Взаимното изтребване на хората с идеите води до увековечаване на властта на хората със суджуците

Протестите срещу кабинета "Орешарски", 2013 г.

© Юлия Лазарова

Протестите срещу кабинета "Орешарски", 2013 г.Беше време, когато събирането на хора, вярващи в самоочевидно позитивни неща – лична свобода, общо благо, върховенство на правото – беше празник. Не всички бяха съгласни помежду си по всички въпроси, но с радост – и на моменти доста ефективно – работеха заедно за постигането на онова, по което има съгласие.


Не беше толкова отдавна; но си беше друга историческа епоха. Днес е друго. Събирането на хора, вярващи в горепосочените позитивни неща, почти неизменно прераства във взаимно заклеймяване. Вместо (както е редно, ако наистина вярваш в републиканския идеал и в либералната демокрация) да се действа заедно в зоните на съгласие, се вихрят чисто религиозни и холистични страсти. Ако не си съгласен с човека до тебе по един дори пункт – то значи този човек е цялостно (холистично) еретичен; и трябва да бъде изгонен с дюдюкане и крясъци от събирането, било то в обективното или виртуалното пространство.


Как стигнахме дотук?
Най-вероятно различни аспекти на отговора могат да бъдат намерени в областта на историята, психологията и философията.


Историческият план е най-лесен, защото дава сравнително прост наратив. Гневно-заклеймителната нетърпимост (за краткост – хейт) към оногова, с когото не си съгласен дори по едно само нещо – това се роди в онова, което някои наричат "СДС-2". Това беше онова СДС, което не беше вече публично олицетворявано от бивши политзатворници (Петър Дертлиев), безукорни джентълмени (Филип Димитров) или световно уважавани дисиденти (Желю Желев) – а бе представлявано от кресливи новодошли като Георги Марков, които настояваха за класов реванш срещу "комунистите". Тръгна модата всеки, който не е напълно съгласен с тези субекти, да бъде клеймен като скрит комунист.


След напускането на Костов с ДСБ, в остатъчното СДС хейтът стана начин на живот. Години наред не се правеше нищо друго, освен да бъде заклеймяван Костов, като... комунист. Не правейки нищо друго, освен да хейти по ДСБ, СДС умря преди години.


Взаимният хейт на видни лица от "Да, България" и "Нова Република", на свой ред, допринесе за това, нито едната формация да не е днес в парламента. "Тия са токсични" бе месеци наред мантрата, с която всяка страна замеряше отсрещната. А щом някой е токсичен – нямаш абсолютно никаква работа с него, колкото и зони на съгласие инак да имате помежду си.


Междувременно хейтът излезе от партийните структури
и влезе в мисловни кръгове


Институтът за десни политики обвини за свои смъртни врагове не онези, които вярват в колективното робство, феодалното благо на господарите или избирателното прилагане на закона (т.е. БСП и ГЕРБ, да речем) – а онези, които вярват в същите неща, в които вярват и десните политикани: лична свобода, общо благо, върховенство на правото. Само че според обвинителите, тъй като тия същите вярвали и в "равенство", били "либерали". И били много, ама много по-зле от "комунистите". Така, в смъртен хейт срещу своите либерални братовчеди, неотдавна се родиха днешните български "консерватори".


Подобни раздори по повод идейна чистота нахлуха и в средите на Зелените (не смъртоносно, поне засега), на "протестната общност" и, за мое учудване – сред "либертарианците".


Във "Фейсбук" пък, видни публични личности, съвсем наскоро виждани да протестират заедно, се изпокараха смъртоносно заради частични несъгласия по някакво едно нещо.


В крайна сметка всеки, който дори с микрон кривне от "правата вяра" (да не говорим – ако сбърка) бива пометен от цунами хейт. Ако не вярвате, питайте Иво Беров. Дори да не си "направил" нищо, можеш да го отнесеш заради брата на дядо си; ама Кристиан Таков за това вече не може да го питате...


Историческият резултат е, че днес точно най-прогресивните хора, на които се разчита да намерят пътя отвъд сегашното заразно тресавище, не са способни не само да се обединят, за да направят нещо важно за общото благо. Те не могат да седнат да пият по бира заедно. Защото не търсят, с разума си, онова, което ги обединява; а търсят, със страстите си, онова, което ги разделя. А страстите не са добър съветник (осведомете се при всички големи философи по този въпрос).


В психологически план можем да говорим за


синдром на "революционното нетърпение"


Когато една революция не успее да завземе голямата обществена арена, нейната енергия не изчезва. Отскачайки от бариерите, които я делят от големия свят, се обръща навътре, към самите революционери. Започва търсенето на "предатели" (Кой е виновен, че не успяхме?), което плавно прераства в търсенето на бъдещи такива: Я го вижте тоя – скрит комунист / либерал / културен марксист (или каквато е модерната към момента обида) ще да е, ще ни предаде, когато пак тръгнем напред...


В България Протестът от 2013-та не успя да разбие модела "КОЙ". Всички партийки и групички, които днес се обвиняват взаимно в най-смъртните грехове, са съставени от хора, участвали в Протеста.


Така се стига до положението, описано навремето от историка Жорж Лихтайм по повод троцкистките секти: "Дребни, яростни създания, изяждащи се едно друго в капка вода..."
Във философски план работа може да ни свърши германският философ Хегел. Според него, духовният живот не може да се осъществява без-телесно, т.е. извън някакво тяло. Той остро критикува стоиците за тяхната вяра, че свободата е "вътрешно състояние", независимо от никакви външни фактори. Изводът, според днешния философ Чарлз Тейлър (в книгата Hegel and Modern Society): "Свободата е реална единствено, когато е изразена като форма на живот; и тъй като човек не може да живее сам, то това трябва да бъде колективна форма на живот..."


Не успявайки да подредят според правилата на свободата "колективната форма на живот", която наричаме общество, търсачите на свободата тръгват по пътя на стоиците и се затварят в себе си. В нашия български случай имаме и очевиден примес от идеологията на "Ню ейдж", че "важното е онова, което става вътре в теб".


Резултатът, на нивото на обществото е – неспособност на активните субекти да се конфронтират с установената форма на "колективен живот" (модела КОЙ), камо ли да я заменят с друга, по-добра.
От която и гледна точка да погледнем въпроса, крайният извод е един: хейтът осъжда и даващите, и получаващите хейт на обществена и политическа импотентност. По-лошо: в края на тази импотентност лежи съглашателството.


Вече имаме примери в това отношение. В червеното политическо пространство преди 4-5 години се заяви кръг от критични против БСП гласове, наричащи себе си "нови леви". Впоследствие, попаднали в поредица от идейни и философски капани, "новите леви" сведоха влиянието си до минимум, за да пристанат накрая на самата БСП. От другата страна, на тазгодишните избори видни "консерватори" се вляха в редиците на ГЕРБ и на "Атака". И БСП, и ГЕРБ (само напомням) са крепителите точно на онзи изеднически режим на дебелаците, против който бяха и "левите", и "консерваторите".


Хейтът – т.е. гневното заклеймяване на цялостната личност на отсрещния индивид – е, освен лошо възпитание, най-краткият път към собственото идейно, обществено и политическо самоубийство. А това, когато го правят прогресивни общности, закрепва трайно властта на модела КОЙ, чиито носители изобщо не се интересуват от неща като лична свобода, общо благо, върховенство на правото – а единствено от собствените си приходи.


Взаимното изтребване на хората с идеите води до увековечаване на властта на хората със суджуците. Това е положението, ако човек се огледа наоколо с помощта на разума, а не – на страстите.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 284 Весело

  "Вместо (както е редно, ако наистина вярваш в републиканския идеал и в либералната демокрация) да се действа заедно в зоните на съгласие, се вихрят чисто религиозни и холистични страсти."

  Днешните "майстори" на суджука не могат без религия. Така изглеждат по интелигентни в очите на лишениете от разум и се издигат до видни, обществени особи.

  "Беше време, когато събирането на хора, вярващи в самоочевидно позитивни неща – лична свобода, общо благо, върховенство на правото – беше празник."

 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 454 Неутрално

  В България Протестът от 2013-та не успя да разбие модела "КОЙ". Всички партийки и групички, които днес се обвиняват взаимно в най-смъртните грехове, са съставени от хора, участвали в Протеста.
  -----
  какъв е тоя модел КОЙ дето се дъвче вече толкова години ?
  започна да става като "световния империализъм" по време на соца
  дъвка за всякакви обяснение и несполуки, даже и за жегите сега

  модел такъв уникален български няма.
  винаги парите, осибено първите пари се правят с политическа подкрепа и далавери, както в БГ, така и в САЩ, така и в Патагония

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Взаимното изтребване на хората с идеите води до увековечаване на властта на хората със суджуците. Това е положението, ако човек се огледа наоколо с помощта на разума, а не – на страстите.

  ----

  къде по света властта не е на хората със "суджуците"?
  БГ като дебна страна има малки хора със суджуци, а по големите и богати страни имат ГОЛЕМИ ХОРА, със ГОЛЕМИ суджици

  Пример: сега САЩ натиска с полититически и военни средства Европа американските хора със суджуците от клананоев близки на Тръмп да
  направят келепира със скъп газ.
  А газта е къде-къде по голям суджук от българските такива
  Какъв е там модела? КОЙ или друг?

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Накратко. "Всяка линия, която е успоредна на Априлската линия е права". Който криене трябва да може да носи на Хейт и тролинг :)

 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Неутрално
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1479 Весело

  Много обичам сутрин с кафенцето да прочета проповед на тема "морал" и "демокрация" от някое комунистическо отроче.
  Изключително забавно е как болшевиките, самообявили се за "десни", "умни" и "красиви", хорово одобряват проповедта с възгласи "ама той/тя много хубаво и вярно говори".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Те не могат да седнат да пият по бира заедно. Защото не търсят, с разума си, онова, което ги обединява; а търсят, със страстите си, онова, което ги разделя."Това е истината,но няма на кого да се сърдят.Хората които гласуваме за тези лична свобода, общо благо, върховенство на правото искаме да има такова обединение.Само,че този елемент - Кой ще води бащина дружина спъва цялата работа.За съжаление този вождизъм не може да се преодолее.Като прибавим в тази картинка"левите"от БСП и "десните"от ГЕРБ които вярват,че Филип Димитров за 10 месеца съсипа селското стопанство,а Иван Костов съсипа икономиката - без да разсъждават защо комунизма падна навсякъде в Европа без кръв и като забравиха гладните зими на Луканов и Виденов и човек се пита - има ли почва върховенството на закона и разделението на властите у нас.Най голям грях на десницата в България беше,че не можа да прокара закон за лустрацията в България(единствени сме в Източна Европа)и оставихме ченгета в партиите - медиите - университетите.Сега има последен шанс за обединение.Забравете вождизма.

 8. 8 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  А, добре, двама трима коментатори казват- ок сме си така, идеално е, да не се вживяваме?!
  Не сме добре и не ми обяснявайте как навсякъде се краде!
  Комуникация помежду ни е отровена, живеем в дебнене от къде ще ни прекарат. Не вярваме в нищо и се пазим да не се окажем наивници за да не ни прекарват още повече, ако забележат, че и за смях да вземем да станем.
  А хората със суджуците- не само че не будят възмущение, приемат се и даже им се възхищават. Ако ги хванат само малко ще им се поподиграват и толкоз.
  Дните си минават един след друг в борбата, ако се налага да прекараме другите за да не ни прекарат те нас. Друга опция няма.
  Погледнете се поне в огледалото- в това ли искахте да се превърнете когато още имахте надежди? Огорчени, безскруполни, смазани черупки, без блясък в очите, без обич, без бъдеще.
  Аз не искам това.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3074 Весело

  Дайната пак се е объркал. Хейт има, но не той е основният проблем. Неговите хора нямат добри идеи, с други думи говорим за пълна политическа некадърност. Освен ако не броим идеята да вземат в ръцете си суджуците. Но какво друго да очакваме от будали, които могат да вярват едновременно в лична свобода и равенство. Идейните комуно-либерални мутанти предизвикват смях, съжаление, а матряла им тегли директна попържня.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Дните си минават един след друг в борбата, ако се налага да прекараме другите за да не ни прекарат те нас. Друга опция няма.
  —цитат от коментар 8 на linard


  С такова поведение идеално се вписваш в категорията на тези със суджуците.В България милиони хора не прекарват никого,а си живеят почтено и спазват законите.Така,че друга опция има.А оправдания за определено поведение винаги могат да се намерят.

 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Суджукът прави силата.

 12. 12 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#10] от "mushashi":

  На онова, за което си мислиш, че ме "закопчаваш" му се вика хипербола.
  Информирам те, с беглата надеждата, че нещо ще се промени от това.

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Майсторът на хейта Женя Дайнов ни обяснява колко вреден е хейтът и как пречи на "хората с идеите". Голям майтап.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  Точен анализ. Аз бих добавил и думата "люспи" като начин на мислене...
  А тук повече се спазва принципът "Разделяй и владей" отколкото надписът на Народното събрание "Съединението прави силата"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Много обичам сутрин с кафенцето да прочета проповед на тема "морал" и "демокрация" от някое комунистическо отроче.Изключително забавно е как болшевиките, самообявили се за "десни", "умни" и "красиви", хорово одобряват проповедта с възгласи "ама той/тя много хубаво и вярно говори".......
  —цитат от коментар 6 на pag


  Тапия че си от "политически правилносемейство" имаш ли?
  Твоя дядо не беше ли откраднал палто, не му ли го бяха откраднали на него?
  Спря ли вече да биеш жена си?

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":


  В България Протестът от 2013-та не успя да разбие модела "КОЙ". Всички партийки и групички, които днес се обвиняват взаимно в най-смъртните грехове, са съставени от хора, участвали в Протеста.-----какъв е тоя модел КОЙ дето се дъвче вече толкова години ? започна да става като "световния империализъм" по време на соцадъвка за всякакви обяснение и несполуки, даже и за жегите сегамодел такъв уникален български няма.винаги парите, осибено първите пари се правят с политическа подкрепа и далавери, както в БГ, така и в САЩ, така и в Патагония
  —цитат от коментар 2 на WWW


  Така е, но както се казва във вицовете и рекламите, проблема е в размера (количеството изразено в броя на хората и средствата), на правенето на пари с кражби от нашите пари - тези, които са ни в джобовете и сметките, чрез инфлационните вълни, както и другите пак събрани от нас в бюджета, чрез обществени поръчки, банкови фалити и шлемови проекти.
  А ако се обърнем към текста, не може да се отрече, че наистина достигането на фаза до крайни и непримирими разногласия, нарично от автора за краткост, според мен не съвсем правилно "хейтърство" , наистина блокира възможността дори да започне процес, поне частично съзидателен.
  В есето основно става дума за изграждане и съзидание на политическото пространство и по специално дясната му част, но явлението влияе силно и върху цялстното изграждане на обществото и икономическото ни развитие.
  И аз в духа на текста, мога да кажа, че подобни правоверни нагласи е изповядвал ( надявам се вече не:)) и автора, което не променя нищо разбира се.
  Лошото е, че и ние, дето сме някакви подкрепящи и/или последователи, като че ли загубихме доверие и търпение и сме склонни вече да се противопоставяме на всякакво обединение, към което биха приттегнали ръка , предпочитаните от нас, сравнително нови хора - визирам Кънев, Христо Иванов, но и доста други.
  А обединението все отнякъде трябва да започне и е редно и ние да узреем и да го подкрепим.

 17. 17 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#11] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Точно това трябваше да е "слогана" на председателството!

 18. 18 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#13] от "dogwoman":

  Изглежда скоро е имало нов опит за сдобряване на нашенските " десни " ляво- толерасти, където те, по стар костовистки навик , за пореден път са се изпоскарали и това е провокирало Женя да изплаче скръбно в днешния си материал ! Мъка костовашка ! Женя не дава отговор на главния въпрос- защо трябва да повярваме ПАК на хора , които се делиха, обединяваха, делиха, обединяваха... все в името на светли идеи ? Толкова пъти коментирахме в този форум- вижте кои се правят на " идеологически чисти " , когато наближат избори и това са слугите на БСП. Само Женя не разбра! Костовизмът е неизличим, така че няма спасение за наследниците му ! По- добре да не се занимаваме с тях!

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  До немалка степен заради "анализатори" като Дайнов ("ГЕРБ ще загуби с много..." седмица преди изборите, които ГЕРБ спечели), Смилов ("Защо Брекзит не успя?" в деня, когато Брекзит успя) и т.н. ситуацията е такава, каквато е. Според мен е добра идея да се сменят чат-пат анализаторите, когато се окажат неспособни да анализират. Не е ли логично?

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Чикаго Премиер! Дайнов вице Премиер!! Чики Премиер!! Как ме нахъсахте самоо!!! Иска веднага тутакси и на момента да ви дам всичката власт на света да ви дам да са опраим

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 452 Неутрално

  След онзиднешните бози на Левчев и Дичев тази статия на Дайнов звучи изненадващо разумно и смислено.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  До коментар [#19] от "dogwoman":

  Мисля, че това положение е отдавна и, че е заради невъзможността да се учиш от грешките си (а ако си имен ще се учиш и от грешките на другите)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Така е г-н Дайнов, но какво да правим, като тази територия всички искат да са вождове.

 24. 24 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Някои си говорят, а други си пишат, а трети си бъркат в носа.Казват,че от там им излизат идеите, но отново пак си влизат.А някои взеха да ги размазват и да се чудят като как са се лепнали на този или онзи и се правят на ни лук яли ,ни на лук мирисали.Е, човек да си звучи парадоксално в техните очи.

  mihala
 25. 25 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Много обичам сутрин с кафенцето да прочета проповед на тема "морал" и "демокрация" от някое комунистическо отроче.Изключително забавно е как болшевиките, самообявили се за "десни", "умни" и "красиви", хорово одобряват проповедта с възгласи "ама той/тя много хубаво и вярно говори".......
  —цитат от коментар 6 на pag

  Забавно е как в цялата тази боза основната идейна линия е - недейте да хейтите и да гоните вибшите комунета, които сега са демократи/консерватори/либерали/зелени!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 26. 26 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Така е г-н Дайнов, но какво да правим, като тази територия всички искат да са вождове.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Ар ю толкинг за Радан?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 27. 27 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  "а бе представлявано от кресливи новодошли като Георги Марков, които настояваха за класов реванш срещу "комунистите".

  Знаех си че Женята не е съгласен на реванш срещу комунистите. Те са му на сърце и душа от най-ранно детство. Пуска книги с Буруджиева, снима се със Станишев и вечно вие срещу ГЕРБ, единствената партия която може да натика комунистие в ъгъла...

 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#22] от "penetrating":

  Така е, наистина е отдавна, за грешките също си прав. Но когато правиш грешки петнайсет години, някак си е редно да отстъпиш назад и да дадеш път на други. Всъщност грешката си е изцяло на Дневник и редакторите им, не е справедливо да обвинявам Дайнов в това отношение, той не се публикува сам.
  Заради такива слабости истински интересните дискусии отдавна са се пренесли във ФБ, където "инфлуенсърите" са много, ама много различни от споменатите двама автори-анализатори.

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  След онзиднешните бози на Левчев и Дичев тази статия на Дайнов звучи изненадващо разумно и смислено.
  —цитат от коментар 21 на lustmord


  Е, то след анализите на Волгин примерно направо звучи като божествено откровение. Ако такъв е фонът за сравнение, да.

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#10] от "mushashi":На онова, за което си мислиш, че ме "закопчаваш" му се вика хипербола. Информирам те, с беглата надеждата, че нещо ще се промени от това.
  —цитат от коментар 12 на linard


  Аз пък те информирам,че не е нужно да прецакваш другите или държавата,за да живееш добре.

 31. 31 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  не съм забелязал Дайнов да има идеи - по-скоро фрустрацията му на червен аристократ избива в хленчене как на власт са фашисти и на крак о парии презрени; аман от червени "ентелигенти", нема ли москва за тях!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 32. 32 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Взаимното изтребване на хората с идеите води до увековечаване на властта на хората със суджуците. Това е положението, ако човек се огледа наоколо с помощта на разума, а не – на страстите.----къде по света властта не е на хората със "суджуците"?БГ като дебна страна има малки хора със суджуци, а по големите и богати страни имат ГОЛЕМИ ХОРА, със ГОЛЕМИ суджициПример: сега САЩ натиска с полититически и военни средства Европа американските хора със суджуците от клананоев близки на Тръмп да направят келепира със скъп газ.А газта е къде-къде по голям суджук от българските такиваКакъв е там модела? КОЙ или друг?
  —цитат от коментар 3 на WWW

  американският газ даже с пътуването и преработката му пак е почти наполовина по-евтин от руския - така че путинландия ше умре, като цесека, примирете се

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 668 Неутрално

  да, България не искаше коалиция с Нова Република.
  това доста ме подразни, защото можеш
  да гласувам с еднаква убеденост и за двете коалиции.
  досега никой от двамата Христо Иванов и Радан Кънев
  не е дал смислено обяснение за провала на това естествено
  обединение. все едно не знаят за каква мафия ли става въпрос,
  за какви кражби и рекет. просто са ми много криви и двамата.
  и накрая, ок не сте влезли в парламента, тогава бъдете активни
  извън него. трябва ли да си четем отново как са го правили Тачър или Чърчил.
  за да разберем, че това е всекидневно усилие да стигнеш до душите на хората,
  да споделят с теб, да изразиш идеите си.

 34. 34 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":До немалка степен заради "анализатори" като Дайнов ("ГЕРБ ще загуби с много..." седмица преди изборите, които ГЕРБ спечели), Смилов ("Защо Брекзит не успя?" в деня, когато Брекзит успя) и т.н. ситуацията е такава, каквато е. Според мен е добра идея да се сменят чат-пат анализаторите, когато се окажат неспособни да анализират. Не е ли логично?
  —цитат от коментар 19 на dogwoman


  не могат да ги сменят, защото отдела по идеология към цк на бкп разполага с ограничен брой татковци

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 35. 35 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#34] от "hhhuuunnnn":

  От отдела измряха и сега се чудят кой да ги поведе,защото да приказваш не е като да работиш за доброто на хората,а хората вече ги няма та остана ,че няма и за кого да се работи.

  mihala
 36. 36 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  през последните 17 години маТряла много ясно показа че предпочита суджука пред свободата ,фасадната демокрация пред реалната ,а разни мутри ,мафиоти и ченгета се възползваха успешно от този факт , либералната демокрация все още е само неясен мираж на тази клета територия

 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Преди, 7, 8 години писанията на горният господинчо будеха недоумение, днес само ...усмивка.

 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  през последните 17 години маТряла много ясно показа че предпочита суджука пред свободата ,фасадната демокрация пред реалната ,а разни мутри ,мафиоти и ченгета се възползваха успешно от този факт , либералната демокрация все още е само неясен мираж на тази клета територия
  —цитат от коментар 36 на Stewie


  Мда..тя тази либерална демокрация, по която така вехнете стана нещо като светлото комунистическо бъдеще. Сменихте обекта, но в същността си си останахте същите комунета.

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#34] от "hhhuuunnnn":

  Точно. Интересно дали ще последва и "трета вълна" от внуци след синовете или имаме някакъв шанс все пак.

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1479 Весело

  [quote#15:"patilanskomeze"][/quote]

  Не познахте, уважаеми колега, от НЕправилно семейство съм: нито аз, нито родителите ми, нито бабите и дядовците ми някога са били партийци, ченгета или придворни интелектуалци.
  Бяха инженери, учители, доктори.......

  За разлика от наследниците на рабкори, зетьовете на висши офицери от ДС, племенниците на партизанки, неуспелите кандидат-членове въпреки съпругите - партийни секретари.
  Те са от "правилните семейства", явно затова и вие им се възхищавате и ги следвате.
  Изборът си е ваш.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 41. 41 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#1] от "ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари":


  Отново лишено от всякакъв разум тролуване.

 42. 42 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#34] от "hhhuuunnnn":Точно. Интересно дали ще последва и "трета вълна" от внуци след синовете или имаме някакъв шанс все пак.
  —цитат от коментар 39 на dogwoman


  ще последва - то тая работа е много отпреди комунизЪма

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 43. 43 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Не правейки нищо друго, освен да хейти по ДСБ, СДС умря преди години.

  То щото Дсб сме много живи. :)
  Как може да вземеш една теза която е абсолютно правилна и от нея да извадиш такъв словесен бълвоч?
  Дайнов, сър.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 45. 45 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  ...които настояваха за класов реванш срещу "комунистите". Тръгна модата всеки, който не е напълно съгласен с тези субекти, да бъде клеймен като скрит комунист.

  И аз настоявам за реванш срещу комунистите, и не съм съгласен чедата и внуците на бившите партийци да ме учат на морал и чест. Нито съм съгласен детето ми да им работи за 100блв.
  Дайнов, Дайнов п.... майнов.

 46. 46 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Като кажеш "няма ляво, няма дясно" има последствия. Най-важното от които е, че няма да има основа за позитивна политическа програма. Аз съм против тримата дебели в политиката, но след тях - какво? Хронична слабост са икономическите въпроси, защото няма принципи. Как се печелят избори с общи приказки?

  На мен не ми трябва общ фронт срещу тримата дебели - това всъщност е най-лесната част от работата. На мен ми трябва прилична предизборна оферта, която да ми каже ясно - ще вземем властта и ще искаме толкова пари от теб за еди-какви си неща. Ще ти вземем по-малко от другите, даже. Новите левичари (тук включвам дори ДСБ) приемат някои виждания за личната свобода, но към икономическата свобода са безразлични. Това ДДС 20% не им е проблем. 40 левчета на всеки 100 се харчат от държавата и това също не им е проблем. За какво са ми?

  Ако погледнем внимателно, ще видим, че ГЕРБ е социалдемократическа партия, нещо не много далече от БСП. Близки са си, не се карат особено, Гергов е прав да се чуди, защо не са на власт заедно. Тази близост не се дължи само на клиентелистките мрежи, тя е и следствие на идентичност и манталитет. С ляв проект (явен, прикрит, зелен), никой не може да им бъде алтернатива, левият проект вече си е на власт. А тези с претенциите за десни хитруват и не представат истинска дясна оферта, с фокус върху икономиката, представят кух, некадърен ПР. Не им се получава, защото десни избиратели трудно се лъжат. До следващия път, знам, че пак ще е така.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 48. 48 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1479 Весело

  Не само отмирането на хората с идеите. Откровеното лицемерие, бруталните множествени стандарти и безхитростното масово присвояване също суджукизират електората и той си избира да го управляват гербери. Така е сега тук и навсякъде. ЕНП (европейските гербери) е колекция от суджуци.
  —цитат от коментар 44 на Dimiter Tsvetkov


  Ми да, то останаха смао няколко чисти, принципни и честни демократи и антикомунисти, първи борци със суджука: Ръдан - десарския зет, Бойкикев- партизанския племенник, Атанасов - ченгето и Лозан - спестилия милион и половина от заплата.
  И трийсетина хиляди "умни и красиви" които никога не са виждали суджук на живо и им вярват......

  Знанието е сила, информацията - власт
 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3850 Весело

  Тъй, тъй, Дайнов. Че Хегел, че троцкисти ...
  Както беше в брадатия виц - може да не е вярно, но пък ми харесва посоката, в която разсъждаваш.

  А най ма кефи, че си ги определил като хората с идеиТЕ, като гледам заглавието.
  ИдеиТЕ. Демек - подсъзнателно или Дайнов го приема така, или се опитва да внуши на публиката, че т'ва са идеиТЕ. Други няма! Ни хора, ни идеи ...
  Пък по-преди казва съфорумецът

  След онзиднешните бози на Левчев и Дичев тази статия на Дайнов звучи изненадващо разумно и смислено.
  —цитат от коментар 21 на lustmord

  Ма с какво се различава Дайнов от тях?
  Особено от последната Левчева статия, с която прокламира на практика добре познатия боен възглас "Есть такая партия!"
  Троцкизмът сред ентелехенцията, особено постцоцовската, е неизтребим!

 50. 50 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Надявам се коментарите под тази статия не са представителна извадка, че иначе не в ЕС, а като васална държава на Пакистан ни е мястото.
  И тогава вече спокойно суджуците ще се раздават на горното ниво, а на долното всички ще обясняват на внучето как съседите са тайни комунисти.

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Новите левичари (тук включвам дори ДСБ) приемат някои виждания за личната свобода, но към икономическата свобода са безразлични. Това ДДС 20% не им е проблем. 40 левчета на всеки 100 се харчат от държавата и това също не им е проблем. За какво са ми?Ако погледнем внимателно, ще видим, че ГЕРБ е социалдемократическа партия, нещо не много далече от БСП. Близки са си, не се карат особено, Гергов е прав да се чуди, защо не са на власт заедно. Тази близост не се дължи само на клиентелистките мрежи, тя е и следствие на идентичност и манталитет. С ляв проект (явен, прикрит, зелен), никой не може да им бъде алтернатива, левият проект вече си е на власт. А тези с претенциите за десни хитруват и не представат истинска дясна оферта, с фокус върху икономиката, представят кух, некадърен ПР. Не им се получава, защото десни избиратели трудно се лъжат. До следващия път, знам, че пак ще е така.
  —цитат от коментар 46 на Ivan Tcholakov

  Бъркаш основни понятия.ГЕРБ не е дясна партия,а либерална.Нищо,че е член на ЕНП.Съгласен съм,че между БСП и ГЕРБ няма разлика-и двете провеждат либерална политика.И нито ГЕРБ е дясна,още по-малко БСП е лява партия.Това означава-много нисък данък печалба от 10 процента,плосък данък от 10 процента,клиентелистки мрежи.Всичко това е в полза на едрите олигарси,които прибират огромни печалби ,а хората работят за по 500-600 лв на месец.Пенсионерите пък мизерстват.Единственото дясно управление у нас бе в периода 1997-2001г.Тогава данък печалба беше по-висок,нямаше плосък данък и нямаше корпоративни зависимости.Заплатите в държавният сектор се увеличаваха два пъти годишно.

 52. 52 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#51] от "mushashi":

  С понятията се злоупотребява много, наистина това създава объркване. Но не ми се губи енергия в терминологични спорове. Картинката която рисувам си мисля, че е от позицията на КЛАСИЧЕСКИЯ либерализъм.

 53. 53 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":До немалка степен заради "анализатори" като Дайнов ("ГЕРБ ще загуби с много..." седмица преди изборите, които ГЕРБ спечели), Смилов ("Защо Брекзит не успя?" в деня, когато Брекзит успя) и т.н. ситуацията е такава, каквато е. Според мен е добра идея да се сменят чат-пат анализаторите, когато се окажат неспособни да анализират. Не е ли логично?
  —цитат от коментар 19 на dogwoman


  Да разбирам ли, че Герб е спечелил, защото Дайнов е пророкувал, че ще загуби с много? Или че Брекзит успя, защото Смилов е писал, че няма да успее. Да твърдиш, че "ситуацията е такава до немалка степен заради анализатори", които в България четат една шепа хора, дори не е смешно.

 54. 54 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  [quote#51:"mushashi"][/quote]

  първо ,герб не е партия а групировка ,нямаща абсолютно нищо общо с либерализма или която и да е друга идеология ,просто поредният калпав полит проект на българската мутро олигархия

 55. 55 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Под вещото ръководство на Корни и в съавтворство със Станишев ли го е писал или над шише Миндянска отлежала

 56. 56 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1477 Весело

  Хейт?! Дрън-дрън...
  На това му се вика обикновен разврат...
  " Полегнала е Тодора" за всички, които я пожелаха...

 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Жянята отваря темата за Хейта-добре.Ама само мимоходом споменава ДСБ,докато те са основните носители на хейтърството в политиката.Иначе има напредък-вече не отича принадлежността на Таков към червения род Такови.Ама то всеки новоизлюпен автентипнодесен либерал е такъв-червено чадо.Самия Дайнов също,разбира се.

 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#33] от "mihail_p":

  Ттябва най-накрая да схванете,че целта на ДСБ не е да обединява,а да разбива дясното.Така отваря пътя на БСП към властта.Първо-обединвние с Дай,България жи отблъснало може би повече избиратели,от колкото ДСБ ще докара.И Второ-какво ще прави в парлсмента-щеше да трябва да се коалират с ГЕРБ или да стоят с БСП в опозиция-и в двата случая щяха да загубят.

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  Най ми е забавано как изведнъж ги подгони амнезията за РумънЦкия модел,за който Дайнов споменаваше във всяка статия...Сега мълчат като либерал-комунист на разпит...

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#39] от "dogwoman":

  Вълната от внуци е налице-те вече настъпват в БСП-такива са и Крумчо Зарков и Стоян Мирчев и онази студентка,която Среж представяше като възмутена от окупацията на Софийския през 2013-та

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#48] от "pag":

  Тв -тия 30 000-избирателите на Кънев и Бойкикев,са същите.Само се поинтересувайте каква е градската-интелигенция в София-почти цялата се състои в заселени в края на 40-те и през 50-те комунисти,заменили изселените хора от комунистите след 1944-та.Точно на тази " градска интелигенция" се дължи електората на ДСБ.,че и Дай,България.

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#53] от "Форд Префект":

  Разбирай,че заради такива шамани като Дайнов,чиито писания нямат никаква връзка с реалността,ДСБ стигна дъното.И продължава копаенето.

 63. 63 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2670 Весело

  До коментар [#53] от "Форд Префект":
  Да ти имам шашавата логика. Точно като оня във вица, дето ходел и ръсел сол срещу крокодили, а на въпроса защо ръси, като няма крокодили, отговарял "Ами няма да има крокодили, нали ръся".
  Не, нито ГЕРБ е спечелил, нито пък Брекзит се е случил заради Дайнов и Смилов.
  Просто показва колко безсилни са опитите им в анализа. И в синтеза, чини ми се, също.

  Доброто е заразно
 64. 64 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  "Взаимното изтребване на хората с идеите води до увековечаване на властта на хората със суджуците. Това е положението, ако човек се огледа наоколо с помощта на разума, а не – на страстите. "
  Днешният ден не е време на идеите, а е време единствено на парите. Идеите останаха далеч в миналото и сега царства една единтвена царица - парицата, както казваше Алеко. Няма какво да връщаме лентата назад и да си припомняме как са се делили и отцепвали партийните крила и групировки. Важно е да се отнемат парите на незаконно забогателите бандити и престъпници, което няма да стане, защото политическата класа не го иска. Тази политическа класа е абсолютно вредна за България и окопаването и във властта ще доведе страната до задънена улица.

 65. 65 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#51] от "mushashi":

  Малеей, как си увъртолил понятията :)

  Доброто е заразно
 66. 66 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ivan Tcholakov":
  Кажи ми дясна партия в развитите държави, която при управлението й е наложила 10 процента данък печалба и 10 процента плосък данък.Наистина няма смисъл да се изпада във фразеология-даваш ми пример за подобна партия и може да ми промениш мнението.

 67. 67 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "а бе представлявано от кресливи новодошли като Георги Марков, които настояваха за класов реванш срещу "комунистите". Знаех си че Женята не е съгласен на реванш срещу комунистите........ и вечно вие срещу ГЕРБ, единствената партия която може да натика комунистие в ъгъла...
  —цитат от коментар 27 на Jumbo Jet

  Ха-ха, нон сенс е агент Николай да зове за реванш срещу комунистите! Особено пък да го прави с днешна дата от гербавата камбанария, чийто вожд е доказан комунист!!!
  А опорката - ГЕРБ са единствените, които могат да натикат БСП в ъгъла, окончателно утече в канала след онзиденшните самопризнания на Бойку, че нарочно гербавите сте загубили президентските избори.

  “Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим. Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията.”
  С две думи - Гласуваш за ГЕРБ, получаваш БСП. Това е същността на последната “изповед” на премиера, че загубата на президентските избори е умишлена, което чистосърдечно и простодушно си призна Бойко Борисов на 29 юли 2017 г. във Варна.

 68. 68 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#34] от "hhhuuunnnn":Точно. Интересно дали ще последва и "трета вълна" от внуци след синовете или имаме някакъв шанс все пак.
  —цитат от коментар 39 на dogwoman

  Е, тя и сега си следва. Лилито Павлова не ви ли стига за пример.
  Тъй че, не, нямате шанс гербавите с всички тия крадливи комунета начело.

 69. 69 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#47:"Dimiter Tsvetkov"][/quote]

  Това е напълно разбираемо - кучки да хобичат суджучки!

 70. 70 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#66] от "mushashi":

  В развитите и нагълтали се с дългове страни днес дясна партия няма да намериш.

 71. 71 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Надявам се коментарите под тази статия не са представителна извадка, че иначе не в ЕС, а като васална държава на Пакистан ни е мястото.И тогава вече спокойно суджуците ще се раздават на горното ниво, а на долното всички ще обясняват на внучето как съседите са тайни комунисти.
  —цитат от коментар 50 на patilanskomeze


  Да не намесваме Пакистан или, ако го правим, то поне да вземаме пример от тях!

  "Върховният съд на Пакистан отстранява премиера от длъжност"
  "Върховният съд на Пакистан постанови да бъде отстранен от длъжност премиерът Наваз Шариф по подозрение в корупция.

  Съдът взе решението си в резултат на разследването „Панама пейпърс” от април 2016 г., когато панамска юридическа фирма публикува документи, които разкриват, че двамата синове и дъщерята на Шариф тайно са притежавали най-малко три офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови.

  Разследването установи, че семейството на Шариф не може да отчете откъде притежава голямото си богатство. Съдът нареди и да започне наказателно разследване срещу премиера и семейството му."
  http://btvnovinite.bg/article/svetut/varhovnijat-sad-na-pakistan-otstranjava-premiera-ot-dlazhnost.html
  Е, и тука може би ще стане, но като се произнесе Върховният съд ....... на САЩ!

 72. 72 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#33] от "mihail_p":Ттябва най-накрая да схванете,че целта на ДСБ не е да обединява,а да разбива дясното.Така отваря пътя на БСП към властта.
  —цитат от коментар 58 на yanne

  Янко, засега единственият, който отваря пътя на БСП към властта е бай ви Х..
  Това по собствените му простодушни самопризнания от преди седмица във Варна.
  Бойку - “Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим. Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията.”
  Гласуваш за ГЕРБ, получаваш БСП. Това е същността на последната “изповед” на ваш Бойку, тролче гербаво!!!

 73. 73 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4295 Весело

  ,,...В крайна сметка всеки, който дори с микрон кривне от "правата вяра" (да не говорим – ако сбърка) бива пометен от цунами хейт. Ако не вярвате, питайте Иво Беров. Дори да не си "направил" нищо, можеш да го отнесеш заради брата на дядо си; ама Кристиан Таков за това вече не може да го питате.....,,

  Е па теби мое та питами за тейка ти и теби. Как така от върл комунистин ти стана афтентично десен и на деснити гуру.

 74. 74 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Положението е отчайващо. Всички са комунисти. Първата вълна - БСП, втората - ГЕРБ, третата - "Нова България". Всичко е загубено, десни приятели.

 75. 75 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1479 Весело

  :Тв -тия 30 000-избирателите на Кънев и Бойкикев,са същите.Само се поинтересувайте каква е градската-интелигенция в София-почти цялата се състои в заселени в края на 40-те и през 50-те комунисти,заменили изселените хора от комунистите след 1944-та.Точно на тази " градска интелигенция" се дължи електората на ДСБ.,че и Дай,България.
  —цитат от коментар 61 на yanne


  Познавам доста от тия екземпляри - второ поколение граждани, родени по конфискуваните жилища около центъра на София, "дадени" на родителите им за заслуги като обслужващ персонал на големите партийци.
  Нали са отраснали по жълтите павета и завършили езикови гимназии, от време оно се имат за "аристокрация".
  Сега са средни и дребни държавни/общински служители с огромни претенции и мижави възможности.
  Мразят комунистите, но не за друго, а защото на времето неистово им завиждаха и страстно копнееха да са на тяхно място.

  Знанието е сила, информацията - власт
 76. 76 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#51] от "mushashi":

  ,,....Заплатите в държавният сектор се увеличаваха два пъти годишно....,,

  А при управлението на тройната със социален министър г-жа Масларува пенциите са увеличаваха два пати в годинта и в краят на управлението им пенциите беха преизчислени

 77. 77 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#72] от "choss":

  ,,...Гласуваш за ГЕРБ, получаваш БСП. Това е същността на последната “изповед” на ваш Бойку, тролче гербаво!!!,,

  Е па ни гласуваш за афтентично деснити саниранито на панелкити продължава. Щот и Раданча и Ицата в праф текст гу казаха, чи спичелат ли изборити санираниту на панелкити спира и парити са насочват в борба с корупциятъ

 78. 78 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#47] от "Dimiter Tsvetkov":

  ,,ГЕРБ форевър! Понеже всички тук сме суджуци или мечтаем да станем такива. А дамите пък са суджучки. ,,

  Ма аз па кат глеам сите афтентично десни са изредиха на суджука на ГЕРБ,ся и Дайноф са мъчи да са натамани

 79. 79 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Да, НО!
  подобна на описаната картинка е политиèската картина в България още преди 150 години - в периода на нашето "Възраждане". "Млади" против "стари", демократи срещу либерали срещу социалисти срещу замеделци и т.н. и т.н.
  Според мен сме генетично повредени.

 80. 80 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#74] от "krummm":

  Да, точка трета от тезите на Пеефски!
  Всички са маскари!

 81. 81 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Не можех да спя спокойно докато не разбрах,че Дайнов е прочел Чарлз Тейлър (в книгата Hegel and Modern Society). Как успява да публикува пасквилите си, в които постоянно state the obvious (явно английският му е на ниво защото вместо омраза използува "хейт") не ми гомпобора главата. Освен ако не е платена публикация разбира се.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 82. 82 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  Модела Кой ,........ http://www.segabg.com/pic/12407/846657-l.jpg

 83. 83 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#75] от "pag":

  Точно.

 84. 84 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3856 Весело

  До коментар [#82] от "keko2":

  Чаках Сашо Дончев-Сега,да ми разясни модела Кой....

 85. 85 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ivan Tcholakov":

  Хахаха.Значи само Боко-бодигарда на Тодор Живков е десен.А в развитите държави няма десни партии.

 86. 86 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#21] от "lustmord":

  тоз дичев чете ли го някой?
  само глупости ръси!
  А Левчев също го прескачам, но понякога загубвам минута - две.

  А днес авторът се е олял здраво: простотията да ни обяснява с "ге;ермансия философ Хегел " и Филип Димитров някога бил "джентълмен"!?!!
  Некадърен интелект с люлеещо се между половете съзнание. На такъв дадохме властта и икономиката! Умен народ?!?!

  Сидо
 87. 87 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Не можех да спя спокойно докато не разбрах,че Дайнов е прочел Чарлз Тейлър (в книгата Hegel and Modern Society). Как успява да публикува пасквилите си, в които постоянно state the obvious (явно английският му е на ниво защото вместо омраза използува "хейт") не ми гомпобора главата. Освен ако не е платена публикация разбира се.
  —цитат от коментар 81 на paul_proteus


  Точно така, в Оксфорд се е научил на английски на ниво "хейт" и зорлем го накараха да прочете една книга на Тейлър.
  Добре че сте вие да задавате стандарт. Освен ако не е платен стандарт, разбира се.

 88. 88 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#85] от "mushashi":

  Тук е ясно. Почваш от 2009 година е гледаш година по година за България външен дълг, размер на държавния бюджет, колко дни работиш за държавата и колко за теб. Тенденции като за дясна политика няма да видиш.

  Гледаш числа и графики и си оправяш понятията. Айде, чао.

 89. 89 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#85] от "mushashi":Тук е ясно. Почваш от 2009 година е гледаш година по година за България външен дълг, размер на държавния бюджет, колко дни работиш за държавата и колко за теб. Тенденции като за дясна политика няма да видиш.Гледаш числа и графики и си оправяш понятията. Айде, чао.
  —цитат от коментар 88 на Ivan Tcholakov


  Оправяй си ти понятията.Гледаш размера на данък печалба,плоският данък и неговият размер,най-ниски минимална и средна работна заплата в ЕС,най-ниски пенсии,огромна емиграция и се сещаш,че това няма как да е дясна политика.Дясната политика не гледа само интересите на бизнеса,но и на работниците и служителите,а и на всички живеещи в държавата.Като е толкова прекрасна политиката на нисък държавен дълг и ниски данъци защо над 1 милион българи са отишли в държави,където има по-високи данъци и по-висок държавен дълг?А пък хора от тези държави не напират да имигрират тук.

 90. 90 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#85] от "mushashi":Тук е ясно. Почваш от 2009 година е гледаш година по година за България външен дълг, размер на държавния бюджет, колко дни работиш за държавата и колко за теб. Тенденции като за дясна политика няма да видиш.Гледаш числа и графики и си оправяш понятията. Айде, чао.
  —цитат от коментар 88 на Ivan Tcholakov


  Ако искаш можеш да гледаш и разбитите пътища,мизерните болници и другите държавни учреждения,факта,че в много населени места няма канализация и ще се сетиш,че това няма как да е дясна политика.

 91. 91 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  До коментар [#28] от "dogwoman":

  Съгласен. За мен още вторият опит е обречен на провал. Не може да очакваш различен резултат, ако правиш все едно и също...
  Приказката, че не може да влезеш два пъти в една и съща вода не е валидна за основни, за стратегически решения. Оправдания винаги има и те винаги са след като се обърне каруцата.
  Десните трябва да надмогнат егото си и надменността си. Не трябва да станат всеядни (опортюнисти), но е необходимо обединение за няколко основополагащи неща.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Правилно казано за политиканите реститути "Дребни, яростни създания, изяждащи се едно друго в капка вода..."

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  До коментар [#34] от "hhhuuunnnn":

  :) Анализатори има - трябва някой да ги чуе :)
  Лидерите си избират идеите и анализаторите, които им ги поднасят като изпълнена поръчка ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  До коментар [#47] от "Dimiter Tsvetkov":

  Който ги обича - да са му честити ГЕРБ и суджучетата :)
  Другите от България минават на прошуто, хамон, или айсбайн :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  До коментар [#53] от "Форд Префект":

  Анализаторите са си ок. Те не вземат решенията...
  Лидерите са тези, които трябва да се сменят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 96. 96 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#90:"mushashi"][/quote]

  Оо, не е.

 97. 97 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#90:"mushashi"]
  —цитат от коментар 96 на Ivan Tcholakov
  Оо, не е.[/quote]

  В съвремието не можеш да посочиш десен политик,но я кажи поне в исторически план кой десен политик е въвел 10 процента корпоративен данък,плосък данък от 10 процента,ниско заплащане на труда,минимални пенсии,неподъдржани пътища,болници,училища.Щото ако не можеш да посочиш такъв,то явно това не е дясна политика.

 98. 98 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#97] от "mushashi":

  Нали това казвам, не търси десни политици. В условията на "държавата на благоденствието" такива няма.

  Имаш преки, косвени, пропорционални, прогресивни данъци, имаш такси и други държавни приходи. Събираш ги в един кюп - държавен бюджет и гледаш колко е голям. Това са пари, които политикът решава как да похарчи вместо тези от които ги е взел. Левият политик иска повече, десният - по-малко. Каква ще е структурата на данъците е второстепенен въпрос на конюнктура, в крайна сметка, важен е делът на държавата в икономиката.

  Когато този дял на държавата в икономиката е голям, възниква въпросът за качеството на инвестиционните решения. Имаш прахосничество, имаш грешно направени инвестиции, имаш изтласкан от държавата жизнеспособен частен бизнес, имаш загуба на конкурентоспособност. И разбира се - кражби. За болници, училища и пътища - можещ да се досетиш сам за резултата. Не знам като какъв се самоопределяш, виждам само, че преразпределението много те вълнува.

  И защо, по дяволите, пенсиите да трябва да зависят от политически решения?

  И така, имаме голяма държава, да видим какво е поведението на останалите играчи. Всеки човек и всяка фирма искат да намалят риска за себе си. При голяма държава, (да разбираме голям работодател, големи по обем субсидии и обществени поръчки) това намаление на риска привидно ефективно може да стане ако имаш "връзки", а ако си голяма фирма - чрез директно въздействие върху държавното управление чрез подставени хора. Да се стремиш да си ефективен на пазара е по-малко значима цел. Оттук идва разбухването на администрацията, корупцията и фактът, че много нови фирми не оцеляват и година. В крайна сметка, като всички си мислят, че са големи тарикати да бъдат клиенти на държавата, ще видят, че са станали нейни заложници. Всичко това ще си го платиш по линията на високите данъци и гербаджийски такси, високите монополни цени, и скапаното качество.

  Не ми излизай с номера "дай ми примери", аз ти говоря за смяна на парадигмата, промяна на културата при самите нас. Имена в историята не са важни, при демокрация политикът скача според избирателя.

  Но демонтажът на "държавата на благоденствието", която ние наричаме социална държава ще иска 30 години, защото вече сме заложници, много е сложно. Много от дейностите, с които държавата сега се е ангажирала трябва постепенно и внимателно да се приватизират. Ето ти я целта на дясната политика. По-добре е аз да си държа парите да бъда акционер в нещо, което носи обществена полза, отколкото да дам същите пари на чиновници и крадци.

 99. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4204 Весело

  Дайната пак се е объркал. Хейт има, но не той е основният проблем. Неговите хора нямат добри идеи, с други думи говорим за пълна политическа некадърност....
  —цитат от коментар 9 на Lemmy


  Я дай пример за добри идеи от хората дето не са негови (на Дайнов), та и ние да видим що е кадърност!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4204 Весело

  Суджукът прави силата.
  —цитат от коментар 11 на Котаракът на Шрьодингер


  Значи не трябва да се казва "Нека силата да е с теб", а "Нека суджукът да е с теб"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK