Антикорупционният закон и други прийоми за симулация

Антикорупционният закон и други прийоми за симулация

© Велко Ангелов"Дневник" публикува текста на Иван Брегов за антикорупционния закон от Института за пазарна икономика (ИПИ)


Предложеният от Министерство на правосъдието проект на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (Антикорупционен закон)[1] регулира три основни отношения: 1) кои лица на висши държавни постове да декларират имуществото си, 2) как да се прави проверка за това дали са в условие на конфликт на интереси при изпълнение на работата си, 3) при какви условия може да се стигне до проверка на имуществото им и последващото му отнемане, ако се докаже, че е незаконно придобито.
Освен заемащите висши държавни постове, в производство по отнемане на имущество могат да попаднат и гражданите, на които е повдигнато обвинение от прокуратурата за редица престъпления – убийство с цел облага, кражба в особено големи размери, присвояване, подкуп и т.н. Това става възможно, ако може да се предположи, че са се облагодетелствали с над 150 000 лв. за последните 10 години.


Механизмът е следният: Заемаш висш държавен пост. Ежегодно декларираш какво имаш. Ако се установи несъответствие между имуществото ти и това, което си декларирал при проверка, тогава влизаш в една от следните хипотези в зависимост от размера на несъответствието:
- до 5 000 лв. – излизаш си чист и се облагодетелстваш необезпокоявано,
- между 5 000 лв. и 20 000 лв. – проверява те Националната агенция по приходите и ти налага глоба,
- между 20 000 лв. и 50 000 лв. - започва проверка на имущественото ти състояние, която може да приключи с налагане на глоба и уволнение,
- при облага над 50 000 лв. се пристъпва и към процедура за отнемане на имуществото, ако се докаже, че е незаконно придобито.


Ето и един прост пример. Ако директорката на детска градина припечелва от рушвети за прием на деца по 1 000 лв., новият закон не я лови. Ако чиновник от горското стопанство ви поиска рушвет, за да си купите дървен материал, остава също неуловим от новия закон.


Какво се искаше?
За да бъдат еднакво благоприятни условията за живот и правене на бизнес в България с тези в другите страни от Европейския съюз (ЕС), ЕС изисква от държавата да приведе правосъдието у нас в съответствие с европейските стандарти. Затова с ежегодния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка получаваме препоръки как да реформираме правосъдието и да се преборим с корупцията. Един вид от ЕС насила карат българските политици да подобрят условията на живот, но те яростно се съпротивляват на това.
В доклада на Европейската комисия за 2017 г. получихме препоръки да се приеме нова уредба относно борбата с корупцията и да се осигури прилагането ѝ на практика, да се създаде ефективен орган за борба с корупцията и да се осъществи реформа на Закона за администрацията с цел укрепване на вътрешните инспекторати в държавната администрация.


Какво стана?
Предложеният Антикорупционен закон реално не е нито нов, нито на практика ще се бори с корупцията. Той "поглъща" три действащи към настоящия момент закона и обединява няколко комисии и агенции. Създава се нормативен корпус гигант с гръмко заглавие и, Антикорипционна комисия мастодонт с окрупнена администрация със спорен принос и експертиза до момента[2]. На целия този фон българската администрация на всички нива остава силно политизирана. Продължаващата вече 20 г. нейна реформа имаше за цел да я отдели от влиянието на управляващите, независимо от партийната им принадлежност, и да създаде независими експерти, които да върнат авторитета на институциите. Това не се случи.


Единственият заслужаващ внимание нов елемент в Антикорупционния закон е възможността всеки гражданин да подава сигнали, като на сайта на новата антикорупционна комисия ще има и образец на сигнал. До този момент гражданите бяха лишени от право да сезират Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), тъй като Конституционният съд обяви за противоконституционен приетия през 2012 г. текст на закона. Самият текст, който и в момента е действащ, страда от сериозни пороци и е особено неубедително написан, като вменява на гражданите задължението едва ли не експертно да преценят с точност вида и цената на присвоеното имущество.


От 2012 г. до днес обществото пропиля 5 години историческо време. Към този период можем да прибавим и факта, че през първия мандат на ГЕРБ от 2009 г. те завариха една част от действащото законодателство. С помощта на периодични изменения се нароиха още антикорупционни звена и агенции. Оказва се, че са били необходими 8 години и постоянни препоръки от ЕК, за да необходимостта от взаимовръзка и взаимодействие на законите и прилагащите ги институции. Картината наподобява семейство, което на осмата година осъзнава, че трябва кухнята, спалнята и банята да се намират в едно жилище, за да са използваеми от семейството, а не семейството да притежава кухня, спалня и баня в три различни апартамента в рамките на града.


Защо отново ще вървим по следите на невидимите резултати?
Приложението на Антикорупционния закон отново опира до прокуратурата. Всички пътища на борба с корупцията неизбежно ще водят до главния прокурор. А за изясняване на неговия статут и реформа на поверената му институция липсва политическа смелост и обществена осъзнатост. Така, при извършена проверка за конфликт на интереси, независимо от изхода на проверката, ще се съобщава и на прокуратурата по силата на предложения чл. 75, т. 3. Прокуратурата ще може да атакува решението, с което не се установява конфликт на интереси. Когато според чл. 77 от проектозакона се установят данни за извършено престъпление, материалите ще се изпращат незабавно на прокуратурата. Редът, условията и сроковете за осъществяване на взаимодействието на новата Антикорупционна комисия с ДАНС, МВР и прокуратурата ще се определят със съвместна инструкция на главния прокурор, министъра на финансите, министъра на вътрешните работи и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност". Сами можем да предположим кой кого и как ще инструктира.


Наказателната политика на държавата по разкриване на престъпленията, преценка на събраните доказателства и повдигане на обвинение остава монополно дело на прокуратурата. Председателят на антикорупционната комисия, за разлика от съседна Румъния, няма да бъде оправомощен да повдига обвинение, т.е. той ще бъде в ролята на администратор, излъчен от Народното събрание. Оттук и аналогии с румънския модел не бива и не може да има. Очаквания за резултати в борбата с корупцията у нас – също.


[1] В Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се вливат Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности и съответната специализирана дирекция от Държавна агенция "Национална сигурност", свързана с противодействие на корупционни прояви сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9562 Неутрално

  Чуждестранен журналист се занимава, със събиране на информация за корупцията в България. Взимат му интервю:
  - Има ли корупция в България?
  - Да. На всяка крачка.
  - А какво най-много ви удиви?
  - Когато разбрах, че корупцията при тях е извън закона

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Иван Брегов от "института за пазарна икономика". А в Русия този институт са го формулиали като "институт за информационни технологии" хи хи, опасни мишки

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1791 Весело

  С помощта на периодични изменения се нароиха още антикорупционни звена и агенции."Досега правихме рИформата на хартиен носител,а сега вече ще е правим и електронно за което са нужни още чиновници.

 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  значи всички къщи и вили на корумпираните ще струват до 5000 лв

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Вържи попа, та да е мирно селото. Обаче попа не само, че не го вързаха, ами го и забравиха. Те прийомите са точно за това - да забравим за липсата на реформа на забравения.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10225 Неутрално

  Поредната мимикрия и шиканиране на целите, съчетана със защита на главния прокурор..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 880 Весело

  риформа след риформа...герп(комунисти) си знаят тяхната песен...за суджука

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Института за пазарна икономика (ИПИ)

  Ит там доиде Мартин Димитров ако е се лъжа?

 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Законите се правят така, че да не се лови суджука.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Пропуснато е предварителното изпълнение и обезпечение.
  Пропуснат е много по-широкия кръг проверявани, което предопределя по големия състав.
  Опитват се да ви вържат погледа върху прокуратурата, но винаги с нея участва и съда.
  Главния прокурор се противопоставя на група, включваща министъра на финансите, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС и шефа на антикорупцията.
  ...
  ИПИ, активният сътрудник на либералите барабар с ИМП на Борислав Цеков, припознат и от БСП, и от НДСВ. Либералите, чиято основа продължава да бъде ДПС.
  http://www.fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2015/09/FNF-25-Years-Promoting-Freedom-in-Bulgaria.pdf

 11. 11 Профил на ХАСАН
  ХАСАН
  Рейтинг: 437 Весело

  Ей ся шаса упраим;-)

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 12. 12 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3624 Весело

  "Паша ефенди, ако за ..... не го построя по теркя си, вземете ми главата."

  Така са възлагали обществените поръчки в османската империя.
  Днес ако политиците не го направят да върши работа им дават нов мандат.

  тел 032 644 150
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Блогър
  Блогър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Законите се правят така, че да не се лови суджука.
  —цитат от коментар 9 на Котаракът на Шрьодингер


  Лови се, лови се... и сините, и червените комундели от девет години сте уловили яко суджука на Баце и не го пущате... Съжалете го човека, на години е вече - не може па непрекъснато да ви лашка у знамената комунистически...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Поне на мен текста ми изглежда много разнопосочен и освен критика в някои отделни направления на т.н. борба с корупцията, няма и помен от някакво рационално предложение или поне виждане какво според автора би трябвало да се направи или поне пример за това което се прави в други страни и е донесло някакви резултати. Дори споменаването на Румъния в текста стои някак отделно и не може да направи необходимата връзка с положението от нас.
  Иначе всички виждаме имоти, домове и коли, чието придобиване не е много лесно да бъде обяснено, но единия от най-важните органи , данъчните не ги виждат. По въпроса за прокуратурата, дори когато беше сезирана не от гражданин, а от цяла, при това външна за страната институция за Бисеров, съумя да го изкара напълно невинен.
  Е какво се е изменя с новия закон(и) и размествания и обединения на разните служби, което да предотврати или накаже подобни очевадни кражби и престъпления с цел облагане.
  Та нали въпросния Бисеров, освен влоговете притежава и имущество и ако се съмират наличните и вложени в имоти и коли средства, веднага се вижда, че не кореспондират с официалните му доходи и при това той е подавал декларации повече от 10 последователни години и резултата е 0.
  Та какво според автора и според нас разбира се трябва и е възможно да се направи, та това да се промени?

 17. 17 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":

  Бисеров го оправдаха, защото депутатите измениха текста на деянието, извършено от него = чл. 2 от НК. Промяна на чл. 251 от НК in tuito personae. Персоната се казва Христо Бисеров - и депутатите декриминализираха деянието му. На това му викат срастване на държавата и мафията до такава степен, че почваш да се чудиш кое е държавата и кое е мафията.

 18. 18 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Ако искате нещо да не бъде свършено назначете комисия..

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 19. 19 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#14:"Блогър"][/quote]

  Що бе, той тия знамена той гордо ги е вял. Молил се е да го приемат в БКП и произход е доказвал.

 20. 20 Профил на Сидо
  Сидо
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Един виц по този повод: Бай тошо и Индира Ганди обсъждат двустранните отношения. ИГ заявява, че и БГ трябва да купи нещо, не може само Индия да купува и предлага да купуваме факири. БТ се смее от сърце и отговаря: Аз имам 8 млн факири, а ти искаш да купя още! Ами всичките взимаат по 100 лв. заплата и харчат по 200....

  Няма как да закрием корупцията, когато за цял един народ това е съкровенната му мечта: да се докопа до кацата с мед.....

  Сидо
 21. 21 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Борбата на Бокича с корупцията - миже да те лажем. :)

 22. 22 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Иван Брегов от "института за пазарна икономика". А в Русия този институт са го формулиали като "институт за информационни технологии" хи хи, опасни мишки
  —цитат от коментар 2 на oporna_to4ka


  Ей, ако не се изцвъкаш под всяка статия не бива.

 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  риформа след риформа...герп(комунисти) си знаят тяхната песен...за суджука
  —цитат от коментар 7 на не на безразличието  Каква реформа, бе ?
  Кокошката горе на снимката като беше на посещение в Пекин миналата година и се изцепи, че правосъдната реформа у нас е завършена !
  Овца не е ами оФцЪ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Ами след дълго и безплодно чакане Рада дълбоката, Ристю Бойкикев и Лозан Панов да предложат текстовете за "дълбоките реформи", управляващите се хванаха сами да борят корупцията. За комунистическите "институти", създадени от др. Костов, за да приютят радикалните комунисти от ДСБ, остана само любимата им обязаност - да плюят, критикуват и обясняват колко е лошо всичко, направено от ГЕРБ. И да ни разсмиват, разбира се...
  —цитат от коментар 13 на Блогър  ... рече Непукистка СУХАТА ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8949 Неутрално

  Кой се заблуждава още в България,че някой иска да се бори с корупцията. Няма такова нещо. Всичко е само симулантни игри.

 26. 26 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Има ли наивник който да се заблуждава, че в държава с премиер-мафиот (таман трети мандат) ще има закони против мафията? Ще има мимикрия - да, за да не секнат еврофондовете, но истински реформи в правосъдието - не. ГЕРБ показаха истинското си лице на 09.12.2015-та когато загърбиха коалиционни си партньори, плюха върху собствените си подписи и се съюзиха с АБВ, с ДПС и с БСП за да умъртвят още в утробата съдебната реформа. И докато траеше гласуването Бойко Борисов играеше футбол. Защото другият мач - този в парламента вече беше свирен. От самият него. Така че от тук нататък ще бъде само мимикрия.

 27. 27 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 2628 Весело

  До коментар [#13] от "Блогър":

  Ама ти сериозно ли?
  За трите мандата на управление на баце виновни са Радан Кънев, Христо Иванов и Лозан Панов? Те тия пичове много яки, даже по-яки и от баце, тетка и цвинокио.

  Разсмя ме. Браво.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах