Просветната реформа в Украйна и етническите малцинства (Има ли заплаха за българите)

Украинският депутат Антон Киссе с етнически българи в Одеса.

© Дневник

Украинският депутат Антон Киссе с етнически българи в Одеса.В началото на септември украинският парламент прие нов просветен закон. Незабавно от руските информационни средства тръгна кампания в защита на "нарушените" човешки права на езиковите малцинства в Украйна. Тя бе подхваната от други страни като Унгария, Полша, Румъния и Гърция и стигна до нашия политически елит. Не закъсняха гневни изказвания на вицепрезидента Йотова и на външния министър Захариева.

Илияна Йотова изрази опасение "дали действително ще има малцинства в Украйна или няма да има". Захариева пък ни информира, че тя и нейните колеги външните министри на Унгария, Румъния и Гърция, са подписали писмо "до външния министър на Украйна, с което сигнализираме и настояваме този закон да не засегне правата на малцинствата и обучението на майчин език."


Настана смущение и вече втора седмица се подхранват "страховете" за съдбата на българчетата в Украйна.


За какво всъщност става дума?
Руският език е наложен в Украйна фактически около и след Втората световна война. Дотогава даже в Донбас преобладаващият език е бил украинският. И поради факта, че Сталин е "размествал" различните народи на картата на СССР от съображения за "целесъобразност и безопасност", както и в резултат на асимилационната политика, провеждана спрямо украинците, се стига до руско културно езиково доминиране в страната.


Нова възможност


Съвсем естествено е сега Украйна да приеме закон, който има за цел именно да засили значението на украинския език. Новоприетият украински образователен закон дава повече възможности на малцинствата да изучават майчините си езици, отколкото това е възможно в България.


Българските условия са такива, че семейството решава какъв език да учи детето. Така стигаме до ситуация, при която според преброяванията, от 604 246 души, определили майчиния си език като турски, само 7 565 деца са избрали да го изучават като свободно или задължителноизбираем предмет у нас през 2015/2016 учебна година. При ромите е още по-красноречиво: от 280 979 нула деца изучават ромски в училище за същия период.


И точно в това е съществената разлика—украинският закон предвижда и дава възможност за всички деца в детските градини и ученици до пети клас да изучават майчин език, независимо от родителите.


Няма дискриминационен проблем, а просто до този момент едно езиково малцинство—руското, имаше привилегията образователният процес да протича и на руски език. Новият закон отнема тази привилегия и изравнява отношението на държавата към езиковите малцинства. Всички са поставени при равни условия, без дискриминация. Изравняването на условията за всички украински граждани—обучението на официалния украински език след пети клас дори дава допълнителна възможност за интеграция на различните общности. Като краен резултат се намалява разделението в обществото.


Казано съвсем просто — новият украински закон зa просветата регулира и ограничава възможността да бъдеш украински гражданин, но да не владееш езика си, а да си само и единствено рускоезичен.


Усилията на украинската законодателна власт са насочени именно към запазване и подобряване на възможността на малцинствата да изучават майчиния си език, но и да се интегрират в украинското общество, без да се създават разделения по етнически (езиков) принцип.


Прилагам превод на разпоредбите в Украинския закон "за просветата", засягащи обучението по "майчин език":


чл. 7 За езика


1. Езикът на образователния процес в образователните институции е държавен език. Държавата гарантира на всеки гражданин на Украйна правото да получи формално образование на всички нива (предучилищно, средно, специализирано (професионално-техническо), специализирано полувисше и висше), както и извънучилищно и следдипломно образование на държавния език и в държавните и общинските институции. На лицата, принадлежащи към национални малцинства на Украйна, се гарантира правото да учат в общинските заведения за да получат предучилищно и начално образование наред с държавния език и на езика на съответното национално малцинство.


Това право се реализира чрез отделни класове (групи) с обучение на езика на съответното национално малцинство наред с държавния език, които се създават в съответствие със законодателството и не се отнасят към класовете (групите) с обучение на украински език. За хората със слухови увреждания се предоставя правото да се обучават на жестомимичен език и да изучават украинския жестомимичен език. На лицата, принадлежащи към коренното население, националните малцинства на Украйна, се гарантира правото да изучават езика на съответното коренно население или съответното национално малцинство в общинските заведения за средното образование или чрез национални културни общества.


2. Образователните институции осигуряват задължително изучаване на държавния език, в частност в заведенията със специализирано (професионално-техническо), специализирано полувисше и висше образование в обем, който дава възможност да се извършва професионална дейност в избраната област с ползване на държавен език. На лицата, принадлежащи към коренното население, националните малцинства, чужденците и лицата без гражданство, се създават подходящи условия за изучаване на държавния език.


3. Държавата съдейства за изучаване на езици на международната комуникация, на първо място английски, в държавните и общинските образователни институции. ...


5. По желание на хората, получаващи специализирано (професионално-техническо), специализирано полувисше и висше образование, учебните заведения създават възможности за изучаване от тях на езика на коренното население, на националното малцинство като отделна дисциплина...


Не само този закон гарантира правото на обучение на майчин език. То се гарантира категорично и от Украинската Конституция в нейния чл. 10. Там е записано: Държавният език в Украйна е украинският език...В Украйна е гарантирано свободното развитие, употреба и защита на руския и другите езици на националните малцинства. Държавата насърчава изучаването на езиците на международната комуникация. Употребата на езиците в Украйна се гарантира от Конституцията и се определя със Закон.


Прави впечатление дори това, че Украйна, за разлика от България, признава на конституционно ниво съществуването на национални малцинства и гарантира правата им, вкл. и да изучават майчин език.


В смисъла на всичко казано по-горе, решението на украинските политици е правилно. То не е дискриминационно и, в дългосрочен план, ако не се случат други промени в закона през идните десетина години, за да може един образователен цикъл да бъде завършен, ще можем да коментираме резултатите.


Важното в случая е, че така създадената рамка—консервативна, но не дискриминационна, дава възможност да бъдат изпълнени няколко цели:


- Утвърждаване на украинския език като официален в страната не само юридически, но и фактически;


- Премахване на двуезичното разделение, създадено от дублиращата роля на руския език;


- Гаранция и защита на правата на етническите (национални) и езикови малцинства да изучават своя майчин език;


- Гаранция за интеграцията на езиковите малцинства в обществения живот на страната, изучавайки официалния украински език след определена възраст, когато се предполага, че вече владеят майчиния си език; А най-важното възможно постижение все пак си остава прекратяване на разделението в украинското общество, породено от дублиращата роля на руския език, пример за което е войната в източна Украйна.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Мдааа, отоново всичко се оказа една руска хибридка.

  Всю свою историю эта Россия барахтается в дерьме и при этом желает потопить в нем весь мир.
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  Новият украински закон зa просветата регулира и ограничава възможността да бъдеш украински гражданин, но да не владееш езика си, а да си само и единствено рускоезичен.

  До този момент едно езиково малцинство—руското, имаше привилегията образователният процес да протича и на руски език. Новият закон отнема тази привилегия и изравнява отношението на държавата към езиковите малцинства. Всички са поставени при равни условия, без дискриминация.
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Блестяща статия !
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРА !
  Отдавна трябваше да се каже и напише всичко казано в статията.
  ОБЕЗВРЕДЕНО е едно от хибридните оръжия на Русия
  за РУСИФИКАЦИЯ и СЪВЕТИЗАЦИЯ на УКРАИНА.
  Най-русифицираната общност в Украина - тази на българите
  вече ще бъде ЗАКОНОВО ЗАДЪЛЖЕНА ДА УЧИ УКРАИНСКИ.
  Факт е, че 100 % от българите в Украина са рускоезични
  и на 100 % тези българи не знаят украински език -
  езика на държавата в която живеят.
  Отсега нататък РУСИФИЦИРАНЕТО на украинците и
  другите малцинства в Украина ще бъде СПРЯНО веднъж завинаги.
  Затова е този вой на ранен звяр откъм Русийката.
  Зер, вече няма да може да кокетничат с рускоговорящите в Украина
  и да ги използват като претекст за бъдещи аншлуси

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  Имах идея за коментар Погледнах автора и вече нямам Ще има 90% коментари за Русия и Путин!
  —цитат от коментар 1 на dejmos


  Вехтият и до болка познат ченгеджийски прийом.
  Като нямаш аргументи, облайваш автора.
  Прочети статията, преди да те осени идеята за коментар.
  Някъде там е казано, че ЦЕЛИЯТ НАПЪН ЗА "СКАНДАЛ"
  идва ИМЕННО ОТКЪМ РУСИЯ, по причина, че
  СЕ СТОПИРА РУСИФИЦИРАНЕТО НА УКРАИНА.
  ОТНЕМА СЕ ПРИВИЛЕГИЯТА НА РУСКИЯ ЕЗИК като държавен език.
  Единствен официален и държавен език става УКРАИНСКИЯ ЕЗИК
  Както е впрочем и в БЪЛГАРИЯ.
  Или да очакваме следващата мантра да е за това,
  като компенсация за загубеното в Украина, РУСКИЯТ ЕЗИК
  ДА СТАНЕ ВТОРИ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК В БЪЛГАРИЯ ?!?!?!?!
  Това ли да очакваме ?!?!?!
  И колкото е шега, толкова може да стане трагична реалност,
  познавайки метода на действие на РУСИЯ и тукашните й проксита.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  И що риваха толкоз Йотова и Захариева без да са се запознали с текста!?

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  Като всичко е наред защо президента на Румъния отказа да посети в Украйна в знак на протест срещу новия просветен закон ?
  —цитат от коментар 5 на krf54523578


  Ами питай го да ти обясни защо.
  И още го питай - защо не отмени посещението си в България
  по покана на Президента Росен Плевнелиев ?!?
  Зер, в България румънско говорящите не учат румънски
  на никакво ниво в училищата.
  А румънско говорящите в България -
  така наречените "ВЛАСИ"
  в Северна България са
  МНОГО ПОВЕЧЕ КАТО БРОЙ ХОРА
  ОТ БЪЛГАРИТЕ В УКРАИНА,
  И ОЩЕ ПОВЕЧЕ - като ПРОЦЕНТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО !
  От друга страна, и българите в Румъния не изучават
  български език в училищата, и това не прави впечатление на никого.

  Важното сега е, че от Руското пасольство са спуснали ОКРЪЖНО
  да се громи УКРАИНА и стремежа й за ДЕРУСИФИКАЦИЯ !!!!

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Любопитно

  Прави впечатление дори това, че Украйна, за разлика от България, признава на конституционно ниво съществуването на национални малцинства и гарантира правата им, вкл. и да изучават майчин език.
  =========
  Много интересна разлика е това .

  Bukalemun
 9. 9 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Расизъм и ненавист към ближния на политоснова.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  На лицата, принадлежащи към национални малцинства на Украйна, .."
  плитичко да приравниш национални и етнически малцинства , в България няма национални малцинства за разлика от Украйна , има етнически .

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Любопитно

  Прави впечатление дори това, че Украйна, за разлика от България, признава на конституционно ниво съществуването на национални малцинства и гарантира правата им, вкл. и да изучават майчин език.=========Много интересна разлика е това .
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Що ?
  Да не би в Турция на конституционно ниво да е признато съществяването
  на КЮРДСКО, АРМЕНСКО, БЪЛГАРСКО...... и прочее МАЛЦИНСТВА ?!?!?!?!?!

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  Само че в Турция е приоритет термина турска нация "TÜRK MİLLETI" ....Докато в България се държи на българския етнос !
  В Турция , никой на никого не прави възродите.ни процеси ....всеки уважава произхода на другия.
  Докато в България ....знаеш....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1274 Весело

  Поредното руско АММ- ако мине, мине ...

  Sapienti Sat
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Ети , в БГ няма как да има национални малцинства (дори и без легална дефиниция) понеже през вековете се е свивала като територия , Турция е възникнала върху държави . етническо малцинство е нещо съвсем различно .

 15. 15 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Най-после някой да обясни на "мат'риала" с думи прости, за какво става дума в този закон.
  Защото русоробските ни политици изпълниха указанията на Москва и опищяха орталъка с "нарушават правата на българите в Украйна".
  Браво на автора, така се борят лъжата, фалшивите новини и пропагандата.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  !В Турция , никой на никого не прави възродите.ни процеси ....всеки уважава произхода на другия. Докато в България ....знаеш....
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  Знам....знам....В СЪВЕТСКА БЪЛГАРИЯ.

  Тази СЪВЕТСКА БЪЛГАРИЯ, чийто ОПОРНИ ТОЧКИ са ти в репертоара.
  "Демокрацията" срещу която ти и сънародниците ти РУСНАЦИ
  пищите, Възродителен процес не е правила...!!!!

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  в БГ няма как да има национални малцинства (дори и без легална дефиниция) понеже през вековете се е свивала като територия.
  =======
  Това ли ти е довода ? Интересен довод !

  Bukalemun
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Проблем е възможността до пети клас образованието да е на език различен от официалния.Да се учи малцинствен език -да,но цялия учебен процес да е на език различен от официалния,и то за хора ,които може и да не владеят официалния език би довело до затруднения и по-ниско ниво на усвояването му.Това би довело до проблем в по нататъшното образование и реализация.и после до рев за дискриминация.Право да не се владее официалния език не съществува в нито една държава.Та трябва да изискваме българите да имат право на избор дали да учат на български или на украински и да изучават българския като отделен поредмет

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Любопитно

  а този някой дето обяснявал на който и каквото ѝ да е , трябва ли да има ценз по темата ?
  —цитат от коментар 18 на дерибеев


  А ти, който ОЦЕНЯВАШ обясняващите, КАКЪВ ЦЕНЗ имаш по темата ?!?!?!

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9477 Неутрално

  След първата стъпка преди около 30 години с връщането на украинския език, сега следва втората естествена стъпка. Нима и. Йотова не иска българчетата в Украйна да научат български заедно с украинския?
  Или тя мисли повече за русначетата в Украйна, които ще бъдат принудени да научат още един език освен руския?

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  [quote#20:"Hawaii"][/quote]

  къде съм дал оценка ?

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Любопитно

  Поредното руско АММ- ако мине, мине ...
  —цитат от коментар 13 на danvan


  Само, че не им се получи ХИБРИДНИЯ "БРАТУШЕЧЕН" скандал.
  Останаха само ХИБРИДНИТЕ РУСКИ НАПЪНИ за скандал.
  Форумните руснаци газ пикаят, гледайки как Украина се
  ДЕСЪВЕТИЗИРА и ДЕРУСИФИЦИРА.
  Свърши вече тая, българите в Украина да мякат
  на нещо като полуруски-полубългарски, а в същото време
  да не знаят езика на държавата в която живеят.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Весело

  До коментар [#16] от "Hawaii":
  "
  "
  "Демокрацията" срещу която ти и сънародниците ти РУСНАЦИ
  ===========
  :)......чакай чакай !
  Наща демокрация беше най ранната.....
  ЧАК след "голямата екскурзия" , падна берлинската стена и дойде перестройката ! Не смесвай нещата !
  Ние наща демокрация си я с ечелихме сами ....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Факт е, че българското малцинство в украинската част на Бесарабия е силно про-руски настроено. Не случайно когато империята на злото разбуни Източна Украина, точно тогава (2015) хибридни българи там се опитаха да създадат и хибридна република "Буджак". Малко известните събития покрай учредяването на т.нар. Народна рада включват и срамното присъствие там на т.нар. евродепутат Ангел Джабазки, който лично отиде да подкрепя проруските сепаратисти. Разбира се, всичко това беше придружено със силна антиевропейска и антинатовска реторика.

  Дерусификацията на Украйна само ще помогне на българското малцинство да се отърси от кремълските си окови.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Весело

  След първата стъпка преди около 30 години с връщането на украинския език, сега следва втората естествена стъпка. Нима и. Йотова не иска българчетата в Украйна да научат български заедно с украинския?Или тя мисли повече за русначетата в Украйна, които ще бъдат принудени да научат още един език освен руския?
  —цитат от коментар 21 на penetrating


  Ами погледни какво е тук в България.
  Нахъсани и с високо етносамочувствие рускинки
  праскат по магазини, пазарчета и прочее....
  на руски език и смятат, че някой е длъжен
  да им отговаря и да говори с тях също на руски.
  След първите 2-3 отрязвания от страна на българите,
  повечето по причина незнание на руски език,
  въпросните рускинки вече се принуждават да скалъпват
  по някое и друго изречение на български.
  Така ще стане и в Украина, живот и здраве !

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Любопитно

  До коментар [#25] от "Lemmy":
  хибридни българи там се опитаха да създадат и хибридна република "Буджак".
  ========
  Чакай да отгатна ......за гагаузите ли си споменал ?
  Там "проблема" е ,че тия хора говорят турски (стар тюркоезичен) а буджак (bucak) е турски термин......

  Bukalemun
 28. 28 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Да питаме ли арменците?

 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3564 Любопитно

  Всичко това - за малцинствата някъде, винаги ми се е струвало абсолютна дивотия. Като граждани на дадена страна, представителите на някое малцинство се ползват с всички права, предвидени от законите и Конституцията. Но, в същото време, държавата не е (и не трябва да е) длъжна да осигурява езикови курсове или обучение на майчиния език на малцинствата. В Украйна се говори украински език, съответно обучението на децата и в учебните заведения трябва да се води на украински. А ако малцинствата - българи, руснаци, румънци, унгарци, етс. искат децата им да знаят родният им език, то нека го изучават в извънкласна форма на частни курсове. Едиственото задължение на Украйна е да не забранява подобни курсове, както и да не забранява издаване на книги и учебници на съответния малцинствен език или да способства, ако някое малцинство иска да си създаде (примерно) радио на своя си език. Нищо повече.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Не отгатвай, ами чети.

  Що се отнася до езика - майчиният не е проблем. Проблем е, че знаят руски, а не украински език, панимайш. Да ти припомня ли бесарабския "българин", родом от Украйна Гриша Филипов, който цял живот влачеше грозен руски акцент (но бъкел украински не знаеше) , а отгоре на всичко се големееше със своята рускост, дано Бог му прости. Очевидно сега това ще се промени.

 31. 31 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3588 Весело

  До коментар [#1] от "dejmos":

  Имах идея за коментар Погледнах автора и вече нямам Ще има 90% коментари за Русия и Путин!
  —цитат от коментар 1 на dejmos

  Щях да вляза в спор с бързака от първия коментар, но като видях кой кремълски трол е бързал да се изцвъка под статията - отказвам се...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#28] от "truly":

  Питай питай !
  Пардон ....кои арменци ?
  1.....тия които днес са в турския Парламент ?
  2.....или тия които работят нелегално и сезонно в Турция. ...и се връщат в Ереван за да изхранват семействата си ?

  Bukalemun
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lemmy":

  . Проблем е, че знаят руски, а не украински език,
  ========
  Ееех , и ти ли Бруте ....!
  Един съвет от мене ....НИКОГА недей да виниш езиците ! Те са богатство !
  Колкото повече знаеш от тях , толкова по добре !

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  И друг път съм писал във форума, че СССР повсеместно налагаше руски като официален език за сметка на националните езици на републиките. Сега темата е Украйна, но същото е положението в Прибалтика.
  Ето къде не е същото положение - в британските и френските колонии. В тези колонии децата на колонизаторите задължително са изучавали местен език. След деколонизацията липсваше този езиков конфликт между местното население и останалите там бели. За езиковите конфликти в бившата СССР са виновни само болшевиките.

  тел 032 644 150
 35. 35 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Стратегията за асимилация на завладяните територии в СССР е помагала дълго време. Днес нещата се променят и руският език примерно в Естония води само и единствено до гетоизиране на руското население. Добре знаем от опит, че българските роми веднага престават да приличат на роми щом поживеят извън гетата.

  тел 032 644 150
 36. 36 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3588 Весело

  До коментар [#5] от "krf54523578":
  Авторът на статията не е ли онзи необразован Генов, който се храни от НПО-та ?
  –––––––––––––––––––––
  А номерираният автор на този коментар не е ли един кацаполюбив рубладжия, който се храни от варелите пред Позитано?
  Ех, колко злоба у кремълските подлоги...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  Добре бе, ти нали имаш арменци в парламента. Защо арменският не е втори официален език, а? И руският няма да е втори официален език в Украйна. Точка. Който иска да го изучава като майчин език - нека го изучава - същото се отнася до български, гагаузки и други езици. Толкова е просто.

  Оставяме настрана факта, че руският език е основен носител на руската култура, пропаганда и манталитет - нещо от което украинците имат пълно право да се гнусят. И не само те.

 38. 38 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Напълно нормална постъпка на украинците, всички на територията на Украйна трябва да знаят да си служат с официалният държавен език! Единствено засегнатите са учителите които знаят само руски - да се квалифицират, да научат украински!

 39. 39 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Приравняването на българското малцинсто в Украйна с румънското и унгарското е глупост. Днес в Украйна има големи румънски и унгарски територии присоединени от Сталин. Какво да се направи??? Териториите са заграбени и голяма част от местното население е изселено по сталински. Това е голяма рана на съседските отношения между тях. Няма как да се поправят сталинските престъпления - нито може да се извърши обратното, нито може да се забрави. Най-важното е народите да знаят, че това са престъпления на СССР.
  За българските потомци няма териториален спор и само нашите си агенти на Путин са толкова безочливи да се правят, че не виждат разликата.

  тел 032 644 150
 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2102 Весело

  До коментар [#11] от "Hawaii":Само че в Турция е приоритет термина турска нация "TÜRK MİLLETI" ....Докато в България се държи на българския етнос !В Турция , никой на никого не прави възродите.ни процеси ....всеки уважава произхода на другия. Докато в България ....знаеш....
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  Глупости. В България точно се говори за "нация", а не етнос, докато в Турция се говори за етнос. Това "милет" не означава "нация", щото това е термин още от времето на Османската империя, а вие идея какво е "нация" нямате до времето на Ататюрк. Не случайно за Турция кюрдите са "планински турци" - термин дето все едно някой от ДС го е измислил, толкова е тъп.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3588 Весело

  До коментар [#33] от "eti mehter":
  И кюрдският език е богатство! Всеки турчин на него любовни стихове реди...
  И чака с танкове да види как ще мине референдума за независим Кюрдистан!
  Аnladınmı?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  и кюрдите твърдят същото като теб

 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Весело

  Още по-голям е СТРАХЪТ НА КРЕМЪЛ,
  че този Украински Закон ще стане
  ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕТАЛОН за ВСЯКА ЕДНА
  НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА, която ще възникне
  върху РУИНИТЕ НА ПУТИНСКА РУСИЯ.
  ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗАКОН за
  ТАТАРСТАН,
  БАШКИРИЯ,
  КАЛМИКИЯ,
  БУРЯТИЯ,
  КОМИ.....

  На този СТРАХ дължим и ЗЛОСТНОТО ОБЛАЙВАНЕ
  за което са активирани КРЕМЪЛСКИТЕ ПРОКСИТА
  от БЪЛГАРИЯ, например......

 44. 44 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":Само че в Турция е приоритет термина турска нация "TÜRK MİLLETI" ....Докато в България се държи на българския етнос !В Турция , никой на никого не прави възродите.ни процеси ....всеки уважава произхода на другия. Докато в България ....знаеш....
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  Не лъжете, моля. Турция е в парманентен възродителен процес, защото за всеки турски гражданин е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да носи турско име.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Весело

  До коментар [#40] от "Тюфлекчия":

  В България точно се говори за "нация", а не етнос, докато в Турция се говори за етнос
  ========
  Айде по лекичко ....се изсипвай .....
  Още от имперско време ....чааак до днес , етноса не е влияел в йерархията на управлението. ....
  И в близката история на Анадола .....кюрдина Тургут Йозал е управлявал ....и евреина Илкер Башбуг е бил главнокомандващ на Аскера ....за Парламента да не говорим ! Кадърен ли си , пътя ти е отворен !

  Като видим някой ден в България , президент турчин или циганин ....тогава пак ми ела да поспориш ......

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3588 Весело

  До коментар [#12] от "eti mehter":
  Само че в Турция е приоритет термина турска нация "TÜRK MİLLETI" ....Докато в България се държи на българския етнос !
  Тебе кой те е учил на турски?
  Миллет значи народ, тълпа, калабалък. Когато Баязид стъпва в Европа, нарича подчинения византийски (ромейски, римски) народ "рум миллет". А в римската (византийската) империя нации не е имало.
  Нация е дума от 18-ти век и не се отнася до бивши и настоящи империи. Само че неграмотните османлийчета с пионерски вратовръзки първо пишат, пък после (ако им остане време) четат...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#46] от "Депутат 241":

  Миллет значи народ, тълпа, калабалък.
  =======
  Но в никакъв случай не и етнос ....те това е !

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3564 Любопитно

  До коментар [#19] от "slonsco":

  Да, и на мен това ми направи впечатление. Не го намирам за нормално. Би трябвало да е обратното, малцинственият език да се изучава след 5 клас и то в извънкласна форма, иначе децата ще се сблъскат с проблемите, които си описал. Но, разбира се, възможно е и авторът да е направил грешка, няма да е за сефте, статиите са пълни с грешки, та...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter": Само че в Турция е приоритет термина турска нация "TÜRK MİLLETI" ....Докато в България се държи на българския етнос !
  Тебе кой те е учил на турски?...
  —цитат от коментар 46 на Депутат 241


  Рускините по начало трудно учат чужди езици.
  Още по-трудно учат турски език.
  Та и тука тъй......

  Вън от шегата,
  НЕ МУ / НЕ Й СЕ ВРЪЗВАЙ.
  Иска да ПРЕНАСОЧИ ДИСКУСИЯТА
  в друга посока, различна от

  ЗАКОНА ЗА ДЕРУСИФИКАЦИЯТА НА УКРАИНА

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Весело

  До коментар [#49] от "Hawaii":
  Рускините по начало трудно учат чужди езици.
  Още по-трудно учат турски език.
  =======
  Ех котьооо !
  Ела да видиш как привикнаха у нас........
  Аз им говоря на руски ....те на турски ми отговарят .....
  От ежедневен опит .....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  Украйна увери Гърция, че гърците там ще изучават гръцкия език без проблеми както до сега !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#53] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Браво ....супер !
  Това значи, че за българското малцинство , въпроса ще е къде къде по разрешим.
  А държавата (Украйна) ще има най голяма изгода ....ще се пестят милиони , само от минимализирането на пречките в комуникации , транспорт и в други сфери.

  Bukalemun
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  Рейтинг: 1162 Весело

  До коментар [#51] от "diegos":

  Реакция имаше и от Европейския парламент, но никой не плаща за да бъде отразено.

 57. 57 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Украински език няма,той е смесица най- вече между полски и руски.Няма и македонски/тюрлюгювеч от български и сръбски/.

 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Весело

  До коментар [#46] от "Депутат 241":

  Нация е дума от 18-ти век и не се отнася до бивши и настоящи империи.
  ========
  Хи хи .....страхотна адекватност....у вас има , а у други няма .....!
  То на времето много думи ги нямаше .....
  Геноцид , демокрация , диктатор , развито общество , ......
  За кръстоносните походи например , биха говорили с удоволствие , как са допринасяли демократичните промени от запад на изток .....ако въпросните термини биха съществували......

  Bukalemun
 59. 59 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#47] от "eti mehter":
  А бе, рожбо, Народ и етнос е едно и също!
  А турчин е нещо от сбирщайн. Защото тюрките не са турките, а турките не са турците. И никой от тях не е от територията на днешна Турция. Да не би истанбулците да са деца на Константин Велики? И кои бяха османските турци изобщо?
  п.п. Винаги така се получава, когато се объркат исторически и религиозни понятия от необразовани хора и то на език, който съвсем не познават (за турския говоря!)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 60. 60 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#7:"Hawaii"][/quote]

  За разлика от теб румънския президент знае, че в България няма етнически малцинства и съответно въпроса с изучаването на майчин език не стои така както е в Украйна. Чаткаш ?

 61. 61 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#19] от "slonsco":

  спокойно, нещо което Генов е пропуснал (що ли..), че това положение на закона работи до 2020г. след това отпада правото децата да учат на майчин език.. който учил- учил.. :)

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Весело

  До коментар [#59] от "Депутат 241":

  Народ и етнос е едно и също!
  =========
  Тук се издъни за втори път......;)
  Народ е halk ,а етнос е ırk , у нас !
  За тебе не знам как да го обесня . Но с примери мога да те светна малко. ...
  Вместо Народна , би ли нарекъл , Етническа Република България ....... ;)

  Bukalemun
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#59] от "Депутат 241":
  религиозни понятия от необразовани хора
  ========
  А на тая тема въобще не посягай ....бос и неук си по тия работи !
  Специално в Исляма , етноса не бил важен , а само подробност !
  Затова и в Европа се мъчат да Го копират чрез формата на "мулти култи" , но копието е твърде несполучливо !

  Bukalemun
 64. 64 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Присъединявам се към мнението, на някои съфорумци, че държавата не е длъжна да учи някого на майчиният му език. Държавата е длъжна, да обучи задължително всички свои граждани на добро владеене на официалният и език, което дава равен шанс на всички за пълноценно участие в общественият, политическият и стопански живот. В същото време, не бива да пречи майчин език да се изучава в извънкласна или читалищна форма, като контролира, дали там не се мътят мозъци.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":
  Йотова вие, защото под майчин език разбира руски. Петата колона е активирана за бърза и шумна реакция в защита родину (разбирай Россия). За Захариева е нормална реакция.

 68. 68 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3715 Неутрално

  "... новият украински закон зa просветата регулира и ограничава възможността да бъдеш украински гражданин, но да не владееш езика си"

  Така и трябва да бъде! Припомням решения на Литва, Латвия и Естония, които въведоха изискване за владеене на съответния официален език - който от рускоезичните не е пожелал да положи /и издържи/ изпит, е със статут "негражданин". Интелигентните руснаци са се явили на изпит и са се асоциирали в обществото.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  И какво излезе, че България тръгна да защитава руските интереси в Украйна, а на нас пак ни пробутват фалшиви новини.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii": :"...ОТНЕМА СЕ ПРИВИЛЕГИЯТА НА РУСКИЯ ЕЗИК като държавен език.
  Единствен официален и държавен език става УКРАИНСКИЯ ЕЗИК
  Както е впрочем и в БЪЛГАРИЯ."...."Или да очакваме следващата мантра да е за това,
  като компенсация за загубеното в Украина, РУСКИЯТ ЕЗИК
  ДА СТАНЕ ВТОРИ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК В БЪЛГАРИЯ ?!?!?!?!
  Това ли да очакваме ?!?!?!"(ваши цитати)
  Точно там е заровено кучето където вие много точно посочвате. Единствената корекция която искам да направя е че претенциите на руснаците са не руския втори официален език в Украйна но първи. Но да оставим руснаците те умеят да защитават имперските си претенции не само дипломатически но и чрез купени алчни майце и отце продавци които са налични във всички страни интересни за тях (не правят изключение даже германците например Шрьодер). Но у нас положението направо е трагично защото руските мекерета са навсякъде и продават не само родителите си но и нашите деца, защото собствените си ги спасяват на запад.Това което сте писали накрая е много актуално и тревожно за нормалните хора. Руската атака вече започна първо жилищата, след това гражданство и накрая права и език. Хора опомнете се. Крайно време е да се наложат ограничения за постоянно пребиваване на руснаци у нас. Ако това не стане всички наши деца и внуци които не успеят да се спасят на Запад са обречени.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  И какво излезе, че България тръгна да защитава руските интереси в Украйна, а на нас пак ни пробутват фалшиви новини.
  —цитат от коментар 69 на Роси


  То бива лъжи и глупости, ма тоя се е олял.... е щом има гой да ги гълта, ок.
  В Донбас говорели украински.... бе там и тия къде се броят за украинци не знаят украински. Ма и донските казаци не са украинци, а има и голяма част преселници от Сибир. Миньорите, тия по заводите, при СССР идват от Сибир.

 74. 74 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Един Кличко не зтаеше украински доскоро , по лесно му бе да го каже на немски отколко на украински...

 75. 75 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  А от повечето езвестни фигури там да наречем етнически украинци ... маже няколко , с условие. Тимошенко е 0% украинка, Аваков, пак 0%, иш тн. Може би Янукович е.

 76. 76 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 748 Неутрално

  румънско говорящите в България -
  така наречените "ВЛАСИ"
  в Северна България са
  МНОГО ПОВЕЧЕ КАТО БРОЙ ХОРА
  ОТ БЪЛГАРИТЕ В УКРАИНА
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  Самоопределящите се като "румънци/власи" в България са от порядъка на 10 000. Официално в Украйна като българи се декларират около 200 000.
  Следователно цитираното Ваше твърдение е 100% лъжа.

 77. 77 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Няма дискриминационен проблем, а просто до този момент едно езиково малцинство—руското, имаше привилегията образователният процес да протича и на руски език. Новият закон отнема тази привилегия
  -----------------------------------------------

  Е, когато разберат, че децата им вече ще могат да учат основно на украински, донбаските руснаци-сепаратисти толкова ще се зарадват, че моментално ще сложат оръжие и ще хукнат в Киев да целуват ръка на г-н Порошенко!
  С подобен закон Украйна несъмнено само след месец ще е много по-единна, отколкото е сега!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  Самоопределящите се като "румънци/власи" в България са от порядъка на 10 000.
  —цитат от коментар 76 на Манчо


  Тези които са си ВЛАСИ без да се самоопределят като такива,
  са над десет пъти по толкова.
  Същото като при ромите.
  Под 10 % от тях се самоопределят като такива.

 80. 80 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  С подобен закон Украйна несъмнено само след месец ще е много по-единна, отколкото е сега!
  —цитат от коментар 77 на Манчо


  Ще стане, разбира се !
  Представяш ли си, какво чудо би станало в България,
  ако тук, както беше досега в Украина,
  руският език беше втори национален език ?!?!?!?

  Е, когато разберат, че децата им вече ще могат да учат основно на украински, донбаските руснаци-сепаратисти толкова ще се зарадват, че моментално ще сложат оръжие и ще хукнат в Киев да целуват ръка на г-н Порошенко!!
  —цитат от коментар 77 на Манчо


  Ти тези не ги мисли.
  90 % от тези, които се бият в Донбас от руска страна,
  са редовна руска армия и наемници от РУСИЯ и ЧЕЧЕНИЯ.
  Техните деца си го учат руския в Русия.
  Ако имаше местни сепаратисти, Путин нямаше да вкара
  в Донбас и Луганда редовна руска армия и наемници.
  Ако имаше, АМА НЯМА !!!!

 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Прави впечатление дори това, че Украйна, за разлика от България, признава на конституционно ниво съществуването на национални малцинства и гарантира правата им, вкл. и да изучават майчин език.=========Много интересна разлика е това .
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  прави ли ти впечтланеие и друго? Държавният език е украински, и всички го изучаван, а не да се правят на малоумни, и да я карат само на майчин, със 150 думи речников фонд.

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Прави впечатление дори това, че Украйна, за разлика от България, признава на конституционно ниво съществуването на национални малцинства и гарантира правата им, вкл. и да изучават майчин език.=========Много интересна разлика е това .
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  прави ли ти впечтланеие и друго? Държавният език е украински, и всички го изучаван, а не да се правят на малоумни, и да я карат само на майчин, със 150 думи речников фонд.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  [quote#82:"historama"][/quote]
  "...впечтланеие.."
  впечатление.... съжалявам за грубата правописна грешка!

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Един Кличко не зтаеше украински доскоро , по лесно му бе да го каже на немски отколко на украински...
  —цитат от коментар 74 на .


  Остави Кличко, до голяма степен неговото образование е съветско! Виж някои от депутатите на ДПС, с университетско образование дето сричат на български?

 85. 85 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1490 Гневно

  Лъсна големият патриотизъм на русофобите които от омраза към Русия не дават пат пари за българите в Украйна. Но какво ли да им се чудим според тях по добре изобщо България да я нямаше щом дължи възкресението си но Русия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#85] от "Julian Mall":

  пич, някои политици направиха от думичките "патриотизъм" и "патриот" мръсни думи. И най ми се повдига от патриот развяващ руски байрак.

 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Тези които са си ВЛАСИ без да се самоопределят като такива,
  са над десет пъти по толкова.
  —цитат от коментар 79 на Hawaii


  Благодаря Ви, че признахте стопроцентовата си лъжа - дори казаното от Вас да е вярно, то броят на власите в България е от порядъка на 100 000, което е стойност много по-ниска от броя на ОФИЦИАЛНО деклариращите се като българи в Украйна!

 88. 88 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 748 Неутрално

  90 % от тези, които се бият в Донбас от руска страна,
  са редовна руска армия и наемници от РУСИЯ и ЧЕЧЕНИЯ.
  —цитат от коментар 80 на Hawaii


  Казано от доказан лъжец, горното няма как да звучи особено убедително!...

 89. 89 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 921 Неутрално

  [quote#16:"Hawaii"][/quote]


  Щото пък ако задълбаваме в историческите процеси, ми да се върнем и на арменците в Турция през 1915-та.... Възродителния процес би им изглеждал като детска игра.

 90. 90 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Прави впечатление дори това, че Украйна, за разлика от България, признава на конституционно ниво съществуването на национални малцинства и гарантира правата им, вкл. и да изучават майчин език.=========Много интересна разлика е това .
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Репорта като цяло е противен за четене, но въпросният откъс е особено тенденциозен и показателен за естеството на опорните точки, които ползва другарят Асен Генов. Конституцията на РБ не признава колективни малцинствени права. Това не е някакъв дребен детайл или пропуск, ами основен принцип. В това Конституцията е много напредничава, спестява много главоболия. По принцип да критикуваш основния закон е висока летва, но да критикуваш баш основните му принципи граничи с непристойност и нескрита антидържавност.

 91. 91 Профил на Nikolay Ivanov
  Nikolay Ivanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Авторът отъждествява руския език с руската идентичност, което до голяма степен обслужва Кремъл. Това е много сериозен удар срещу фалшификациите на украинските историчари, според които Киевска Рус била... Украйна.

  Тезата за "асимилацията" на украинците и русификацията им по времето на СССР е пълен абсурд. Създадена е нова- първата!- украинска държава (дори поляците отказват да дадат АВТОНОМИЯ на украинците на тяхна земя), като целта е... русификация??? Защо е била нужна изобщо такава държава, щом е трябвало да ги асимилират?

  Кога се появява украинският език? Защо е толкова близък до полския (90 % от речниковия състав е сходен с полския)? Защо Сенкевич в Триологията си не споменава за "украински етнос"? Защо бунтът на Хмелницики е описан като бунт на казаците? Къде са били през 17 век "украинците"?

  Коя ще е следващата жертва- самият Хмелницки заради сключения договор с Русия? Или Петлюра, който получава убежище в Полша срещу прекратяване на про-украинската му дейност?

 92. 92 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#75] от ".":

  Тимошенко от трибуната на Радата говори на украински, а по телефона и вкъщи на руски :D

 93. 93 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Както винаги много добра статия на Асен Генов. Поздравления! Сега дори за нашите московски петоколоннци би трябвало да е станало ясно, че дискриминация към малцинствата няма. Виж, същото не може да се каже за северноазиатската сатрапия, бивша СССР и още по-бивша Московия.

  Нямам време да отговарям на агенти на ДС
 94. 94 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":Добре бе, ти нали имаш арменци в парламента. Защо арменският не е втори официален език, а? И руският няма да е втори официален език в Украйна. Точка. Който иска да го изучава като майчин език - нека го изучава - същото се отнася до български, гагаузки и други езици. Толкова е просто.Оставяме настрана факта, че руският език е основен носител на руската култура, пропаганда и манталитет - нещо от което украинците имат пълно право да се гнусят. И не само те.
  —цитат от коментар 37 на Lemmy


  Ти пък си намерил кой да питаш и от кой да очакваш отговор на ниво 3-4 клас умствено развитие. Рускотурският антибългарски трол стои тук в българския форум и и на заРплата. Иначе по темата, украинците твърде дълго чакаха, за да сложат ред в дома си. Важното е, че го направиха.

  Нямам време да отговарям на агенти на ДС
 95. 95 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "Руският език е наложен в Украйна фактически около и след Втората световна война. Дотогава даже в Донбас преобладаващият език е бил украинският. И поради факта, че Сталин е "размествал" различните народи на картата на СССР от съображения за "целесъобразност и безопасност", както и в резултат на асимилационната политика, провеждана спрямо украинците, се стига до руско културно езиково доминиране в страната."

  Въйпиюща неграмотност от неграмотен човек. Асен Генов е пълен неграмотник.
  Отново изфабрикувани тези, без никакъв цитирзн правдоподобен източник.

  До 1917 какъв език се е използвал като официален на територията на Украйна, след като не е имало въобще държава Украйна, а територията е била част иот Русия? Тогава на какъв език се е преподавало в училищата, какъв език се е употребявал в държавните учреждения и т.н.? Украински?

 96. 96 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "Тезите" на неграмотника Генов, който дори не успя да завърши висше образование в посредствената образователна система на България, са толкова лесно опровержими, че не си струва да им отделяме внимание. Най-елементаран справка в известните публични енциклопедии дават много ясни отговори кога е бил наложен руския език в Украйна.

  "The Modern Ukrainian language has been in common use since the late 17th century, associated with the establishment of the Cossack Hetmanate. From 1804 until the Russian Revolution, the Ukrainian language was banned from schools in the Russian Empire, of which the biggest part of Ukraine (Central, Eastern and Southern) was a part at the time.[6] ......................................

  The standard Ukrainian language is regulated by the National Academy of Sciences of Ukraine (NANU), particularly by its Institute for the Ukrainian Language, Ukrainian language-information fund, and Potebnya Institute of Language Studies. The Ukrainian language retains a degree of mutual intelligibility with Belarusian and Russian.[9]"


  https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_language

 97. 97 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Истината е точно противоположна на измислиците на Генов.
  Украинският език е бил възроден и наложен точно след революцията през 1917, а след Втората световна война започва неговото по-задълбочено и по-систематизирано изучаване- откриват се например специалности "Украински език" в почти всеки по-голям университет на СССР.

 98. 98 Профил на Rudolph
  Rudolph
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#96] от "agile":

  Идиот! Че той точно това казва!

  Oh, jingle bells, jingle bells Jingle all the way Oh, what fun it is to ride In a one horse open sleigh
 99. 99 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4442 Весело

  броят на власите в България е от порядъка на 100 000, което е стойност много по-ниска от броя на ОФИЦИАЛНО деклариращите се като българи в Украйна!
  —цитат от коментар 87 на Манчо


  Тавариш,
  Ще те изненадам ли, ако ти съобщя, че по ОФИЦИАЛНИ ДАННИ,
  броят на самоопределилите се като българи в Украина е
  420 - ЧЕТИРИСТОТИН И ДВАДЕСЕТ ДУШИ !!!!!

  http://www.eurochicago.com/2012/04/v-tchuzhbina/

  Става дума за официален брой на българите в Украина към 2011г.
  получен директно от МВнР по реда на ЗДОИ

  Казвам ОФИЦИАЛЕН БРОЙ, получен от МВнР, за да не се бъркаме
  от изтрещявания като това на БОЖИДАР ДИМИТРОВ,
  според когото българите в Украина са над един милион ?!?!?!?!?!

  Къде са 100 000, къде са 10 000, къде са ЧЕТИРИСТОТИН И ДВАДЕСЕТ ?!?!?!

  ХА-ХАААААААААА

 100. 100 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#99] от "Hawaii":

  "Ще те изненадам ли, ако ти съобщя, че по ОФИЦИАЛНИ ДАННИ,
  броят на самоопределилите се като българи в Украина е
  420 - ЧЕТИРИСТОТИН И ДВАДЕСЕТ ДУШИ !!!!!"

  Като знам какви капацитети работят в МНВнР, се учудвам че даже са я изкарали бройката до 420 души.

  Иначе според украинските официални преброявания българите в Украйна са над 200 хил. Подобни "цифри" спомена и посланика на Украйна в България Микола Балтаджи в едно от интервютатат си.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarians_in_Ukraine

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах