Убийците са наши хора

Кадър от събитието "Извърви километър в нейните обувки", в което мъже ходят на токчета в защите правата на жените

© Георги Кожухаров

Кадър от събитието "Извърви километър в нейните обувки", в което мъже ходят на токчета в защите правата на женитеВ последните дни убийства на жени потресоха българското общество. Темата за насилието, която е неизменна в медиите (а и за съжаление – в живота ни), влезе в саундтрака на дните ни като висока, повтаряща се нота, в музиката към филм на Хичкок, която трябва да засили съспенса в балканския трилър, в който преминават повечето ни дни. Но не живеем ли в постоянен съспенс? В който не спираме да се питаме кога ще се случи следващото произшествие. Лошо, защото то никога не закъснява, а дори често подранява.


Елена Василева беше публично разстреляна с четири куршума от нейния съпруг Венцислав Василев в заведение в София пред очите на най-добрата й приятелка. Какво от това, че била написала четири жалби до полицията и прокуратурата? Какво от това, че няколко пъти се обаждала на 112? Какво от това, че имало ограничителна заповед? Какво от това, че подала последната жалба срещу Венцислав броени часове преди той да тръгне да решава проблемите си като в някой уестърн? Какво от това, че те имали две деца? Е, той посбивал голямото дете, но нима това е рядкост в България? За съжаление, колкото и да се опитваме да викаме, институциите в нашата страна не чуват вика ни:


Станете вие, институции,
от сън дълбок се събудете,
но вие тънете в корупция
и с бездействия душите ни ядете.
В комплекс "Меден рудник" в Бургас в асансьор беше открит трупът на 11-годишно момиче с прободна рана във врата. Не след дълго беше открит и извършителят на това убийство – 15-годишно момче. Двамата се скарали, защото не могли да се разберат къде да пушат едно наргиле. Сега момчето ще трябва да излежи наказанието си и ще опропасти живота си. Но дали вината не е както на момчето, така и на обществото ни, което произвежда насилие в огромни количества? Насилие, което не спираме да одумваме, но без да правим нищо конструктивно за неговото намаляване?


Ето, в Монтана е станало още едно убийство на непълнолетно момиче. 16-годишно момиче от село Габровница е било пребито до смърт от нейния приятел (с инициали Ц. Т. от село Малорад, област Враца), с когото доскоро живеели на семейни начала. Той й нанесъл многобройни удари с нож и дори за момент не помислил, че двамата имат 11-месечно бебе. 21-годишният мъж бил гневен, защото момичето не искало да се върне да живее при него. След станалото кой знае кога самият той ще се върне да живее в дома си (и дали това някога ще се случи).


Тези случаи (а има и още) би трябвало да ни алармират, че имаме


огромен проблем с домашното насилие


Че все по-често единственият език, на който говорим, е този на юмруците, ритниците и (опази, Боже) на оръжията. Очевидно опитите на управниците да направят нещо срещу домашното насилие не дават никакви резултати. Закон има, но той не работи. Както купчина други закони в нашата мила родина. А дори и да работеше, какво от това? Законите у нас не се спазват. Институциите не натискат достатъчно за тяхното спазване, а и българите по принцип не харесват много законите. Да, те не спират да повтарят как правилата трябвало да се спазват, но тъкмо когато говорят за това, димят с цигара в някое заведение или карат без колан. Без да проумяват, че ако искат да се спазват "големите правила", трябва да се спазват и малките такива. Защото пред закона всички са равни. И всички закони са равни.


Чудно само как в медийното пространство по едно неписано (дали?) правило приоритет са престъпленията, които извършват малцинствата и чужденците. А може би никак не е чудно.


Сутрин, докато се наблюдаваш в огледалото, забелязваш, че имаш рана на лицето. Нищо, слагаш си лепенка. А после се смееш на раните на другите, които засичаш по улици, тротоари и трамваи. И докато пред очите ти твоите извършват престъпление след престъпление, ти гордо и с до болка познатия патриотичен патос насочваш гнева си към престъпленията на другите.


Проблем има, той е огромен и е в 91% наш, български


Поне до такова заключение може да стигнем, ако се запознаем с резултатите от социологическо проучване на БХК, обхващащо постановените в периода 2012 – 2014 г. присъди за умишлени убийства и опити за убийства на жени. За въпросния период 91% от убийствата са извършени от мъже, 7% при съучастие между мъже и жени и едва 2% от тях са извършени от жени. Това не е толкова учудваща информация. Но картинката (или по-точно това огромно ужасяващо платно) става по-интересна, когато проверим какво казват статистическите данни по отношение на въпроса "Кои са извършителите на убийства на жени в България".


Повтарям, че става думи за данни от периода 2012 - 2014. Прочитам годишния доклад на БХК за 2014, където са публикувани резултатите от проучването. И каква изненада? 35% от извършителите са настоящи или бивши партньори на жертвата, 25% са роднини, 31% са други познати. На убийците, които не са познати на жертвата, тоест на тези, които обикновено заемат челно място по новините (непознатите), се падат едва 9%.


Убийците са наши хора

© Български хелзински комитет


Този апокалиптичен портрет на обществото ни се допълва от това, че в 19% от присъдите изрично се споменава, че жертвата е била подложена на системно физическо домашно насилие, а в 21% от случаите жертвата е била в напреднала възраст или е страдала от тежко физическо или психическо заболяване. При цели две трети от случаите убийството е било извършено в дома на жертвата.


Напук на масовия страх от другия, от чужденеца, най-често убийците са наши хора.


Не трябва ли сега да смелим тази информация, вместо да се тупаме в гърдите и да повтаряме колко антибългарска организация е БХК? Не е ли добре да осъзнаем какви са фактите, каква е реалността? Нищо, че тези факти и тази реалност от години ни избождат очите, докато ние сме вперили поглед някъде другаде. Не е ли крайно нужно да се опитаме да разрешим този проблем, вместо да изчакаме медийната буря да отмине, нищо да не направим и така до следващите престъпления. Докато в същото време (сигурен съм) толкова престъпления над жени остават скрити поради страх, срам и омерзение? Не е ли наложително да си кажем, че това не може да продължава, и да видим какво може да се направи?


Защото българските жени са майките на бъдещите поколения. И заслужават да водят един нормален и спокоен живот, вместо с разширени от ужас зеници в очите да наблюдават как българинът беснее над майчиното им огнище. И защото по силата на обстоятелствата, ако майките са жертви на насилие, вероятността децата им да станат насилници или жертви е огромна. Тъжно, но факт.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Иван Димитров, ожени се за мен!
  Това беше шега, но статията е прекрасна и толкова в десетката :(

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на balama
  balama
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Е, щом БХК казва-вервам им

  Баси и купона
 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  е сега е правдиво:
  българия уби жена.

 4. 4 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 300 Неутрално

  ДА!
  БГ-обществото се развива в положителна посока!
  Силата властва на улицата, в къщи, в училище!
  Разумът го няма....
  Да не говорим за съчувствие, любов, плурализъм, отстъпчивост....
  На всяка крачка Жентълмени!

  Сидо
 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  70-те години рушняшко робство си казват думата...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 887 Гневно

  Какво ми реват БХК за правата на жените? Точно БХК ли, които закрилят ромите, за които сексът между непълнолетни/малолетни е НОРМАЛНА ПРАКТИКА, ранната бременност не е проблем и ислямът, според който убийството на невярната съпруга е правомерен акт, е "религия на мира"??? Айде моля ви се!

  Лицемери е твърде слаба дума, за да опише БХК.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на Охо Бохо
  Охо Бохо
  Рейтинг: 225 Разстроено

  В съспенс ли живеем, Иване? Очевидно знаеш какво означава думата, ползвайки я правилно в контекст.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Любопитно

  Ми нали вие модерните, Иване - упорито поощрявате разпада на семейството - к'во ревете за закони, за корупция, и изследвания, и отчети, като унищожихте с пропагандата си на ''ЦЕННОСТИ'' морала и българското семейство ???

  [email protected]
 9. 9 Профил на friendly_fire
  friendly_fire
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Относно колко процента от убийците са познати на жертвата - поне дайте разбивката за други държави и да съпоставим дали е много различно. Най-малкото като пишете българите сме такива и онакива е добре да се съпоставят и такива данни.

 10. 10 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Има един тънък момент, който често се пропуска - колко жени от ромски произход се оплакват от домашно насилие. Малко като с полицията и жалбите за обири - не ги входираме и статистиката е оправена.
  Я, спелчека на самия дневник ми подчерта ромски като грешно, цигански го дава да е вярно.

 11. 11 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 314 Неутрално

  35 % от убийствата на жени са техните интимни партньори . Само 9% са непознати .

  Тези 35% нали разбирате , че не са родени убийци , а по- скоро мъже , които избиват комплекси всякакви . Има една много простичка дума със голямо значение - УВАЖЕНИЕ.Прилага ли се ежедневно ще останат само онези 9 % непознати , от които вероятно няма спасение .
  Уважението прави мъжете и жените добри . Добрите хора са добри партньори , родители и граждани . С уважение и добра дума се постигат чудеса !


 12. 12 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А останалите 66% какви са, след като не са непознати, но не са и техните интимни партньори. Просто познати и роднини? Или кандидат партньори?
  До коментар [#11] от "v.n.t.news":

 13. 13 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Анализа е изключително точен и описва една мрачна, но обичайна картина в България. Независимо дали това ни харесва или не, факт е, в България все още преобладават мъжете слабаци, за които е нещо нормално да нараниш жена, да нараниш по- слабия. Затова и тук отпадъци, като Динко и Перата стават герои, защото обществото ни е болно.

 14. 14 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "victortrt":
  Извинявам се, то го пишело горе, но все пак - 31% друг познат?

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Бабаит, защо се срина?

  Сочиш важни отклоняващи въпроси,
  но имаш ли да кажеш нещо по темата
  със статистическите й данни?

  До коментар [#6] от "majorman":

  Какво ми реват БХК за правата на жените?

  Точно БХК ли, които закрилят ромите, за които сексът между непълнолетни/малолетни е НОРМАЛНА ПРАКТИКА, ранната бременност не е проблем и ислямът, според който убийството на невярната съпруга е правомерен акт, е "религия на мира"??? Айде моля ви се!

  "Убийците са наши хора" от Иван Димитров

 16. 16 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Въпрос за сто минуса-защо жените живеят повече от мъжете?Дали защото йезуитски не им тровят живота?И не ги тормозят?

 17. 17 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Въпрос за сто минуса-защо жените живеят повече от мъжете?Дали защото йезуитски не им тровят живота?И не ги тормозят?
  —цитат от коментар 16 на anlazar


  Вероятно задавайки този въпрос ти вече си си отговорил на него и колкото отговора да получиш , няма да се промени мнението ти . И знаеш ли как стигнах до този извод ? Използваш думата йезуит .

 18. 18 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 497 Гневно

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Да ти **** на семейните ценности. Баба ми (родена през далечната 1915 г.) цяла живот е била тормозена от дядо ми... Добре че е умрял рано. Ама по онова време семейните ценности са диктували, че ако жена ти не те слуша, трябва да ѝ набиеш няколко шамара, за да я вкараш в правия ред. ДНЕС това е проблем. Тогава е било в реда на нещата. Ей ся ревнах за разпада на ТАКИВА семейства.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Любопитно

  До коментар [#18] от "Je suis une femme":

  Реви си за каквито ценности искаш, ама можеш да ревеш, щото те има, а те има благодарение и на дядо ти и на баба ти, а внуците ти няма да реват, щото няма да ги има, нали ?

  [email protected]
 20. 20 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Въпреки невероятната конкуренция, това може би е най-глупавият коментар, писан някога във форума на „Дневник“. ЕВАЛА!

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 21. 21 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Така е, циганите са хора на БХК

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  "Сега момчето ще трябва да излежи наказанието си и ще опропасти живота си."
  Ама все пак ще има живот, а момичето - не! Ще изкара някоя и друга година в затвор за малолетни и ще го пуснат.
  "Но дали вината не е както на момчето, така и на обществото ни, което произвежда насилие в огромни количества? Насилие, което не спираме да одумваме, но без да правим нищо конструктивно за неговото намаляване? "
  Хайде стига с тези обобщения и вменяване на вина, че ми се повръща!
  За всеки случай има конкретни виновници. Отговорна се чувствам само за собствените си деца. Защото ако всеки родител се чувства отговорен за своите, такива случаи на деца-убийци няма да има.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  Въпрос за сто минуса-защо жените живеят повече от мъжете?Дали защото йезуитски не им тровят живота?И не ги тормозят?
  —цитат от коментар 16 на anlazar


  Защото им е генетически заложено, затова.
  Но проучванията показват, че женените мъже живеят по-дълго от самотните. Обяснението е, че самотните мъже злоупотребяват повече с алкохол и водят нередовен живот.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Мачовщината е в основата на възпитанието у нас. Мускули ,бръсната глава , намръщен поглед. Обърнете внимание колко намръщени са хората по улиците.
  А в основата на възпитанието трябва да бъдат 10-те Божи заповеди.

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Любопитно

  До коментар [#8] от "karabastun":
  Бастун, кой е моралът на българското семейство? Да мълчиш и да търпиш?

 26. 26 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Има един малък проблем - ако децата се възпитават основно и традиционно от жените във фамилията, те защо създават насилници и убийци?!?

  #killwhitey
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski":

  Много добре знаеш - кой е моралът на българското семейство!
  Недей пропагандира к...рвалък и бясове !

  [email protected]
 28. 28 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 750 Неутрално

  каскетите изтрепаха интелегенцията 44-та, останалите нормални хора емигрираха 90-та, на територията останаха 97% индивиди гласуващи за Боко или за БКП (което е същото)+ цигани дето не могат да пишат и говорят на български

  територията е залята от чалга - чалга политика, чалга интелигенция, чалга образование, чалга здравеопазване, чалга култура, чалга медии...

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Може ли абсолютни данни за каква бройка годишно става въпрос?

 30. 30 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  70-те години рушняшко робство си казват думата...
  —цитат от коментар 5 на tucker case


  За какви 70 год. говорите?
  След като на 09.09.44., България е била освободена от нацисткото присъствие от украинската армия...

 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Разстроено

  каскетите изтрепаха интелегенцията 44-та, останалите нормални хора емигрираха 90-та, на територията останаха 97% индивиди гласуващи за Боко или за БКП (което е същото)+ цигани дето не могат да пишат и говорят на българскитериторията е залята от чалга - чалга политика, чалга интелигенция, чалга образование, чалга здравеопазване, чалга култура, чалга медии...
  —цитат от коментар 28 на carmello


  Направо се възхищавам от стоицизма Ви!
  Да живеете на тази територия, с тези индивиди.....

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Весело

  Въпрос за сто минуса-защо жените живеят повече от мъжете?Дали защото йезуитски не им тровят живота?
  —цитат от коментар 16 на anlazar

  Костенурките живеят повече, три пъти повече от жените. Йезуитски погледнато костенурката е най-големият мъжеутровител.
  Иначе въпросът Ви е точно в духа на статията "А Вие що биете негрите?":
  "Очевидно опитите на управниците да направят нещо срещу домашното насилие не дават никакви резултати"
  От дайсет и кусур години либертастите проповядват "по-малко държава"; ненамеса на държавата в личния живот (свободата а човека), в бизнеса, в семейството. И законите така са констуирани - всякакви спорове (клевета, обида, изнудване) се отправят в съда. Сетил се сега Иванчо-калпазанчо, че е я няма държавата. Просто такава беше рИформата.
  Вторият момент е, че калпазанчетата нямат понятие от "домашно насилие". Дори и в закона не е дефинирано. Дали е насилие, ако единият от съвместно живеещите редовно изхвърля (уврежда) любимата храна/дрехи/инструмент/предмети на другия, няма да предизвика "мачовщина" (спроде друг "умник" ) в другия. И изобщо не говоря за ежедневния рекет "ако ме обичаш, заплюй себе си".
  А статистиката на Иванчо е "тука има - тука нема":
  "Провокиран от липсата на тази информа-
  ция, БХК постави началото на изследване, обхващащо постановените в периода 2012–2014 г. присъди за умишлени убийства и опити за убийства на жени. Предварителният преглед на съдебната практика на десет окръжни съдилища по тези дела .....Цитираната статистика е извлечена на база постановените в периода 2012–2014 г. присъди за довършени убийства
  и опити за убийства на жени по чл.115, 116, 117 и 118 от Наказателния кодекс от Окръжен съд – София-област,
  Окръжен съд – Плевен, Окръжен съд – Видин, Окръжен съд – Шумен, Окръжен съд – Варна, Окръжен съд – Бургас,
  Окръжен съд – Стара Загора, Окръжен съд – Сливен, Окръжен съд – Пазарджик, Окръжен съд – Благоевград."
  От стотина съдебни дела (на фона на 10 хил. затворници средно годишно и 500 малолетни престъпници), вади проценти, гаче не е имало ни едно процесуално действие на полицията (държавен орган), чиято намеса е предовратила съдебно дело.
  Ей такива прости статии веят посредственост и повишават агресивността на обществото. После простаците се питат кой им сра в гащите.

 33. 33 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#32] от "wandere
  До коментар [#32] от "wanderer":

  А защо се смята априори,че насилието е само от мъже срещу жени?И само шамара ли е насилие?И само шамара от мъж на?А от майка към дете?

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#33] от "anlazar":

  "А защо се смята априори,че насилието е само от мъже срещу жени?"

  Това е мисленето на грантаджиите. Просто жените повече се оплакват (имат по-големи очаквания от живота, бидейки майки) и затова са удобни за манипулацията - под защита уж на техните права да се усвояват грантове.
  Действителността е коренно различна, ако се анализират бракоразводните дела (близо 30 хил. годишно и повече от половината са по взаимно съгласие). Особенно тези дела, където единият е обвинен за причина на развода (трайно разсройване на брака) и той е възразил на обвинението (насилникът никога не признава насилието си).
  Не отричам, че мъжете сме по-склони към физическо насилие и в повечето случаи е епизодично, спонтанно, необмислено. Но никой не говори за психическия тормоз, системният тормоз (виж съседа Мариш какъв мъж е, а ти за чеп на зеле не ставаш - от "Семейство Мейзга").... щото словото е повратливо, винаги се изрича с добри намерения ... по пътя за ада.

 35. 35 Профил на Bolkonski
  Bolkonski
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#4] от "Сидо": не аз ги направих адски тъпи...то едното е следствие на другото.

 36. 36 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski":

  "Има един малък проблем - ако децата се възпитават основно и традиционно от жените във фамилията, те защо създават насилници и убийци?!?"

  Именно защото голяма част от българските жени са жертва на насилие. Това си е абсолютно класически случай по Юнг. Роля играе и патриархатът - мачовското поведение в стил "бий й два шамара и да й дойде акълът в главата". Тоест това е следствие от майчиния и бащиния комплекс в дълбоко патриархалното общество, в което живеем. Това се комбинира със свободията по един доста неприятен начин.

 37. 37 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":

  Данните ги пише в годишния доклад на БХК за 2014-та, както е написано. Който иска повече информация, може да погледне там...

 38. 38 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "wanderer":

  Съжалявам, че трябва да ти го кажа, но цомбенето на женки в шести клас е психически тормоз...

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Считам статията за добра и уместна, защото медиите, те си знаят по какви причини, ни поднасят някакви единични, но "атрактивни" според тях случаи и много от хората с които разговарям илио чета какво са написали са склонни на базата на тях да изказват някакви обобщаващи мнения.
  Но дори в тази статия липсват някакви сравнителни данни, например колко са били подобните случаи в периода 1982-1984г у нас или какви са тенденциите у нас и в Европа и като сме свикнали да говорим за разните класации, където ние обичайно сме на края, къде сме в тези класации.
  Едва след като се направят такива сравнения, може да говорим, че например ние сме оскотяли ( било във времето, било в сравнение с други нации) или напротив, има такива случаи, но те са част от нормалните от статистическа гледна точка психични отклонения и не превишават средните стойности за нацията през годините или приемрно спрямо сърбите/австрийците или други.
  Всички други мнения, че видиш ли, ние сме велики или ние сме ужасни изроди, изказани ей така, лаф да става и да се привлича вниамнието на читателя/зрителя са си просто някакви спекулации, в общия случай доста неверна, но за сметка на това ангажираща общественото внимание и енергия.

 40. 40 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 931 Гневно

  Бог да ги прости починалите! А статията е смешен плач. Обществото се развива напълно нормално, предвид това как се гласува, как се възпитаваме, и колко сме отчуждени един от друг, и в какво си инвестираме времето и парите (в пълни глупости).

  А колкото до насилието - БХК създава само стрес с такива гръмки заглавия, което увеличава общата фрустрация и всъщност не намалява насилието.
  Насилието, както по света, така и в България намалява в дългосрочна перспектива, и то драстично.
  Това, което се увеличава е прозрачността, и оставаме с впечатление за повече насилие.
  Давам идея на БХК за да направят едно наистина обективно проучване: Попитайте анонимно голям брой жени от поколенията 70, 80, 90 колко от тях за започнали половия си живот доброволно. Тогава ще добиете предства как се развива насилието срещу жени, шарлатани!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5652 Гневно

  Недей пропагандира к...рвалък и бясове !
  —цитат от коментар 27 на karabastun


  Колежката никъде не е пропагандирала тези неща. Недей да набеждаваш хората. Това ли ти е моралът?

 42. 42 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Весело

  ,,...Че все по-често единственият език, на който говорим, е този на юмруците, ритниците и (опази, Боже) на оръжията....,,

  Ми щом като афтентично десните и умните дават тон в това с думите:
  ,,Българите трябва да въстанат и изметат с колове и ножове управниците ни,,

  Става въпрос за сегашните управници. Какво повече да искаме.
  Да си спомним думите на Радан Кънев преди време за чупене на пръсти за извиване на ръце, та да се стигне до ,,изригването,, му в ефир, да нарече с най вулгарен епитет опонента си. Такива са по голяма част от политиците в десния и левия спектър, такъв е и народа ни

 43. 43 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Искаш да кажеш, че при социализЪма, когато семейството беше "градивна клетка", нямаше домашно насилие и подобни престъпления ли?И сигурно подкрепяш налаганите в Чечня методи, за събиране на разведени двойки, чрез натиск и заплахи?
  Ееех, комундета, като теб - нагли и лицемерни - вие сте най-неспазващи норми и закони!!

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Неутрално

  До коментар [#43] от "chinaski":

  Искам да ти кажа, че държавата СЕГА фактически поощрява материално разпада на семейството.
  Бракът вече въобще не е задължителен.
  Нравствено е всеки да живее с когото си иска, когато иска.
  И това е резултатът от поголовния разврат!

  [email protected]
 45. 45 Профил на bwl46530357
  bwl46530357
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълни глупости в статията. Насилие има колкото и в останалите държави, нема нищо "балканско" тука или "чисто българско". Изброените случаи на убийства са 1 ромска семейна драма, един недорасляк с очевидно психически отклонения и т.н. Авторът да не мисли че на Запад не убиват жени? Или че не ги бият?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK