Борисов: "Няма по-добри от нас"

Премиерът Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Премиерът Бойко БорисовКоментарът на Ясен Бояджиев е за "Дойче веле"


"Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това изпълним ли го като програма, аз мисля, че ще се случат доста по-добри неща." Така премиерът окуражава и мотивира министрите си малко преди те да приемат Програмата за управление на правителството за периода 2017 - 2021 година.


Онези, които му вярват безрезервно и наистина не виждат алтернатива, вероятно въобще няма да си направят труда да погледнат тази програма. А и да я погледнат, сигурно ще останат напълно удовлетворени от забележителния ѝ обем – правителството обещава да изпълни 902 мерки в преследване на 236 цели, конкретизиращи 65 приоритета в 20 области.
Предлаганият тук най-общ прочит на програмата е за останалите - които не приемат всичко на доверие и знаят, че алтернатива винаги има. Които се питат дали този път страната няма да свърне по някой алтернативен път и дали пък няма забатачените реформи най-после да тръгнат.


Много общи приказки


Големият обем няма да ги улесни да намерят отговорите на тези въпроси. Напротив. След упреците, че оповестените отначало приоритети на коалиционното управление са прекалено кратки и неясни, с подробната си програма управляващите са отишли в обратната крайност. От което съдържанието не е спечелило кой знае колко. Такъв документ, разбира се, не може да бъде докрай конкретен, но общите приказки на места са доста в повече, така че не е ясно какви точно са намеренията на авторите и дали просто не са търсили "бройка" с мерки, чието изпълнение трудно се поддава на измерване и лесно се отчита. Мерки, които всъщност описват всекидневната дейност и се подразбират от само себе си. Когато например целта ти е "присъединяване на България към Шенген и еврозоната", е излишно да обещаваш "активни действия с цел присъединяване...". Едва ли има и смисъл да отхвърлиш няколко бройки, като обещаеш "ефективно противодействие на престъпни структури, специализирани в..." (всички основни видове престъпна дейност), след като така или иначе това ти е работата. Същото е и когато предвиждаш "създаване на организация за ефективно разследване на всеки установен случай на корупционно деяние". Въобще на моменти програмата прилича на дневник, в който ученик обещава всеки ден да се храни по три пъти, нощем да спи, а денем да ходи на училище.
Един от вицепремиерите патриоти обяви, че се гордее с липсата на чуждици в програмата, но явно не я е чел внимателно. Така или иначе обаче в наукообразно формулирани "мерки" като "подкрепа за националната полицентрична мрежа, чрез интегрирани инвестиции..." и "разширяване обхвата на обществения дискурс по темите, свързани с..." най-малкият проблем са чуждиците.


Набива се на очи и непрекъснатото позоваване и препращане към всевъзможни стратегии, планове за действие, годишни планове, пътни карти, които (главно в бъдеще време) повече ще се анализират, оптимизират, актуализират, разработват и приемат, отколкото да се изпълняват.
Има, разбира се, и раздели в програмата, които са изписани строго конкретно. Не е чудно, че най-яркият пример сред тях е транспортната политика. Тъй че, ако не друго, и третото правителство на този премиер се очертава като правителство на магистралите.


Патриотизмът и популизмът - под контрол


Общите приказки в програмата имат и една много добра страна – приноса на по-малкия коалиционен партньор, чието присъствие в управлението поначало будеше сериозни опасения, почти изцяло се вписва в тази категория. Разбира се, сред основните принципи на управлението е попаднало "съхраняването и развитието на националната идентичност" (какво включва тази идентичност, слава Богу, не е формулирано), а на немалко места в текста се срещат неща като "патриотичното възпитание на младежта", "възпитаване на основни национални ценности", "повече родолюбие в училище" и т.н. Но като цяло апетитите на националистите са под контрол, предимно на реторично ниво и без почти никакви конкретни ангажименти. С изключение може би на цели и мерки като "поддържане на българската идентичност, език и култура в традиционните и новите български общности в чужбина", "подобряване ефективността на процесите по предоставяне на българско гражданство", "въвеждане на военно обучение в училище" (което и без това съществува). Очевидно под влияние на патриотите се предвижда "разширяване на възможностите за доброволна военна служба", но финансови анализи и конкретни разчети липсват. Показателно е, че от любимата за някои от тях идея за връщане на наборната военна служба (която, освен че няма защо, няма и как да бъде реализирана) е останало само обещанието за "стартиране на широк обществен дебат по темата".

Въобще, може би най-силната част на програмата е липсата (освен на чуждици) на някакви нови и съществени популистки забежки, еднозначното (поне на думи) и стриктно придържане към евроатлантическата принадлежност на страната със стремеж за по-нататъшното ѝ интергриране, и твърдата финансова и фискална дисциплина.


Реформи под въпрос


От друга страна, отново най-сериозни съмнения и опасения в програмата и на това правителство пораждат реформистките му намерения и възможности.


Съдбата на някои от реформите предварително изглежда обречена, също като при наборната военна служба. Например обещаното "започване на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса" отново е понижено само до "иницииране на обществен дебат относно моделите и средствата за постигането" ѝ. Тоест, дебатът, който поне 10 години не е спирал, ще започва отначало. Въобще след героичните, но, общо взето, безплодни напъни в предишния мандат се забелязва липса на ентусиазъм за реформи в някои сектори – не само в здравеопазването, но и в МВР, да кажем.

Същевременно голяма част от предвидените реформи представляват повторение на дежурните ангажименти от управленските програми на предишните две правителства на управляващата партия. Те отдавна можеше и трябваше да бъдат изпълнени, но не са. А при липсата на конкретни разчети, графици и обосновки няма никакви гаранции, че ще бъдат. Например либерализацията на енергийния пазар. Или диверсификацията на газовите маршрути и доставки. Трите газови връзки със съседните страни трябва да заработят до 2020-а, но две от тях още нямат дори пълни предпроектни проучвания, а за връзката с Гърция се говори 10 години, но дори още не е обявен търг за избор на изпълнителя ѝ. В тази графа е и прословутата административна реформа в частта ѝ за електронното управление. В програмата за кой ли път се говори за електронно правителство, електронно здравеопазване и правосъдие, за довършване на единната информационна система за противодействие на престъпността – все неща, за които в последните 10-15 години бяха похарчени милиони, но напредъкът е доста скромен.


Най-разочароваща е т.нар. съдебна реформа, която при новото правителство навлезе в поредната си фаза на имитация и вече дори усилено се изпълнява. Като набързо приетите поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, които изпълняват прокламирания приоритет за "гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт" изцяло според рецептите на главния прокурор.
Това, разбира се, не е новина. Никой не е и очаквал друго. Въобще, в публикуваната най-после програма на правителството изненади няма.


"Слава Богу", биха казали онези, които се притесняват, че страната може да бъде отклонена от досегашния си стратегическия път на развитие. "Лошо", биха казали очакващите истински дълбоки реформи.


Успокояващото и за едните, и за другите е, че може и да не се "случат доста по-добри неща", както смята премиерът. Но пък можеше да е и по-зле.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1682 Весело

  И магнолиите на Бойко са най-хубавите в цялата страна! Не, в цялата вселена са най-хубавите!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Весело

  Няма какво да говорим - вие гербавите сте номер 1 !!!
  Да, ама НЕ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Неутрално

  Само 12% от българите искат предсрочни парламентарни избори - и то в далечно бъдеще!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "Моа Преател Тайпи":

  Отдела, тоа профил с каква целева група е? То е аватар, то е ник, то е чудо

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Еее мии ....Вярно дума Борисов

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Май е умряла циганката( АЗИОМ) която ги хвалеше !!!

 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Мисля че предпоследният абзац отговаря на действителността.За добро или за лошо не съм сигурен.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#7:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  Баа, стягат? Комунделите не са свикнали да работят.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Германските власти са ни приятели (еле пък Ангелина и Шойбле), пък Дойче Веле постоянно ни критикуват? Алоо, ДВ, една добра дума за ГЕРБ и Борисов няма ли да кажете? Нищо хубаво ли не сме направили? Чудна работа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Ако имаше по-добри, досега задкулисните ръководители да са ви сменили.
  Схемата е перфектна. Гласуваш за Бойко- управлява те Цвъко-печелят групата "Пеевски" и другите назначени бизнесмени. Който вярва на ГЕРБ- чака и се надява на някаква програма. Който не вярва на ГЕРБ- какво от това. Важното е да не се споменава нищо за контролираните медии и ограбените фирми.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  "няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата."
  Добри, колко да сте добри, щом всеки ден има недоволни по улиците. И не знам, каква програма изпълнявате, когато до вчера нямаше никаква.

 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дойче Веле, къде е онзи проницателен анализатор Петър Атака Константинов? Пуснете го по пистата малко да се посмеем!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 334 Разстроено

  Все едно слушаш Тодор Живков на пленум на ЦК...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Наистина няма нищо конкретно и освен споменатото, над главите ни висят като дамоклев меч разните не споменати мераци, за инвеститори и Белене, за газови хъбаве и други подобни задкулисно движени проекти, докато в някакъв момент се окаже че дължим едни милиарди.
  Подобна е ситуацията и около КТБ, където тепърва може да се окажем тежки длъжници, заради действията и бездействията на най-добрите и техните приятели в сянка.
  Та ако се сбъдне прогнозата, че нищо особено няма да се случи, може да считъаме че сме извадили късмет, а дали сме си взели поука...не съм сигурен.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  Еха, умря циганката, която те хвалеше.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#14] от "oporna_to4ka":

  .... Нищо хубаво ли не сме направили? .....
  —цитат от коментар 14 на oporna_to4ka


  Не, не сте. Помислете добре и си отговорете: има ли едно единствено добро нещо, което да се е случило в България благодарение на управлението на ГЕРБ и с личното участие на Бойко Борисов? Поне едно! Че поразиите са безброй....

 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Пилетата се броят на есен. Как се изпълнява програмата ще се види най-рано след година.

 25. 25 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  По всичко изглежда че програмата не е нищо повече от общи алабализми съчетани с лозунги познати ни от близкото минало. Политическа програма звучи така - поставяме си за цел да вдигнем коефицентът на заетост с еди колко си пункта, да снижим безработицата с толкова си процента, да олекотим административната тежест с такова си число, да се започне борбата с демографската криза, да търсим равновесие в капиталобите разходи които държавата прави, да вдигнем образованието и т.н. Всичко това съчетано с описването на конкретни мерки, критерии и бюджет. Ще минат още доста годинки и много вода ще трябва да изтече за да са научи българинът да разпознава кадърни политици и програми, а до тогава, овчите душици ще продължават да гласуват за поредния "месия".

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 774 Неутрално

  На мястото на анализаторите бих направил едно сравнение от правителствата на Костов, царя, тройката и Бойко. Кой каква програма е имал и какво е изпълнил, по точки и %-ти. Че Бойко няма алтернатива, няма, ако имаше, Радан щеше да е премиер, а от протестна мрежа, Асен и Цонка щяха да си хвърлят шапките. Тогава щеше да се направи сравнение дали реформите са това, за което пишат медиите и опозицията и дали БГ щеше да цъфне от това. Аз си мисля, че при провал на евентуално правителство на тия образи, те биха се оправдали пак с ББ, че им е подлял предварително вода при кабинети 1,2 и 3.

 27. 27 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "Един препатил":

  Тебе не помня да съм те майтапил? К'во толкова си препатил?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Весело

  Единственият + на програмата е,че няма чуждици , и че никой не я чете и не чака да се изпълни.

 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 926 Неутрално

  "Борисов: "Няма по-добри от нас""

  Ако това е истина - о, бедна ми , Българийо ...
  Ако не е истина - о, бедни ми Рапоне ...

  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Няма по-добър от Него в ... снишаването. Освен, може би Тато.

  Програмата я забравете.
  Такива управления като неговото могат да траят 30 години (говорим за Бг, все пак), а след тях ББ ще е велик поне колкото Тато.

 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Българите, дето пишат за DW, къде живеят всъщност? В БГ или в Германия? Като им гледам писанията, май не живеят в БГ. Прилича на посъбрано от прочетеното тук и там!

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5220 Неутрално

  Борисов наистина вече не може да изненада никого...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И каква е алтернативата, че не пише в статията? А, сетих се, комуноидното отроче Бойкикиев, кака Цонка и Радка Кънчовица. Не, мерси. Предпочитам ГЕРБ и Борисов.

 34. 34 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 230 Весело

  Човек, който твърди, че няма по-добър от него е кандидат за психиатрията.....

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на Любомир Байрактаров
  Любомир Байрактаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За качествата на програмата може да се оцени по един критерий-брой/процент на напускащи страната млади хора за траен престой навън.

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Фалете ме уста, оти ке ви серам!

 38. 38 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 814 Весело

  До коментар [#14] от "oporna_to4ka":
  Да, имаш основание да се чудиш. А защо не сте свършили никаква работа/за обществото, не за Боко и компания/ е ясно и на природонаселението веке. Първо, защото не искате. Второ, защото не можете.

 39. 39 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Няма по-добри от нас в баламосването и лъгането.
  И В КРАДЕНЕТО, естествено.

 40. 40 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тази програма се прави преди избори, за да могат хората да изберат между различните платформи. Трябва да е по-сбито, да може да се съебере на 2 листа и да съдържа конкретни цифри. Нека си имат вътрешни анализи за постигане на обещаните цели, но обществото трябва да сравни какво от обещаното е изпълнено. Не е сериозно да говорят, че приоритет им е инфраструктурата защото под това ГЕРБ разбира ремонти на пътища, а избирателят си представя безконечни магистрали. И изобщо, магистрали не могат да бъдат приоритет на която и да е държава по света. Никое правителство, допреди Борисов, не се е хвалело, че ремонтира и строи пътища защото това е една миниатюрна част от всички задължения на управляващите. Питам - защо им е на ГЕРБ програма, при положение, че 3 пъти управляват без да са разписали черно на бяло какво ще правят?

 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3996 Весело

  “От друга страна, отново най-сериозни съмнения и опасения в програмата и на това правителство пораждат реформистките му намерения и възможности.”

  Тази коалиция никога не е заявявала подобни ангажименти!
  Такива мантри каканижеха онези приятелчета на автора, които твърдо ги ритна коня в челото!

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Кои са по добри в момента от тях?

 43. 43 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иван Иванов":

  Е, човек каквото сам си направи, никой не може да му го направи.

 44. 44 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Не е Борисов виновен, той Толкова си може, ама ние защо го търпим ... терминал 2 и спирам да се ядосвам

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 45. 45 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1029 Гневно

  Скоро ще има предсрочни избори, на които електората пак ще избере Боко. Щото няма алтернатива. Такива алчняри като СДС няма втори. Имаха златен шанс.

 46. 46 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Няма по-добри от вас в слугинажа към САЩ, Брюксел и Меркел ...
  —цитат от коментар 2 на wix09528776


  Де да беше така, а то от устата на Бойку само лодки, платноходки /да не дразним Путин/, газови хъбове и АЕЦ БелЯне се чуват!
  Руски суджуци, мила моя майно льо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK