Вселена на самохвалците

Валери Симеонов

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери СимеоновПолитиката е сцена, на която играчите се борят със страшни врагове, демонстрират съчувствие, патриотизъм или скромност. И акциите им стават все по-солови. Ние пък приехме, че политиците са циркаджии, пише Ивайло Дичев за "Дойче веле".

Знаете хубавата английска дума "спин": казва се за въртеливото движение на елементарните частици, които така създават енергийно поле, далеч по-голямо от собствения им размер. В обществото "спин" е нещо подобно - на дадени политици, продукти или ивенти спин-докторите придават въртеливо движение, за да привлекат вниманието и така от нищото да направят някакво нещо.


В тази работа всеки търси своя стил, за да го различават от другите. Г-н Симеонов например се е цанил за вицепремиер практически без всякакви конкретни отговорности, за да може необезпокояван да нажежава социалните мрежи със скандални акции. Например да атакува трудовия стаж от името на бизнеса, черноморския флот от името на икономиката, птичките от името на хората, а най-напоследък - децибелите в Слънчев бряг от името на желаещите да почиват. След всяка такава смелост медиите го канят да се обяснява и той има повод да каже още смелости в избраната груба стилистика. За сравнение, друг е стилът на Каракачанов, който го играе консенсусен, като основно стои угрижен и отговорен на различни ритуали, които медиите така или иначе се чувстват длъжни да отразяват. Цветанов пък ходи сред народа да върти чевермета в народна носия. И така нататък.

Няма как да е другояче, политиката е сцена и единственият начин да сугестираш подчинение у гражданите е да разиграваш на нея тематични танци като борба със страшни врагове, съчувствие към бедния народ, драматичен патриотизъм или похвална скромност. Този жанр е стар колкото човечеството. Цезар взел щита на убития войник и се впуснал да окуражи огъващите се пред келтите легиони... холандският буржоа живял без пердета пред очите на съседите си... Сталин отказал да размени сина си редник срещу маршал...


Политически театър
В медийната епоха политтеатралните жестове позачестяват, добивайки леко пародиен оттенък. Саркози, тогава вътрешен министър, от поредното местопрестъпление се кълне, че ще отмъсти на виновните; Путин, винаги гол до кръста, за да демонстрира добрата си форма, лови големи риби; Уго Чавес свири на китара в предаването си "Ало, президенте!".


То и ние постепенно престанахме да се учудваме, когато Станишев взе да се самобрандира като моторист-рокер, а Борисов строяваше герберите с гумени ботуши да помагат на наводнени села. Странното у нас е, че спин-акциите стават все по-солови. Заслужава да се запитаме например дали с медиятизираната си полицейщина Симеонов не действа на практика против коалиционното правителство, подкопавайки позициите на вътрешния министър? За коалицията или за себе си работи Джамбазки с антиромските си изблици?

Солисти наблюдаваме все по-често и откакто бяха приети изборните преференции. Определени политици започват да агитират – къде по-свенливо, къде по-явно - за себе си, против партийната листа. Ще кажете – конкуренцията е велика сила, мобилизира кандидатите да се борят по-всеотдайно. Но печалната съдба на Реформаторския блок показа, че тази работа е доста опасна - когато всеки вземе да хвали себе си в състезание със собствените си партийни колеги, разпадът на самата коалиция не е далеч. И, значи, питам се дали, г-н Борисов не почва да изпуска PR единоначалието, където досега той лично даваше, строеше, наказваше, вкарваше голове и дори не ядеше суджук.


Но само политиката да беше! Рязко и без преход се озовахме в света на самохвалението, където ако не се хвалиш непрекъснато он- и офлайн, просто не съществуваш. Рекламата струи отвсякъде; четете Дебеляновите белоцветни вишни, а машината някак разбира, че темата ви интересува и ви предлага най-прекрасния вишнев сок в намаление до края на месеца. Има я тази логика, че който дава пари за реклама, вероятно има успешен бизнес, ерго и стоката трябва да е добра. Че който има енергията да се хвали, е мощен, потентен. Лъжат ли ни, или се самозаблуждаваме, не знам.


Голямо надуване на свирката


Преходът е особено рязък за хора от по-старото поколение като мен, преживели първата половина на живота си с точно обратните кодове, според които е неприлично да се хвалиш сам, трябва други да те оценят. Това си беше тогава и елемент от идеологията, защото основно се предполагаше да те издига Партията. Но след това пък дойде една такава контраидеология: капитализмът бил общество, където всеки сам се оправя, включително – сам се хвали. Капитализмът като PR вселена.

Не минава седмица без някой учен да сподели епохалното си откритие по медиите: ако ще е история - открили непозната до днес гордост, ако ще е медицина – намерили чудотворен лек за страшни болести, ако ще е археология – изкопали някакви най-древни неща. Кой ще ти чака публикации в реферирани списания, кой ще търси становища на световни авторитети – човекът сам надува свирката, журналистът отчита новина и караме нататък.


Най-тъжно е всичко това в сферата на културата. Тук процесите са още по-забързани, а борбата - по-безмилостно жестока. И значи наместо някакви хора да ми говорят за дадено произведение, какво са разбрали, защо им е било важно - говори самият автор. Чудесно се получи, отдавна исках да го направя, много хора дойдоха. Сериозната критика от години се е превърнала в реклама (или антиреклама, спонсорирана от конкурентите) - с това свикнахме; сега свикваме и че произведенията постепенно се подменят от самопохвалното слово на своя автор, евентуално в беседа с някой приятел. Дали това не обезсмисля малко самото изкуство? От физиката знаем, че вселената на спина е 99.99 празна.


Свикнахме си така


Това, което ме притеснява, е, че приехме тази нова концепция за света. Производствата включват все по-големи бюджети за реклама; в проектите на НПО-тата задължително фигурира "дисеминация на резултатите"; авторите се задължават да обикалят телевизии и да дават интервюта. Свикнахме и с политическия PR. Къде с насмешка, къде с възмущение, къде с досада приехме, че политиците са циркаджии, въртят се бързо около оста си, борят се за съществуване. И те какво - продължават да го правят.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Парадокс - Ивайло Дичев коментира нарцисизма .

 2. 2 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Поредното писание за запълване на редове от страна на дичуф... Имам чувството, че ДВ му плащат на буква, ама не разбирам защо...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Ма в САЩ няма ли политици бе Дичев, Германия, Англия нямат ли?
  Или само от лошите цитираш имена.
  Еех, "независима" журналистико... как ти вярваме само...

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6692 Любопитно

  Усещам как струи черна завист от редовете на Дичев, че всички му пречат и че с нищо не е успял да стане известен, освен с черната си завист!

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ааз, както винаги...какъвто съм лекомислен, който ме хване ме съска с лекота, та ще се изокам:
  Дичев Премиер!! Може и една идея по скромно: Ивайло заместник на премиера!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6692 Любопитно

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Стига бе - на Дичев и така му е непосилно тежко!!!
  Я виж как риве :''...в проектите на НПО-тата задължително фигурира "дисеминация на резултатите"; авторите се задължават да обикалят телевизии и да дават интервюта...''!!!!
  Неблагодарна работа!

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Дичуф пак ръси мозък...

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1706 Весело

  Спинът на Ивайло Дичев - "паметник на Самуил без ослепени воини не може".

  Е, може. :) Но Ивайло Дичев без политически ПР не може. :)

 9. 9 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 556 Неутрално

  "От физиката знаем, че вселената на спина е 99.99 празна."
  "Свикнахме и с политическия PR. Къде с насмешка, къде с възмущение, къде с досада приехме, че политиците са циркаджии, въртят се бързо около оста си, борят се за съществуване. И те какво - продължават да го правят."

  Я да продължим още малко с физиката. Тя, вселената на спина може да е празна, ама точно от тези въртения се взима енергия и буум - атомен взрив , термоядрен взрив. При определени условия , когато се прекрачат определени стойности и граници. А в политиката кой ги знае тези условия, , стойности и граници. Май никой. И тези взривове могат да са символични, ама могат и да са съвсем буквални. Нали.

 10. 10 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Весело

  Така е, така е, господин Дичев.
  Но погледнете от друга страна.
  Темата с шума никак не се поставяше, а ако някой изревеше - го смазваше крясъкът на тълпата.
  Друго е да се развее знамето. Само помислете: шумът (наднорменият) е вреден, оказва психически тормоз, носи болести, пречи на туризма, присъщ е на простака, без съмнение е най-безсмисленото нещо на Вселената.
  Вие акцентирате върху политическата маневра на Валери, но досега никой друг - маневрист или не, не развя байряка.
  Самата дискусия, касаеща шума, позволява нормалните граждани да покажат себе се.
  Аз харесвам вашите статии, но, моля, хайде напишете една и за шума, особено този, който вдигат вероизповеданията.


 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  "стилът на Каракачанов, който го играе консенсусен, като основно стои угрижен и отговорен на различни ритуали"
  Това ми хареса.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#11] от "Роси":

  И не само..има доста приятни и точни попадения, но хората които по някакви причини много мразят Дичев са на линия:).
  Имам чувството че не само Дичев, не само ДВ, а мразят всичко и виждат всичко (или така има нареждат/заплащат). Е, има някои изключения, например др.Путин, с леко объркване и чудене, на моменти и Тръмп/Льо пен и подобни.

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  лоша работа. не харесвам левия Дичев заради арогантната му самовлюбеност, не харесвам и Путин. къде ли да се класирам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Путин, винаги гол до кръста,

  Дичев, сигурен ли си че си гледал точно него? Да не го бъркаш с порното?

 15. 15 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Е, известен е - с баща си.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  "трябва други да те оценят" било обратен код.
  Връх на нищоговоренето с партийни обяснения по някаква специална кодова таблица. Тайните на Дичев.

 17. 17 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Ценя мисленето на Дичев с много точни попадения понякога, но ще възразя на изразеното тук. Наистина, при Комунизма издигаше партията, при Капитализма издигаш сам себе си и за това поколението на 70 годишните е повредено, защото след като се трудеше съвестнво очакваше началника да го забележи и издигне, което е ненормално. В природата можещият се издига сам без никаква скромност. Щом като може нека се докаже и води, така е по света. В противен случай стигаме до безличното общество ръководено от калинки, сбъркани водачи, случайни но послушни политици, което е много по-лошо.

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Страхотен материал! Написан от професор, предназначен за всеки можещ да чете. Мога само да добавям примери.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  Дичев пак уж за политиьи пише,а описва себе си...Особено в последния абзац

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  Интересно е как всякаквилоляви костовисти харесвате Дичев и ДВ,които са с лява политичесла окраска.Дали и вие не сте латентни левичари,а?!

 21. 21 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Не мислех че ше кажа подобно неща амааа - играят филма на Боце, но Боце ги превъзхожда. Повтарят на Боце сценариите обаче не им достига багаж да разберат, че Боце когато ги правеше тея показните истории първо не им се бяхме нагледали да им свикнем и второ ги правеше за неща, от които обществото ни имаше нужда по онова време. Ако гусин Симеонов правеше нещо наистина значимо както Боко тогава буквално 'ловеше лошите по телевизора' (а по онова време имаше нужда от лов на бандити) щяхме да знаем и щеше да си личи. Гусин Симеонов обаче разчита на еФтиния цирк не знам дали щото не разбира сам колко е жалък или въпреки че разбира, това е доказано работещо за пред 'лектората'. Ако е второто наистина ме е срам

 22. 22 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вече мисля че Дичев е в лобито на дискотеките и развратните entertainment индустрии. Още малко и ще иска да развием българска порно индустрия, за да еманципираме българската жена.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1118 Весело

  Поредния текстописец на чалги

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Блаблабла

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "Но след това пък дойде една такава контраидеология: капитализмът бил общество, където всеки сам се оправя, включително – сам се хвали. Капитализмът като PR вселена."
  Тук авторът явно визира Американския модел на централно управляема демокрация от субектите на капитализма, който няма нищо общо с демокрацията по Швейцарски или Австрийски модел....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  Приятелю, знаеш ли аз защо не харесвам ("мразя" е доста силна дума - мога да мразя Сталин и Хитлер, не синче на номенклатурчик мишкуващо около разни фондации) Дичев? Първо защото пише пълни глупости (според мен - твое право си е да ги харесваш). И второ - защото лично съм се сблъсквал с него в университета. Загуби ми времето два семестъра с някакви несвързани преразкази на Бурдийо, Дерида, Хабермас, Маркузе, Фуко и всичките останали нео-марксисти от списъка, като по време на лекциите проявяваше изключително неуважение към студентите - непрекъснато сърбаше някакъв чай, заемаше някаква безумна поза, опирайки се с крак на стената и т.н. Та не приемам това лице да ми задава тон кое е добро и зло и кое е правилно и кое не е. Политическите ми пристрастия нямат нищо общо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Има попадения но се е опитал да "ухапе" всичко наред забравяйки за различният ефект на саморекламата. Ако има положителни резултати следствие на макар и дразнещи на пръв поглед пиар акции и не се настъпва една и съща мотика, нищо против. Примерно, торсът на кремълският гном не е това което беше. Отпуснати са цицките. Годините не прощават никому и липсва предишната масовост и ентусиазъм сред пИдалите, последното по наш баце да си слагат над леглото фотоси от календар с полуголият джуджи1. Совите не са това което бяха.
  Сик транзит глория мунди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK