Управляващи и обвиняващи - бюро за (насрещни) услуги?

Премиерът и главният прокурор

© Юлия Лазарова

Премиерът и главният прокурорЗа броени дни прокуратурата се произнесе по ековъпрос, отнел месеци на цели институции. Не, прокуратурата не разполага със свръхексперти. Нито пък е получила просветление свише. Обяснението е друго, пише Ясен Бояджиев за "Дойче веле".

Някога учени, експерти, неправителствени организации, институти на БАН, български и европейски институции в продължение на месеци са проучвали, обсъждали и накрая приели очертанията на защитените зони около Калиакра, и по специално на тъй наречените понто-сарматски степи. Сега обаче на българската прокуратура ѝ бе достатъчна една-единствена седмица, за да установи, че всички те са сбъркали и площта на тези зони трябва да е по-малка. Което ѝ дава основание да поиска отмяна на забраната за разораване, залесяване и засяване на въпросните, съхранили се само на миниатюрни късчета земя по бреговете на Черно море, степи. А те и без това са негодни за земеделие. За тежест лично главният прокурор се включи с коментара, че "както съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето, се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации".
Какво става? Може би прокуратурата разполага с някакви свръхексперти? Или е получила просветление свише? Нищо подобно - просто за пореден път се произнася не толкова от гледна точка на закона, колкото на моментната политическа целесъобразност. (Спомнете си само как навремето главният прокурор препоръча на министъра на енергетиката да свали цените на тока.) Ключът към тази "загадка" трябва да се търси във взаимоотношенията между прокуратурата и политическата власт, и по-специално между главния прокурор и премиера.


История на взаимоотношенията


Те преминаха през сложни перипетии и внезапни обрати. Началото (зимата на 2012–2013) обещаваше безоблачно бъдеще: за тогавашния (и днешен) премиер и партиен лидер бъдещият главен прокурор бе "най-добрият окръжен съдия", а за тогавашния вътрешен министър и заместник-лидер – "най-стабилният съдия". Тогава от премиера дори чухме, че не било лошо следващият главен обвинител да е съдия. Което впоследствие и стана, а след време тогавашният градски прокурор на София му го припомни: "Не ми се подсмихвай. Ти си го избира."
Само месец-два след избора обаче в разгара на "спонтанно" организирани протести премиерът подаде оставка. Тогава новоизбраният главен прокурор светкавично хвана "вятъра на промяната" и обърна посоката. За броени седмици върху главите на премиера, заместника му и някои от най-приближените им се стовари лавина от възобновени и новооткрити проверки, сигнали, разследвания, разпити и обвинения за какво ли не. Два дни преди предсрочните избори (май 2013-а) премиерът (по това време само партиен лидер) възкликна иронично, че не бил виждал толкова бърза прокуратура и в мечтите си и че всичко, което се случвало, било лично – лично от главния прокурор, лично от Делян Пеевски, разясни тогава заместникът му, набързо превърнал се в подсъдим по три дела.


В деня за размисъл прокуратурата нахлу в печатницата в Костинброд, за да открие купища "фалшиви бюлетини" и да предотврати "грандиозна фалшификация" на изборите. С което наклони с малко, но достатъчно везните на властта. "Не искам да чувам думата прокуратура", каза (временно) бившият премиер. "Недопустима намеса на държавното обвинение в изборите", проплака партията му. Но ударите не спираха – появи се прословутото тефтерче на Златанов с компрометиращите инициали ИФ, ЦЦ и ББ (инициалите ДП се оказаха предварително преправени).


Пакт за ненападение


Лека-полека обаче кабинетът "Орешарски" изпълни предназначението си и "изчерпи потенциала си", пластовете се разместиха, КТБ бе срината (в началото пак бе прокурорско нахлуване), а активите ѝ – пуснати за разграбване. ДПС оттегли подкрепата си за правителството, на хоризонта се зададоха избори и между главния прокурор и (тогава) бившия премиер настъпи примирие - сключиха нещо като пакт за ненападение. Проверките и разследванията светкавично бяха прекратени, а заместникът бе оправдан по всички дела. Изборите рязко пак "обърнаха палачинката". След което и прословутото тефтерче на Златанов с компрометиращите инициали внезапно изчезна. Единственият обвиняем около т.нар. фалшиви бюлетини бе окончателно оправдан и всичко бе забравено. Интересуващите ни взаимоотношения навлизаха в нов етап.
В тях лека полека се възцари дух на взаимноизгодно сътрудничество. Негов венец по време на второто правителство на премиера бе "опраскването" на съдебната реформа, така че да не засегне по никакъв начин прокуратурата, която, както вече смяташе премиерът, "си върши прекрасно работата". В замяна започнаха периодични "опрасквания" по поръчка. Така една съдийка и "семейна приятелка" се превърна в обвиняема. Сигнали, проверки и разследвания сполетяха издатели на критични медии, кандидат-кметове, пречкащи се в дясноцентристкото пространство доскорошни коалиционни партньори. Но и това вече бледнее на фона на взаимодействието и взаимопомощта от последния месец.
Под лозунга "да премахнем ненужния формализъм и да ускорим делата" светкавично приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс развързаха ръцете на прокуратурата за сметка на останалите страни в процеса: тя вече можеше да удължава всяко разследване, колкото си поиска; върнаха се "вечните обвиняеми"; затова пък за съда стана много трудно и дори невъзможно да връща дела заради пропуски и процесуални нарушения при разследването; делата за корупция по високите етажи се прехвърлиха от неподатливия на влияния градски съд към удобния за прокуратурата Специализиран наказателен съд (който освен всичко друго е и крайно безкритичен при даването на разрешения за подслушване).


Паралелно приетите промени в Закона за съдебната власт дадоха възможност на прокуратурата да отстранява неудобни магистрати, като им повдигне обвинение и го остави да "виси", докогато ѝ е удобно. Така постигнатият по-рано относителен напредък в съдебната реформа бе ликвидиран и върнат назад. Затова пък "борбата с корупцията" ще си продължи както досега – което се гарантира с прехваления антикорупционен проектозакон, написан също по рецепта на главния прокурор. В замяна на насрещни услуги като мистериозния втори (7 години по-късно) сигнал (неясно за какво и срещу кого) за "Цанков камък". От прокуратурата пак се очаква да се произнесе, този път по енергийна целесъобразност – дали проектът е нужен на обществото. И тя сигурно ще отговори. Коя е този път мишената за "опраскване" засега не е ясно, но ще се разбере скоро.


Така пак стигаме до случая "Калиакра". Властта има един проблем: как хем да докаже, че се грижи за природата, хем да запази старите и да остави простор за нови строежи в защитената територия. И двама противници: външен - Европейската комисия, която може да наложи санкции за неизпълнение на решението на Съда на ЕС, и вътрешен – гражданското общество, което се пречка и вдига "излишен" шум. И ето че прокуратурата се притича на помощ. Светкавичната ѝ "проверка" и съпътстващият я коментар на главния прокурор дават възможност на властта да твърди, че проблемът не е в строежите, а в картите. И че виновни за нарушенията на закона са не други, а неправителствените организации.


Третата сила


Разбира се, за пълнота на картината не бива да пропускаме, че отношенията между политическата власт и прокуратурата през цялото време са под мощното влияние на трета, стояща някъде встрани, отзад или над тях, сила – една партия, която все си е на власт, с един лидер, който "разпределя порциите", или може би вече само един недосегаем депутат, чиято "порция" постепенно стана прекалено голяма. Толкова голяма, че се превърна в непреодолимо силово поле. В черна дупка, в която изчезва всичко.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Троловете, закъснявате! Кога ли ще пристигнат флашките?
  Най-добрият анализ, който дава обяснение на всичко, което ни се случва през последните 8 години.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1971 Весело

  Сотир в нужда се познава.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  За ДВ, което облъчва немците, нашата територия и проблеми са непознати. Но... Твърде много хора, говорещи български, работят за ДВ и това означава, че редакцията има претенциите да се превърне във външен съдник за нашите проблеми. Лошото е, че след поредица от издънки нямам вяра нито на нашите институции, нито на ДВ. За бързите решения на нашата съдебна система ДВ са прави. В същото време, ако има мълчание, пак ще последва обвинение. А как немската редакция замазва грешките на миграционната политика, вече знаем. Добре поне че в "Дневник" можем да си кажем мнението, макар и без резултат. Във "Факти" е невъзможно.

  Еретик
 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  "защитата на природата, общо взето, се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации"

  Колкото и да не ми се иска да го кажа, този път Цацаров формално е прав - зеленият октопод се храни изключително от грантове и се "интересува" от опазване на природата само, когато има намесени много пари. Лошото е, че прокуратурата се е "загрижила" за проблема край Калиакра не заради обществото, а по простата причина, че построените там вятърни паркове и голф игрища са на много отговорни другари и наши фирми и няма как да бъдат премахнати.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Свише си е, свише. Иначе не става.

  Ама гламави, можеше държавата да обезщети собствениците, пък после със заменки да нагласи наши ора.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#4] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Дали всички "зелени" организации са на хранилка е спорен въпрос. След като една зона е очертана от професионалисти, то тя е такава. И напълно съм съгласен с последното ви изречение " Лошото е, че прокуратурата се е "загрижила" за проблема край Калиакра не заради обществото, а по простата причина, че построените там вятърни паркове и голф игрища са на много отговорни другари и наши фирми и няма как да бъдат премахнати."

 7. 7 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Съгласен съм с голяма част от написаното но все пак има напредък. Тоя поне няма жълта книжка като избора на Костов. Колкото до ДВ такава ибрикчийница няма и в БГ. Пък и останалите дойче медии. Не съм видял/чел някаква критика за огромното престъпление, което извърши мутето като напълни ЕС с муслита и на всичко отгоре пак се готви да я изберат. Така че ДВ да си гледа първо тяхната работа и като ни убеди че са обективна медия може да му обърнем внимание и ние.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Зад отношенията на една партия и прокуратурата стои трета сила - КОЙ. Вече е преял ,ще гръмне и ще се превърне в черна дупка. Шишковците нямат шанс ,преяждането ще ги довърши.

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Мога да коментирам написаното от Я.Б., но ще се въздържа. Написаното само ще ми дигне дневния рейтинг. Хареса ми все пак, че е коментирано поведението на НПО-та, това, че действат под чужда диктовка.

 11. 11 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 302 Весело

  Абсолютно точна статия за управляващия пожарникар и поръчкоратурата. Особено хубав е историческия анализ за отношенията Борисов - Цацаров - Доган.

  За жалост на трите прасенца, имало и неправителствени организации, които да бъркат плановете на правителствените организации, които действат по поръчка на политици и олигарси! И за тяхна жалост, не е преди 1989 и просто да ги закрият, и да си правят далавери...

  Ако организацията за защита на птиците не беше сигнализирала ЕК, че български институции разрешават и одобряват незаконно строителство на ветропаркове и игри, нямаше да има проблем Калиакра! И щяха да си менкат пари и услуги. И на защитниците на ветропаркове и голф игрища, да проверят колко хора са назначили и колко пари получават за ветроенергията....

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Законодателна, изпълнителна и съдебна власт + послушни поръчкови медии = Бюро за насрещни услуги с екстра (венцеславещ пропаганден рупор).
  Обективен резултат - на последно място в Европейския съюз по 28 водещи показателя.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Цацаров персонално си плаче за съд в някоя страна на ЕС :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 302 Весело

  До коментар [#13] от "penetrating":
  „Цацаров персонално си плаче за съд в някоя страна на ЕС :)”

  За жалост, няма как. Той действа като главен прокурор и представител на прокуратурата, и може да бъде съдена само държавата. И ние да платим. А дали ние ще избираме и търпим тези, които управляват и правят правилата, е друг въпрос....

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  До коментар [#14] от "iceman_bg":

  За съжаление знам, но това не ме спира да си мечтая :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Сотир в нужда се познава.
  —цитат от коментар 2 на chicago514


  По правилно ще е СоРтир* в нужда се познава, в голяма нужда!
  *сортир - тоалетна, кенеф в руския сленг

 17. 17 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "Ключът към тази "загадка" трябва да се търси във взаимоотношенията между прокуратурата и политическата власт, и по-специално между главния прокурор и премиера."

  И кво сега? Кой не знае, че главният прокурор е политкоректен. Или е политкоректен, или не е главен прокурор. Ма що си мислите, че политкоректността ние сме я измислили? Четете "Ругон-Макарови" от Балзак. А и самият Ботев кво казва "Честните у нас считат за луди"!?

 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  цялата държавна машина е впрегната да брани политическата проституция, позволяваща незаконни заменки в защитени територии и незаконни строежи в защитени територии.

  в коя държава от ЕС го има това???

  защо министърът, подписал въпросаната заменка, все още не е арестуван, а се налага за пореден път да гледаме този срамен театър на цацаратурата???

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Ами това е Цацаров - играе по свирката на тези, дето освен че му дадоха тази власт, но и го подхранват по всички направления и май само от вън може да му смачкат фасона.

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Станала е ненормална ситуация.

  При нормална "правителство", кабинет или администрация се разбират като едно и също нещо. Сиреч, държавна изпълнителна власт.

  При по-малко нормална ситуация, държавен служител се опитва да монополизира български език (или какъвто се случи), под "правителство" разбира държава
  и не разбира, че и други имат права.

  На първо място имат права Гражданите Суверен излъчили Велики депутати на законодателна власт да разпоредят Велик Върховен закон,
  а и обикновени депутати законодаващи обикновени закони.

  Случва се, обаче, държавен служител да преяде с власт нездравословно, некомпетентно и некомфортно (състояние) и въпреки това да иска още и още.

  Един от симптоми: боязън от неправителствени организации.

  "За тежест лично главният прокурор се включи с коментара, че "както съдебната
  реформа, така и защитата на природата, общо взето, се оказва една много доходна хранителна среда за доста

  неправителствени организации".

  Какво става?"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK