Убийство по учебник

Аржентинка е снимана през февруари тази година няколко дни, след като е пребита от мъжа, с когото живее и имат дете.

© Associated Press

Аржентинка е снимана през февруари тази година няколко дни, след като е пребита от мъжа, с когото живее и имат дете."Мъжете ги е страх, че жените могат да им се присмеят. Жените ги е страх, че мъжете ще ги убият."
Маргарет Атууд


Преди три месеца, няколко жени се озовахме на една много приятна планинска тераса, поливайки последната вечер на обучение, на което бяхме присъствали през изминалите дни. Вече бяхме станали повече от добри познати, затова разговорите вървяха леко, а приятелският ни смях отекваше в планината. И до ден днешен не помня коя точно тема или реплика отключи последващите откровения, но на масата нямаше жена без лична история, в която да не е станала жертва на посегателство, престъпление или опит за такова, извършени от (познат) мъж. От опипване в дискотека, до опит за изнасилване, през психически тормоз до дискриминация на работното място.


Всяка от нас познаваше поне по един престъпник
А още дори не бяхме чували за Венцислав, който уби бившата си съпруга и за Стефан, убил бившата си приятелка. Да, Елена и Виола и много други жени, на които не знаем имената, тогава още бях живи.


Милиони жени по света присъстват на подобни вечеринки и разговори. Милиони жени си споделят една на друга не просто нечии истории, за които са чули от някого, а личните си травми. И милиони мъже по света са престъпници – насилници, изнасилвачи, упражняващи психически тормоз и отправящи заплахи към настоящи и бивши партньорки. Световната здравна организация (WHO) изчисли през ноември 2016 г., че в глобален план, 35% от всички жени са преживели физическо и/или сексуално насилие, извършено от техния партньор и сексуално насилие, упражнено над тях от друг мъж, различен от партньора им. Също така, близо 40% от убийствата на жени, са извършени от техен интимен партньор от мъжки пол. Подобна цифра за България е изчислил и Български Хелзинкски комитет в своя доклад за 2014 г. – 35% от убийствата на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор.


Статистиките за това колко жени в страната ни са жертви на домашно насилие (всяка четвърта, по данни на неправителствените организации) и колко мъже са насилници (българската държава на събира подобна статистика, но спокойно можем да предположим, че е всеки четвърти), са ужасно стряскащи. Ужасно. И в комбинация със събитията от последните дни, би трябвало да ни плашат безкрайно много; да ни накарат да се чувстваме неудобно, да се засрамим, да ни е страх от размерите и дълбочината на проблема.


И да ни наведат на мисълта, че


почти няма жена, която да е станала жертва на някакво престъпление, само защото е жена


Но не би трябвало и да замъглят нашата преценка. Защото Венцислав, Стефан, "Комара" и четиримата мъже, посегнали на бившите си съпруги и приятелки през януари миналата година, не са просто някакви си "комплексари" или "превъртели" (както ги характеризират много коментари от мрежата), те не са Динковци, а са престъпници, отглеждани с години като по учебник от престъпно-нехайни институции (управлявани от други мъже).


Всички те имат история на упражняване на домашно насилие, на жалби и сигнали срещу тях, на свидетели, присъствали на скандали и заплахи. Всички те са рожби на патриархалната култура, която ни заобикаля. И колкото и абстрактно да звучи на някои, тя е нещо съвсем конкретно, измеримо, лъхащо и натрапвано ни отвсякъде. Патриархалната култура са сексистките реклами, в които жените перат, а мъжете "знаят защо". Тя е липсата на 50% жени-депутати в Народното събрание; липсата на президентКа и министър-председателКА на Република България. Патриархалната култура са репликите "не плачи, ти да не си момиче" или "не бъди женчо", "мъжко момиче" или "дръж се като истинска дама".


Патриархалната култура са стереотипите, че "истинският" мъж е мускулест мъжкар, че жените не са добри шофьорки, че има "мъжки" и "женски" професии (особено пък в 21-и век).


Патриархалната култура са изказванията, че Елена и Виола "са си го заслужили"


И ако Венцислав и Стефан са рожби на патриархалната култура, а Елена и Виола – нейни жертви, извършените престъпления си имат съвсем конкретно название. Фемицид. Не просто убийство, а престъпление, извършено над жена, защото е жена. Защото Венцислав и Стефан вероятно искрено са вярвали, че "жените" им трябва да ги слушат, да се държат и обличат по определен начин, който двамата одобряват, да им принадлежат. Затова и са си позволявали да ги обиждат, да им посягат, да ги заплашват, да ги преследват и тероризират. Защото са (истински) мъже.


Предимно мъже са и тези, които ръководят нашата държава. И които са неглижирали четирите жалби на Елена. Мъже ръководят съд, прокуратура, МВР, министерства работни групи и цялата система, отгледала Венцислав като убиец. В средите на неправителствените организации се носят легенди за реплики като "то човек да го е страх да си поиска" и "че един шамар насилие ли", изказани цинично от мъже на много високи позиции, обсъждайки Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН) или т.нар. Истанбулска конвенция, например. Затова и за тях понятия като "престъпления от омраза" и "фемицид" (престъпление от омраза, извършено на базата на женския пол на жертвата) не съществуват и не фигурират в Наказателния кодекс. Затова и приемането на Закона за защита от домашно насилие отне на неправителствените организации над 10 години борба с правителства, Закона за равнопоставеност между жените и мъжете – близо 20 години, а никой не знае кога ще бъде ратифицирана Истанбулската конвенция. Затова и има безброй пропуски в българското законодателство, което уж би трябвало да пази жертвите на насилие. Затова и има хора в институциите, които могат и си позволяват да бездействат.


Всички тези хора са съучастници на Венцислав в убийството на Елена


И отново е важно да разберем, че бездействието на институциите не е (само) резултат от "българския манталитет", а от патриархалната култура, за която насилието над жени е проблем на жените, а не на мъжете. Тя е тази, която отглежда мъже, убийци на жени, но по никакъв начин не стимулира другите мъже - тези, които не само не са убийци, но вероятно мразят насилието от дъното на душата си, да му противодействат.


Въпреки всичко и благодарение на шепа хора от неправителствените организации, нещата в страната ни се подобряват. Безкрайно бавно, но промяна се случва. Но сега е моментът да осъзнаем, че отговорността да притиснем институциите да си свършат работата, е споделена. Сега е моментът за граждански протести, петиции, недоволство, организирани от хората, на които им е писнало да четат за убити жени. Задължение на нормалните хора (с всичките условности на това определение) е да заглушим всички изказвания в стил "тя си го е заслужила", "ами насилието над мъже?" (защото насилието над жени не умаловажава насилието над мъже, но подобни реакции умаловажават насилието над жени), да реагираме, когато по улиците видим мъж да блъска или крещи на жена, да се обаждаме на 112, когато чуваме крясъци от съседния апартамент.


На нашите плещи на отговорни граждани лежи най-важната промяна, която тепърва има да се случва – в начина на мислене. А докато тя се случи, ще има публични убийства на жени, това е сигурно. Сигурно е и че бездействието ни прави съучастници.


"Дневник" препубликува текста от сайта на Български фонд за жените с позволение на автора му Надежда Дерменджиева.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (361)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Значи нямало данни колко мъже са извършвали насилие над познати жени,но спокойно можели да предположат,че всеки четвърти мъж бил насилник.А защо не всеки втори?Както спокойно предполагат,могат и 100 процента от мъжете да ги изкарат насилници над жени.И добре,че били НПО,та да се променяли нещата.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  "Патриархалната култура са репликите "не плачи, ти да не си момиче" или "не бъди женчо"

  Не одобрявам статията. Кавалерството, което уж сме наследили от просвещението прави мъжете едновременно мъже, но мъже, които се прекланят пред дамите.
  Бедата е, че както и много други неща, кавалерството не е съхранено.

  подпис
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  Много са виновниците за ерозия на кавалерството. Феминистките крайности в модата жени да се ритат по филмите, отказа на феминистките да получат жестове на кавалерство.....
  Всеки и мъж и жена може да бъде такъв с достойнство.
  Балансите между половете в бизнеса също ми изглежда глупаво. Балансът се налага по естествен път и когато го налагаме със статистика самата идея за равенство се превръща в посмешище.
  Политиката и бизнесът непрекъснато откриват колко добри са жените като политици и бизнесмени. Днес милиони реват срещу Меркел, а няма претендент за ролята и. По медиите не се лее възхита от Юрданка Фандъкова, но няма и нито една мръсна история. ББ тръгна от кмет на София и насъбра овации, но дали ББ беше така добър на мястото си както Фандъкова.

  подпис
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 717 Разстроено

  Аз лично не познавам жена, което да не е изнасилвана или с опит за изнасилване. Също така почти не познавам мъж, който да не е сексистки настроен, така че пичове, каквото и да си говорим, големия проблем е в нашите глави и е редно да го приемем, за да има промяна, вместо да го отричаме!

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Добра статия. Простотията на българските мъже се култивира от обществото и сексистките настроения са една важна съставка. А митът за мъжкото превъзходство е направо неизтребим. Затова трябва да се говори и всяки материал по темата е добре дошъл. Дано само да не е провокиран от трагични събития...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 847 Любопитно

  Патриархалната култура са сексистките реклами, в които жените перат, а мъжете "знаят защо".
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Съжалявам, но ще се намери ли жена, която да отрече, че забравя за равенството на половете, когато това е в нейна изгода?

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Аз лично не познавам жена, което да не е изнасилвана или с опит за изнасилване. Също така почти не познавам мъж, който да не е сексистки настроен, така че пичове, каквото и да си говорим, големия проблем е в нашите глави и е редно да го приемем, за да има промяна, вместо да го отричаме!
  —цитат от коментар 5 на Putarak


  всеки може да си избира средата .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Хм, "патриархалната култура"... Имало е и "матриархална култура". Но винаги е имало изначално разделение на функциите - жената е отговорна за създаването на поколение, мъжът - за отглеждането му. Другото е хомо урбанос и "унисекс". Това, че е ново, не значи, че е прогресивно.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Благодатна тема за разсъждения и мнения."Права е жената за много неща,не мога да разбера обаче какви са тези квоти в парламент министерски съвет и други институции.Как да стане примерно да има 50% жени в парламента!?Цецка се състезаваше за президентКа,ами не я избраха.При тоталитаризма жените бяха трактористКи -шлосерКи - кранистКи - комбайнерКи - бяха наравно с мъжете.Сега жените вече не искат чак толкова да са наравно с мъжете,сега вече искат да са управлението - в бизнеса и в държавните институции и като не става със състезание,нека да е с квоти.Скъпи дами,няма ли да се обидите ако ви дадат да управлявате някакъв бизнес по административен начин,а не в състезание.Искате ли да има такъв закон в който да пише - Ако имаме президент два мандата - следващите два мандата трябва да имаме президентКа и мъже да нямат право да участват в изборите.Такова мислене не е модерно или ново или прогресивно - това е развалено мислене.А иначе за патриархалното възпитание,за мачовщината-за агресията сте права,но не са само виновни институциите,а и семейството,възпитанието на децата в семейството зависи и от жената.И за други работи сте права - затова,че неглижираме проблема,затова,че си затваряме очите и не ни пука какво се случва около нас.

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Весело

  "Всяка от нас познаваше поне по един престъпник"

  Потвърдено от съда, естествено?

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Хм, "патриархалната култура"... Имало е и "матриархална култура.
  —цитат от коментар 9 на plebs

  Това кога? Чел си нещо за амазонки, но това е мит като Атлантида. Научни доказателства, че човечеството някога е било управлявано от жени засега няма.

  До коментар [#7] от "lone_wolf":
  Не знам каква ситуация се е въртяла в главата ти, когато си го писал тоя коментар. В моя изгода е примерно либето да смени крушката, но това не е само защото съм жена, а по чисто физични причини - той е една глава по-висок и за него е по-лесно. Няма логика аз да пръхтя два часа с някой заял кран, с който той се справя за пет минути. Ние не сме виновни, че има известен полов диморфизъм и вие сте физически по-силни. Това даже много ни харесва, стига да не си насочвате силата срещу нас. Да, биологически сме по-издържливи и живеем по-дълго, но не сме си го избрали сами на инат на вас.

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Весело

  "я е липсата на 50% жени-депутати в Народното събрание; липсата на президентКа и министър-председателКА на Република България."

  АМи то това са изборни длъжности бе госпожо!
  Да се явят жени и да спеèлят изборите? Или викате да отменим изборите като дискриминационен атавизъм от мраàното минало?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":
  Авторката не говори за квоти. Не се е изразила достатъчно ясно, разчитала е вероятно на нашата интелигентност. Смисълът е, че дори когато избираме, сме водени от стереотипи, като както мъжете-избиратели, така и жените-избирателки отдават предпочитание на мъжете. Цецка не е подходящ пример, първо тя си беше неизбираема и точно затова Баце я предложи, второ част от вота за Радев беше протестен и той щеше да го получи, дори да беше РадевА. Друг е въпросът има ли първоначално в листите равен брой жени и мъже.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Не знам дали има проблем, но така както е описан ми звучи като натиск за работни места. Това обаче е различно от проблема в новата цялост. Сигурна ли е авторката, че ако прокуратурата беше ръководена от Цацарова , щеше да бъде решен. Впрочем броят на следователите-жени в много случаи надхвърля 60%. Е, и?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":
  Не, и ЦацаровА би я свършила същата, но не заради патриархалния модел, а защото у нас е норма да не си вършим съвестно работата, особено ако е административна.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  До коментар [#17] от "wiligri":

  Именно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 318 Весело

  „Патриархалната култура са репликите "не плачи, ти да не си момиче" или "не бъди женчо", "мъжко момиче" или "дръж се като истинска дама”.”

  Това не ми стана ясно. Подробни реплики се срещат и в Западна Европа, и в САЩ, да не би и там да са патриархална култура?! Не виждам и нищо лошо в това, една жена да бъде насърчавана да бъде дама, както и един мъж да бъде джентълмен.

  Всъщност, всички проблеми идват от възпитанието. В случай, че децата бъдат възпитани да бъдат съответно дами и джентълмени, не бихме обсъждали проблем с насилие.

  Авторът на статията акцентира върху патриархална култура и създаването й, но бих запитал - нали малките момченца се възпитават и от майките си, които без съмнение са разумни и отговорни жени. Как и защо тези жени-майки възпитават синове-насилници? Не виждам да се обсъжда този въпрос, а би било добре да се обмисли поне.

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не знам дали има проблем, но така както е описан ми звучи като натиск за работни места.
  —цитат от коментар 16 на penetrating


  Това е поредното НПО,което трябва да усвоява пари.Мъжете,които насилват жени обикновено са хора с ниска интелигентност,не влизат в Интернет сайтове или пък да четат преса.Знаеш ли колко им дреме,че еди кое си НПО е направило програма за защита на жени?Това,че насилието е лошо нещо се учи в най-ранна детска възраст и тези,които го прилагат най-малко ще се повлияят на стари години от подобни програми.Така че ефекта ще е нулев.Ама ще се усвоят едни пари.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  Каквото и да се разтяга, разликите между мъжете и жените си съществуват и това е неоспоримо. Всеки пол си има трески за дялане. И обикновено психическият тормоз от страна на жената, предшества евентуалния физически такъв от мъжа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ако действително искат да помогнат на жени,които преживяват насилие ,подобни организации трябва да работят със самите жени,а не с насилниците.Защото подобни жени се оставят да бъдат малтретирани много пъти,понякога в продължение на години.Още след първият бой трябва да прекратят взаимоотношенията си с насилника.А не да му прощават поради различни причини и следващият път пак да ги набие много по-сериозно.Наистина ми е трудно да разбера психиката на тези жени,които вместо да напуснат мъжете си,те им позволяват да ги бият.Като го видиш,че е боклук,бий му шута и да се оправя.

 23. 23 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Напълно съм съгласна с коментара ти. И винаги съм била против квотните приницпи (и по-точно от налагането им при приема в училищата). Но! Ако мъж и жена се състезават за един и същ ръководен пост (по твоя пример), каква е вероятността да бъде избран мъжът, защото е мъж, от избиращите го мъже? За това става въпрос. При (да речем) еднакво квалифицирани кандидати мъж и жена, ще бъде избран мъж, защото "мъжът е по-подходящ за ръководен/мениджърски пост"? Това е влиянието на патриархалната/мачистката култура и възприетите стереотипи.

  SAVE EUROPE!!!
 24. 24 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Коментарите и оценките им (+-) дотук показват много добре на какво ниво сме. Патриархалната култура си личи. Жените все са виновни на мъжете за нещо, все не са достатъчно добри за това или онова. Пък мъжете - безгрешни и винаги прави за всичко. Докато не се промени това ориенталско мислене, няма да мръднем напред (и на запад), а ще си седим в задния двор на Ердоган.

  SAVE EUROPE!!!
 25. 25 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "mushashi":
  [quote#20:"mushashi"][/quote]

  Това категорично не е вярно! И интелигентни / образовани / богати и т.н. мъже може да бъдат насилници. Имам и примери, които няма да описвам по етични причини. Просто насилието няма нищо общо с интелекта, а други черти на характера и възпитанието и ценностите.  SAVE EUROPE!!!
 26. 26 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 623 Разстроено

  Е са, като и прочетох писанията на тая и вече се чудим дали да не си отрежем едното мъдо ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 27. 27 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#19] от "iceman_bg":

  "Малките момченца се възпитават и от майките си", но този, който им дава личен пример (role model), е баща им! Ако баща им бие майка им, а тя търпи, и двамата носят вината, че синовете могат да станат на свой ред насилници.

  Темата е много обширна. Вина носят хората лично като индивиди и заедно като общество, което налага стереотипите и приема законите!

  SAVE EUROPE!!!
 28. 28 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#19] от "iceman_bg":
  В момента в света няма не-патриархална култура, всички са такива с различна степен на изразеност. Сапиенсът изглежда никога не е имал друга култура, освен патриархалната. Основата е гарантиране на бащинството, тъй като майчинството е неоспоримо (изключваме сурогатното, то е ново и рядко явление). Отглеждането на човешко дете е много ресурсоемък процес, с много съмнителен успех до преди 100 години, а в много страни и до днес. Това е наложило активно и продължително да са включени и двамата родители, без обаче самецът да има биологична гаранция, че влага усилия и време за разпространение на собственото си ДНК. На другите животини им липсва мозъчна кора, но ние имаме и сме я използвали, за да си изработим културни гаранции за бащинство. До тук е простото, после следват разни изг*зици, например пояси на целомъдрието, бурки и т.н. То и наркотиците отначало са се ползвали като болкоуспокояващи...

 29. 29 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi":
  А знаеш ли защо малтретираните жени се оставят да бъдат малтретирани? Да си чувал нещо за влиянието на бащата и въобще семейните модели? И не е вярно, че бият само ниско интелектуалните.

 30. 30 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Ясно е, че физическото насилие е неприемливо. Трябва да е подсъдно във всичките му форми. Отделна тема е, че трябва да се криминализира и психическия тормоз.
  Пак повтарям - във всичките му форми и посоки.

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#20] от "mushashi":[quote#20:"mushashi"]
  —цитат от коментар 25 на Johannes Cabal
  Това категорично не е вярно! И интелигентни / образовани / богати и т.н. мъже може да бъдат насилници. Имам и примери, които няма да описвам по етични причини. Просто насилието няма нищо общо с интелекта, а други черти на характера и възпитанието и ценностите.[/quote]

  Имах предвид,че насилниците няма да се трогнат от подобни кампании.В случая спасението на давещите се е дело на самите давещи се.Още при първите прояви на насилие трябва да се прекратят всякакви връзки с насилника.Това е решението-всичко друго е ала-бала.Даже има случаи,когато жени подават жалби срещу мъжете си и после се отмятат от показанията си.

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  Сега остава да се обяви, че очакването една жена да роди поне две деца е някакъв патриархален сексизъм и полова дискриминация.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 278 Неутрално

  ...Ние не сме виновни, че има известен полов диморфизъм и вие сте физически по-силни. ...
  —цитат от коментар 13 на wiligri


  До коментар [#13] от "wiligri":

  Препоръчвам да намерите и прочетете "По ръба на бръснача" /"Лезвие бритвы"/. Там ще прочетете за детерминизма на "половия диморфизъм", както и функционалното, което винаги е красиво. Другото "красиво" е просто модата, в случая на "унисекс".
  "… красота — это правильная линия в единстве и борьбе противоположностей, та самая середина между двумя сторонами всякого явления, всякой вещи, которую видели еще древние греки и назвали аристон — наилучшим, считая синонимом этого слова меру, точнее — чувство меры. Я представляю себе эту меру чем-то крайне тонким — лезвием бритвы…" - https://ru.wikipedia.org/wiki/ %D0%9B%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%B5_%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B2%D1%8B_(%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD,_1963)

 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi":А знаеш ли защо малтретираните жени се оставят да бъдат малтретирани? Да си чувал нещо за влиянието на бащата и въобще семейните модели? И не е вярно, че бият само ниско интелектуалните.
  —цитат от коментар 29 на wiligri


  Не знам защо се оставят да ги бият.Работа на психолозите е да изяснят причините за това.Но дори и да се изяснят причините, това няма да разреши проблема.Проблемът се решава чрез прекъсване на връзката с насилника.
  А упражняват насилие само мъже с големи комплекси.И насилие над близък човек никога няма да доведе до положителен резултат.Така че подобни хора не блестят с особен интелект,ако ще и милионери да са.

 35. 35 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Няма логика аз да пръхтя два часа с някой заял кран, с който той се справя за пет минути. Ние не сме виновни, че има известен полов диморфизъм и вие сте физически по-силни. Това даже много ни харесва, стига да не си насочвате силата срещу нас. Да, биологически сме по-издържливи и живеем по-дълго, но не сме си го избрали сами на инат на вас.
  —цитат от коментар 13 на wiligri


  Тоест - жените са различни.
  Само признавате, че биологически сте различни, а се сърдите, когато ви кажат ФАКТА, че и психически сте различни.
  Да, и вие сте хора, равни по права с мъжете, но сте различен вид човеци, имащи различно предназначение, не само чисто биологически.
  Знам, че коментарът ми ще се счете като сексистки, но това е самата истина.

  И не, в никакъв случай не одобрявам насилието над жени! През живота си не съм си позволил да посегна на жена, макар че някои са си го просили.
  Мъже, които посягат на жени трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. И да се променят законите в тази посока.
  Същото да важи и за жени, посягащи на мъже, че знам не един случай ;)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 36. 36 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Още при първите прояви на насилие трябва да се прекратят всякакви връзки с насилника.Това е решението-всичко друго е ала-бала.
  —цитат от коментар 31 на mushashi

  Точно!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 37. 37 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#31] от "mushashi":
  Никой не очаква от подобни кампании да се трогнат насилниците. Целта е да се сменят стереотипите. Примерно като чуеш, че комшията бие жена си, да звъннеш в полицията, а не да си мислиш, че това са си техни семейни работи, както и да разберат битите жени, че не е норма да бъдат бити и не са си виновни сами, понеже не са сервирали вечерята навреме.
  Ето ти пример за необходимостта от такива кампании директно във форума. За пост [#13] имам 4 минуса и нито един плюс, защото твърдя, че мъжете са физически по-силни и по-високи и е логично крушката да я смени по-високия, а кранът да го отвие по-силния. Нещо да не е вярно? Вероятно сложилите минуси са мъже и съгласно неодобрението им излиза, че оставят на жените си да вършат цялата работа вкъщи или поне по-тежката, докато те самите украсяват торти. Смешното е, че и на това предположение биха се обидили жестоко.

 38. 38 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Ако мъж и жена се състезават за един и същ ръководен пост (по твоя пример), каква е вероятността да бъде избран мъжът, защото е мъж, от избиращите го мъже? За това става въпрос. При (да речем) еднакво квалифицирани кандидати мъж и жена, ще бъде избран мъж, защото "мъжът е по-подходящ за ръководен/мениджърски пост"? Това е влиянието на патриархалната/мачистката култура и възприетите стереотипи.
  —цитат от коментар 23 на Johannes Cabal


  А ако избиращите са жени?
  Тогава каква е вероятността да бъде избран мъжът?
  (При мен например, на интервюто за сегашната ми работа бях интервюиран от комисия от 4 жени и 1 мъж).
  Прекият ми началник е жена.
  И да, смея да твърдя, че мъжете са по-подходящи за ръководни постове - поне за настоящия начин на мислене на хората.
  Авторитетът на един мъж началник пред подчинените му (и мъже, и жени) е по-висок от този на аналогична по квалификация жена-началник. Може да е на подсъзнателно ниво на подчинените, но е така. Един мъж по-лесно се подчинява на друг мъж, отколкото на жена. Както и жените де, даже при тях е още по-изразено - по-лесно възприемат нареждания от мъж, отколкото от друга жена.
  В този смисъл - да, мъжете наистина са по-подходящи за ръководни постове.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 39. 39 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#33] от "plebs":
  И как това оборва твърденията ми? Доизясни се, моля.

 40. 40 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  "че има "мъжки" и "женски" професии (особено пък в 21-и век)"

  Ами тогава що няма 50% миньорКи??Що няма 50% стругарки, заварчици?
  То на приказки много лесно!

  В Русия съм! В Русия съм!
 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#35:"Athanatos"][/quote]

  Трябва да се каже,че жените си падат по"лошите момчета".Не случайно около мафиотите винаги е пълно с красиви жени.Та и насилниците не са станали такива за една нощ,а от поведението им е било видно,че рано или късно ще прибегнат до насилие.И след като ги набият жените пак си стоят при тях.Щото е много куул да си с лошо момче.

 42. 42 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#35] от "Athanatos":
  Спориш с мен или се съгласяваш, не разбрах. Не ми е ясно защо точно на мен се опитваш да обясниш, че и психически сме различни, аз това го знам отдавна и никога не съм твърдяла друго. Не си мисли, че всяка жена, която е против насилието над жени, непременно е някаква неадекватна мъжемразка, за по-кратко наричана феминистка.

 43. 42 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  "вероятно искрено са вярвали, че "жените" им трябва да ги слушат"

  Ами то това Господ го бил казал!
  Нали сте много набожни и папата е ваш човек?
  Пък и в Корана така се казва.
  А сега де?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  А много от тези жене даже не се оплакват, защото се страхуват.

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Бедата е, че както и много други неща, кавалерството не е съхранено.
  —цитат от коментар 2 на Иван К


  Не оже да има кавалерство ако сме равни. Взаимно се изключват. Може да има любезност, но към всеки-мъж жена, жени, деца, старци, и т.н. Или щом е мъж той не заслужава да му отворим вратата или да му платим сметката? :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#31] от "mushashi":Никой не очаква от подобни кампании да се трогнат насилниците. Целта е да се сменят стереотипите. Примерно като чуеш, че комшията бие жена си, да звъннеш в полицията, а не да си мислиш, че това са си техни семейни работи, както и да разберат битите жени, че не е норма да бъдат бити и не са си виновни сами, понеже не са сервирали вечерята навреме.Ето ти пример за необходимостта от такива кампании директно във форума. За пост [#13] имам 4 минуса и нито един плюс, защото твърдя, че мъжете са физически по-силни и по-високи и е логично крушката да я смени по-високия, а кранът да го отвие по-силния. Нещо да не е вярно? Вероятно сложилите минуси са мъже и съгласно неодобрението им излиза, че оставят на жените си да вършат цялата работа вкъщи или поне по-тежката, докато те самите украсяват торти. Смешното е, че и на това предположение биха се обидили жестоко.
  —цитат от коментар 37 на wiligri


  Ами наистина си е тяхна семейна работа.Първо като съсед не може да знаеш дали мъжът бие жената или просто се карат.Ако сте омъжена ще знаете,че понякога има семейни скандали на висок тон.Дори и да я бие,като дойдат полицаи жената може да каже ,че нищо не е станало.И какъв ще е резултата-влошени съседски отношения.Не са толкова прости нещата.Тук не говорим за случаите на насилие на публично място,когато всеки мъж би трябвало да се намеси лично,а не да чака полиция или снима с телефон.

 47. 47 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#42] от "wiligri":

  Не споря с теб. Просто моята мисъл беше продължение на написаното от теб.
  За насилниците разбрахме, че сме на едно мнение.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално  До коментар [#9] от "plebs":
  —цитат от коментар 13 на wiligri


  "Няма логика аз да пръхтя два часа с някой заял кран, с който той се справя за пет минути. "

  Ами справете се! Нали сте равна?! Що не се справяте? Ще се научите като не можете!

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Друг е въпросът има ли първоначално в листите равен брой жени и мъже.
  —цитат от коментар 15 на wiligri


  Ами те нали за да попаднат там пак минават вътрешни избори/борба/преговори?

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  При (да речем) еднакво квалифицирани кандидати мъж и жена, ще бъде избран мъж, защото "мъжът е по-подходящ за ръководен/мениджърски пост"?
  —цитат от коментар 23 на Johannes Cabal

  Утре ако на шефката й кажат "Остани до 21 часа"? Или "хващай влака за София, отиваш за два дена?" Кво правим? Да няма " Ама аз няма на кого да оставя децата, ама аз няма как вечерта"
  Шефа трябва да е отдаден на работата си и да е 24 на разпложение. Как ще го организира си е негов проблем. Жените по-малко успяват в това.

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#38] от "Athanatos":
  Обикновено мъжете и жените началници имат различни стилове на ръководство, макар че се срещат примери и за точно обратното. Възприемането на мъжа-началник като по-авторитетен от жената-началник, при равни други качества, се дължи точно на стереотипите, за които си говорим. Имала съм мъж-началник, който пощипваше всички ни, отначало ни беше противно и страшно, после като разбрахме, че всички сме в кюпа му намерихме цаката, имала съм и жена-началник, знаехме, че е жена само защото имаше бюст. Най-лошото обаче е началник-интригант и тогава е без разлика дали е мъж или жена.

 52. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  [quote#35:"Athanatos"][/quote]

  "и вие сте хора, равни по права с мъжете"

  Равни права-равни задължения!

  В Русия съм! В Русия съм!
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":Напълно съм съгласна с коментара ти. И винаги съм била против квотните приницпи (и по-точно от налагането им при приема в училищата). Но! Ако мъж и жена се състезават за един и същ ръководен пост (по твоя пример), каква е вероятността да бъде избран мъжът, защото е мъж, от избиращите го мъже? За това става въпрос. При (да речем) еднакво квалифицирани кандидати мъж и жена, ще бъде избран мъж, защото "мъжът е по-подходящ за ръководен/мениджърски пост"? Това е влиянието на патриархалната/мачистката култура и възприетите стереотипи.
  —цитат от коментар 23 на Johannes Cabal


  А какво става в случаите,когато при кандидати мъж и жена за даден пост избират жената,защото е преспала с шефа или някой от журито?Един приятел има една доста нецензурна поговорка за такива случаи:"Жена,която върви с еди какво си напред,далеч стига".И практиката постоянно потвърждава истинността на думите му.

 54. 54 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 847 Любопитно

  До коментар [#42] от "wiligri":


  Спориш с мен или се съгласяваш...
  —цитат от коментар 42 на wiligri


  Ами...
  Във пост [#13], вие на практика се съгласявате с мене, но с половин уста!
  Защото В СЛУЧАЯ, ви е изгодно така!

  Да разлая троловете!!
 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  ДЗа пост [#13] имам 4 минуса и нито един плюс, защото твърдя, че мъжете са физически по-силни и по-високи и е логично крушката да я смени по-високия, а кранът да го отвие по-силния. Нещо да не е вярно? .
  —цитат от коментар 37 на wiligri

  Точно това не е вярно!
  Крушката ще смени който трябва! Като не може-ще може! Ще се организира, ще се научи,ще плати ако трябва на някой!
  И майка ми не можеше да запише спешно диск, но отиде в компютърен клуб, даде няколко лева на който разбира и свърши работата! Не цинцирика из форумите!

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Сега остава да се обяви, че очакването една жена да роди поне две деца е някакъв патриархален сексизъм и полова дискриминация.
  —цитат от коментар 32 на Незнайко в Слънчевия град  До коментар [#32] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами да, такова е. Защото има жени, които не желаят да бъдат майки. Това е техен житейски избор, който обаче не е възприеман положително и биват заклеймявани по какъв ли не начин. Това, че само жените са биологически устроени да могат да раждат деца, по никакъв начин не ги задължава да го правят, ако не искат.

  SAVE EUROPE!!!
 57. 57 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#50] от "Веселин Дечев":

  Това са пълни глупости. Ти описваш съвременно робство. Човек трябва да може да отделя работата от личния си живот, без значение мъж ли е или жена. Какво - мъжете нямат нужда да прекарват време с децата си и могат да бъдат юркани от шефовете си кой как се сети, така ли? И децата нямат нужда да прекарват време с бащите си? В съвременното общество и двата пола работят, следователни и двата пола трябва да си поделят грижите за домакинството и децата. Ето това Ганьо още не е узрял да разбере.

  SAVE EUROPE!!!
 58. 58 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#38] от "Athanatos":

  И ето че пак опряхме до стереотипизирането. Точно така се оформят стереотипите и предразсъдъците. Първоначално на подсъзнателно ниво и после хоп! - вече е факт. :)

  SAVE EUROPE!!!
 59. 59 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#46] от "mushashi":
  Ами не, не е тяхна семейна работа. Утре като я затрие, не ща да ме дебнат репортери пред входа и после цял живот да си мисля, че ако бях звъннала, можеше да е още жива. Не виждам допълнителен проблем със съседските отношения, защото побойниците и със съседите не са много мили. Не е вярно, че не се разбира дали само си крещят или се и бият, шумът е различен, но се усеща и по поведението на хората. Е, предполагам, че за да се уловят тънките детайли в отношенията се иска женски мозък. :)))

 60. 60 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#54] от "lone_wolf":
  Ми аз затова попитах каква ситуация си имал предвид ти. :)

 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#46] от "mushashi":Ами не, не е тяхна семейна работа. Утре като я затрие, не ща да ме дебнат репортери пред входа и после цял живот да си мисля, че ако бях звъннала, можеше да е още жива. Не виждам допълнителен проблем със съседските отношения, защото побойниците и със съседите не са много мили. Не е вярно, че не се разбира дали само си крещят или се и бият, шумът е различен, но се усеща и по поведението на хората. Е, предполагам, че за да се уловят тънките детайли в отношенията се иска женски мозък. :)))
  —цитат от коментар 59 на wiligri


  Възможно е и шумът да е различен.Винаги съм живял в къща,отдалечена на десетки метри от къщата на съседите и за да чуя нещо трябва да е лятно време при отворени прозорци.И на мен ми се случи семеен скандал преди две седмици,при който си разменихме реплики на висок тон.Даже вече не помня и за какво/ама жената със сигурност помни всеки скандал откакто сме се оженили по какъв повод е бил/.

 62. 62 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#56:"Johannes Cabal"][/quote]


  Като избират да нямат деца подобни жени,в повечето случаи си стоят сами.Това си е тяхно право,ама право и на мъжете е да не искат да се обвързват с такива жени.

 63. 63 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#55] от "Веселин Дечев":
  Прабаба ми имаше една много подходяща за твоя случай приказка - на инат дупе като пърди, се нас*ра. От мерак да се покажеш к'ъв си мачо, се представи като мухльо, де една крушка го мързи да смени. На майка си диска не записал, че се и хвали! :))) Айде пиши пак като излезеш от пубертета, не по-рано!

 64. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  Това, че само жените са биологически устроени да могат да раждат деца, по никакъв начин не ги задължава да го правят, ако не искат.
  —цитат от коментар 56 на Johannes Cabal


  А дали си даваш сметка, че ако всички жени на света решат, че не искат да раждат деца, и човечеството ще изчезне?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 65. 65 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#61] от "mushashi":

  ама жената със сигурност помни всеки скандал откакто сме се оженили по какъв повод е бил
  —цитат от коментар 61 на mushashi

  :))) Типичен пример за женски мозък. Отношенията са много важни за жената, затова възприема всяка кавга като болезнен неуспех и я помни. Каквото и да сте си казали е наранило нея повече от теб и повече отколкото си искал.

 66. 66 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#2] от "Иван К":

  Това ли успяхте да изкарате като "есенция" от тази статия?

  Модератора е неадекватен!
 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#7] от "lone_wolf":

  И?

  Това е извиниение да биват, пребивани, изнасилвани, убивани, тормозени?

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":

  Има проблем и то огромен!
  Ситуацията е подобна почти навсякъде.
  В Испания например поради доскорошното мачо общество, средно всяка седмица има убита жена от партньора и.
  Също така има достатъчно случаи когато тази жена е подавала поредица от сигнали , че е насилвана от последствие убиецът й..

  Понеже тука има коментиращи които веднага ще скочат, че трябвало цифри ето линк - 31 една убити до края на юли 2017, което са повече от една на седмица...

  https://politica.elpais.com/politica/2017/07/24/actualidad/1500887648_549205.html

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "iceman_bg":

  Весело ви е настроението, а всъщност зад написаното стоят сценки , като детенце наблюдава как систематично тати (единия авторитете за детето) пребива мама (другия авторитет за детето), а накрая вие с весело настроение пишете "умни мисли", как авторитетът мама възпитава детето.

  Както се казва респект за отношението ви към темата!

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Всъщност проблем има. Много по-малък в Европа, включително в България, както и в... да ги наречем условно "християнските общества", отколкото в Азия, Африка и ислямските общества.
  Добре е обаче този проблем да се обсъжда спокойно и научно, а не от кресливи "феминистки", особено от такива, за които извечният виновник и враг е "белият хетеросесуален мъж". Равноправие между половете не означава "няма разлика между половете", още по-малко означава "няма полове". Разбира се, и стереотипи има. Само че те не винаги задължително са нещо лошо. Плюс това колкото е по-цивилизовано едно общество, толкова по-лесно ги променя.
  Между другото, четох някъде, че процентът на жени-мениджъри в България е по-висок, отколкото в редица от "старите членки" на ЕС. И се повишава... И това се е получило без квоти.

 71. 71 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#55] от "Веселин Дечев":Прабаба ми имаше една много подходяща за твоя случай приказка - на инат дупе като пърди, се нас*ра. От мерак да се покажеш к'ъв си мачо, се представи като мухльо, де една крушка го мързи да смени. На майка си диска не записал, че се и хвали! :))) Айде пиши пак като излезеш от пубертета, не по-рано!
  —цитат от коментар 63 на wiligri


  Майка ми трябвяаше на мен да ми запише и да ми прати в чужбина!
  Или може би трябваше аз да се прибера да си го запиша?
  Който иска- се научава!Който не може или не знае си плаща и си изпълнява задълженията! А не се жалва по форуми!
  Да не би да е само работа ан мъжете да носят цимент, пясък и плочки като се прави ремонт в общия дом?! Кво да не сме роби нещо? жената като не може-събира си пари и си плаща за работник да свърши нейния дял от работата! Нали за равенство говорим?Или само като е изгодно?

  В Русия съм! В Русия съм!
 72. 72 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#70] от "stoyaniva":

  Испания е християнска държава, Южна Америка е християнска и на двете места има мачо култура като насилието е огромен проблем, много често свършващ с убийства.

  Понеже много тук не са наясно да дам пример:
  Чак до средата на 80 те години испанките не са можели да теглят пари от собствените си банкови сметки ако съпругът им не се е подпишел на искането...

  Модератора е неадекватен!
 73. 73 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#7] от "lone_wolf":И?Това е извиниение да биват, пребивани, изнасилвани, убивани, тормозени?
  —цитат от коментар 67 на ivan_


  А това е типичен пример за агресивно отношение към темата и събеседника, отношение, което не решава проблема, а го задълбочава. Къде в цитирания от Вас коментар на lone_wolf намерихте дори бледа сянка от намек, че той "извинява" насилието над жени?! Впрочем аз не съм напълно съгласен с коментара му - има изключения, т.е. има жени, които не забравят за равноправието, когато им е изгодно.
  И какво сега, да го обявя за човекоядец, понеже според мен не е прав?!

 74. 74 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "mushashi":

  Мусаши я си доразвий подробно великата мисъл, моля?

  Да разбираме ли че един човек като навърши 20 години примерно и дори и да е престъпник да не го закачаме защото няма как да му повлияем, той се е формирал като такъв като дете и вече е късно да го променяме?

  Модератора е неадекватен!
 75. 75 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#70] от "stoyaniva":Испания е християнска държава, Южна Америка е християнска и на двете места има мачо култура като насилието е огромен проблем, много често свършващ с убийства.Понеже много тук не са наясно да дам пример:Чак до средата на 80 те години испанките не са можели да теглят пари от собствените си банкови сметки ако съпругът им не се е подпишел на искането...
  —цитат от коментар 72 на ivan_


  Да, прав сте. А в Италия имаше проблем с разводите и абортите... И други свинщини имаше и има. Но стереотипите се променят и то към по-добро. И е факт, че проблем има (за трети път го пиша), но все пак в "нашите страни" е по-малък.

 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Те и извинение имали подобни насилници, брех да му се не види!

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "stoyaniva":

  Кого обявявам и за какво, обосновете се моля.

  Колегата е изложил свое виждане, очевадно Аз не оспорвам изложеното, а задавам въпросът то извинение ли е да има насилие над жени!

  Темата на статията е точно такава, за какво да го питам за видовете меродия ли?

  Модератора е неадекватен!
 78. 78 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi":

  Не само ги напускат, но си издействат съдебни забрани, а има случаи в които насилника даже е осъден за побой на няколко години затвор излежава наказанието излиза от затвора отива, намира жената и я убива.

  Има още по-жестоки случаи освен жената убива и собствените си деца, а ако жената е заживаяла с друг мъж има случаи да убие и него.

  Но няма проблем ще се поучат от съвета ти и ще работят само съус жените за във бъдеще.

  Модератора е неадекватен!
 79. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#61] от "mushashi":
  —цитат от коментар 65 на wiligri


  Нали?Все жените са наранени.Ама колкото и скандали да са ставали,те винаги са били заради отправени реплики към мен,а не обратното.Аз за 5 години брак съм направил забележки ,които се броят на пръстите на едната ръка,ама към мен на ден има поне по 20.Сигурно са и много повече-не си и давам зор да ги броя.Ако аз правех само 1 процент от тези забележки,досега 100 пъти да съм се развел.Щото жените винаги смятат,че са безпогрешни.

 80. 80 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#29] от "wiligri":

  Не си ли му личи, че е чувал?

  Той освен това претендира, че е адвокат криминално прави и има случаи на дела точно за изнасилване и той е от страната на жертвата.
  Явно и съответните дисциплини е изучавал в университета, как може да му задавате подобни въпроси, не виждате ли колко е подготвен и как пише под темата?

  Модератора е неадекватен!
 81. 81 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#29] от "wiligri":Не си ли му личи, че е чувал?Той освен това претендира, че е адвокат криминално прави и има случаи на дела точно за изнасилване и той е от страната на жертвата.Явно и съответните дисциплини е изучавал в университета, как може да му задавате подобни въпроси, не виждате ли колко е подготвен и как пише под темата?
  —цитат от коментар 80 на ivan_

  Скрий се в мишата дупка,от която си изпълзял .Не виждаш ли,че никой не те брои за жив.

 82. 82 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 328 Любопитно

  До коментар [#72] от "ivan_":

  Не е до средата на 80 те!
  С конституцията от 1978 се слага край на франкистките закони.До този момент жената за изневяра е наказвана с 6 години затвор!Не може да си извади паспорт нито шофьорска книжка без рзрешение на баща или съпруг.Не може да започне работа без тяхно разрешение,не може да има банкова сметка.......
  До 81 година всички франкистки закони опресиращи жената са преминали история.

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 83. 83 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#37] от "wiligri":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 84. 84 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#82] от "Starkad":

  Приемам, че в случая сте по-информирана и посочените години са коректните!

  Също така и информацията посочена от Вас е много по-изчерпателна, благодаря за което!

  Модератора е неадекватен!
 85. 85 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#73] от "stoyaniva":Кого обявявам и за какво, обосновете се моля.Колегата е изложил свое виждане, очевадно Аз не оспорвам изложеното, а задавам въпросът то извинение ли е да има насилие над жени!Темата на статията е точно такава, за какво да го питам за видовете меродия ли?
  —цитат от коментар 77 на ivan_


  Добре. Да приемем, че въпросът Ви не съдържа индиректно внушение, че с твърдението си lone_wolf търси някакво оправдание за насилниците, да приемем, че аз съм останал с погрешно впечатление.
  Мразя насилието... и лепенето на "етикети".
  Темата обаче е по-широка и по-сложна от факта, че има мъже насилници... И че такива трябва да бъдат обуздавани и наказвани по закон.

 86. 86 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Фемицид????????????
  Фемицид?????????
  Ех, тази криворазбрана феминизация бе ....
  направо си го кръстете фемогеноцид .... да няма грешки.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 87. 87 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Трябва да се настоява за попълване пропуските в закона,ама герберите толкова си могат.Дали от некомпетентност,дали нарочно,но това не ги оневинява като съучастници.И да се настоява за ефективна образователна система,освободена от догмите на патриархалното мислене,втълпявано с векове.Обаче това без икономика няма да стане, не и при гербера-нарцис.Трябва да го чакаме да довърши магистралите и да санира блоковете,те са му най-важни и приоритетни.

 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#85] от "stoyaniva":

  Не само "по закон" следва цялото общество открито, ясно и систематично да показва реално, че подобно поведение, мислене и виждания са погрешни и не се приемат.

  Само погледнете коментарите тук, половината преминаха в съждения дали да има квоти за жени в кариерното израстване и т.н.

  Модератора е неадекватен!
 89. 89 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пак сума ти глупости са се изписали от хора нямащи потенциал да разбират смисъла на проблема.
  Ролевите социални и полови модели от пантивека вече не работят.
  Жените не гледат децата вкъщи, както и не всички мъже ловуват, воюват или носят плячка/храна/пари вкъщи.
  Че повечето от вас не разбират смисъла на тестостерона и защо мъжките индивиди от много видове непрекъснато се бият за правото да се чифтосват с женските същи е видно.
  Не разбирате че и при хомо сапиенс това е факт.
  Курвенските номера на жените не са причината, но изнасилването е единственото престъпление изпросено по нагъл начин от жертвата.
  Повечето хора се държат като маймуни, драги жени, така че не провокирайте непрекъснато. На много от мъжете няма да им издържат нервите, ще ги удари хормона и ще стане играчка-плачка.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 90. 90 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 328 Любопитно

  До коментар [#84] от "ivan_":

  Виж проблемът с домашното на насилие е много сложен,защото е политизиран и най-вече комерсиализиран.
  Ако отидеш при бракоразводен адвокат първото което казват е "Ако искаш бърз развод в твоя полза,алегираш домашно насилие-най-често психилогичен тормоз" И се започва голямата битка с децата помежду като наказание(няма да ги видиш повече,ти насилнико)Има ли фалшиви обвинения има и много,не данните които пише медията на Cebrian :)
  Колко плаща UE за жалба за насилие.Преди години Toni Cantó като депутат изнесе едни цифри 3.200€ после само не го разпънаха на кръст.Замазаха цифрите но не отрекаха че се плаща.Къде отиват тези пари,защото на жертвите не ги дават.Във фемиснистки ONG ,организации на активисти разни,адвокатски бюфети...Има убити жени,има насилници които трябва да са в затвор,но така функциониращият закон единствено постига омраза между мъже и жени(ако не е и тази целта му :)

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 91. 91 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#71] от "Веселин Дечев":
  Все едно е тъпо. Аз бих се обадила на приятел/ка да иде вкъщи и да помогне на майка ми, вместо да я разтиквам с компа по клубове.
  До цимент, пясък и плочки се прибягва не повече от веднъж годишно, а се готви и мият чинии всеки ден. Хайде, не се прави на домашен докер. Научни експерименти и палеонтологични находки показват, че жените охотно поемат и изпълняват еднообразни, монотонни, времеемки дейности, които не изискват прилагането на голяма физическа сила, но са достатъчно досадни, продължителни и уморителни, както и че такива дейности по принцип се отхвърлят от мъжете. Например - ръчно стриване на семена (в ранните епохи), ръчно пране (да, и сега се налага фините материи да се перат ръчно), шиене, плетене, кърпене, изработване на декорации за дома, гладене, преподреждане на шкафове и гардероби, нянчене на бебета, копаене и плевене, бърсане на прах... та дори и преписване на лекции.
  Брачното съжителство ако си го представяш "тя (може би бременна или в цикъл) мъкне една торба цимент и аз една, тя слага картоф и морков в супата и аз така, тя си мие нейната чиния, аз - моята, на детето купичката до средата тя, другата половина - аз...", то едва ли ще се намери нормална мома за тебе. Парадоксът ти е, че такава трябва да търсиш измежду заклетите феминистки, друга няма да те изтърпи. :)))
  Да, а какъв подарък си мечтаеш за 18 рожден ден? ;)

 92. 92 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#90] от "Starkad":

  https://www.youtube.com/watch?v=vxMP4IAkgpU

  Въпросът защо ни избива на насилие е много сложен.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 93. 93 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#71] от "Веселин Дечев":

  Говеди си, ей, ние ловуваме, мъкнем и воюваме, не жените.
  Щото те раждат и отглеждат децата.
  Само бай Ганьо може да иска жена му да върши тежка физическа дейност.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 94. 94 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#92] от "Светлото бъдеще":

  Говори се за мъжкото насилие основно,защото мъжете ги е срам да си признаят че ги бият жените им. А има много такива

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 95. 95 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#71] Парадоксът ти е, че такава трябва да търсиш измежду заклетите феминистки, друга няма да те изтърпи. :)))Да, а какъв подарък си мечтаеш за 18 рожден ден? ;)
  —цитат от коментар 91 на wiligri


  Аз нямам против как са нещата, По единия или другия модел. Но не и да се връткат в движение както й е удобно на мадамата.
  Искала да сме равни-ок, аз ще върша 50% о домашната работа. Радост!
  Ама искам и 50% да даде от стойността на ж илищшето, колата, обазавеждането?
  И тогава изведнъж не щем да сем равни! Що така?
  И като дойде сервитьорката със сметката-пак забравяме за равенството? Що така?
  И въпросът за насилието: а къде остава психическия тормоз? Това да натякваш десетки пъти всеки ден, да правиш напук и т.н.? Къде трябва да се оплаче човек за да спази закона? Ако се разведе човек-вземат му децата (О това не е дискриминация1, нали!) че и трябва да плаща издръжки и да му вземат и жилишето!

  В Русия съм! В Русия съм!
 96. 96 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#79] от "mushashi":
  Еми, или не общувате правилно, или жена ти си е просто мрънкало. Майка ми е мрънкало и си мрънка цял живот, ама не щото е жена, а щото си мисли, че тя знае и прави най-добре. Затова, примерно, преди да нарежа салатата, казвам - ако искаш, я нарежи ти, ако ще я режа аз, няма да стане като твоята. Обикновено се съгласява и после не мрънка.

 97. 97 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#79] от "mushashi":

  Много интересен аспект!
  Аз лично никога не съм повишавал тон на жена, но жените наистина мразят пасивната агресия.
  Според мен е много простичко- илюзията че те искат само хармонични отношения и заблудата, че те са по-развити във всяко отношение води до ексцесии.
  Най-гнусните и долни инсинуации, обиди и удари под кръста винаги ги правят жени. Но ако отвърнем подобаващо те не могат да го понесат. И това също е простичко- те не могат да мислят логично, за тях всичко е емоция, което означава, че според тях те могат да правят всичко и всичко им е позволено.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 98. 98 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#71] Само бай Ганьо може да иска жена му да върши тежка физическа дейност.
  —цитат от коментар 93 на Светлото бъдеще


  Аз не искам! Но ако тя иска да сме равни ще трябва и да върши! В противен случай-избира стандартния(класически) модел и не се жалва наляво надясно.
  Кво, ако не може? Да не взема и аз не почна да не мога много работи?

  В Русия съм! В Русия съм!
 99. 99 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#89] от "Светлото бъдеще":

  Това и "науката" не прощава да знаеш!

  Няколко случая на изнасилени дъщери от бащите си.
  Дъщерите са малолетни, на около 9-13 годишни, я дай пак за изпросените от жертвите изнасилвания?

  http://www.independent.co.uk/news/world/australasia/father-who-repeatedly-raped-daughter-told-police-it-was-fun-while-it-lasted-court-hears-a7098236.html

  http://www.ndtv.com/topic/father-rapes-daughter

  https://www.iol.co.za/news/crime-courts/father-charged-with-rape-of-his-three-children-8063669

  Модератора е неадекватен!
 100. 100 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#94] от "Starkad":

  Много забавно, не, говори се насилието на мъже над жени, защото мъжете сме физически по-силни, тестостеронът може да ни направи агресивни и много от нас не могат да издържат на стрес, критика или долни инсинуации.
  Насилието на жени над мъже колко е? 10 пъти по-малко? 20?
  И защо си сложила настроение весело????

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK