"Борисов 3" – тангото продължава

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовИзтичат първите 100 дни на кабинета "Борисов 3". Каква оценка можем да му поставим? В тази статия се ограничавам до анализ на вътрешната политика на правителството, макар тя да е неразривно свързана с външната.


България е "република с парламентарно управление" (чл. 1, ал. 1, Конституция), но моторът на политическия процес е Министерският съвет. Инструмент за това са не подзаконовите актове (постановления, разпореждания и решения), които приема правителството (чл. 147), а неговата законодателна инициатива като колективен орган (чл. 87, ал. 1). 44-тият парламент е произвел шестдесет и девет законопроекта (в това число за изменение и допълнение на Изборния кодекс, Наказателния кодекс, Закона за съдебната власт, Закона за политическите партии, Гражданския процесуален кодекс, Закона за движение по пътищата и т.н.). Естествено не всички са инициирани от кабинета или от депутати подкрепящи управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" (последните отчитат най-голяма активност в нормотворчеството). Но цитираното число изглежда респектиращо.


Първият въпрос, който обаче трябва да поставим, е колко са приетите закони през интересуващия ни период – кабинетът встъпи в длъжност на 4 май, а 44-тият парламент заседава за първи път на 19-ти април. Отговорът е: дванадесет, като повечето са изработени и завещани от предишния парламент. Вместо да запази минута мълчание, някой може да възрази, че тези числа трябва да се анализират предпазливо. Те не непременно са индикатор за нисък коефициент на полезно действие – т.е. не е важен броят на приетите закони, а тяхното качество. Това възражение, по принцип, е основателно.
Но, второ, анализът на законопроектите показва, че немалко от тях преследват


откровено популистки цели и са с "предизвестена смърт"


Типичен пример са упражненията на народните избраници от различни политически сили по темата "промени в избирателната система". Те получиха широк отзвук. И с невъоръжено око се вижда, че целта на законопроекта на ГЕРБ, както и на тези на другите парламентарни групи (внесеният законопроект на "Воля", подготвяният от БСП и т.н., оставям настрани този на ДПС, което поиска премахване на трагикомичния феномен "15/15"), е да се отговори на широко разпространените настроения в обществото за реформа на механизма, по който се конституира Народното събрание.


От една страна, беше ясно, че въпросните експерименти с Изборния кодекс няма да минат; от друга, симулацията на дейност по темата дава възможност ако не да се осуети, поне да се забави щурма на шоумените, както и да се сърфира върху електоралната вълнà. Крайният резултат от тези политически маневри обаче е скъпо струващо на данъкоплатците нищоправене, изразяващо се в тъпчене на място. По всяка вероятност опитите за прекрояване на Изборния кодекс ще продължат. Причината: броят на избирателите, които по принцип искат промени в него е дори по-голям от тези 2.5 млн., които гласуваха за чиста мажоритарна система на последния референдум.


Трето, буксуването и неефективността на законодателния орган са резултат от и доказателство за специфичния


управленски стил на премиера Борисов


добре познат от предишните два недовършени мандата на ГЕРБ. Държавническото изкуство на премиера се заключва в това да се подават сигнали (от него самия или от неговите министри, депутати, партньори в управлението и т.н.) в различни, нерядко дори противоположни посоки. Мненията и позициите на властта се сменят стремглаво, по няколко пъти на ден. Това е политическото танго на Борисов. Въпреки някои специфично балкански или ориенталски орнаменти, стъпките на този данс (една напред, две назад) не са особено оригинални, защото други бележити политически хореографи и танцьори са го практикували в този вид далеч преди нашия премиер.


Същността на този стил е чрез въртеливи движения да се опипа почвата и намери решението, което не само би срещнало най-малко съпротива, а е най-безопасното, както и, по възможност, най-харесваното, одобряваното и пр. Характерни в това отношение са "скандалът НДК", таванът за кешовите плащания, законодателните промени за купуването на български ниви, отпадането на т. нар. клас прослужено време и др. Любопитен факт е, например, че законодателни промени в посока към отпадането на ограничението дадено лице да е пребивавало поне 5 г. на територията на страната, за да купи земя, са инициирани от Министерството на земеделието. В парламента обаче ГЕРБ се съгласи с БСП и "Патриотите", че ограничението трябва да остане, а евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев дори заяви, че можело "да има мораториум върху европейските санкции", които ни заплашват. С други думи, на везните на кантара, в този случай, имаме патриотичен патос и хайдушка чест срещу шамари от Брюксел. Къде ще бъде равновесната точка – предстои да видим, но отсега е ясно, че премиерът ще посочи към нея.


Четвърто, времетраенето на тангото на Борисов е функция от силата на обществения натиск и социалната цена на мерките – ако липсата на реформи може да разклати кабинета, пари изведнъж се намират. Вече видяхме ефирно увеличение на минималните пенсии от 160 на 180 лв. от 1-ви юли (предстои и повторно увеличение с 20 лв. през есента); учителските заплати се вдигат с 15% от септември; протестите на служителите от системата на МВР засега не доведоха до незабавен скок на заплатите им с 15-20%, както те настояват, но доходите им по всяка вероятност ще се увеличат през 2018 г. Цените на тока, газта и топлата вода обаче поскъпнаха от 1-ви юли.


Репликата на властта към искащите по-високи доходи, дойде чрез


Пи Ар делото за фалита на КТБ


Говорител е прокуратурата, но тонът е политически: ако не били тези 4 млрд. лв. потънали в схемите, в която била замесена банката, ръководена от Цветан Василев, щяло да има средства за пенсии, заплати и отбрана. Това че ролята на фигури като Делян Пеевски в далаверите в КТБ е спестена на обществото е показателно. КТБ фалира защото са раздавани кредити по приятелска линия на силните на деня. Прокуратурата твърди, че аферата била без прецедент в най-новата история на страната. Но банковата криза през 1996-97г. също беше породена от рисковото кредитиране на партийни другари и късогледата политика на БНБ. Тогава фалираха петнадесет банки. Двадесет години по-късно, отново висши политици манипулират банковата система по престъпен начин в своя изгода. Как иначе се е диплила "аферата КТБ" – нахална и необезпокоявана под носа на държавата?


Нямат отговор следните трънливи въпроси: кога точно се е "мафиотизирал" г-н Василев при положение, че е изпълнителен директор на КТБ от 2000 г.; има ли и други банки, които днес са в същото положение, има ли политически фигури, в това число от ГЕРБ, които са замесени. Изглежда, че прокуратурата и съдебната система остават инструмент в ръцете на политическата върхушка, използван за дисциплинирането на своенравните (напоследък, бизнесменът-политик Веселин Марешки) и несъгласните.


Пето, първите сто на "Борисов 3" бяха обилно


гарнирани със скандали


Скандалите: нацистките снимки, които предизвикаха острата реакция на посланика на Израел в България Ирит Лилиан и отекнаха в редица европейски медии; решението не друг, а вицепремиерът Валери Симеонов да ръководи Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси; дворцовият спектакъл с участието на Мирослав Боршош, Лиляна Павлова и Бойко Борисов; спорните промени в Закона за съдебната власт, "Суджук гейт" и др.


Политиката е конкурс за популярност, но изчаквателния, противоречив и вечно търсещ аплодисменти стил на Борисов често е неадекватен, когато има нужда от бързи, решителни и предвидими действия. Същевременно,


опозицията остава незабележима


Освен че също се замеси в скандали (например, "ЦУМ-гейт"), БСП продължава зад кадър да играе на хорото. В парламента се запази традицията на плаващите (обикновено безпринципни) мнозинства, формирани ad hoc.


Оставам на мнението, че Борисов няма да успее да подържа четири години сценичния образ на доброто ченге, който сега си е избрал. Проблемът с неговата стратегия е, че "Обединените патриоти" обичат да играят на ръба на закона, а техните лидери са неконтролируеми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  В предните два мандата Бойко оправИ дереджето на матряла, сега се е заел с положението на балканите и ако го избере матряла пак, ще оправи и Европа, барабар с онези отцепници ингилизитие.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  пълен провал по всички направления.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2173 Весело

  Ъ-ъъ, няма лошо. Гуд лък на Петър Чолаков да чака кога ще капнат суджуците на коча.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  дали ГЕРБ е оправил нещо или не ,ама матреала сега е на море и на планина и не го интересува ,кой как управлява .

 5. 5 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Срамота!!! Сами си избираме вече трети мандат(!!!) мутра мафиот за министър-председател! Не сме народ. Не сме народ а мърша. Това ще кажа и с това ще свърша.

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Проблемът с неговата стратегия е, че "Обединените патриоти" обичат да играят на ръба на закона, а техните лидери са неконтролируеми.

  Не е вярно. Лидерите на ,,Обединените идиоти" са много лесно контролируеми. За сега от Москва, после който даде повече.

 7. 7 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Танго - пълни глупости. Това много плавен и синхронизиран танц. Тия каиши за ч.п не стават, а хаосът е пълен.

 8. 8 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 288 Неутрално

  "Борисов 3" - циркът продължава.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Оценка на кабинета!!!
  Критерии - законодателни инициативи???
  Основание за оценка - АКТИВНОСТТА НА ПАРЛАМЕНТА !?!?

  ЩО СИ НЕ ГЛЕДАТЕ РАБОТАТА, АМИ ЛЪЖЕТЕ???

  И набърквате мажоритарните избори, които ама хептен нямат общо с правителството. На такава въдица само големи глупаци се ловят.
  ГЕРБ, а не правителството, внесе закон за мажоритарни избори. По-глупав е от закона на Мая и Слави, но е закон. А що го нема Кадиев и никой не го замести от новата дупетатница е друг въпрос.

  "От една страна, беше ясно, че въпросните експерименти с Изборния кодекс няма да минат..." - Не, не скопихте, а само заметохте волята на 2.5 милиона избиратели. Тихият ропот е тяхната воля. Хак ви!

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Правителството не е на ББ, не е и на Герб. Правителството е на ГЕРБ и ОП.
  Дупетатницата е друга тема. Там най-популисти са най-волевите. Задкулисието също е прекрасно представено в лицето на БСПДПС. Не че го няма и при управляващите, но не е разпознато като масово. И всичко това е продукт на пропорционалните избори.

  Суджуци - да. Но без вино нищо не струват. А някои откраднаха хиляди бутилки вино... Де ги биволите??? Други откраднаха Пловдивския панаир и БТВ. А Мустака си присвои Нова. За провалените опити за кражба на общинска банка изобщо не става въпрос.

  Аре...

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Борисов все по-често "...е неадекватен, когато има нужда от бързи, решителни и предвидими действия..."
  Заключение: България боксува, а шансът на Борисов е, че българинът не иска да ходи на избори отново...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Шансът на Борисов е, че успя да раздуи държавната и общинска администрация и да я напълни със верни нему люде. Същите получават много дебели заплати заради еврофондовете. Съответно са му верни, защото знаят, че на истински пазар на труда нямат никакви шансове, а тук са велики. Те дават и съответно получават отчисления. Проблемът ще настане, когато свършат еврофондовете през 2020-та.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Един млад политолог го каза много точно: Защо бай Х няма пълен мандат? „Защото не може да управлява , обаче Цв,Цв, може да печели избори.“ Така ще я караме -избори на 2-3 г и затъване.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Един млад политолог го каза много точно: Защо бай Х няма пълен мандат? „Защото не може да управлява , обаче Цв,Цв, може да печели избори.“ Така ще я караме -избори на 2-3 г и затъване.

 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  И от кога броя на приетите закони е показател??? Ако е така да приемат 5000 закона, догодина 10 000 и ставаме земен рай. Не е въпроса в приетите закони, а в прилагането им еднакво строго към всички без възможности за измъкване, поради "дупки" в съдебната система.

 16. 16 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Разбира се Бокича е смешник. Лошото е че опозицията и тя е за смях.

 17. 17 Профил на Петър Чолаков
  Петър Чолаков
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Лошо има. А като не капват - значи е време "електоратът" да му ги отреже.

 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":Лошо има. А като не капват - значи е време "електоратът" да му ги отреже.
  —цитат от коментар 17 на Петър Чолаков


  Чолаков Премиер!! Петьо Премиер! След тази балтия в кокалчетата дето ни изпра, мисля че сега ако има избори народа ще те напери в премиерското кресло

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Борисов е играч, той знае как да се измъква от нежелани ситуации. Вдигна минималната пенсия на два пъти с по 20 лева и смята, че е направил голямо благодеяние на пенсионерите. Но шумно рекламира всяка троха, която отпуска на плебса. Когато усети обществен натиск отнякъде, веднага обръща палачинката според исканията на протестърите. Не иска да се конфронтира директно с обществото, за да не загуби електорат. Защото трябва да си подсигури Борисов 4, 5,6,...

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3592 Весело

  Така мое да я караме и 100 години!

  klimentm
 21. 21 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  А през тези 100 дни ДСБ какво свърши освен да пищи в сихрон с БСП

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  "Борисов няма да успее да подържа четири години сценичния образ на доброто ченге, който сега си е избрал. Проблемът с неговата стратегия е, че "Обединените патриоти" обичат да играят на ръба на закона, а техните лидери са неконтролируеми."
  Значи ще има и четвърти мандат за Борисов. Колкото до патриотите, те се оказаха, освен супер неграмотни политици, още и много гладни за власт. Нека, но нямат покритие , за да властват. Държавата вече не може да издържа експерименти и някой да се учи на гърба и да управлява, не един, а цели три пъти.

 23. 23 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 891 Любопитно


  "Democracy is a device that insures we shall be governed no better than we deserve." George Bernard Shaw
  "Демокрацията е система ,която ни гарантира управление не по-добро от това което заслужаваме" Бърнард Шоу

  баце3 ,безвремието продължава ,но и нищо по добро не заслужаваме !

 24. 24 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Оправяйте се весело и не смейте да заслужавате затъжено.Всичко е премерено и остава да се прошнурова.Пей народе, тез тъжни песни, ще да изгрее слънце и в тази робска земя...
  Оптимизма крепи раята...

  mihala
 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6668 Неутрално

  Поне БСП и други като тях всячески пречеха и се чудеха за какво по напред да протестират.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#21] от "трън в петата стария дневник не беше скучен":

  Резултата от изборите показа, че хората очакват ГЕРБ да свърши работа. Неизвестно, защо ГЕРБ-ерите чакате някой друг...?!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#26] от "tww09306483":
  Хората не очакват сини и червени комунисти да съботирате

 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Ако имахме работеща прокуратура (и държава въобще), тангото на Борисов щеше да е това:
  https://www.youtube.com/watch?v=YeC9G1dFV9E

 29. 29 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  А иначе, малко по-сериозно, ще си позволя да коригиром автора (когото поздравявам за смисления анализ):
  "Политиката е конкурс за популярност, но изчаквателния, противоречив и вечно търсещ аплодисменти стил на Борисов ЧЕСТО е неадекватен, КОГАТО има нужда от бързи, решителни и предвидими действия",
  така:
  "Политиката е конкурс за популярност, но изчаквателнияТ, противоречив и вечно търсещ аплодисменти стил на Борисов ВИНАГИ е неадекватен, ЗАЩОТО ВИНАГИ има нужда от бързи, решителни и предвидими действия".

  Такава е самата същност на политиката: без далечна визия (за която трябва мого грамотност и дар от Бога, а Борисов е лишен и от двеге), тактическите игрички са живуркане за Борисов и проклятие за българите. Предстои третият и епизод...

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#27] от "трън в петата стария дневник не беше скучен":

  Първо, съботирането е една друга работа, може би да е свързана с адвентистите...! Саботажа е друго нещо...! :)
  Между другото, на комунистите едно време, все саботажи и саботьори им се привиждаха навсякъде. Та, като ти чета писанията, отдалеко лъщи червения ти задник...!!!

  ГЕРБ спечелиха изборите. Хората чакат от тях по-високи доходи, работни места... Въобще по-висок стандарт и развитие. Не виждам кой и с какво им пречи... Проблема е, че толкова си могат...! Просто милиционери...!

  Все се сещам, за Бойко..., как жално хленчеше по телевизиите, че Доган го поръчал...! Ти си същия ревльо!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#29] от "inn":

  Съгласен съм и само едно не мога да разбера, защо тази или подобни твърдения не довеждат до промяна на статуквото.
  Ако направим една статистика на базата на горните 30-на постове, с изключение на 2-3, всички са против ГЕРБ и Борисов, а на изборите резултата е друг.
  Вярно че този форум не е представителен и все пак ние сме някаква извадка и има две положения, или нашата извадка е извадка на някакви маргинали, ние сме някаква фикция, каквато реално не съществува или просто лъжем в постовете си.

 32. 32 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Не констатирам правителството "Борисов 3" да танцува танго, доколкото този стъпките са "две напред, една назад". А ние тъпчем на едно място, но пък го правим стабилно...
  Когато попитали Платон какво мисли за управлението на Атина, той отговорил "Този град е такъв, какъвто е, защото неговите граждани са такива, каквито са." Заслужаваме си това управление.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 33. 33 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Правителството не е на ББ, не е и на Герб. Правителството е на ГЕРБ и ОП.Дупетатницата е друга тема. Там най-популисти са най-волевите. Задкулисието също е прекрасно представено в лицето на БСПДПС. Не че го няма и при управляващите, но не е разпознато като масово. И всичко това е продукт на пропорционалните избори.Суджуци - да. Но без вино нищо не струват. А някои откраднаха хиляди бутилки вино... Де ги биволите??? Други откраднаха Пловдивския панаир и БТВ. А Мустака си присвои Нова. За провалените опити за кражба на общинска банка изобщо не става въпрос.Аре...
  —цитат от коментар 10 на plebs  Добитъка продължава да си гласува за Тиквата а целия стил на управление е "Аре... Шшш... У бре!" Ей такъв ви е манталитета - чалгаджийско говедарски. Тиквата тъп и вие тъпи та се разбирате... Нал тъй?

 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Разстроено

  Аз друг един феномен не мога да разбера.Как при управлението ни от 1951 до 1986 год. естествения прираст на населението е бил винаги положителен,а от 1987-2017 год./или това са си ЦЕЛИ 30 ГОДИНИ!!!/естествения прираст на броя на населението на държавата ни намалява?Ако може някой от СВЕТИЛАТА ОТ ПАРЛАМЕНТА да ми го обясни?http://countrymeters.info/bg/Bulgaria

 35. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Разстроено

  То има една поговорка-когато цифрите говорят и Боговете мълчат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK