Законът за съдебната власт: да унищожим постигнатото

Законът за съдебната власт: да унищожим постигнатото

© Велко Ангелов"Всички се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля че в този дух е и целта на Закона за съдебната власт."


Така президентът Радев, меко, благоприлично и мъдро, както подобава на държавен глава, се мотивира пред медиите миналата седмица защо не е наложил вето на промените на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Но не се разбра кои точно разпоредби той има предвид, че гарантират да има независими и да няма недосегаеми магистрати. Припомням - промените в ЗСВ, които бяха приети в спешен режим заедно с тези в Наказателно- процесуалния кодекс, предвиждат освен деклариране на членство в съсловни организации и ограничения в професионалното сдружаване, също и кариерни привилегии за членовете на Висшия съдебен съвет, но наред с това и


най-съществената промяна -
автоматичното отстраняване на магистрат,
ако му бъде повдигнато обвинение
за тежко умишлено престъпление от общ характер, т.е. повдигнато от прокуратурата. Можем да предположим, че президентът, щом говори за преодоляване на недосегаемост, има предвид тази нова норма в ЗСВ. Ако е така, значи президентът Радев няма дори слаба представа за същината на проблемите в устройството и управлението на съдебната власт и в частност прокуратурата, заради което и думите му будят снизходителна усмивка, при целия ми дължим респект към държавния глава.


С идеята именно да имаме независим магистрати през 2015 г. с промените на Конституцията


Съветът бе разделен на съдийска и прокурорска колегия,
за да се осигури независимост на съдиите


Идея, която допреди две години се възприемаше като ерес и за която се бориха двайсетина години немалко съдии, граждански организации и един правосъден министър, и то сред безпрецедентна свирепа съпротива. Целта на разделянето: съдии да управляват /назначават, уволняват, наказват и поощряват/ съдии. И прокурори да правят същото за прокурорите. Защото е противоестествено в смесения пленум на ВСС прокурори да се произнасят за съдии и обратното, макар че обратното е по-малко странно, тъй като съдията е свикнал да е арбитър, а не обвинител или защитник.


За да ме разбере президентът, ето пример, изчистен от всякакви други съображения - за влияние, за натиск и пр.: Ако аз съм прокурор, а г-н Радев е съдия, и той ми е връщал обвинителните актове заради нарушения или несъвършенства, аз трябва да съм ангел, за да съумея да бъда обективна, като оценявам неговата съдийска работа. Ангели няма.


Противниците на тази промяна - разделянето на съвета, се бориха неистово да я спрат, но трябваше да я преглътнат и можаха само да я осакатят с парламентарните квоти. Готвейки се за своя контраудар, с който да неутрализират разделянето на съвета, като въведат отстраняването на магистрат, ако му бъде повдигнато обвинение -


така се узаконява влиянието на прокуратурата,
разбирай главния прокурор, над съда


При досегашната уредба в ЗСВ когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, съответната колегия на Висшия съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство. Подчертавам: съдийската колегия за съдиите, прокурорската за прокурорите.


С новото изменение се предвижда във всички случаи, когато магистрат е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление от общ характер, той да се отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство.


Автоматично да се отстранява, игнориран е ВСС


Не е предвидена никаква процедура за прилагане на тази мярка, не е предвидено право на защита на съответния магистрат. А повдигането на обвинение, което не подлежи на съдебен контрол, е напълно достатъчно магистратът да бъда изхвърлен от системата за неопределено време.


Мярката се изпълнява от прокуратурата, разбирай главния прокурор, тъй като единствено неговата институция може да повдига обвинения.


И какво се получава? Върна се старото положение прокурори да кадруват съдии, но сега дори без обратното.


Тази именно е целта на изменението:
да бъде обезсмислено и ликвидирано разделението на ВСС


Основателно е подозрението, че мярката е и застрахователна с оглед новия състав на ВСС, в който не е сигурно дали ще бъде формирано лоялно на главния прокурор мнозинство. Затова я за по-сигурно ВСС да бъде направо заобиколен.


Дори не се спирам на въпроса дали е противоконституционна новата разпоредба. Тя е достатъчно разрушителна за доброто управление на съдебната власт и извън този въпрос. Затова само пътем отбелязвам - да, противоконституционна е тази промяна. Конституцията е възложила на ВСС кадровото управление на съдебната власт, а тази норма изземва правомощието на съвета (на съответната колегия) и дефакто го прехвърля на прокуратурата.


Тази промяна е опасна и не гарантира независими магистрати, а поставя кадровото управление на съдебната власт в зависимост от волята на главния прокурор, който и да е той. Който съдия не му харесва, едно повдигнато обвинение и аут! За колко време, ще реши пак прокурорът. А за да ти повдигнат обвинение е достатъчна една бланка. Повтарям: мярката не подлежи нито на инстанционен, нито на съдебен контрол.


Разбира се, това се отнася и за прокурорите, и за следователите.


Тази промяна, плюс прехвърлянето на делата за корупция на високите нива на властта в Специализирания съд по съмнителни критерии, плюс кариерната привилегия за обслужващите статуквото членове на ВСС връща "нещата" на нулата, в познатото положение. Хем сме разделили ВСС на две колегии, хем съдиите ще бъдат държани нащрек от прокуратурата.


Така че надеждата на президента Радев че целта на променения ЗСВ е "да имаме независими магистрати" е илюзия. Иначе, за "не недосегаеми" е прав - те са напълно досегаеми за единствения недосегаем магистрат според нашата Конституция - главния прокурор, по безсмъртна традиция задкулисно зависим от материално и политически свръхмощни фактори.


Някой трябваше да обясни на президента Радев тези прости неща...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4405 Гневно

  Цаци, Шиши и ДС заедно за въвеждането на прокурорска република!
  Засрамете се, бе!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Колко удобно за цацуратурата. Почти гениално !

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  БравоПетя!
  Как само "аргументирано" разби избраника на Решетников

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Ако е така, значи президентът Радев няма дори слаба представа за същината на проблемите в устройството и управлението на съдебната власт и в частност прокуратурата, заради което и думите му будят снизходителна усмивка".Със сигурност президента не знае устройството и управлението на съдебната власт и в частност прокуратурата,ама нали има"съветници"а те колко са лоялни въобще към президентската институция и лично към президента е друг въпрос.Сигурен съм,че предишните съветници са си нямали хабер от - устройство и управление на ВВС и в частност от самолет МиГ29,ама нали затова има съветници и експерти и затова пари получават.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Сигурен съм,че предишните съветници–да се чете президенти.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4622 Неутрално

  Хипотетичен казус: Аз съм прокурор. Делото ми е (случайно) разпределено на съдия Иван Иванов. Като прокурор аз съм написал нескопосан обвинителен акт и съм сигурен, че съдията ще го върне. По мое искане любимият ми шеф (гл. прокурор) повдига обвинение на съдия Иванов, че при катастрофа преди години е убил човек на пътя. Катастрофа може и да няма, но обвинението е факт. След поправките в закона, съдия Иванов е отстранен и няма никакво право да обжалва отстраняването си. Делото ми "случахно" ще бъде разпределено на съдия по мой избор!

 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  И какво предлагате - съдия, обвинен за тежко умишлено престъпление (подкуп, изнасилване, убийство и др., за които е прдвидено наказание над 5 години лишаване ит свобода) - да правораздава. А такива прокурори да разследват и да повдигат обвинения. Не, благодаря. Не искам такива обективно зависими магистрати.
  Предлагам авторът на статията, чрез официалния сайт на прокуратурата или чрез запитване до прокуратурата, да установи напр. през последните три-четири години колко магистрати са били привлечени като обвиняеми, за какви престъпления и колко е продължило разследването в досъдебната фаза след привличането им като обвиняеми. След това ще се установи, че статията е манипулативна в тази си част, защото е необективна.
  Неоспоримото - безконтролен и свръховластен главен прокурор, способен, чрез политическата класа, да парализира всяка съществена реформа, засягаща правомощията му. Воглаве с президента, който се прави на умряла лисица. Всички забравиха за независимия главен прокурор по разследването - и вкупом идеите им за реформа стават излишни.

 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":
  Отстраняването е за тежко УМИШЛЕНО престъпление, а не непредпазливо, какъвто пример давате. Житейски казано - престъпление, извършено нарочно, а не без да иска.

 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Любопитно

  "Всички се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля че в този дух е и целта на Закона за съдебната власт."

  Така президентът Радев, меко, благоприлично и мъдро, както подобава на държавен глава, се мотивира пред медиите миналата седмица защо не е наложил вето на промените на Закона за съдебната власт (ЗСВ). "
  Леле, как не се усеща тази жена как се излага с подобно "меко, благоприлично и мъдро"...
  Как си личи оная пред 1989 г. закалка!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":Отстраняването е за тежко УМИШЛЕНО престъпление, а не непредпазливо, какъвто пример давате. Житейски казано - престъпление, извършено нарочно, а не без да иска.
  —цитат от коментар 8 на hammurabi


  А какъв е проблема да му се повдигне подходящото обвинение, за да бъде отстранен?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#10] от "xlz18524590":
  Дай пример! Иначе всичко звучи като теория на конспирацията. В тоя свят всичко е възможно. А, и да знаеш, няма виновен изнасилвач в затвора, всички са невинни и нарочно набедени.

 13. 13 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До като няма реформа в самата прокуратура така, че тя се децентрализира, България ще бъде прокурорско-мутренска държава. Независимо кой е главен прокурор и кой е министър председател...

  No Pain No Gain
 14. 14 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#7] от "hammurabi":

  Предлагаме властта на главния прокурор да бъде ограничена, защото на практика той може да повдигне всякакво обвинение на всеки един, без никаква санкция за самия него. Редно е да носи отговорност, ако повдигне недоказуемо обвинение, а голяма част от прокурорските са точно такива, особено шумно разгласяваните акции.

  No Pain No Gain
 15. 15 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 428 Разстроено

  Отговорност на прокуратурата не може да се търси при неправилно повдигнати обвинения, но също и при въобще неповдигнати такива. Затова е пълно с безнаказани престъпници от всякакъв калибър и полицията е допълнително демотивирана да си върши работата. Прокуратурата в нашия случай си е главната бухалка на мафията, а в дошълнение с медийната такава и малките бухалчици по места в лицето на местни дерибеи, положението никак не е розово.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Резидентът Радев не иска да има недосегаеми съдии , обаче е съгласен да има недосегаеми прокурори.Много единодушни по въпроса са ГЕРБ, БСП ,ДПС и Решетников.

 17. 17 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#7] от "hammurabi":
  „И какво предлагате - съдия, обвинен за тежко умишлено престъпление (подкуп, изнасилване, убийство и др., за които е прдвидено наказание над 5 години лишаване ит свобода) - да правораздава.”

  Предлагаме, когато главният или друг прокурор повдигнат обвинение за тежко умишлено престъпление на съдия, съдийската колегия на ВСС да разгледа случая и да реши дали да отстрани от длъжност обвинения съдия. Съответно прокурорската колегия на ВСС - за прокурорите. И отстраняването да е за определен срок, след което да се реши въпроса за отстраняване от компетентния съд, който гледа делото.

  Автоматичното отстраняване на съдия по повдигнатото обвинение от прокуратурата, е правен абсурд и произвол. Освен това е и противоконституционно - нарушава основен правен и конституционен принцип за независим съд, вкл. и от прокуратурата.

 18. 18 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#10] от "xlz18524590":

  Никакви проблеми няма прокуратурата да измисли обвинения, за да отстрани съдия по конкретни дела. Примерите - варненския съдия Георгиев по делото на Марешки, разследван, подслушван и сменен поради сигнал от прокурора по делото; тримата човека, които прокуратурата задържани по подозрение за атентат срещу Пеевски.

 19. 19 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Нещата отиват на тотално завземане на съдебната власт. Прокуратурата се използва като бухалка срещу неудобните или като чдър над удобните. За най-неудобните и за случаите, когато е наложително да има осъдителна присъда или поне влязло в съдебна зала дело, примерно за да може да се "отчетем" пред Брюксел, си конструираме послушен специализиран съд, а на прокуратурата се дават правомощия да отстранява съдии директно, с една бланка.
  На следващите избори да не забравите да си облечете официалните анцузи и пак за Боко, единствената алтернатива на комунистите...
  Все повече си мисля, че да се разкарам със семейството си от тая кочина, преди детето да тръгне на училище, ще е едно от най-смислените решения в живота ми...

 20. 20 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#14] от "Putarak":

  Проблемът е политически, а не прокурорски. Прокуратурата като цяло си върши работата, както и съдът. Проблемът са онази малка група дела, по които обвиняеми са известни личности, богаташи, длъжностни лица, заемащи висши държавни постове и т.н. По тези дела грешките са неизбежни, а често пъти и умишлени.
  Първо трябва да бъде образувано досъдебно производство, като са възможни няколко варианта: напр. да бъде образувано без достатъчно доказателства, респ. да не бъде образувано при достатъчно доказателства.
  На второ място при образувано досъдебно производство нещата стават по-видими и "по-скъпи". Трябва да привлечете някого без достатъчно доказателства, респ. да прекратите дело при достатъчно доказателства за обвинение. И в двата случая е възможен контрол - било то вътрешнослужебен в прокуратурата, било то от съда /при взета мярка за процесуална принуда, при прекратяване на делото и т.н./. Трябва да се въздейства върху повече лица, вкл. и съдебен състав, а това оскъпява "услугата".
  На трето място повдигане на обвинение без убедителни доказателства. Още по-скъпо. Има опасност да не пробиете съда и да ви прекрати делото още в началото поради липса на съставомерно описано деяние. Може и обратното - при наличие на убедителни доказателства, съдът да се опитва да го прекрати /виж делото на Ченалова колко пъти Софийски градски съд не иска да го гледа по същество/.
  На четвърто място - искате осъдителна присъда без доказаност по несъмнен начин, респ. искате оправдателна при доказаност по-несъмнен начин. Още по-скъпо. Няколко съдебни инстанции, прокурори, които имат право на протест. Майка плаче, само платежоспособни или властимащи могат да "оцелеят".
  На пето място - проследете сагата с делото на Цветан Цветанов са шестте "НЕ". Вижте как мислят различните съдебни състави. Друго няма да казвам, защото "съдебният акт" е влязъл в сила.
  На шесто място - лица, кръжащи в орбитата на недосегаемостта. При каквито и да било доказателства са наказателно неприкосновени. Табу е полинезийска дума, тя точно пасва върху възможността въобще да тръгнете срещу тези хора и да претендирате, че може да мръднете и на йота, да дишате спокойно, въобще - да имате пулс. Делото срещу Цветанов беше изключение, поради политическата обстановка, в крайна сметка грешки не се допускат. Вече е прекършен, чуйте му интервютата от преди делото и след делото.
  Познайте честните магистрати на какъв натиск са подложени по тези дела. А
  свидетелите! А вещите лица. Липсата на политическа воля за борба с корупцията стои в основата на проблемите. Системата генерира тази ситуация, никой не иска да я променя, никой и не обективира реални действия за борба в тази посока. Който се опитва - тотална схизма /справка председателя на ВКС/. Надежда всяка тука оставете, ако промяната не почне отгоре. Политическата класа не желае. Няма и да пожелае.

 21. 21 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#17] от "iceman_bg":

  При сегашният ВСС резултатът ще е същият. Всички обвиняеми и подсъдими магистрати бяха възстановени на работа, без изключение. И се получи пълен абсурд. След това се наложи единия от тях да го арестуват в съдебната зала по друго дело, вече за организирана престъпна група. Разбери, че съдебен контрол по тези дела почти винаги има най-малкото заради взетите мерки за процесуална принуда. Няма пречка и ВСС да се произнася по тези дела, но пак казвам, математиката си е математика. Две плюс две не дава четири, когато искаш да е пет. Като цяло ми кажи - имаш ли доверие на този ВСС!

 22. 22 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#18] от "iceman_bg":

  Делото е висящо и не може да ти служи за пример. По-скоро е обратното - провери в интернет колко време е продължило разследването на досъдебната фаза, тук ще проличи дали има нещо поръчково. Не забравяй, че тези дела се доказват със специални разузнавателни средства, а те не са достатъчни за осъдителна присъда /но привличането се прави при наличие на ДОСТАТЪЧНО доказателства, което е различно от доказаност по несъмнен начин/.Няма как изначално да отречеш възможността прокуратурата да повдига обвинения, воден от презумпцията за тотално престъпното мислене на прокурорите. Може спокойно да включиш тук и поръчковите съдии и да доведем нещата до абсурд.

 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Весело

  Бравопетя пак е надминала себе си.И сталинист би се изчервил...

 24. 24 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#21] от "hammurabi":

  Така е. За да им сработи цялата схема са си взели мерки. Как се конструира ВСС, как се разпределя парламентарната квота в двете колегии, кариерните бонуси за членовете на ВСС и т.н.
  Ако промените в Конституцията бяха минали във вида, предложен от екипа на Христо Иванов, вместо безгръбначните гербери да гласуват "дребните" корекции, които Гоце предложи в 12 без 5, прокурорската колегия нямаше да бъде доминирана от Главния прокурор и в най-лошия случай, при смяна на парламентарното присъствие след избори и последващо излъчване на нови членове на ВСС от парламентарната квота, имаше шанс да бъде преодоляна волята на Главния и неговите кукловоди. В момента такава възможност няма дори на теория. Докато Главния доминира по закон прокуратурата, а в състава на ВСС членовете, излъчени от същата тая прокуратура и следствието имат мнозинство, сегашният порочен модел ще се възпроизвежда. Следващият главен прокурор най-вероятно ще бъде посочен от Цацата наследник, съгласуван с кукловодите. Той ще коли и ще беси в прокуратурата и прокурорската колегия на ВСС и така до безкрай. Прокуратурата ще продължи да образува избирателно производства, с избирателно качество на материалите, а за по-сигурно вече ще има и възможност да маха неудобните съдии.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  В нормална държава правосъдието се олицетворява от съдията, тука от прокурора.

 26. 26 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  Това е, защото в болшевишкия модел, по който бяха създадени, а и все още функционират по него, бълграските правоохранителни и правораздавателни органи, тяхната основна роля е обслужването и опазването на властта на силните на деня.
  Затова съществуват и полицията, и прокуратурата, и ДАНС.

 27. 27 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Ех, Петяя, Петя....Цитат: За да ме разбере президентът, ето пример, изчистен от всякакви други съображения - за влияние, за натиск и пр.: Ако аз съм прокурор, а г-н Радев е съдия, и той ми е връщал обвинителните актове заради нарушения или несъвършенства, аз трябва да съм ангел, за да съумея да бъда обективна, като оценявам неговата съдийска работа. Ангели няма. Край на цитата.
  Виж сега, Петя. Пишеш пълни глупости, за да докараш от девет кладенци вода! Актовете се пишат от прокурори от районно и окръжно ниво и на тях само могат да им бъдат отменени.
  Хайде сега да ми кажеш колко прокурори от районно и окръжно ниво познаваш да са били членове на ВСС преди разделяне на колегиите?

 28. 28 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Наричаният от некои "чехльо" бивш президент се държеше много по-мъжки от сегашното мекотело,заело поста му.

 29. 29 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Радев и Борисов, БСП и ГЕРБ, ръка в ръка, бързат да обслужват Цацаров по всякакъв начин.

  Движим се в обратна посока, гарантирано от ГЕРБ. Вместо независима съдебна система - само Господ е над Цацаров. Вместо независим орган за разследване на корупция - създаване на собствен съд за корупция, който да пази галенниците и да наказва противниците.

  Отвратен съм.

 30. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Весело

  Браво, Петя!!!
  :) :) :)
  "Соросоидите слънчасаха"! Солидаризирам се напълно.

 31. 31 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#20] от "hammurabi":
  „Прокуратурата като цяло си върши работата ...Проблемът са онази малка група дела, по които обвиняеми са известни личности, богаташи, длъжностни лица, заемащи висши държавни постове и т.н. По тези дела грешките са неизбежни, а често пъти и умишлени.”

  В тази „малка група” дела, в които има проблем, включваш ли източване на банки и бюджет впоследствие, злоупотреби по обществени поръчки и търгове в държавата и общините, присвояване на бюджетните средства, безстопанственост, натиск от държавни служители и изнудване, търговия с власт, злоупотреби със служебно положение, прикриване на престъпления, контрабанда, корупция, източване на ДДС, далавери в енергетиката и военно министерство, И Т.Н.

  Да, малка група дела, но за милиарди пари на данъкоплатците... Но както правилно пишеш „грешките са НЕИЗБЕЖНИ, а често пъти (грешките) са УМИШЛЕНИ” .... Но важното е да сме живи и здрави, и прокуратурата и МВР да продължат все така да работят, колкото могат умишлено и като цяло ....

 32. 32 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#20] от "hammurabi":
  „Първо трябва да бъде образувано досъдебно производство, като са възможни няколко варианта: .....да не бъде образувано при достатъчно доказателства.”

  Разясни този вариант, че доста честичко се случва. Доказателства принципно се събират при вече образувано досъдебно производство, освен при неотложни действия. Но да речем, че предварителната проверка показва повод и достатъчно данни за престъпление .... Но единната и централизирана прокуратура решава, че просто няма да издава постановление за образуване на досъдебното производство ..... Примерно: медиите пишат за злоупотреби и далавери в Цанков камък, Белене, КТБ, МО, за незаконно използвани СРС от МВР/ДАНС, за чиновници издали разрешение за строеж в зони по НАТУРА, за неизползваеми автомобили в МВР, списъкът е дълъг .... И парите са доста, от бюджета ....

  Но прокуратурата не образува досъдебни производства, не събира доказателства ... Никой прокурор не носи отговорност пред данъкоплатците.

 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Весело

  Божке, какви постижения имаме в съдебната система, а сега да вземат ги развалят. Нали, Петя?

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#22] от "hammurabi":
  „Няма как изначално да отречеш възможността прокуратурата да повдига обвинения, воден от презумпцията за тотално престъпното мислене на прокурорите.”

  Изобщо не отричам възможността и задълженията на прокуратурата да повдига обвинения. Обсъждаме възможността прокуратурата сама да решава дали да отстрани съдия от работа и конкретни дела. Тази преценка за отстраняване на съдия трябва да е на колегия във ВСС. Тази колегия назначава, понижава, повишава, уволнява и наказва дисциплинарно съдиите. А за всеки обвиняем се прилагат мерки по решение на съда, не на прокуратурата-обвинител.

  Практически, с промяната в закона, прокуратурата самостоятелно налага мярка отстраняване от длъжност и то за съдия, който трябва да е независим от прокуратурата.

 35. 35 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  НПК
  „Чл. 69. (1) Когато обвиняемият е привлечен за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му, и има достатъчно основания да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, съдът може да отстрани обвиняемия от длъжност.
  (2) В досъдебното производство съответният първоинстанционен съд се произнася по искане на прокурора еднолично в открито заседание с участието на прокурора, обвиняемия и неговия защитник.
  (3) Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест пред въззивния съд в тридневен срок.
  ......”

  Както е видно от текста на НПК, винаги съдът решава дали да отстрани от длъжност обвиняем за умишлено престъпление. Нещо повече, решението за отстраняване може да се обжалва.

  А промените в ЗСВ, създават право на прокуратурата да отстраняват от длъжност, и то не какви да е обвиняеми, а да отстраняват от длъжност съдии по конкретни дела, в които страна-обвинител е прокуратурата. Получава се абсурда обикновени граждани-обвиняеми да се отстраняват от длъжност от съда, а прокуратурата да отстранява от длъжност съдии. Е, как съдията ще отхвърля немотивиран и недоказан обвинителен акт на прокуратурата?! Освен абсурдно, е и противоконституционно.

  Подобни абсурди бяха сътворени от юристите на ГЕРБ, с подкрепата на Борисов и в полза на прокурорите, които явно са на същото ниво. Да не забравяме и юридическия екип на Радев, който проспа тези абсурди и не наложи вето! Сами си ги избрахме!!!!

  Остава въпроса-има ли реална опозиция в БСП-то, която да сезира Конституционен съд за сътворените правни абсурди (отстраняване на магистрати и срок за разследване и обвиняем), или просто демагози по комунистически! Скоро ще се разбере.

 36. 36 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#35] от "iceman_bg":

  Съдия хваща жена си в изневяра, избива семейството си, избива и семейството на любовника. Няма връзка с работата му. Привличат го като обвиняем. Вземат му мярка за неотклонение задържане под стража. По делото възниква необходимост от международна правна помощ. Изпращат се няколко съдебни поръчки, които се забавят толкова, че се налага отмяна на мярката за неотклонение. На следващия ден след освобождаването му от ареста, съдията се явява на работа. Разпределят му се на случаен принцип няколко дела - три от които за убийство поради ревност. Едно от тези дела е на твой близък. Искате му отвод на съдията, но съдебният състав отказва да отведе докладчика с обвинение за убийство.

 37. 37 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#32] от "iceman_bg":

  Грешка при изписването, имал съм предвид достатъчно данни, то се подразбира, тъй като изрично се посочва образуване на досъдебно производство.
  Пишеш, че никой прокурор не носи отговорност за това, че не е образувал досъдебно производство. Да, така е. Произнасянето му е във връзка със службата му. Същото е и при съдиите, и при разследващите. Викат му вътрешно убеждение. Трябва да го има. Друг е въпросът, че много често се злоупотребява. Но при отказ да се образува досъдебно производство - се уведомяват конкретно определени лица, вкл. и подалия сигнала. Обжалваш, какво да ти кажа. Обжалваш пред всички възможни по-горестоящи прокуратури. Уведомява и съответния заместник на главния прокурор. Ако не става, значи не става. Може пък и да не си прав. А ако си прав и прокуратурата не иска, както се случва по много такива преписки, които просто стоят и изчакват давност да ги погаси - ако си със слаби нерви, може да предприемеш някакви други действия, така че всички да те забележат, въпрос на въображение и това какъв зор те гони /понякога има резултат, въпросът е какво си готов да сториш/. То същото е и ако бъде образувано досъдебно производство, но съдът оправдае подсъдимия. И тук ще си безсилен. И каквито и номера да правиш, влизането на присъдата в сила почти те обезсилва.

 38. 38 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#36] от "hammurabi":

  Прокурор, който трябва да обвини конкретния неудобен на властта политик или бизнесмен. Примерите за обвинени бивши министри за неща отпреди 4-5-6-7 години, за разследвани бизнесмени сигнализирали ЕК, или просто неудобни. За тяхна жалост се пада съдия, които иска доказателства за престъпление по обвинителния акт, а обществото и медиите следят случая. Ще се провали ли за пореден път прокуратурата?! Е, дали можем да сменим съдията с някой по-отзивчив, може бивш прокурор или милиционер :) Как да го сменим, ами говорил на улицата с адвокат, състудент, или пил кафе с него, или я тази сума откъде му е, или ама да му измислим някакво обвинение ... Да, след 1-2 години ще се докаже, че не е извършил нищо, но дотогава ще е отстранен, а новият съдия ще ни свърши работата... Пък този нека съди държавата, да не би ние да плащат, не носим никаква отговорност .... Да плаща бюджета ...

 39. 39 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#37] от "hammurabi":

  Лошо, Хамураби, лошо .... Ако бъркаш данни с доказателства, си за милицията, там работят с т.нар. оперативни данни. Примерно, искаш да сложиш безплатна държавна охрана на Пеевски и пишеш докладна, че имаш оперативни данни, защото една жена ти казала, че чула че някой пияница псувал Пеевски... Та има данни, че е застрашен и трЕбва охрана :)

  Помисли дали има разлика между съдии и прокурори. Съдът не инициира дела, не обвинява, а е арбитър по обвинения на прокуратурата. Прокуратурата е АКТИВНА СТРАНА, тя трябва да доказва и обвинява, да защитава законност и да докаже и обвинява. Проблемът е не в съда, а в двойния и тройния стандарт на прокуратурата, в обвиненията и липсата на обвинения по конюнктурни причини. Ако прокуратурата е в министерството на правосъдието, то или ще сложат нормален главен прокурор, или министрите и премиерът си заминават. Това се нарича отговорност на главния прокурор!

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#23] от "yanne":
  До коментар [#33] от "dogwoman":

  Skoropostizno gonite chervenite trolove. Poneze njamate nishto syshtestveno da oponirate, pishete gluposti.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на aroved
  aroved
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#37] от "hammurabi":

  Някак встрани минава една от най-важните за обикновения българин тема - недосегаемост на съдията, независимо че решава гражданско дело в пълно противоречие със събраните доказателства и фактическия състав на правната норма. Зад т.нар. "вътрешно убеждение" се крие такава невероятна корупционна система, която никой не може да разбута. Защото прокуратурата не започва предварително производство или дори проверка, независимо от фактите, които можеш да и изпратиш по дадено дело. И край - резето хлопна. Делото е приключено - забравете. Да ви дам ли личен пример. Председател на състава е съдия , която участва в о.с.з. след навършване на 65 години. Допуска касация на основание на решение на САС, което противоречало на ТР, което е прието една година след решението на САС. Разглежда се само една част от това решение, а се забравя, че съда посочва, че не може да има вещен ефект от договор за нещо, което не е обособено по съответния административен ред. Което освен всичко друго не противоречи и на цитираното ТР 3-14г. ВКС. За детайли - посочват се лъжливи твърдения на САС и СГС. Дерогират се членове от ЗУТ, които регулират строителството в България. Ей така, сърце ги тегли. Права никакви. Единствено в ЕСПЧ, като искаш отмяна поради "грешка в преценката на българския съд" или компенсация от държавата поради " невъзможност да придобиеш бъдещо право". Но такива дела се гледат до края на света от ЕСПЧ, а много често и той не се занимава с тях. Е, как да не му се иска на човек да стане съдия?

  den
 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "Ако аз съм прокурор, а г-н Радев е съдия, и той ми е връщал обвинителните актове заради нарушения или несъвършенства, аз трябва да съм ангел, за да съумея да бъда обективна, като оценявам неговата съдийска работа. Ангели няма."

  Гаси примера! Нали ти ги е връщал заради нарушения или несъвършенства? За това трябва да те уволнят за некадърност, а не да ти дават право да оценяваш когото и да било! Какво излиза - прокурор, който пише обвинителни актове без нарушения, е ангел, така ли? И тъй като ангели няма, значи няма и читави обвинителни актове? Тази логика ме уби!

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Бравопетя е преднамерено е премълчала какво означава "тежко умишлено престъпление".

  • Тежко престъпление е онова, за което е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

  • Умишлено престъпление е когато се докаже, че дееца трябва да е разбирал противоправността на деянието и да е целял настъпването на неговите последици.

  Авторката нелепо се шегува, че прокурор би повдигнал точно такива обвинения на съдия заради върнати преписки. Без значение как, магистрат с ТАКОВА обвинение ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде отстранен от служебните си задължения до приключване на делото. Точка.

 44. 44 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#39] от "iceman_bg":
  Доказателствата също са фактически данни с друга качествена характеристика (виж си НПК). Освен това и НПК прави миш-маша пълен (виж как нарича събраните доказателства при прилагане ма СРС). Но щом си решил да хапеш на дребно, значи сме изчерпали темата.
  Между другото - и съдиите, и прокурорите са магистрати. А освен арбитър - съдът има, все още, и задължения във връзка със служебното начало. И накрая - никой не е хванал бога за рога за това, че е магистрат. И с нищо не са повече магистратите от полицаите. И за двете професии се искат специфични качества. Така че да не летим в космоса с псевдо символи на богопомазаност.

 45. 45 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 221 Весело

  Обаче Дневник, Нов дневник и Стар дневник и техните платени журналисти могат да опраскат всички и то всеки ден и иди доказвай, че нямаш сестра. Обаче съдиите трябва да бъдат недосегаеми, защото повечето са креатури на БСП. Президентът Румен Решетников е бил посъветван да не връща закона, защото той и без него ще мине. Обаче, като не мине това ще е черна точка за президента, което той не желае. Ако Корнелия Решетникова го обжалва и не мине - ще е черна точка за Решетникова и БСП за Русия и Путин.

 46. 46 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Вся власть прокурорам! Точно как в России, товарищи.
  Кога ли ще ни изритат от ЕС заради тези мафиотски изпълнения?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добре казано , Петя ..Който иска , може да го разбере и без да е юрист ..:))
  Браво, само така !!!!
  Важното е, че съществува 'ПРАВНАТА възможност , този, когото наричаме цацаров, един мръсен тип , да ИЗНУДВА , плаши, предупреждава ВСЕКИ магистрат в държавата , БЕЗ да е отговорен пред НИКОГО !??

  BIG AL
 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#43] от "Lemmy":

  Бравопетя е преднамерено е премълчала какво означава "тежко умишлено престъпление".

  • Тежко престъпление е онова, за което е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.::::))))))))
  ...........
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Чл.354 ; а. " Който без надлежно разрешително на публично място придобие или ДЪРЖИ с цел разпространение, или разпространява наркотични вещества или техни аналози, както и когато..............................................................................................,
  наказанието е лишаване от свобода от ПЕТ до петнадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева."

  ТИ, ПРОВЕРЯВАШ ЛИ ВСЕКИ ДЕН БАГАЖНИКА на колата си - дали няма там 1 кг- специални хапчета ??? ::))От някой поставени ???
  Хахахахааааа......::)))
  Не ми се търсят повече членове, с НАД 5 години пандиз, за да може да бъде образувано "производство" срещу ВСЕКИ магистрат в Българи ...:)))
  Мисълта на цацата , Боко и сие , крими типове, НЕ Е дълбока ...:::))))
  Те знаят КАК да изнудват , плашат , особено когато и властта е ТЯХНА , а Народното събрание е пълно с техни ПЛЪХОВЕ ..:))))
  Целта им е проста- увековечаване на властта им - тяхната , на тези койоти,, заръфали страната !!!
  Комунистите , вече, могат САМО да се учат от ТЯХ !! Изостанали са в този бизнес ::))))

  BIG AL
 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "hammurabi":

  ...колко е продължило разследването в досъдебната фаза след привличането им като обвиняеми.::)))....
  ..........................
  А колко ще бъдат в БЪДЕЩЕ ?? Знае ли някой ??? ::))
  Важно е, че МОГАТ , МОЖЕ цацата - т.е, предупреждението, страхът е НАЛИЦЕ !!!!
  А когато има страх - ти вече си подвластен, контролируем, заплашен, манипулируем ::)))

  BIG AL
 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "hammurabi":

  ...колко е продължило разследването в досъдебната фаза след привличането им като обвиняеми.::)))....
  ..........................
  А колко ще бъдат в БЪДЕЩЕ ?? Знае ли някой ??? ::))
  Важно е, че МОГАТ , МОЖЕ цацата - т.е, предупреждението, страхът е НАЛИЦЕ !!!!
  А когато има страх - ти вече си подвластен, контролируем, заплашен, манипулируем ::)))

  BIG AL
 51. 51 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "hammurabi":

  ...колко е продължило разследването в досъдебната фаза след привличането им като обвиняеми.::)))....
  ..........................
  А колко ще бъдат в БЪДЕЩЕ ?? Знае ли някой ??? ::))
  Важно е, че МОГАТ , МОЖЕ цацата - т.е, предупреждението, страхът е НАЛИЦЕ !!!!
  А когато има страх - ти вече си подвластен, контролируем, заплашен, манипулируем ::)))

  BIG AL
 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "hammurabi":

  ...колко е продължило разследването в досъдебната фаза след привличането им като обвиняеми.::)))....
  ..........................
  А колко ще бъдат в БЪДЕЩЕ ?? Знае ли някой ??? ::))
  Важно е, че МОГАТ , МОЖЕ цацата - т.е, предупреждението, страхът е НАЛИЦЕ !!!!
  А когато има страх - ти вече си подвластен, контролируем, заплашен, манипулируем ::)))
  До коментар [#8] от "hammurabi":


  До коментар [#8] от "hammurabi":

  BIG AL
 53. 53 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Все съм виждал хора лишени от логика и способност за аналитично мислене, но тази женица винаги ме изненадва.

  От друга страна и е много лесно - няма никакъв личностен проблем и задръжки да изопачава фактите така че да получи търсения резултат. Чак и завиждам.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 54. 54 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#47] от "BIG AL":
  Има три начина да изразим недоволството си от държавното обвинение:
  1. Всички прокурори са маскари, без изключение (някои дори са сигурни и че за това не ми върви в живота :).
  2. За всичко е виновен главният прокурор.
  3. Всеки главен прокурор е функция на управляващата политическата класа и на нашето бездействие да допуснем начело на прокуратурата да стои човек, който така "добре" да си върши работата, колкото заслужаваме.

 55. 55 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#48] от "BIG AL":
  Някой първоинстанционен неориентиран съдия може и да чете осъдителна присъда само за това, че наркотиците са намерени в колата на съдията. Но те уверявам, че критерият за доказаност по НЕСЪМНЕН начин е изключително завишен и няма прокурор, който да може да обори твърденията на подсъдимия, че наркотиците не са негови.

 56. 56 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  Има три начина да изразим недоволството си от държавното обвинение:
  1. Всички прокурори са маскари, без изключение (някои дори са сигурни и че за това не ми върви в живота :).
  2. За всичко е виновен главният прокурор.
  3. Всеки главен прокурор е функция на управляващата политическата класа и на нашето бездействие да допуснем начело на прокуратурата да стои човек, който така "добре" да си върши работата, колкото заслужаваме.
  —цитат от коментар 54 на hammurabi


  Това не са начини да изразим нашето недоволство, а по-скоро търсене на причини и виновни. Ако позволиш, да изразя личното си мнение по въпросите за причини и виновни, подредени по тежест:

  1. Обикновените хора, които знаят или чувстват, че системата не работи добре, но само псуват на маса вечер и си гледат Шоуто на Слави, като пригласят: "Ама прав е Славито, да му ..... таковата ...". Няма кой да чуе недоволството и исканията вкъщи, а да чакаш все някой друг да ти оправи живота .... Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава.

  2. Политиците, управлявали след 1989 г. и досега, защото те правят и издават законите, по които работи системата включая и прокурорската система. Съвсем разбираемо, политиците от ГЕРБ, БСП и ДПС, имат интерес от главен прокурор и прокуратура, който уж са независими де юре, но де факто са зависими от управляващите. Така съответните управляващи могат да натискат едни хора и да правят чадър на други. Ето примерно, ако питате Борисов за КТБ, Белене, Цанков камък, той ще каже, че не знае, независимата прокуратура решава. Е, защо избираме депутати и чрез тях министри, ако не хващат престъпниците ощетили бюджета??!! Обяснимо, БСП не желае промяна, а ако може да подчини системата в сегашния й вид.

  3. Главният прокурор. Е, в една централизирана и субординирана система, "рибата се вмирисва откъм главата". Какво може да направи един почтен прокурор, след като е подчинен и зависим по много линии от главния прокурор и други горестоящи прокурори. Главните линни на зависимост: кадрово развитие, наказания и поощрения, повишаване, разпределяне на дела, писмени указания, отмяна на действия, нареждания. Е, ами обикновеният прокурор е изцяло зависим.

  4. Обикновените прокурори. Амо част от тях са свестни и почтени хора, които работят колкото им позволят. На такива почтени не се дават чувствителните, важни и за много пари дела, когато трябва да се прикрие нещо или да се смачка някого. Но, въпреки това, тези обикновени прокурори виждат и знаят какво става, но мълчат ....

  А въпросът за изразяване на нашето недоволство е много сериозен. Хората нямат доверие на прокуратурата, оттам и на съда, нямат вяра в справедливост. Това с годините ще доведе до неуважение към закона иобществените порядки, към държавата и нейните институции. А държавата и правото са създадени, за да гарантират справедливост и да пазят интересите на отделните групи .... Ще дойде момент, когато тези хора по-горе, ще имат нужда от закона и държавата, за да ги пазят, но е твърде вероятно да не ги намерят ....

 57. 57 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#48] от "BIG AL":Някой първоинстанционен неориентиран съдия може и да чете осъдителна присъда само за това, че наркотиците са намерени в колата на съдията. Но те уверявам, че критерият за доказаност по НЕСЪМНЕН начин е изключително завишен и няма прокурор, който да може да обори твърденията на подсъдимия, че наркотиците не са негови.
  —цитат от коментар 55 на hammurabi


  И каква полза, след като с това неоснователно обвинение съответния съдия бъде отстранен от важно дело и същото бъде решено от неслучайно разпределен съдия? Да, после , след 1-2-3 г., съдията ще бъде оправдан, омаскарен, демотивиран, а тези които са го отстранили ще са постигнали целта си.

 58. 58 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#57] от "iceman_bg":
  Дай пример със съдия.

 59. 59 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#57] от "iceman_bg":Дай пример със съдия.
  —цитат от коментар 58 на hammurabi


  Пример, с отстраняване на съдия само чрез повдигане на обвинение от прокуратурата, не може да се даде, защото този начин на отстраняване току-що го приеха в закона. Има време, такива промени в закон не се правят случайно и безцелно.

  Но и сам можеш да намериш примери за опити на прокуратурата да манипулира състав на съда (споменах вече пример), дали случайно сървърът за случайно разпределение на дела е централизиран и е във ВСС. Скоро пак по едно дело стана едно някак странно разпределение. Целите са ясни, а методите и средствата се менят.

 60. 60 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#59] от "iceman_bg":

  Значи нероден Петко. Предлагам да не се тръшкаме. Както вече не обръщаме внимание на постоянното настъпване края на света. Заради каръците около мен, малко съм разколебан за петък тринайсти. Като че ли ме смущават и черните котки, ама си плюя в пазвата и се завъртам три пъти, след което си придърпвам едното ухо.
  Знам, че няма невъзможни неща. Считам, че дори е напълно възможно да се скалъпи процес срещу когото и да било. Но мисля, че ще го направят далеч по-рафинирано и безрисково. Има поне пет начина /без да броя фаталистичните - внезапни инфаркти, ПТП, самоубийство и др./. Не ги подценявай. Репликата "Ти си го избра" беше индивидуализирана, но е метафора на задкулисието, което ръководи държавата. Ние сме ценни като донори и сфера на влияние /за да не политизирам, ще кажа само, че посоката е от изток на запад/. Тези от запад са вдигнали ръце от нас и искат само да сме послушни. А ние гледаме все на изток, но искаме да цицкаме само от запад. И го правим.
  Проблемът със съдебната система е генерален. Тя им дава възможност да дирижират нещата. Не се вторачвай само в прокуратурата. Те са втора класа. "Услугите" при прокурорите са по-евтини поради единоначалието, но те уверявам, че съдиите са първа класа. Не искам да обиждам никого - веднага се сещам поименно за една дузина поръчкови съдии /да ме прощават, ако греша/. Ако те питам за прокурори - ще се сетиш за един /да позная ли кой?/, най-много за още двама-трима.
  Вместо да се тръшкаш за съдиите - насочи усилията си да задаваш въпросите защо забравиха за независимия главен прокурор по разследването и защо политическата квота доминира във ВСС. Защото утре ще изберат председател на ВКС по образ и подобие на сегашния главен прокурор. И тогава сметката във ВСС ще бъде 11 плюс 3 сигурни е равно на 15. А след няколко години кариерен бум няма смисъл да се притесняваш, че някой съдия щели да го обвинят - няма да нужно, ще си формират както си искат съдебните състави и винаги ще бият служебно. Погледни какво сега става във ВСС, Дано това не става в рамките на съдебните състави.

 61. 61 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#59] от "iceman_bg":
  Погледни Закона за съдебната власт и ще установиш, че не си прав. ВСС доскоро отстраняваше магистратите само при условията на обвързана компетентност при наличие на фактическия състав. Ама много тарикати магистрати ги отстраниха, та взеха, че бързо ги възстановиха...за да правораздават и повдигат обвинения, въпреки че са подсъдими. Сега подсъдим съдия в Апелативен съд правораздава сутрин и контролира актовете на Софийски градски съд, а след обяд е подсъдим и дава обяснения пред Софийски градски съд. Един прокурор от окръжните прокуратури го отстраниха за това, че се опитваше да принуди един свидетел по длото срещу Алексей Петров да се откаже от показанията си, но бързо го възстановиха отново, въпреки че е обвиняем, да повдига обвинения...за да се наложи след това отново да го задържат зрелищно в съдебната зала и то вече за участие в организирана престъпна група. Спирам с примерите, историите на другите подсъдими магистрати са в интернет Проследи ги. Сюжетните линии са интересни. Може да усетиш общия замисъл, да покриеш сюжетните линии и да видиш материал за роман :) Само не унивай и бъди оптимист, че четивото ще е депресиращо.

 62. 62 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2482 Весело

  До коментар [#48] от "BIG AL":

  Разбира се, и на теб ти е паднало петьовладимирското перде, удобно забравяйки второто условие - престъплението да е не само ТЕЖКО, но да бъде и УМИШЛЕНО. А как се доказва умисъл е излишно да обяснявам на лешпери.

  Понеже "автентичните" имате къса памет само ще ти припомня случая с пияната пернишка съдийка, която премаза възрастен човек и избяга. Присъдата 3 години условно - защото 1. не доказаха алкохола и 2. не доказаха че е избягала. Затова остана убийство по НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ. Така че е излишно да ревеш за терора над магистратите. Но проверявай багажника всеки ден. Я дрога, я някой комунист ще намериш.

 63. 63 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Раздвоен съм. Обосновката, че съдийската част на ВСС ще преценява дали трябва да бъде отстранен временно от длъжност съдя значи ли, че може да не разрешат и да му повдигнат обвинение или не. Все се сещам за тъпата поговорка "Гарван гарвану ако не вади". Ако съдиите по този начин ще станат защигени и безотговорни не искам ВСС да ги защитава. Сещам се за Закона за държавния служител, там има същата постановка органът по назначаване е ДЛЪЖЕН да отстрани държавен служител ако са му повдигнати дадендадени обвинения, до завършване на съдебния процес. Защо съдиите досега мълчаха за тази репресия, а когато ще ги засегне същата постановка надават вой. Това значи ли че държавния служител е втора категория човек , а съдията първапърва? Второ от кога парламента не е гледал искане да отнемане на имунитет? Всички се отказват сами, това значи ли че прокуратурата управлява и парламента? Ако пък почне процес срещу съда, а съдийската част на ВСС е решила съдията да продължи да съдийства, какъв сигнал ще получат съдиите, които трябва да произнесат присъдата? Според мен "Началниците казаха, че е невинен"

 64. 64 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#7] от "hammurabi":

  Представете си, че вие сте съдия, аз съм прокурор. Не ме кефите, сядам и ви повдигам обвинение.. и вие сте остстранен...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK