++++
  Едва ли има какво да се добави повече за майцепродавеца агент на сатанинската болшевишка Сатрапия „Лозан”. Един от най-гнусните антибългарие се окаже комай. А с името му продължават да се кичат стотици улици и булеварди из страната, Военноморското училище...

  ПОЗОР! НАРОДЕ?!

 81. 82 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  БЕРЛИНСКИЯТ КОНГЕС реши - Македония не е част от България. Така реши европа , трябва да се подчиним.

 82. 83 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Вапцаров си остава ГОЛЯМ български поет, по сила равен на Ботев. А тези които ровят из миналото му за да го омаскарят - за тях -проклятие !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 83. 84 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Каква е целта на това четиво? Поредната порция кал? И агитката ревна в пълно гърло! "Терорист", "престъпник","заслужено застрелян", "безродник", "продажник"! Срам ме е от вас! Дневник, вижте си форума! Позор!

  Мърфи е оптимист!
 84. 85 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#77] от "historama":

  Неприятно е, когато излизат наяве подобни факти. Тепърва ще излязат и за партизанското движение. Имаше един хубав филм за шумкарите от Влади Въргала - "Шменти - капели"

 85. 86 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ген. Колев":

  до всеки позор има руска връзка. Случайно ли?

 86. 87 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#84] от "султана глаушева":

  нямаше да има проблем, ако другарите не се опитваха да правят нова икона!

 87. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  БЕРЛИНСКИЯТ КОНГЕС реши - Македония не е част от България. Така реши европа , трябва да се подчиним.
  —цитат от коментар 82 на Boris Romanov


  Европа не харесва тези, които се държат за руската нагайка. Словакия се уреди с "Кирил и Методий" на монетата от 1 евро (протектори на Европа), а ние с "Мадарски конник" (един скален барелеф).
  Пак ли Европа ще ни е виновна?

 88. 89 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 217 Неутрално

  опитвам се да видя и какво може да е моралното оправдание да се използват полицейски документи като привилегирования източник за това какъв е бил Вапцаров? Все едно не е ясно, че субектът правещ "признанията" в този момент е бил изцяло в ръцете на разпитващите - бил е подложен на изтезания, заплахи, изнудвания - в крайна сметка доколко можем да бъдем сигурни, че тези признания не са редактирани, към тях не са добавяни факти, които да улеснят тезата на обвинението..все едно да вземем да съдим за преследваните от комунистическия режим след 1945 само по досиетата им в Държавна сигурност (която впрочем е създадена по времето на Царство България)...

 89. 90 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Другарите налетяха статията. Сега ще се окаже, че авторът "се е объркал", а написаното е "малка част от историята" , а той не е достигнал "до голямата истина" и защо въобще да "ровим в миналото" :)! Добре, че не могат да го споходят едни "вежливи човечета" . Да си поговорят ей така - "по приятелски" :) !

  agent
 90. 91 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "В съзнанието на цели поколения поезията на Вапцаров бе схематизирана като "партийна поезия", ..."

  Повечето умеещи да четат поезия виждаха в нея каквото е писал той, а не каквото казваха соц. литератори за него. Чак пък партийна поезия ... Все пак той е живял преди 9-ти 1944 и е имал късмета да не му се налага да пише възхвали на партийни величия.

  А речта на Вапцаров при завършване на морското училище е чудесна и е нещо което трябва да се чете в училище. За съжаление, тя е изпусната изобщо... все едно не съществува...

 91. 92 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  https://chitanka.info/text/11460-rech-proiznesena-pri-zavyrshvane-na-mors

  Реч, произнесена при завършване на морското училище

 92. 93 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Тоя от едно време не го обичам.
  Поет бил.. Боклук на боклуците. Разстрелът му е бил малко!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 93. 94 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 241 Неутрално

  e media: "...и ни връщат към много неща, в които тепърва трябва да вникнем и осмислим" (Т. Николов)
  "...И още по ясно
  и още по право
  миг след грабежа
  ще бъда аз нищо" Н. Вапцаров (1909- 1942), "Вяра"
  следват два стиха, това не е краят, има и думата "взрив"- "взривна ракета"; "самичак"- обмислил го е, сам го е мислил

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK