Разберете, това е тарикатлък

Разберете, това е тарикатлък

© DW/dpaГолям вой се надигна след българската подкрепа за промени в директивата за командированите работници в ЕС. Ясен Бояджиев от "Дойче веле" се връща към темата, за да обори абсурдните аргументи на част от критиците.


Връщането към темата едва ли щеше да си струва, ако на българска почва тя не бе обрасла с абсурдни аргументи като тези: отнемат свободата на движение; гонят българския работник; защо чуждите търговски вериги не плащат на продавачките в България колкото в техните страни; защо големите корпорации "изнасят данъци" от България; заливат ни с в пъти по-субсидираната си селскостопанска продукция; това не е защита на националния интерес, а "раболепие пред началниците" и "поцелуйковщина" (и куп други сравнения с анатомично-сексуален характер, които не е удобно да се цитират).


Все "аргументи", които може и да звучат патриотично и политически ефектно, но имат малко общо с темата, а често пъти - и с действителността.


Аргументите на бизнеса
Но преди да се спрем по-подробно на тях, да започнем с критиките на бизнеса, които не се вписват в тази категория.


Той не се носи по инерцията на политическото противопоставяне, а се опитва да защитава реални интереси с реални аргументи. Които обаче също са спорни. Предложението за промяна на директивата, казва бизнесът, "подкопава конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги", а "въвеждането на протекционистки мерки е стъпка към дезинтеграция на единния пазар".


Да припомним: командированите от Изтока служители "струват" чувствително по-малко от местните, тъй като работодателите могат да им плащат местната минимална ставка, като същевременно ги осигуряват на много по-ниски нива в собствената им страна. Поради което на практика трудно може да се говори за реална конкуренция, понеже местните (западни) и чуждестранните (източни) доставчици на услуги оперират при съвсем различни правила и условия.


Затова Европейската комисия предлага при възнагражденията на командированите работници към минималната ставка да се добавят задължителните допълнителни плащания, установени със закон или с общоприложими колективни споразумения. А срокът за осигуряване в изпращащата страна да бъде намален от три на две години. Френският президент пък настоява за една година. Доколкото тези предложения се опитват да сближат условията за конкуренция, те могат да се възприемат като стъпка не към "дезинтеграция", а обратно - към интеграция на единния пазар. Сега предстоят месеци на преговори, за да се намери компромисен баланс между двете гледни точки.


Източноевропейската позиция срещу западния "протекционизъм" е обаче силно отслабена от факта, че покрай интересите на добросъвестните износители на услуги (доколкото ги има) по инерция защитава и нямащия нищо общо с конкуренцията тарикатлък на онези (и на изток, и на запад), които използват "командироването" като прикритие за измама.


Както вече стана дума миналия път, "изпращащите" фирми често не изпълняват конкретна услуга за определен срок със собствените си служители, а просто набират хора за постоянна работа срещу комисиона. При "посрещащите" пък нещата изглеждат така: вместо да рискуват да бъдат санкционирани за наемане на евтина работна ръка "на черно", те на практика правят същото, приемайки "командировани". Което си е законна схема за извличане на неправомерни печалби чрез заобикаляне на местното през "вратичките" на европейското законодателство. Схема, която в края на краищата е за сметка на правата на работниците - и местните, и "командированите".


Правата на работниците


Нас обаче не ни е грижа за западните работници, нас ни интересуват само нашите. И ако се приемат "протекционистките" предложения на Макрон, те ще трябва да отпаднат от общия пазар на труда, да се приберат вкъщи и да получават още по-малко, казват някои тукашни критици. Освен че не е съвсем вярно, това твърдение е морално хлъзгаво и дори цинично. Особено когато се споделя от лява партия като БСП. За нея очевидно не е проблем, когато някой под груб икономически натиск е принуден да приема крайно унизителни условия на труд и де факто е превърнат в жива стока за износ.


На всичко отгоре, за да уязвят политическите си противници, социалистите използваха откровено заблуждаващи и подвеждащи аргументи, които с нищо няма да помогнат на българския бизнес в конкретния спор на европейски терен. Но могат да му навредят на местна почва, поразявайки здравия разум и икономическата логика.


Един от основните им аргументи например гласи, че е застрашена свободата на придвижване в ЕС и че някой казвал "колко време може да стои един български работник на територията на европейски държави". Това твърдение е особено подвеждащо - също както сред отровните гъби най-опасни са онези, които много приличат на ядливите.


Никой по никакъв начин не застрашава и не ограничава свободата на движение, на пребиваване и на работа в която и да било страна от ЕС. Стотици хиляди българи и милиони източноевропейци (многократно повече от командированите) работят на Запад като наети или развиват бизнес като собственици на фирми. А и командированите могат да останат, след като им изтекат "командировките".


"А вие защо биете негрите"


Следват група "аргументи", които спадат към познатата категория "А вие защо биете негрите". "Кога чуждите търговски вериги в България ще плащат на продавачките минималната ставка в тяхната страна", пита патетично соцлидерката. На някои въпросът ѝ може и да им звучи справедливо, но той няма никаква връзка нито с темата, нито с икономическата действителност. По същата логика би могла да попита защо веригите не продават стоките си на тамошните цени. Всъщност именно заплатите на българските продавачки, както и на другите българи, работещи в местните дружества на чужди компании, са едно от българските конкурентни предимства - относително по-ниската цена на труда (което някои тарикати искат да изнесат на чужда територия, "командировайки" хора за постоянно).


Тъкмо това конкурентно предимство привлича чуждите инвеститори и ги кара да откриват все повече и все по-добре платени законово осигурени работни места.


"Кога големите корпорации ще плащат в България данъците, които изнасят оттук", пита още соцлидерката. "Оптимизирането" (спестяването) на данъци чрез използване на вратички в местното законодателство съвсем не е само български, а общоевропейски и световен въпрос, чийто отговор не е еднозначен. Мнозина дори стигат до еретичната идея за премахване на корпоративния данък, твърдейки, че и без това намаляващите приходи от него ще бъдат компенсирани и дори надминати по други канали. Но и това е въпрос, който няма връзка с темата. Във всеки случай споменатите търговски вериги и така имат съществен принос към данъчните приходи на държавата - чрез данъка върху доходите на работещите в тях и най-вече чрез ДДС върху огромните им обороти.


Още по-неприложимо към спора за командированите е често срещаното тези дни твърдение за "хиляди тонове западна селскостопанска продукция, която е В ПЪТИ по-субсидирана от нашата". Това твърдение дори вече не съответства на действителността, тъй като през последните години субсидиите, общо взето, бяха постепенно изравнени. Тъй че можем и да не споменаваме разликите (в полза на страни като България) при другите, неземеделски фондове на ЕС.


Късогледо


Малко повече внимание заслужава твърдението, че една отстъпка за командированите работници отваря вратите за бъдещи претенции - например за данъчна и социална хармонизация в ЕС. По-вероятно е обаче да се случи точно обратното. Безкомпромисното отстояване на една трудно защитима позиция по такъв относително маловажен въпрос може да засили още повече исканията за хармонизация и така да ускори раздялата с едно от най-важните източноевропейски конкурентни предимства - по-ниските данъци. Тогава на бърза ръка ще се "освободим" от чуждите търговски вериги и от други инвеститори, които очевидно толкова много дразнят българските социалисти.


Накрая за "поцелуйковщината". Не е нужно човек да е поклонник на българския премиер, да го смята за връх на политическите и дипломатическите умения или да си затваря очите за комичните му езикови и поведенчески особености, за да си даде сметка, че в случая неговата позиция (ако, разбира се, не се отметне от нея) е много по-далновидна от патриотично звучащата, но късогледа защита на тарикатлъка, представян като "национален интерес".

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8279 Любопитно

  ''И ако се приемат "протекционистките" предложения на Макрон, те ще трябва да отпаднат от общия пазар на труда, да се приберат вкъщи и да получават още по-малко, казват някои тукашни критици. Освен че не е съвсем вярно, това твърдение е морално хлъзгаво и дори цинично.''
  Ми Ясен, що не дойде да пише за вестник''Народно дело'' като е толкова яко и проевропейско!?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Какво значи "тарикатлък"? Противозаконно ли е? Когато Западът прави законни тарикатлъци, може нали? Но за обратното се пищи.

 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "Да припомним: командированите от изтока служители "струват" чувствително по-малко от местните, тъй като работодателите могат да им плащат местната минимална ставка, като същевременно ги осигуряват на много по-ниски нива в собствената им страна. Поради което на практика трудно може да се говори за реална конкуренция, понеже местните (западни) и чуждестранните (източни) доставчици на услуги оперират при съвсем различни правила и условия."

  По-голямата част от тия командировани работници, за които говорим, работят в строителството и всъщност се командироват точно от френски фирми, при спазване на европейското, местното френско законодатлство и директивата на ЕС 1996 година.
  Така, че нито има измама, както твърди автора, нито има реална конкуренция между български френски фирми във Франция. Конкурират се френски фирми. Макрон го бърка, че българи работят вместо французи и осигуровките отиват в България.
  Затова иска да промени директивата, а не защото иска да засили конкуренцията.
  Това, че като отстраниш евтините оферти ще засилиш конкуренцията, може да върши работа като аргумент само пред много нискоинтелигентна аудитория.

 4. 4 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 1154 Весело

  Ах, клетото Беге дойче веле се е заело да брани интересите на клетите западноевропейци. Направо дъх не мога да си поема от рев по бедните французи. Живи да ги ожали човек.

  А това, че хиляди българи сега ще седят безработни и ще получават социални помощи месеци наред вместо сами да изкарват прехраната си, изобщо не притеснява клетото беге дойче веле. Нали французите ще са добре?

 5. 5 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Дойче Веле по-добре да кажат защо изтриха половината интервю с шефа на Кауфланд-България и заметоха неудобните истини под леглото ... Такова обслужване на западните корпоративни интереси, пък се барат големи либерали ...

 6. 6 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  Брадатият "специалист" нарича една ЗАКОННА (справедлива или не, това е друга тема) практика тарикатлък!?
  Селски тарикат обижда на тарикатлък, малко на цигания прилича, нали?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Разни българи, изнесени в чужбина и получаващи заплати от чужденци, да ни дават акъл какво е "национален интерес" - благодаря!

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Сигурен съм, че Явор Бояджиев чете коментарите тук, защото точно е цитирал няколко аргументи против мярката на Макрон, написани в коментарите тук в предишна статия.
  Затова ще помоля господина да напише една статия в ДВ, в която да обясни какво точно ще се случи с командированите български ако се приеме искането на Макрон.
  Защото всеки с минимални познания по икономика, ще му каже, че тия български работници просто ще бъдат уволнени. И как това може да се нарече опазване на националния интерес, ще ми е много интересно да прочета.

 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Евтината работна ръка е експортна стока. Конкурентна на западната. Ако престане да бъде евтина, няма да е работна. Ще остане само ръка.
  Тарикатлъкът лошо нещо ли е? Обратното е глупак, бунак.

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  "Това твърдение дори вече не съответства на действителността, тъй като през последните години субсидиите, общо взето, бяха постепенно изравнени. "

  М О Л Я ?

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9199 Неутрално

  Неумела защита на протекционистична промяна :)
  Преди време (90-те години) не е имало страни в ЕС с драстична разлика в икономическото развитие. Затова директивата е била приемлива. Сега това не е така. Затова е необходим протекционализъм на иначе открития европейски пазар.
  Причините за промените са основно политически дивиденти, за сметка на спорни икономически интереси. По-силната регулация е винаги против интересите на пазара и оттам на консуматорите :)
  А грешките на Г-н Бояджиев за ДДС и земеделските субсидии са само черешката на това, колко далеч е той от икономическата тема.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на latinicabekreten
  latinicabekreten
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Прочетох статията и я разбрах, по свой си начин. Прочетох коментарите до тук и не ги разбрах. Може би пропускам нещо. Наистина не знам мнението и изказването на Макрон. Не съм запознат с историята на спора, за това ще коментирам само статията.
  Перфектна! На дърти години: над 50 излязох да работя из Европа. За три месеца изкарвам поне колкото за година тук. Не ми вярвайте, но за краткия февруари изкарах заплата, с една нула отзад, отколкото в България. Казвам го, и мога да го докажа. Как ще го докажа? Ами с превода по банкова сметка, напълно законно. Това което разбирам от статията е, че БСП ми казват да не работя при "унизителни" условия. Да! Те "западно европейците" получават много повече. Но аз, с моите доходи там, се чувствам перфектно. И никой не ме гони дори и да не работя. Унизително ми е да работя тук в България. И да съм Гладен.
  Питате се дали искам да отида там отново? Ако отговора ви е ДА! Ще познаете от първия път. И имам реален шанс. Не съм умен, работя като заварчик.
  Пожелавам успех на всички!

 13. 13 Профил на stoyaniva
  stoyaniva
  Рейтинг: 372 Весело

  Христоматиен пример как уж либерална медия изведнъж започва да защитава протекционизма.

  ***Всъщност не е либерална, а левичаро-псевдолиберална със силни идеологически примеси на т.нар. културен марксизъм. Или поне българската редакция със сигурност е такава. Виждам, че все повече читатели тук осъзнават този факт.

 14. 14 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  ''По същата логика би могла да попита защо веригите не продават стоките си на тамошните цени.''

  до тук го дочетох тоя пасквил, и ми стана ясно, че няма идея какво говори чиляка, той си знае, че сме имали ''конскурентното предимство'' заплатите да са по 300 евро и така трябвало да бъде во век и веков

  живеейки в Англия и Испания, мога да ГАРАНТИРАМ, че 70% от стоките в един Лидл в Англия са по -евтини от един ЛИдл в България

 15. 15 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Омръзна ми, да чета тъпи коментари на още по тъпи псевдо бъгарофили от Петата колона на джуджето.
  Между другото Европейската Комисия отдавна е изявила желанието си за изравняването на процентните ставки на данъците в целия Европейски съюз.

  Аман от русофили и псевдопатриоти говорещи от името на народа
 16. 16 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 872 Неутрално

  "Поцелуйковщина" не ми звучи като дума с български корен. Чий патриот именно я е измислил?

  I had a dream, Joe
 17. 17 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  DW затвърждават позицията си на една продажна медия работеща изцяло срещу българските интереси. И ако за медията издържана от немският бюджет може да се очаква това то българите работещи в нея са си обикновени продажници.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 18. 18 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Промяната на срока за командироване ще ощети основно работодателите. Търсенето на работници от изтока няма да намалее, защото и при новите условия те ще бъдат най-евтината работна ръка. Това означава, че работниците имат интерес да бъде съкратен срока, а работодателите - не.

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Търсенето на работници от изтока няма да намалее, защото и при новите условия те ще бъдат най-евтината работна ръка. Това означава, че работниците имат интерес да бъде съкратен срока
  —цитат от коментар 18 на xlz18524590


  Пропускате най-важното - тези командировани български работници моментално ще бъдат уволнени, защото няма икономическа логика френската фирма да продължи да поддържа българския офис при положение, че ще плаща френските осигуровки за френските заплати. Тя е имала офис тук, за да спести от данъци и осигуровки във Франция, не заради черните очи на българите. Тоест, българския бюджет моментално губи приходите от тия офиси, а НОИ губи осигуровките от 14 000 работници.
  След това, дори да се случи невероятното и някой от уволнените български строителни работници или берачи на плодове да бъде препочетен пред безработни французи, мароканци или алжирци, той вече няма да е български, а френски работник и ще плаща по-високи осигуровки при съмнително по-високи доходи. Накрая може да се окаже, че ще взима дори по-малко пари от преди, когато е бил командирован.


 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1312 Весело

  Тарикатлък и то огромен! Популизъм му казват още. Макрон раздува незначителен проблем, който носи огромни политически дивиденти. Хич не е прост.

  Командированите работници в ЕС са малко под 2 млн. или 7 на 1000. От тях на Франция и Германия се падат над 380 000 или една пета. Толкова са и на Полша. Следователно, икономическият ефект е незначителен. Едва ли всички командировани от Източна Европа покриват повече от милион места (предполагам дори значително по-малко). В цяла Европа!... Абсолютно минимален процент.

 21. 21 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 655 Любопитно

  Интересно, дали европейските шефове, командировани тук, ще се навият да им се плащат нашите заплати и осигуровки???

  "We're not gonna take it! Anymore."
 22. 22 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#14] от "carmello":

  Тъкмо това щях да напиша и аз. С по-ниски заплати у нас, цените в магазините са по-високи. Маржовете явно са сериозни у нас. Аз знам за едни 100% върху доставната цена без ДДС, при това само за български стоки. Подкрепяме българското, а?

 23. 23 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Дневник, не спирайте да запълвате съдържание с простотиите на DW. Аман от еничари!!!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 24. 24 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 560 Неутрално


  Самата директива от 1996г е протекционистична тъй като в противовес на красивите евро приказки за ''свободна търговия'' регулира по груб начин чисто пазарни взаимоотношения.
  По аналогия на въпросната Директива може да се допусне и въвеждане на минимални прагови цени (по държави) за всяка друга стока, която се внася в тези държави.
  Какво отношение има всичко това с пазарните механизми. Отговорът е никакво.
  Цялата им работа е такава на комичния союз - субсидии, централна регулация на цели отрасли, защитни тарифи за трети страни, квоти и други подобни съвършени глупости, необяснимо защо представяни като ''свободен пазар'', а по своята същност повече напомнящи на плановото стопанство от соца.
  Без съмнение скоро ще се помисли и за данъчна ''хармонизация'' по брюкселски жаргон... И то ще бъд прието и приложено навсякъде, а пропагандно осигурено от такива образи като Ясен, който едва ли е лош мъж, особено с тази добре поддържана европейска брада, но пък очевидно заслепен от светлото евро бъдеще и твърде лековерен за улегналата си възраст.


 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Без съмнение скоро ще се помисли и за данъчна ''хармонизация'' по брюкселски жаргон... И то ще бъд прието и приложено навсякъде, а пропагандно осигурено от такива образи като Ясен...
  —цитат от коментар 24 на kotrag


  Сигурен съм, че ако макронците се опитат да изравнят минималните заплати, осигуровките и данъците за фирмите в целия ЕС, тия господа като Ясен, вкл. на форума ще ни убеждават, че това е за доброто на България и ще взимаме в България френски заплати и пенсии, а фирмите у нас ще цъфнат и ще вържат от така наложилата се справедлива конкуренция.

 26. 26 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Както има работодатели които се договарят за ниски заплати така има и хора, които не искат да учат и/или да си сменят местожителството, за да си увеличат доходите. Франция иска да премахне предприемачите използващи баланса между тези двете. Еми аз пък искам да не внасяме ябълки от Полша, дини от Гърция, чесън от Китай и т.н. При това, не от патриотично чувство, а защото смея да твърдя климата и земята позволява да ги отглеждаме тук и в доста случай с по-добро качество. Просто няма как без субсидии пък било то и скрити да излезе сметката на вносителите освен разбира се ако не са дали някой друг лев на тия дето ужким трябва да събират ддс и т.н.

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  секи 4ти км

  Позиционирай се като законен западен тарикат и немаш грижа ;)

  До коментар [#2] от "bgj49530769":

  Какво значи "тарикатлък"? Противозаконно ли е?
  Когато Западът прави законни тарикатлъци, може нали?
  Но за обратното се пищи.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  Позицията на премиера е не защото е далновиден, а защото очаква услуга срещу това от Макрон.

 29. 29 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 300 Неутрално

  -Тесногръдите андреш-далавер-шкембовци- под лозунга за "защита на националния интерес" обикалят с вили и избождат очи. Ама не защото туй искат, а защото са слепи, горките.
  -Горките, горките, ама като замирише на скара са първи на опашката. Максимум втори, след Него.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах