Ангел Джамбазки обяснява какво е Доходен съюз и защо е важен за България

Ангел Джамбазки

© Надежда Чипева, Капитал

Ангел Джамбазки"Дневник" публикува изпратена до редакцията позиция на Ангел Джамбазки (ВМРО), евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти. Текстът е отговор на публикуван в "Дневник" миналата седмица текст на културолога Ивайло Дичев, писан за "Дойче веле". Ето пълния текст на позицията на Джамбазки:


Разликата в стандартите на живот и в доходите на изток и на запад в ЕС е очевидна. Част от причините за нея се корени в политиката на част от "западните" държави, които откровено нарушават правилата и принципите на съюза. Това неравенство трябва да бъде премахнато, а нарушенията - незабавно прекратени.


Преди няколко дни започнахме съвместно начинание с наши съмишленици от Хърватска, Естония, Унгария, Латвия, Полша, Румъния, Словакия под надслов "Европейски доходен съюз". Това е европейска гражданска инициатива по смисъла на правото на ЕС. Засега успешните граждански инициативи се броят на пръсти. Мисля, че са не повече от три. Сега ние имаме намерението, желанието и подготовката да доведем нашата до успешен край.
За целта трябва да съберем поне един милион подписа най-малко в седем държави в Съюза в рамките на една година.
Преди дни във вестник Дневник беше публикуван материал на западна медия, отразяващ демографската катастрофа в България. Това е катастрофа, за която предупреждаваме поне от десетилетие. Българите, както и другите източно-европейци "бягат" на запад, защото там стандартът на живот е много по-добър. Понякога разликата в доходите е до десет пъти. Десет пъти. А това е така и защото западните компании лобират и принуждават своите правителства да приемат протекционистко законодателство. Огромната разлика във възнагражденията изтласква работна ръка от изток на запад и така поставя Източна Европа в изключително трудна ситуация, която завърта една изключително опасна демографска спирала.


Разбира се, причини за това преселение от изток на запад има и в корупцията в източните държави, и в срастването на управляващи партии с държавата, в усещането за липса на правосъдие и справедливост, но основната причина си остава разликата в доходите.


Единственият начин различията в стандартите между Изток и Запад да се преодолеят, минава през елиминирането на доходните неравенства между двата региона.


Изравняването на доходите не може да се случи с административни или политически мерки, а само и единствено, когато се премахнат административните пречки и политически бариери пред предприемачеството и свободната инициатива.


Цел на инициативата е да застави Европейската комисия, която би трябвало да е основен пазител на Договорите за Европейски съюз, да санкционира държавите от т. нар. "Стара Европа", които провеждат протекционистка политика и по този начин пречат на предприемачи от Източна Европа да развиват своите начинания.


Просто е. Не желаем повече да бъдем граждани втора ръка. Източник на евтина работна ръка. Искаме от тях просто да спазват собствените си правила. Основните за ЕС. Това, което наричат "европейски ценности". А това не се случва. Правилата се нарушават в полза на част от "западните" или "старите" членове на ЕС, в ущърб на "източните" или "новите". Това е гнусно двуличие.


Затова порицаването на откритите откази на Унгария, Словакия, Полша, които гласуваха "против" и в Съвета, честно и почтено, е подло лицемерие. Икономическият рекет на Макрон също е подъл. Но зад него са и Германия, Белгия и други държави.


Това е, което проф. Дичев се прави, че не разбира. И по някаква причина свързва задължителното разселване на нелегалните имигранти на изток с неспазването на основните принципи на ЕС на запад. Дали президента Макрон ще се откаже от фалшивата си теза за социален дъмпинг, ако Унгария приеме нежеланите там нелегални имигранти? Разбира се – не. Дали проф. Дичев ще признае защо защитава нарушаването на правилата на ЕС? Разбира се – не.


Забележете – говорим за доходи, а не само за заплати.


Защо се запазва тази огромна разлика, десет години след присъединяването на предпоследните – България и Румъния? Защото западните компании се опитват целенасочено да пречат на свободната конкуренция на източно-европейските предприемачи. Целта им е прозаична – източните фирми да фалират и работниците да отиват на запад като нископлатени "гастарбайтери". Някой би казал, че това е нормална конкуренция. Но не, не е. Щеше да е, ако не се използваха лостовете на държавното управление в Германия, Белгия, Франция, Италия и Австрия, за да предприемат административни и законови мерки, с които да пречат на бизнеса на източните предприемачи.
Това именно се крие зад фалшивия и популистки лозунг за "социалния дъмпинг" на президента Макрон.


Цел на инициативата е да застави Европейската комисия, която би трябвало да е основен пазител на Договорите за Европейски съюз да санкционира държавите от т. нар. "Стара Европа", които провеждат протекционистка политика и по този начин пречат на предприемачи от Източна Европа да развиват своите начинания.


В редица държави-членове на съюза се наблюдава вълна от протекционистки административни политически мерки, чиято единствена цел е да попречат на предприемачи от източни държави да развиват своите начинания в условията на свободна и честна конкуренция. Такава политика се наблюдава в областите на транспорта, строителството и прочее.


Същевременно, при присъединяването на държавите от Източна Европа, именно навлизането на компании от "Стара Европа" в условията на свободна конкуренция доведоха до фалит редица местни предприятия и компании. Това принуди милиони източноевропейци да напуснат родните си места и да се превърнат в гастарбайтери. Веригите хранителни магазини са достатъчно красноречив пример.


Неумелата "смешка", която се опитват да пробутат, за това как "ЕС не бил ресторант и не можело да си избираш от менюто" е нахална и лицемерна. По много причини, част от които изброих. Най-малкото, защото, ако се вгледаме в общата селскостопанска политика например, ще забележим, че някой е отпечатал различни менюта. За френските и българските земеделски стопани, да речем.


А като стана дума за ресторанти – вчера, в годишната си реч за състоянието на съюза пред ЕП, председателят Жан-Клод Юнкер порица двойния стандарт при храните за "изтока" и "запада". Помните ли вълната от осмиване, от хули, от подигравки, които ни заляха, когато поставихме този въпрос пред Европейската комисия? Е, оказахме се прави – редица западни компании пробутват храни с еднакви опаковки и реклами, но с коренно различно качество. Вече не го казвам само аз, каза го Юнкер. Председателят на ЕК, Юнкер.


Още примери – Германия, Франция, Белгия, Италия и Австрия се опитват да си напечатат тяхно меню в сферата на автомобилния транспорт, което да не допуска източните превозвачи точно в този салон на ресторанта. Което драстично и нагло нарушава правилата и принципите на Общия пазар, както и основните принципи на ЕС – свобода на придвижването на стоки, хора и капитали. Свобода на предприемачеството и свободна конкуренция.


Имаме един доста безочлив лобист на тези дискриминационни политики, на тези две менюта, на част от "старите" в лицето на президента Макрон. Който не се свени да преследва до дупка икономическите интереси на френските компании, противоречащи на принципите на ЕС, а и на интереса на българските и другите източни предприемачи. Явява се повече лобист, отколкото държавен глава.


Конкретно в транспорта, говорим за доходите, повече от шестдесет и шест хиляди български водачи и семействата им. А те са около 2500-3500 лв. на месец. Доста добре за българските стандарти.


Та, само за менюта и ресторанти да не ни говорят.


Нали либералите в Европа, че и в България искаха повече ЕС? Чудесно. Но това трябва да е съюз, основан на базовите принципи при създаването си, а именно – свободна конкуренция, свободен пазар, свободата на движението на стоки, пари и капитали и на свободата на предприемачеството. Който дава по-добра цена трябва да може да вземе поръчката и печалбата. А не Макрон да му бърка в джоба.


Тази наша европейска гражданска инициатива ще срещне огромна съпротива, не се заблуждаваме. Тя засяга по-големи финансови интереси, отколкото дори мога да си представя. Но, едно е ясно, за да има един Европейски съюз, който диша с двата дроба, цитирам Юнкер, трябва да има изравняване на жизнения стандарт, изравняването на доходите на изток и на запад.


Каква ирония – днес заплахата за ЕС идва не от изток, идва от егоизма на част от западните фирми, лобисти и правителства. Факт.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 271 Неутрално

  "Разбира се, причини за това преселение от изток на запад има и в корупцията в източните държави, и в срастването на управляващи партии с държавата, в усещането за липса на правосъдие и справедливост, но основната причина си остава разликата в доходите. "

  Разбира се Джамбазки, разбира се и основната причина е в първата част на изречението ти, а втората е следствие на първата.И с участието на политически креатури като тази , която те изпрати в Брюксел, систематично убихте всякакви опити за израстване на средна класа в България. Точно ти да играеш защитник на българското предприемачество и доходи - хайде плувай.

 2. 2 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  "Но, едно е ясно, за да има един Европейски съюз, който диша с двата дроба, цитирам Юнкер, трябва да има изравняване на жизнения стандарт, изравняването на доходите на изток и на запад."

  За да има ЕС не означава външно приравняване на индивида. Всяка страна е различна в своето развитие и съюз на различните степени на развитие означава приемане или отричане на реално съществуващи различия. Това не може да се изгражда на различни критерии и закони за личности и възприятия.Това е основа за утвърждаване на вселенските закони.Може ли войните да изравнят вижданията.Не, те водят до още по-големи разделения между страните. Основни закони имаме дадени и дали ще ги променим или ще ги усъвършенствуваме зависи от нас.

  mihala
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  да санкционира държавите от т. нар. "Стара Европа", които провеждат протекционистка политика и по този начин пречат на предприемачи от Източна Европа да развиват своите начинания.
  __________________
  Принципите на разширена Европа са залегнали именно в експлоатацията и търговската и финансова обсада на Източна Европа от банковите анархисти на "добрия запад"!
  Който не е озарен от европейските скъпоценности значи е рубладжия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  Разликата в стандартите на живот и в доходите на изток и на запад в ЕС е очевидна. Част от причините за нея се корени в политиката на част от "западните" държави,"сигурно има една част от западните държави които играят некоректно,но голямата разлика в доходите идва от 45 години комунистически"напредък"който беше продължен с един крадлив и корумпиран преход на който не му се вижда края.Ти сам си го казваш за липсата на справедливост и корупция.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Дали има реални основания за подобна теза, времето ще покаже. Но немога да пропусна факта, че автора (или може би съавтора - не става ясно от текста) на тези идеи и едва ли не ни генератор на някакво откритие, с което изведнъж ще се разрешат най-наболелия проблем, ниските доходи и демографията, е човек който няма как да е какъвто и да е специалист по въпроса. Но те във ВМРО са си такива, колкото "историка" и да не забравяме ченгето Каракачанов разбира от военните дела, толкова и Джамбазки е спец по икономика и финанси.
  Завършил право в СУ, нещо добро само по себе си, той няма един нормален работен ден в коя да е област - нещо като Станишев например, само дето първия му "работен" ден не премиер, а е като комсомолец във ВМРО-то и след това се "трепе" като наш и европейски депутат.
  Та кога и от къде доби тези знания, познания и смелост, да оправя не родното си място, не родната си страна, ами целокупния ЕС, при това от позициите на (почти) завършен антиевропеец, аз не мога да разбера.
  В този смисъл, всякакви подобни идеи, които целят оправянето на света, а не да дадат възможност на всеки един от нас, сам да си оправя своите работи, силно ми намирисват.

 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  "Нали либералите в Европа, че и в България искаха повече ЕС? Чудесно. Но това трябва да е съюз, основан на базовите принципи при създаването си, а именно – свободна конкуренция, свободен пазар, свободата на движението на стоки, пари и капитали и на свободата на предприемачеството. "
  Убедена съм, че ни смятат за втора категория хора и за източник на гастарбайтери и ниско платен персонал. От една страна страните от "стара Европа" възпрепятстват дейността на нашите фирми със законодателни похвати и правят конкуренцията невъзможна. От друга страна нашите правителства не правят нищо добро за хората, като допускат срастване на мафията с държавата и пълно обезверяване на хората в справедливостта на държавата. Атаката е от две страни, така че нито бизнесът може да издържи на такъв натиск, нито хората на двойния стандарт, на който са подложени. Питам се само за какво ручахме жабетата с този скапан безкраен преход.

 7. 7 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Разликата в доходите се формира от културата на труд в една държава. В глобалният свят ако работниците в една държава нека а я наречем държава А, са точно толкова ефективни, колкото в друга държава Б, тогава дори и малки разлики в заплащането ще пренасочат инвеститорите от държава Б към държава А.
  Остава да преценим какво прави работник от държава А по-малко ефективен. Във всички случаи местната власт и законите пречат да хората да работят ефикасно.
  Много показателен е примерът със Сингапур. Никой не ги е подпомагал, били са колония и все пак постигат икономика като тази на Германия. То дори и случаят с Южна Корея е подобен.

  подпис
 8. 8 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Изравняването на доходите в страните от ЕС е пълна утопия.Разлики създадени с години в развитието на различните страни не могат ей така да бъдат заличени.Ние влезохме в ЕС с примамливата цел да се доближим до най-богатите.За постигането на тази цел е по-добре да сме вътре в ЕС, отколкото вън.Не може по-слабия, по-бедния да нарежда на по-силния, по-богатия.Писането на такива стастатии има една единствена цел-да сее евроскептицизъм.

 9. 9 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Аз прекарах три месеца в голяма германска банка където участвах в проект. Най-важното, което научих е, че германците работят много, много по ефективно и по дисциплинирано. Не видях техен служител да излиза в работно време или да закъснее, не видях някакъв началник да си тръгва веднага след завършване на работното време.

  подпис
 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  "Неумелата "смешка", която се опитват да пробутат, за това как "ЕС не бил ресторант и не можело да си избираш от менюто" е нахална и лицемерна. По много причини, част от които изброих. Най-малкото, защото, ако се вгледаме в общата селскостопанска политика например, ще забележим, че някой е отпечатал различни менюта. За френските и българските земеделски стопани, да речем."
  ==========================================
  Точно за това спърихме преди 2 дни, че българските фермери са крайно НЕРАВНОПОСТАВЕНИ с френските, полските и останалите ОТ ЕС. С незнаещите що е това "пазарни условия "
  Този статия потвърждава, че сме НЕРАВНОПОСТАВЕНИ

 11. 11 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#1] от "zakkwild":

  ++++++++

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  [Писането на такива стастатии има една единствена цел-да сее евроскептицизъм.[/quote]Джамбазки си е евроскептик,обаче сега ще събере един милион подписа(най малко)и ще изравни доходите със западните.Патриотино Джамбазки,дай първо да си изравним доходите с Румъния,че и от тях започнахме да изоставаме.Стига си дрънкал щуротии.

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  До коментар [#1] от "zakkwild":

  Юнкер и Меркел крепейки Борисов, подкрепят и корупцията, чиято основен генератор е самият той Суджука от Банкя . И корупционния модел, който Боко е изградил и толкова време "менажира "

 14. 14 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#13] от "stenli1":

  Меркел и Юнкер действуват на принципа най-малкото зло, а не заради симпатии към борисов.Кого да подкрепят, когато умните десни все не съумяват да си подадат ръка.

 15. 15 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Джамбазки, Джамбазки...
  Това не е лъжица за твоята уста...Но е добра възможност да блеснеш у нас и в ЕП. Добра за теб, да съм кристално ясен.
  Повтаряш мантрата "административни пречки" и "протекционистка политика", но не влизаш в подробности. Що ли?
  А обяснението за разликата в доходите е сравнително просто и минава през осмисляне на темата за производителността на труда. Нещо, което прежде пишещите вече споменаха. Какво му пречат на БГ работника "административни пречки" и "протекционистка политика" на Германия, за да е по-продуктивен? Нищо.
  И последно - какъв ще ти е петитума бе, г-н юрист-специалист по право на ЕС? "Уважаема Комисия, премахнете "административни пречки" и "протекционистка политика" на Германия, Франция и ....."? или "Уважаема Комисия, накарайте БГ работник да е 2 пъти по-производителен от германския!" ?
  Както започнах - Това не е лъжица за твоята уста.

  VD
 16. 16 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Не разбирам защо давате трибуна на маргинали от рода на "Джамбазки"

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 17. 17 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Не разбирам защо давате трибуна на маргинали от рода на "Джамбазки"

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 18. 18 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 531 Неутрално

  На тия ли им викат фашисти?
  Според мен ги надценяват.
  Те са си обикновени тъпан.ри.

 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3627 Неутрално


  Дебил в ролята на манипулатор !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Българите още нямат представа откъде идват парите на западняците. Три са основните източници: печатането на пари, обира на колонии като България и производството на стоки с висока добавена стойност. България не може да печата пари, няма по-слаб от нас, когото да оберем, а в наши дни е невъзможно да направиш производство без печатница на пари. Единствен шанс за оцеляване е да се махнем от ЕС и да спрем колониалното ограбване. Няма да станем богаташи, но и няма да сме толкова зле както сега.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dimov":

  Темата за производителността на труда е песента, която българските работодатели пеят, за да оправдават мизерното заплащане, което се поддържа изкуствено!!!
  Никой не отговаря на въпроса, как така българските непроизводителни работници, щом отидат на запад и изведнъж стават производителни?! С колко точно, един френски шофьор на камион е по-производителен от един български? Два камиона ли кара едновременно? Или един италиански държавен служител, да не работи повече от български, а?
  Ама говорите глупости и повтаряте, като папагали...! Мислете малко и четете повече!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#14] от "zakkwild":

  "Най-малкото" зло не го ли видя колко е "малко "
  Просто на тях им трябват гласовете на Евродупетатите на ГЕРБ за ЕНП в ЕП. Юнкер му покрива кражбите, както Бивол вече отбеляза. А и около самия Юнкер има достатъчно скандали за укриване на данъци и пране на пари

 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  До коментар [#14] от "zakkwild":

  Сега разбирам, че 3-мата ШИШКОВЦИ били "най-малкото" зло. Не го знаех досега

 24. 24 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Словата за свободна търговия и конкуренция, срещу протекционизма, за основополагащите принципи на ЕС звучат необичайно от устата на г-н Джамбазки, което ме кара да изпитвам съмнение, до колко е искрен. При все това, не мога да му отрека, че по отношение на думите на президента Макрон за "социален дъмпинг" е напипал правилно водещата номинация за "Тъпизъм на годината".

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7261 Неутрално

  Втора ръка сме си в ЕС и това си е - няма отърване, няма напредък

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Да върнем Орешарски според теб?До коментар [#23] от "stenli1":

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9173 Неутрално

  "причини за това преселение от изток на запад има и в корупцията в източните държави, и в срастването на управляващи партии с държавата, в усещането за липса на правосъдие и справедливост, но основната причина си остава разликата в доходите."
  Ами тя разликата в доходите е следствие от първите две. Ама те точно тях не искат да оправят.

 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Джамбазки може и да е всякакъв, но в случая е прав. И Радан Кънев публикува тия дни статус с подобно съдържание, а именно - Макрон е страховит популист. Всъщност, Макрон по нищо не се отличава от Джамбазки в популизма си, с който се опитва да повдигне увехналия си рейтинг - няма и 6 месеца след като беше избран.

  седеньето го зголемува задникот
 29. 29 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 828 Неутрално
 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9867 Неутрално

  Хубаво е да се премахне разликата, но трябва и разликата между работниците да се стопи, да работим като германците и да не мрънкаме.

 31. 31 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#26] от "zakkwild":

  Това е малоумен аргумент.
  В коя друга държава истински гангстер е премиер? И коя е ний-беднита държава в Европа .....и не само в Европа?

 32. 32 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 271 Любопитно

  Умни аргументи и предложения някакви?До коментар [#31] от "stenli1":

 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  До коментар [#32] от "zakkwild":

  Всеки друг е много по-добър вариант от Боко Т, освен ако не държиш много да е ГАНГСТЕР. И ако много държиш, смени го със Златко Баретата или Митьо Очите

 34. 34 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Толкова глупости и лъжи не бях чел накуп отдавна. Само повтаря като папагал за някакви протекционистки мерки, които били приети в западните членки, без да посочва какви са те. Да не говорим, че не е ясно какъв е тоя протекционизъм, дето плаща местни заплати на имигранти.

  И а, да, между другото споменава нещо за корупцията, от която сам е част. Лъжлив боклук.

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK