Не пиарствайте на Путин

Кирил Серебреников зад решетките в залата на Басманния съд в Москва на 23 август.

© EPA/SERGEI ILNITSKY

Кирил Серебреников зад решетките в залата на Басманния съд в Москва на 23 август.Откритото писмо на драматурга и режисьор Иван Вирипаев в подкрепа на колегата му Кирил Серебреников е публикувано в "Сноб". "Дневник" го препечатва от портала "Култура", преводът е на Димитрина Чернева. Преди седмица Серебреников беше поставен под арест и обвинен в злоупотреба с пари, отпуснати от държавата по проект на ръководения от него московски театрален "Център Гогол".


Аз, драматургът и режисьор Иван Вирипаев, бих искал да се обърна към дейците на руската култура по повод ареста на моя приятел и колега, режисьора Кирил Серебреников.


Колеги, приятели! Нека си кажем честно, че арестът на Кирил Серебреников отново ще остане безнаказан за властта, която управлява днес в Русия. Виждам, че мнозина от вас написаха писма в негова подкрепа, дойдоха на митинга, дадоха интервюта и дори се обърнаха към президента. А това вече, простете, е трагикомично явление. Та нали в същото време мнозинството от вас продължават да снимат своите филми, да поставят спектаклите си и да получават дотации от Министерството на културата. Така или иначе, като сътрудничим на тази власт и си мислим, че със своето творчество и гражданската си позиция можем да променим нещо в тази страна и да дадем според силите си своя принос за промяна, ние просто за пореден път мамим себе си и страната си. А това, простете, наистина изглежда много инфантилно.
Като начало би било добре да кажем честно каква и чия е тази власт. През 1917 г. в Русия се извършва въоръжен преврат и властта преминава в ръцете на незаконно създаденото правителство на "болшевиките". Вземайки властта, тази група хора устройва кървав терор против своите съграждани. Владимир Ленин и Йосиф Сталин са безусловно престъпници и са достойни единствено за всеобщо осъждане. От 1917 г. до ден-днешен властта в Русия не се е сменила.


Днешната власт открито наследява властта на терористичната организация на "болшевиките". Паметниците на Ленин си стоят в почти всеки град, а тялото му лежи на Червения площад, да не говорим за това, че се поставят бюстове и паметници на Сталин. Освен това властта открито използва атрибутите на терористичната организация на "болшевиките": знамена, символи, названия на улици с имената на главатарите на червения терор, музиката на комунистическия химн (макар и с други слова) и т.н.


След разпада на СССР през 1991 г. в Русия не бе проведен всенароден референдум за това каква и чия е сега Русия. И какво отношение има съвременна Русия към незаконната власт на "болшевиките". Формално ние започнахме да се наричаме Руска федерация, но нашите държавни идеали наследиха идеалите на властта на "болшевиките". Нямаше отричане от престъпленията на Ленин и Сталин, не бе извършено общо покаяние. Ленин не е погребан и до този момент, а политическият символ "сърп и чук", който в повечето цивилизовани страни е равнозначен на фашистката свастика, присъства и днес открито в публичното пространство и като атрибут, и като сувенири, и като памет, която в нашата страна се почита открито. Достатъчно е да минеш по Стария Арбат, за да видиш как там буквално аленее от червени звезди, будьоновки, Лениновци и Сталиновци. Представете си, че в центъра на Берлин се продава фашистка символика в подобно изобилие!


Но основният проблем е, че в съзнанието на руснаците и на мнозинството от дейците на културата "болшевизмът" не е равен на фашизма. В това, изглежда, е основният проблем на Русия и по отношение на вътрешното изграждане на обществото, и в комуникацията с другите страни. Трябва да се разбере обаче, че освобождението на съвременна Русия от нейната "болшевишка" идеология не се извършва и поради факта, че днешната власт е наследник на тази незаконна престъпна власт, която продължава да удържа контрола над обществото от времето на октомврийската революция. Интересно е, че основният аргумент на Владимир Путин, който оправдава завземането на територията на Крим и въобще участието на Русия в конфликта в Украйна, е аргументът, че в Украйна е извършен държавен преврат, а на власт е дошла незаконна политическа групировка, но нали тъкмо това може да се каже и за Русия, в която днешната власт е пряк наследник на незаконната власт на терористичната групировка на "болшевиките". Във всеки случай официалният отказ от делата на комунистическия режим и от неговите атрибути, признаването на незаконното управление на този режим, признаването на неговите престъпления и забраната на неговите атрибути и символи не се случи. Именно оттук тръгват конфликтите с прибалтийските страни, с Полша и останалите страни от бившия "соцлагер". И именно поради това възникна такова неприемане на съвременна Русия и на руския език в редица страни (Украйна, прибалтийските страни и др.), доколкото руският език директно се асоциира с властта, окупирала не само Русия, но след Втората световна война и редица страни от Източна Европа. Разбира се, това отношение към руския език би следвало да се промени, както преди години го направи следвоенна Германия, която изразходва огромни средства и сили за отделянето на "всичко немско" от "всичко фашистко". Но там е работата, че това не бе извършено именно поради факта, че днешната власт е все още наследник на властта на Сталин – власт, която открито се договаря с хитлеристкото правителство, поддържа действията на фашистите в отношенията си с други страни и дори сама участва във военните действия, нападайки например през 1939 г. Полша. Получава се така, че тази власт всъщност управлява Русия и до този момент. И ако в края на 90-те години и началото на XXI век тази позиция на властта се премълчаваше и се скриваше по някакъв начин, днес тя се проявява открито.


Аз съм гражданин на Русия и смятам Русия за своя Родина, за свой дом. Дом, в който преди много години нахлуват въоръжени хора и започват да грабят, да убиват и насилват, да разрушават църкви и да унищожават вярата на хората в тяхната изначална духовна свобода. В действителност тези престъпници са все още на власт. Не обичам да обиждам хората и не искам да оскърбявам никого. В това число и хората на властта, защото те по-скоро, както се казва, "не знаят що правят" (Лука 23:34 - бел. ред.).


Но наблюдавайки откритата позиция на Русия по важни световни политически въпроси, аз все пак не мога да гледам равнодушно към каква обща катастрофа ни води тя. И то именно поради факта, че позицията на Русия днес открито следва политическата позиция на комунистическия режим, отричайки много неща само формално, например "сталинизма", като същевременно продължава да счита комунистическия режим за поредния важен етап в развитието на руската държава, а не за нейни "черни времена" и трагическа грешка. А не признаеш ли своята грешка, няма как да я поправиш, и по-точно – нямаш потребност да я поправяш.


И ето сега поредният случай, за съжаление вече "обичаен", с поредния арест. А ние – дейците на културата – отново пишем тези свои писма и се опитваме да обясним на властите, че не са прави, опитваме се да постигнем справедливост и уважение. Но към кого се обръщаме и за какво молим? Това е същото, като да молиш Сталин да прости на Мейерхолд, но защо собствено Сталин да прощава на когото и да било? Сталин и неговият режим действат последователно и както се казва на съвременен език, "по свой формат". Простете, но за мен е унизително да наблюдавам как забележителният режисьор Алексей Учител, който се бори за своя филм с атакуващите го депутати и попове, съзнателно не изказва никакви претенции нито към властта, нито лично към президента, сякаш депутатът или митрополитът са основната причина за това, което се случва с неговия филм. Нима наистина така смятате, Алексей Ефимович? Та нали за тази власт е напълно нормално онова, което се случва с вашия филм? Пиша това, разбира се, с уважение към вас и с болка, наблюдавайки как вие и други уважавани колеги за пореден път се домогвате до дотациите на Министерството на културата за своя пореден филм, който може би няма да ви забранят, защото сега ще бъдете по-внимателен и ще изберете по-проста и безобидна тема. Вие какво, нима не разбирате, че Министерството на културата на Руската федерация начело с днешния министър е наследник на същия този комунистически режим, само дето сега са по-доброжелателни и вече не така жестоки, тъй като са ви дали разрешение за разпространение по екраните и не са ви разстреляли. И Кирил Серебреников не разстреляха, както Мейерхолд, а само публично го оскърбиха и арестуваха. Значи сега времената са по-добри, така ли?


Проблемът е там, че докато ние воюваме с депутати, с разгневени попове и несправедливостта "по места", не само нищо няма да се промени, но даже обратното, това ще даде на тази власт увереност, че от нея зависи всичко.


Затова единственият път за освобождение на нашия многострадален народ от игото на управляващата власт е смяната на тази власт и промяна на основната ценностна парадигма, която лежи в основите на живота и дейността в тази страна.


По какъв начин? Аз лично не вярвам в насилието. То няма да доведе до нищо добро. Затова единственото ни оръжие е формирането на обществено мнение. Възпитанието на младото поколение в други ценности. И първото, което ние, дейците на културата, интелигенцията, прогресивните хора в Русия, можем да направим, е да престанем да поддържаме тази власт. Не е нужно да получаваме всички тези държавни награди и да стискаме публично пред камерите ръката на Владимир Путин. Нима вие, скъпи мои многоуважавани колеги и изтъкнати люде, не разбирате, че вашата игра на благородния "Шиндлер" и двойнственият ви живот в крайна сметка доведоха Кирил Серебреников зад решетките?


Аз се познавам с много влиятелни хора от различни сфери (крупния бизнес, изкуството и науката), които са ми признавали своята позиция "да правят всичко, което е по силите им, но да не се проявяват, за да продължат да правят онова, което правят, докато се смени тази власт". Само че аз, простете, вече не вярвам в целесъобразността на този метод. Нима не разбирате, че като помагате например на болните деца или влагате своите пари в частното образование с цената на подкрепата на Путин, вие правите "мечешка услуга" на бъдещото поколение, което е принудено да расте и да се учи в училищата в Русия при този режим? Режим, който изцяло контролира образователната система и я превръща от "наука" в "пропаганда". Същото може да се каже и за дейците на науката и спорта. Нима наистина се надявате на това, че скоро всичко някак ще се промени от само себе си, а вие сега трябва да вършите своята работа и да мълчите? И в какво е нашата работа? В научните открития? В спектаклите и филмите? Или главното ни дело е възпитанието на "свободния и открит за живота човек"?


През 2018 г. ни предстоят президентски избори. Най-вероятно на тях отново ще победи Владимир Путин, но ние имаме една година, за да се опитаме максимално да понижим рейтинга му и най-вече да отслабим неговия авторитет, авторитета на цялата тази управляваща идеология.


Мнозина от нас общуват с представители на крупния бизнес, ние знам в крайна сметка какво недоволство към властта съществува в тези кръгове, разбира се, от страна на онези, които не са сред най-близкото обкръжение на президента. Ала страхувайки се да не изгуби големите си пари, бизнесът се крие и мълчи, и се надява да преживее това време, като за всеки случай изнася капиталите си извън граница.


Та нали в края на краищата ви е добре известно на какво се крепи тази власт и как е устроена тя. Владимир Путин е гарант на някаква стабилност и ред за това близко обкръжение, което може да заработва своите капитали при съществуващия порядък. Но само щом действащият президент изгуби своя контрол над масите, той веднага ще стане ненужен дори на близките му приятели, защото взирайки се в лицата на тези хора, виждаме ясно какви ценности имат те – само прагматични.


Властта в Русия може да се смени по ненасилствен начин, дори без да се ходи на митинги. Нужно е просто да престанем да насочваме своята лична енергия в подкрепа на тази власт. Да не стискаме ръцете им пред телевизионните камери, да не се появяваме на общи мероприятия, да не споменаваме фамилията на действащия президент в пресата, точно както самият той, по съвета на своята пиар служба, при никакви обстоятелства не споменава фамилията "Навални", и, разбира се, в никакъв случай да не участваме в неговата предизборна кампания.


Знам, че за мнозина от вас не би било лесно да направят всичко това, но съм уверен, че е възможно. За тази една година, имайки все пак неоспоримо влияние върху голямо количество хора, а понякога явявайки се авторитети за милиони, вие можете съществено да отслабите позицията на Путин и неговата власт в очите на нашите граждани, най-вече сред младежта. И ако Владимир Путин победи на изборите вече не с такова количество гласове, на каквото разчита, то позицията му в очите на хората, които стоят зад него, ще бъде силно отслабена. И от този момент ще започне бавното угасване на силите на тази власт.


При това не е нужно да рискувате и да заявявате открито своята позиция, както сега го правя аз.


Властта е много жестока и способна на всичко. Достатъчно е само да престанете да поддържате властта, доколкото е възможно. Не "пиарствайте" на тази власт. Не я хвалете, не асоциирайте своето дело с делата на тази власт, игнорирайте я с всички възможни сили, не ѝ помагайте по никакъв начин и ние ще видим, че това ще има своя ефект. Защото цялата работа е в енергията: накъдето е насочена тя, там и се намира. Затова не я насочвайте в подкрепа на жизнената сила на тази власт и нейната сила ще отслабне. От друга страна, нека насочим своята енергия и авторитет за развенчаване на цялата тази "болшевишка идеология", нека навсякъде и колкото е възможно по-често да говорим за това какви престъпления против човечеството са извършили Ленин и Сталин, а така също и цялата им комунистическа партия. Нека все по-често и по-често говорим за това, че паметниците на Ленин, запазени в цяла Русия, са паметници на убиец. При това обаче не бива да се оскърбява паметта на хората, отдали своя живот в служба на Родината и народа. Но популярната идея, че Сталин е спечелил Втората световна война, трябва да бъде опровергана. Руският народ, както и народите на Европа, станаха жертва на безчовечната машина на хитлеризма и сталинизма. Сталин не е спечелил войната, той постига победата с телата на милиони хора, наши бащи и деди, които наистина са извършили героичен подвиг. Не бива да забравяме, че мнозина от тях са тръгвали в атака под дулата на руските автомати. За това също трябва да се говори, доколкото е възможно. Втората световна война е огромна човешка трагедия, която днешната власт безсъвестно използва като стръв на кукичката, на която е уловен руският народ. И е болно да се гледа как на 9 май, вместо тишина и скръб, по Червения площад шестват машините на смъртта, а вождовете на управляващата партия стоят редом до трупа на непогребания Ленин и вдигат в очите на гражданите своя политически рейтинг, наричайки това патриотизъм.


Обобщавайки казаното, бих искал още веднъж да обърна вашето внимание върху това, че именно поради нашата невнимателност, страх, безотговорност, леност и егоизъм ние имаме властта, която имаме. Основното, което сме длъжни да направим днес, е да повярваме в своята сила, а тя, повярвайте, е огромна. Насилието, революцията, държавните преврати – нищо от това няма да ни донесе щастие и няма да направи този свят по-добър, но отказът да поддържаме насилието гарантирано ще ни донесе положителен резултат, пример за което са Индия и пътят на великия Ганди.


Аз съм далеч от политиката и никога не съм се занимавал с политика, но сега чувствам, че е дошло времето, че действително има шанс да се промени нещо, защото повече така не бива. Затова през тази година бих искал да посветя своето внимание и своята енергия на онова, към което призовавам и своите колеги. Лично аз имам съвсем неголяма зрителска аудитория, но пък с увереност мога да кажа, че моите зрители са хора, които не са равнодушни към своя живот и към живота на нашата планета. И главното, моите зрители са много активни и неравнодушни хора. Ще се старая да се равнявам по тях. И ако всички ние се обединим и престанем да поддържаме насилието, ще успеем да направим нещо за бъдещето на своята страна и въобще на света. Да започнем с тези избори за президент и да видим какво ще се получи. Да вършим своето дело без агресия, без гняв, без желание за отмъщение, а просто защото сме родени, за да направим живота на тази планета малко по-добър. И за свободата на Кирил Серебреников, разбира се!


Иван Вирипаев (1974) е сред най-известните млади драматурзи в Европа. Роден е в Иркутск, където завършва актьорско майсторство през 1995 г. През 1998 г. създава в Иркутск театралното студио "Пространство на играта". Същата година е приет задочно режисура в Театралния институт "Шчукин". От 1999 до 2001 г. е преподавател по актьорско майсторство в Иркутския театрален институт. В Москва пристига през 2001 г. и става знаменит с постановките на пиесите му в "Театр.doc" и новия театър "Практика". Пиесата му "Кислород" е обявена за манифест на новата драма, а през 2005 г. Вирипаев, заедно със съмишленици, създава Агенцията за творчески проекти "Движение Кислород". "Еуфория" е режисьорският му дебют в киното. Следва "Кислород" и новелата "Да усещаш" от алманаха "Късо съединение". Вирипаев е носител на много международни и национални награди. На българските театрални зрители Иван Вирипаев е познат с постановките на Галин Стоев "Археология на сънуването" ("Сънища") и "Кислород", както и с "Валентинов ден" на Явор Гърдев, "Битие 2" на Николай Ламбрев-Михайловски и "Илюзии" на Младен Алексиев.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1479 Весело

  Хаха усвоил едни пари сега комунистите виновни, той крал ама в името на културата

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Болшевишката власт винаги е използвала полезните идиоти. Просто превъплащава ленинските завети.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Днешната власт открито наследява властта на терористичната организация на "болшевиките".Без никакво съмнение.Точно така е.

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1701 Любопитно

  "...нека навсякъде и колкото е възможно по-често да говорим за това какви престъпления против човечеството са извършили Ленин и Сталин, а така също и цялата им комунистическа партия. Нека все по-често и по-често говорим за това, че паметниците на Ленин, запазени в цяла Русия, са паметници на убиец.
  И е болно да се гледа как на 9 май, вместо тишина и скръб, по Червения площад шестват машините на смъртта, а вождовете на управляващата партия стоят редом до трупа на непогребания Ленин и вдигат в очите на гражданите своя политически рейтинг, наричайки това патриотизъм..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7984 Любопитно

  Някой ще разкаже ли с две думи за какво става въпрос, че щом почват от 1917 година - пълна каша с боза - не става за четене!
  Някой като Боршош е гепал някакви държавни пари за култура и аверите му го подкрепят ли е цялата работа ????

  [email protected]
 6. 6 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 495 Разстроено

  За съжаление има много пиарстващи за Путин и сие,зомбирани българи!!!!!!!!!!!!!!

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Дневник, дайте някакво инфо и за самата случка с арестувания, де. Нито името нещо ми говори, нито знам за скандала изобщо.
  А от написаното в предългата статия също не става ясно, цялата я прочетох.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Откритото писмо на Иван Вирипаев ясно доказва защо паметникът на Съветската армия трябва да бъде премахнат.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7984 Весело

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  Браво, уомън - героиня !
  Аз стигнах до 1917 година и се уплаших, като видях колко много има още !!!
  Ма най-вероятно е някакъв исторически манифест , като манифеста на Минчев , Дайнов и другите другари ....

  [email protected]
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  И там ,като тук ,гласуват за „ред и стабилност“ начело с мафията

 11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4660 Весело

  До коментар [#5] от "karabastun":
  Пак не позна.

  Gunter glieben glauchen globen
 12. 12 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 577 Неутрално

  обожавам руската опозиция - най-принципната опозиция на света

  сванидзе - това е такава корумпираната страна /става дума за русия/... всеки който прави нещо реално нарушава закона /а серебренников е човек на изкуството, голям творец, свободен човек/- ерго ако някой го преследват че отмъкнал милион долара - то това е политическа репресия... и срам за путин

  https://www.youtube.com/watch?v=X1DxZPac3o0

  Je suis дани кирилов
 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално
 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  И. Вирипаев - истински руски патриот! къде са родните рубладжии да го подкрепят? Сигурно още развяват лайняния парцал на Шипка...

 15. 15 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ужаст!
  Т'ва много дълго, бе....не става за четене.

  И кой е този, Серебренников?
  За какво се бори и защо е в кауша?
  Гррррр, хич не ми се рови из Гугъла.
  Аз съм съвременен човек - не обичам да мисля - искам инфото да ми се поднася сдъфкано. Да ми бъде посочено кой е лошия, и аз да викам - Ууууу!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun": щом почват от 1917 година - пълна каша с боза - не става за четене!

  Правило ми е впечатление, по-лесно пишеш, отколкото разбираш прочетеното!
  Да ти обясня:
  Става дума за съвременната трагедия на руския народ.
  Това е вик за размисъл и действие чрез ненасилие.
  Трудно за разбиране от комунетата!!!


 17. 17 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  Ужаст!Т'ва много дълго, бе....не става за четене.!
  —цитат от коментар 15 на г-н Саранди Говедаров


  Вие по традиция не обичате да четете.

  Gunter glieben glauchen globen
 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun": щом почват от 1917 година - пълна каша с боза - не става за четене!Правило ми е впечатление, по-лесно пишеш, отколкото разбираш прочетеното!Да ти обясня:Става дума за съвременната трагедия на руския народ.Това е вик за размисъл и действие чрез ненасилие.Трудно за разбиране от комунетата!!!
  —цитат от коментар 16 на Alexander97


  Много добре си го обяснил за тези, които не могат да четат...

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#17:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Те четат само партийните поръчения...

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#18] от "bez_ime2":
  тези, които не могат да четат...

  Проблемът е в това, че поради мозъчна леност и не искат да разберат.
  Това стои като проблем и у нас, в България.
  Я какъв е
  готен
  Бойко
  Борисов!

 21. 21 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 577 Неутрално

  изкуство с голЕмо "И" /режисьор серебренников/

  https://www.youtube.com/watch?v=U-PIHOVNMbQ

  не случайно серебренников казва, че му е по-комфортно да живее в германия и да твори в русия /сигурно във връзка с финансирането.../

  http://bazaar.ru/fashion/geroi/kirill-serebrennikov-mne-komfortnee-zhit-v-berline-a-rabotat-v-rossii/

  Je suis дани кирилов
 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#18] от "bez_ime2": тези, които не могат да четат...Проблемът е в това, че поради мозъчна леност и не искат да разберат.Това стои като проблем и у нас, в България.Я какъв е готен Бойко Борисов!
  —цитат от коментар 20 на Alexander97


  За съжаление, си прав!

 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  изкуство с голЕмо "И" /режисьор серебренников/https://www.youtube.com/watch?v=U-PIHOVNMbQ не случайно серебренников казва, че му е по-комфортно да живее в германия и да твори в русия /сигурно във връзка с финансирането.../http://bazaar.ru/fashion/geroi/kirill-serebrennikov-mne-komfortnee-zhit-v-berline-a-rabotat-v-rossii/
  —цитат от коментар 21 на samarianin


  На кого му е комфортно да живее в Русия?

 24. 24 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  В по–мек вариант и при нас е нещо подобно. Прекрасна статия.

 25. 25 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#23] от "bez_ime2":

  поантата е, че има такива дето им е по-комфортно да творят в русия... мен това повече ме учудва

  Je suis дани кирилов
 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  За сведение на русофилите, Серебрянников е директор на най-модерния и актуален театър в Русия, чиито постановки се играят при пълни салони. Подсъдим е за разхищаване на пари, отпуснати от държавата по проект, защитен от театъра.
  Русофили, а? Нищо подобно. Путинофили, които като видят нещо срещу фюрера, заключават, не знам, но Путин е прав.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1949 Разстроено

  Ужаст!Т'ва много дълго, бе....не става за четене.И кой е този, Серебренников?За какво се бори и защо е в кауша?Гррррр, хич не ми се рови из Гугъла.Аз съм съвременен човек - не обичам да мисля - искам инфото да ми се поднася сдъфкано. Да ми бъде посочено кой е лошия, и аз да викам - Ууууу!
  —цитат от коментар 15 на г-н Саранди Говедаров


  Късорогов,другарЮ!Щом го няма на лисчЕто с обожаващите тавариш Путин ,вуе русоробите не четете!Нече след буквара нещо друго сте прочели докрая.То четенето е за прогледналите духовно а не за целуващите ботушите на гасюдаря!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 754 Весело

  Някой ще разкаже ли с две думи за какво става въпрос, че щом почват от 1917 година - пълна каша с боза - не става за четене!Някой като Боршош е гепал някакви държавни пари за култура и аверите му го подкрепят ли е цялата работа ????
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Бастуне бре, чети!
  Бастуна не чете.

  Иначе Бастуна редовно се изказва по всички въпроси, както и в случая, макар да не знае за какво става въпрос ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  Отличен и обоснован перфектно призив.
  Човекът казва, че е необходим пълен остракизъм към Путин и обкружението му, че болшевизмът е нацизъм и е необходима деболшевизация (подобно на денажификация) в Русия каквато не е станала, а ленин и сталин са руския хитлер, но не са отхвърлени.
  С кое да не се съглася :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  "именно поради нашата невнимателност, страх, безотговорност, леност и егоизъм ние имаме властта, която имаме."
  Не ви ли звучи познато.

 31. 31 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 232 Весело

  Намерил кой да призовава - руските зомбита (роби по дух).

  Мълчи си бе, мълчи си и се снишавай!

 32. 32 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Хаха усвоил едни пари сега комунистите виновни, той крал ама в името на културата
  —цитат от коментар 1 на 1001


  Руският Боршош?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 33. 33 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 213 Любопитно

  22 августа 2017 года Серебренников был задержан Следственным комитетом в Санкт-Петербурге (где вёл съёмки фильма о Викторе Цое) и этапирован в Москву по обвинению в мошенничестве в особо крупном размере (ч. 4 ст. 159 Уголовного кодекса России). Режиссёра подозревают в хищении не менее 68 млн рублей, выделенных в 2011—2014 годах на реализацию проекта «Платформа»[24]. По версии Следственного комитета, при участии Серебренникова заведомо завышалось количество и стоимость мероприятий, проводимых в ходе проекта «Платформа», заключались фиктивные договоры на проведение вымышленных мероприятий, а деньги похищались. Схема предполагала, что под видом оплаты фиктивных договоров средства федерального бюджета, поступающие от Министерства культуры России, выводились на расчётные счета фирм-«однодневок», обналичивались и распределялись Серебренниковым между подельниками. Режиссёр обвинения отверг, пояснил, что бюджетные деньги, по его мнению, израсходованы добросовестно и целевым образом, сам он творческий человек и мало что смыслит в коммерческой деятельности, в хищениях никого не подозревает, более того — уверен, что никаких хищений и не было

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 34. 34 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Смел и силен текст.
  Питам се само до колко руснаци ще стигне и каква част от тях ще го разбере.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  22 августа 2017 года Серебренников был задержан Следственным комитетом в Санкт-Петербурге (где вёл съёмки фильма о Викторе Цое) и этапирован в Москву по обвинению в мошенничестве в особо крупном размере (ч. 4 ст. 159 Уголовного кодекса России). Режиссёра подозревают в хищении не менее 68 млн рублей, выделенных в 2011—2014 годах на реализацию проекта «Платформа»[24]. По версии Следственного комитета, при участии Серебренникова заведомо завышалось количество и стоимость мероприятий, проводимых в ходе проекта «Платформа», заключались фиктивные договоры на проведение вымышленных мероприятий, а деньги похищались. Схема предполагала, что под видом оплаты фиктивных договоров средства федерального бюджета, поступающие от Министерства культуры России, выводились на расчётные счета фирм-«однодневок», обналичивались и распределялись Серебренниковым между подельниками. Режиссёр обвинения отверг, пояснил, что бюджетные деньги, по его мнению, израсходованы добросовестно и целевым образом, сам он творческий человек и мало что смыслит в коммерческой деятельности, в хищениях никого не подозревает, более того — уверен, что никаких хищений и не было
  —цитат от коментар 33 на дуле


  Нали не очакваш нормален човек да повярва на подобни пасквили?

 36. 36 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#35:"bez_ime2"][/quote]

  Просто замени имената на Серебников с Боршош. И за двоицата има вопли за защита от ентелектуалци. А руснакът е пренасочил само 1 млн. долара, което за руските мащаби са си джобни пари.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2721 Гневно

  До коментар [#7] от "dogwoman":
  "Дневник, дайте някакво инфо и за самата случка с арестувания"

  В статията се прави ретроспекция за репресиите на десетки милиони а ти се интересуваш за един обвинен.

  подпис
 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2721 Весело

  До коментар [#15] от "г-н Саранди Говедаров":
  "Да ми бъде посочено кой е лошия, и аз да викам - Ууууу!"

  Това му е лошото при демокрацията. Много информация и не казват кой е виновен.

  подпис
 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#35:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 36 на дуле
  Просто замени имената на Серебников с Боршош. И за двоицата има вопли за защита от ентелектуалци. А руснакът е пренасочил само 1 млн. долара, което за руските мащаби са си джобни пари. [/quote]

  Асоциация за дебили...

 40. 40 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Едно време баща ми на изпита по комунизъм и каквато беше там дивотия имал тройка, вместо абсолютната двойка, защото започнал атговорът на въпросът, от който нищо не разбирал ,с "великата мисъл", че дружбата със СССР е като слънцето и водата за НРБ.
  Сега схващате ли, редакционната политика: в днешния свят "великата мисъл" е Путин е виновен, Путин е тиран, "Путин виноват". Тя изчерпва и обяснява всичко, няма как да сбъркаш, ако потърсиш основата на проблема в злото кремълско джудже, което по цяла нощ не спи , за да не могат розовите либерали да са щастливи. Няма как ти да си виновен, вината е на Путин. Та той разбомби всички болници в Алепо по няколко пъти, изби хиляди борци за демокрация, позволи на Асад да има светски режим, докато в Лондон и Стокхолм не може да се разминеш от забулени нощни лампи. Ами виновен е разбира се и за неправилното задържане на всеки демократ, няма как да са разхитени някакви държавни средстава, при положение че злото кремълско джудже властва, държавни средства разхищават само неговите хора, наште няма как да правят това.

 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7984 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alexander97":

  Добре, бе - вик за размисъл, вик за размисъл .
  Ама много дъъълъг и тегав този вик, че и пълна каша от викове даже!
  Цяла какафония се е получило!
  Ма щом ти е харесал - добре!
  На мен не ми хареса!
  И ЧЕСТИТ Александровден- днес!
  Пожелавам ти - НЕКА СИ ЖИВ И ЗДРАВ!

  [email protected]
 42. 42 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Поредното доказателство,че във всяка диктаторска държава има хора,които интелигентно и смело да се изправят срещу лъжата,която в днешна Русия отново е издигната в ранг на държавна политика.А за номер 15 -Говедаров:1.Изборът на фамилно име е обида за всяко средноинтелигентно говедо.2.Брилянтна дума "ужаст"/следващият път опитайте да пишете с другото копито:сигурно ще имате още по-добро попадение/.3.За мисленето е ясно-не е нужно да го споменавате.4.Не съм сигурен,че знаете нещо за престъпниците Ленин и Сталин,освен комунистическите лъжи,но съм сигурен ,че мучите от възторг пред портрета на престъпника Путин!Поздрави и на всички московски карабастуни

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  От много време насам пиша, че в Русия тече пълзяща ре-сталинизация. Путин подготвя поданиците си за неизбежното затягане на коланите, създавайки атмосфера на страх от репресии + обсаден манталитет (Русия е заобиколена от коварни империалистически държави, които искат да сложат ръка на ресурсите й).

  Докато виолончелисти тъпчат милиарди долари в офшорни банкови сметки, на хора, несъгласни с режима, монтират съдебни процеси по скалъпени обвинения и ги снимат в железни клетки като животни, изправени пред т.нар. руски "съд", който не е нищо друго, освен репресивна машина по модела на Вишински.

  И тукашните карабастуни, джуджуци, сарандювци и пр. организми приветстват това и ни го пожелават и на нас, българите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иван К":

  "Това му е лошото при демокрацията. Много информация и не казват кой е виновен."

  Забил си му го между очите на говедото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Страхотен текст. Браво на автора.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 46. 46 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Самият факт, че авторът поставя знак на равенство м/у Ленин и бичът за болшевизма - Сталин, прави статията изначално невярна. Сиреч - или на автора историята му е слаба, или съвсем целенасочено манипулира. ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 47. 47 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Като всяка пропаганда и тази разчита на хорското НЕзнание.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 48. 48 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  От какво се населява Русия? Според СОРОСОИДИТЕ тук , те са човекоподобни същества, които са генетично увредени. Изравняването на Русия = комунизъм =Ленин =Путин е теза която може да задоволява западните възложители при отчитане на разходите , но иначе кандидатства за приза "елементарна частица". Твърде сложна и мащабна е Русия. "Умом Россию не понять, Аршином общим не измерить" ( Фёдором Тютчевым -1866) . Почти същите неща ги казва и Пушкин за руския народ , след като руската армия попилява "супер цивилизацията Франция за онова време". Та Русия е капиатлизъм . Не от германския тип , а по скоро от американски тип. Обществот в Русия и Америка може да се обобщи ...от обикновените нищо не зависи. Всичко се управлява от елити ..те са умни и красиви. Това че има напрежение между две страни не означава различие. Виж по тези ширини с мълчи МНОГО за коренно различни неща. Например комунизма на Китай ! Накратко ...вероятно човека е прави и се бори за "по голяма свобода". Светлия пример е България :)) Извоювахме свободата на всичко ......и слязохме с 20 нива под тоталитарно време. Те фокуса върху ...Путин ,пришиването му с Тръмп , следва логика на определен олигархически кръг. Такива са и нашите демократи . Да пишат за Путин и срещу Русия е вид оргазъм. Да кажат защо се краде от МАФИОТИ- не .За убийството на старицата в село Х ( всеки ден убиват поне 4 стари хора ), други 12 се самоубиват. За тези неща са кофти и не трябва да се говорят, защото мелницата и водата.

 49. 49 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Хубаво четиво! Има над какво да помислим за устройството на нашата си градинка.....

 50. 50 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 480 Весело

  Минуси да цъкате можете, ама да четете - не:

  "In the new form of Party organization, the Politburo, and Stalin in particular, were the sole dispensers of ideology. This required the elimination of all Marxists with different views, especially those among the prestigious "old guard" of revolutionaries. As the purges began, the government (through the NKVD) shot Bolshevik heroes, including Mikhail Tukhachevsky and Béla Kun, as well as the majority of Lenin's Politburo, for disagreements in policy. The NKVD attacked the supporters, friends, and family of these "heretical" Marxists, whether they lived in Russia or not. The NKVD nearly annihilated Trotsky's family before killing him in Mexico; the NKVD agent Ramón Mercader was part of an assassination task force put together by Special Agent Pavel Sudoplatov, under the personal orders of Stalin.[17]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Purge

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 51. 51 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 480 Весело

  Извод:
  Сталин им ебава майката на комунетата, заради което е мразен и впоследствие отровен от тях. ;)
  Защо? Защото от рано осъзнава, че комунизмът е просто идеологическо оръжие на юдо-хазарската финансова мафия за сваляне на противниковите режими и узурпиране на властта с крайна цел "Нов Световен Ред"/ Novus Ordo Seclorum и световна доминация.
  Реабилитирайки го в последните години, Путя официално поема щафетата от него, и както е видно, но свой ред продължава да ебава мамата на световния Интернационал, мимикрирал днес като Либерален Алианс. ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 52. 52 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ето какво пише носителят на Нобелова награда Солженицин по темата:

  "You must understand. The leading Bolsheviks who took over Russia were not Russians. They hated Russians. They hated Christians. Driven by ethnic hatred they tortured and slaughtered millions of Russians without a shred of human remorse. The October Revolution was not what you call in America the "Russian Revolution." It was an invasion and conquest over the Russian people. More of my countrymen suffered horrific crimes at their bloodstained hands than any people or nation ever suffered in the entirety of human history. It cannot be understated. Bolshevism was the greatest human slaughter of all time. The fact that most of the world is ignorant of this reality is proof that the global media itself is in the hands of the perpetrators."

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2721 Весело

  Много е корумпиран този режисьор. Така си е скрил откраднатото, че никой не може да го покаже. Вилите на Медведев и на още дузина други саратници на Путин ги показаха съратниците на Навални а вилите на Серебреников ги няма никъде.

  подпис
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Човечецът може и прав да е донякъде, даже и съвсем прав да е. И аз може да си имам търкания със съседите и даже да се карам с тях. Но когато някой нападне селото, същите тези неприятни и даже противни съседи трябва да приема за съюзници. Иначе се озовавам сам срещу врага. А Русия има много врагове. Хищни, свирепи и непоколебими. И те преследван ни повече, ни по-малко от унищожаването на Русия и заграбване на нейните ресурси и подчиняване и безпрепятствена експлоятация на всичко останало. При това при тях няма неудобство, срам и скрупули. Позорно е за славянството и православието продажното поведение на укри и поляци. Нали никой не си представя как американци, британци, канадци и австралийци могат да демонстрират толкова примитивно и долно поведение едни срещу други.

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Според първата Ви теза...харчите твърде много време при извънземни.

  Втората Ви теза... не е вярна. Западът би искал да инвестира в Необатная, но се стресна от Крымнаш и... възпря със санкции.

  Вярна е друга теза, на статията, че властта в Русия е наследник на престъпна болшевишка власт от 1917, на другар на хитлеризъм 1939-1941 срещу Европа.
  И така й е общо взето добре (на властта).
  А на/за народа... денги нет (според Медведев).

  Висококачествена статия.

  Не е за секав мятрял...

  До коментар [#48] от "dejmos":

  От какво се населява Русия?
  Според СОРОСОИДИТЕ тук , те са човекоподобни същества, които са генетично увредени.

  Изравняването на Русия = комунизъм =Ленин =Путин е теза
  която може да задоволява западните възложители...

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  До коментар [#25] от "samarianin":

  Imashe edno vreme edin laf - "Slaveite pejat samo na tymno, a prez denja se obazdat samo vrabcite I gzrgite"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Весело

  До коментар [#48] от "dejmos":

  Kogo se opitvash da zalyzesh s tazi boza be milo?
  Tova che podcenjavash tolkova mnogo auditorijata govori mnogo losho za tvoeto psihichesko systojanie.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Весело

  До коментар [#54] от "Judjuk":

  Rusia sama si syzdava vragovete.
  Neshto poveche!
  S cel da otvlekat vnimanieto na obiknovenija rusnak ot vytreshnite problemi, nejnite lideri probutvat ej takiva alabalizmi kato tvoite izmislici.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#4] от "mitko11":
  Американската машина за преврати:
  унищожение на демокрация от 1953 г..........
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1253428
  Усилията на САЩ за отстраняването на чуждестранни
  правителства правят света по-опасен и по-малко
  справедлив.
  Ноъм Чомски намира "за най-добра книга по темата" класическата разработка на Уилям Блум
  "Убийството на надеждата: интервенциите на американските военни и ЦРУ след Втората световна
  война" (Killing Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II). "Убийството на
  надеждата" е историческият контекст на събитията в Украйна, които гледате по телевизията. Днес
  това заглавие е изключително подходящо, когато виждаме как надеждите на хората от всички
  региони на Украйна са жертвани заради същите онези цели, заради които пострадаха народите на
  Иран (1953 г.), Гватемала (1954), Тайланд (1957), Лаос (1958-1960), Конго (1960), Турция
  (1960, 1971, 1980), Еквадор (1961 и 1963), Южен Виетнам (1963), Бразилия (1964),
  Доминиканската република (1963), Аржентина (1963), Хондурас (1963 и 2009), Ирак (1963 и
  2003), Боливия (1964, 1971 и 1980), Индонезия (1965), Гана (1966), Гърция (1967), Панама
  (1968 и 1989), Камбоджа (1970), Чили (1973), Бангладеш (1975), Пакистан (1977), Гренада
  (1983), Мавритания (1984), Гвинея (1984), Буркина-Фасо (1987), Парагвай (1989), Хаити (1991
  и 2004), Русия (1993), Уганда (1996) и Либия (2011). Този списък не включва примерно същото
  количество неуспели преврати, а също преврати в Африка и на други места, където намесата на
  САЩ не е доказана, макар да има подозрения.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK