Кухнята и изобщо храната са част от всяка национална култура,това Дичев би трябвало да го знае!? Общо взето - поредното му есе - буламач, което ''ДВ'' ни презентират като "молекулярна кухня" !!!
"Ако пък в компанията има вегетарианец, не дай си боже веган, разговорът просто няма да отлепи от трапезната тематика. " "Може изобщо да не обичаш морски дарове, но зрелището е толкова впечатляващо, че как да не го качиш в Инстаграм? Хвалиш се пред дигиталните си приятели и чак започваш сам да завиждаш на себе си..." "При салатите най-често се търси екзотика: няколко свежи стръка ви осигуряват пътуване до Ница, Калифорния, Мароко"...
обичаме да се идентифицираме с потиснатия народ, при храната обаче все гледаме към султанската трапеза ========= А някои богаташи , дори се чувстват едва ли не като ощетени ! Реалността, че обема на стомаха им е еднакъв с този на един клошар , ги води до мисълта, колко е бил несправедлив този свят !
върху разговора за храната днес се надгражда един тъй да се каже световен мета-разговор в мрежата. Значи не просто ям и споделям усещанията си с околните ======= Както вчера например. .... Бяха заклани стотици милиона кочове , агнета , кози ,телета и камили. ... При този ритуал , разговорите за и около закланото животно (курбана) , са неизбежни..... А при купуването и изяждането на един хамбургер , може и дума да не се чуе....
Човек се храни, за да зарежда тялото си с енергия. Дичев кое го е подтикнало да пише такива расъждения, дано ги прочете и проф. Божидар Димитров. Във всичките си криминални истории Богомил Райнов обича да коментира темата за яденето и пиенето, вероятно поради факта, че когато е писал, такива блюда на родната трапеза е нямало. Пр.: -Какво ще поръчате, приятелю?-пита мистър Дрейк. -Безразлично ми е-промърморвам аз. -Трябва да помислим сериозно за светското ви възпитание, Питър. Не може да седнете във френски ресторант и да ви е безразлично какво ще ядете.
Статията е право в целта, Дичев направо е надминал себе си. Прав е за абсолютно всичко. Винаги е имало такива, чийто смисъл на живота се върти около храната, но напоследък май именно храната се е превърнала в центъра на съществуването на огромна част от хората. И то до степен, че ако Декарт беше жив в наши дни, би казал: "ям, следователно съществувам". Мисленето отдавна е останало на заден план и не от съществено значение за съществуването ни.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
А има и такива като теб, които си мислят, че мислят, а всъщност на две магарета плявата не могат да разделят.
Нека само припомним някои от блестящите ти умозаключения, като например, че стрелбата в Квебек сити била от конкурентна джамия; или колко велики политици са Чавес и Кастро.
"А при купуването и изяждането на един хамбургер , може и дума да не се чуе...."
Зависи от хамбургера. Колко сме одумвали (в добрия смисъл) истанбулските телешки дюнери, че и едни техни софийски колеги. Колко сме плюли (че и в буквалния смисъл) едни други техни български събратя.
Добро попадение на автора - вярно, че разговорите за книги се обърнаха в разговори за храна. Но пък преди това бяха за детски болести, така че не се оплаквам :)
иначе, за всички любители на високото разсъждение относно храната препоръчвам книгата на Райчо Пожарлиев, този екзотичен български философ: "Философия на храненето".
сила, малко пре-силено казано. освен да прочетем за силното му възмущение му от средната класа, която, о, чудо, не е левунделска. и това го дразни велечейшия професор по "нищология", което е измислената наука "културология".
коленето на животното, което дава месото за хамбургера, не е част от многовековен религиозен ритуал, отбелязващ един от най-големите празници в религия. сиреч, няма доктринално измерение.
все едно да сравните паленето на свещ при режима на тока в ранния преход в БГ с паленето на свещ в православната черква. нали.
The industry is seeing that Millennials are not going to be spending their money on processed foods.
В БГ от когато се помня съществува съответното понятие "полуфабрикат", и от малък знам че тряба да избягвам да ям плуфабрикати.
СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
Ети, но ти знаеш че въпросът е далеч по-сложен и има моменти на голяма показност - кой е купил най-голямата крава или камила за да раздаде от закланото на бедните от махлата в надеждата и да стане по-мил на аллаха, и да се изтъкне с " на, яж и поменувай по-горните от теб". А един Хамбургер си един Хамбургер, какво да му умуваш, не чакаш да ти го купи местното величие.
Не бих абсолютизирал толкова Дичев. Той прави тревиални вариации на тема казаното например от папата за фокуса на съвременната западна, т.е уядена цивилизация, върху материалното, включително и храненето. Това е въпрос за максимум 2 от 7- те милиарда населяващи земята. Темата е много плодотворна.
Написаното е просто тюрлю-гювеч. Разговорите за храна не са основно за това, какво съм ял, а за това да покажа къде съм бил., най просто е с храна, посетени манастири и цени на самолетни билети и хотели. А, да! И откъде какво съм си купил и колко струва. Авторът пропуска да каже, че тези разговори са основно у нас. За част от нашата така наречена "средна класа". Къде му се привидя пък тя? Средната класа е гръбнакът на нормалните общества. А у нас са прослойка от крадливи, оядени олигофрени. Та така!
До коментар [#10] от "Bicho Raro":Не бих абсолютизирал толкова Дичев. Той прави тревиални вариации на тема казаното например от папата за фокуса на съвременната западна, т.е уядена цивилизация, върху материалното, включително и храненето. Това е въпрос за максимум 2 от 7- те милиарда населяващи земята. Темата е много плодотворна.
Като гледам скоростта, с която интернационално отговорният бизнес дърпа килимчето на двата милиарда, не вярвам резултатът дори да доближи 2 от 8 милиарда....
то по логиката на ети на следващия курбан байрям направо да земат да раздават биг-макове. големците де. мослемският мидъл клас ще се съсредоточи върху торбички с хелялни чийз бургери, а бедните: с най-простите хамбургери.
Ивайло Дичев, в своята все по-спонтанна аналитичност, захранвана от каквото е преживял или прочел наскоро, все повече започва да ми прилича на Кари Брадшоу и нейната колонка за секса и града. Питам се, обаче, дали колумниското поприще на Дичев му позволява също като Кари да поддържа малък лофт в Манхатън и да си купува Маноло Бланик всеки път, когато се влюби? Сладурче е Дичев. Той поне влага културалистки заряд в коментарите си за нашето време ( макар "културалистки" винаги да ми е звучало като академична ругатня). Но какво да кажем пък за останалите хора, които пребивават в тоя свят, без изобщо да се опитат да схванат какво става?!
В голяма степен съм съгласен с автора, защото колкото повече се говори за свръхтеглото и необходимостта да се храним, по възможност по-умерено и в някаква степен с по-полезни храни, толкова повеч ени заливат рецепти, "шефове" от всякакъв калибър, телевизионни състезания и т.н. Също така го има и вярването, че видиш ли, нашите предци са се хранили къде-къде по-добре от нас. Защо при това положение средната продължителност на живота е била толкова ниска, не се питаме и влизаме в спиралата на мерака за връщнае назад ( следвай природата). На пръв оглед добре, само че как ще се изхранват днешните милиарди, за утрешните въобще не се и предполга, та хем да има и да не умират хората от глад, хем пък и да е чисто от природна гледна точка - на подобни проблеми няма отговор. А иначе, поне според мен нещата не са толкова сложни. Като изключим малобройната гурманска ( и съответно платежоспособна) група, за средно нормалния човек няма нужда да се вкарва в кой знае какви сложнотии и респективно скъпотии на претнециозните рецептури, да го дава колкото може по-умерено в количестваната част и по-разнообразно като видове продукти, за предпочитане с местен произход, толкова по-добре за него и близките му.
'Професорът' далеч не засяга темата за консуматорското общество, вредни храни...
Както обикновено, целта е да се омаловажи по всякакъв начин каквато и да е идентичност (която , да, и с храната може да се представи). Мечтата на дичевистите и либералфашистите - световна нация, световно правителство, нулева национална идентичност, сега може и да се допълни - наднационална джендър храна.
Патриотизъм и национална идентичност(дори и щипка) = фашизъм :)
muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
не знам, либералната тълпа често ме обърка със своята разюзданост: ту са антиглобалисти, на принципа на това "да опазим малцинствата" и да "подкрепим правата на малките групи в неравностойно положение", ту са глобалисти на принципа на "да наложим едни и същи принципи навсъде, за предпочитане нашите".
Дичев, ще ни обясниш ли защо работодателя ти Дойче Веле махна от страницата си думите на шефа на Кауфланд-България, че в магазина има неща които не би дал за ядене на детето си?
"Не знам как стана така, че храната се озова в центъра на културата. " (И.Дичев)
Интересно е също "как стана така, че храната се превърна в тема на телевизионни предавания?". Тези именно предавания щяха да са много по-смислен предмет на обсъждане от страна на автора, когото аз наистина ценя високо.
Колумнисткото поприще дичево тежко трябва да е. Много го товарят да пишe , малко му дават в замяна! Гладен,изтощeн от писане е Дичев ,затова е все по- объркан и метафизичен като Rocinante на Сервантес ("Метафизичeн си"- "Защoто не се храня" ) Дичeв е едновременно антиглобалист и мултикултурист,атеист и борец срещу ислямофобията в едно и също време. Колкото до културулогията е непозната за мен наука ,затова подобни статии, като горната чета в Goop (Gwyneth Paltrow)Не ям повечe октопод например,защото Paltrow писа,чe e с повечe неврони и по-интелигентен от сапиенс(замислям се,чe може би в някои случаи има право)
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
Аз лично левунделската Дичка, този хот шот в булгарската колторология, "по света и у нас", го зачеркнах окончателно, когато го четох как подигравателно описваше страха на западните жени от имигрантите (дали има общо със същностното отношение на исляма към жената, не ни беше сведено велелепно). беше около кьолнското "голямо новогодишно опипване на розови германки" от мургави имигранти, ония същите, дето съм ги гледал сума време как се тълпят под моста над Рейн срещу катедралата.
ако гьонсуратлъкът му може да е толкова голям, не виждам защо трябва да се хабя да го чета.
Не разбирал Дичев как храната се е озовала в центърът на културата?! Тя винаги е била там :) Първо се храни един и после философира :D Бих му препоръчала Food is culture и The culture of food на Massimo Montanari,но от толкова писане на дали му остава време за четене .
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
Тази му творба съм я пропуснала(Какъв пропуск ! :)
Но да е атеист и борец в същото време срещу ислямофобията и мултикултурист борец срещу движението на масите??! Да ме извини модераторът но много читав не е културулогът.
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
Не мисля че трябва да се притесняваш от яденето на октоподи, Гуинет Палтеоу(В) най-вероятно е имала предвид интелекта на себеподобните от бранша (въпреки че маркетинга на онлайн оценъчни пакети за IQ редовно пише за високоинтелигентни актьори).
Темата за храната и качеството й, съответно здравето на човека, е изключително важно според мен.
—цитат от коментар 36 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
Разбира се, че е важна, но Дичев не говори за качество на храненето и здраве, а за модерната напоследък мания да се снима всичко, което се приготвя (и яде) и да се прави достояние на другите. Всъщност, той иронизара тези, дето са превърнали яденето (и хваленето) в център и смисъл на живота си.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
До коментар [#24] от "daskal1":Не разбирал Дичев как храната се е озовала в центърът на културата?!Тя винаги е била там :)Първо се храни един и после философира :D Бих му препоръчала Food is culture и The culture of food на Massimo Montanari,но от толкова писане на дали му остава време за четене .
То, вярно, че мъдрият български народ е казал: "гладна мечка - хоро не играе", ама все пак такова вманиачаване в храната преди като че ли не е имало. Обяснявам си го с повишаване качеството на живота в последните години и намаляване на разликите между финансовите възможности на хората (поне в Белия свят) и това даде възможност и на обикновени работници и служители да имат достъп до качествени продукти и да пътува по света, та така и се появява и този тип "култура на хранене" която Дичев осмива.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Като ми казваш по- спокойна съм сега .Бях притеснена да не изям някой гений-октопод. Иначe като млада либералка чета редовно Goop(Paltrow) точно, защото е оценена като една от тези с най-висок IQ !! И яйце от нефрит мисля да си сложа във (сещай се къде :))(както ме съветва тя)за да си подобря сексуалният живот и редовно да си почиствам същата част с парна прахосмукачка! Не зная какво мисли по тези въпроси културолога ?Ще изчакам и неговото мнение в някоя скорошна статия.
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
До коментар [#46] от "Starkad": Остава да ти плащат като на Гуинет и всичко ще се подреди :-) Само не зная с ограниченията на мощността на прахосмукачките от Еврокомисията до 900 вата как ще стане парното почистване - не води ли към ускоряване на глобалното затопляне?
Културата на храненето винаги е била част от френската култура например.Кулинарията е изкуство.(Което на мен не ми се отдава :)
Вманиачаване в храната винаги е имало,но храната не е била достъпна за всички както е днес . Marcus Gavius Apicius (В епохата на Тиберий е живял 1 век )има рецепти които днес биха стрували до 2500€ !! И културата на спектакъла не сме я измислили в 21 век!MasterChef е спектакъл.
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
Не съм вярвал,че ще го напиша,но се съгласявам с написаното от Дичев.Парадирането с това каква храна ядеш се прави с цел изпъкване със знания в областта на здравословното хранене.А дали дадена е храна е здравословна или не ,е трудно за доказване така че всеки"специалист" може да си говори колкото си иска на тази тема.
Дичев просто е откраднал една тема, която от няколко години циркулира из западната преса - а именно избутването на реден план в мейнстрийм медиите на храненето. във всяка разновидност - от приготвяне на някакви елементарни неща до издигането му в реалити шоу, през издигането в култ на готвачи като Джейми Оливър, до издигането на самата професия готвач като много ''куул'' ( а тя реално е скандално скучна и неприятна)
има различни теории защо се случва това, като една от тях гласи, че просто е безопасна територия - хората много почече се кефят да гледат как еди коя си чалга певица яде нилски шаран (макар да е пикала във външен кенеф до преди 3 години), отколкото да се интересуват от поредният заем, взет от правителството, съдебната реформа, войните по света и тн..
Хваленето с храната и качването на снимки на манджи във Facebook и Instagram не може да достигне никога хвалбите -фантасмагории изписани в LinkedIn!
Ako дори само 1/хилядна част от изписаното там беше истина всички земни проблеми отдавна да за разрешени, че и да сме станали безсмъртни при такова изобилие на блестящи умове и специалисти всякакви!
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
Това не е новост в повечето западни общества. Особено в Италия, Испания, Франция...просто благодарение на социалните мрежи всичко от ежедневието ни придоби нови измерения. В страните които съм цитирал темата за храната винаги е съществувала. Ние в България когато ни разказват за ресторант обикновено питаме дали е хубав, на какво място се намира, тих ли е или шумен и т.н. Един италианец би попитал само - добре ли се яде в този ресторант. Всичко останало е маловажно.
До коментар [#54] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":
Разбира се ,че темата за храненето е важна в трите стraни за които пишеш. Ние сме това което ядем.Родителите ми (не само те, всички)колкото се вълнуваха от учебната организация,толкова се интересуваха и от организацията в кантината и как се храним.Яденето не е егоистичен ,самотен акт както го описва Дичев,а социален споделен със семейство,приятели,колеги......Културулога трябва да знае ,че в цялата история храната присъства и в религиозни ритуали и празници,и в мъка и веселие... Няма в България доколкото зная действащи ресторанти с история на 2 века , нито готвачи 4то поколение пазещи рецептата на баба си ,нито клиенти десетилетия верни на ресторанта си
Качвали снимки,ами качват и на пътувания си,на бебета си,на кучетата си...... Готварски конкурси имало.Докторски ли иска ?Амтьори да се състезават операции да правят .
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
До коментар [#54] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":
Просто в България допреди едни 15-20 години всичко в менютата по ресторантите беше "кюфте, кебапче, шишче, шопска", а сега много "плебеи" с малко по-високи доходи могат да си позволят да пътуват и да ядат различни от тези неща, което се обръща в основна тема за разговор между повърхностни хора, които смятат обществените и интелектуални теми за скучни.
Абсолютно сте прав/а. И общо взето цялото горно писание може да се сведе до "Празни мисли на един празен човек", задължен да си измисли и да пише по някаква тема веднъж седмично, за да изкара някой лев.
"При салатите най-често се търси екзотика: няколко свежи стръка ви осигуряват пътуване до Ница, Калифорния, Мароко."
Различните национални ястия ни потапят в друга атмосфера и ни оцветяват ежедневието. Обичам марокански кускус, обаче пари да ми дават, кракът ми няма да стъпи в Мароко към днешна дата. Достатъчно ми е, че е пълно с мароканци около мен.
Храната е част от културата на един народ, една от малкото приятни и безопасни страни на мултикултуризма и ще падне последна под ножа на новите болшевики.
то и аз имам "стройна фигура", но не може да се каже, че не злоупотребявам с храната. абе отвсякъде съм мишена за Дичката, да ме е страх вече да плесна в интернет снимка на някоя телешка пържола.
Ти се оплакваш, а какво да правим ние с "бюфетната храна на корем"? Ето, това е тема за следващата екскурция на Дичев по храненето. Разсмя ме със снимката на "телешка пържола" и ето повода. Съпругата на мой колега-американец е японка, много увлечена по презентацията на храната. Практически всяка вечер приготвя и снима нещо като качва снимките във "Фейсбук". От друга страна, нито той, нито децата-тийнейджъри ядат сниманото, не им харесвал вкусът и търсят нещо съедобно по техния вкус. Но, жената е упорита - ял не ял, снимката е в изложбата.
ето, нов матрял за Дичката. може даже да направи някоя пптх презентация на студентите си, които е прелъгал да му се явят на някой от редките семинари, на които е благоволил да се появи.
вече не се случва културни хора да седнат някъде и разговорът да не се завърти около някаква хранителна тема - точно както по-рано се завърташе около последната прочетена книга.
И така най-самотното физиологическо преживяване се оказва най-заразителното зрелище.
Е, Ивайло , с последното изречение съсипа цялото си творение , което незнайно защо си съчинил . Ако е за хонорар - добре , Но не е добре , ако е опит за навеждане усилията за общонароден принос в културата в истинската посока . Просто с погрешно заключение народа не мож го излъга . Просто - най- самотното физиологично преживяване НЕ Е храненето . Друго е , и народа го е определил . Като единственото място , където човек отива сам . От физиологична нужда .
До коментар [#35] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире": Дойче веле (а и Дневник) не е работодател на Дичев. А и да е, на въпроса ти няма как да отговори професора. Все едно да питаш касиера в магазина, защо са толкова скъпи доматите. Попитай Дойче веле. Ще ти отговорят.
"За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
karabastun
Рейтинг: 3950 ЛюбопитноКухнята и изобщо храната са част от всяка национална култура,това Дичев би трябвало да го знае!?
[email protected]Общо взето - поредното му есе - буламач, което ''ДВ'' ни презентират като "молекулярна кухня" !!!
chicago514
Рейтинг: 1115 ВеселоТози текст си е направо - манджа с грозде!
hamiltonf
Рейтинг: 4771 Весело"Ако пък в компанията има вегетарианец, не дай си боже веган, разговорът просто няма да отлепи от трапезната тематика. "
https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA"Може изобщо да не обичаш морски дарове, но зрелището е толкова впечатляващо, че как да не го качиш в Инстаграм? Хвалиш се пред дигиталните си приятели и чак започваш сам да завиждаш на себе си..."
"При салатите най-често се търси екзотика: няколко свежи стръка ви осигуряват пътуване до Ница, Калифорния, Мароко"...
и други, точни удари в десятката...
Иван K
Рейтинг: 2472 НеутралноВсе повече започвам да харесвам този автор
подписeti mehter
Рейтинг: 4472 Неутралнообичаме да се идентифицираме с потиснатия народ, при храната обаче все гледаме към султанската трапеза
Bukalemun=========
А някои богаташи , дори се чувстват едва ли не като ощетени !
Реалността, че обема на стомаха им е еднакъв с този на един клошар , ги води до мисълта, колко е бил несправедлив този свят !
espresso
Рейтинг: 294 НеутралноПроблемът е, че остарявате професоре. За студентите и асистентите ви може би сексът или адреналинът е в основата на културата.
ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.eti mehter
Рейтинг: 4472 Веселовърху разговора за храната днес се надгражда един тъй да се каже световен мета-разговор в мрежата. Значи не просто ям и споделям усещанията си с околните
Bukalemun=======
Както вчера например. ....
Бяха заклани стотици милиона кочове , агнета , кози ,телета и камили. ...
При този ритуал , разговорите за и около закланото животно (курбана) , са неизбежни.....
А при купуването и изяждането на един хамбургер , може и дума да не се чуе....
Незнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 5748 НеутралноДо коментар [#7] от "eti mehter":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев- Салам алейкум! - поздравил вълка.
- Ох, слава Богу!!! - отдъхнали си трите прасенца.
man_un
Рейтинг: 516 НеутралноЧовек се храни, за да зарежда тялото си с енергия. Дичев кое го е подтикнало да пише такива расъждения, дано ги прочете и проф. Божидар Димитров. Във всичките си криминални истории Богомил Райнов обича да коментира темата за яденето и пиенето, вероятно поради факта, че когато е писал, такива блюда на родната трапеза е нямало. Пр.:
-Какво ще поръчате, приятелю?-пита мистър Дрейк.
-Безразлично ми е-промърморвам аз.
-Трябва да помислим сериозно за светското ви възпитание, Питър. Не може да седнете във френски ресторант и да ви е безразлично какво ще ядете.
Tracia
Рейтинг: 1447 ВеселоСтатията е право в целта, Дичев направо е надминал себе си. Прав е за абсолютно всичко. Винаги е имало такива, чийто смисъл на живота се върти около храната, но напоследък май именно храната се е превърнала в центъра на съществуването на огромна част от хората. И то до степен, че ако Декарт беше жив в наши дни, би казал: "ям, следователно съществувам". Мисленето отдавна е останало на заден план и не от съществено значение за съществуването ни.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannTracia
Рейтинг: 1447 ВеселоДо коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann+++++++++++++++++++++++++++
Lemmy
Рейтинг: 1783 ВеселоНай-после! Ето къде била силата на културулог Дичев!
penetrating
Рейтинг: 8832 НеутралноВеганството като хранителна порнография ще бъде изместено от неандерталското меню :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertXumpomo name
Рейтинг: 638 НеутралноВинаги съм предпочитал на маса разговори на тема квантова физика.
Birds of a feather flock together.espresso
Рейтинг: 294 НеутралноНе съм бил прав, не е само до възраст. Доста имало писано по темата.
ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/nov/02/click-plate-how-instagram-changing-way-we-eat-food
http://arbutusridgefarms.ca/arbutus_blog-item/social-media-changed-food-culture/
https://www.theatlantic.com/business/archive/2015/08/millennial-foodies/401105/
ttc54531004
Рейтинг: 0 НеутралноДо коментар [#10] от "Bicho Raro":
А има и такива като теб, които си мислят, че мислят, а всъщност на две магарета плявата не могат да разделят.
Нека само припомним някои от блестящите ти умозаключения, като например, че стрелбата в Квебек сити била от конкурентна джамия; или колко велики политици са Чавес и Кастро.
xcheffo
Рейтинг: 287 НеутралноДо коментар [#7] от "eti mehter":
"А при купуването и изяждането на един хамбургер , може и дума да не се чуе...."
Зависи от хамбургера. Колко сме одумвали (в добрия смисъл) истанбулските телешки дюнери, че и едни техни софийски колеги. Колко сме плюли (че и в буквалния смисъл) едни други техни български събратя.
Добро попадение на автора - вярно, че разговорите за книги се обърнаха в разговори за храна. Но пък преди това бяха за детски болести, така че не се оплаквам :)
abdelhaqq
Рейтинг: 868 Неутралнолоша работа. гледам заглавието - интересно. гледам картинката - хваща окото. гледам автора - Дичев. довиждане.
בני אתה אני היום ילדתיךиначе, за всички любители на високото разсъждение относно храната препоръчвам книгата на Райчо Пожарлиев, този екзотичен български философ: "Философия на храненето".
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#12] от "Lemmy":
בני אתה אני היום ילדתיךсила, малко пре-силено казано. освен да прочетем за силното му възмущение му от средната класа, която, о, чудо, не е левунделска. и това го дразни велечейшия професор по "нищология", което е измислената наука "културология".
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#7] от "eti mehter":
בני אתה אני היום ילדתיךколенето на животното, което дава месото за хамбургера, не е част от многовековен религиозен ритуал, отбелязващ един от най-големите празници в религия. сиреч, няма доктринално измерение.
все едно да сравните паленето на свещ при режима на тока в ранния преход в БГ с паленето на свещ в православната черква. нали.
Костадин Иванов
Рейтинг: 3786 НеутралноЗа първи път се съгласявам с Дичев!
Еретик_plamen_
Рейтинг: 576 НеутралноОт статията:
The industry is seeing that Millennials are not going to be spending their money on processed foods.
В БГ от когато се помня съществува съответното понятие "полуфабрикат", и от малък знам че тряба да избягвам да ям плуфабрикати. СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
daskal1
Рейтинг: 2920 ВеселоДо коментар [#7] от "eti mehter":
Ети, но ти знаеш че въпросът е далеч по-сложен и има моменти на голяма показност - кой е купил най-голямата крава или камила за да раздаде от закланото на бедните от махлата в надеждата и да стане по-мил на аллаха, и да се изтъкне с " на, яж и поменувай по-горните от теб".
А един Хамбургер си един Хамбургер, какво да му умуваш, не чакаш да ти го купи местното величие.
daskal1
Рейтинг: 2920 ВеселоДо коментар [#10] от "Bicho Raro":
Не бих абсолютизирал толкова Дичев. Той прави тревиални вариации на тема казаното например от папата за фокуса на съвременната западна, т.е уядена цивилизация, върху материалното, включително и храненето. Това е въпрос за максимум 2 от 7- те милиарда населяващи земята. Темата е много плодотворна.
calypso
Рейтинг: 466 НеутралноНаписаното е просто тюрлю-гювеч.
Разговорите за храна не са основно за това, какво съм ял, а за това да покажа къде съм бил., най просто е с храна, посетени манастири и цени на самолетни билети и хотели. А, да! И откъде какво съм си купил и колко струва.
Авторът пропуска да каже, че тези разговори са основно у нас. За част от нашата така наречена "средна класа".
Къде му се привидя пък тя? Средната класа е гръбнакът на нормалните общества. А у нас са прослойка от крадливи, оядени олигофрени.
Та така!
puknatastotinka
Рейтинг: 466 ВеселоКато гледам скоростта, с която интернационално отговорният бизнес дърпа килимчето на двата милиарда, не вярвам резултатът дори да доближи 2 от 8 милиарда....
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#24] от "daskal1":
בני אתה אני היום ילדתיךиронията е, че Дичев точно е представител на същата тази "ояла се прослойка", която критикува. не знам от моралната висота на какво.
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#23] от "daskal1":
בני אתה אני היום ילדתיךто по логиката на ети на следващия курбан байрям направо да земат да раздават биг-макове. големците де. мослемският мидъл клас ще се съсредоточи върху торбички с хелялни чийз бургери, а бедните: с най-простите хамбургери.
Starkad
Рейтинг: 352 ВеселоDichev ,Dichev :D Primum edere ,deinte philosophare !
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!osho
Рейтинг: 466 ВеселоИвайло Дичев, в своята все по-спонтанна аналитичност, захранвана от каквото е преживял или прочел наскоро, все повече започва да ми прилича на Кари Брадшоу и нейната колонка за секса и града. Питам се, обаче, дали колумниското поприще на Дичев му позволява също като Кари да поддържа малък лофт в Манхатън и да си купува Маноло Бланик всеки път, когато се влюби?
Сладурче е Дичев. Той поне влага културалистки заряд в коментарите си за нашето време ( макар "културалистки" винаги да ми е звучало като академична ругатня). Но какво да кажем пък за останалите хора, които пребивават в тоя свят, без изобщо да се опитат да схванат какво става?!
tsvetko_51
Рейтинг: 1612 НеутралноВ голяма степен съм съгласен с автора, защото колкото повече се говори за свръхтеглото и необходимостта да се храним, по възможност по-умерено и в някаква степен с по-полезни храни, толкова повеч ени заливат рецепти, "шефове" от всякакъв калибър, телевизионни състезания и т.н.
Също така го има и вярването, че видиш ли, нашите предци са се хранили къде-къде по-добре от нас.
Защо при това положение средната продължителност на живота е била толкова ниска, не се питаме и влизаме в спиралата на мерака за връщнае назад ( следвай природата).
На пръв оглед добре, само че как ще се изхранват днешните милиарди, за утрешните въобще не се и предполга, та хем да има и да не умират хората от глад, хем пък и да е чисто от природна гледна точка - на подобни проблеми няма отговор.
А иначе, поне според мен нещата не са толкова сложни. Като изключим малобройната гурманска ( и съответно платежоспособна) група, за средно нормалния човек няма нужда да се вкарва в кой знае какви сложнотии и респективно скъпотии на претнециозните рецептури, да го дава колкото може по-умерено в количестваната част и по-разнообразно като видове продукти, за предпочитане с местен произход, толкова по-добре за него и близките му.
baizuo
Рейтинг: 1160 Весело'Професорът' далеч не засяга темата за консуматорското общество, вредни храни...
muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"Както обикновено, целта е да се омаловажи по всякакъв начин каквато и да е идентичност (която , да, и с храната може да се представи). Мечтата на дичевистите и либералфашистите - световна нация, световно правителство, нулева национална идентичност, сега може и да се допълни - наднационална джендър храна.
Патриотизъм и национална идентичност(дори и щипка) = фашизъм :)
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#32] от "dgd":
בני אתה אני היום ילדתיךне знам, либералната тълпа често ме обърка със своята разюзданост: ту са антиглобалисти, на принципа на това "да опазим малцинствата" и да "подкрепим правата на малките групи в неравностойно положение", ту са глобалисти на принципа на "да наложим едни и същи принципи навсъде, за предпочитане нашите".
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#30] от "osho":
בני אתה אני היום ילדתיךзвучи като ругатня, ако използвате популярната шега за името на "науката културология" - "к*р-туро-логия".
Големи яйца:)
Рейтинг: 480 ВеселоДичев, ще ни обясниш ли защо работодателя ти Дойче Веле махна от страницата си думите на шефа на Кауфланд-България, че в магазина има неща които не би дал за ядене на детето си?
Големи яйца:)
Рейтинг: 480 ВеселоДо коментар [#10] от "Bicho Raro":
Интересно мнение на човек който живее в Испания. Темата за храната и качеството й, съответно здравето на човека, е изключително важно според мен.
oii34567760
Рейтинг: 237 Неутрално"Не знам как стана така, че храната се озова в центъра на културата. " (И.Дичев)
Интересно е също "как стана така, че храната се превърна в тема на телевизионни предавания?". Тези именно предавания щяха да са много по-смислен предмет на обсъждане от страна на автора, когото аз наистина ценя високо.
who cares
Рейтинг: 471 Разстроено... предстои "Голямото плюскане" по Марко Ферери.
Starkad
Рейтинг: 352 ВеселоДо коментар [#30] от "osho":
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!Колумнисткото поприще дичево тежко трябва да е.
Много го товарят да пишe , малко му дават в замяна!
Гладен,изтощeн от писане е Дичев ,затова е все по- объркан и метафизичен като Rocinante на Сервантес ("Метафизичeн си"- "Защoто не се храня" )
Дичeв е едновременно антиглобалист и мултикултурист,атеист и борец срещу ислямофобията в едно и също време.
Колкото до културулогията е непозната за мен наука ,затова подобни статии, като горната чета в Goop (Gwyneth Paltrow)Не ям повечe октопод например,защото Paltrow писа,чe e с повечe неврони и по-интелигентен от сапиенс(замислям се,чe може би в някои случаи има право)
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#39] от "Starkad":
בני אתה אני היום ילדתיךАз лично левунделската Дичка, този хот шот в булгарската колторология, "по света и у нас", го зачеркнах окончателно, когато го четох как подигравателно описваше страха на западните жени от имигрантите (дали има общо със същностното отношение на исляма към жената, не ни беше сведено велелепно). беше около кьолнското "голямо новогодишно опипване на розови германки" от мургави имигранти, ония същите, дето съм ги гледал сума време как се тълпят под моста над Рейн срещу катедралата.
ако гьонсуратлъкът му може да е толкова голям, не виждам защо трябва да се хабя да го чета.
Starkad
Рейтинг: 352 ВеселоДо коментар [#24] от "daskal1":
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!Не разбирал Дичев как храната се е озовала в центърът на културата?!
Тя винаги е била там :)
Първо се храни един и после философира :D
Бих му препоръчала Food is culture и The culture of food на Massimo Montanari,но от толкова писане на дали му остава време за четене .
Starkad
Рейтинг: 352 ВеселоДо коментар [#40] от "abdelhaqq":
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!Тази му творба съм я пропуснала(Какъв пропуск ! :)
Но да е атеист и борец в същото време срещу ислямофобията и
мултикултурист борец срещу движението на масите??!
Да ме извини модераторът но много читав не е културулогът.
daskal1
Рейтинг: 2920 ВеселоДо коментар [#39] от "Starkad":
Не мисля че трябва да се притесняваш от яденето на октоподи, Гуинет Палтеоу(В) най-вероятно е имала предвид интелекта на себеподобните от бранша (въпреки че маркетинга на онлайн оценъчни пакети за IQ редовно пише за високоинтелигентни актьори).
Tracia
Рейтинг: 1447 ЛюбопитноРазбира се, че е важна, но Дичев не говори за качество на храненето и здраве, а за модерната напоследък мания да се снима всичко, което се приготвя (и яде) и да се прави достояние на другите. Всъщност, той иронизара тези, дето са превърнали яденето (и хваленето) в център и смисъл на живота си.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Tracia
Рейтинг: 1447 ЛюбопитноТо, вярно, че мъдрият български народ е казал: "гладна мечка - хоро не играе", ама все пак такова вманиачаване в храната преди като че ли не е имало. Обяснявам си го с повишаване качеството на живота в последните години и намаляване на разликите между финансовите възможности на хората (поне в Белия свят) и това даде възможност и на обикновени работници и служители да имат достъп до качествени продукти и да пътува по света, та така и се появява и този тип "култура на хранене" която Дичев осмива. "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Starkad
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#43] от "daskal1":
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!Като ми казваш по- спокойна съм сега .Бях притеснена да не изям някой гений-октопод.
Иначe като млада либералка чета редовно Goop(Paltrow)
точно, защото е оценена като една от тези с най-висок IQ !!
И яйце от нефрит мисля да си сложа във (сещай се къде :))(както ме съветва тя)за да си подобря сексуалният живот и редовно да си почиствам същата част с парна прахосмукачка! Не зная какво мисли по тези въпроси културолога ?Ще изчакам и неговото мнение в някоя скорошна статия.
daskal1
Рейтинг: 2920 ВеселоДо коментар [#46] от "Starkad":
Остава да ти плащат като на Гуинет и всичко ще се подреди :-)
Само не зная с ограниченията на мощността на прахосмукачките от Еврокомисията до 900 вата как ще стане парното почистване - не води ли към ускоряване на глобалното затопляне?
Starkad
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#45] от "Bicho Raro":
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!Културата на храненето винаги е била част от френската култура например.Кулинарията е изкуство.(Което на мен не ми се отдава :)
Вманиачаване в храната винаги е имало,но храната не е била достъпна за всички както е днес .
Marcus Gavius Apicius (В епохата на Тиберий е живял 1 век )има рецепти които днес биха стрували до 2500€ !!
И културата на спектакъла не сме я измислили в 21 век!MasterChef е спектакъл.
Starkad
Рейтинг: 352 ВеселоДо коментар [#47] от "daskal1":
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!Виж,прав си!
Не бях се замислила в глобалистичен план
какви щети ще нанеса на планетата,заета егоистично с парното почистване на "долните ми етажи"
musashii
Рейтинг: 810 НеутралноНе съм вярвал,че ще го напиша,но се съгласявам с написаното от Дичев.Парадирането с това каква храна ядеш се прави с цел изпъкване със знания в областта на здравословното хранене.А дали дадена е храна е здравословна или не ,е трудно за доказване така че всеки"специалист" може да си говори колкото си иска на тази тема.
carmello
Рейтинг: 1336 ЛюбопитноДичев просто е откраднал една тема, която от няколко години циркулира из западната преса - а именно избутването на реден план в мейнстрийм медиите на храненето. във всяка разновидност - от приготвяне на някакви елементарни неща до издигането му в реалити шоу, през издигането в култ на готвачи като Джейми Оливър, до издигането на самата професия готвач като много ''куул'' ( а тя реално е скандално скучна и неприятна)
има различни теории защо се случва това, като една от тях гласи, че просто е безопасна територия - хората много почече се кефят да гледат как еди коя си чалга певица яде нилски шаран (макар да е пикала във външен кенеф до преди 3 години), отколкото да се интересуват от поредният заем, взет от правителството, съдебната реформа, войните по света и тн..
с 2 думи - затъпяваме ударно като общество
nsa17624486
Рейтинг: 352 НеутралноАвторът на текста ни взе всички за професори...
Starkad
Рейтинг: 352 ВеселоДо коментар [#44] от "Bicho Raro":
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!Хваленето с храната и качването на снимки на манджи във Facebook и Instagram не може да достигне никога хвалбите -фантасмагории изписани в LinkedIn!
Ako дори само 1/хилядна част от изписаното там беше истина
всички земни проблеми отдавна да за разрешени,
че и да сме станали безсмъртни при такова изобилие на блестящи умове и специалисти всякакви!
Големи яйца:)
Рейтинг: 480 НеутралноДо коментар [#44] от "Bicho Raro":
Това не е новост в повечето западни общества. Особено в Италия, Испания, Франция...просто благодарение на социалните мрежи всичко от ежедневието ни придоби нови измерения. В страните които съм цитирал темата за храната винаги е съществувала. Ние в България когато ни разказват за ресторант обикновено питаме дали е хубав, на какво място се намира, тих ли е или шумен и т.н. Един италианец би попитал само - добре ли се яде в този ресторант. Всичко останало е маловажно.
Starkad
Рейтинг: 352 ВеселоДо коментар [#54] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":
Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!Разбира се ,че темата за храненето е важна в трите стraни за които пишеш.
Ние сме това което ядем.Родителите ми (не само те, всички)колкото се вълнуваха от учебната организация,толкова се интересуваха и от организацията в кантината и как се храним.Яденето не е егоистичен ,самотен акт както го описва Дичев,а социален споделен със семейство,приятели,колеги......Културулога трябва да знае ,че в цялата история храната присъства и в религиозни ритуали и празници,и в мъка и веселие...
Няма в България доколкото зная действащи ресторанти с история на 2 века , нито готвачи 4то поколение пазещи рецептата на баба си ,нито клиенти десетилетия верни на ресторанта си
Качвали снимки,ами качват и на пътувания си,на бебета си,на кучетата си......
Готварски конкурси имало.Докторски ли иска ?Амтьори да се състезават операции да правят .
amh21579466
Рейтинг: 294 НеутралноДо коментар [#54] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":
Просто в България допреди едни 15-20 години всичко в менютата по ресторантите беше "кюфте, кебапче, шишче, шопска", а сега много "плебеи" с малко по-високи доходи могат да си позволят да пътуват и да ядат различни от тези неща, което се обръща в основна тема за разговор между повърхностни хора, които смятат обществените и интелектуални теми за скучни.
felis_catus
Рейтинг: 466 НеутралноДо коментар [#56] от "blowfish":
Абсолютно сте прав/а. И общо взето цялото горно писание може да се сведе до "Празни мисли на един празен човек", задължен да си измисли и да пише по някаква тема веднъж седмично, за да изкара някой лев.
solange
Рейтинг: 294 Неутрално"При салатите най-често се търси екзотика: няколко свежи стръка ви осигуряват пътуване до Ница, Калифорния, Мароко."
Различните национални ястия ни потапят в друга атмосфера и ни оцветяват ежедневието. Обичам марокански кускус, обаче пари да ми дават, кракът ми няма да стъпи в Мароко към днешна дата. Достатъчно ми е, че е пълно с мароканци около мен.
Храната е част от културата на един народ, една от малкото приятни и безопасни страни на мултикултуризма и ще падне последна под ножа на новите болшевики.
etty1
Рейтинг: 1344 ЛюбопитноДо коментар [#27] от "abdelhaqq":
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. BoorstinПоне стройната му фигура не предполага злоупотреба с храна.
Тази статия би била почти гротескна от други автори, няма да изброяваме.
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#59] от "etty1":
בני אתה אני היום ילדתיךто и аз имам "стройна фигура", но не може да се каже, че не злоупотребявам с храната. абе отвсякъде съм мишена за Дичката, да ме е страх вече да плесна в интернет снимка на някоя телешка пържола.
daskal1
Рейтинг: 2920 ВеселоДо коментар [#60] от "abdelhaqq":
Ти се оплакваш, а какво да правим ние с "бюфетната храна на корем"? Ето, това е тема за следващата екскурция на Дичев по храненето.
Разсмя ме със снимката на "телешка пържола" и ето повода. Съпругата на мой колега-американец е японка, много увлечена по презентацията на храната. Практически всяка вечер приготвя и снима нещо като качва снимките във "Фейсбук". От друга страна, нито той, нито децата-тийнейджъри ядат сниманото, не им харесвал вкусът и търсят нещо съедобно по техния вкус. Но, жената е упорита - ял не ял, снимката е в изложбата.
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#61] от "daskal1":
בני אתה אני היום ילדתיךето, нов матрял за Дичката. може даже да направи някоя пптх презентация на студентите си, които е прелъгал да му се явят на някой от редките семинари, на които е благоволил да се появи.
papуre
Рейтинг: 696 Неутралновече не се случва културни хора да седнат някъде и разговорът да не се завърти около някаква хранителна тема - точно както по-рано се завърташе около последната прочетена книга.
Та кога "по- рано " имаш предвид , Ивайло ?
papуre
Рейтинг: 696 ВеселоИ така най-самотното физиологическо преживяване се оказва най-заразителното зрелище.
Е, Ивайло , с последното изречение съсипа цялото си творение , което незнайно защо си съчинил . Ако е за хонорар - добре , Но не е добре , ако е опит за навеждане усилията за общонароден принос в културата в истинската посока . Просто с погрешно заключение народа не мож го излъга . Просто - най- самотното физиологично преживяване НЕ Е храненето . Друго е , и народа го е определил . Като единственото място , където човек отива сам . От физиологична нужда .
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#64] от "papyre":
בני אתה אני היום ילדתיךна онова, дето арабските извори му викат "мястото за освобождаване" ли - الخلاء.
Gopeто
Рейтинг: 1553 НеутралноДо коментар [#35] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":
"За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян ПетровДойче веле (а и Дневник) не е работодател на Дичев. А и да е, на въпроса ти няма как да отговори професора. Все едно да питаш касиера в магазина, защо са толкова скъпи доматите. Попитай Дойче веле. Ще ти отговорят.