Вижте ме какво ям

Скална рисунка на лов от пещерата Магура

© Асен Тонев

Скална рисунка на лов от пещерата Магура



Ако настроите погледа си с 30 години назад, ще си дадете сметка за нашествието на храната в живота ни. Нямам предвид самата субстанция, на която наблягахме и навремето; говоря за образите на храната - рецепти, готвещи и ядящи звезди, кулинарни пътешественици, блогъри, които снимат сготвените блюда, преди (или дори вместо) да ги консумират. Както каза изследователката на храненето Райна Гаврилова, вече не се случва културни хора да седнат някъде и разговорът да не се завърти около някаква хранителна тема - точно както по-рано се завърташе около последната прочетена книга.


От една страна средната ни класа се научи, че на маса не само се мучи - ммм, чудно, сипи още малко. Социалното хранене е повод да изказваш сложни съждения за консистенцията на соса, да различаваш куркума от шафран и при сгода да разкажеш за един ориз, който си ял в Гоа. Разбира се, като във всеки културен разговор трябва да се вмъкват капризи и идиосинкразии - някакви неща, които никога не слагаш на риба, други, които не хапваш за нищо на света, трети, които безуспешно караш да яде дъщеря ти. Да не отваряме темата за религиозните забрани, които по други места някак естествено се върнаха на дневен ред заедно с лайфстайл културата.

Що е то "хранителна порнография"
Най-добре върви приказката днес, когато става дума за здравословни храни: за или против наситените мазнини, глутена, фибрите, желязото. Ако пък в компанията има вегетарианец, не дай си боже веган, разговорът просто няма да отлепи от трапезната тематика. "Грижата за себе си", в която Мишел Фуко видя вектор на индивидуализацията, днес от сексуалността като че ли е изместена към хранителния режим. Отслабване, детокс, просветляване на мислите. Една моя приятелка всяка година пристига в България с нова диета, която популяризира с личен пример. Този път се беше ентусиазирала от американската "палеодиета" - ядеш само неща, които човекът е можел да си позволи преди да уседне и да започне да добива жито, мляко, картофи. И тъй, компанията се пренесе във времето на палеолита и дълго обсъждахме какви точно корени може да е имало тогава, колко дълго са тичали след антилопата и колко добре са се чувствали. И дали уискито може да се брои за ферментирали палео-плодове.


Забележителното е, че върху разговора за храната днес се надгражда един тъй да се каже световен мета-разговор в мрежата. Значи не просто ям и споделям усещанията си с околните - чувствам се длъжен да се похваля с преживяването си пред хора, които няма как да помиришат гозбата. Иначе за какво се мъча да ям? През 1980-те години се появи терминът "хранителна порнография" - пищно излагане на апетитна храна, която манипулираха фотографски с филтри и осветление, та дори подобряваха с ярки пластмасови елементи, които на видеото изглеждаха по-естествени от истинския продукт. Днес всеки собственик на мобилен телефон е самодеен "порнограф" и изкушава приятелите си с поднесената в ресторанта порция. Може изобщо да не обичаш морски дарове, но зрелището е толкова впечатляващо, че как да не го качиш в Инстаграм? Хвалиш се пред дигиталните си приятели и чак започваш сам да завиждаш на себе си. Защото неусетно се е случил грандиозен културен обрат: наслаждаваме се все по-малко на самата храна, все по-апетитни ни стават образите ѝ.




Същия ефект, макар с елемент на абстрактно мислене, имат заглавията на ястията от менюто. Бьоф Строганоф Патешко магре върху канапе от гъши дроб... При салатите най-често се търси екзотика: няколко свежи стръка ви осигуряват пътуване до Ница, Калифорния, Мароко. Салатният жанр не е много добре установен у нас, така че свободата е най-голяма. Но пак дава повод за спорове и експертиза кое е гръцка, кое е шопска. В друга посока вървят умилителни названия като "кюфтенце" и "сосче": внушението е за уют като при баба, която с тези умалителни, предполага се, ви е тикала кюфтенцата в устата. От трета - героиката на хранителния национализъм. Шишчето, значи, може да си е съвсем ориенталско, но ако е кръстено "по хайдушки", тъй разтупва гърдите ти, че чак си готов да лепнеш двайсетолевка върху челото на кларинетиста.


Цари странното вярване, че колкото по-назад се връщаме, толкова по-добре са яли предците ни. Не може онези славни хора да не са похапвали също така славно! Е да, когато работи коремът, логиката мълчи. Защото дори да не стигаме до палеолита, кухнята на предците изглежда леко скучна, ако се махнат от нея неща като домати, чушки, картофи, боб, подправки. Пък и помислете - обичаме да се идентифицираме с потиснатия народ, при храната обаче все гледаме към султанската трапеза.

Ям, значи съществувам


Не знам дали се отказахме да правим национална култура, но върху националната кухня все по-активно работим. Идеята е да ядем едни определени неща вътре в туристико-политическите граници на държавата и никой да не ни ги оспорва: нито сиренето, нито ракията, а ако пък някой прекръсти киселото мляко на "йогурт", направо се хващаме за ятаганите. Трудността с трапезната българщина обаче е в това, че няма кой да удържа канона и след края на "Балкантурист" дори изконната шопска салата, измислена през 1960-те, се прави със или без чушки, магданоз, шунка, маслини. Вземете дори едно такова патриотично нещо като таратора - на едно място слагат чесън, на друго - не, може да има или да няма орехи и копър. Според каквото се намира в хладилника. В една стара рецептурна книга срещнах нулевото ниво на таратора - вода с чесън и оцет. Да, националното строителство не е лесна работа; след одите и монументите, днес то май трябва да мине през рецептите, а ако не и направо през клиповете на показно готвене в Ютюб.


Не знам как стана така, че храната се озова в центъра на културата. Може би причината е, че храненето си остава най-егоистичното действие - дори сексът предполага сътрудничество, докато коремът си е само мой. Едно общество, в което индивидът е последният носител на смисъл, неслучайно кръжи все по-интензивно около субстанцията, която потъва в моето, лично моето тяло. После идва всичко останало - възвишената естетика на вкусовата експертиза, научно обоснованите разбирания за ползата, която ми се принася, параноичните страхове, че корпорациите ме тровят с химикали. И така най-самотното физиологическо преживяване се оказва най-заразителното зрелище.


"Дневник" препечатва текста от "Дойче веле"

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7565 Любопитно

    Кухнята и изобщо храната са част от всяка национална култура,това Дичев би трябвало да го знае!?
    Общо взето - поредното му есе - буламач, което ''ДВ'' ни презентират като "молекулярна кухня" !!!

    karabastun1@abv.bg
  2. 2 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2555 Весело

    Този текст си е направо - манджа с грозде!

  3. 3 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4057 Весело

    "Ако пък в компанията има вегетарианец, не дай си боже веган, разговорът просто няма да отлепи от трапезната тематика. "
    "Може изобщо да не обичаш морски дарове, но зрелището е толкова впечатляващо, че как да не го качиш в Инстаграм? Хвалиш се пред дигиталните си приятели и чак започваш сам да завиждаш на себе си..."
    "При салатите най-често се търси екзотика: няколко свежи стръка ви осигуряват пътуване до Ница, Калифорния, Мароко"...

    и други, точни удари в десятката...

  4. 4 Профил на Иван  К
    Иван К
    Рейтинг: 2566 Неутрално

    Все повече започвам да харесвам този автор

    подпис
  5. 5 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3464 Неутрално

    обичаме да се идентифицираме с потиснатия народ, при храната обаче все гледаме към султанската трапеза
    =========
    А някои богаташи , дори се чувстват едва ли не като ощетени !
    Реалността, че обема на стомаха им е еднакъв с този на един клошар , ги води до мисълта, колко е бил несправедлив този свят !

    Bukalemun
  6. 6 Профил на espresso
    espresso
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Проблемът е, че остарявате професоре. За студентите и асистентите ви може би сексът или адреналинът е в основата на културата.

  7. 7 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3464 Весело

    върху разговора за храната днес се надгражда един тъй да се каже световен мета-разговор в мрежата. Значи не просто ям и споделям усещанията си с околните
    =======
    Както вчера например. ....
    Бяха заклани стотици милиона кочове , агнета , кози ,телета и камили. ...
    При този ритуал , разговорите за и около закланото животно (курбана) , са неизбежни.....
    А при купуването и изяждането на един хамбургер , може и дума да не се чуе....

    Bukalemun
  8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4746 Неутрално

    До коментар [#7] от "eti mehter":

    - Салам алейкум! - поздравил вълка.
    - Ох, слава Богу!!! - отдъхнали си трите прасенца.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  9. 9 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2351 Неутрално

    Човек се храни, за да зарежда тялото си с енергия. Дичев кое го е подтикнало да пише такива расъждения, дано ги прочете и проф. Божидар Димитров. Във всичките си криминални истории Богомил Райнов обича да коментира темата за яденето и пиенето, вероятно поради факта, че когато е писал, такива блюда на родната трапеза е нямало. Пр.:
    -Какво ще поръчате, приятелю?-пита мистър Дрейк.
    -Безразлично ми е-промърморвам аз.
    -Трябва да помислим сериозно за светското ви възпитание, Питър. Не може да седнете във френски ресторант и да ви е безразлично какво ще ядете.

  10. 10 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 2027 Весело

    Статията е право в целта, Дичев направо е надминал себе си. Прав е за абсолютно всичко. Винаги е имало такива, чийто смисъл на живота се върти около храната, но напоследък май именно храната се е превърнала в центъра на съществуването на огромна част от хората. И то до степен, че ако Декарт беше жив в наши дни, би казал: "ям, следователно съществувам". Мисленето отдавна е останало на заден план и не от съществено значение за съществуването ни.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  11. 11 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 2027 Весело

    До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

    +++++++++++++++++++++++++++

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  12. 12 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 2971 Весело

    Най-после! Ето къде била силата на културулог Дичев!

  13. 13 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10006 Неутрално

    Веганството като хранителна порнография ще бъде изместено от неандерталското меню :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  14. 14 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 938 Неутрално

    Винаги съм предпочитал на маса разговори на тема квантова физика.

    Birds of a feather flock together.
  15. 16 Профил на ttc54531004
    ttc54531004
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#10] от "Bicho Raro":

    Мисленето отдавна е останало на заден план и не от съществено значение за съществуването ни.
    —цитат от коментар 10 на Bicho Raro


    А има и такива като теб, които си мислят, че мислят, а всъщност на две магарета плявата не могат да разделят.

    Нека само припомним някои от блестящите ти умозаключения, като например, че стрелбата в Квебек сити била от конкурентна джамия; или колко велики политици са Чавес и Кастро.

  16. 17 Профил на xcheffo
    xcheffo
    Рейтинг: 234 Неутрално

    До коментар [#7] от "eti mehter":

    "А при купуването и изяждането на един хамбургер , може и дума да не се чуе...."

    Зависи от хамбургера. Колко сме одумвали (в добрия смисъл) истанбулските телешки дюнери, че и едни техни софийски колеги. Колко сме плюли (че и в буквалния смисъл) едни други техни български събратя.

    Добро попадение на автора - вярно, че разговорите за книги се обърнаха в разговори за храна. Но пък преди това бяха за детски болести, така че не се оплаквам :)

  17. 18 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    лоша работа. гледам заглавието - интересно. гледам картинката - хваща окото. гледам автора - Дичев. довиждане.

    иначе, за всички любители на високото разсъждение относно храната препоръчвам книгата на Райчо Пожарлиев, този екзотичен български философ: "Философия на храненето".

    בני אתה אני היום ילדתיך
  18. 19 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#12] от "Lemmy":

    сила, малко пре-силено казано. освен да прочетем за силното му възмущение му от средната класа, която, о, чудо, не е левунделска. и това го дразни велечейшия професор по "нищология", което е измислената наука "културология".

    בני אתה אני היום ילדתיך
  19. 20 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#7] от "eti mehter":

    коленето на животното, което дава месото за хамбургера, не е част от многовековен религиозен ритуал, отбелязващ един от най-големите празници в религия. сиреч, няма доктринално измерение.

    все едно да сравните паленето на свещ при режима на тока в ранния преход в БГ с паленето на свещ в православната черква. нали.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  20. 21 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 1595 Неутрално

    За първи път се съгласявам с Дичев!

    Еретик
  21. 22 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 766 Неутрално



    От статията:

    The industry is seeing that Millennials are not going to be spending their money on processed foods.

    В БГ от когато се помня съществува съответното понятие "полуфабрикат", и от малък знам че тряба да избягвам да ям плуфабрикати.

    Winora forever
  22. 23 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4612 Весело

    До коментар [#7] от "eti mehter":

    Ети, но ти знаеш че въпросът е далеч по-сложен и има моменти на голяма показност - кой е купил най-голямата крава или камила за да раздаде от закланото на бедните от махлата в надеждата и да стане по-мил на аллаха, и да се изтъкне с " на, яж и поменувай по-горните от теб".
    А един Хамбургер си един Хамбургер, какво да му умуваш, не чакаш да ти го купи местното величие.

  23. 24 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4612 Весело

    До коментар [#10] от "Bicho Raro":

    Не бих абсолютизирал толкова Дичев. Той прави тревиални вариации на тема казаното например от папата за фокуса на съвременната западна, т.е уядена цивилизация, върху материалното, включително и храненето. Това е въпрос за максимум 2 от 7- те милиарда населяващи земята. Темата е много плодотворна.

  24. 25 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 785 Неутрално

    Написаното е просто тюрлю-гювеч.
    Разговорите за храна не са основно за това, какво съм ял, а за това да покажа къде съм бил., най просто е с храна, посетени манастири и цени на самолетни билети и хотели. А, да! И откъде какво съм си купил и колко струва.
    Авторът пропуска да каже, че тези разговори са основно у нас. За част от нашата така наречена "средна класа".
    Къде му се привидя пък тя? Средната класа е гръбнакът на нормалните общества. А у нас са прослойка от крадливи, оядени олигофрени.
    Та така!

  25. 26 Профил на puknatastotinka
    puknatastotinka
    Рейтинг: 876 Весело

    До коментар [#10] от "Bicho Raro":Не бих абсолютизирал толкова Дичев. Той прави тревиални вариации на тема казаното например от папата за фокуса на съвременната западна, т.е уядена цивилизация, върху материалното, включително и храненето. Това е въпрос за максимум 2 от 7- те милиарда населяващи земята. Темата е много плодотворна.
    —цитат от коментар 24 на daskal1


    Като гледам скоростта, с която интернационално отговорният бизнес дърпа килимчето на двата милиарда, не вярвам резултатът дори да доближи 2 от 8 милиарда....

  26. 27 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#24] от "daskal1":

    иронията е, че Дичев точно е представител на същата тази "ояла се прослойка", която критикува. не знам от моралната висота на какво.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  27. 28 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#23] от "daskal1":

    то по логиката на ети на следващия курбан байрям направо да земат да раздават биг-макове. големците де. мослемският мидъл клас ще се съсредоточи върху торбички с хелялни чийз бургери, а бедните: с най-простите хамбургери.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  28. 29 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 313 Весело

    Dichev ,Dichev :D Primum edere ,deinte philosophare !

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  29. 30 Профил на osho
    osho
    Рейтинг: 432 Весело

    Ивайло Дичев, в своята все по-спонтанна аналитичност, захранвана от каквото е преживял или прочел наскоро, все повече започва да ми прилича на Кари Брадшоу и нейната колонка за секса и града. Питам се, обаче, дали колумниското поприще на Дичев му позволява също като Кари да поддържа малък лофт в Манхатън и да си купува Маноло Бланик всеки път, когато се влюби?
    Сладурче е Дичев. Той поне влага културалистки заряд в коментарите си за нашето време ( макар "културалистки" винаги да ми е звучало като академична ругатня). Но какво да кажем пък за останалите хора, които пребивават в тоя свят, без изобщо да се опитат да схванат какво става?!

  30. 31 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1983 Неутрално

    В голяма степен съм съгласен с автора, защото колкото повече се говори за свръхтеглото и необходимостта да се храним, по възможност по-умерено и в някаква степен с по-полезни храни, толкова повеч ени заливат рецепти, "шефове" от всякакъв калибър, телевизионни състезания и т.н.
    Също така го има и вярването, че видиш ли, нашите предци са се хранили къде-къде по-добре от нас.
    Защо при това положение средната продължителност на живота е била толкова ниска, не се питаме и влизаме в спиралата на мерака за връщнае назад ( следвай природата).
    На пръв оглед добре, само че как ще се изхранват днешните милиарди, за утрешните въобще не се и предполга, та хем да има и да не умират хората от глад, хем пък и да е чисто от природна гледна точка - на подобни проблеми няма отговор.
    А иначе, поне според мен нещата не са толкова сложни. Като изключим малобройната гурманска ( и съответно платежоспособна) група, за средно нормалния човек няма нужда да се вкарва в кой знае какви сложнотии и респективно скъпотии на претнециозните рецептури, да го дава колкото може по-умерено в количестваната част и по-разнообразно като видове продукти, за предпочитане с местен произход, толкова по-добре за него и близките му.

  31. 32 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 1912 Весело

    'Професорът' далеч не засяга темата за консуматорското общество, вредни храни...

    Както обикновено, целта е да се омаловажи по всякакъв начин каквато и да е идентичност (която , да, и с храната може да се представи). Мечтата на дичевистите и либералфашистите - световна нация, световно правителство, нулева национална идентичност, сега може и да се допълни - наднационална джендър храна.

    Патриотизъм и национална идентичност(дори и щипка) = фашизъм :)

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  32. 33 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#32] от "dgd":

    не знам, либералната тълпа често ме обърка със своята разюзданост: ту са антиглобалисти, на принципа на това "да опазим малцинствата" и да "подкрепим правата на малките групи в неравностойно положение", ту са глобалисти на принципа на "да наложим едни и същи принципи навсъде, за предпочитане нашите".

    בני אתה אני היום ילדתיך
  33. 34 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#30] от "osho":

    звучи като ругатня, ако използвате популярната шега за името на "науката културология" - "к*р-туро-логия".

    בני אתה אני היום ילדתיך
  34. 35 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 1187 Весело

    Дичев, ще ни обясниш ли защо работодателя ти Дойче Веле махна от страницата си думите на шефа на Кауфланд-България, че в магазина има неща които не би дал за ядене на детето си?

  35. 36 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 1187 Весело

    До коментар [#10] от "Bicho Raro":

    Интересно мнение на човек който живее в Испания. Темата за храната и качеството й, съответно здравето на човека, е изключително важно според мен.

  36. 37 Профил на oii34567760
    oii34567760
    Рейтинг: 228 Неутрално

    "Не знам как стана така, че храната се озова в центъра на културата. " (И.Дичев)

    Интересно е също "как стана така, че храната се превърна в тема на телевизионни предавания?". Тези именно предавания щяха да са много по-смислен предмет на обсъждане от страна на автора, когото аз наистина ценя високо.

  37. 38 Профил на who cares
    who cares
    Рейтинг: 401 Разстроено

    ... предстои "Голямото плюскане" по Марко Ферери.

  38. 39 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 313 Весело

    До коментар [#30] от "osho":

    Колумнисткото поприще дичево тежко трябва да е.
    Много го товарят да пишe , малко му дават в замяна!
    Гладен,изтощeн от писане е Дичев ,затова е все по- объркан и метафизичен като Rocinante на Сервантес ("Метафизичeн си"- "Защoто не се храня" )
    Дичeв е едновременно антиглобалист и мултикултурист,атеист и борец срещу ислямофобията в едно и също време.
    Колкото до културулогията е непозната за мен наука ,затова подобни статии, като горната чета в Goop (Gwyneth Paltrow)Не ям повечe октопод например,защото Paltrow писа,чe e с повечe неврони и по-интелигентен от сапиенс(замислям се,чe може би в някои случаи има право)

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  39. 40 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#39] от "Starkad":

    Аз лично левунделската Дичка, този хот шот в булгарската колторология, "по света и у нас", го зачеркнах окончателно, когато го четох как подигравателно описваше страха на западните жени от имигрантите (дали има общо със същностното отношение на исляма към жената, не ни беше сведено велелепно). беше около кьолнското "голямо новогодишно опипване на розови германки" от мургави имигранти, ония същите, дето съм ги гледал сума време как се тълпят под моста над Рейн срещу катедралата.

    ако гьонсуратлъкът му може да е толкова голям, не виждам защо трябва да се хабя да го чета.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  40. 41 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 313 Весело

    До коментар [#24] от "daskal1":

    Не разбирал Дичев как храната се е озовала в центърът на културата?!
    Тя винаги е била там :)
    Първо се храни един и после философира :D
    Бих му препоръчала Food is culture и The culture of food на Massimo Montanari,но от толкова писане на дали му остава време за четене .

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  41. 42 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 313 Весело

    До коментар [#40] от "abdelhaqq":

    Тази му творба съм я пропуснала(Какъв пропуск ! :)

    Но да е атеист и борец в същото време срещу ислямофобията и
    мултикултурист борец срещу движението на масите??!
    Да ме извини модераторът но много читав не е културулогът.


    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  42. 43 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4612 Весело

    До коментар [#39] от "Starkad":

    Не мисля че трябва да се притесняваш от яденето на октоподи, Гуинет Палтеоу(В) най-вероятно е имала предвид интелекта на себеподобните от бранша (въпреки че маркетинга на онлайн оценъчни пакети за IQ редовно пише за високоинтелигентни актьори).

  43. 44 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 2027 Любопитно

    Темата за храната и качеството й, съответно здравето на човека, е изключително важно според мен.
    —цитат от коментар 36 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


    Разбира се, че е важна, но Дичев не говори за качество на храненето и здраве, а за модерната напоследък мания да се снима всичко, което се приготвя (и яде) и да се прави достояние на другите. Всъщност, той иронизара тези, дето са превърнали яденето (и хваленето) в център и смисъл на живота си.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  44. 45 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 2027 Любопитно

    До коментар [#24] от "daskal1":Не разбирал Дичев как храната се е озовала в центърът на културата?!Тя винаги е била там :)Първо се храни един и после философира :D Бих му препоръчала Food is culture и The culture of food на Massimo Montanari,но от толкова писане на дали му остава време за четене .
    —цитат от коментар 41 на Starkad


    То, вярно, че мъдрият български народ е казал: "гладна мечка - хоро не играе", ама все пак такова вманиачаване в храната преди като че ли не е имало. Обяснявам си го с повишаване качеството на живота в последните години и намаляване на разликите между финансовите възможности на хората (поне в Белия свят) и това даде възможност и на обикновени работници и служители да имат достъп до качествени продукти и да пътува по света, та така и се появява и този тип "култура на хранене" която Дичев осмива.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  45. 46 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 313 Неутрално

    До коментар [#43] от "daskal1":

    Като ми казваш по- спокойна съм сега .Бях притеснена да не изям някой гений-октопод.
    Иначe като млада либералка чета редовно Goop(Paltrow)
    точно, защото е оценена като една от тези с най-висок IQ !!
    И яйце от нефрит мисля да си сложа във (сещай се къде :))(както ме съветва тя)за да си подобря сексуалният живот и редовно да си почиствам същата част с парна прахосмукачка! Не зная какво мисли по тези въпроси културолога ?Ще изчакам и неговото мнение в някоя скорошна статия.

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  46. 47 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4612 Весело

    До коментар [#46] от "Starkad":
    Остава да ти плащат като на Гуинет и всичко ще се подреди :-)
    Само не зная с ограниченията на мощността на прахосмукачките от Еврокомисията до 900 вата как ще стане парното почистване - не води ли към ускоряване на глобалното затопляне?

  47. 48 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 313 Неутрално

    До коментар [#45] от "Bicho Raro":

    Културата на храненето винаги е била част от френската култура например.Кулинарията е изкуство.(Което на мен не ми се отдава :)

    Вманиачаване в храната винаги е имало,но храната не е била достъпна за всички както е днес .
    Marcus Gavius Apicius (В епохата на Тиберий е живял 1 век )има рецепти които днес биха стрували до 2500€ !!
    И културата на спектакъла не сме я измислили в 21 век!MasterChef е спектакъл.

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  48. 49 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 313 Весело

    До коментар [#47] от "daskal1":

    Виж,прав си!
    Не бях се замислила в глобалистичен план
    какви щети ще нанеса на планетата,заета егоистично с парното почистване на "долните ми етажи"

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  49. 50 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 1583 Неутрално

    Не съм вярвал,че ще го напиша,но се съгласявам с написаното от Дичев.Парадирането с това каква храна ядеш се прави с цел изпъкване със знания в областта на здравословното хранене.А дали дадена е храна е здравословна или не ,е трудно за доказване така че всеки"специалист" може да си говори колкото си иска на тази тема.

  50. 51 Профил на carmello
    carmello
    Рейтинг: 816 Любопитно

    Дичев просто е откраднал една тема, която от няколко години циркулира из западната преса - а именно избутването на реден план в мейнстрийм медиите на храненето. във всяка разновидност - от приготвяне на някакви елементарни неща до издигането му в реалити шоу, през издигането в култ на готвачи като Джейми Оливър, до издигането на самата професия готвач като много ''куул'' ( а тя реално е скандално скучна и неприятна)

    има различни теории защо се случва това, като една от тях гласи, че просто е безопасна територия - хората много почече се кефят да гледат как еди коя си чалга певица яде нилски шаран (макар да е пикала във външен кенеф до преди 3 години), отколкото да се интересуват от поредният заем, взет от правителството, съдебната реформа, войните по света и тн..


    с 2 думи - затъпяваме ударно като общество

  51. 52 Профил на Nimart
    Nimart
    Рейтинг: 4138 Неутрално

    Авторът на текста ни взе всички за професори...

  52. 53 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 313 Весело

    До коментар [#44] от "Bicho Raro":

    Хваленето с храната и качването на снимки на манджи във Facebook и Instagram не може да достигне никога хвалбите -фантасмагории изписани в LinkedIn!

    Ako дори само 1/хилядна част от изписаното там беше истина
    всички земни проблеми отдавна да за разрешени,
    че и да сме станали безсмъртни при такова изобилие на блестящи умове и специалисти всякакви!

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  53. 54 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 1187 Неутрално

    До коментар [#44] от "Bicho Raro":

    Това не е новост в повечето западни общества. Особено в Италия, Испания, Франция...просто благодарение на социалните мрежи всичко от ежедневието ни придоби нови измерения. В страните които съм цитирал темата за храната винаги е съществувала. Ние в България когато ни разказват за ресторант обикновено питаме дали е хубав, на какво място се намира, тих ли е или шумен и т.н. Един италианец би попитал само - добре ли се яде в този ресторант. Всичко останало е маловажно.

  54. 55 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 313 Весело

    До коментар [#54] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

    Разбира се ,че темата за храненето е важна в трите стraни за които пишеш.
    Ние сме това което ядем.Родителите ми (не само те, всички)колкото се вълнуваха от учебната организация,толкова се интересуваха и от организацията в кантината и как се храним.Яденето не е егоистичен ,самотен акт както го описва Дичев,а социален споделен със семейство,приятели,колеги......Културулога трябва да знае ,че в цялата история храната присъства и в религиозни ритуали и празници,и в мъка и веселие...
    Няма в България доколкото зная действащи ресторанти с история на 2 века , нито готвачи 4то поколение пазещи рецептата на баба си ,нито клиенти десетилетия верни на ресторанта си

    Качвали снимки,ами качват и на пътувания си,на бебета си,на кучетата си......
    Готварски конкурси имало.Докторски ли иска ?Амтьори да се състезават операции да правят .

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  55. 56 Профил на amh21579466
    amh21579466
    Рейтинг: 415 Неутрално

    До коментар [#54] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

    Просто в България допреди едни 15-20 години всичко в менютата по ресторантите беше "кюфте, кебапче, шишче, шопска", а сега много "плебеи" с малко по-високи доходи могат да си позволят да пътуват и да ядат различни от тези неща, което се обръща в основна тема за разговор между повърхностни хора, които смятат обществените и интелектуални теми за скучни.

  56. 57 Профил на felis_catus
    felis_catus
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#56] от "blowfish":

    Абсолютно сте прав/а. И общо взето цялото горно писание може да се сведе до "Празни мисли на един празен човек", задължен да си измисли и да пише по някаква тема веднъж седмично, за да изкара някой лев.

  57. 58 Профил на solange
    solange
    Рейтинг: 536 Неутрално

    "При салатите най-често се търси екзотика: няколко свежи стръка ви осигуряват пътуване до Ница, Калифорния, Мароко."

    Различните национални ястия ни потапят в друга атмосфера и ни оцветяват ежедневието. Обичам марокански кускус, обаче пари да ми дават, кракът ми няма да стъпи в Мароко към днешна дата. Достатъчно ми е, че е пълно с мароканци около мен.

    Храната е част от културата на един народ, една от малкото приятни и безопасни страни на мултикултуризма и ще падне последна под ножа на новите болшевики.

  58. 59 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2120 Любопитно

    До коментар [#27] от "abdelhaqq":

    Поне стройната му фигура не предполага злоупотреба с храна.
    Тази статия би била почти гротескна от други автори, няма да изброяваме.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  59. 60 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#59] от "etty1":

    то и аз имам "стройна фигура", но не може да се каже, че не злоупотребявам с храната. абе отвсякъде съм мишена за Дичката, да ме е страх вече да плесна в интернет снимка на някоя телешка пържола.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  60. 61 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4612 Весело

    До коментар [#60] от "abdelhaqq":

    Ти се оплакваш, а какво да правим ние с "бюфетната храна на корем"? Ето, това е тема за следващата екскурция на Дичев по храненето.
    Разсмя ме със снимката на "телешка пържола" и ето повода. Съпругата на мой колега-американец е японка, много увлечена по презентацията на храната. Практически всяка вечер приготвя и снима нещо като качва снимките във "Фейсбук". От друга страна, нито той, нито децата-тийнейджъри ядат сниманото, не им харесвал вкусът и търсят нещо съедобно по техния вкус. Но, жената е упорита - ял не ял, снимката е в изложбата.

  61. 62 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#61] от "daskal1":

    ето, нов матрял за Дичката. може даже да направи някоя пптх презентация на студентите си, които е прелъгал да му се явят на някой от редките семинари, на които е благоволил да се появи.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  62. 63 Профил на papуre
    papуre
    Рейтинг: 2129 Неутрално

    вече не се случва културни хора да седнат някъде и разговорът да не се завърти около някаква хранителна тема - точно както по-рано се завърташе около последната прочетена книга.

    Та кога "по- рано " имаш предвид , Ивайло ?

  63. 64 Профил на papуre
    papуre
    Рейтинг: 2129 Весело

    И така най-самотното физиологическо преживяване се оказва най-заразителното зрелище.

    Е, Ивайло , с последното изречение съсипа цялото си творение , което незнайно защо си съчинил . Ако е за хонорар - добре , Но не е добре , ако е опит за навеждане усилията за общонароден принос в културата в истинската посока . Просто с погрешно заключение народа не мож го излъга . Просто - най- самотното физиологично преживяване НЕ Е храненето . Друго е , и народа го е определил . Като единственото място , където човек отива сам . От физиологична нужда .

  64. 65 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 836 Неутрално

    До коментар [#64] от "papyre":

    на онова, дето арабските извори му викат "мястото за освобождаване" ли - الخلاء.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  65. 66 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 2711 Неутрално

    До коментар [#35] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":
    Дойче веле (а и Дневник) не е работодател на Дичев. А и да е, на въпроса ти няма как да отговори професора. Все едно да питаш касиера в магазина, защо са толкова скъпи доматите. Попитай Дойче веле. Ще ти отговорят.

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK