Изборът на председател на Върховния административен съд: защо фаворитът е по-скоро известен

Георги Колев

© Юлия Лазарова

Георги КолевАко в понеделник бъде избран нов председател на Върховния административен съд (ВАС), той ще е Георги Чолаков. Сегашният председател Георги Колев в последните три месеца положи всички усилия да бъдат убедени съдиите от ВАС, че той трябва да бъде издигнат за негов наследник, а по-късно и подкрепен пред другия кандидат - Соня Янкулова, съдия от същия съд, издигнат от трима членове от малцинството на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.


Това стана след спорно от гледна точка на Закона за съдебната власт предложение на Георги Колев за правила за издигане и подкрепа от пленума на ВАС - поименно гласуване за един от двамата кандидати. Но предложението му беше прието от мнозинството съдии. Така Чолаков стана кандидатът на съда.


Защо фаворитът в този случай не може да бъде друг извън предложения от председателя, и по-конкретно не може да бъде съдия Янкулова? - този въпрос получи много отговори, но един се премълчава, сякаш е неприлично да се споменава.

Приликите и отликите между двамата претенденти се виждат както през кадровите справки, така и през произнасянето им по делата, в които са участвали.
Георги Чолаков от 25 години общ юридически стаж е работил като съдия 10 години, тъй като два пъти е напускал съдебната система - веднъж за да стане адвокат, втория път - нотариус в Балчик. Във ВАС влиза през 2012 г. чрез т. нар. външен конкурс. Справка на Етичната комисия посочва, че е имал две проверки по сигнали до звеното "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура, но са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство. Имало е и две жалби от един и същи подател до ВСС за процесуални нарушения по дела, но съветът не е установил да е нарушил Етичния кодекс на магистратите.


Соня Янкулова е съдия с 32 години юридически стаж, от които 22 години като съдия, започва съдийската си кариера през 1988 г., а от 1993 правораздава в административното правосъдие. От 2001 до 2008 е заместник-министър на отбраната в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Станишев. С административно правосъдие се занимава от 1993 г., като ръководи първото в страната самостоятелно обособено административно отделение в Софийския градски съд. От 1998 г. е съдия във Върховен административен съд. В справката на етичната комисия на съдийската колегия не са посочени сигнали и жалби срещу нея. Посочено е друго: "Прави впечатление изграденият и наложен авторитет на подготвен, организиран, отговорен и умеещ да мотивира с дейността и личността си магистрат".


Произнасянето по важни за властта дела е решаващо и измества кадрови справки, концепции, намерения


Две дела от публично известните отличават Чолаков и Янкулова и обозначават предварително фаворита на силните на деня.


Лицензът на КТБ - Соня Янкулова излезе с особено мнение


и не се съгласи със становището на останалите съдии, сред които и Чолаков, че акционерите нямат право да обжалват отнемането на лиценза на банката. Особеното й мнение е обосновано и с практиката на ЕСПЧ по друг български казус, но преди всичко нейното произнасяне показа независимост и съдийска смелост в момент, когато цялата държавна машина включително председателят на ВАС бяха впрегнати да ускорят отнемането на лиценза на КТБ, за да започне процеса по обявяване в несъстоятелност в съответствие с интереса спрямо обезпеченията на банката, който днес есе проявява в апогея си.


Заради особеното мнение Янкулова бе избрана от журналистите за "Юрист на годината 2014" на конкурса на сайта "Правен свят". (А в момента в международния арбитражния съд във Вашингтон върви дело срещу България от единия от акционерите на КТБ- Омански държавен фонд, именно заради изключването му от имащите право да обжалват отнемането на лиценза)


Уволнението на съдия Мирослава Тодорова през 2012 г. - ключовият тест за съдийската независимост и до днес


Съдия Чолаков отхвърли молбата на Тодорова да отложи изпълнението на наказанието до решаването по същество, за да довърши започнатите си дела. Съдия Янкулова отмени уволнението на първа инстанция, като се мотивира с непропорционалното на нарушенията наказание. След поредица потвърждавания и отмяна на уволнението пак съдия Чолаков потвърди утежняването на последната смекчена санкция на Тодорова - вместо намаляване на заплатата - понижаване за две години в Софийския районен съд.


Защо Тодорова е ключов тест и до днес? След публичното класифициране на съдия Мирослава Тодорова като основен враг на стабилността и борбата с престъпността от мнозинството на главния прокурор и председателя на ВАС, а преди това лично от вътрешния министър Цветанов; след като самият Съюз на съдите, на който тя до 2012 беше председател, бе обявен за враг на държавността от депутати на ДПС и ГЕРБ и то от парламентарната трибуна при обсъждането на промени в съдебния закон... След всичко това ясно е е защо съдия, който си позволи да реши дело извън класификациите на споменатите, както направи Янкулова, е ясно, че тя не не може да бъде фаворитът на вземащите решението - далеч преди гласуването на съдиите във ВАС за Чолаков... Правните аргументи за решенията нямат значение.


Но - ще кажете - нали решенията на всеки съдия са въпрос и на вътрешно убеждение. Именно. Посочвам разликите само като причина за избора. И ще възразите още - нали съдиите от ВАС така гласуваха, дори решението да е взето другаде и от други, защо мнозинството съдии подкрепиха шефа си Колев и за правилата, и за съдия Чолаков?


Най-краткият отговор би могъл да бъде: съдиите не искат да влизат в окото на бурята. По-дългият може да се крие и в информацията на в."Сега", който се позова на магистрати, пожелали анонимност: че били принуждавани да подкрепят Чолаков.


А по-сложният отговор, който изисква повече редове да бъдат написани и обяснени: защото смелият и независим съдия предизвиква... да употребим претенциозната дума - фрустрация, у околните.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  Яснооо - Соня Янкулова е нашият човек, ама няма да стане председател на Върховния административен съд !

  [email protected]
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да се внушава:" Ти си го избра" ! Борисов да се обработва тролчета! Бо-ри-сов!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  Повече от ясно е, че ще бъде "избран" послушник на тримата шишковци! Жалко, но е факт! Цялата процедура по избор от тжзи ВСС, а не от новия и по издигане на единствена кандидатура от ВАС бе опорочена! Чолаков ще бъде същия като Колев, не само по първо име!

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Соня Янкулова - ярко оцветена партийно, доколкото може да се вярва на Дневник:

  2008г.! "Досегашният зам.-министър на отбраната Соня Янкулова (НДСВ) поема същия пост в МВР. Тя заема мястото на съпартиеца си Цонко Киров.
  Това става известно от съобщение на правителствената пресслужба, в което се посочва, че премиерът Сергей Станишев е подписал днес заповедите за освобождаване на зам.-министри и зам.-областни управители. Рокадите бяха уточнени в края на април на заседание на кабинета, след съгласуване в Съвета на управляващата коалиция.
  ..."
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/05/09/493583_sonia_iankulova_stana_zam-ministur_na_vutreshnite/

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Чолаков е номинация на съдиите във ВАС. Печели срещу Янкулова, която също е кандидат. Тя пък е номинирана от Юлия Ковачева, Галина карагьозова и Соня Найденова от ВСС.
  Лично съм за самоуправлението на съдиите, а не за партийно подкрепени кандидати, в случая от БСП и НДСВ.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Е защо бил известен фаворита, ами защото същите двама кандидати се съревноваваха за номинацията на ВАС и Чолаков победи категорично!

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Весело

  Няма ли начин Бравопетя да избира председатела на ВАС? Фатален пропуск в закона.

 8. 8 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Няколко пъти, при подобни статии, едвам се сдържах да напиша нещо, но сега не мога. Няколко години съм бил близо до Чолаков. Покрай моята работа съм вършил и неща за него от битов характер. Малко подобни работохолици познавам. Не съм чул лоши приказки от клиентите му. До 22:00 часа са чакали за среща. И в 5:00 часа пак в кантората. Даже съм се притеснявал за здравето му. Как се издържа така. Зарадвах се като разбрах че стана нотариус. Ако не се е променил (не съм го срещал от години), добро предложение е.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Нима не се знае? "По делата им ще ги познаете"
  И по плодовете...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Е то ВАС е толкова деградирала институция, че повече няма на къде. Там важните дела се решават единствено и само с куфар с пари. И каквото КОЙ каже естествено.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#8] от "Владислав Алексиев":

  Искренно се надявам да сте прав!

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Няма ли начин Бравопетя да избира председатела на ВАС? Фатален пропуск в закона.
  —цитат от коментар 7 на Lemmy


  Има ли начин ти да не правиш глупави коментари?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Весело

  "Полезните ид...ти"(пи), подкрепят съпартийците и съмишлениците, на слугинажа! Другите, от страх от репресии, услужливо се "афилират" към ОПГ-то, овладяващо управлението на държавата. Борбата, на клонингите, продължава с явното "надмощие" на втородивизионните кадри, слугинажа на БКП!
  А ПИ се кефят, на "санирането" и "асфалтирането" на съдебната система!🙈🙊🤑

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Това е модела по който се решават важните въпроси в страната и после се чудим защо сме все последни по доходи и стандарт и защо прехода не свършва и финала като че ли се отдалечава.
  На всичко отгоре, тук няколко десетки човека може да спорим, но когато опре до реални протестни действия, нещата трябва да бъдат докарани до това да бъде назначен няКОЙ за премиер, та да се събудим и направим някакви протести, а в такива "по-дребни' случаи никакви ни няма - пример - виж Румъния, където също нещата не са прключили, но хората се борят.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Демек, Янкулова е правилната, щото била "зам" при Царя и станишеф ???
  И щото /О, НЕБЕСА/ "подкрепила" мариана тодорова ???
  Ей това последното ми идва в повече /не че съм учуден, естествено/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на Peter Atanassov
  Peter Atanassov
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Жалкото е, че тези хора са престъпници и заради тях сме толкова назад в т.нар. преход. Но понеже професията им говори, че са от правилната страна на закона, сигурно си мислят, че не правят нищо нередно и всъщност са добри и справедливи.

 18. 18 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Разстроено

  Съдебната система има сериозни проблеми. Законодателството, прието наскоро от това Народно събрание, позволяващо повдигането на обвинение на съдиите и оттам тяхното отстраняване от "интересни" дела, е удар срещу независимостта на съдебната власт. Липсата на медийна свобода пречи на обществената дискусия за тези опасности и нещата могат да стават само по-зле. Без разбиране за тези предизвикателства и без гражданска съпротива, България и живущите в нея са обречени.

 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3602 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не е вашият ве, на Бе Си Пиету е

 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3602 Весело

  До коментар [#3] от "vassilun":

  ,,Повече от ясно е, че ще бъде "избран" послушник на тримата шишковци! Жалко, но е факт!....,,

  Да са внушава ,,ти си го избра,,

 21. 21 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И една по-различна гледна точка:

  http://hipotezi.com/ %D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2-3495.html

  И тази:

  http://hipotezi.com/ %D0%BD%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-3470.html

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 22. 22 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Не писахте ли същите неща преди 2.5 години и за Лозан Панов? Че бил човек на Пеевски, ГЕРБ и ДПС? Поне в медиите на Стояна и Прокопий се твърдяха тези неща и се орева орталъка. После се оказа, че Лозан Панов бил не от статуквото, а борец срещу статуквото! Ти да видиш!

 23. 23 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ето какво се пишеше из "прогресивните" медии през 2015 за избора на Лозан Панов:

  Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), контролирано от близки до ДПС и ГЕРБ юристи, избра административния съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Той получи необходимите 17 гласа, а шестима от членовете на съвета бяха против. Другият кандидат - зам.-председателят на ВКС Павлина Панова получи едва шест гласа "за", 11 бяха против, а шестима се въздържаха.

  Кандидатурата на Лозан Панов, който никога не е правораздавал във ВКС, беше издигната от членовете на съвета Галя Георгиева, Георги Колев, Димитър Узунов, Светла Петкова и Милка Итова. Те са част от мнозинството във ВСС, което неведнъж е взимало решения в полза на главния прокурор Сотир Цацаров и е налагало близки до ДПС и Делян Пеевски магистрати.

  http://www.capital.bg/blogove/pravo/2015/01/29/2462594_lobito_na_dps_i_cacarov_izbra_lozan_panov_za/

  Ето какво пишеше и в "Медиапул" след избора на Лозан Панов:

  "Движеща сила за подкрепата на Панов бе председателят на Върховня администратиен съд Георги Колев"

  http://www.mediapool.bg/predresheniyat-izbor-na-lozan-panov-za-predsedatel-na-vks-se-sastoya-news229919.html

 24. 24 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Лобито на ДПС и Цацаров избра Лозан Панов за председател на ВКС"

  Ето това пишеше през 2015 из Прокопиевите газети.

 25. 25 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ето какви анализи редеше Петя Владимирова преди 2години и половина и за представителя на статуквото, избран от Пеевски и ДПС, Лозан Панов:

  “Кои качества на Панов убедиха мнозинството, като след 9 часа публично изслушване, въпроси и отговори се видя, поне от журналистите, че професионалните качества на Лозан Панов няма как да бъдат по-високи от тези на Панова......“

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/02/03/2464007_koi_krug_vsushtnost_ovladiava_vks/

  Не съм видял някъде П.Владимирова да си е посипала главата с пепел, а гордо продължава да се пъчи като разбирач по въпроситъе за съдебната система.След като през 20015 Петя Владимирова се изложи като кифладжия, пишейки глупосто за Л. Панов, какво и дава моралното и професионално право да раздава нови присъди?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK