Бисерите на несменяемия

Голямата базилика в ръцете на Божидар Димитров

© Георги Кожухаров

Голямата базилика в ръцете на Божидар ДимитровПаметта в България от години страда от амнезия. Нещо повече – нея я убиват с оръжията на клишетата, популистките интерпретации и най-вече с мързела си. Но невежеството е голяма сила, която е най-мощното оръжие в ръцете на силните на деня. С него те постигат целите си, чрез него те прокарват законите си. За наше най-горчиво съжаление обаче тяхната единствена цел (и бог) в повечето случаи е келепирът, личната облага, изгодата.


Благото на народа е висшият закон, е казал още Цицерон, но има ли кой да чуе неговите думи? Нима те не заглъхват, докато преминават вековете, които ни делят от тяхното изричане? Но и нима единственото, което трябва да направим, за да се поучим от грешките на древните (така че да не ги повтаряме), е да отворим книгата, която лежи на рафта ни, и да я прочетем. Но днес за прекалено много хора книгите са просто декорация. А висшите закони са тези на личното благополучие на тези, които ги прокарват.


Точно както книгите за повечето хора и паметниците са декорация и средство за лично благополучие. Не случайно за тях това, което е най-важно, е паметниците да имат добър търговски вид, а не тяхното съдържание. Затова и толкова често убиват това съдържание с безумните си реставрации, с бетона, излят от нечии (а по-често техни) фирми. След като са заличили достатъчно смисъла, те го опаковат в значенията, които им вършат работа. И през цялото това време чрез медиите ни обливат с високопарните си, но съвсем изтъркани думи.
Днес не е важно какво казваш.
Важно е, че си казал нещо


Важно е, че името ти е изписано във вестника или уебсайта. Важно е, че са те давали по телевизора, защото не знанията, които имаш, а присъствието в медиите те легитимира като "мъдрец". Затова и ако се заслуша човек в изказванията на редица "звездни личности", бързо ще открие, че повечето им думи са откровени глупости.


Тръгнем ли да класираме чутовните глупости, които се леят безспирно от средствата за масово осведомяване, можем съвсем откровено да се попитаме не са ли това средства за масово затъпяване. А започнем ли да правим класация на онези, които ни впечатляват с ръсенето на бисер след бисер, няма да стигнем далеч. Ще се зарием с тонове безсмислие и като нищо можем да издъхнем под тази огромна тежест.


Без никакво съмнение обаче


един от тези гении на словото,
които неизменно привличат вниманието ни


е директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Трудно ни е да изберем дори най-забележимите бисери, които той ръси. Просто те са толкова много, че той без никакво съмнение би заслужил една лична класация, стига някой да посвети титаничния труд, който е нужен, за изпълнението на тази нелека задача.


Той не се свени да предложи "Свети цар Тервел Български" да е името на операция срещу "Ислямска държава". Той нарича Нерон "един от най-свестните римски императори" и го сравнява с ранния Бойко Борисов. Той активно участва в окепазяващото реставриране, че и състави списък с 50 обекта за дореставриране. А на недоволните от реставрирането на Ларгото препоръча просто да не минават оттам. Той обяви водата в Плиска за чудотворна, реши да я бутилира, за да я изпрати на читателите на вестник "Стандарт", но беше спрян от предупрежденията на здравното министерство, че водата не е безопасна за здравето, и от Бойко Борисов, който заплаши да спре финансирането на археологическите работи в Плиска. А после набързо се отрече от думите си. И това са малка част от неговите бисери.


В публичните си изяви Божидар Димитров гледа да създаде медиен шум. Той прави това


по силата на инерцията, която е окупирала публичното говорене,
институциите и управлението в България


Всъщност няма значение дали думите са истина или не. Нали веднага можем да се оправдаем по същите медии и по този начин дори да спечелим допълнително време във вестниците и във вездесъщия телевизор? И на момента да се впуснем да се отбраняваме, като атакуваме тези, които ни критикуват, без дори да си направим труда да чуем какви са техните доводи? Доводите също вече нямат никакво значение, защото всеки може да бъде изкаран като "враг на народа".


Ето сега Божидар Димитров иска да премести старинна църква - паметник на културата, от пернишкото село Беренде в Националния исторически музей, защото според него в момента е недостъпна. В църквата се намират ценни стенописи от XIII век. Той твърди, че това било стандартна практика. Наистина църквата в момента е в окаяно състояние, но дали вариантът е тя да бъде преместена? Не я ли прави уникална именно това, че е труднодостъпна? Не е ли добре желаещите да я видят да пропътуват разстоянието до нея, вместо тя да им се поднесе наготово? И ако съдим от Ларгото и други реставрирани исторически обекти – каква ще е съдбата на нейната автентичност? Дали и нея няма да я залеят с бетон?


Божидар Димитров обаче бързо се застрахова, като насочи разпаленото си слово към професор Ивайло Дичев и поета и журналист Манол Глишев, които неведнъж са влизали в пререкания с него. Нарече ги "полуграмотни същества". И съвсем спокойно каза: "Вижте, тези хора си измислиха наука, за да станат професори. Да си спомняте да е имало наука културология? Всички марксисти и ленинисти от Философския факултет, хранениците на стария режим станаха културолози, политолози, социолози". С което отново влезе в клишето.


Проф. Дичев не сметна, че си заслужава да коментира. Манол Глишев обяви в личния си профил във "Фейсбук": "Сеньори, вашият неплатежоспособен приятел има да събере една сума за благородна, но досадна кауза. Един човек, любител на вампири и на безнаказаните обиди, трябва да бъде осъден."


Новата изява на Божидар Димитров ни навежда на въпроса: "Кой ще е следващият директор на НИМ?". Дали за пореден път той ще се окаже несменяем? Или ще има някакво раздвижване – за добро или за лошо. Дата за последния етап на конкурса за поста, който Божидар Димитров заема от 10 години, обаче още няма. А тя се очаква още от февруари. Министерството на културата в реакцията си по последния случай порица изказванията на Божидар Димитров и допълни, че конкурсът за НИМ се очаква през септември.


Така че ще продължим да следим какво се случва с църквата в село Беренде, както и с конкурса за директор на НИМ. И дано рано или късно публичните личности в България свикнат, че изречените думи не се забравят. Те се прикачат към името и продължават да съществуват с него. А всеки избира как иска да бъде запомнен: с добро или с лошо.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Иван Димитров, който постоянно защитава мигрантите и ги нарича ''бежанци'', като хленчи за техните ПРАВА - сега пък тръгнал да разгромява Свети цар Тервел Български" да е името на операция срещу "Ислямска държава".
  И ЗАЩО - това да е ''бисер''????

  [email protected]
 2. 2 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Важно е, че са те давали по телевизора, защото не знанията, които имаш, а присъствието в медиите те легитимира като "мъдрец". Затова и ако се заслуша човек в изказванията на редица "звездни личности", бързо ще открие, че повечето им думи са откровени глупости.


  Тръгнем ли да класираме чутовните глупости, които се леят безспирно от средствата за масово осведомяване, можем съвсем откровено да се попитаме не са ли това средства за масово затъпяване. А започнем ли да правим класация на онези, които ни впечатляват с ръсенето на бисер след бисер, няма да стигнем далеч. Ще се зарием с тонове безсмислие и като нищо можем да издъхнем под тази огромна тежест.
  —цитат от коментар 0 на Иван Димитров


  Че проф. Божко е от най-подходящите илюстрации на това твърдение, спор няма, ама на фона на всички неграмотни глупости, които е изприказвал по телевизора, подбраните са направо изключително смислени, толкова, че са пример най вече май за това, че и г-н Димитров работи в средство за масово каквото и да е. Освен да му е приятел.

 3. 3 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Бастуне, ами, първо, защото тТрвел не е бил цар, а хан. Второ, няма никакви данни хан Тервел да е бил християнин, че да става светия. Трето, защото е смешно един самонарекъл се професор (защото БД реално не е такъв) да дава предложение как да се казва военна операция, в която не участваме.
  Поразиите, които този шопар направи в археологията и историята ще тежат още десетилетия.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Димитров е явление.Ще го котка е!

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  "невежеството е голяма сила"

  Трябва да свикваме с това. Демокрацията е власт на мнозинствата а мнозинството е невежество. Но демокрацията изисква да уважаваме невежеството. Просто демокрацията не може да игнорира никого.
  Следователно изкуството на политиката е да убеди хората в правилните политики. Мисията на политика е повече просветителска отколкото да открива истините.

  подпис
 7. 7 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4512 Гневно

  Когато чуя Божо да заговори против руснаците като крадци на историята ни по-разпалено отколкото срещу македонците, ще повярвам в академичността му.
  Но дотогава за мен той ще си стои като един посредствен доносник на ДС и нищо повече...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gai-jin":

  Първо има сума ти и ''данни' , че Тервел ИМА ТИТЛА ЦЕЗАР /кесар/ - Т.Е. ЦАР!!!
  вТОРО - Името на свети Тривелий Теоктист - цар Български е записано в „Списък на българските православни светци”. Там се казва, че светецът се почита на 3 септември (по църковния календар).
  ТРЕТО ПРЕДИ - да защитавате мигрантите - прочетете поне малко от някои учебници, че '' Бисерите '' са ваши!!!!

  [email protected]
 9. 9 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1988 Гневно

  божидар димитров е есенцията на това, в което се е превърнала нашата държава.

  Но е СКАНДАЛНО той да бъде допуснат до конкурса за директор на НИМ!
  СКАНДАЛНО е този индивид да бъде търпян начело на подобна национална институция; скандално е неговите просташки изцепки да бъдат популяризирани в българските медии; скандално е неговото име изобщо да бъде свързвано с науката история!


  божидар димитров - ВЪН от НИМ; вън от общественото пространство!

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Грамотните хора правят разлика между доносник и разузнавач.
  До коментар [#7] от "Депутат 241":

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Весело

  Леле, какъв демократ!!!До коментар [#9] от "princess_x":

 12. 12 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#11] от "дядо Добрин":

  Леле, каква логика в твоя коментар!

 13. 13 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gai-jin":Първо има сума ти и ''данни' , че Тервел ИМА ТИТЛА ЦЕЗАР /кесар/ - Т.Е. ЦАР!!!вТОРО - Името на свети Тривелий Теоктист - цар Български е записано в „Списък на българските православни светци”. Там се казва, че светецът се почита на 3 септември (по църковния календар).ТРЕТО ПРЕДИ - да защитавате мигрантите - прочетете поне малко от някои учебници, че '' Бисерите '' са ваши!!!!
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  Първото е доказателство и за това, че е бил християнин.

 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4832 Неутрално

  До коментар [#4] от "дядо Добрин":

  Така е. Димитров е направо природно явление. Не се учудвам, че си му фен.

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Тоя е изпращял много отдавна, скандалното е, че продължават да го държат на този пост.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Несменяем комунистически наглец, един от помазаните шишковци на властта, на най-бедната територия в целия ЕС.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  "невежеството е голяма сила"Трябва да свикваме с това....Но демокрацията изисква да уважаваме невежеството. ...
  —цитат от коментар 6 на Иван К

  Да свикваме с невежеството? Да уважаваме невежеството? Нещо сте се объркали. Помислете отново. Звучите почти невежествено.

 18. 18 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Ааа....ха ха ха ха!!!

  Все пак съм в период на размисъл.

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  Я, не задаваш въпрос?
  Има ефект от новата терапия 😂😂😂
  коментар [#14] от "Alarmstufe: Rot":

 20. 20 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Бастуне, ами, първо, защото тТрвел не е бил цар, а хан. Второ, няма никакви данни хан Тервел да е бил християнин, че да става светия.
  —цитат от коментар 3 на Gai-jin

  Баща ти може и да е бил хан, Тервел не е бил. Бил е кесар, титла, която се дава само на християни.
  Няма български владетел наричан хан/кан, НЯМА!
  Писнало ми е от "специалисти" закърмени с простотиите на Иречек, Златарски и рушлямската "историография"

  Мома, връщай 12 и 12А!
 21. 21 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тия задявки замирисват на междуличностни отношения...

 22. 22 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  СериознУ,значи нЕма български владетел,който да се титулова *хан*?И на мене ми е писнало от такива спИцИалистини като тебе,неграмотнико!

 23. 23 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Дедо Божо не трябва да остава директор на НИМ. Отдавна навърши 70 г, време му е за пенсия. Сигурно няма и да стане, та тази статия е вадене на нож на умряло куче.
  Това, че се държи просташки, че е сътрудничил на ДС (не е бил доносник, сътрудничил е по някаква научна линия, както впрочем и академик Георги Марков и Георги Първанов), че пише някакви исторически измишльотини, се знае отдавна. Но допреди десетина години беше виден деец на БСП, май беше и в ръководството им. Та тогава никой не смееше да го нарече простак, ченге и т.н. Като се присламчи към ГЕРБ всичките му отрицателни черти излязоха на показ. Чудя се защо чак тогава, преди това ни го представяха като виден историк, водеше предаване по БНТ, въобще беше на почит.

 24. 24 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  До коментар [#3] от "Gai-jin":Първо има сума ти и ''данни' , че Тервел ИМА ТИТЛА ЦЕЗАР /кесар/ - Т.Е. ЦАР!!!вТОРО - Името на свети Тривелий Теоктист - цар Български е записано в „Списък на българските православни светци”. Там се казва, че светецът се почита на 3 септември (по църковния календар).ТРЕТО ПРЕДИ - да защитавате мигрантите - прочетете поне малко от някои учебници, че '' Бисерите '' са ваши!!!!
  —цитат от коментар 8 на karabastun

  Будала бастун , е и ти малко да четеш: те ти данни за българските владетели, от единия източник, където се споменава някакъв тривелий , според едни от четирите източника, където е споменат - Мавро Орбини , Паисий , Зографската история и този Спиридон йеромонах. Ясно е, че Паисий ползва като източник Орбини , а другите от своя страна Паисий.
  https://ia802608.us.archive.org/BookReader/BookReaderImages.php?zip=/29/items/istoriiavokratt00spirgoog/istoriiavokratt00spirgoog_tif.zip&file=istoriiavokratt00spirgoog_tif/istoriiavokratt00spirgoog_0175.tif&scale=4&rotate=0
  Та това са българските владетели през седми век според въпросния Спиридон. Вукич, Драгич, Обрат, Батуя, "Тревелий". А, има още един Требелан /или Гервелин/ Може би не се чете добре. Пределно ясно е, че объркването на Орбини после е повторено от Паисий и другите. Но бързо е коригирано. И е ясно , че Тервел не е бил християнин , а още по-малко пък светец. Може да първия ДС светец, ама християнски не е.


  :


 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  Няма нищо странно и изненадващо в това, че ... хм, ОСОБЕНИЯТ Божидар се харесва на ... хм, СЕБЕПОДОБНИТЕ си. ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#22] от "tedif":
  Историко, посочи ПОНЕ един автентичен паметник, където българският владетел е изписан "ХАН".
  п.п. "Канас" е гръцкото изписване на "княз".

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4512 Весело

  До коментар [#24] от "zegi":

  "Вукич, Драгич, Обрат, Батуя, "Тревелий"..."
  ––––––––––––––––
  И кои са тия първите трима владетели в българската история?
  И кой всъщност е Мавро Орбини? Оня, който измисля славянството ли?
  Айде бегай в Алтай да се молиш на бога си Тангра...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#24] от "zegi":

  Аууу ти пък оспорваш Паисий. Ей сега бастуня ще те разкрие като презрян мигрант- българофоб.
  Колкото до "професора" той е доказателство, че колкото и подлости да направиш, колкото и глупости да наговориш, накрая алкохолът не прощава и те превръща в жалка дрипа.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Весело

  Божидар - Светената вода ненапита на ДС.

 30. 30 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#27] от "Депутат 241":

  До коментар [#24] от "zegi":?И кой всъщност е Мавро Орбини? Оня, който измисля славянството ли?Айде бегай в Алтай да се молиш на бога си Тангра...
  —цитат от коментар 27 на Депутат 241

  Ни сега какво искаш да кажеш? Да демонстрираш гордо невежеството си ли? Отдава ти се. Тези имена са дадени за български владетели от 7-ми век от йеромонах Спиридон Габровски , писал в манастира Нямц в Молдова през 1796 г. Заедно с "Тривелий" Божидар димтровски. Колкото до Алтай и Тангра може да се запознаеш с Именникът на българските ханове , да речем. А пък славяните изглежда ги е измислил Прокопий /Кесарийски, ако не се лъжа / по времето на император Юстиниян първи през шести век, който се опитва да възстанови римската империя.Е тогава май са го произнасяли "склавини", та може да не са същите. Щом казваш.


 31. 31 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  Божидар - Светената вода ненапита на ДС.
  —цитат от коментар 29 на chicago514


  Нее, той е символ на свещената вода от Голямата базилика.

 32. 32 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  Божидар - Светената вода ненапита на ДС.
  —цитат от коментар 29 на chicago514


  Нее, той е символ на свещената вода от Голямата базилика.

 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  не мога да го чета Иван Димитров. много е сантиментален и пръснат, да ме прощава .

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  "... има сума ти и ''данни' , че Тервел ИМА ТИТЛА ЦЕЗАР /кесар/ - Т.Е. ЦАР!!"

  Бастуне, "данните" от шибан Божо ли ги имаш? Щото ако е от него... печелиш присмех. Той е като прах за пране "ОМО",направо пере историята,че чак не можеш я позна!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 351 Неутрално

  "Всички марксисти и ленинисти от Философския факултет, хранениците на стария режим станаха културолози, политолози, социолози".
  Това е интересно. Да беше назовал няколко.

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Шибаният Божидар Димитров - нагъл приспособенец и нагаждач.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 37. 37 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#26] от "Депутат 241":


  До коментар [#27] от "Депутат 241":

  Още когато прописа в този форум преди доста години ти казах, че си рядко куха лейка, можеш да се гордееш със себе си- не си мръднал ни на йота от тогава.

 38. 38 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun"

  !вТОРО - Името на свети Тривелий Теоктист - цар Български е записано в „Списък на българските православни светци”. Там се казва, че светецът се почита на 3 септември (по църковния календар).
  —цитат от коментар 8 на karabastun

  То в Уики може и да го има, но в офизиялният сайт на БПЦ в списъка на българските светии го няма . Никакъв. Не е добре да обявиш езичник за светец.
  http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bul_saints.xml

  :

 39. 39 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1637 Весело

  Ама ти наистина си невежа,*депутатино*!Може би трябва хан Аспарух или хан Крум да ги кичим с други титли,например?То бива тъпотия и глупещина,ама чак пък толкова....

 40. 40 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#26] от "Депутат 241":
  Аман от неграмотници. Един казва, че нямало титла (к)хан. А в каменните надписи от времето на Омуртаг какво пише? Кана сюбиги. Или и каменните надписи са измислени?
  Друг се пише спец по гръцки от византийската епоха и за него канас било гр цка форма на (к)хан. В гръцкия от онова време сричкови метатези няма, както и отваряне на срички. Титлата княз им е добре известна от повече от 100 години и неразбиране е изключено. Ако, според твоята логика, канас е гръцка форма на княз, значи Тервел е бил княз, т. е. славянин.


 41. 41 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#40] от "Gai-jin":

  КАНАС не е нищо друго освен един стар вариант на титлата КНЯЗ** както доказа отдавна проф. Ганчо Ценов, а пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА ( КНЯЗ ОТ БОГА).

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 42. 42 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8139 Неутрално

  "Невежеството е голяма сила, която е най-мощното оръжие в ръцете на силните на деня. С него те постигат целите си, чрез него те прокарват законите си. За наше най-горчиво съжаление обаче тяхната единствена цел (и бог) в повечето случаи е келепирът, личната облага, изгодата."

  Това е патент на управлението на ГЕРБ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 43. 43 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#41] от "Чеп за зеле":

  След като Ганчо Ценов ви е базата, няма какво да говорим. Теориите му са не само безнадеждно остарели, но и показват пълно непознаване на старобългарския и законите на езика.

 44. 44 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 628 Весело

  Грамотните хора правят разлика между доносник и разузнавач.
  —цитат от коментар 10 на дядо Добрин


  Старши- значи всички в тази Държавна сигурност са били неграмотни бе...

  Щото досега един от тях не съм чул да прави такава разлика. Всички били "разузнавачи", всички работели за благото на народа... Един не е казал- аз бях доносник.

  Ти от кои си- и ти ли си "разузнавал"? (Настроение- намигам ти 😂😂😂😂😂)

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 45. 45 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 628 Весело

  Я, не задаваш въпрос?Има ефект от новата терапия 😂😂😂 коментар [#14] от "Alarmstufe: Rot":
  —цитат от коментар 19 на дядо Добрин  Драги съфорумници- станахте свидетели на опит за военен хумор. Две години ми се е налагало са се "смея" на подобни неща. А "авторите" така и не разбраха що се смеех... 😂😂😂😂😂

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  До коментар [#23] от "aralambi":
  "Чудя се защо чак тогава, преди това ни го представяха като виден историк, водеше предаване по БНТ, въобще беше на почит."
  =============
  Никога не съм му бил истински фен, по-скоро го смятах за патриот, склонен да поизлъже в името на каузата като Раковски или гръцките историци. Пък и Овчаров ги резправяше още по-смело...
  В определен момент се стигна до теми в пряка връзка със специалността ми /филолог съм, не историк/ и ми светна, че ефектният изказ или сензацията са по-важни за бат Божо от обективността.
  Освен това с възрастта грешките се задълбочават.

  Еретик
 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7602 Неутрално

  Неговата глава от колко папи е галена.

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  Лика-прилика с Борисов ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Набедения за професор от кварталните пияници, партиен ренегат, измислен учен, почитател на кича и превръщащ митове и народни умотворения в некви псевдо исторически разкази е точния пример за генезиса на герперите.Жалко, че голяма част от младите хора го смятат за истински и меродавен.
  то верно, че в днешно време критериите са изчезнали, но неговите изцепки не подлежат на определение.Срам за нас, че си позволяваме да ни замърсява мозъците с безумните си измишльотини.

 50. 50 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Да се оттегля в "заслужен" отдих. Простотиите му, манипулациите му, путяфилщината му, тъповатият антимакедонизъм няма да ни липсват. На Веждичката най-сетне му дадоха пътя. Да се съберат, да разтягат пичи масали и да блъскат белот на две ръце. И без туй за друго отдавна не стават.

 51. 51 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Интересно, автора за по-голям експерт по римска история ли се смята, че обявява мнението на Божидар Димитров за един римски император за бисер? Или първосигнално си защитава амплоато, щото образа създаден на небезизвестния император Нерон е до голяма степен плод на древния еквивалент на днешните журналистически манипулации. А ако се подходи научно, трябва да се оцени преди всичко какъв е резултата от едно управление за обществото, а не тази или онази щуротия която е направил съответния управник...

 52. 52 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Любопитно

  СериознУ,значи нЕма български владетел,който да се титулова *хан*?И на мене ми е писнало от такива спИцИалистини като тебе,неграмотнико!
  —цитат от коментар 22 на tedif


  Извинете, бихте ли ми посочили автентичен източник, в който български владетел е наричат от съвременниците си "хан"? За да не губите време - надписът на Омуртаг няма как да послужи за доказателство. Ако си направите труда да прочетете сериозни научни изследвания по въпроса, ще разберете защо.
  Що се отнася до Божидар Димитров... При всичките му кусори и понякога псевдонаучни залитания, едно не може да му се отрече - има нюх как да предизвика шумотевица и интерес. Което много често има полезен ефект.
  За Дичев ще замълча, че има ревностни негови почитатели-цензори тук. Само ще питам - някой да си спомня някога нещо конкретно да е свършил?

 53. 53 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#13] от "usero":

  Доказателство е, че най-вероятно е бил християнин.
  Както цялата биография на би-ди е доказателство за това, че най-вероятно е прост каруцар и нищо повече.
  Но няма как да сме сигурни. Съмнението остава, поне за първото.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4039 Разстроено

  До коментар [#6] от "Иван К":
  Мисията на политика е повече просветителска отколкото да открива истините. ...
  ===========
  Въх въх въх.....и това доживяхме да прочетем !
  Чрез политическа просвета към налагане на НЕистини !
  Тогава не е чудно ,че хановете стават Канове ....канаси ....князе.....
  Идното поколение с лекота може да ги нарича лордове , маркизи и дукове !
  Всичкото идващо от изток е лошо и срамно ..... а новата Алтернативна история идваща от запад , е добре дошла .....
  Между другото .....Аспарух кой беше !

  Bukalemun
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  До коментар [#18] от "ruby: Религията: вятър и мъгла на висока цена":

  Ааа....ха ха ха ха!!!

  Все пак съм в период на размисъл.
  =========
  Нали !
  Когато резултата от коментари , след такива статии ...е такъв .....ти ще си най доволния !
  Когато в едно общество , демокрацията е бездънна яма ,а секуларизма клони към безкрай , ......историята става сюрреалистична !
  Тогава такива като теб , си чешат коремите и ядат пуканки !

  Bukalemun
 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  И. Димитров можеше да добави, че над Б.Д. има чадър. Държи го самият Рапон.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  [quote#52:"stoyaniva"][/quote]

  "...Що се отнася до Божидар Димитров... При всичките му кусори и понякога псевдонаучни залитания, едно не може да му се отрече - има нюх как да предизвика шумотевица и интерес..."

  Да, една провинциална шумотевица и интерес. Спомням си за едни просташки шумотевици на Б.Д. за трите женски отвора, тиражирани в медиите. Е това е елитът ни от 2009г. насам - простаците, обикновено малко по-обемни.

 58. 58 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "...сега пък тръгнал да разгромява Свети цар Тервел Български" да е името на операция срещу "Ислямска държава".
  И ЗАЩО - това да е ''бисер''????"

  1. Защото титлата на Тервел е хан, а не цар.
  2. Защото никога не е бил "Свети", по простата причина че Тервел никога не е бил християнин. Християнството в България се въвежда по-късно.

 59. 59 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Не ме притесняват простотията Божова, колкото това, че коментиращите успешно се хванаха за гушите. И то по повод същата простотия.

  agent
 60. 60 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#52] от "stoyaniva":

  Може би чакате някой от българските ХАНОВЕ да се появи на вратата ви и с копие да прикове един ХЪРЗУВАЛ,с който да обяви ,че не е хан?!?
  Я по-добре се върнете в основното училище,неграмотници!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK