Отговорите ги знае цяла България

Отговорите ги знае цяла България

© Надежда Чипева, КапиталКакто никога досега, борбата с корупцията, или по-скоро говоренето за нея, е на път да стане всенародно дело. Или поне всепартийно. Всяка от двете най-големи партии си има свой антикорупционен закон, със свой вариант за единен антикорупционен орган. И си ги подлагат на "широко обществено обсъждане", рекламират си ги, критикуват си ги, сравняват си ги и си ги мерят. Вечният спор кой е по-корумпиран сякаш е изместен от спора кой (ще) е по-голям борец срещу корупцията.


Какво става? Може би корупцията внезапно се е засилила и борбата с нея вече не търпи отлагане? Или пък бъдещите "борци" изведнъж са получили някакво просветление, прогледнали са и са се ужасили от вида й? Нито едното, нито другото.


И като започнаха едни дебати...
Темата блика от сутрин до вечер отвсякъде, така че, дори и да не е заинтересован, човек няма начин да не научи кои са основните спорни въпроси. Комисия или Агенция за противодействие на корупцията? Коя досегашна институция да влезе или да не влезе в новия единен орган? Кой и как да избира (назначава) ръководителя му и членовете му? Да може ли този орган сам да разследва или само ще анализира, проверява, "превантира", предотвратява и установява? Ще подслушва ли или не? Ще приема ли анонимни сигнали или само чинно подписани и прошнуровани? Как хем да е независим, за да е ефективен, хем да е подконтролен, за да не се превърне в инструмент за произвол? Някои дори поставят под въпрос самата концепция за обединяване под една шапка на толкова различни институции и функции.


В този дебат няма нищо лошо - това са все съществени въпроси със сложни експертни отговори, а и истината се ражда в конкуренцията на идеи. Най-важните въпроси обаче са други и отговорите им не изискват кой знае какви експертни познания.


Най-важните въпроси


Защо при цялото изобилие от институции, свързани по един или друг начин с борбата срещу корупцията, досега резултатите от тази борба неизменно клонят към нула? И - има ли гаранция, че този път резултатът ще е по-различен?


И досега всяка от изписаните в двата законопроекта евентуални функции на бъдещия антикорупционен орган са били нечия, ясно формулирана и вменена от закона задача. Какво е пречело, например, на многобройните анализиращи, контролиращи, инспектиращи и регулиращи органи да идентифицират рисковете, да ограничават възможностите за злоупотреби и да ги предотвратяват? А на съответната едноименна комисия - да предотвратява и установява конфликтите на интереси?

Какво е пречело на Сметната палата или на данъчната агенция да проверяват и откриват разминаванията между декларираните приходи и имотното състояние? Или поне да забелязват и обръщат нужното внимание на тези разминавания, когато те са фрапиращи, видими с просто око и известни на всички? Вместо да се правят на ударени. Какво е пречело на "Специализираната дирекция за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности" в ДАНС да противодейства? Та сега се налага тази дирекция да се мести и да се създава нещо като втора ДАНС. И накрая – какво пречи на прокуратурата да върши работата, за която е създадена?


На тези въпроси никой от "борците" срещу корупцията не дава никакъв смислен отговор. Нещо повече – авторите и защитниците на двата законопроекта дори не са си направили труда да анализират защо досегашните механизми и институции са неефективни и да осведомят публиката за изводите си. Може би защото много добре знаят отговора, но той не е за казване.


Отговорите


А отговорът е, че тези и много други държавни институции са или умишлено обезсилени и блокирани, или са толкова наплашени, че без да питат, не предприемат нищо, или поставени в зависимост и превзети. За да си затварят очите за злоупотребите, да не са в състояние да им се противопоставят или направо да са част от тях.

Тук често ще чуете оправданието, че "корупция има навсякъде". И оплакването, че корупцията е проблем и за целия Европейски съюз, но само България (и Румъния) е "нарочена", "сочена с пръст", "подложена на унизителен мониторинг", което било ярко доказателство за "двоен стандарт".


Разлика обаче има и то съществена. В страните, с които се сравняваме (вече и с Румъния), в една или друга степен, съществуват достатъчно здрави, незасегнати от болестта територии, които успяват да й се противопоставят и да й попречат да превземе и прояде целия организъм. В България такива територии няма. Или тук-таме има само отделни островчета, чиито съпротивителни сили обаче са недостатъчни дори за собственото им оцеляване.


Който се съмнява как действа системата, да проследи по-внимателно протичащия паралелно с антикорупционната шумотевица случай "Дунарит", за да види как половината държавна машина е впрегната да помага на един бизнесмен да присвои бизнеса на друг. Който се пита дали този път има готовност за истинска промяна, да погледне как в момента се пренарежда пасиансът в съдебната система с избора на удобен председател на Върховния административен съд и на удобно мнозинство във Висшия съдебен съвет. Който пък се надява, че от новия антикорупционен закон все пак може да произтече някакъв резултат, различен от досегашния, а той клони към нулата, нека обърне внимание на следния любопитен паралел. Всички експерти са единодушни, че целият дебат, както и всякакви законодателни и институционални упражнения ще са напълно безсмислени, ако прокуратурата (до която в края на краищата опира всичко) остане в днешния си вид. От друга страна, и всички парламентарни партии са също напълно единодушни – в мълчанието си. Реформата в прокуратурата за тях е забранена тема.


Накрая стигаме и до въпроса от началото – какво става, за какво са всичките тези антикорупционни пориви и напъни. Не, корупцията не се е засилила внезапно – тя си е все в предишното цветущо здраве. Нито политиците са прогледнали в резултат на внезапно просветление. Просто е време за поредната банална имитация за замазване очите и приспиване на противника – външния (ЕС, ЕК), и вътрешния (българските избиратели).


Коментар на Ясен Бояджиев е за "Дойче веле"

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  ГЕРБ за пореден път имитират някаква борба със сянка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Ами много добър анализ, но какво от това?

 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Цялата държава е имитация. Даже имитираме, че живеем. Утре ще осъзнаем, че не е така.

  Държавата с най-голям отрицателен прираст В СВЕТА!
  И това не притеснява никого!
  Имитация...

  Не пазете тишина!
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Да се внушава:" БСП$ДПС имат желание да ограничат корупцията "!! Пфф, тролчета, Аамбубата, респективно - партията на крадливите и калпавите ще загинат без корупция, ноо вие вижте нещо ако има начин да ошашавите масите....да не знаят на кой свят се намират!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2725 Разстроено

  Заглавието казва всичко, но България дори не казва ДА...

  Коментиране на анализираното, вече...
 6. 6 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Искам някой БГ коментатор на Дойче веле да ми разясни какви са приликите и отликите между Северен поток 2 и Южен поток, кой/какво може и какво не може. Да ми разясни също, ако му стиска, защо целия Е/С трябва да следва политиката на мутето за мигрантско подсилване на работната сила на Германия ли пък за работните места на Шрьодер след напускането на канцлерския пост. Хайде, смело!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Основният въпрос наистина е : Защо институциите / НАП. ДАНС. Сметна палата/ не си вършат работата. Ако гласуват още 10 закона и създадат още 10 институции ,които не си вършат работата ,какво от това?

 8. 8 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Много точно!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Интересно е, че мнозина продължават да си мислят, че ГЕРБ е дясно ориентирана партия.
  Смешно е даже, като погледнеш ББ , Цветанов и Цачева, да ти мине през главата, че това са десномислещи хора.
  Това е клонинг на комунистическата номенклатура, дълбоко "прикрита" в редиците на ГЕРБ. Ченгето Георги Марков, който мина през няколко политически субекта е типичен пример за мимикрия.
  Всъщност в Парламента опозиция няма. Има само лево-популистки формации и неокомунистически формирования, финансирани от Кремъл. Справка - Чайка.
  Какви антикорупционни закони, какви пет лева? Това ли е лицето на антикорупцията - Марешки, ЦЦ, ББ, Курнелия, Сидеров, и бакалията Симеонов?
  Ако тия са - аз съм трамвай.
  В БГ има успешна политика на ДС, щедро подпомагана от Москва и използваща тъпия електорат, за да се задържи на власт. Колкото по тъп - толкова по-дълго.
  Явно е много тъп.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7987 Неутрално

  Дневник-филиала на Дойче веле.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#6] от "bombov_saruyar":

  Аз пък искам спамери като теб да не разводняват темите. Има достатъчно теми за газа, та да месиш проблемите тук. И още, точно срещу въпросния ЕС се налага имитирането на борба с корупцията. Т. Е въпрос ия ЕС се опитва да ни помогне да си решим проблема. А ти, понеже по трмата не можеш да го оплюеш, плюеш в страни, на принципа "а вие защо биете негрите?" подла подлога си ти, полдлааа!

 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#9] от "SSS":

  Ами въпросните креатури създават формации като ДБГ, Да България, Гергьовден, овладяха СДС и ги ползват за объркване и разводняване на десния вот в България. Систематичната кампания срещу Костов и ДСБ роди клишета от рода на "Костов много краде". Чува се навсякъде без да се сравнява. Никъде не съм видял (то няма откъде да се види де) сравнителен анализ на българските правителства от прехода на базата откраднато/свършено. И докато десните (включително и аз) се лутаме накъде, те грабят. Имаше един виц по темата:
  За всичко е виновен Васко Кръпката. Тий пееше "Комунизмът си отиде, спете спокойно..." и ние спяхме. А те не спяха.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9641 Неутрално

  И по време на призива за реформа в съдебната система и прокуратурата, дойде Чайка на посещение на цялата държава плюс църквата...

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Докато на псевдоборците срещу корупцията има кой да им вярва, когато лъжат, никакъв закон няма да свърши работа. Никой от вносителите няма намерение реално да се бори с нещо. Важно е стадото да спре да блее.

 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Няма политическа воля за борба с корупцията. Затова остава само надговорването за борбата с нея. И понеже нещата опират до народните избраници, трябва да се запитаме дали не възпроизвеждаме тази липса на воля за борба с корупцията. Проблемът е, че повечето хора не си задават тези въпроси, а пропагандната машина действа смазано и безотказно.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#15] от "hammurabi":

  Никой не им вярва. Даже и ЕС! Просто замазват преди председателството.

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Няма ли някой най-накрая да се осмели да каже истината, че корупцията във Франция и Холандия примерно е много по-голяма от тази в България. Дори не е необходим кой знае какъв анализ, достатъчно е да се види, че публичните услуги там са в пъти по-скъпи от тези в България, докато качеството далеч не е в пъти по-добро.
  Омръзна ми това плюене по България!

 18. 18 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#11] от "George Svinarov":

  Драги свинар, един голям български политик от края на 19-и век, след като го вкарали и били здраво в затвора казал на излизане на БГ и чуждите журналисти, че в българските затвори не бият.
  Добре е българските журналисти и политици да не плюят срещу страната си като чужди подлоги. Могат да вземат светъл пример от турци, гърци, сърби, германци и т.н.
  Една друга ваша подлога, така наречения генерал Атанасов, упражнявайки красноречието си беше казал, че другите страни си имат мафия а пък в Б-я, мафията си има държава. Няколко години по-късно, същата глупост видях написана в един много влиятелен азиатски вестник в статия за Б-я.
  Като не можем или нямаме пари да си правим реклама то поне да не си правим сами анти-реклама. За съжаление, готови на всичко и угодливи мекерета у нас бол.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах