България на 5 континента

България на 5 континента

© Надежда Чипева, КапиталПогрешно е да възприемаме България просто като парче от територията на Балканския полуостров. От 27 години тя е реалност, която се простира отвъд граници, океани и континенти.


Днес България е човешки потенциал на 5 континента. Живеещите и работещи в чужбина българи са около 2,5 милиона души по преценка на дипломатическите ни представителства от 2011 г., а според данни, цитирани в печата - и повече. За сравнение, броят на заетите в българската икономика е 3,03 милиона души. Иначе казано, броят на работещите в България и на работещите в чужбина е приблизително еднакъв.

Работещите извън България българи почти винаги издържат не само себе си в чужбина, а и семействата си в България. Често помагат и на приятели. Особено разпространена е тази тенденция сред хората в малките населени места.

Десетки хиляди деца в България се отглеждат от баби, дядовци, лели и чичовци, докато родителите им са на гурбет в чужбина. Обикновено хората решават да заминат за няколко години – за да направят ремонт на покрива на къщата или просто за да могат да осигурят достоен живот и добро образование на децата си, докато очакват икономическата ситуация в района им да се подобри. Но нерядко остават там дори и след като децата им завършат университет, за да може да подпомагат финансово отглеждането на своите внуци.

Втората България – най-големият чуждестранен инвеститор у нас

Българите в чужбина са от изключително значение за българската икономика. От 1 януари до 31 август 2016 г. над 1 милиард лева е сумата, изпратена от работещи българи на техните близки в България. Това са средства, които непрекъснато постъпват в българската икономика и благодарение на които местните хора на практика живеят доста по-достойно, отколкото биха могли да си позволят.

За сравнение, на 1,527 милиарда лева се равняват преките чуждестранни инвестиции в страната за същия период. Най-много са парите, които постъпват от българите в Съедините щати, Испания и Гърция.

Българите в САЩ

На територията на Съединените щати живеят около 400 000* български граждани, като повечето са емигрирали през последните 27 години. Това е повече, отколкото град като Варна.

Именно емигрантската вълна към САЩ се асоциира с така нареченото "изтичане на мозъци", тъй като значителна част от българите в "страната на неограничените възможности" са висококвалифицирани специалисти. Най-много българи в САЩ живеят в щатите Калифорния, Илинойс, Ню Йорк, Флорида, Охайо, Мичиган и Вашингтон.

Българите в ЕС

Кралство Испания е втората държава извън страната, където живеят най-много българи. Също като при българите в САЩ, "голямото преселение" натам започва с падането на тоталитарния режим. Особено голяма е емигрантската вълна към Испания в началото на 21 век, но отслабва със започването на световната финансова и икономическа криза през 2008 г., отразила се изключително тежко на испанската икономика.

Понастоящем по официални данни към 1 юли 2016 г. там живеят 129 213* българи. Но по неофициални данни българите в Испания са около 250 000* души. Те работят основно в туризма, услугите и земеделието. Това означава, че в Испания има един български град с мащабите на Русе. Най-голям е броят на българите във Валенсия – около 40 000. Към 2015 г. 30 000 българчета са ученици в Испания – повече, отколкото в повечето български общини.

Гърция** е третата най-предпочитана страна. Там живеят около 150 000 българи, които са заети предимно в туризма, земеделието и услугите. Толкова е населението на Стара Загора например. Приблизително толкова е и броят на българите в Германия. Едно на всеки 5 деца в Германия през 2015 г. е родено от майка с чуждестранно гражданство. 4202 е броят на българчетата и полубългарчетата, родени от български майки в Германия само през 2015 г., сочат данните на "Deutschland Statis". Това означава, че през 2015 г. на ден в Германия са се раждали средно по 12 българчета.

В Италия живеят между 110 000 и 120 000 българи* по преценка на посолството на Република България в Рим. Но според неофициални източници броят им е над 161 000 души. Това е един български град с мащабите на Плевен. Италия е най-предпочитаната дестинация за емиграция от хората от Северозападна България.

В Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия към декември 2016 г. са включени в заетостта около 71 000* българи. А броят на родените в България, но пребиваващи в Обединеното кралство, е 83 000 души (приблизително колкото един град като Добрич). Най-много българи са съсредоточени в столицата Лондон.

Във Франция живеят между 20 000 и 25 000 българи* (приблизително колкото в град като Велинград ), а в Австрия техният брой е 20 000* (колкото в град като Самоков).

Българите извън САЩ и ЕС

Значително големи български емигрантски общности има още в Аржентина (поне 14 000* българи и аржентински граждани с българско потекло, колкото в град като Попово), Канада (30 000*, колкото в град като Карлово), Бразилия (3000*, колкото в град като Калофер), Русия (24 038* според последното преброяване на населението в Русия през 2010 г., колкото в град като Севлиево), Южна Африка (20 000*, колкото в Харманли) и Австралия (4532* души в Австралия са обявили, че имат български произход, по данни на австралийските власти от 2011 г.).


Извън Европейския съюз и САЩ най-много български граждани живеят в Турция**. Повечето от тях са напуснали страната в резултат от т. нар. възродителен процес и отварянето на границата с Турция за желаещите да напуснат страната български турци през 1989 г. Според различните източници, броят на българските изселници в Турция варира между 326 000 и 480 000 души, като повечето от тях са запазили своите духовни, културни и роднински връзки в България и до днес.

Тема по време на избори
"Българите в чужбина" обаче е тема, по която се спори по време на избори и след това - дали и как да могат да гласуват и на кои партии това е изгодно.


След последните парламентарни избори някои политици заговориха за идеята само трайно уседналите в България български граждани да могат да гласуват, за да се избегнат опитите за "чуждо влияние" в българската политика. Съображенията на някои политици вероятно са основателни. Но "уседналостта" ще лиши милионите живеещи в чужбина българи от правото им на глас и без съмнение ще допринесе за скъсването на духовните им връзки с България. Никак не е би било справедливо тъкмо те да бъдат потърпевшите.


*Посочените със звездичка данни са предоставени на автора след отправено запитване по Закона за достъп до информация към Министерството на външните работи на Република България (МВнР). Не всички български граждани се регистрират в българските дипломатически или консулски представителства, поради което МВнР не разполага с официални статистически данни за броя на живеещите в чужбина български граждани във всеки един момент. Предоставените от МВнР данни имат по-скоро характер на оценка, отколкото на официална статистика. Данните не са точни, а приблизителни. Те нямат претенции за актуалност или достоверност.


* *МВнР не разполага с данни за броя на живеещите в Турция и Гърция български граждани.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Айде пак гръмки цифри - 2.5 - 3.0 милиона българи зад граница пък накрая на последните избори бяха гласували всичко на всичко 110 000...

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 642 Неутрално

  То и в Сащ по потекло 50 милиона са англичани, 50милиона немци, 30 милиона италианци... пък в статистиката на Италия, Германия не фигурират като техни граждани..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Човек емигрирал преди 20 години е вече половин българин, идва при роднини веднъж на 1, 2 , 3 години, къщата , колата, пенсионната и здравната застраховка са му извън БГ.
  Децата му са вече 1/4 българи, всичко им е там, само роднини в БГ. Като умрат баба и дядо, я доидат в БГ на 5-10 години веднъж, я не.
  Внуците - само ще знаят баба им и дадо им някога са дошли от България, и повечето никога няма да видят БГ наживо.

  Тоест - това не е ресурс на които може БЪлгария да разчита.

 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 985 Неутрално

  По тази логика в България измежду 7 млн. души жвеят 1,2-1,3 млн. около руснаци съгласно последните избори за парламент (гласове за БСП+част от тези за ПФ).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  И естествено че е невъжможмо да им 2.5 българи работещи извън БГ.
  7 милиона има тук, от 8.5 към 1989 година , тоест навън са излезли между милион, милион и половина. От тези 1 - 1.5 милиона, не всички работят.
  Един 35 годишен емигрант 1990 година, вече е на 62 и отива към пенсия, ако вече не е пенсионер. Има починали хора, и т.н.

  Надали има е един милион постоянно работещи извън БГ, в смисъл вече заселили се траино някъде.

 6. 6 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  То и в Сащ по потекло 50 милиона са англичани, 50милиона немци, 30 милиона италианци... пък в статистиката на Италия, Германия не фигурират като техни граждани..:-)
  —цитат от коментар 2 на ostin22


  Цялата статия е насочена към една от идеите които се прокарват тук - БГ да се управлява в по-голяма степен отвън, като се увеличи тежеста на външни фактори за сметка на вътрешните.

  Затова се и слави колко е хубаво да име емигранти , и колко са те важни за БГ.

 7. 7 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Айде пак гръмки цифри - 2.5 - 3.0 милиона българи зад граница пък накрая на последните избори бяха гласували всичко на всичко 110 000...
  —цитат от коментар 1 на lustmord


  Ако се въведе електорнно гласуване, както се агитира от някои кръгове, може и милион извън БГ да "гласуват".
  А дали са гласували наистина, никои няма да знае. Зависи от това кои държи софтуера за броенето.

 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  .... мноооого повече са (българите - работещи в чужбина) ... за съжаление!!!
  Някои ( и те вече не са никак малко) даже са се установили и не им минава през ум, да се връщат ... :(

  “Политиката“ (по скоро - “политиците“) ни, направиха всичко възможно и невъзможно, това да се случи!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Десетки хиляди деца в България се отглеждат от баби, дядовци, лели и чичовци, докато родителите им са на гурбет в чужбина."
  кой ли им плаща ЗО , образование , пенсии ....
  "Българите в чужбина са от изключително значение за българската икономика. От 1 януари до 31 август 2016 г. над 1 милиард лева е сумата, изпратена от работещи българи на техните близки в България."
  при колосалните преуспели 2.5 млн по 200 евро на човек за 8 месеца .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  Интересна статия, но трябва да се отбележи нещо важно, в подобно положение се намират много други държави по света.... от Филипините, та чак до България и една Сърбия например. Така, че описаните неща не са в никакъв случай някакъв феномен, а нещо резонно за глобализирания и мобилен свят в който живеем днес.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#1] от "lustmord":

  И от българите в чужбина най-много бяха гласували българските турци. Нищо, че според статистиката (както и тази статия) българите в ЕС и САЩ са повече от тези наши сънародници в Турция.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#3] от "WWW":

  Точно така си е. А, нашите управляващи периодично говорят, че видиш ли щели да върнат нашите сънародници от чужбина. Не, че няма българи, които се връщат... има, но повече са тези дето напускат България или си оставят да живеят там където са си намерили работа. Докато България е най-бедната и слабо развита държава в ЕС няма големи шансове много български имигранти да се върнат в родината.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  До коментар [#1] от "lustmord":

  Защо се съмнявате ? :)
  Тези, които гласуват в чужбина са:
  1. Пътуващите и попаднали там по време на изборите
  2. Неуспелите да се впишат в чуждата държава и само номинално са там
  3. Тези, на които им пука за България независимо от случващото се там
  4. Платените от партиите гласове :)
  Като ги съберете ще получите 100-150 хиляди с тенденция да намаляват, ако тази власт продължи да се възпроизвежда ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално
 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Признай си. Криво ти е :)
  Велика България не е онази малката (между трите морета).

  До коментар [#6] от "WWW":

  То и в Сащ по потекло 50 милиона са англичани, 50милиона немци, 30 милиона италианци... пък в статистиката на Италия, Германия не фигурират като техни граждани..:-)
  —цитат от коментар 2 на ostin22

  Цялата статия е насочена към една от идеите които се прокарват тук - БГ да се управлява в по-голяма степен отвън, като се увеличи тежеста на външни фактори за сметка на вътрешните.

  Затова се и слави колко е хубаво да име емигранти , и колко са те важни за БГ.

  "България на 5 континента"

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Според мен работещите у нас сънародници са около 2 - 2,5 млн., а не 3,03 млн., както твърди г-н Спасов. Като тенденцията е заетите постоянно да намаляват. Напълно е възможно навън да са 3,0 млн. и дори повече българи. След като няма подходящи условия за оцеляване и нормален живот у нас, напълно естествено е да търсят алтернативи там, където има такива. А пък родните меринджеи да продължават с мантрата за ниската производителност и поради това - ниските заплати. След време ще бъдат в ситуация да предлагат космически заплати и пак няма да има мераклии - казано е - каквото си надробиш, това ще сърбаш.

 17. 17 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  не се ли изтърка тази плоча вече? постоянно пребиваващите извън България НЕ трябва да гласуват защото:
  1. избрал си да не живееш в България, а в друга страна (съвсем доброволно, всеки може да се върне)
  2. това което се случва не те засяга лично (дори и да имаш имот тук, роднините ти си гласуват за себе си)
  3. нямаш преки впечатления какво се случва тук в България (интернет не се брои)
  4. плащаш данъци там и са харчиш парите там (повече отколкото тук)
  5. ако имаш двойно гражданство и гласуваш там

  все едно жител на Варна да гласува за кмет на София, щото пращал пари тук?! в краен случай може да е позволено в рамките на ЕС (Турция автоматично отпада).
  и да ви светна, в много развити страни като Германия и Австрия няма гласуване в чужбина. освен това и 1 млн секции да има в чужбина 80% от емигрантите няма да гласуват.

  за сведение и аз съм живял в чужбина доста време и не смятам, че някой ми е длъжен да ми осигури възможност да гласувам там.
  някои демократи си правят криви сметки, че с гласувете в чужбина ще влезнат в парламента/власта. каква илюзия, и там ще имат толкова % колкото и тук (освен ДПС).


  Истината ни прави свободни.
 18. 18 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Един въпрос:
  Как щели да се върнат българите като се "подобрели нещата"?
  Един пример: нима в София не нарастнаха заплатите? Нима нямаше голяма аутсорсинг и IT вълна за последните 10 години? Съгласен съм че заплатите в София са доста по-ниски от Западна Европа, НО има и постове на много високи заплати. И все пак не познавам българи, върнали се в София, камо ли в провинцията. Напротив, стотици хиляди софиянци емигрираха.
  А какво да кажем за провинцията...

 19. 19 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Като чета статията и коментарийте, стигам до едно заключение - това че пращат пари е добре, но че искат да се бъркат в политиката, не е... Самата статия е отлична и според опита ми и приятелите ми в чужбина, които познавам добре, отразява действителността. Всеки от нас има право на мнение и свобода да го изрази. Само дето - искам ти меда, но не и жилото, е нещо твърде субективно. Просто скоро няма да има мед.

 20. 20 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 696 Неутрално

  честно, ког го нарочи този дето бълваше глупостите си в Анално дот ком, сега и за журналист в Дневник ?!? И каква е тезата на статията, понеже аз не я разбрах - какво, че има много българи извън Бг, и да ги изброим колко са по държава ли ? Къде е анализа тук ? Изобщо, що за излишна статия ?!?

  Не стига, че развалихте сайта, ами и на някви хора дето едно есе не могат да напишат давате трибуна...

 21. 21 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Докога ще ми внушават, че хората, които са напуснали България, за да работят в чужбина, са по-умни, по-кадърни и по-можещи от тези, които живеем и се трудим тук? Сякаш е геройство да напуснеш тази територия и ако си успял, значи си повече от другите. Тази мантра, че мислят да се върнат като се оправят нещата, не върви. Кой се очаква да подобри живота в България, освен онези "глупаци", които са останали тук. Значи ние можем да плащаме данъци, ежедневно да се борим с простотиите и да се мъчим да подредим живота си малко по малко, а някой си живее без такива тежки мисли зад граница и някой ден ще се върне като сме пооправили кочината. И трябва да сме благодарни, че е благоволил да се върне.
  Такъв образ създават медиите на нашите емигранти. Истиниата е, че сред тях наистина има много успели и можещи. Техните опит и знания със сигурност биха били полезни тук, но нека да уважаваме и собствения си труд! Вотът трябва да е само за хора, които са пребивавали в България поне 4 месеца за последната година. Който много държи да гласува, нека да поживее малко тук, да се сблъска с реалността и тогава да си дава политическото мнението.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Наистина, огромна заблуда е да се твърди, че емигрантите били "най-умните". Както потвърди човекът няколко конентара над мен, има някои гениални българи отвъд граница, но аз поне виждам доста по-често обратния пример - селски работяги с анцузи, които изобщо не могат да се адаптират и си слушат чалгица сред българската диаспора, най-вече от селата. Виж, който е в САЩ може да каже, но държави като САЩ, Австралия и Канда повечето пъти отсяват по-способните, перспективни и кадърни кадри, за разлика от DE и UK, където куцо и сакато може да ходи.
  От друга страна, има примери и за успели в чужбина българи, развиващи бизнес в България!
  Усмния човек, в подходящия момент и с подходящите за времето квалификации може да има и заможен живот в България. Тази, които нямат избор, и си стоят в чужбина, плюят и хейтят, са нискоквалифицираните мазачи, пекари и пицари.

 24. 24 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много комплексарщина пак се излива.
  Бая другари се дразнят от невъзвразщенците.
  Бива ли така, дрогари?

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 25. 25 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  С оглед на тоталната демографска катастрофа в България е добре да се обърне внимание на имигрантските общности, които са важна част от България и донякъде представляват България в чужбина. Наистина малка част от тези емигранти и децата им се връщат в България. Това обаче е не поради нежелание, а поради агресивната среда и ширещо се беззаконие в България и жалкото заплащане на труда. На практика българската държава кара българските граждани да се чувстват като имигранти в собствената си държава или като овце за стригане. И не случайно много български граждани просто гласуват с краката си.

 26. 26 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Навсякъде в чужбина има български училища, създадени и развиващи се благодарение на ентусиасти. Не са мнозинство, но навсякъде по света има деца, учещи български. И има деца , които се връщат в България.
  Скоро в "Капитал" имаше статия за хора, завърнали се след години, прекарани в чужбина.
  Не разбирам защо винаги се търси делене и противопоставяне: граждание срещу селяни, софиянци срещу провинциалисти, българи от България срещу българи от чужбина.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  То и в Сащ по потекло 50 милиона са англичани, 50милиона немци, 30 милиона италианци... пък в статистиката на Италия, Германия не фигурират като техни граждани..:-)
  —цитат от коментар 2 на ostin22


  Разликата е, че основната маса на българите в САЩ са емигрирали ставнително скоро. Транспортът и средствата за комуникация също така се развиваха и поевтиняха точно през този период. Границите са напълно отворени за емигрантите, и донякъде за близките и приятелите им. Да добавя и възможността за двойно гражданство. Всичко това помага на българите с САЩ да запазят връзките си с България по-дълго, отколкото предишните вълни емигранти. Те наистина (а най-често и децата им) в по-голямата си част са български граждани.

 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Фактически както тяхното отсъствие така и техният неинформиран вот подкрепят културата на суджука.
  —цитат от коментар 22 на Dimiter Tsvetkov


  Тяхното негласуване - може би. Но след като много малко от българите в чужбина гласуват, културата на суджука очевидно се подкрепя от вота в България.

 29. 29 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Весело

  България на 3 океана
  —цитат от коментар 14 на dearblue


  Спред статията, България е на 5 континента (и, като че ли, на 5 океана)! :-)

 30. 30 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  И естествено че е невъжможмо да им 2.5 българи работещи извън БГ.7 милиона има тук, от 8.5 към 1989 година , тоест навън са излезли между милион, милион и половина. От тези 1 - 1.5 милиона, не всички работят.Един 35 годишен емигрант 1990 година, вече е на 62 и отива към пенсия, ако вече не е пенсионер.
  —цитат от коментар 5 на WWW


  Изключвате естествения прираст - както в България (който май е отрицателен) така и на българите в чужбина.

 31. 31 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "Forrest Gump":

  не се ли изтърка тази плоча вече? постоянно пребиваващите извън България НЕ трябва да гласуват защото:
  1. избрал си да не живееш в България, а в друга страна (съвсем доброволно, всеки може да се върне)

  Ами айде чао тогава. Оставате 2-3-ма накрая и последния да загаси лампите. И не обвинявайте тези, които са напуснали в търсене на по-добър живот, а обвинявайте собственото си тесногръдие, мислене и егоизъм.

 32. 32 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Ако ви прави впечатление, държавите в Европа с най-много емигранти в САЩ са и най-проспериращи в момента. Подобна връзка по произход помага за инвестиции, капиталови потоци и отваряне на пазари. Холандците са намазали заради огромната диаспора около Ню Йорк преди три века, Ирландия щеше да е един беден остров днес, ако не бяха ирландските емигранти да завъртят инвестиции през страната, Италия даже не е за коментиране каква мизерия е била доскоро и индустриалното й развитие е силно свързано с италиянските емигранти и т.н. Тъй че, винаги има полза от връзки с емигранти в по-динамични икономики.
  Електронното гласуване най-вероятно ще измести ДПС и турските етнически партии напълно от парламента - те така или иначе имат физическата възможност да влязат и гласуват в БГ по уседналост. С интернет гласуване ще се промени въобще баланса в политиката.
  Това за данъците къде се плащали и т.н. е безмислено да се коментира - животът си тече, гледаме си децата и техния живот и т.н. и ако има въобще някога някакво "връщане" може да бъде само като пенсиониране, за няколко от по-хубавите месеци в годината в БГ, мам това е един вид туризъм по-скоро. И гласуването и данъците са най-малкия проблем, по-важното е да има бърз и лесен достъп до международни летища, пътища, здравеопазване и ниска престъпност. Нещата в чужбина се случват, хората просперират с времето, усядат, и наистина няма никаква причина масово да се изселват обратно към БГ. Нито германци, нито филипинци, никой исторически не го е направил.

 33. 33 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#17] от "Forrest Gump":не се ли изтърка тази плоча вече? постоянно пребиваващите извън България НЕ трябва да гласуват защото:1. избрал си да не живееш в България, а в друга страна (съвсем доброволно, всеки може да се върне)Ами айде чао тогава. Оставате 2-3-ма накрая и последния да загаси лампите. И не обвинявайте тези, които са напуснали в търсене на по-добър живот, а обвинявайте собственото си тесногръдие, мислене и егоизъм.
  —цитат от коментар 31 на Черен хумор на кило


  аз също съм емигрирал и съм се върнал, не обвинявам никой, всеки има избор.
  като искаш да емигрираш, успех!
  ако си решил да останеш тук, тогава имаш право да решаваш какво ще се случва тук. ако си решил да заминеш, нямаш право да решаваш.
  супер просто, справедливо и логично. кое не ти е ясно?

  Истината ни прави свободни.
 34. 34 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  това че пращат пари е добре, но че искат да се бъркат в политиката, не е... Само дето - искам ти меда, но не и жилото, е нещо твърде субективно. Просто скоро няма да има мед.
  —цитат от коментар 19 на charlesdegaulle

  никой не ги кара да пращат пари, това си е техен избор, както и да емигрират.
  освен това повечето не се интересуват от политиката в България и нямат желание да гласуват.

  Истината ни прави свободни.
 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За мен една нормална статия, която разкрива, обективно в рамките на възможното ситуацията с българите в чужбина.
  Дали са 2.5 млн ( и на мен ми се виждат множко:)) или 1.5 не е толкова важно, а за останалото дали, при какви условия и колко от тях ще се върнат е Божа работа.
  Повечето от тях помагат с пари тук в страната, познавам и не малко на брой хора, които са хора с образование, работят на прилични позиции и са с ясни намерения, след като приключат с работата, да си живеят в България и да си харчат евроейските или щатските пенсии тук, което според мен е добре. Това е и една допълнителна причина тези хора да имат право да гласуват. Те и в момента имат собствености в страната, плащат данъци, поддържат, ремонтират и строят/купуват нови имоти и е неморално, да бъдат лишени от глас. При узаконяване на гласуване по електронен път, ще се види реалната активност на тези наши сънародници, но каквато и да е тя, ще се окаже доста по-висока от сегашния вариант на гласуване в посолствата. От това ги е страх сегашните партии, които разчитат веднъж на нашата ниска активност тук в страната и втори път на изнудените или закупени гласове, чиято тежест и значение ще стават по-ниски при по-голям брой гласували.

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Българите навън са пъстро общество. Някои и след 20 години се връщат, някои и от второто поколение се връщат, други остават навън, но се интересуват от живота тук, гледат телевизия, четат вестници в интернет, трети късат всички връзки. Хора всякакви. Има само една истина. Не е хубаво да се живее в чужбина. Колкото и да си добре устроен. Няма по-добро от това, човек да се реализира в страната си. Иначе носталгията много мъчи. А и когато си далеч, забравяш лошото и започваш да идеализираш нещата.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK