Защо американските либерали толкова се боят от Русия

Защо американските либерали толкова се боят от Русия

© Юлия ЛазароваИма нещо необяснимо в американската обсебеност от Русия на Владимир Путин. Анексирането от Кремъл на Кримския полуостров, военната интервенция в Сирия и намесата в техните избори от чужбина донякъде могат да обяснят тревогата на американците. Ала те не са достатъчни да обяснят защо либералите в Съединените щати са притеснени много повече от Русия, отколкото например от нарастващата икономическа мощ и геополитически амбиции на Китай, от глобалното идеологическо предизвикателство на радикалния ислям или от явната лудост на ядрена Северна Корея.


Русия страда от демографски спад и ограничена модернизация. Икономиката на страната е прекомерно зависима от износа на природни ресурси. Процентът на завършилите университет е сред най-високите, но производителността на труда е сред най-ниските в индустриализирания свят. И макар Путин да е силен и безмилостен лидер, който се радва на обществена подкрепа у дома и има статут на знаменитост в чужбина, руските институции са корумпирани и нефункционални – руските бюрократи прекарват голяма част от времето си в битки за власт и пари и нямат желание да си сътрудничат. А никой не знае какво бъдеще чака Русия след Путин – когато и да настъпи този момент.


А нали не толкова отдавна, само преди две години, президентът Барак Обама нарече Русия "регионална сила"? Нима не е вярно, че дори и днес повечето експерти са съгласни, че макар Москва наистина да е агресивна военна сила, която има интерес да противодейства на американското влияние по света, тя не е "изгряваща сила" в традиционния смисъл? Точно както известният американски историк Стивън Коткин написа миналата година в списание "Форийн аферс": "Вече половин хилядолетие руската външна политика се характеризира с амбиции, надхвърлящи възможностите на страната." Днес нищо не се е променило.
И въпреки всичко американците са хипнотизирани и ужасени от Русия.
Дали причината не е, че либерална Америка приема "Русия" като другото име на "Доналд Тръмп"?


Подобно на много от големите въпроси на нашето време, обяснението може да бъде открито в руската класическа литература. В този случай – в повестта на Фьодор Достоевски "Двойник". Това е разказ за дребен държавен чиновник, докаран до лудост, след като среща своя "двойник" – човек, който прилича на него и говори като него, но излъчва очарование и увереност, от които главният герой е лишен. Двойникът в историята на Достоевски докарва главния герой до лудост не само защото изглежда като него, а защото го кара да разбере какво не харесва в себе си. Днес същото се отнася за Съединените щати и Русия.


През по-голямата част от ХХ век Съветският съюз тормозеше Запада отчасти, защото беше радикално различен. Нямаше нито Бог, нито частна собственост, нито политически плурализъм. Америка можеше да бъде съветизирана само ако изгубеше войната срещу комунизма. Ала днес Русия на Путин плаши американците, защото те знаят, че Съединените щати и Русия трябва да бъдат много различни, но в същото време виждат, че много от руските патологии могат да бъдат открити и в САЩ. Либерална Америка не се страхува, че Русия може да управлява света. Независимо дали си го признават или не, либералите се опасяват, че Съединените щати заприличват на Русия.


В последните две десетилетия Кремъл се опитваше да обясни своите проблеми и провали с чуждата намеса. А сега Америка прави същото. Всичко, от което се възмущава либерална Америка – изборната победа на Доналд Тръмп, обратът в процеса на демократизация по света и упадъкът на американската мощ – се обясняват с намесата на Путин.


За либералните американци Русия – напълно основателно – е страховит пример как едно авторитарно управление може да функционира в институционалните рамки на демокрацията. Руската "управляема демокрация" е явен пример за това как институциите и практиките, създадени, за да освободят гражданите от капризите на безотговорните управници, могат да бъдат преформатирани така, че да лишат гражданите от техните свободи (макар и да им съхранят правото да гласуват).


Русия е пример и за това какво представлява една държава, в която елитите са напълно отделени от народа. Това не само е общество, доминирано от неравенство, но е и общество, в което нарастващото неравенство се приема за нормално и в което шепа много богати и политически безотговорни управници съумяват да се задържат на върха, без да прибягват до прекомерно насилие. На привилегированото малцинство не му се налага да доминира или да контролира своите съграждани, то просто може да ги пренебрегне като излишно неудобство.


Ще отнеме известно време преди американците от работническата класа да започнат да осъзнават, че макар икономиката на САЩ да се различава дълбоко от тази на Русия, технологичната революция, водена от Силициевата долина, с течение на времето може да изведе западните общества към авторитарни политики по същия начин, по който изобилието на природните ресурси направи възможен режимът на Владимир Путин. Роботите – подобно на постсъветските граждани – не се вълнуват от демокрацията.


В продължение на много години, докато гледаха към Русия и нейните социални и политически проблеми, американците виждаха страна, затънала в миналото, която може би някой ден щеше да се превърне в модерна държава като Съединените щати. Ала не такова вече е преобладаващото умонастроение. Сега, независимо дали го съзнават или не, мнозина американци се опасяват, че гледайки към Русия, те виждат бъдещето. А най-тревожно е, че е възможно това да е тяхното собствено бъдеще.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура". Англоезична версия е публикувана в "Ню Йорк таймс".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Ако я няма Русия , погледите на американците накъдето и да са насочени , няма да изглежда насериозно.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Сега, независимо дали го съзнават или не, мнозина американци се опасяват, че гледайки към Русия, те виждат бъдещето. А най-тревожно е, че е възможно това да е тяхното собствено бъдеще.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Любопитно

  Всъщност американските, а и неамериканските либерали не се боят от Русия, а от традиционните консервативни ценности на обществото, които мислеха, че са унищожили или поне закопали дълбоко, а в един момент се оказа, че не са !!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Любопитно

  Всъщност американските, а и неамериканските либерали не се боят от Русия, а от традиционните консервативни ценности на обществото, които мислеха, че са унищожили или поне закопали дълбоко, а в един момент се оказа, че не са !!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Весело

  Ще отнеме известно време преди американците от работническата класа да започнат да осъзнават, че макар икономиката на САЩ да се различава дълбоко от тази на Русия, технологичната революция, водена от Силициевата долина, с течение на времето може да изведе западните общества към авторитарни политики по същия начин, по който изобилието на природните ресурси направи възможен режимът на Владимир Путин. Роботите – подобно на постсъветските граждани – не се вълнуват от демокрацията."С течение на времето е възможно всичко да стане,господин Кръстев.Теченията са опасно нещо.

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 6004 Неутрално

  "Вече половин хилядолетие руската външна политика се характеризира с амбиции, надхвърлящи възможностите на страната."
  ––––––––––––––––––––
  Кратко, точно и ясно.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Американските либерали се боят от Русия, защото българските либерали не се бояха и дойдоха 45 години див комунизъм, от които 8 години бесен сталинизъм. Русия е една зараза, от която трябва да се пазиш настрани. Нещо като чума, която обаче не те убива, а те оставя да се мъчиш цял живот по подобие на вече болните руски крепостни мужици.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 6004 Неутрално

  Голям е Иван Кръстев!
  Затова и понякога глупостите му са големи. Особено когато лъхат на червена идеология...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 911 Неутрално

  "А най-тревожно е, че е възможно това да е тяхното собствено бъдеще."

  Излишни тревоги, американски или кръстеви.
  Защото писанието изпуска да сравнява (нарочно или неумишлено) една основополагаща разлика в двете общества - отношението към свободата. Мнозинството американци са силно привързани към свободата, което е силно противоположно за руснаците.
  Докато тази разлика е толкова ясно изразена и самите общества ще бъдат доста различни.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Русия регионална сила...
  Кръстеев, Кръстев, айде по-сериозно.
  С тази територия, с този брой население, с тези природни ресурси и с тази военна мощ Русия винаги ще има достатъчно капацитет за да е сред водещите икономики в света.
  В средносрочно бъдеще, по-далече няма смисъл да правим прогнози.
  Правата на човека там е друга тема, не ги смесвайте.
  И Китай е световна икономика, но демокрацията им е по-различна от европейската и американската.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  .....по който изобилието на природните ресурси направи възможен режимът на Владимир Путин.Дали природните ресурси са виновни за на практика Авторитарната власт на Путин или 73 години победоносна болшевишка революция.Ами те така са свикнали в Русия да имат Государ.Смениха Царя с Ленин и КПСС с Единна Русия.Америка е направена от хора с друго мислене и продължават да я правят хора с друго мислене нямащи нищо общо с болните мозъци които роди болшевишката революция начело с Ленин.

 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  "Ала днес Русия на Путин плаши американците, защото те знаят, че Съединените щати и Русия трябва да бъдат много различни, но в същото време виждат, че много от руските патологии могат да бъдат открити и в САЩ.."

  Обратното е. Огромна част от американските патологии се настаниха в Русия, докато либералчета с всякакъв цвят я учеха на капитализъм от либерално-крадлив вид.
  Нима претенцията да бъде пъпа на света, месианска и претенциозна е собствено московска?
  Нима чудовищното социално разслоение е собствен продукт на остатъците от съветска власт?
  Нима олигархичните структури в Русия не бяха създадени и закриляни от либералстващия световен елит? Заради възможността да крадат мужика така, както само те могат.
  Америка видя себе си в онова което създаде за двадесет и пет години, дори и като регулации и законови норми. Като законът за чуждестранните агенти, примерно, или нормата на собственост в медиите..
  Та това което се привижда като лошо в Русия, е "доброто" в САЩ и внесено от там, но как да обясниш на либералните ни умници, че мерейки с такъв аршин ще получават само присмех?

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":


  ... С тази територия, с този брой население, с тези природни ресурси и с тази военна мощ Русия винаги ще има достатъчно капацитет за да е сред водещите икономики в света...
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Ще има, ама не е.
  Капацитет има, ама осъществяването на капацитета нещо куца сериозно.
  Отделно - икономиката не е в пряка зависимост от военната мощ.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  Провокативна статиия, предназначена по-скоро за западния читател отколкото за хора от бившия соц. лагер, в който съветската политика е изпитана директно, а не само по телевизора.
  Ключевият момент не е за откъснатите от народа елити (доста отдавна третиран въпрос), а във формулата "либерална Америка приема "Русия" като другото име на "Доналд Тръмп"" - един ефективен ход на демикартическия елит след изборната кампания, насочен към следващите избори

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Доста оригинално, да не кажа екзотично виждане изразява автора, а дали е повече заради екзотиката или наистина вижда нещата подредени логически по този начин само той си знае.
  Що се отнася до риска в демократични държави да се стигне (почти) без (поне видимо) насилие до авторитарни режими, краткия отговор е да, възможно е.
  Това се е доказало не веднъж във времето и е напълно възможно.
  Товано в това, според мен се вижда необходимостта от т.н. граждани и поддържане на някакво санитарно-минимално ниво на гражданска активност, защото ако се облегнем на удобното и мързеливо мнение, че те нещата вече са необратими и ей така ще си живеем, с един куп психологични, хуманитарни, екологични, възпитателни и всякакви такива, но не и политически проблеми, напълно е възможно ние или те ( в случая американците) да осъмнем/осъмнат с един още по луд и неуправляем, но за сметка на това силен Тръмп.

 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  "А нали не толкова отдавна, само преди две години, президентът Барак Обама нарече Русия "регионална сила"? Нима не е вярно, че дори и днес повечето експерти са съгласни, че макар Москва наистина да е агресивна военна сила, която има интерес да противодейства на американското влияние по света, тя не е "изгряваща сила" в традиционния смисъл? "
  И може би е учудващо защо некои обсебени и комплксирани /според автора/ толкова много са втренчени в северноазиатската сатрапия? След като тя е "регионална сила", т.е., няма никаква възможност да заплаши или стресне нито САЩ, нито ЕС
  И защо ежеминутно демонстрират страха си. То не бяха санкции, то не бяха военни учения, то не бяха противоракетни щитове, статии, жълтеникави новини", фейк-анализи, страховити предсказания, неуморни и комични предсказания за утрешен фалит......
  Хайде, за некои медии е обяснимо - в тях са свикнали да бъдат като еничари, т. е. да бъдат безцелно и безмислено агресивни и комплексирани към доскорошния си государь - изразявайки раболепност пред сегашния си сюзерен. Или пък просто искат да заслужат грантовете си.
  По необяснимо е поведението на ообикновените лаици, които като малки палета обясняват как в този северноазиаттски хаганат не могат една ютия да да сглобят, но същщеврменно изпитват панически ужас всеки път при споменаване на името на фалиралото вече жуже?
  А може би автора не е прав, и сатрапията не е "регионална сила"?!?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "Вече половин хилядолетие руската външна политика се характеризира с амбиции, надхвърлящи възможностите на страната.
  И въпреки всичко американците са хипнотизирани и ужасени от Русия."
  Има какво да губят , за разлика от руснаците. А и ако се страхуваха толкова много, защо им трябваше да избират Тръмп, а не помислиха предварително, накъде тласкат Америка.

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Весело

  И въпреки всичко американците са хипнотизирани и ужасени от Русия.
  *******************************

  Ей-тук спрях да чета... Кръстев съвсем го удари през просото.
  Не разбирам и как тази статия: "Защо американските либерали толкова се боят от Русия" се вързва със съседната: "Светът не вярва на Путин и не се бои от Русия, сочи проучване"? Американските либерали не са част от света или как?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Весело

  либерална Америка приема "Русия" като другото име на "Доналд Тръмп"
  *************************

  Хихих...
  Иронията в случая е, че дълги години СССР се смяташе за "прогресивното" човечество и се бореше срещу непрогресивният и капиталистически враг - САЩ.
  Сега е обратното, САЩ са "прогресивното човечество", а Русия - нелибералният и недемократичен враг.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Мисля, че авторът пропуска мащаба. Северна Кория и Северна Азия еднакво мразят останалия свят но ва различен мащаб могат да навредят на света. Очевидно САЩ не са в опасност някой да превърне държавата им в диктатура от тип Ким но е повече възможно да се получи с тип Путин.

  подпис
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Хубава притча :)
  Иван Кръстев демострира голямата разлика между Америка и Европа :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А не.
  Това е нова плоча.
  Кръстев, не се прави на Лили Иванова, твоя репертоар го знаеме.

 24. 24 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Кръстев, в коя страна елитите не са отделени от народните маси? Не от правоъгълните, квадратните или кръглите маси, а от обикновените хора? Напоследък съчиненията ти подсказват за "огънатост" на чертаната от теб линия. Виж пак: "Анексирането от Кремъл на Кримския полуостров, военната интервенция в Сирия и намесата в техните избори от чужбина..." и кажи кое е доказаната истина. В противен случай ще смятам, че тия приказки са доказателство за фейковост, да не кажа съвсем на български език - лъжливост.

 25. 25 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":


  С тази територия, с този брой население, с тези природни ресурси и с тази военна мощ Русия винаги ще има достатъчно капацитет за да е сред водещите икономики в света.
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Ами населението е като Бангладеш и Нигерия, така че това не е фактор за "водеща икономика". Голямата територия също не означава автоматически "водеща икономика". Алжир и Казахстан имат почти 30 пъти по-голяма територия от Австрия или Чехия, ама икономика доста по-малка. Иран и СА също имат природни ресурси, но нямат "водеща икономика". Обратно, Япония и Южна Корея нямат природни ресурси и военна мощ, но имат "водеща икономика" Колкото до военната мощ, тя пък няма нищо общо с "водеща икономика"или по-скоро е обратното, военните разходи изтощават икономиката. Северна Корея има най-голямата армия на глава от населението и съответно е най-далеко от понятието "водеща икономика".
  Така, е изразът водеща икономика, употребен за Русия е нонсенс.

 26. 26 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bicho Raro":

  Живея в Щатите и общувам с много хора и с американци, естествено. Да, имат специфично отношение към Русия, което се формира от медиите, но "ужас" или "ужасеност" няма. Кръстев се подмазва на някаква свръхлиберална идеология, която да го изведе до висинето на голям полит-аналитик. И все по-често произвежда непремерени, непроверени или просто умозрителни мисли, а с други думи казано - подходящи за тая идея глупости.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#22] от "penetrating":

  Виж тези графики, прясно публикувани от Пю днес http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/07/17/9-charts-on-how-the-world-sees-trump/

 28. 28 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Роботите – подобно на постсъветските граждани – не се вълнуват от демокрацията. хахах много хубаво казано

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Русия регионална сила...С тази територия, с този брой население, с тези природни ресурси и с тази военна мощ Русия винаги ще има достатъчно капацитет за да е сред водещите икономики в света......
  —цитат от коментар 10 на НеКой

  Върхът, който достигна Русия бе през 2013г. - 8-мо място.
  В края на 2016г. е на 14 място, след Ю. Корея и Италия.
  Русия е като кварталния хулиган, всеки се страхува от него, защото той е извън нормите на нормално поведение, и може да те принуди да го убиеш. Силата на РФ е в притежаването на ядрено оръжия, но с такова разполагат вече много страни, а и никой не иска да го използва. А икономическият потенциал е основното в един военен конфликт. Случайно да си чувал, че по време на ВСВ дори копчетата на шинелите на съветските бойци били американски?

 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#25] от "marker":

  Добре написано, но на немалко нашенци не им отърва.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  От известно време Иван Кръстев е малко странен, дори издиша. Истина е, че САЩ се съобразяват с РФ. САЩ се съобразяват дори и с една Сърбия.
  Но Русия вече не е партньор, тя сама си извоюва място в групата с КНДР и Иран.
  Това е достатъчно за да се разбере отношението на Америка към русия.

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#26] от "ИванКар":..Да, имат специфично отношение към Русия
  ...>>Американците демократи и американските републиканци все повече се отдалечават от консенсуса по важни въпроси от вътрешната и външната политика.Ето една нагледна графика от източника, цитиран и в другата статия( За отношението към Путин и Русия):
  http://www.people-press.org/2014/06/12/section-1-growing-ideological-consistency/pp-2014-06-12-polarization-1-02/
  Тази рязка поляризация в американското общество се засили много по време на управлението на Обама, поддържан от влиятелни медии с либерален уклон..
  За Русия..цитирах под другата статия,че процентът на демократите, подплашени от Русия (In U.S., Democrats feel more threatened by Russian power) е 61% ,а сред републиканците само 36%:
  http://www.pewglobal.org/2017/08/16/publics-worldwide-unfavorable-toward-putin-russia/pg_2017-08-16_views-of-russia_005/
  След като има отместване на разбиранията на привържениците на демократите все повече в областта на т.н. либерални ценности( а при републиканците консервативно втвърдяване), не е ..странен анализа на Кръстев.

 34. 34 Профил на Vassil Peytchev
  Vassil Peytchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Този добре платен сладкодумец преди години заверши школата на сорос в Будапеща и сега преданно ближе ръката (или каквото друко му поднесат за близане) на повелителя си.
  И неколцина други са в грачещата орда, но той е най-напреднал и за награда дори публикува в nytimes, който отдавна е нарицателно за фалшиви новини и гнусна пропаганда. И в нормална конкуренция отдавна да е фалирал, ако не беше издържан от гореспоменатия им покровител.
  Отврат!

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Айдее, форумните либералки обявиха и Кръстев за червен, защото си позволява критика и престъпмисъл по повод господарите им зад океана. ....“
  —цитат от коментар 29 на Александр Г. Дугин (№55)

  Иван Кръстев бе гост на Путин.

  Разбира се, че нашите коментари тук са малко повърхностни, липсва ни информация.
  И все пак, ето едно изказване на рускиня, Светлана Алексич мисля че беше:

  "Нещастни хора, които повтарят мантрата за величието на Русия. Те не трябва да се проклинат, защото няма какво да се проклина. Това са празни места. 70 години те празнуват победата над фашистите! Вече всички фрицове издъхнаха, а робите все празнуват. Тъй като те нямат какво друго да празнуват…За 70 години нито една победа, нито едно постижение, само една показност.

  Те наричат американците тъпи. Искрено се смятат за конкуренти на Америка . Седят зад компютър, работещ под американска операционната система, който е свързан към Интернет, която също е измислена от американците, и ги наричат пиндоси! А по телевизията ги заплашват с ядрена война. Не заплашват да се конкурират с IBM или с Apple - не, заплашват да хвърлят бомбата. Ако пък някой е забравил, бомбата са им подарили американците, също. ..."


 36. 36 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Напълно естествено че са абериканците са обсебени ;18 американски служби доказаха , че руски хакери се намесват /мечешки/ , в американския политически живот. Путинова Русия иска да й обърнат внимание, да й признаят че /все още/е фактор в световните дела и напълно естествено за нея тя избира точно този начин - зле прикрит и арогантен. Русия днес , повече от всякога, се държи нарочно като слон в стъкларски магазин, руския комплекс "тъй миня ужажаеш?" повече от всякога , бива пъхан под носа на публиката , като мускалче ефтин парфюм... В тактически план това носи някакви успехи, в стратегически, дългосрочен , едва ли ...

 37. 37 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 961 Весело

  Тук се цирира Фьодор Достоевски, но си мисля, че американеца не е и няма да бъде "герой на Достоевски"!! Човек в черно, с черни мисли в главата...

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  Голям е Иван Кръстев!Затова и понякога глупостите му са големи. Особено когато лъхат на червена идеология...
  —цитат от коментар 8 на Депутат 241


  и се печатат в медии като "Ню Йорк таймс".

  Поредният Кръстев словесен бълвоч е по същество антитръмпистки. Тръмп се окачествява като Путин. Кръстев директно заявява:

  "американците са хипнотизирани и ужасени от Русия.
  Дали причината не е, че либерална Америка приема "Русия" като другото име на "Доналд Тръмп"?"

  От друга страна, ако Тръмп е причината американците най-после да видят Русия като опасен враг на Америка, в това няма нищо лошо.
  Ако е така, както Кръстев пише:

  "независимо дали го съзнават или не, мнозина американци се опасяват, че гледайки към Русия, те виждат бъдещето. А най-тревожно е, че е възможно това да е тяхното собствено бъдеще."

  Това също не е лошо, защото показва отрезвяване на левичарски мислещите американци, които си въобразяваха, че Русия е нормална държава. Виждайки реваншистка Русия какво представлява, нормално е да се тревожат, да вземат мерки и да не допуснат Америка да започне да прилича на нея.
  Както един уважаван форумец писа, Тръмп е стрес тест за американската демократична система. За сега системата се справя повече от добре.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf":

  "Ала днес Русия на Путин плаши американците, защото те знаят, че Съединените щати и Русия трябва да бъдат много различни, но в същото време виждат, че много от руските патологии могат да бъдат открити и в САЩ.."

  "Обратното е. Огромна част от американските патологии се настаниха в Русия, докато либералчета с всякакъв цвят я учеха на капитализъм от либерално-крадлив вид."

  Червен графе, защо американските патологии не се настаниха в следвоенна Германия и Япония? Демокрацията в тези държави беше изградена по американски модел. Много се лъжеш , като си мислиш, че : "Америка видя себе си в онова което създаде за двадесет и пет години, дори и като регулации и законови норми в Русия". Русия , за разлика от Германия и Япония доказа , че не е способна да изгради демократическо общество за което Америка най-малко е виновна. С тези твърдения ти буквално повтаряш Путиновата пропаганда , която за всички злини в Русия обвинява Америка.

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Кръстев надминава себе си.

  Нищо, другия път сигурно пак ще остане изненадан като преизберат Тръмп.

  Ама така е докато либералите в САЩ се занимават с идентити полиси, Русия и прочие международни глупости, то Тръмп се фокусира върху Америка - икономиката и защитата на гражданите и.

 42. 42 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Русия, разкъсвана между амбиции и възможности. :)

 43. 43 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Голям е Иван Кръстев!Затова и понякога глупостите му са големи. Особено когато лъхат на червена идеология...
  —цитат от коментар 8 на Депутат 241

  A твърдението,,че американците имали руско бъдеще бележи нов връх на идиотизма на Кръстев...

 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#40] от "tacheaux":


  Червен графе, защо американските патологии не се настаниха в следвоенна Германия и Япония? Демокрацията в тези държави беше изградена по американски модел. Много се лъжеш , като си мислиш, че : "Америка видя себе си в онова което създаде за двадесет и пет години, дори и като регулации и законови норми в Русия". Русия , за разлика от Германия и Япония доказа , че не е способна да изгради демократическо общество за което Америка най-малко е виновна. С тези твърдения ти буквално повтаряш Путиновата пропаганда , която за всички злини в Русия обвинява Америка.
  —цитат от коментар 40 на tacheaux


  Толкова много глупости на толкова малко място...
  Трябва си талант за тази работа.
  Нито в Германия, нито в Япония се е създавала демокрация по американски модел. Още по-малко пък САЩ от средата на ХХ век приличат на САЩ от края му и началото на ХХI, защото все още не са си присвоили претенцията за разбирачи от най-висок ранг относно това, що е "правилна демокрация".
  Апропо, с какво "демокрацията" на Путин е по-несъвършенна от "демокрацията" на семейните политически кланове в САЩ?
  Е, засега имаме трети мандат на Путин, но ще му трябват доста време и усилия да стигне другарката Меркел или първия "демократичен" канцлер на ФРГ - Аденауер.
  Не всички са длъжни да ви питат точно каква "правилна демокрация" им е нужна. :) Нито да се съобразяват със "знанията" ви.

  ПП
  Дори и на Иванчо му се е наложила да забележи нещо очеизвадно: "За либералните американци Русия – напълно основателно – е страховит пример как едно авторитарно управление може да функционира в институционалните рамки на демокрацията."
  Под "либерални американци" разбирай разбирачите на най-правилната демокрация. :)

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  На всеки му трябва външен враг, когато има силна военна индустрия...

 46. 46 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  "А нали не толкова отдавна, само преди две години, президентът Барак Обама нарече Русия "регионална сила"? "

  "Вече половин хилядолетие руската външна политика се характеризира с амбиции, надхвърлящи възможностите на страната." Днес нищо не се е променило."

  Ми ти сам си отговаряш, Кръстев. Рашките не са променили политиката си. Това което се е променило в САЩ са приказките на демократите. Преди 2 години им отърваше да се изказват така за Русия - Обама трябваше да бъде представен като успешен президент който се справя дори и с Русия, която е регионална сила. Сега вече не им отърва и обърнаха палачинката - Русия е страшен враг.

  Защо са обсебени ли? Ми защото така е много удобно. Сваляш отговорността от себе си - врагът е виновен за всичко. Децата непрекъснато го правят - все намират кой ДРУГ да е виновен, никога те самите. Много възрастни правят същото.

 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Породното словоблудство в стил"Лошият Тръмп".Сега го сравняват с Путин.Утре направо с Хитлер.А резултатите от управлението му ще се видят след 3 години и 3 месеца,когато са изборите.Всички комунистически отрочета са хвърлени на амбразурата.Само че сега не сме 1986г,когато имаше само вестник"Работническо дело" и съветските новини в петък вечер.

 48. 48 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Либерала като нагласа е по-войнстващ и по-опасен от нациста и болшевика. Затова, рано или късно ще дойде време да почнем да съдим и вкарваме в затвора либералите.
  Ореваха орталъка заради жертвата в Шарлътсвил, но никой не обелва и дума за поредния случай на убийство на обикновен гражданин от либераст- противник на Тръмп.
  https://www.yahoo.com/news/anti-donald-trump-campaigner-apos-103802971.html

 49. 49 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Либералите се боят от Русия, защото Русия е олицетворение на някаква консервативност. Затова и почнаха медийна война с нея далеч преди събитията в Украйна - да си припомним медийната истерия на Запад около приетия закон в Русия за забрана на гей-пропагандата сред малолетни....

 50. 50 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Тези, които избиват цяло училище и нощни клубове, театри, кина, те са от тези с другото мислене, нали другарю?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 51. 51 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 287 Неутрално

  1. Америка доста слабо се вълнува от Русия, както в политически, така и в икономически план. Това е на държавно ниво. А на ниво обикновени американски граждани, интереса към руснаците и тяхната съдба е практически нулев.
  2. Америка и Русия не си приличат по почти нищо. Нито като история, нито като култура, нито като география и климат, нито като расов или етнически състав на населението, нито като икономика, нито като някакъв друг потенциал.
  3. "Истерията" в няколко водещи американски медии (CNN, NBC, ABC, Washington Post, NYTimes) относно предполагаемата връзка между служители от кампанията на Тръмп и руската агентура, е част от стратегията на демократическата партия за силно негативната изборна вълна от последните 6 години, която доведе до ужасявящи загуби на позиции за демократите, както на федерално, така и на щатско ниво. Впрочем най-вече на щатско ниво. Това са медии част от партийната система на демократическата партия, макар да са национални като обхват и да имат сериозна международна репутация.

 52. 52 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Русия регионална сила...Кръстеев, Кръстев, айде по-сериозно.С тази територия, с този брой население, с тези природни ресурси и с тази военна мощ Русия винаги ще има достатъчно капацитет за да е сред водещите икономики в света..
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  А защо тогава има икономика на бананова республика?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 53. 53 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  До коментар [#18] от "Bicho Raro":Живея в Щатите и общувам с много хора и с американци, естествено. Да, имат специфично отношение към Русия, което се формира от медиите, но "ужас" или "ужасеност" няма.
  —цитат от коментар 26 на ИванКар


  Няма, разбира се. От какво трябва да се страхуваме от Русия тук в Америка?
  Аз към Русия и всичко руско изпитвам първична гнусота. Това е, защото докато бях дете, от всички страни се опитваха да ме индоктринизират в любов към Русия. Ами даде обратния ефект.
  Но обикновените Американци нямат този проблем. В тях Русия предизвиква преди всичко снизхождение и подигравка.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 54. 54 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Бюклюк си ти, ванчо

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":Тези, които избиват цяло училище и нощни клубове, театри, кина, те са от тези с другото мислене, нали другарю?
  —цитат от коментар 50 на Taiga

  аз си спомням за един московски театър, и използване на токсични газове през вентилацията. Не от терористи, а от руските служби за сигурност. В нито една европейска държава или в САЩ службите за сигурност не са избивали масово цивилни.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":Тези, които избиват цяло училище и нощни клубове, театри, кина, те са от тези с другото мислене, нали другарю?
  —цитат от коментар 50 на Taiga

  аз си спомням за един московски театър, и използване на токсични газове през вентилацията. Не от терористи, а от руските служби за сигурност. В нито една европейска държава или в САЩ службите за сигурност не са избивали масово цивилни.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":Тези, които избиват цяло училище и нощни клубове, театри, кина, те са от тези с другото мислене, нали другарю?
  —цитат от коментар 50 на Taiga

  аз си спомням за един московски театър, и използване на токсични газове през вентилацията. Не от терористи, а от руските служби за сигурност. В нито една европейска държава или в САЩ службите за сигурност не са избивали масово цивилни.

 58. 58 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#55:"historama"][/quote]

  имаше и едно училище в което се бяха развилнели службите.

 59. 59 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#55:"historama"][/quote]

  имаше и едно училище в което се бяха развилнели службите.

 60. 60 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 580 Неутрално

  1. Америка доста слабо се вълнува от Русия, както в политически, така и в икономически план. Това е на държавно ниво. А на ниво обикновени американски граждани, интереса към руснаците и тяхната съдба е практически нулев.2. Америка и Русия не си приличат по почти нищо. Нито като история, нито като култура, нито като география и климат, нито като расов или етнически състав на населението, нито като икономика, нито като някакъв друг потенциал.3. "Истерията" в няколко водещи американски медии (CNN, NBC, ABC, Washington Post, NYTimes) относно предполагаемата връзка между служители от кампанията на Тръмп и руската агентура, е част от стратегията на демократическата партия за силно негативната изборна вълна от последните 6 години, която доведе до ужасявящи загуби на позиции за демократите, както на федерално, така и на щатско ниво. Впрочем най-вече на щатско ниво. Това са медии част от партийната система на демократическата партия, макар да са национални като обхват и да имат сериозна международна репутация.
  —цитат от коментар 51 на tsb00482740


  Истерията очевадно не работи и затова сега "демократите" разиграват расовата карта. Всъщност, те винаги са я разигравали - преди бялата, а в последните 50 години черната. Знаете чия организация е ККК и колко гласове са на демократи срещу робството. Номерът е, че сега ги гони отчаяние, защото нищо не могат да предложат, а по стечение на обстоятелствата в изборите догодина половината им сенатски отбор е на игрището. Да, точно 25 думократа сенатори отиват на избори, като клатещи се са местата на 10-15 от тях. Само 9 републикански сенатори отиват на избори.
  Следете внимателно и действията на ФЕД. Бабиерът е откровен демократ, обаче Тръмп може да промени доста състава. Леля Джанет на 71 още не е изявила желание да напусне сама. Следователно, Тръмп ще решава. Ако икономиката не катастрофира до изборите, републиканците може да се окажат с мнозинство позволяващо им да заменят политиката на ФЕД с правила, т. е. ФЕД няма да прави политика и светът (за добро или за лошо) няма да се взира в мъгливите думи на главния шаман за да разгадае следващия ход, който самият шаман не знае.
  Е, какво друго им остава на Демократите освен расовата карта? Затова и насъскват Антифа и БЛМ да правят мизерии, а надеждната има преса определя като расист, фашист, хомофоб, ислямофоб и бял супремасист всеки несъгласен американец. Подобна зловеща пропаганда ние от бившите соц. страни добре знаем как действа. И колко буди доверие. Затова е добре човек да се оттегли с пуканките и търпеливо да изчака изборите за да разбере има ли тенденция светът да стане по-добро място.

 61. 61 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  Че не си по темата - ясно и видимо отдалеч. Но че в главицата ти "дрънкат семки и бонбонки", както и медни съветско-войнишки копчета - също е очевидно. Но ТУК се обсъждат не толкова реалните отношения между САЩ и Русия, колкото някакви мъглявини, които уж реално битуват в околоземния Космос. И тон на това обсъждане задава дтатията на Кръстев, който напоследък все повече се либерализира и фейковатизира...

 62. 62 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Явно не е за тук тази статия: "Матрияла" ни не е способен да я поеме. Инак на личен канал бих леко го коригирал/допълнил г-н Иван Кръстев, но то и така си е ОК статията и добре ще се "пласира" сред намаляващата средна класа Американци-Интелектуалци.... (те със сигурност не са гласували за Тръмп)

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ми боят се ората от супернацисти.
  Ей Иван на амбразура либерали атакува...

  "Защо американските либерали толкова се боят от Русия"

 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":

  Гледах ги. Интересни са. Бих повторил. ЕС е много различен от САЩ по търсене на подход за хармонично развитие на обществото. Кръстев показва как САЩ може да се доближи до Русия поради еднакви цели, без да са еднакви средствата и нивото на развитие. Притча, която може да изплаши всек и не е изключено да се случи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Русия и целият пост комунистически свят страдат от тежки демографски кризи. Мафията с нейните любими бизнеси: наркотици, безумно кредитиране, финансови пирамиди, проституция ХАЗАРТ, заложни къщи за бърза реализация на ограбеното от битовите кражби, убийствата и рекета навлязоха заедно с "демократизирането" на социализма по АМЕРИКАНСКИ. Както Робинзон Крузо не смее да признае грешката си пред баща си след корабокрушението при първото си далечно плаване на лов за роби от ГЛУПАВА ГОРДОСТ и претърпява второ фатално корабокрушение, така и нашите съвременни "ръководители" в т.ч. и Путин не искат да си признаят, че сме на грешен път; не правят нищо да изолират заразата чрез приемането на съответни закони и ни върнат в НОРМАЛНОСТТА. По времето на социализма имаше виц: на българското земеделие му пречели сушата, кишата и ГРИШАТА (Гриша Филипов- министър председател по онова време). Същото важи и за целия днешен безумен свят!

 66. 66 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Има някаква идея Кръстев ама нещо не я е изяснил (май и за себе си). Като цяло, поне според мен, в Русия природните ресурси са заграбени от малцина олигарси, които благодарение на тях са безумно богати и силни и имаме огромно социално неравенство. Тези олигарси са толкова силни, че моат да си позволят да игнорират гражданите и са в състояние сами да си се избират и задържат на власт, точно поради огромната си финансова мощ.
  В САЩ Кръстев вижда възможност да се случи същото, благодарение не на природните ресурси а на технологичните гиганти. Според мен става дума не само за технологични гиганти обаче а и за медийни и какви ли не. Така или иначе, те са контролирани от малка група хора, които са безумно богати и могат да направят със САЩ това, което руските олигарси правят в Русия и Кръстев вижда сигнал за това в избирането на Тръмп. Сега.. има известна доза истина НО разликите между САЩ и Русия са толкова големи, че едва ли можем да правим паралел в обществените процеси. Първа съществена разлика, в САЩ е пълно с имигранти и продължават да прииждат. Втора разлика, самите супер богати в САЩ гледат навън и искат да покоряват света, а в Русия са заети да мачкат собствения си народ и да не му дават да се надигне. Трета разлика, САЩ се намира като цяло по на юг от Русия, което не е малко, четвърта разлик гражданите на САЩ могат да идат да живеят кажи речи където си поискат по света а гражданите на Русия не ги искат кажи речи никъде, пета разлика, може да са манипулирани изборите в САЩ може всичко, ама Тръмп си беше избран на избори а Путин беше назначен от КГБ (най-малкото Тръмп не е бивш ръководител на ЦРУ за разлока от Путин. В САЩ никой не би си и помислил да издигне за президент кадър на ЦРУ) така че.. тегаво да се прави паралел.

 67. 67 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf":

  Ей одавна не бях чел такава комунистическа пропаганда. Всичко, което си написал "иронично" е точно така всъщност. Нима олигархичните структури не бяха създадени от КГБ? Нима руските олигарси не бяха назначени от комунистическите вождове ( както стана и у нас? За да напишеш толкова глупости си се иска сериозна комунистическа промивка на мозъка

 68. 68 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#62] от "Дядо Йоцо":

  :) Да не е за тук определено. Но пък обществото (не само нашето) така се развива че май не е за никъде, а Кръстев ако не публикува, няма какво да яде. :) От друга страна, "Дневник" тряба да пълни страниците и да генерира трафик и коментари а ВСЕКИ материал в който пише САЩ и Русия генерира ЯКО.

 69. 69 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf":Ей одавна не бях чел такава комунистическа пропаганда. Всичко, което си написал "иронично" е точно така всъщност. Нима олигархичните структури не бяха създадени от КГБ? Нима руските олигарси не бяха назначени от комунистическите вождове ( както стана и у нас?
  —цитат от коментар 67 на uq

  Нима зад американските икономически интереси не стои ЦРУ? Нима американската "демокрация" не се налага с оръжие и включване в американски военни блокове? Нима всеки който постави под въпрос долара като световна валута не е атакуван от американските въоръжени сили? Нима световното американско господство не се крепи на въоръжено присъствие навсякъде където американските олигарси имат финансов интерес? Нима всяка държава която не приема американските финансови правила не е обявявана за "тирания" и след това разрушавана с военни средства от американците или техни наемници? Хайде стига моля те с либерални "опорни точки".

 70. 70 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#69] от "Каишков - Либерален мислител":

  Това втория ник ли ти е Графе? :)
  Ами това е разликата бе, САЩ се стреми да управлява света а руските чугини тормозят собствения си народ. За това и всички руснаци драпат към САЩ, бягат от тормоза там, където няма да ги тормозят

 71. 71 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Eлитите просто подсъзнателно си знаят, че нещо идва за тях. Дали ще са крайно-десни или леви, зависи само от тях. Първите поне може да ги пощадат.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 72. 72 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Не се интересувам от "великите възгледи" на децата на комунизма, които "плюят комунизма от Виена със страни пари.

 73. 73 Профил на Христо Христов
  Христо Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Америка наистина е създадена от други хора това са затворници убийци осъдени на заточение никой обаче не споменават че истинските американци живеят в резерват

 74. 74 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "За либералните американци Русия – напълно основателно – е страховит пример как едно авторитарно управление може да функционира в институционалните рамки на демокрацията. "
  Бррррр, руската демокрация е точно толкова демокрация, колкото електрическия стол е стол.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 75. 75 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Едва ли се боят. По-скоро упорито се готвят за война.
  —цитат от коментар 21 на Dimiter Tsvetkov

  Една акула за да живее трябва непрекъснато да се движи. Така и със САЩ - трябва непрекъснато да воюват за да хранят нарцисизма си. Но трябва да внимават, защото останаха само големите противници, които умирайки ще хапят здраво, а основното, за което трябва да се тревожат не някакви си политически клоуни, а обикновенните американци е загатнато бегло в статията, но тропа здраво на "вратата" - роботите идват и не се интересуват от демокрация!!

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Къде виде еднакви цели?
  Анксии на... Куба, Мексико, Канада?

  Еднакви средства, може би.
  Вътрешни и външни санкции.
  Самоизолация на Русия... вместе с Тръмп?

  Тръмп се самоизолира от повечето медии, демократи, републиканци, конгресмени, дипломати, бизнесмени... американци, европейци, мексиканци, китайци...
  с две-три важни изключения... вместе.

  Приветства в полза на "икономии" приветливо към Путин
  твърде нереципрочно експулсиране на 700 американски служители от Русия
  след експулсирани 30 или 40 руски от Обама.

  Разтури президентски бизнес съвет... след като шефове на
  яки фирми като напр. Интел напуснаха в знак на протест.

  От друга страна, за еднакви средства би могло да се спекулира
  чак/ако руски конгресмени, големи руски бизнесмени, руски медии и т.н.
  се разграничат от Путин.

  До коментар [#64] от "penetrating":

  Бих повторил. ЕС е много различен от САЩ по търсене на подход за хармонично развитие на обществото. Кръстев показва

  как САЩ може да се доближи до Русия поради еднакви цели,
  без да са еднакви средствата и нивото на развитие.

  Притча, която може да изплаши всек и не е изключено да се случи...

 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#64] от "penetrating":

  Четох доста набързо постовете под публикацията и ми беше интересно че някои от Италия искат лидер като Тръмп който да спре нелегалната имиграция. След терористичните актове в Барцелона вероятно подобни настроения ще има и в тази част на Средиземноморието.

 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не само за либерални... не само за американци...
  Монархокомунистическа С. Корея е "демократична народна репулика".

  Съветската комунистическа източна Германия бе "демократична република".
  СССР трепеше, мреше и умре за "равенство и братство".
  Сключи договор за "равенство и братство" с демократично избрана хитлеристка Германия, нахлуха в Полша и воюваха рамо до рамо за Антиевропейски фашизъм
  с цел "добросъседски отношения" на Сталин и Хитлер.
  Планово нарушени в 1941 г. Извън плана, Западна Европа остава свободна,
  в 1991 г. Русия започва да става свободна, а СССР се оттегля в ... на историята.

  още:
  Тоталитаризмът,
  Фашизмът и
  Тоталитарните близнаци (Сталин и Хитлер),
  от д-р Ж. Желев

  До коментар [#74] от "bajhuj_2010":

  "За либералните американци Русия – напълно основателно – е страховит пример как едно авторитарно управление може да функционира в институционалните рамки на демокрацията. "

  Бррррр, руската демокрация е точно толкова демокрация, колкото електрическия стол е стол.

 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Вече си обявих и съм във 'ваканция' ..но , не мога да не отвърна на ъ'мисли' на един объркан , тотално , вече не момче - човек...
  Празни мисли на празен 'мислител'..:)))
  Америка никога , ама никога няма да заприлича на крепостна русия ..ТАМ има и други - не само крепостни селяни ..
  Освен това в Америка има и над НАД 300 милиона огнестрелно- лично - оръжие::))), каквото робите в русия - нямат ...:))
  Там индивидуалните номера , дори , на един президент - не вървят ВЕЧНО, като в царско- комунистическа русия ...
  Там е събран половинат от ЕЛИТЪТ на света и ТОЙ, този ЕЛИТ - може да МИСЛИ и действа ::))Има и достойни българи ...

  Там винаги са готови да реагират - когато им се отнемат и най- малките ГРАЖДАНСКИ ПРАВА , за разлика от крепостните в русия ::))
  Там няма ТРАДИЦИИ- - на ТОТАЛИТАРНО- комунистическо общество .....
  Там знаят, с две думи , КАК да пазят свободата си , за разлика, от НИКОГА не вкусилите от нея- руски мужици , робите , крепостните селяни ::))
  Когато дойде времето на роботите, глупако, американецът, българинът , англичанинът и т.н. , ПАК ще работят , а няма да СПЯТ полупияни , до робота - като руснаците ...ТЕ са увредена, вековно нация ...:)) И ще измислят , защото МИСЛЯТ американците - нови , по- добри роботи и т.н...:)))
  Един глупак си, който кой знае защо - те пробутват тук и там ...

  BIG AL
 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  • "Европа никога няма да бъде като Америка.
  Европа е продукт на историята.
  Америка е продукт на философията."
  Маги Татчър

  ::))))))))))
  Жалък жельожеловец, който на 'второ' ниво, с обърканите си мисли , работи за нещо- което и той не знае , какво е ...:)))

  BIG AL
 81. 81 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Весело

  "Русия е пример и за това какво представлява една държава, в която елитите са напълно отделени от народа. "

  Клинтън или Тръмп как точно не са отделени от народа?

  Русия играе своя и много различна роля, защото е непосредствен съсед на Япония, Северна Корея, Китай, Иран, Турция и има специални отношения с бившите републики от съюза. По лесно се възприема, ако си я представим като отделна цивилизация, каквито са Индия или Китай, а не като поредната Либия, която някой би искал да демократизира. А причина за страха е не особената информираност/грамотност, по чисто исторически причини. В миналото е всяван страх, нужни са 40-50 години и смяна на поне 2 поколоения за ново отношение.

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  До коментар [#77] от "daskal1":

  Възможно е. Всяко нарушение на закони побутва махалото. Кгато Меркел обяви с разтворени ръце, че Европа е за всички, това беше и покана, и нарушение на правила и закони. След като страните се напрегнаха да приемат вълната от мигранти (в по-голямата си част) беше въпрос на вече слабите места да поддадат. Това и наблюдаваме. Смятам, че тези трагедии като днешната и вчерашната ще продължат в следващите години. Като следствие десните националисти в южните страни на ЕС ще вземат връх, ако няма коригиращи действия. Меркел, като представител на умерените, вече ги направи. И другите ще я последват.
  Затова и според мен Тръмп стила (освен в Унгария, Полша и България) няма да успее, но десните ще повлияят на умерените. Мисля, че и САЩ ще изтласка Тръмп в периферията (доколкото може) чрез Конгреса ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  До коментар [#76] от "dnevnikar":
  Става въпрос за бизнес, не за политика. И да, няма значение дали е руски първобитен, който точи нефт с норвежки помпи или американски на сините борсови чипове. Ако резултатите от всеки бизнес са увеличение на коефициента на Джини (което се наблюдава в САЩ и Русия) няма значение дали парият получава 5000 или 500000 годишно.
  В Европа е различно. Това беше моята теза. Не знам дали е такава и на Иван Кръстев

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Русия има за цел да разпространи комунизма по света. Затова, който не иска да живее във Венецуела с основание се бой.

 85. 85 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Кръстев може и да е ходил в американска ферма,ама със сигурност не е ходил в руско село. Иначе нямаше да говори такива нелепи приказки.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#2] от "bgkurshum":

  Какво "бъдеще" има в Русия за БОГА!?Това е последната неразпаднала се колониална империя.

 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Весело

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Стига сте се излагали с тези огормни размери...Те и динозаврите са имали огормни размери-е и какво?!Една Индонезия има по-голямо население,а едни араби използват много по-разумно природноте си ресурси.Затова се къпят в злато,а русанците изпиват това,с което би трябвало дс се къпят...

 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Весело

  До коментар [#16] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ами по вашата логика и С.Корея е Велика Сила,защото заплашва САЩ всели ден...

 89. 89 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Весело

  Като обикновено бай Йотов пуска каламбури след дъжд качулка. Веднага след Шарлотсвил либералите тотално забравиха Русия и заръфаха паметниците на Конфедерацията.

 90. 90 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Консуматор3, умом Россию не понять, но Лидерът е всепризнат.
  Народът... Всичките народи копнеят Той напред да води.

  До коментар [#81] от "potrebitel3":

  "Русия е пример и за това какво представлява една държава, в която елитите са напълно отделени от народа. "

  Клинтън или Тръмп как точно не са отделени от народа?

  Русия играе своя и много различна роля, защото е непосредствен съсед на Япония, Северна Корея, Китай, Иран, Турция и има специални отношения с бившите републики от съюза.

  По лесно се възприема, ако си я представим като отделна цивилизация,

  каквито са Индия или Китай, а не като поредната Либия, която някой би искал да демократизира. А причина за страха е не особената информираност/грамотност, по чисто исторически причини. В миналото е всяван страх, нужни са 40-50 години и смяна на поне 2 поколоения за ново отношение.

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Пълен идиотизъм, либерална Америка се плашела от Русия защото... и приличал на Тръмп! Ами преди Тръмп какво, обичаха ли я? Макар че като се позамислим тази мекушавост с която Обама остави Путин да си разиграва коня както си иска може и да е израз на спотаена любов... от онзи гей характер. Това грантаджийската злоба е наистина безгранична. Така и не могат да преглътнат че загубиха изборите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 356 Весело

  Г-н Иван Кръстев трябва повече да внимава при преноса на сюжети от класическата художествена литература в реалните обществено-политически анализи.

  Статията и анализът в нея, са написани с явни претенции за оригиналност, но за съжаление .... липсват аргументи и факти. Авторът признава за дълбоки различия в руската и щатската икономика, но напълно е забравил за разликите в политическата система, в обществото, медиите, обществените проблеми и други. Всъщност, статията акцентира върху някакви въображаеми прилики между Путин и Тръмп, върху някакви разделения и някакъв митичен страх САЩ да не заприлича на Русия.

  Другата неточност е, че САЩ и отделни високопоставени политици не обвиняват Русия за избора на Тръмп, а обвиняват Русия в опити и действия по манипулация на избори и хакерски атаки. Американското общество и политиците, са си поели пълната отговорност за избора. Но това не значи, че руските опити и действия, следва да бъдат оставени без последствия.

 93. 93 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#9] от "simval":

  +++++

  Несравними неща

 94. 94 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 337 Неутрално

  В САЩ има и средна класа, а в Русия май не...

 95. 95 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Авторът е пеер@ст. "

  А никой не знае какво бъдеще чака Русия след Путин – когато и да настъпи този момент."

  Знае,само ти не знаеш.Медведев е готов,таман е свикнал вече да се менкат...

 96. 96 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1204 Разстроено

  "ече половин хилядолетие руската външна политика се характеризира с амбиции, надхвърлящи възможностите на страната." Днес нищо не се е променило.

  И въпреки всичко американците са хипнотизирани и ужасени от Русия."

  Еми и аз съм така.Ужасен съм,че в наши дни 120 човека могат да умрат от препиване с битова химия.Само в един град.Нормалните хора така гледат на руската кочина-с ужас и отвращение.

 97. 97 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  [quote#10:"НеКой"]Русия регионална сила...Кръстеев, Кръстев, айде по-сериозно.С тази територия, с този брой население, с тези природни ресурси и с тази военна мощ Русия винаги ще има достатъчно капацитет за да е сред водещите икономики в света.

  Е що не е ве,ушанка???А обясни тоя феномен сега...кълвач.

 98. 98 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1204 Весело

  До коментар [#10] от "НеКой":
  —цитат от коментар 13 на simval
  Отделно - икономиката не е в пряка зависимост от военната мощ.

  Не е.Точно обратното е :)

 99. 99 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1204 Гневно

  До коментар [#11] от "chicago514":Тези, които избиват цяло училище и нощни клубове, театри, кина, те са от тези с другото мислене, нали другарю?
  —цитат от коментар 50 на Taiga


  А "Норд-Ост" помниш ли,каскет вмирисан???Дето великите ви специални части изтрепаха цивилните???А Беслан помниш ли уроде?!?!

 100. 100 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1204 Весело

  Америка наистина е създадена от други хора това са затворници убийци осъдени на заточение никой обаче не споменават че истинските американци живеят в резерват
  —цитат от коментар 73 на Христо Христов


  М@лоумник.Бегай пред блока да плескаш белот и ги разправяй тия на другите пенсии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK