Провъзгласяването на Независимостта: Блестящата българска авантюра

Оригиналът на Манифеста за провъзгласяване на независимостта

© Надежда Чипева

Оригиналът на Манифеста за провъзгласяване на независимосттаВ кратката 138-годишна история на Третата българска държава септември е месецът на съдбовни събития. Три сред тях се открояват с непомръкващо светъл и съдбовен смисъл: Съединението но Княжество България с Източна Румелия /6 септември 1885/, провъзгласяването на Независимостта /22 септември 1908/ и възвръщането на Южна Добруджа към България /21- 30 септември 1940/.


По повод 109-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта "Дневник" публикува част от статията "Септемврийските дати на новата ни история" с допълнения.


Текстът е публикуван за първи път в този вид на 22 септември 2016 г.
На този ден с камбанен звън и с тържествен салют на оръдията на хълма Царевец е прочетен от премиера Александър Малинов Манифеста за провъзгласяване на независимостта. Казано на научния език на специалистите това означава отхвърляне на васалната зависимост на България от Османската империя, наложена по силата на решенията на Берлинския конгрес от 1878 г., и пълно възстановяване на българската държавност. За да бъде подчертана приемствеността с Второто българско царство, събитието се провежда в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. Цар Фердинанд и правителството на Демократическата партия начело с Александър Малинов обявява независимостта.


22 септември 1908 г., на хълма Царевец: Цар Фердинанд /дотогава княз/ и правителството на Александър Малинов провъзгласяват независимостта на България. Вляво от царя е премиерът Малинов, вдясно външният министър Стефан Паприков, до него с униформата военният министър ген. Данаил Николаев.

© Изгубената България

22 септември 1908 г., на хълма Царевец: Цар Фердинанд /дотогава княз/ и правителството на Александър Малинов провъзгласяват независимостта на България. Вляво от царя е премиерът Малинов, вдясно външният министър Стефан Паприков, до него с униформата военният министър ген. Данаил Николаев.


Отвъд тържествения звън на камбаните не се чуват и виждат страховете на цар и правителство от рисковия акт


Зад блясъка на онзи празник преди 108 години стоят невидимите дипломатически усилия, продължили месеци наред, и тревогата на цар и правителство какво ще последва откъм Високата порта. Защото обявяването на България за независимо царство, въпреки че до този момент тя стопански и вътрешнополитически се развива като независима, означава де факто нарушаване на Берлинския договор. Което, при това, ще бъде второто нарушаване на волята на Великите сили: първото е Съединението на Княжество България и Източна Румелия от 6 септември 1885 г. "Нарушаване", което тогава доведе до нападението на Сърбия, поощрена от Русия, срещу България.


Събитието е предварително дипломатически подплатено


Разбира се, че България - княз Фердинанд и правителството, не е смеела да наруши еднолично Берлинския договор. Княз Фердинанд най-напред провежда във Виена разговори с австроунгарския император Франц Йосиф да стане така, че първо Австро-Унгария да наруши клаузите на договора (а тя го е подписала!), като осъществи отдавнашното си желание да анексира Босна и Херцеговина. А след това да се провъзгласи българската независимост, така че евентуалният гняв на останалите Велики сили да не се струпа върху главата само на нещастна България. Коментарът на историците (акад. Георги Марков) е, че това е бил ловък ход, който се оказва успешен.


От дистанцията на времето може да се направи по-безпристрастна оценка на


качествата на политиците, осъществили рискования акт


Правителството на Демократическата партия начело с Александър Малинов, външен министър ген. Стефан Паприков, военен министър ген. Данаил Николаев, дипломатически агент (посланик) в Турция Иван Гешов - всички образовани в университетите на Париж, Берлин, Петербург, са поели изключителна отговорност, без да я превърнат в авантюра.


Когато четат манифеста на Царевец, и царят, и премиерът си дават сметка каква съпротива ще срещне този дързък акт не само във Високата порта, но и от меродавните европейски сили. Ключът към успеха е намерен в противопоставянето между Австро-Унгария и Русия на Балканите, като провъзгласяването на независимостта е извършено в съчетание с действията на първата, а признаването - с подкрепата на втората. Тази майсторски осъществена дипломатическа комбинация е в съзвучие с геополитическата стратегия "да се държат две железа в огъня" и да бъдат употребявани според сложилите се обстоятелства." Така историците обяснява механизма, чрез който рискът се е оправдал.


Сега, след като са вече достъпни историческите документи, и особено автентичният архив на цар Фердинанд, който вече се намира в България, може да се види значението на неговите родови и лични връзки с монарсите на Европа, които той използва при трудните преговори за признаването на независимостта.


Следват тежки преговори за признаване на независимото Царство България


България е имала да плаща към оня момент годишен данък на Османската империя, който се натрупва. И Високата порта заедно с дружеството на Източните железници иска баснословната сума от 650 млн. златни френски франка, за да признае България за независимо царство. Александър Малинов гневно отвръща: "Дори и да можем да ги платим, българската независимост не може да се откупува."


Започват трудни преговори в Цариград. Логично било да ги води финансовият министър Салабашев, но царят преценява, че по-подходящ за такова изпитание е по-мекият и по-гъвкав Андрей Ляпчев, тогава министър на земеделието и търговията (бъдещ министър-председател, необидчив добряк, на когото приписват израза "со кротце, со благо и со малко кютек.."), та се породила ревност и мърморене вътре в кабинета, но властният цар набързо го потушил.


Австро-Унгария като велика сила успява да си уреди въпроса. България остава сама, а общественото мнение, опиянено от тържествената страна на събитието, отхвърля всякакви условия, назрява опасност от военен конфликт с Турция. Андрей Ляпчев обаче проявява учудващи дипломатически качества и след тежки преговори, които продължават 6 месеца, успява да сведе сумата от 650 милиона на 82 милиона златни франка.


По същото време Русия е още в ступор след тежкото си поражение от Япония и няма интерес от военен конфликт на Балканите, който ще я въвлече, без да е готова да воюва толкова скоро след катастрофата в Далечния изток. И предлага на Османската империя, която й дължи около 80 млн. златни франка, да й опрости дълга, а България да сключи изгоден заем от Русия при 4 процента лихва за същата сума.


Така най-трудният въпрос - финансовият, най-сетне е решен. На 6 април 1909 г. Андрей Ляпчев и външният министър на Османската империя Рифат паша подписват протокола за признаване на независимостта на България. Това става в присъствието на шестимата посланици на великите сили и Русия, които с дискретна почтителност поздравяват българския министър Ляпчев за умело водените преговори - те знаят да ценят такива умения. Оттогава България е суверенно царство и равноправен субект в международноправните отношения, а държавният глава от княз става цар.


Девет кралски особи в двореца Уиндзор, събрани за погребението на крал Едуард VII - баща на домакина Джордж V (седнал в центъра). Отляво надясно прави: Хаакон VII - крал на Норвегия; Фердинанд I - цар на България; Мануел II - крал на Португалия; Вилхелм II - крал на Прусия и германски император; Георгиос I - крал на Гърция; Алберт I - крал на Белгия. Седнали: Алфонсо XIII - крал на Испания; крал Джордж V; Фредерик VIII - крал на Дания. Лондон, 20 май 1910 г.

© Изгубената България

Девет кралски особи в двореца Уиндзор, събрани за погребението на крал Едуард VII - баща на домакина Джордж V (седнал в центъра). Отляво надясно прави: Хаакон VII - крал на Норвегия; Фердинанд I - цар на България; Мануел II - крал на Португалия; Вилхелм II - крал на Прусия и германски император; Георгиос I - крал на Гърция; Алберт I - крал на Белгия. Седнали: Алфонсо XIII - крал на Испания; крал Джордж V; Фредерик VIII - крал на Дания. Лондон, 20 май 1910 г.


Провъзгласяването на независимостта има грандиозен ефект


С признаването на независимостта България, която още от началото на 20-ти век бележи бърз, учудващ света стопански растеж, вече има право на собствен митнически режим, може да сключва договори за съюзи и военни споразумения. Българските компетентни власти вече могат да съдят на наша територия чужди поданици. Дипломатическите ни агентства се повишават в ранг на суверенни легации и българските дипломати стават пълномощни министри, равноправни на другите, което означава, че вече няма да се редят на опашката на дипломатическия корпус.


Ускореното стопанско развитие е съчетано с изграждане и модернизиране на въоръжението на българската армия. Сред заглавията на вестниците от онова време все по-често се среща "България се готви за решаване на българския въпрос със собствени сили". Този евфемизъм означава - България се готви за война. На хоризонта се задава възторгът /Първата балканска война/, покрусата /Втората балканска война/ и опитът за ревизия на покрусата /Първата световна война/, която слага точката на "българския въпрос".


Денят 22 септември се е празнувал до 9.ІХ.1944, след това е отменен и е възстановен през 1998.


Допълнение с днешна дата - към българските т. нар. националисти


На научна конференция в София през 2011 г. по повод 150-годишнината от рождението на цар Фердинанд /1861 - 1948/ бе съобщен малко известният факт, че саркофагът на цар Фердинанд продължава да стои над земята в замъка Кобург в Германия, покрит с българския флаг, заради неговото последно желание - да бъде погребан в България. За разлика от Сърбия, която преди седем години прибра от Лондон тленните останки на последния крал Александър Караджорджевич, като посрещна саркофага с държавни почести на летището в присъствието на официални делегации от всички европейски държави, не само монархии, и влезе в международния новинарски обмен с почтителен коментар; и за разлика от Румъния, която наскоро устрои държавно погребение на кралица Ана /съпругата на крал Карол, която дори не е живяла в страната/ и това също стана международна новина, та за разлика от съседите, за българския политически "елит" не съществува проблемът с непогребания цар Фердинанд.


Най-дълго управлявалият владетел в кратката история на Третата българска държава, през чието управление България от изостанала османска провинция се превръща в модерна европейска държава, стои непогребан, защото не е изпълнено поседното му желание - надали има по-печален атестат за себеуважаващ се християнски народ. Народ /разбирай политическите му представители/,


който не зачита историята си, а я ползва за междупартийните си битки, не може да очаква да бъде зачитан от другите


А днешните български назоваващи се националисти надали са се замисляли, че по-голям национализъм от короната няма - той "по задание" е нейното съдържание и смисъл. Погълнати от усилията да се удържат за пешовете на властта, те приличат на доста примитивни употребители на националната идея. Нищо повече.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В aнaлизa яcнo ce кaзвa, чe Pycия плaщa „oкoлo 80 млн. злaтни фpaнкa“ зa нeзaвиcимocттa нa Бългapия.

  Блaгoдapим ви Бpaтyшки!

 2. 2 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Весело

  "Дневник", защо не замъглихте малко снимката в оня участък където се чете нещо за "Братскиятъ руски народъ"?

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Ако някой беше чукнал по главата Фердинанд за блестящата му българска авантюра - нямаше толкова да я навири, че да последва неблестящата му българска авантюра - с гол мерак да се провъзгласи за Константинополски Император през 1913 -та година!

  [email protected]
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Чест и слава на нашите предци.Честит празник.

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Възходи и падения.
  Съдби народни, съдби човешки.
  Господи, защо не събираме мъдрост?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nехоljhft":

  Защо ме изкушавате?
  Къде в "анализа" видя, че Русия е платила 80 млн. за независимостта на България?
  Написано е, "И предлага на Османската империя, която й дължи около 80 млн. златни франка, да й опрости дълга, а България да сключи изгоден заем от Русия при 4 процента лихва за същата сума."
  Турция дължи 80 млн. на Русия. Вместо Турция да й ги връща, плаща й ги България. България на Русия. С лихва.


  ПП. И веднага удари чело пред Русия да благодариш.
  За какво?
  Несвободните хора няма как да полетят със собствени криле.
  Те винаги намират някой, комуто да се кланят.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако някой беше чукнал по главата Фердинанд за блестящата му българска авантюра - нямаше толкова да я навири, че да последва неблестящата му българска авантюра - с гол мерак да се провъзгласи за Константинополски Император през 1913 -та година!
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Всъщност - през 1908 г. е нямало никаква авантюра, а добре подготвена от великите сили акция. Не случайно по това време Фердинанд е във Виена. И чудна работа: на 21 септември Гърция обявява, че присъединява Крит, на 22 България обявява независимост, а на 23 септември Австроунгария анексира Босна. Та нищо не е случайно.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  В aнaлизa яcнo ce кaзвa, чe Pycия плaщa „oкoлo 80 млн. злaтни фpaнкa“ зa нeзaвиcимocттa нa Бългapия.Блaгoдapим ви Бpaтyшки!
  —цитат от коментар 1 на Nехоljhft


  В анализа, руснЯче се казва, че Русия ОПРОЩАВА турски дълг в същия размер,

  като ЗАДЪЛЖАВА БЪЛГАРИЯ ДА ВЪРНЕ въпросните 80 млн. златни франка,

  като ЗАЕМ КЪМ РУСИЯ с 4 % ЛИХВА !!!!

  Демек РУСИЯ ПЛАЩА КАТО ЛИХВАР !!!!

  Който после СИ ПРИБИРА ПАРИТЕ С ЛИХВА !!!!

  Айде нема защо да ви благодарим ЛИХВАРУШКИ !!!!

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#2] от "един с теслата":

  Е, опитите за замъгляване се възобновяват стотина години по късно.Ъпорито, но безплодно...

  ПС
  Все пак , наистина прави впечатление, обективния тон, особено по отношение на Русия

 10. 10 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  анализа, руснЯче се казва, че Русия ОПРОЩАВА турски дълг в същия размер,

  като ЗАДЪЛЖАВА БЪЛГАРИЯ ДА ВЪРНЕ въпросните 80 млн. златни франка,

  като ЗАЕМ КЪМ РУСИЯ с 4 % ЛИХВА !!!!
  —цитат от коментар 8 на Hawaii


  Викаш, требваше руснаците да ни сложат отрицателна лихва? А задавал ли си си въпроса дали изобщо сме плащали вноски по този заем? Отговорът е близо до нулата. Ама чукча писател...

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Е, отдавна е ясно, че хавайските комунисти искат всичко да им е безплатно...
  Остатък от всеобщия комунистически манталитет, от който няма да могат да се освободят

 12. 12 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Турция дължи 80 млн. на Русия. Вместо Турция да й ги връща, плаща й ги България. България на Русия. С лихва.
  —цитат от коментар 6 на simval


  Русия е направила подарък на България, тъй като е съзнавала, че НИКОГА няма да получи от Турция сумите дължими по силата на Берлинския договор. Също така е съзнавала, че никога няма да получи от България вноски по този "заем" защото България по това време не е плащала нищо по другия дълг за издръжка на руския окупационен корпус. Докато дойде времето на Ленин, който едностранно обявава за недължими руските дългове, като по този начин официално се нулират и вземанията на Русия от други държави в т. ч. и от България.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  В aнaлизa яcнo ce кaзвa, чe Pycия плaщa „oкoлo 80 млн. злaтни фpaнкa“ зa нeзaвиcимocттa нa Бългapия.Блaгoдapим ви Бpaтyшки!
  —цитат от коментар 1 на Nехоljhft


  Позитанец, прочети внимателно статията, както винаги, много си далече от истината...

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Честит празник на всички!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  Русия е направила подарък на България
  —цитат от коментар 12 на един с теслата


  Не знаехме, че ЗАЕМЪТ С ЛИХВА било "ПОДАРЪК" ?!?!?!?!

  издръжка на руския окупационен корпус
  —цитат от коментар 12 на един с теслата


  Да пази Господ !

  ТУРСКИТЕ СУЛТАНИ поне НЕ СА ТЪРСЕЛИ ПАРИЧНА ИЗДРЪЖКА

  за ОКУПАЦИОННИЯ СИ КОРПУС от 1396 да 1878 !!!!

  И да държат смирено да им БЛАГОДАРИМ като на "БРАТУШКИ"


 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#12:"един с теслата"][/quote]

  В древността, такива подаръци са наричали - "данайски"...

 19. 19 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#14:"bez_ime2"][/quote]
  По време на управлението на Александър Стамболийски съветската власт се отказва от погасяването на заема и дълга. От непогасения заем на България Русия загубва "не по-малко от кръглата сума 59 300 000 франка", както е записано в проспекта на заема, публикуван от клона на лондонската банкова къща "Шрьодер" в Хамбург. А в дирекцията на Дойче банк стигат до извода, че това са приблизително 80 млн. франка.
  Средствата България използва за стопанско развитие и държавно-политически цели. С тях тя изкупува за 40 млн. лв. 309.614 км линии на Източните железници, за 2.667 млн. пощите и телеграфите и за 4.007 млн. всички пристанищни и брегови фарове на територията на бившата Източна Румелия.

  http://www.segabg.com/article.php?sid=2010092200040001201

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 20. 20 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  Контрабългарите цяла нощ са чакали в засада, за да окупират първите коментари и да избълват поредните гадости срещу страната ни.
  На това може да се отговори само един, вбесяващ ги начин:
  Да живее България!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 21. 21 Профил на krasi kostadin
  krasi kostadin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Този бастун наистина е рядко тъпо парче.

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  [quote#12:"един с теслата"]
  —цитат от коментар 18 на bez_ime2
  В древността, такива подаръци са наричали - "данайски"...[/quote]

  Този е "ЗАДУНАЙСКИ" !!!

  "ПОДАРЪК" с ЛИХВА !!!

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  До коментар [#11] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Пак каканижеш абсурди от гледната точка на руски комунист, конечно.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  позитанец, недей манипулира. СССР се отказва от ВСИЧКИ дългове и взимания на Царска Русия, не е специално за България. Ей мног сте нагли в манипулациите си.

 25. 25 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Оттогава България е суверенно царство и равноправен субект в международноправните отношения, а държавният глава от княз става цар."

  mihala
 26. 26 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#22:"Hawaii"][/quote]

  Ами да видим какви са били лихвените равнища по това време:

  През 1901 г. френската банка Париба е отпуснала заем на България в размер на 125 млн. лв. при 5 % годишна лихва

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#14:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 19 на един с теслата
  По време на управлението на Александър Стамболийски съветската власт се отказва от погасяването на заема и дълга. От непогасения заем на България Русия загубва "не по-малко от кръглата сума 59 300 000 франка", както е записано в проспекта на заема, публикуван от клона на лондонската банкова къща "Шрьодер" в Хамбург. А в дирекцията на Дойче банк стигат до извода, че това са приблизително 80 млн. франка.Средствата България използва за стопанско развитие и държавно-политически цели. С тях тя изкупува за 40 млн. лв. 309.614 км линии на Източните железници, за 2.667 млн. пощите и телеграфите и за 4.007 млн. всички пристанищни и брегови фарове на територията на бившата Източна Румелия.http://www.segabg.com/article.php?sid=2010092200040001201 [/quote]

  Недей да приказваш неща, които не разбираш. Русия се "отказва" от частта на окупационния дълд, която е на Източна Румелия... Частта от окупационния дълг, която се пада на Княжество България е изплатена изцяло. И имам два въпроса към вас, рубладжииите:ю
  1) След като дългът е ОКУПАЦИОНЕН, каква е била Руската армия?
  2) Не трябва ли Матушката ви да заплати щетите, причинени от варварските действия на нейната армия в Балчик, Каварна, Варна... по време на ПСВ? Не смятате ли, че т.н. "опрощение" е компенсация за нанесените щети и избити цивилни граждани на страната ни?

 28. 28 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да пази Господ !

  ТУРСКИТЕ СУЛТАНИ поне НЕ СА ТЪРСЕЛИ ПАРИЧНА ИЗДРЪЖКА

  за ОКУПАЦИОННИЯ СИ КОРПУС от 1396 да 1878 !!!!

  И да държат смирено да им БЛАГОДАРИМ като на "БРАТУШКИ"
  —цитат от коментар 17 на Hawaii


  Султаните са взимали издръжката своемременно.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  позитанец, недей манипулира. СССР се отказва от ВСИЧКИ дългове и взимания на Царска Русия, не е специално за България. Ей мног сте нагли в манипулациите си.
  —цитат от коментар 24 на Doge


  което променя факта , че БГ не плаща нищо ? или опорките са по силни от фактите ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Любопитно

  [quote#22:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 26 на един с теслата
  Ами да видим какви са били лихвените равнища по това време:През 1901 г. френската банка Париба е отпуснала заем на България в размер на 125 млн. лв. при 5 % годишна лихва [/quote]

  Не ги е отпускала като "ПОДАРЪЦИ" нали ?

  С изискването след издължаването към ЛИХВАРЯ

  да му се БЛАГОДАРИ като на "БРАТУШКА" ?!??!?!

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  [quote#30:"Hawaii"][/quote]

  и кой от двата заема е платен ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Гневно

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  Викаш, 30 т злато, с които си платихме руската окупация, наричана "освобождение", са ви малко. Трябвало е още. Как не се наситихте да грабите България. Дано ви приседне!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално  Недей да приказваш неща, които не разбираш. Русия се "отказва" от частта на окупационния дълд, която е на Източна Румелия... Частта от окупационния дълг, която се пада на Княжество България е изплатена изцяло.
  —цитат от коментар 27 на bez_ime2


  Изплаща го ,ама със голямо закъснение (чак към 1912 г.). А румелийският дълг ни го опрости тов. Ленин.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 34. 34 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Някак си се забелязва,че всякакви отношения с русия ни носят загуби, а стопански и икономически растеж имаме само когато напълно изолираме руснаците и сме само на здравей-здрасти. Велик празник е днес, умишлено задушен и скрит от коминистическите идеолози.

 35. 35 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Русия е направила подарък на България, тъй като е съзнавала, че НИКОГА няма да получи от Турция сумите дължими по силата на Берлинския договор. Също така е съзнавала, че никога няма да получи от България вноски по този "заем" защото България по това време не е плащала нищо по другия дълг за издръжка на руския окупационен корпус.
  —цитат от коментар 12 на един с теслата


  Слабо колега, седнете, двойка! :) Княжество България е изплатило напълно до стотинка окупационния дълг, който ни налага Русия, който е бил в размер на 28 млн. тогавашние лева, равняващи се на 32.5 тона злато. Не е изплатен дълга на Източна Румелия.
  Така, че княжество България в този момент на Обединението не е изплащало окупационен дълг, защото Румелия още не е била част от България. Все едно сега да плащаме дълговете на Република Македония... нелогично е някак си.
  Слава не героите!

 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#33:"един с теслата"][/quote]

  Позитанец, изплатен е през 1902 г. , през 1912 г. е изплатен един остатък от около 600 хил.лева... Казах ти, не пиши за неща, които не разбираш...

 37. 37 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Честит празник!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":Викаш, 30 т злато, с които си платихме руската окупация, наричана "освобождение", са ви малко. Трябвало е още. Как не се наситихте да грабите България. Дано ви приседне!
  —цитат от коментар 32 на Alarmstufe: Rot


  Много са ларж като става въпрос за Матушката им...

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Интересен момент от сагата с окупационния дълг е неговата връзка с финансирането от страна на българската държава на руските бежанци в България, пристигнали тук през 1921-1923 г. след Октомврийския преврат и Гражданската война в Русия. Задължено от Обществото на народите да поеме издръжката на руските деца, болните, ранените и нетрудоспособните, правителството на Александър Стамболийски, (впоследствие и това на Александър Цанков), заплащат разходите, но решават да ги осчетоводяват за сметка на неизплатения остатък от окупационния дълг към Русия.

  При вземането на решението правителството е предупредено от Дирекцията на държавните дългове, че поема определен риск, тъй като не е ясно дали царска Русия някога ще се възроди и дали евентуално ще си поиска дълговете.

  В крайна сметка за издръжката на руските бежанци в периода от 1921 до края на 1951 г. България заплаща 343 797 189 лв. Тази внушителна сума е няколко пъти по-голяма от остатъка от окупационния дълг на България към Русия, равняващ се на 10 618 250 рубли и 43 ½ копейки и не се нуждае от коментар."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  След като дългът е ОКУПАЦИОНЕН, каква е била Руската армия?
  —цитат от коментар 27 на bez_ime2


  В руските документи си пише черно на бяло - окупационен корпус!

  ”Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби”
  /Васил Левски/

  "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука…"

  /Захари Стоянов/ 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#40:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  Напълно съм съгласен с казаното от Апостола и З. Стоянов...

 42. 42 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":Този бастун наистина е рядко тъпо парче.
  —цитат от коментар 21 на krasi_kostadin


  Позитанче, Сър!

  П.С. Позитанчетата и вся Асталная да не се тупат толкоз по пилешките си гърдички с този "жест" на СССР относно "опрощаването" на българския дълг.

  тАваришч ленин не е опроостил случайно нито този дълг (на царска Русия) нито никой друг ей така, щото е готин пич. Барабар с това той/СССР не признават НИКАКВИ дългове на царска Русия към други държави (които са били кратно по голями от дължимото към Русия). Просто заявява че СССР не е длъжна да плаща дълговете на Царство Русия, и така е спечелил финансово, за момента.

  П.П.С. (това теябваше да бъде в началото на този коментар, щото е най важното): Честит празник на всички!
  До коментар [#21] от "krasi_kostadin":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 43. 43 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#42:"Мойше! Толкоз!!!"][/quote]

  Напълно съм съгласен с Вас, след като Комунистическа Русия отказва да бъде наследник на Царска Русия, тя се отказва, както от пасивите, така и от активите и...

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  До коментар [#42] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ти пък къде видя , да съм писал нещо за дълга - писал съм, че Великите сили дават гръб на Фердинанд да се обяви за Цар, за да им вади кестените от огъня на Балканския полуостров - справка войните 1912-1913 г. ?????

  [email protected]
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Събитието е предварително дипломатически подплатено

  Разбира се, че България - княз Фердинанд и правителството, не е смеела да наруши еднолично Берлинския договор. Княз Фердинанд най-напред провежда във Виена разговори с австроунгарския император Франц Йосиф ...
  .....
  От дистанцията на времето може да се направи по-безпристрастна оценка на
  качествата на политиците, осъществили рискования акт

  Правителството на Демократическата партия начело с Александър Малинов, външен министър ген. Стефан Паприков, военен министър ген. Данаил Николаев, дипломатически агент (посланик) в Турция Иван Гешов - всички образовани в университетите на Париж, Берлин, Петербург, са поели изключителна отговорност, без да я превърнат в авантюра.

  И след всичко това в заглавието е плеснато "авантюра"?
  Уважаема Петя, защо трябва да се "докарвате", влизайки в тона на публика, за която всичко това, ако му обърнат внимание, е по-скоро досада, ако не направо раздразнение?

 51. 51 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 529 Неутрално

  странно как всички русороби говорят за рассия като за Освободител на който дължим вечна благодарност, преклонение и подчинение въпреки че именно тя активно работи и срещу Екзархията и Цариградската конференция за да не даде възможност България да получи автономия или не дай Боже независимост и така да унищожи мечтата за Проливите и Цариград на северните монголци!

 52. 52 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Честит празник на всички!!!

  Било е дипломаточески успех но да не забравяме , че в онзи момент Османската империя е била в криза - Младотурската революция.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 53. 53 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#42:"Мойше! Толкоз!!!"]
  —цитат от коментар 43 на bez_ime2
  Напълно съм съгласен с Вас, след като Комунистическа Русия отказва да бъде наследник на Царска Русия, тя се отказва, както от пасивите, така и от активите и...[/quote]

  Така е, и е толкоз просто и логично (както казал поетът, по друг повод). Ама иди го обясни на позитанчетата и вся 'Астальная комуняеска сволоч с по три действащи клетици в гръбначния им мозък (в другия нямат нито една!!.
  До коментар [#43] от "bez_ime2":
  =================================================


  До коментар [#42] от "Мойше! Толкоз!!!":Ти пък къде видя , да съм писал нещо за дълга - писал съм, че Великите сили дават гръб на Фердинанд да се обяви за Цар, за да им вади кестените от огъня на Балканския полуостров - справка войните 1912-1913 г. ?????
  —цитат от коментар 45 на karabastun


  Теб те дефинирах като позитанче в първия абзац на моя коментар 42, ТОЛКОЗ.

  Написаното в първия послепис (П.С.-от "пост скриптум) се отнася до позитанчетата които се тупат по пилешките си гърдички за "опростения дълг" от таваришч ленин. Ти не си го споменал изрично, та не го взимай присърце:) Просто пропуснах да огранича с линия (като в този коментар) какво до кого адресира. Виноват!
  До коментар [#45] от "karabastun":
  ==================================================

  До коментар [#42] от "Мойше! Толкоз!!!":чиба бе чифут гнусен !!черпя те чаша зарин гнусотийо !!
  —цитат от коментар 47 на protivbspdpsatak Рейтинг: 2069


  Принципно не съм злобар, ама коментари като твоя бая ме радват-Явно съм те настъпил по мазоля някак си, и в резултат ти се гърчиш от безсилен гняв, и си ядеш джигера от мъка. Въпреки че не разбрах кое толкоз те ядоса?

  Това че пожелах честит празник на всички? Това че обясних причините за "опрощаването на дълга", който позитанчетата го представят като подарък на Царство България от страна на таваришч ленин? Или това че дефинирах карабастуня като позитанче?

  Мол'ЛИМ тЪ, кАжи кое точно, та да знам как да те третирам за в бъдеще:).

  Или просто си реагирал първосигнално на моя ник? Кото умишлено съм го избрал такъв, че да дразни пещерняк'антисемитчетата в този форум?
  До коментар [#47] от "protivbspdpsatak Рейтинг: 2069":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 54. 54 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#29:"дерибеев"][/quote]

  Ами естествено, че не плаща нищо- ти прочете ли какво е заявил Малинов? Независимост не се плаша с пари. Руснаците,ако са разположили окупационна войска през 1878г. на наша територия, що трябва ние да я издържаме? Някой да ги е молил?

 55. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Весело

  Ето на това нещо другариата блъска плюсове.
  —цитат от коментар 49 на Alarmstufe: Rot  Другариатът изпусна фронта.
  Пропадна им замисълът за това, щото
  днешният НАЙ-БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК
  да се превърне в място за челобитие,
  целуване на скута и лигави благодарности
  към "освободителите" и "братушките".

  Противно на очакванията на Другариата,
  лъсна ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА, че Русия е
  ОКУПАТОР, изискващ и ПОЛУЧИЛ
  ИЗДРЪЖКА ЗА ОКУПАЦИОННИЯ СИ КОРПУС !!!
  С ЛИХВАТА !!!! при това.

  Представяте ли си какъв вой до небесата щеше да има, ако

  ТУРСКИТЕ СУЛТАНИ поне НЕ СА ТЪРСЕЛИ ПАРИЧНА ИЗДРЪЖКА

  за ОКУПАЦИОННИЯ СИ КОРПУС от 1396 да 1878 !!!!

  И да държат смирено да им БЛАГОДАРИМ като на "БРАТУШКИ".

  Ще има в Руското мъмрене и непоряди за

  ПРОВАЛЕНАТА ХИБРИДНА ЕВХАРИСТИЯ

  Благодарствен Молебен ще рече от гръцки.....

  ха-хааааа

 56. 56 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#50] от "xm...":

  Авантюра е защото никой не го е било еня за България, а да направят от княза цар.Това е политическия пи ар.

  mihala
 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Тази статия се препечатва от миналата година.Аз поне мисля че си заслужава.А и финалът е безкомпромисно истински.Браво,Петя!Честит Празник и Бъди Здрава!

 58. 58 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "simval":

  Бългapия никoгa нe e вpъщaлa въпpocнитe 80 млн. злaтни фpaнкa.
  Пo вpeмe нa Cтaмбoлийcки, бoлшeвишкa Pуcия OПPOЩAВA тoзи дълг нa cтpaнaтa зapaди пpaвитeлcтвoтo oглaвявaнo oт ceлcкa пapтия.
  Бoлшeвикитe нe тъpcят цapcки дългoвe, нo и нe изплaщaт цapcки дългoвe!

  До коментар [#14] от "bez_ime2":


  До коментар [#8] от "Hawaii":

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Весело

  ПРОПАДНА ИМ НА РУСКИТЕ НИКОВЕ

  ХИБРИДНАТА ЕВХАРИСТИЯ

  Благодарственият им Молебен пропадна.

  Готвеха се да превърнат Форума в място за челобитие
  и лигави благодарности към "братушките" И "освободителите"
  които непредвидено бяха осветлени като
  ОКУПАТОРИ и ЛИХВАРИ
  събиращи С ЛИХВАТА
  ИЗДРЪЖКАТА на ОКУПАЦИОННИЯ СИ КОРПУС !!!

  Затова е и шумното облайване и спамене
  Зер, лигавщините не минаха.....
  ха-хааааааа

 61. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#58] от "Nехоljhft":

  Едно си баба знае, едно си бае...

 62. 62 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Неразбираемо е за нормален човек, защо на днешния ден, рубладжиите повдигат въпроси за дълговете на България към Матушката им (никога не повдигат въпроси за дълговете на Матушката им към България). Затова предлагам парите, които Русия получи за двата непроизведени реактора от българския данъкоплатец, да се смятат за погасяване на задължението по ОКУПАЦИОННИЯ ДЪЛГ от 1879 г.

 63. 63 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#35:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  Колега, наистина княжеството изплаща дълга си но е със закъснение. Както и да е. Този дълг ни е наложен от справедливият Берлински договор:

  http://www.chitatel.net/forum/uploads/monthly_2015_10/562dfe195ff0f_10._____.thumb.jpg.5829599b883ca27ca5283362a532c66a.jpg

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 64. 64 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Весело

  Затова предлагам парите, които Русия получи за двата непроизведени реактора от българския данъкоплатец, да се смятат за погасяване на задължението по ОКУПАЦИОННИЯ ДЪЛГ от 1879 г.
  —цитат от коментар 62 на bez_ime2

  Човече, че тези "непроизведени" реактори от половин година са на площадката в Беляне!

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 65. 65 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Русия е империя, а империите никой не освобождават, а завладяват. Та те дори собствения си народ са държали в крепостничество, та нас ни освободили?!
  Ха-ха :)
  Опитала се е да откъсне територии от 'болния човек' - Османската империя и донякъде им се е получило - Кавказ и т.н. Просто, другите т.нар 'велики сили' са се противопоставили, та в резултат на онова гео-полит. равновесие се е пръкнала квази-държавата ни. Без противопотавянето на Западните сили(разбира се, и те от свои користни интереси), щяхме да сме руска губерния и формално.
  Просто, една територийка е щяла да напусне Османската империя и да влезне в Руската такава. За това колко щастлив щяхме да бъдем.. питайте поляци, финладци, украинци, грузинци. 'Тюрма народов'
  Та, айде стига набиване на този комплекс, че сме 'неблагодарни'.
  България и сега съществува благодарение на равновесието между Турция, Русия и Западния свят. Ако се наруши ще последват пак 45 години в колхоза или 500 години в султаната. Гранична територия сме и множество от тукашното население се препитава със слугинаж в някоя посока.
  Иначе..
  Честит празник и слава за волята и дързоста на онези българи!

 66. 66 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Весело

  Уважаема Петя, защо трябва да се "докарвате", влизайки в тона на публика, за която всичко това, ако му обърнат внимание, е по-скоро досада, ако не направо раздразнение?
  —цитат от коментар 50 на xm...

  Петя е допуснала и фактологическа грешка . Тя твърди:

  .... да стане така, че първо Австро-Унгария да наруши клаузите на договора (а тя го е подписала!), като осъществи отдавнашното си желание да анексира Босна и Херцеговина. А след това да се провъзгласи българската независимост...
  ----
  В действителност се случва точно обратното: На 22 септември България обявява независимостта, а на 23 септември Австроунгария анексира Босна.


  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#65] от "ali_ibn_isa":

  поредното плюене против Русия, така както комунетата плюеха едно време против САЩ

  дори и тук в статията макар у накратко е спомената ролята на Русия при обявяването на българската независимост, а тя е огромна и решаваща. Без удовлетворяването на финансовите претенции на Османската империя , българската независимост не би имала смисъл, не би била призната международно.
  И именно тук Русия помага на България, естествено с цел засилване на своето виляние, но без тази помощ, тази стъпка не би могла са се осъшестви

  Относнос Задунайская гурерния . ами между нас и тях е стояла Румъния, така че е била напълно неосъшествим и е просто ползвано понятие в българските полиически борби.

  Еъуското управление в България след войната прави наистина много в кономическо оношение, именно то посавя основите на здраво икономическо управление в странаа, основава и БНБ

  А колкото до финландците защо сауята на Александър Втори като законодател сои на Сенатския плошад пред техния парламент?

  Може би защото именно той е основоположник на съвременната финландска държавност, како и на българската.

  Четете повече , а не повтаряйте ЕРусия лоша като овцете от фермата. само не питайте от коя ферма

 69. 69 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#20] от "Alarmstufe: Rot":

  Но не приписват, и не лъжат безогледно.
  За разлика от ............

 70. 70 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1278 Неутрално


  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":а бе цървул неграмотен !!! окопационен е защото тогава е бил на територията на турция !!глупостите на минджев за левски и простия офчар стоянов си ги заври в пърдялника !!
  —цитат от коментар 44 на protivbspdpsatak Рейтинг: 2069  Тавариш, защо толкова нервно и невъзпитано?
  Когато Русия напада Турция руските войски се наричат от руснаците просто руски корпуси, точно четири, ако трябва да сме точни. На Кавказкия фронт действа Кавказката им армия. Руският окупационен корпус (50 000 души) В БЪЛГАРИЯ е създаден по-късно, СЛЕД Берлинския договор, който дава Автономия на Княжество България, така че няма как да бъде наречен окупационен в Турция. То няма и логика да се твърди, че била окупирана Турция, а окупационния дълг трябвало да плаща България.
  С Обединението възниква и задължението да се плаща и дълга на Източна Румелия, присъединена към Княжество България. Сега по-ясно ли е?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#68] от "Binko Georgiev Binev":

  "Относнос Задунайская гурерния . ами между нас и тях е стояла Румъния, така че е била напълно неосъшествим и е просто ползвано понятие в българските полиически борби."

  Ами между Кьонигсберг и Русия има и Полша и Белорус, но Русия вместо да върне града след 50 години окупация,(каквито са били спогодбите) си седи там и хич не помисля за таквоз нещо.
  Тъй щеше да се случи и на България, ако не беше нашто ярко изразено желание за свобода, подплатено с действия.
  Каквото, за съжаление, днес не виждам у нас.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 73. 73 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#64:"един с теслата"][/quote]

  Ти, лично видя ло ги или повтаряш глупостите от седенките на Позитано?

 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Не мога да ги разбера сорсоидните тролове. Само за това, че Русия ни е освободила не са готови да кажат добра дума за Освобождението, релативизират Независимостта.
  —цитат от коментар 71 на von_seeckt


  Ако можеш да ми обясниш значението на думата "релативизират", готов съм да призная всичко...

 75. 75 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#35:"Котаракът на Шрьодингер"]
  —цитат от коментар 63 на един с теслата
  Колега, наистина княжеството изплаща дълга си но е със закъснение. Както и да е. Този дълг ни е наложен от справедливият Берлински договор:http://www.chitatel.net/forum/uploads/monthly_2015_10/562dfe195ff0f_10._____.thumb.jpg.5829599b883ca27ca5283362a532c66a.jpg [/quote]

  Колкото повече пишеш, толкова повече се излагаш...

 76. 76 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Такаа! Значи точно днес трябва да се занимаваме с Русия...защо???
  На непосветените ще обясня: на този ден България обявява независимост от Турция. Обърнете внимание, "обявява". Според мен, а пък и според доста историци, това е формален акт, защото младата държава вече е фактически независима от султана. За огромно разочарование на съседите ни само за 30 години България се превърна в модерна страна. Според експерти от онова време българската армия е по-силна от армиите на които и да са ДВЕ балкански страни, взети заедно! Всичко това не става благодарение на Русия, Англия, Германия или арменския поп. Така че отдайте дължимото на БЪЛГАРИТЕ от онова време!
  Да, щях да забравя, нали никой не си мисли, че по онова време някой си е представял опит за военно решение на проблема, предизвикан от обявяването на нашата независимост?

 77. 77 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [/quote]


  [quote#1:"Nехоljhft"]В aнaлизa яcнo ce кaзвa, чe Pycия плaщa „oкoлo 80 млн. злaтни фpaнкa“ зa нeзaвиcимocттa нa Бългapия.Блaгoдapим ви Бpaтyшки!
  —цитат от коментар 74 на bez_ime2


  Обясни си я сам.

 78. 78 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Хм..Троловете пак са напълнили форума с прословутите 30 т. злато, окупации и други такива. Пълно е с цялата гама нелепици произведени от либералната историческа "мисъл" през последните петилетки.Таварищи, обявяването на независимостта, а и цената на това "деяние" е добре изследвано събитие в историята ни, та не е нужен жалкия хленч на хавайци и други "отвъдморски" пелтеци за това, че независимостта не ни излезнала "безплатна" и достатъчно кървава, та да имаме още един повод за национална гордост под скиптъра на Фердинанд.Само пет години по-късно имаме всичко, за които плащаме в продължение на век.Не на Русия. На пелтечещи "хавайци" и тям подобни.На който му е интересна "цената" и ролите на разните "приятели" в процеса от цял свят да четат от стр. 117 натам: https://kuslink.com/63
  —цитат от коментар 67 на Graf


  Позитанец, ти още на петилеткили си? Бягай във форума на Дума, там ще ти обяснят, че Независимостта на България е обявена 1944 г... Неграмотници!

 79. 79 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#77:"von_seeckt"][/quote]

  Комрад, съжалявам, ама подобни изрази се използват само на седенките на Позитано...

 80. 80 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#65] от "ali_ibn_isa":поредното плюене против Русия, така както комунетата плюеха едно време против САЩдори и тук в статията макар у накратко е спомената ролята на Русия при обявяването на българската независимост, а тя е огромна и решаваща. Без удовлетворяването на финансовите претенции на Османската империя , българската независимост не би имала смисъл, не би била призната международно.И именно тук Русия помага на България, естествено с цел засилване на своето виляние, но без тази помощ, тази стъпка не би могла са се осъшествиОтноснос Задунайская гурерния . ами между нас и тях е стояла Румъния, така че е била напълно неосъшествим и е просто ползвано понятие в българските полиически борби.Еъуското управление в България след войната прави наистина много в кономическо оношение, именно то посавя основите на здраво икономическо управление в странаа, основава и БНБА колкото до финландците защо сауята на Александър Втори като законодател сои на Сенатския плошад пред техния парламент?Може би защото именно той е основоположник на съвременната финландска държавност, како и на българската. Четете повече , а не повтаряйте ЕРусия лоша като овцете от фермата. само не питайте от коя ферма
  —цитат от коментар 68 на Binko Georgiev Binev


  Ти нормален ли си, може ли да пишеш такива небивалици?

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Честит празник на всички българи! Светла дата в българската история, именно Денят на Независимостта трябва да е националния празник на България. Дали ще доживеем деня, в който ще стане това само бъдещето ще покаже. Бог да пази България! И тново да повторя нещо, което съм казвал стотици пъти - България е била държава само тогава, когато е била монархия, през останалото време е била разграден двор или придатък на чужда империя.

  Пазете се от доносника vesolr
 83. 83 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#81:"von_seeckt"][/quote]

  Говориш за неграмотност, а не можеш да напишеш едно въпросително изречение правилно...

 84. 84 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#81:"von_seeckt"][/quote]

  Понеже си много грамотен, чакам да ми обясниш какво означава, "релативизират"...

 85. 85 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#71] от "von_seeckt":
  ...каза човек, използващ ник "von_seeckt ". Странно! Сигурно достопочтенният генерал се обръща в гроба.

 86. 86 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#71] от "von_seeckt":...каза човек, използващ ник "von_seeckt ". Странно! Сигурно достопочтенният генерал се обръща в гроба.
  —цитат от коментар 85 на lz73


  Какво знаеш ти за него? Кои книги прочете да се информираш?

 87. 87 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nехоljhft":

  Не, не плаща. Не строго казано прави цесия, като задължението на Османската империя се "възлага" на Царство България с годишна лихва 4,75%. Четете текста. Там е написано.
  Вижте по въпроса и "История на външния държавен дълг на България 1878-1990", Първа част 1, издание на БНБ, стр 123.
  Оставям на Вас да си намерите книгата и да я прочетете.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 88. 88 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Малко предистория, защото в статията този момент е пропуснат. До лятото на 1908 година българските правителста в края на 19 и началото на 20 век свързват обявяването на независимостта на България с националното обединение на българите. След началото на младотурската революция настъпва ситуация, която създава възможност за промяна в стратегията на балканските държави Австро-Унгария. Точно този момент е използван успешно и от правителството на Александър Малинов. Присъединяването на Крим към Гърция и анексията на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария се осъществяват успешно именно заради променената ситуация в Османската империя. Всичко това, обаче, не намалява ни най-малко значимостта на акта от 22 септември. Големият патриотизъм и решителните действия на българските лидери при обявяването на Независимостта в крайна сметка са най-важните фактори за успеха на това велико българско дело.

  Пазете се от доносника vesolr
 89. 89 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Малко предистория, защото в статията този момент е пропуснат. До лятото на 1908 година българските правителста в края на 19 и началото на 20 век свързват обявяването на независимостта на България с националното обединение на българите. След началото на младотурската революция настъпва ситуация, която създава възможност за промяна в стратегията на балканските държави Австро-Унгария. Точно този момент е използван успешно и от правителството на Александър Малинов. Присъединяването на Крим към Гърция и анексията на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария се осъществяват успешно именно заради променената ситуация в Османската империя. Всичко това, обаче, не намалява ни най-малко значимостта на акта от 22 септември. Големият патриотизъм и решителните действия на българските лидери при обявяването на Независимостта в крайна сметка са най-важните фактори за успеха на това велико българско дело.
  —цитат от коментар 88 на GreenEyes


  Колега, не правете такива груби грешки. Крим никога не е бил присъединяван към Гърция. Вярно, че едно време там имало гръцки държави колонии, но само дотам:)

 90. 90 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Любопитно

  "По същото време Русия е още в ступор след тежкото си поражение от Япония и няма интерес от военен конфликт на Балканите, който ще я въвлече, без да е готова да воюва толкова скоро след катастрофата в Далечния изток."

  Ето от каква Русия има нужда България, за да може да собствените си интереси.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 91. 91 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#90] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":
  .....
  Ето от каква Русия има нужда България, за да може да прокарва собствените си интереси.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 92. 92 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#76] от "lz73":

  Нещоме няма в историята,та ми обясни за кои българи става въпрос.За тези ли у Влашко или за тези еничарски орди у турско.

  mihala
 93. 93 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#71] от "von_seeckt":


  Не мога да разбера... Само за това, че Русия ни е освободила не са готови да кажат добра дума за Освобождението, ....
  —цитат от коментар 71 на von_seeckt


  Интересно, що за сбърканяк трябва да си, за да наречеш окупацията "освобождение"?
  И аз не мога да разбера, вие българи ли сте или политически курви.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 94. 94 Профил на С НАМИ БОГ
  С НАМИ БОГ
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Честит празник ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!

 95. 95 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#71] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 93 на simval


  Освобождение е и още как...

 96. 96 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Весело

  До коментар [#86] от "von_seeckt":
  Дали пък не знам достатъчно за този генерал?
  И аз не чета книги "за да се информирам", а за да науча нещо. Повярвайте ми, прочел съм много... Ако трябва да използвам един стар лаф, то разликата м/у нас е една каруца с книги...Или казано по друг начин, вероятно аз ще забравя повече неща, от колкото Вие някога ще научите.

 97. 97 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#86] от "von_seeckt":Дали пък не знам достатъчно за този генерал?И аз не чета книги "за да се информирам", а за да науча нещо. Повярвайте ми, прочел съм много... Ако трябва да използвам един стар лаф, то разликата м/у нас е една каруца с книги...Или казано по друг начин, вероятно аз ще забравя повече неща, от колкото Вие някога ще научите.
  —цитат от коментар 96 на lz73


  Плоски лафчета! Така и не казахте, кои точно книги сте прочели за Зеект.

 98. 98 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Весело

  До коментар [#92] от "Antoaneta Ardashes":

  Не съм учител по история, но с цел да запълните празнините в общата си култура Ви препоръчвам "Строители на съвременна България". И покажете малко уважение все пак, благодарение на тях сме станали държава.

 99. 99 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#97] от "von_seeckt":

  За него съм чел много и на различни места...Но виж мога да спомена, че ОТ него съм чел "Gedanken eines Soldaten". Желаете ли да Ви го преведа?

 100. 100 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#95] от "von_seeckt":

  Ами, ... очевидно е какво сте.

  Аз не зареждам в Лукойл.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK