Битката за "Дунарит" - държавата и срещу себе си

Министърът на икономиката Емил Караниколов

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на икономиката Емил КараниколовЧудя се откъде да започна...


Икономическият министър Емил Караниколов на пресконференция през миналата седмица хвърли нова бомба: държавата чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) ще харчи отново пари да превземе русенския оръжеен завод "Дунарит", след като първия път се оказа неуспешен.


Министърът на икономиката съобщи, многословно и някак напрегнато, повтаряйки натрапчиво изразите "на пазарен принцип", "с публична продан" и "всеки можеше да се яви", че седмица преди това синдиците на КТБ са обявили публичен търг на задълженията към обявената в несъстоятелност банка от "Хедж инвестмънт България" на Цветан Василев, и като солидарни длъжници заводът "Авионамс" (вече одържавен) и "Кемира" (дружество на Цветан Василев, сочено и сега за собственик на "Дунарит", тъй като увеличението на капитала на "Емко" на Емилиян Гебрев като собственик още не вписано, въпреки че беше потвърдено от съда).
"На изнесената публична продан заявихме интерес за участие (за изкупуване на акциите на "Дунарит" - бел. авт.), тъй като част от тези вземания в размер на 42 млн. евро бяха на "Кемира" и на "Авионамс" като солидарен длъжник, и ако някой ги беше придобил, можеше да се тръгне на изпълнение срещу "Авионамс". Държавната консолидационна компания заяви интерес да участва, а на самия търг не се яви никой. Веднага след това можеше да започнат преговори. Задълженията бяха около 82 млн. лева, а продажната цена беше 67 млн. лева. На другия ден ДКК се яви на пряко договаряне – нещо, което законът позволява, и купи тези задължения за 38 млн. лева", каза дословно Караниколов. (Демек - държавата е платила по-малко, да не се тревожат много данъкоплатците.)


Публична продан?


Извън въпросите дали изговореното от Караниколов е въобще допустимо от закона за банковата несъсоятелност, журналистите бяха дотам ошашавени от новината за повторната офанзива на държавата да завземе "Дунарит", че забравиха да попитат министъра за най-простото: къде и кога е обявена тази публична продан на вземанията от задълженията към банката и защо не се вижда на страницата на КТБ (в несъстоятелност)?


И как така са обявени за солидарни длъжници "Авионамс" и "Дунарит", кога са станали такива и откъде произтича тяхното солидарно задължение?


И, от друга страна - нима само 67 милиона лева струва работещият с натрупани поръчки и с печалба според официалните баланси "Дунарит"?


И най-вече основният въпрос: има ли решение на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) синдиците на КТБ да обявят за публична продан претендираните вземания?


Без решение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) синдиците не могат да продават задължения, тъй като става дума за банка, а не за друг вид търговско предприятие, което подлежи на оздравяване. (Пътем да кажа все пак, че какво може и какво не може, се отнася за правовата държава, у нас явно може всичко).


След пресконференцията на министъра попитах по телефона председателя на ФГВБ Радослав Миленков дал ли е фондът разрешение на синдиците на КТБ /н/ за продан на вземанията по задълженията на "Хедж инвестмънт" и "Кемира", има ли въобще решение на фонда по този въпрос и какво гласи то. След продължителна пауза той вместо отговор ми препоръча да задам въпроса си писмено.


Докато икономическият министър Караниколов говореше на пресконференцията миналата сряда, пред Народното събрание работниците от фирма "Емко" протестираха срещу отнетия лиценз на дружеството, чиято продукция отлежава на варненското пристанище, без шанс да бъде изпратена на индийския им контрагент, тъй като без лиценз митниците отказват да разрешат товаренето.

Протест на служители на "Емко" пред парламента

© Анелия Николова

Протест на служители на "Емко" пред парламента


Министърът впрочем уточни, че до 25 септември органите на МВР и КОС трябвало да установят дали са отстранени нарушенията в "Емко", заради които бил отнет лицензът, и ако отговорът е положителен, на следващото заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия лицензът на "Емко" ще бъде възстановен. На 25 септември е приключила проверката, а резултатите ще бъдат предоставени на междуведомствения съвет до 4 октомври, съобщиха на 25-ти в специално съобщение до медиите от Главна дирекция "Национална полиция".


(Дори да бъде върнат лицензът обаче, предупреждават запознати с регламентите в оръжения бизнес, той може да бъде веднага отнет отново на друго основание - че прокуратурата е повдигнала обвинения на изпълнителните директори на "Дунарит" и на един от акционерите - сина на Гебрев. С други думи: запушени са всички изходи за частното дружество благодарение на единната и сплотена воля на държавните институции то да бъде сразено.)


Да обобщим дотук - какво прави държавата (според обясненията на Караниколов и премиера Борисов) и


какви са последствията (според здравия разум/):


- Държавата нарежда на държавния ВМЗ-Сопот да произведе същата оръжейна продукция, като тази на "Емко", която стои складирана на пристанището, и да я изнесе държавният износител "Кинтекс".


- Според премиера Борисов цялата офанзива не е за превземане на един работещ частен завод и дружество, защото не харесват собственика, а за премахване на посредниците в оръжейния бизнес.


Първо, посредниците са над 200 - по мое проучване. Това са дружества, които познават детайлно пазарите и предлагат познанията си на производителите. От тях само осем са едновременно и производител, и износител, и сред тях е "Емко" на Емилиян Гебрев. Няма знаци да са подгонени други посредници, поне не е съобщено. Защо точно "Емко" трябва да бъде ликвдидирано, след като дружеството е и производител? В конкретния случай "Емко" дори не е посредник, защото изнася собствената си продукция.


И второ, "Кинтекс" не може да изнесе продукцията към индийския контрагент, защото индийците не са сключили договора си с "Кинтекс", а с "Емко". И са избрали "Емко" след т. нар. прострелване, обясниха експерти, тоест индийският купувач вече е проучил продукцията и си е направил избора. Чакам икономическият министър да съобщи, че индийският купувач е приел пратката, която Караниколов му е приготвил от ВМЗ Сопот и я е изпратил през "Кинтекс".


Е, може би има изход - щях да добавя, ако умеех да говоря безотговорно като министъра на икономиката: например държавата да конфискува продукцията на "Емко" и да я изнесе като своя - тогава индийците може и да я приемат. След всичко което направи дотук държавата, подобно на изпечен безнаказан рекетьор, защо да не е възможно произволът да стигне и дотам?


Освен това ликвидирането на едно частно дружество производител автоматично ще се отрази негативно на още куп сходни фирми, защото оръжейната индустрия е верига от производствени дейности, твърдят категорично познаващите бранша.


След толкова несъобразности и противоречия със здравия разум (да стои продукция на пристанището и да се произвежда нова, с претенции за същата, извън въпроса дали ВМЗ има технологичен капацитет за това!), неминуем е въпросът за целта и адреса на интереса.


Целта: да се овладее най-печелившият отрасъл


- оръжейния бизнес, от името на държавата, защото свършват парите за някого.


Кой е този някой? Пълното единодействие на държавата в лицето на прокуратура, икономическо и финансово министерство през Митници, ФГВБ, синдиците на КТБ - досега се е проявявало само по отношение на Делян Пеевски.


Нищо че премиерът Борисов с явно раздразнение ни увери по БиТиВи, че заводът "няма да отиде у Пеевски". Забавно, нали: премиерът хем гневно заявява да не го питаме кой е собственик на "Дунарит", понеже не го интересувало, хем явно се интересува кой ще е следващият собственик, щом знае, че няма да е Пеевски.


Не е нужно да е Пеевски номиналният собственик на оцелелите остатъци от сектора след пожарното превземане на "Дунарит". Държавата работи за него. Доказателствата? Ами в това че не работи за себе си (държавата!) Че ще изгуби пазарите, които - в случая "Дунарит" и "Емко", имат конкретно в Индия. И последствията ще бъдат, че ще се настанят на тези пазари конкурентни фирми, например руските. За такива действия изправят на съд, само че не тука. Главният прокурор Цацаров по-добре знае за какво става дума, щом заявява с увереност в съвместното си интервю с руския генерален прокурор Чайка, че Русия не ни застрашава с нищо. Вярно е. Само пазар ще отнемат нейни фирми.


П.П. Докато приключвах коментара, се натъкнах на изявления на премиера Борисов по темата, които засилват интригата. На последното заседание на МС той публично дал срок на своите Караниколовци да проверят "и най-късно до 5, 6, 7 октомври, ако са отстранени нарушенията, да бъде върнат лиценза" на "Емко". Съобщението на Главна дирекция "Полиция" от понеделник кореспондира на изявлението на премиера. Властта в лицето на Борисов изглежда започва да си дава сметка, че силовото превземане на работещо дружество и вкарването в сътресение на цял отрасъл може драматично да я разклати. Достатъчно бяха няколкостотин служители от "Емко", които в сряда напълниха площад "Народно събрание" със заканата, че на следващия протест ще дойдат и работниците от "Дунарит", а те са няколко хиляди. И няма да мръднат от площада докато не спре рекетът на държавата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Петя, може ли такова нещо? Такива статии не допринасят за стабилността и вярата в светлото бъдеще! Клатиш Му държавата, ръиш ли. :)

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  Абе не знам.
  Но щом нещо се размирише,трябва да се търси източника на миризмата.Не да се пръска с дезодорант.

 3. 3 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Държавата не направи нищо на онзи олигофрен на който му гръмна завода и изби една камара народ а сега тръгнала да взима разрешително за неправилно складиране на негорими материали :)
  Ами онзи с мината в която умряха бедните хора, никой нищо не знае. Гнусна история.

 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  НяКой ще ги хване магнитна болест баш преди Коледа.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Владимирова: "...След всичко което направи дотук държавата, подобно на изпечен безнаказан рекетьор..."
  Първо, държавата това е Той и второ, Той действително е изпечен, школуван рекетьор. Не му гледайте мазната муцуна пред камери на това ... Задникът му лъсва ежедневно, включително от последните часове: "... кои са тези идиоти, които...". Езикът на простакът бухалкаджия.
  За съжаление, колко журналя са жулналисти като Владимирова?!

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  Петя, може ли такова нещо? Такива статии не допринасят за стабилността и вярата в светлото бъдеще! Клатиш Му държавата, ръиш ли. :)
  —цитат от коментар 1 на Котаракът на Шрьодингер


  може , може .... айде прегледай "журналистика" по тема КТБ от 2012 г , резултати и .. факти . последни . сценката е същата .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Почти никога досега не се е усещало чак толкова как държавата се управлява от мафията

 8. 8 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Кой е "КОЙ"?

  "КОЙ" = "Тримата шишковци"

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  Кой е "КОЙ"?"КОЙ" = "Тримата шишковци"
  —цитат от коментар 8 на Уточнител


  и смяташ , че тримата могат нещо без атлантик в с/на сянка ? без самия него (атлантика) могат видно , но не могат без гръб стоящ зад назначилия атлантика . и точно Магнитски ще изиграе шега на виден бизнесмен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Бандата на Шишковците, действа в тандем с всички държавни институции, за да присвои /открадне/ печеливши военни заводи.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4676 Неутрално

  До коментар [#7] от "daam":

  Само при Беров бе по-изразено превземането на държавата от мафията! Правителството на Беров бе "експертно" с мандат на ДПС, за тези, които са забравили!

 12. 12 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 344 Весело

  „Кемира" (дружество на Цветан Василев, сочено и сега за собственик на "Дунарит", тъй като увеличението на капитала на "Емко" на Емилиян Гебрев като собственик още не вписано, въпреки че беше потвърдено от съда).”

  Явно Търговски регистър към Министерство на правосъдието не вписва, тъй като не уважава решението на съда. Кой ли го е наредил това.

  Чудя се кога Гебрев ще започне да съди България в Европа за нарушения на правата му и имуществени вреди и пропуснати ползи. Може би чака да се закръгли хубава сума и да осъди Борисов и министрите му. И да го публикуват тук и в чужбина, за да ни е по-приятно и ясно какви ни управляват!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Държавата, държавата. Няма такова нещо на тази територия. Има Борисов, Пеевски, Цацаров , част от българската мафия, превзела властта.

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Битката за "Дунарит" - държавата и срещу себе си"

  Този филм сме го гледали.
  Това е КТБ №2.
  Или как разгембваме следващия.
  Не е "държавата срещу себе си", а е държавата като бухалка на КОЙ.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4676 Неутрално

  До коментар [#14] от "simval":

  "Всичко в името на Човека! Всичко (КТБ, БТК, Дунарит, Техномаркет, Булгартабак и др.) за благото на Човека! И Човекът е КОЙ?!

 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Само при Беров бе по-изразено превземането на държавата от мафията! Правителството на Беров бе "експертно" с мандат на ДПС, за тези, които са забравили!
  До коментар [#11] от "vassilun":

  Сега пък си имаме "експертен" парламент с мандат на ДС-КГБ.
  За това Чайка идва тук за да сръчка всичките проРуски ченгета продажници на собственият си Народ. 😬

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 17. 17 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  всички виждаме ,как се източва държавата и всичко отива в едни ръце на тримата прасета , тримата глупаци и глудницата край тях от ДС.

 18. 18 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Смятайте , колко са зле в кочината руска , щом за някаква си 100 млн. /в оръжейния бизнес това е все едно да си купиш кибрит от ''Лавка'' / поръчка от Индия , свинете са готови да потопят заводи с история и хиляди работници, заради руските интереси в сектора с помоща на руските българи ББ , СЦ , ДП и кохорта . Така действа и наказва руската пета колона в родната и китна някога БЪЛГАРИЯ . А обичайте си Российката ...... тя е ваштааа Мамаааа !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 19. 19 Профил на vesita
  vesita
  Рейтинг: 282 Разстроено

  До коментар [#12] от "iceman_bg":

  "Чудя се кога Гебрев ще започне да съди България в Европа за нарушения на правата му и имуществени вреди и пропуснати ползи. Може би чака да се закръгли хубава сума и да осъди Борисов и министрите му. И да го публикуват тук и в чужбина, за да ни е по-приятно и ясно какви ни управляват!"

  Истината е, че ще осъди държавата и ще плаща държавата- демек Вие, аз, децата ни, маиките и бащите ни:)
  Министрите- ще са взели своето и ще гледат сеира на държавата:)
  Това се казва държавност!

 20. 20 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 344 Весело

  До коментар [#19] от "vesita":
  „Истината е, че ще осъди държавата и ще плаща държавата- демек Вие, аз, децата ни, маиките и бащите ни:)
  Министрите- ще са взели своето и ще гледат сеира на държавата:)
  Това се казва държавност!”

  Точно така! Но след като ние, българите сме си избрали управляващите, нормално е ние, децата и внуците ни, да им плащаме за грешките и далаверите!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 540 Неутрално

  ".......журналистите бяха дотам ошашавени от новината за повторната офанзива на държавата да завземе "Дунарит", че забравиха да попитат министъра за най-простото"
  Не са "ошашавени". Това е перманентно състояние на българската "журналистика"/наречена от някои - четвъртата власт/, от 27г.

 23. 23 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Трябва да отидем на следващия протест!

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Една жена каза на опашката ,че руснаците са притиснали Шиши в Дубай - или техния дял от КТБ /около млрд./ или да съсипе оръжейната индустрия. Кара .... е просто момче за поръчки.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  От всичко за което говори автора става пределно ясно, че държавата погазва създадените от самата нея закони и след това трябва ли да се питаме, защо същата тази държава, дава мило за драго, нищо в правосъдната система да не се промени.
  Ами нали ако имаше нормална правосъдна система, подобни безобразия нямаше как да се случават - да ама няКОЙ си иска безобразията, защото му носят милиони, откраднати от нас.
  Странното е, че ние, дето сме окрадени перманентно, продължаваме да си траем и нещо повече, да си гласуваме и избираме същите управници - явно сме много богата държава, та има и за крадене и остава нещо и за нас:).

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поздравления за аналитичната и информирана статия.Ще бъде интересно да разберем какъв ще е отговорът на Р. Миленков от Фонда за влоговете. Дали одребряването на тези вземания е включено в програмата за осребряване на синдидиците, която Фондът одобрява?И коя правна норма позволява на синдиците да купуват активи? Защото това не е довършване на текущите дела - което законът допуска.И как ще обясни председателят на Фонда, че сега синдиите ще трябва да оттеглят или дори да се откажат от иска си за признаването на прихващането, извършено в резултат от цесиите, за недействително? Подобен отказ от иска ще увреди масата не несъстоятелността и кредиторите на КТБ. А и ще е сигнал, че има двоен стандарт при оспорването на прихващанията, допуснати и осчетоводени от квесторите.Не се ли опасява Фондът, че другите кредитори в производството по несъстоятелност на КТБ ще заведат дела срещу Фонда?

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  #Кой е този ня#Кой?
  Делян Бойков Сотиров?
  С оръженосци като Караниколов и останалите пажове на държавата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  До коментар [#7] от "daam":

  то е очевадно, но сега вече и промитите
  от руска пропаганда, лееща се от телеграф
  19 минути и др. подобни започнаха
  да провиждат. проблемът е, че демократите
  не са активни. мълчат като риби, после току
  някое дежурно ааа ма борисов козирува на любен гоцев,
  и други ясни от години неща. ама то става с ежедневна
  реакция и отстояване на демокрацията, не с тея на Иван Костав
  ще ви чакам еди къде си високомерни алабализми или на Радан Кънев
  някакви извинения във социална мрежа или Христо Иванов, организирал
  залепването на надписче на моста против съветския главорез на путин.
  единствено Петя Владимирова ми харесва как отстоява позиции, прави анализи
  и търси информация и тези от Бивол. къде е опозиционната преса бе Радане, Христо
  и сие демократи, къде е.

 31. 31 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#30] от "mihail_p":

  Наличието на опозиционна преса предполага също зависимости-от партии,лидери,каузи.Но,съгласявам се с вас,в мафиотска държава това е необходимо,наложително зло.

 32. 32 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Весело

  "И, от друга страна - нима само 67 милиона лева струва работещият с натрупани поръчки и с печалба според официалните баланси "Дунарит"?"
  Не, Петя. Струва 60 милиона лева, нали с толкова Гебрев беше вдигнал капитала за да стане ултра-мега-хипер мажоритарен собственик. И които 60 милиона лева всъщност прехвърля от единия си джоб в друга негова фирма... и може доста бързо да ги източ..., пардон - пренасочи.
  А доматите ги ядем с колците.

 33. 33 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 111 Неутрално

  По-добре държавата да го спаси това предприятие, отколкото да се окаже източено като КТБ!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK