Дадена дума, балон на вятъра

Бойко Борисов и Валери Симеонов

© Цветелина Белутова, Капитал

Бойко Борисов и Валери СимеоновМного се шуми по случая с Калиакра. Много мнения се изказват. Много врагове на народа излиза, че пъплели около този казус. Поне ако вярваме на това, което се пише из медии. Както все по-често напоследък, един от основните врагове на народа се оказват еколозите, които уж се нареждали челните редици на борбата срещу икономическото развитие. Те са описвани като еко фундаменталисти. Като зелени талибани, които са готови да пожертват всяка потенциална инфраструктура или възможност за строеж, водени от своите подмолни и безспорно прозападни възгледи (в които прозира духът на Сатаната или по-точно на Сорос).


Излиза, че да мислиш за природата
е антибългарско и непатриотично


Какво от това, че вечер, когато седне пред ракийката и салатката и по радиото пуснат "Хубава си, моя горо", на средностатистическия българин му става мило и драго. Че и някоя сълза може да пусне, защото знае как нелегалната сеч беснее из горите на скърбящата родина.
А стане ли дума за строежи по морето и планините, традиционно започват да се правят пищни сравнения. Пирин се издига редом до Алпите. Красивото, но скромно Черноморие се мери с плажните ивици на Гърция и Турция, което е до голяма степен смехотворно. Просто мащабите са различни... Планините ни са уникални, но не са Алпите. А България е на едно море, напук на всички популярни националистически тениски, които прокламират невъзможното връщане на безвъзвратно отишлото си минало.


Заинтересованите от потенциалните строежи и икономическо развитие лица така и не могат да проумеят, че огромна част от критиките и недоволството към тяхното "облагородяване" на все по-малко девствената българска земя, идват от загрижени граждани, които сериозно се притесняват плажната ни ивица да не стане като един гигантски Слънчев бряг. Да не се превърне в зона за алкохолен туризъм, в която чуждестранни младежи да си устройват различни по мащаб вакханалии. Не, твърдят, нямало да стане така. Но кой може да даде подобна гаранция в държава, в която политиците днес твърдят едно, а утре със същата енергия се впускат да защитават тъкмо обратното?


В България да си противоречиш
е синоним на това да си политик


А масовата липса на памет не помага положението да стане по-розово.


Народът може би не е толкова обществено ангажиран, колкото ни се иска, но със сигурност не спи. На него отдавна му е ясно, че що се отнася до "развитие на туризма", визията на българския бизнес и нашите любими управници е: всичко що е природа с бетон да залива. Огромна част от плажната ни ивица вече е бетонирана. Това ли трябва да е съдбата и на малкото останали по-диви места? Трябва ли любителите на различния туризъм масово да се спасяват към Гърция през лятото, което така или иначе се очертава като повсеместна тенденция. Българинът да побегне в чужбина, докато чуждият турист беснее над бащиното огнище...


Всъщност по-големият проблем е
нашата основна вяра в последните 25 години
– тази на безверието


За "Натура 2000" се говори от години. Още от казуса с Иракли и масовите протести, които доведоха до създаването на партията "Зелените". Още от спорния лифт към Седемте езера, които именно след неговото построяване са застрашени от прекалено големия туристически поток. Още от казусите, свързани с Банско и с Витоша. Да вземем само случая с Иракли. Колко пъти през годините заплахата за застрояването на плажа се появяваше, въпреки привидно спечелената преди това битка? Колко пъти трябва да се повтарят едни и същи неща, а управниците с добре заучен маниер да се усмихват, да кимат и да повтарят как ще решат проблема, за да разберем след няколко месеца, че всичко, което им е било казано им е влязло през едното ухо само за да излезе през другото?


И каква е тази повсеместна изненада от възможните глоби от страна на Европейския съюз? Нима една шепа народ, която периодично бива оплювана, не тръби от години, че санкции рано или късно ще има? Нима това не е само един от многобройните случаи? Ами какво правим с Несебър, презастрояването и възможността градът да излезе от списъка на ЮНЕСКО?


Какво правим с всички натрупали се казуси? Нищо! Говорим си, както сме свикнали. Усмихваме се. Надяваме се, че ще ни отмине тази чаша. И безотговорно правим това, което ни душа иска. Само дето май сме заменили душата с вездесъщия портфейл, джоб, банкова сметка. Работим с всички валути. Ако трябва може да обърнем доларите или еврата дори в суджуци. Важното е келепир да има!


Българските политици от години се намират в тотална криза
на политическото говорене


Наложилата се формула е тази на преливането от пусто в празно. Подреждането на красиви думи в красиви изречения, зад които няма никакво желание за каквито и да било действия. За българите е ясно – те отдавна не вярват на думите на политиците, но правилата са такива, че говорене трябва да има. Защото трябва да се създава илюзия за политика, колкото и бутафорна и аматьорска да е тя. С ЕС е друго. За тях са предназначени десетки усмивки и ласкави фрази, малко от които имат нещо общо с действителността. Протягаме ръце към еврофондовете. Забележете само на колко места в България има пътища, градинки, сгради и какви ли не обекти, за които са използвани европейски пари. В същото време напълно безотговорно забравяме да спазваме ангажименти като тези, свързани с "Натура 2000". А когато ни кажат в очите, че санкции ще има, се правим на изненадани и вдигаме шум до небесата.


Интересно е докога ли можем да кретаме по този начин? Колко време още ЕС може да търпи некоректното ни поведение? Няма ли най-сетне да издърпат ушите на политиците ни така, че да се засрамят поне малко и някъде в черната бездна на техните мътни съзнания да светне крушката с надпис: "Не трябва да правя така!" Най-вероятно не. Всички помним какво стана с мерцедеса на Лозан Панов и как прокуратурата обвини фирмата производител за разхлабения болт. Знаем и какви са обичайните реакции на българските политици, след като ЕС ни дръпне едно конско за затлачилата се съдебна реформа или за нещо друго: няма нищо страшно, всъщност ЕС забелязва, че се движим в правилната посока, просто ни обръща внимание, че трябва да сме по-бързи.


Но за да има реална политика,
дадената дума трябва да бъде хвърлен камък,
а не балон на вятъра


Подписаните споразумения трябва да се спазват, вместо да се чудим само как да минем по тънката лайстна. Толкова време се движим именно по нея и резултатът всички го виждаме: една държава, в която решенията се вземат въз основа на шуробаджанащина, спонтанност и в търсене на по-малкото съпротивление. Без каквато и да е визия в дългосрочен план. Дано само по-скоро разберем, че така не става. Защото за да имаме бъдеще, трябва да работим върху настоящето си и да не забравяме миналото. И политическото говорене да е равно на политическите действия. Ако думите и обещанията продължават да бъдат балони, те рано или късно ще се спукат. За което ще плащаме всички. А не само тези, които са ги надули.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Кака Кури премиер!!! Пеевски вицепремиер!!!Как ме нахъса"анализа"самоо!! Веднага искам да дам всичката власт на Аамбубата да са оправим в този живот да са опрайм!!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  ...... в която политиците днес твърдят едно, а утре със същата енергия се впускат да защитават тъкмо обратното?Е как да има обществено ангажиран народ като приоритетите и казусите които би трябвало да се защитават като национални се превръщат в мутренско - феодални интереси на местно и държавно ниво.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Радан и Христо ако бяха министри щяха да оправят кашата Калиакра амаа...пустоо заложиха на"Борисов е лош и гаден"и ги нЕма

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1648 Весело

  "... трябва да работим върху настоящето си"

  Ами работете, де! Само с писане на статии не става. Държавата е кораб, който се управлява от квалифицирани капитани, минали през изпита на изборите. Работете, учете се, спечелете и тогава ВЪРШЕТЕ каквото мислите, че трябва да се върши. На думи е лесно - така и балони даже не се надуват.

  P.S. Пише се "лайсТна".

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Натурии, заменкии, фокуси мокусии...опалаа Аамбубата горд собственик на голф и перки аа? Скивахте ли тролчета?! А хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Любопитно

  Ако трябва може да обърнем доларите или еврата дори в суджуци.
  =========
  Идеята между другото е интересна.
  Сужука като конвертируема валута ....защо не !

  Bukalemun
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Колко време още ЕС може да търпи некоректното ни поведение?
  =======
  На ЕС му изнася защото е пуснал таксомера и всичко се отчита .

  Bukalemun
 8. 8 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Затова вече почти никой не обръща внимание на това, какво говорят политиците. И гласува за по-готиния. Това е и силата на ББ - виждаше се, че е пич, че иска да помогне на приятелите си, човек се радва на такива приятели. И гласува, макар да е ясно, че ББ играе карти и помага на други хора.
  Истинската конкуренция на ББ ще дойде не от дясно, а ако се създаде ПП "Пайнър". Орхан Мурад, Преслава и пр. ще го отнесат на изборите, в НС ще има надпяване и ще е забавно. А малките кифли ще станат говорителки на министрите - и без това никой не им обръща внимание на думите.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  Точно казано, но звучи като отчаян ВиК за помощ. Сами трябва да си свършим работата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1648 Весело

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Ей, и ти се хвана на въдицата на суджуците, ей :) Бая време мина, а още ги дъвчат. Иначе за онзи от БКП, който е обвинен в покупко-продажба на гласове в циганските махали нито дума, нали? Само с капаци на тенджери не са почнали да тракат нашите пишман "десни". Отвън зелени, а отвътре червени.
  Апропо, ти разбра ли връзката между "лампичката", "разхлабените болтове" на Лозан Панов и ЕС? Моята версия е, че лично Цацаров ги е разхлабил, но лампичката му е изгоряла, та затова от ЕС не са му дръпнали шалтера. От друга страна, най-голямото рушене на българската природа обикновено се върши с благоволението и разрешението на съдебната власт. Ама за това на автора никаква лампичка не му е светнала, та се е втурнал да защитава не друг, а "производителя" на луксозното Лозанчово возило и самия Лозанчо като миша глава на голямата корупционна боа, наречена ВКС.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 11. 11 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 235 Весело

  То пък едни политици,при това със синдром.

  5ar8
 12. 12 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Весело

  Овъртолен в общи приказки текст на безпомощен "мислител". За "Натура 2000" се говори доста преди Иракли, драги ми афффторе. Разследвания, сигнали, че дори и протести срещу презастрояването, заменките и отнемането на терени за паркове имаше много преди да се пръкнат "Зелените", нито светът, нито борбата срещу безобразията по Черноморието започват със семплите ви особи. А това, че една особено повратлива и безскруполна част от вас се превърна в екореетьорска банда, не е тайна за никого. Както не е тайна, че зеленото е новото червено.
  Вие сте граждани, на които им пука за природата, твърдиш... Може, да допуснем, че това е вярно лично за теб, както и за наивните ентусиасти по протестите. Но не и за шайката усвоители и рекетьори, които в 90% от случаите насочват енергията ви само и единствено в правилната посока - првилна, обаче за техните лични интереси и джобове.
  И накрая - болтът на Лозан Панов... сериозно ли продължавате да пробутвате тази драма? Че май и си вярвате. Което доказва категорично само едно - не сте умни, но поне ви остава другото - красотата е относително понятие.

 13. 13 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 464 Весело

  "Бай Ганьо в политиката".
  Нямаше ли такъв разказ?
  Гладаш ли ни, Алеко?!!....

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  "за да има реална политика,
  дадената дума трябва да бъде хвърлен камък,
  а не балон на вятъра"
  Не и след като сме избрали балони да ни управляват.

 15. 15 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Евала за текста..Това е правилната позиция..само, че на есен ни чакат протести - без бой тия кокалодръжци няма да ги изметем от властта..

  www.commcrime.blogspot.com
 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  До коментар [#12] от "stoyaniva":
  Браво!++++++++

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  не е тайна за никого
  —цитат от коментар 12 на stoyaniva


  Говорете за себе си. За мен сте наистина "никого".

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Мъчно ми стана за момчето. Тежък живот го гази. По Вапцаров.

  Живот ли бе – да го опишеш?
  Живот ли бе – да го разровиш?
  Разровиш ли го – ще мирише
  и ще горчи като отрова.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  Остави Радан и Христо... Къде ли ще се крие Бойко, ако се стигне до санкции, за България...?!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Че политиците ни, поне тези които от години се въртят из властта не са свестни всички го знаем, но дори в самата статия е се споменава ( ама само споменава отгоре-отгоре ) незаконната пък и законната ама юнашка сеч, която по скромното ми мнение е много по-голяма екологична заплаха, но по този въпрос, неизвестно защо е еколозите си мълчат.
  Друго което ми прави впечатление, че еколозите удрят малко изборно - от планинските курорти това са Банско и Витоша, а за Боровец и Пампорово, където положението не е много по-различно, тишина. Възниква въпроса защо едно се вижда, друго не.
  И още нещо, не е ли редно, когато се търси и трябва да се вземе решение, няма как да стане без някакви преговори и неизбежни компромиси, а преди няколко дена Тома зае една категорична позиция - никакви преговори, а после, не се сърди, че ги наричат фундаменталисти. Къде по света не се правят някаки разумни компромиси и в края на краищата ние ли окриваме велосипеда, та нали тези неща се правят от десетки и години и съществуват типови решения.
  Не, ние сме кората на л.йното и сме по християни от папата.
  А по

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK