"Калиакра" - ето така ни ограбват

Калиакра, 2008 г.

© Юлия Лазарова

Калиакра, 2008 г.Цялата пушилка около случая "Калиакра" е за замитане на следите и прокарване на частни интереси, прикрити като "защита на интересите на народа" и "спасяване поминъка на хората". Анализът на Ясен Бояджиев е за "Дойче веле"

В разгара на отпускарския сезон тези събития дойдоха като гръм от ясно небе. Тълпи гневни хора крещят, хвърлят бутилки, налитат на бой. Чупят се стъкла, лее се кръв. Блокирани пътища, сблъсъци с полицията... Вестници съобщават за "бунт". Телевизиите, естествено, се включват пряко – просълзени баби се вайкат, че вече няма да могат да копаят и сеят градините си, край на краставиците и доматите. Намръщени мъже обясняват, че се забранява земеделието в Добруджа. Заедно с риболова в Черно море.


Организирана паника


Следват безброй интервюта, разправии по студиата, и умиротворителни срещи, предвождани лично от министър-председателя. За да се разбере накрая, че не става дума за цяла Добруджа, а за някакви си 7-8 хиляди декара, които и без това не стават за земеделие. И не за риби, а за миди - за да не се "разорава" дъното, което и без това е забранено. Въобще министерството искало да каже едно, но се пообъркало, избързало с "информацията" и излязло друго.
Излиза, че едва ли не цялата шумотевица е плод само на някакво недоразумение заради чиновническо безхаберие. Но не е. Всъщност първоначалната (дез)информация е последвана от няколкодневно добре пресметнато мълчание на институциите, което е запълнено от планомерно разпространявани слухове, за да доведе до спонтанно недоволство. Което пък се овладява и канализира в нужната посока от появили се сякаш от нищото агитки с очевидно подставени предводители и говорители. Накрая пък за десерт с някои съображения за "птичките и хората" се включва и главният прокурор.

Това е стандартната, непрекъснато прилагана с успех в България схема за организиране на паника и напрежение. Целта е проста – зад завесата на "справедливото народно недоволство" да се прикрият истинските действащи лица и изпълнители, чиито интереси всъщност са застрашени. В случая тези интереси нямат нищо общо с краставиците и доматите и са много по-големи от тях.


Операция по замазването


А проблем наистина има. Мина година и половина, откакто България е осъдена за това, че драстично е нарушила европейското (и своето) екологично законодателство, като е позволила изграждането на ветрогенератори и голф игрище в определени от самата нея защитени зони. Но все още не е направила абсолютно нищо, за да спази решението на съда. Също както и през предишните 10 години не направи абсолютно нищо (а имаше много какво да се направи), за да бъде избегната осъдителната присъда. Затова сега се бърза "на пожар", за да се измислят някакви "мерки", които да бъдат възприети като гаранция, че нанесените на природата щети ще бъдат възстановени и че в бъдеще такива безобразия няма да се повтарят. Само че заедно с това "мерките" трябва да са такива, че:


- да гарантират забрава за съществуването и дълъг живот за перките и голф игрището;


- да осигурят време и начин за пробутване на инвестиционните намерения на други "наши" хора, изкупили някак си земи и сменили предназначението им; или поне да компенсират разходите им;


- евентуалните щети да бъдат преразпределени и прехвърлени на чужда сметка;


- вината и отговорността да бъде прехвърлена другиму, например на зелените рекетьори - "предатели на народа", на НПО-та въобще, на учените от БАН, на евробюрократите...


Всъщност, колкото и да изглежда сложен и заплетен, случаят "Калиакра" е просто поредният пример за стандартната, прилагана непрекъснато в България, схема за разграбване на публични ресурси (в случая – природни), извършвана в нарушение на закона и в съучастие с държавата. Това е дългосрочен проект, който се изпълнява отдавна. Сега сме свидетели на поредното му развитие - операция за замитане на следите и прокарване на частни интереси, прикрити благовидно и патриотично като "защита на интересите на народа" и "спасяване поминъка на хората".


Необходими условия за успех


Както показва практиката, тези операции обикновено успяват. Рано или късно най-вероятно ще успее и тази, защото всички необходими условия и предпоставки за това са налице. Като оставим настрана винаги и навсякъде съществуващите алчност, лакомия и стремеж за забогатяване на всяка цена, тези предпоставки и условия изглеждат така: достатъчна маса от хора, които заради безпросветност, необразованост, неинформираност (и незнание откъде и как да се информират) се водят по страхове и слухове и са готови да се хванат дори и на най-абсурдни манипулации - например да повярват, че е възможно някой някак си да забрани цялото земеделие в Добруджа. Хора, които не вярват на държавата (не без основание, понеже често са били лъгани и са се лъгали), но още по-малко вярват на независими от нея авторитети, на просветените, образованите и експертите. Тези хора са едновременно жертви на схемата и необходима за съществуването ѝ среда, която непрекъснато и усилено трябва да се "култивира".
"Медии", които са се посветили на това "култивиране" и съзнателно прокарват нужните манипулативни тези, като лъжат, раздухват страховете и слуховете, сочат враговете и прикриват истинските виновници и техните интереси. И просто медии, които неволно подпомагат схемата поради безкритичност, липса на експертен и финансов капацитет, повърхностност и гонене на рейтинг.


Институции, които поради некадърност, мързел, страх от висшестоящите, зависимост или корумпираност си затварят очите за схемата. Или, превзети от частни интереси, се превръщат в нейни изпълнители, като изцяло изоставят мисията, заради която са били създадени.


Политици, които са готови да загърбят обществения интерес и закона, за да се облагодетелстват от схемата. Или политици, които на практика се превръщат в нейни съучастници поради неспособност, мързел, нежелание или страх да ѝ се противопоставят.


За "яйцата на грабливите птици"


Накрая два примера от практиката на държавните институции, които могат да илюстрират темата.

Преди няколко години двама никому неизвестни братя земеделци от Добруджа бетонираха малко парче земя в Яйлата, възстановявайки стара рибарска хижа, след като неизвестно как в нарушение на закона институциите им бяха издали право на собственост и право на строеж в защитената територия. Тогава други институции проявиха забележителна твърдост и последователност в защита на закона и на природата. Напълно заслужено хижата бе срутена и теренът бе рекултивиран, така че от това безобразие сега няма никаква следа. Спрямо сходно нарушение, само че в несравнимо по-голям мащаб, каквото представлява споменатото голф игрище, съвсем наблизо до някогашната рибарска хижа вече близо десет години държавата не прави нищо.


В около шест от тези години (от 2009-та, когато игрището е все още изграждащ се проект) начело на правителството е днешният премиер.


"Аз съм бил кмет, знам какво иска населението, и затова сме и тука, защото яйцата на грабливите птици се люпят тука... За две години предишното правителство сме платили към 6 милиарда и 700 милиона живи пари (заради яйцата – бел. авт.) и сега, да се излюпят, още да наливаме. Затова се вдигнахме на пожар веднага да дойдем и да решим как тези яйца да ги хвърлим в морето, да ги изядат рибите по възможност", казва премиерът в разгара на протестите по темата "Калиакра" на среща с местните кметове във Варна.


"Изграждането на голф комплекса е една много добра инвестиция, с грижа към природата, на уникално и красиво място", казва обаче пак той през 2011-та, режейки лентата на новопостроения обект – близо 2 години след като бе станал премиер и около 3 години след началото на съдебната процедура срещу България, започнала и завършила включително заради голф комплекса. Че дори за улеснение на голфърите обещава летище в Балчик и четирилентов път до Румъния. (Впрочем по-рано същият реже лентата и на един от въпросните ветропаркове. А и останалите обекти нарушители са довършени и пуснати по негово време.)


Това е по въпроса за мътенето и люпенето на "яйцата на грабливите птици". Такива като "Белене", КТБ, ски зоната над Банско, заменките на гори и ниви и случаят "Калиакра".

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Така ни ограбват! Да! Докато много българи мръзнат поради високи цени на тока! На снимката се виждат ВЕИ-та, натрапени ни от €С и Германия, и прегърнати радушно от родната червена мафия, за да ни паразитират законно! Всяка година ВЕИ-тата струват над 1 млрд лв на потребителите! Но Калиакра едно от най-ветровитите места в България. Колко се пази природата в Германия? Гори умират от киселинен дъжд! В Чехия цялото корито на Дунав е циментирано. От нас искат да жертваме финасови интереси заради дивата природа и птиците! Противоречиви искания, но интересите на червената мафия винаги си пробиват път! Сметката плащаме ние, които още не сме напуснали тая територия! А мотивацията за грабежа, съветите и оправданията-как и защо да ни ограбват-идват от Брюксел, Берлин, Вашингтон. Говоря за ВЕИ-тата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Кой набута толкова голяма част от българската земя в Натура 2000!? Къде е сега Корнелия Нинова да обясни?

 3. 3 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Доста манипулативна статия. Всъщност решението на Съда в Срасбург е както за голфа така и заради Ветрогенераторите, коиет оограбват и чрез цените на елетри1естовто. За тях нито думица. Странно защо :) Ограбването е системно а не е Калиакра, държавни поръчки, монополи, корпоративни и бюджетни кражби, монопполи и прочие. Системното ограбване е разли1но от някакви инциденти и криминални прояви и цели много по-сериозни цели от тези коит ого покровителстват и печелят от него.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  кънчовците, летища, перки и шест милиарда "живи пари"
  Свръх лъжец е бако боко!!!
  Пак гласувайте за ГЕРп! ГЕПане му е майката, сега им се е паднало!!!

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Това е стандартната, непрекъснато прилагана с успех в България схема за организиране на паника и напрежение. Целта е проста – зад завесата на "справедливото народно недоволство" да се прикрият истинските действащи лица и изпълнители, чиито интереси всъщност са застрашени."Да,това е истината.Обаче - какво от това,че знаем истината!?

 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Класика в жанра и описано с поговорката ' с чужда пита - помен прави"
  В случая целият "държавен" ресурс бе впрегнат да се обслужат интересите на ТИМ;
  А матрялът зомбиран го водят за носа...
  "Спасители" много в територията в която "мафията си има държава'

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Съдът в Страсбург не иска друго освен да спазваме нашите си разпоредби, по този въпрос толкова. По въпроса за ветрогенераторите и скъпия ток от тях: ами някоя умна глава да се хване и да направи ревизия на искупуването на ток от тези генератори, защото при подписването на тези договори държавата, чрез НЕК, гарантира изкупуването на преференциални цени на ток от ВЕИ-та само в продължение на 7 години. Първата и втората вълна от този тип инвестиции изтече. Друг е въпроса ако някой е взел пари на ръка и е преподписал тези договори удължавайки срока на изкупуване на преференциални цени след тези 7 години.

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ ... видими резултати от липсата на реформи

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 241 Неутрално
 10. 10 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Кога ще почнете да наричате нещата с истенските им имена? Имало беззаконие, липса на институции, манипулация на граждани, неспазване на регламенти и прочие. Защо във всяка статия/анализ пишете в неопределена форма, сякаш нещата се случват от самосебе си? Кога ще започнете да посочвате конкретни хора, които са лобирали или за заобиколили някой закон? Като има голф игрище, намерете с чии подпис е разрешен строежа. И това важи за всяка тема защото съчинения-разсъждения мога и аз да пиша.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Перкаджиите ,голфърите , ТИМаджиите и БИП изкараха рибарите и бабите да им защитават интересите. Властта мълчи известно време ,а после всички шишковци задружно пустосват прелетните птици , яйцата им и зелените. Бабичките с морковите и рибарите благодарят на властта . Зелените са виновни ,аз съм прост и вие сте прости.....мир и любов.... , а ние ще платим глобите на ЕС.

 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  А вие знаете ли какво представлява "Натура 2000"? Знаете ли какво може и какво не може да се прави в тези зони?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Те, комунетата, друго не могат, освен да ограбват!

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Или Бойко Борисов или Нено Димов каза, че проблема с присъдата и защитените зони ще се реши по Български. И наистина се решава по български. Накрая няма да има природа, местните хора няма да имат поминък, живота в Черно море ще изчезне, а голяма част от бюджета ще отива в ЕС за да се плащат глобите и лихвите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на fwf35308248
  fwf35308248
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  "Натрапените ни от ЕС" ВЕИ може да видиш тук:
  http://www.mediapool.bg/lukoil-ukrepva-pozitsii-na-vei-pazara-u-nas-news210292.html
  Цените, темпото и конкретните играчи са отговорност изцяло на управляващите, а не на виновници отвън, както и за бандитската приватизация.

 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Отвсякъде ни ограбват, манипулират и мамят, а медиите мълчат за това ограбване. За какво са ни тези медии, които обслужват интересите на мафията и дезинформират и направо мамят народа. Какви средства за масово осведомяване са те, като никакви верни сведения не получаваме оттам.Държавни институции, медии, власт, всички те обслужват само мафията и нейните интереси., а народът го ползват само като спонсор да се угояват за негова сметка.

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gopeто":

  Вярваш ли си в това, което пишеш?
  Да попитам чия собственост е това голф игрище? И ветрогенераторите? Защото чета само общи приказки.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  "България е осъдена за неспазване на три директиви на ЕС поради изграждане на 6 ветроенергийни парка в защитена зона Калиакра и едно голф игрище в защитена зона "Белите скали". Съгласно чл. 260 от Договора на ЕС България е правно задължена да предприеме необходимите мерки, за да се съобрази с решението на Съда. Също така следва да не допуска такива закононарушения по отношение и на други територии, видове или местообитания, обект на защита."
  България сама е определила териториите на Натура 2000. Да беше мислила предварително, ама май няма с какво. Сега няма на кого да се сърди.Все на тарикати се правим. Дай сега да излъжем Брюксел, пък после ще му мислим.

 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#17] от "stedim":
  Аз пиша на базата на това, което съм прочел. Но не в правителствените парцали.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10480 Неутрално

  Прав е Бояджиев. За състоянието на Борисов си има медицински термин :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "B52":

  Всъщност интересите в района са на съвсем други хора и не са от вчера, а и тея перки са там от доста години и никога не са били проблем...

 22. 22 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 991 Гневно

  след като спечели последните избори тиквата се помисли за всесилна

  вече си мисля, че по-добрия вариант е БСП да спечелят следващите избори - поне ще минат няколко години докато си разделят порциите с КОЙ, така може и нещо да не се изяде от тия

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  кратко, точно и ясно.

  "Дневник" и "Капитал" останаха едни от малкото надеждни източници на качествена информация по злободневни политически/обществени престъпления (в РъБъ обществените въпроси възникват най-често след прикрити престъпления).

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#10] от "koalimar":

  Извинете, но една медия не може да замести ЛИПСВАЩИТЕ институции в държавата!

 25. 25 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#10] от "koalimar":Извинете, но една медия не може да замести ЛИПСВАЩИТЕ институции в държавата!
  —цитат от коментар 24 на хм


  за съжаление една медия не може да замени и матрЯла дето си гласува за Тиквата, БСП и патриотите на всички избори ....

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  От DW пак въртят и сучат. Голфът и голфърите Красимир Гергов, Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, медийни звезди и особено първия в БТВ, са заменили земи, променили са предназначението им и са получили разрешения за строеж все при тройната на Станишев. Сега за този тип сделки се твърди, че са харчени пари за преотреждане и разрешения за строеж и затова трябвало собствениците да бъдат компенсирани. Все едно при лустрация ДС агентите да искат компенсация. Щото са били имали права и привилегии, които им се отнемат. И щото им се отнемат права за в бъдеще.
  Може ли да им се върне това, което са дали, а построеното да си го носят на гръб? Ако не щат - могат да го дарят на държавата.

  "Комплексът е разположен на площ около 1000 дка между Балчик и Каварна и е от затворен тип. Клубното членство струва 25 хиляди евро. ...
  Квадратен метър застроена площ в селището се предлага на цена от 4000 евро.
  Инвестицията възлиза на 103 милиона евро. ...
  „Блексирама” е собственост на едноименното акционерно дружество, в чийто борд на директорите влизат президентът на Българската голф-асоциация Красимир Гергов и социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев."
  https://dariknews.bg/regioni/dobrich/otkriha-pyrvoto-golf-igrishte-na-cherno-more-257890

  Че зелениете имат вина стана безпорен факт и затова картите ще се правят наново. - http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/izvrshena-proverka-ot-vrhovnata-administrativna-pr/

  Относно ветрогенераторите:
  http://forthenature.org/upload/documents/2016/03/7_WF_report_BSPB_updated_2015.pdf
  Вижте ветрогенераторите в действие на стр.75. Влезлите в експлоатация започват през 2004г. и завършват практически през 2009г. След това са само планирани или одобрени, но неизградени!

 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  "Калиакра" - ето така ни ограбват

  Да, "Калиакра" е умален вариант на КТБ!!!
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6383674

 28. 28 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Предвид големината на имотите изглежда най-потърпевши са перкаджиите но ще стане ясно кои са организаторите.

 29. 29 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#23] от "хм":

  Пич, веднаги си смени хапчетата.

 30. 30 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#3] от "sqrt":

  Ти си силно не информиран педераст.Не веи но ограбва.Ограбва ни Топлофикация София.Тя е втората мощност в България с най скъпата енергия.Ама сигурно си некой софиенец и аз ти плащам топлото.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  "За да се разбере накрая, че не става дума за цяла Добруджа, а за някакви си 7-8 хиляди декара...."

  7-8 хиляди декара не са някакви си, а е доста земя. Но ако наистина там мътят грабливи птици, ще трябва да ги прежалим. Перките вероятно пречат на прелетните птици. Все пак, има ли или няма убити птици от перки? И ако перките са незаконни, напишете кои са собствениците и кой ги вкара там? Голф игрището не ми изглежда да пречи на нещо. Но ако пречи на какво пречи? Въпроси, въпроси. Основен метод на дезинформацията и липсата на информация, което води до безкрайно плямпане и хаос.

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Много сложно стана, има проблем, а решението е ... незнайно.

 33. 33 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Добре, че запазиха Дойче Веле за да каже някой с прав текст нещата.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Добре, че запазиха Дойче Веле за да каже някой с прав текст нещата.
  —цитат от коментар 33 на citoyen


  Той текстът може и прав да е, но безсъдържателен. Празна работа.

 35. 35 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#3] от "sqrt":

  "Всъщност решението на Съда в Срасбург е както за голфа така и заради Ветрогенераторите, коиет оограбват и чрез цените на елетри1естовто."

  Всъщност решението не е на никакъв съд в Страсбург (не е Срасбург, както си го написал). В Страсбург е Европейският съд за правата на човека, а решението за Натура е на Европейския съд в Люксембург.
  В България, по данни на Европейската комисия, еленергията от ветрогенератори е 0,6% от общото производство, средното за ЕС е 4%. Чак пък толкова да ни ограбват тези 0,6% не ми се вярва.
  До 1990 в Балчик действаше военно летище, на Шабла имаше полигон за стрелби на зенитната артилерия. Две лета като войник съм бил там, пуцахме по цял ден в продължение на 1 месец, след нас идваха други части. Снарядите летяха на височина няколко хиляди метра, и не се унищожаваха никакви птици. Сега перките, които са на височина под 100м щяли да унищожат де що птичка мине от там.
  Поредните зелени истерии, с цел да изкопчат пари от Европа.

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  А пишещият тези редове е идеалистично убеден зелен, така ли? И работи на ползу роду? Хахаха! Защо ли не го вярвам?

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  Шут отзад на еко талибаните. Нова експертиза от истински учени. Намиране на т.нар, степи и коригиране на границите на Натура 2000 според фактическото положение, а не според оня с развалените зъби Тома Белев. Всичко друго са бълнувания на некадърни зелени комунисти.

 38. 38 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И отново нито дума за американската AES и гордостта й - най-големия вятърен парк в България. Да, за един от анонимните ветрогенератори става въпрос. Адски ме дразнят такива манипулативни пропускания на информация, които само доказват, че обективната журналистика е мираж.

 39. 39 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 295 Неутрално
 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  "Това е дългосрочен проект, който се изпълнява отдавна. Сега сме свидетели на поредното му развитие - операция за замитане на следите и прокарване на частни интереси, прикрити благовидно и патриотично като “защита на интересите на народа” и "спасяване поминъка на хората"."

  Aми точно така си е! У нас бизнес се прави основно с политическа подкрепа. Когато ни изловят по долни гащи супата духат данъкоплатците и бунаците, които нямат вярната подкрепа отгоре. Случаят с КТБ поне е относително пресен...

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Боко е по-разрушителен от Боко Харам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK