ЦУМ да стане музей на неолита

ЦУМ да стане музей на неолита

© Юлиан ПоповИз България се строят исторически паркове, средновековни стени и замъци, възстановяват се средновековни църкви и крепости на места, на които може някога да ги е имало, може и не. В същото време наистина ценни културни паметници остават незабелязани. Може би най-краен е случаят с неолита.


Онова, което имаме по нашите земи и из българските музеи от епохата на неолита е уникално. И е много. Великолепни експонати на по 6-8,000 години пълнят музейни депа из страната. В нашите ръце е изящна керамика, изработена преди появата на грънчарското колело, добре запазени съдове и фигури, богатата материална култура на една мистериозна цивилизация, процъфтяла и изчезнала преди появата на египетските пирамиди. На всичко отгоре неолитните експонати са красиви, човек може дълго да ги наблюдава и да им се наслаждава без да има каквато и да било представа от историческия им контекст или стойност.


Това безценно наследство e встрани от вниманието ни
Неолитът не ни е оставил писмено наследство или какъвто и да било исторически разказ. Няма как да кажем, че сме наследници на славните неолитни българи или славяни. Или на непобедимите неолитни владетели. Неолитното ни наследство е подчертано апатриотично. Изпуснали сме и възможността Людмила Живкова да изпадне във възторг от него. Другите владетели от близкото минало пък се увличаха най-вече от заводи, ловни стопанства и зоологически градини. След тях дойде времето на Божидар Димитров, който пък най-вече обича да зида.


В археологическия музей в София има прекрасна, макар и малка експозиция. Музеи и депа в Стара Загора, Варна, Враца и други притежават прекрасни колекции, които обаче не са изложени достатъчно добре и не са събрани по начин, който заслужават. А неолитът трябва да заеме централно място у нас.


България може да стане много по-привлекателна образователна и културна дестинация


без да доизвайва вази, достроява църкви и измисля история.


ЦУМ да стане музей на неолита

© Юлиан Попов


Неолитът е и високо ценен в историческите и археологическите среди в цял свят. През 2009г. Нюйоркският университет организира голяма изложба на неолита от Дунавската равнина. През 2010 г. при огромен успех изложбата гостува в музея за изкуство и археология към Оксфордския унивесритет. Тези изложби показаха оскъдна част от онова, което имаме и въпреки това предизвикаха огромен интерес сред елитните експертни среди, но и сред по-широката заинтересована публика.


България може да създаде музей на неолита, който да стане световна забележителност. Вероятно това е единственият шанс на България да създаде музей със световно значение. Колкото и интересно да е тракийското изкуство, колкото и да са очарователни българските икони и манастири, българските възрожденски къщи и носии, колкото и добре да е запазен античния театър в Пловдив или цялото ни римско наследство,


нищо друго не може да претендира в такава степен за уникалност, както неолитът


България има и идеално място за подобен музей. ЦУМ. След като Партийният дом, разумно или не, се превърна в административна сграда на Парламента, ЦУМ остава сграда, която е много подходяща за музей. И която, в епохата на моловете, не е вече никак подходяща за магазин. Откупуването на ЦУМ от собственика му, чиято най-вдъхновена постъпка досега беше да сложи жив тигър в една от витрините му, би било разумен разход. ЦУМ се намира и в идеална експозиционна среда след разкриването на римските старини около него.


ЦУМ да стане музей на неолита

© Юлиан Попов

Има и два начина подобна идея да се опорочи. Едната е да кажем, добре де, ще направим един музей на неолита, ще намерим някоя сграда из София или до София. Така навремето беше намерена сграда на Историческия музей и в резултат на това, София реално няма исторически музей. Другият начин е да кажем, хубаво, ще направим музей, ама не може само на неолита. Ще сложим и икони, и стенописи, и тракийски жертвеник, и римска мозайка.


Музеят на неолита би трябвало да бъде именно и само на неолита


и да се изгради като завършена експозиция и като амбициозен изследователски и образователен международен институт. Тогава ще можем да сравняваме София с Атина или Рим.


Онези, които смятат, че музей на неолита ще е прекалено скъп лукс и е по-добре вместо това да вдигнем пенсиите, трябва да си дадат сметка, че подобно начинание ще си върне разходите много бързо и успешно през увеличените посещения на София и през рекламата, която музеят ще прави на София и на България.


Ще има и немалко хора, за които смисълът от създаването на музей на неолита няма да се сведе единствено до туристически приходи, а ще е въпрос на цивилизационна гордост и на желание да се наслаждават на едно уникално притежание в адекватна среда.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Гневно

  може да се откупи ама на цената на която е продаден. Нито стотинка повече.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  То понеже намерихме място на Националния исторически музей ....

 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е някои имаме късмета и да запишем имената си в музея ;-)

 4. 4 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Собственика на ЦУМ обича и умее да прави сделки с държавата и общини, с каквото и друго да се е захванал не му се отдава така добре.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 5. 5 Профил на marchgrey
  marchgrey
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Интересна идея, допада ми! Но защо няма надписи под снимките? Какво е това, което виждаме?

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Той Краси, като чуе, че искат да му купят магазина, ще вдигне цената до небето. Идеята е тъпа.

 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Юлиан Попов , литератур които почна от екология да рабира - беше министър на ПЛевнелиев.
  Сега дава мнения за археология;
  Стои в Лондон, неизвестно на какви пари (Сорос или подобни) и дава акъл

 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Така, така, платете му на свинаря с държавни пари, че не му върви "бизнеса"....

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  ЦУМ в момента е музей на комунизма. Неолита с комунизма имат много общо.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5813 Неутрално

  ЦУМ наистина става за музей. Дали само на неолита, това вече е друга тема.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1757 Весело

  Живеем в СВИНСКА държава.
  Писна ми от свинари и прасета.
  Гуц, гуц, гуц.
  Държавата иска да сипе и на свинаря в коритото та да не заслабне. :-)
  КПСС - БКП! ВЕЧНА ДРУЖБА! Урааааа! :-)
  Коледата иде!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  Много добра идея. Време е ЦУМ да се върне към живот.

  (Представям си срещите на Цацата между керамиката с ярко изразени детеродни органи.)

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Юлиане, а какво пречи НИМ да се настани в ЦУМ?
  И защо само неолита? А халколита къде? Или халколита ще забраним, както и дума не се обелва за варненското халколитно съкровище?

 14. 14 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Свинаря иска май да осребрява, а авторчито услужливо е написало статийка за ... неолита. А нещо изчисленийца за дръжавната далавера ще има ли?

 15. 15 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Чудесна идея с изключение на частта за ЦУМ. Вместо да пълним гушата на Гергов, такъв музей може да се построи в кв. Слатина, в непосредствена близост до Слатинската неолитна селищна могила. Хем сградата ще бъде нова, съвременна и функционална, хем ще има и музей "на открито". Селището в Слатина е от 6000 г.пр.Хр. и е проучено частично.

 16. 16 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":
  Стои в Лондон, неизвестно на какви пари (Сорос или подобни) и дава акъл...
  ––––––––––––––––––––––
  Ми видно е, че ти стоиш в Бусманци, неизвестно на какви пари (рубли или подобни), и даже и акъл не даваш (човек дава нещо, ако го има - нар.мъдрост)...
  А относно музея на неолита - той спокойно може да се пристрои към Археологията, където му е мястото.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 17. 17
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5646 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4031 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Един вариант за ЦУМ:

  Прокурорска палата.
  Така Съдебната би била свободна за чисто Съдебни дела.

  Друг вариант:

  Национален исторически музей.
  Има място и за неолита, както е имало,
  когато Съдебната палата е била временно трудоустроена
  като Национален историщески музей.

 20. 20 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това плямпало май не знае, че ЦУМ е частна собственост и не плямпалото ще решава какво да е ЦУМ. Навремето тоя се грижеше за българо-съветската дружба като работеше в едно списание на съветска и българска литература. А сега знае всичко. Дано го назначат за треньор на националите по футбол.

 21. 21 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Великолепна идея на Юлиан Попов!
  Приятно съм изненадана, че с нещо сме уникални.
  Сещам се за заглавието във в-к "Сега", което звучи като виц: "Българинът се е появил по тези земи преди човека!"

 22. 22 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":

  по добре е да го съборят Това е символ на тоталитаризма

  гошо
 23. 23 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 732 Неутрално

  "България може да стане много по-привлекателна образователна и културна дестинация без да доизвайва вази, достроява църкви и измисля история."

  Може, ама измислянето на история е много по-лесно от правенето на история. По-лесно, а и по-високопроизводително, че има разделение на труда: хан Аспарух беше един, а историците чепкащи подвизите му са стотици. Един хан Аспарух БВП не прави!

  Между другото, това се отнася и до музеите. Вместо ние самите да правим история, ние й правим музеи. Вместо да напишем книга, пишем статии с идеи за далавери между крупни бизнесмени и държавата.

 24. 24 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  АЗ бях чувал, че комунизмът бил столетен, ама чак да произхожда от неолита? И тогава ли е имало комунисти? Защото именно ЦУМ беше витрината на комунистическата власт в България и символ на богопомазаните, които имаха долари, за да си купуват западните стоки. Сложете един портрет на Георги Димитров и музеят е готов.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 25. 25 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Не е лоша идея.
  Да го откупят, що не.
  Канят чужди независими експерти да го оценят.
  РЕАЛНО.
  После дават с 10% отгоре, да не мърка Гергов и стискат палци да се съгласи.
  Ако не се съгласи - почват да го съгласяват - чрез медии и обществено мнение. Чрез прокуратура и ДАНС......кот са сетиш.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Може музеят да се изгради на мястото на битака,който беше преди в НДК...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 931 Неутрално

  АЗ бях чувал, че комунизмът бил столетен, ама чак да произхожда от неолита? И тогава ли е имало комунисти? Защото именно ЦУМ беше витрината на комунистическата власт в България и символ на богопомазаните, които имаха долари, за да си купуват западните стоки. Сложете един портрет на Георги Димитров и музеят е готов.
  —цитат от коментар 24 на Lou


  Искат да сложат контекст явно. Да покажат - ето, преди социализма е било по-зле.

 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#20] от "krf54523578":

  Знае, ама може би знае че ЦУМ е на загуба, та що така да не помогнем на Другаря Гергов да го продаде на държавата за някое и друго милионче. Ей така да си покрие разходите човекът.

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Неутрално

  ЦУМ е едно недоносче,което беше цвъкнато,защото нямаше магазини с такива размери.Сега искат да направят от нищо нещо.Е, по-добре направете ларго на негово място,защото за нищо не е пригоден,освен за някаква фасада с колони.Всяко преустройство ще глътне милиони. Той е някакъв бастион на самохвалство с колони.

  mihala
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Поредния много разумен и в същото време добре написан текст на автора.
  Признавам, че ми мина през ума и леко сатиричен вариант, предвид близостта на оконите сгради, където има (дебели) глави и мозъци, стоящи недалеч от неолита:), но след като го прочетох, сериозния вариант ми се струва много по-добър.

 31. 31 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#29] от "Antoaneta Ardashes":

  ЦУМ е пантеон, лельо. За такова нещо не може и да си мечтае Демонокрасията.

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  ЦУМ за музей, по голяма глупост не бях чувал тия дни !!!

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  До коментар [#29] от "Antoaneta Ardashes":

  явно не си влизала там.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":по добре е да го съборят Това е символ на тоталитаризма
  —цитат от коментар 22 на гошо


  Ей, ти нещо построил ли си през живота си? Знаеш ли как се строи? Не се опитвай да събаряш, нека само строители да имат това право. А държавата след като го продаде, сега да го духа.

 35. 35 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Каквото и да направят с ЦУМ, нищо на ниво няма да излезе.
  Трябваше на времето да преместят НИМ от Съдебната палата директно в ЦУМ.

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4031 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не. Централният Универсален Магазин е символ
  на бивш интензивен народен консюмеризъм и на
  муден и пуст олигархически пост-тоталитарен.

  Затова... трети вариант:
  Музей на остатъци vs недостатъци
  характерни за всеки от двата строя

  До коментар [#22] от "гошо":

  по добре е да го съборят Това е символ на тоталитаризма

 37. 37 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#31] от "xali":

  На краставичар краставици не се продават.Работила съм там и знам колко и за какво е пригоден.Още при строителството се чудеха как да отстраняват недоразуменията, та хората нямаха въздух. Та не ми го хвали.Даже не подхожда и на околните сгради.

  mihala
 38. 38 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#31] от "xali":

  А лельо можеш да казваш на чинка ти уйната.

  mihala
 39. 39 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Откупуването на ЦУМ от собственика му, чиято най-вдъхновена постъпка досега беше да сложи жив тигър в една от витрините му, би било разумен разход.
  -------------------------------
  дрОгаря Гергов опипва почвата как да шитне ЦУМ-а обратно на държавата.
  С печалба разбира се.
  Намерила се е и съответната маша, която се опитва да да ни продаде идеята под формата на критика срещу собственика......
  Колко ли струваше на Гергов този материал на Юлиоан Попов?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 40. 40 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#15] от "azzzy":

  Чудесна идея, нека има такъв музей, но не непременно в самия център.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 41. 41 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#39] от "qwertqwert":

  Харесва ми коментара.Цум е бил винаги на загуба, но още повече и не е в състояние да поема реконструкции заради околната среда.Пълно недоразумение,в което даже не трябва да се влагат нови средства. А как ли ще се съхраняват експонатите при невъзможност за ВИК и ОВ.

  mihala
 42. 42 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Страхотна идея, такъв музей наистина може да бъде нещо уникално!

  Не е задължително да е в ЦУМ, но трябва да е на лесно достъпно място и средата да е подходяща. Представям си го в Слатина - наоколо живописни блокове, междублокови полянки, Слатинската река с идеално правото си бетоново корито и весело паркираните коли, които със своята повсеместност обединяват градоустройствената картинка. Просто контрастът между неолитността и модерността ще бъде твърде шокиращ.

 43. 43 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#24] от "Lou":

  Бъркаш ЦУМ с хотел Рила.

  mihala
 44. 44 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#23] от "john_3volta":

  А на входа ще поставим оня със светкащите очи за пазач,дето стряска пред Александър Невски, а може и да го размножим за пред всички врати за по-сигурно.

  mihala
 45. 45 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#26] от "penetrating":

  Чудесно предложение.ЦУМ е точно попадение за битак от съвременен тип с всичките му екстри- цигански шатри, каруци,катуни в Британски стил восъчни фигури...

  mihala
 46. 46 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 605 Весело

  Е те и Софийската баня я превърнаха в Музей на София. Ама в музея я отидете веднъж я не. Тези от източните квартали като Младост, банята ще я посещаваме всяка седмица, а музея не - особено некъпани. Жалко че я няма вече, но вместо нужната заради топлофикация баня имаме ненужен музей.

 47. 47 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Добри идеи, макар и малко пресилени откъм значимостта на неолитните артефакти за масовия посетител на музейни експозиции. По практична и разумна е лансираната от научната общност и много изявени културни деятели идея, ЦУМ да бъде откупен от държавата (доколкото си спомням пазарната му цена е около 40 милиона лева) и там да се премести НИМ, който е на майната си в Бояна, в неподходяща сграда и с много слаба и занемарена експозиция.

 48. 48 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Можете и кино Сердика да споделите, а не да оставите дебелото Вальо да изпие гробниците под него.

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  До коментар [#45] от "Antoaneta Ardashes":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Прекрасна идея

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 51. 51 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Идея -> Решение на МС -> Световни топ консултанти от музейния бизнес -> Международен конкурс за проектиране -> Реализация -> Успех

  Идея -> Решение на МС -> Покупка на имот според резултатите от лобирането -> Обществена поръчка за преустройство или ново строителство -> Малък Лувър 2 или по-зле

 52. 52 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Не само на неолита..целият НИМ да се върне в центъра като най-важен музей и задължителен туристически обект за всеки гост на Столицата...Резиденция Бояна да стане музей на Държавна сигурност, а като експонат в клетка - Божо Димитров - агент Кардам..

  www.commcrime.blogspot.com
 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  ....Работила съм там и знам колко и за какво е пригоден.Още при строителството се чудеха как да отстраняват недоразуменията, та хората нямаха въздух. ....Даже не подхожда и на околните сгради.
  —цитат от коментар 37 на Antoaneta Ardashes

  Глупости, ЦУМ и хотел Балкан са почти идентични сгради, и заедно с бившия партиен дом оформят един ансамбъл. Отделно използваните материали (гранит, мрамор) са супер. Колкото до недоразуменията много лесно могат да се отстранят. В хотел Балкан го направиха, в Цум е по-трудно, защото комунистите пари не дават.

 54. 54 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 955 Весело

  До коментар [#37] от "Antoaneta Ardashes":

  ти изглежда никога май в ЦУМ и около него не си била /неподхождал на околните сгради/

  гошо
 55. 55 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Петоколонниците не одобряват

  Birds of a feather flock together.
 56. 56 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Весело

  Хехехе комплекс без улици или с подлези или що??? Миналото не е настояще. ЦУМ,Балкан,НС или Партиен дом. Та кое по-точно имате предвид?!?

  mihala
 57. 57 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#55] от "Xumpomo name":

  Кое по-точно.
  До коментар [#54] от "гошо":

  Гошко,лошо е да ти отричат младостта.

  mihala
 58. 58 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  а защо държавата да го откупува? защо , гергов, известен също така като Свинарят, в качеството си на национално отговорен бизнисмен, меценат и тн не го дари на държавата??????защо защо и пак защо нашите бг богаташи мислят само с оная си работа, тоест само с 2-3 годии напред а не занапреде???? ами подари го бе свинарче и се разпиши в историята. така всички ще те започнят кат голямата работа а не като мизерен балкански смешник какъвто ние си знаем че си. но то ако имаше толкоз интилект немаше да му викат Свинаря, от стар цървул трандафор не става.

 59. 59 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Как може една проста майна да държи знакова сграда в София is beyond me..

 60. 60 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Попов, колко ти плати Гергов? Категорично не съм съгласен с държавни пари да се прави изкуствено дишане на западащи червени псевдобизнесмени. Гергов, като е голям патриот да подари сградата " на ползу роду".

 61. 61 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#59] от "m_todorov":

  а бе брадчед,сигорен съм че се сешташ че твоя въпрос е само частен случай на въпроса: а бе как може в бг винаги някакви прости простаци да дирижират жиота на другите? е може,редно е и е нормаблно. щото другите, непростите, са путки.

 62. 62 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  България - на палеолита, Цум на неолита , йепаа ...

 63. 63 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  По-добре да се нациолизира 😃! Вижте как са се подредили - кабинета на президента, кабинета Му (да се свети името)😀, следва кабинета на свинаря. В приказката обаче свинаря става цар 😃!

  agent
 64. 64 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Предполагам, че автора е прав.
  Но освен на неолита, от ЦУм би станало и прекрасен музей на КОМУНОЛИТА!
  И архитектурата му комунолитска и местоположениет му - изтропан баш в центъра на столицата, а пък и сегашния му чорбаджия си е баш представител на НЕО-комунолита!

  шуменско пиво
 65. 65 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 680 Неутрално

  та той е такъв, нещастните ние, дето трябва да живеем в неолита, а знаем какво е в 21 век.

  BG e мини империя на злото.
 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Интересно колко ли наем ще му искат и кой ще го плати?

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идеята сама по себе си е добра, но не прочетох аргументи защо такъв музей да е разположен точно в София. Авторът сам казва, че не требва да се смесват исторически периоди, а говори за римските разкопки в центъра на София като допълващи общата композиционна среда. Подобен музей следва да се изгради в някой от големите градове, най-добре разполагащ с летище, и отстоящ на близко разстояние от разкопано неолитно селище, което да допълва музея. Иначе е все едно музеят в Неапол, показващ експонати от разкопките в Помпей, да се намира в Рим, нема никаква логика. Може например да е във Варна, където има открито ценно халколитно съкровище, а сащо и неолитни разкопки. Тоест, да се слеят новокаменната и медно-каменната епоха в един музей.
  Също България има нужда и от отделен музей на античността, в който да се съберат тракийски и римски експонати. Подходящо место на такъв музей е Пловдив, който не е далеч от Долината на тракийските царе, а разполага и с римски театър и разкопки. Може да е и в София или Стара Загора също така.
  Разбира се и музей на Средновековието, може би във Велико Търново с неговите крепости и църкви или в Шумен, в близост до Плиска, Преслав, Мадарския конник.
  А защо не и музей на палеолита, имаме пещерни рисунки от тоя период и различни находки.

 68. 68 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Защо този музей да бъде в София? Какъв артефакт намерихте в София от неолита, че да имате претенции? Защо да не бъде във Варна или в някое от местата където са намерени най-старите находки? Атина и Рим са били столици на империи. Плиска, Преслав - също. София до преди 100 години си е просто една дълбока провинция. Това са несъезмерими неща.
  И защо да спасяваме свинаря Гергов. Ннякога му подарихме ЦУМ и една камара елитни имоти за жълти стотинки. След това той показа, че няма мозък да управлява такива имоти. И днес пак ще го спасяваме. Аман с тази ненаситна партия и тия тъпи ченгета.

  не съм избягал
 69. 69 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1951 Весело

  ееее, ма Гергов чак такив примитив ли да е ве хахаха... макар че има сепак некъв резон... друго си е Цацко да рекне че ходил на музея, по-така звучи някакси

 70. 70 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1951 Весело

  Свинаря иска май да осребрява, а авторчито услужливо е написало статийка за ... неолита.
  —цитат от коментар 14 на calc


  ъхъхъх... моеше и малко нещо да попрочете по темата преди да нарине един куп дивотии... ма то пък и публиката толкоз е чела, тъй че проблем няма

 71. 71 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1951 Весело

  алоооо, Попов, разбирача на неолита, тоя на първата снимка що е яхнал бик бе чиче... щото мерцедесите са биле само за "непобедимите неолитни владетели" ли хахаха... и писмено наследство да не ти оставят, мизерниците значи, м... какви дивотии, какво нещо, ум да ти зайде... тоя автор 4-ти клас дали е изкарал, как мислите?

 72. 72 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Авторът го бива за брокер на недвижими имоти.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK