Каква ще е коалицията около Меркел

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела МеркелОткакто по света има демокрация и що-годе универсални избирателни права, технологията на правенето на политически кампании се е променяла революционно само един-единствен път. Нито масовото навлизане на радиоприемниците в годините около Втората световна война, нито последвалата масовизация на домашната телевизия през 60-те променят толкова значително правенето на политически кампании, колкото "изобретяването" на анкетирането на общественото мнение през 1936 от Джордж Галъп.


По всичко личи, че втората революция е в момента и се състои в използването на социалните мрежи за таргетиране на точно тези потенциални гласоподаватели, за които има най-голям шанс да бъдат повлияни от конкретна политическа реклама.


Миналата година това (заедно със слабата кандидатура и кампания на Хилъри Клинтън и странните публични изяви на вече уволнения тогавашен шеф на ФБР Джеймс Коми) реши американските избори в полза на Тръмп. Преди няколко месеца от тази технологична революция успешно се възползва и Макрон във Франция. През изминалия уикенд 13-процентовия джакпот удариха националпопулистите от "Алтернатива за Германия".
Без паника


В Германия обаче не става нищо толкова фундаментално променящо политическото статукво, колкото избирането на Тръмп в Щатите.


На първо място, християндемократите на Меркел остават най-силната партия в страната и въпреки загубата на 8-9% спрямо предните избори могат преспокойно да обявят победа. Победата се състои в това, че в години, в които националпопулизмът се превръща в мейнстрийм, германската госпожа не просто печели изборите, но и задържа позицията си на безалтернативност. Допълнително в относителна стойност загубените гласове на християндемократите са почти същите като тези на социалистите.


Второ, на тези избори големите печеливши изобщо не са само "Алтернатива за Германия". Двоен ръст отбелязват либералите на Линднер, а "Зелените" получават повече от очакваното. Единственият голям губещ на тези избори в действителност са бившите комунисти Die Linke, които не успяха да се възползват от общия възход на популисти навсякъде по света. Въпреки че световните пазари (а покрай тях и анализаторите) ще треперят няколко седмици, накрая за Меркел ще е лесно да направи коалиционно управление. Основна причина за това е мъдрото позициониране на либералите от FDP, които след слабия си резултат на предните избори успяха за четири години да се репозиционират "отдясно" на управляващите християндемократи. Вместо да залагат на това колко социално леви са, както правеха в по-голямата част от последните десетилетия, сложиха акцента на това, че са икономически десни. Дори по ключови социални въпроси, като например имигрантите, застанаха твърдо вдясно и по този начин свършиха една особено полезна за обществото работа – дадоха нормална, цивилизована и проевропейска алтернатива... на "Алтернатива за Германия".


Трето, силният резултат на популистите е базиран предимно върху един политически въпрос – този за имигрантите и бежанците. И докато между 25% и една трета от германците твърдят, че не подкрепят начина, по който Меркел се справя с бежанската криза, по-малко от половината от тях гласуваха за "Алтернатива за Германия". Другите основни теми на крайнодясната партия като свалянето на санкциите срещу Русия и антиевропеизма срещат минимална подкрепа в германското общество. Наред с това "Алтернатива за Германия" дори не се опитва да се представя като традиционно консервативна партия. Все пак сълидерката на партията е открито хомосексуална, а партньорката й е чернокожа.


Защо и как популистите са във възход


Общото между популистите навсякъде в западния свят е, че популярността им е базирана на страха от терористични атаки и желанието на големи части от обществото да се ограничи имиграцията. Това, което видяхме на изборите за президент в САЩ, а сега и в Германия, е, че чрез интелигентно интернет таргетиране и Тръмп, и "Алтернатива за Германия" успяха да достигнат до точно тези хора, които биха гласували за тях. В САЩ това беше достатъчно за спечелването на електоралната колегия и изборите. В Германия резултатът им, макар и рекорден за страната от Втората световна война насам, е недостатъчен, за да промени партийната система.


И докато в САЩ например са налице други структурни проблеми, като например сравнително висока безработица и цялостно намаляване на жизнения стандарт на големи части от обществото, германската икономика като цяло стои добре. За това и електоралната база на "Алтернатива за Германия" е поне за тези избори сериозно ограничена.


На този етап е безспорно, че Русия води активни кампании за влияние върху изборния процес в западните страни. "Руското разследване" в САЩ доказа, насред други неща, че свързани с Кремъл организации са поддържали няколкостотин фалшиви акаунта в социалните мрежи на несъществуващи поддръжници на Тръмп. Изборите в Германия обаче показаха, че най-ефективният начин да не се позволява на външно влияние да променя значително политическата картина в страната е просто не се дава на поддържаните от чужбина популисти да имат аргументи в широко поле от политически въпроси. Все пак на тези избори имаше масова и вероятно успешна кампания сред руската общност в Германия да гласува за "Алтернатива за Германия".


Какъв ще е новият кабинет на Меркел


В седмиците преди изборите се откроиха три възможни сценария за ново правителство. Опцията, която най-бързо отпадна, беше коалиция между социалдемократите, левицата и "Зелените", която е далече от това да събере необходимото парламентарно мнозинство. Напълно възможно изглеждаше да се повтори управляващата досега широка коалиция между ХДС и СДП. Слабото представяне на социалистите обаче доведе до това публично да обявят, че настояват да останат в опозиция.


Така единствената оставаща възможност е коалиция между партията на Меркел, либералите и "Зелените". И докато на повърхността изглежда, че трите партии "трудно ще се разберат", в действителност няма да има големи проблеми.


Либералите проведоха интелигентна кампания, която по много ключови въпроси ги позиционира отдясно на сегашната канцлерка. Така Меркел с лекота може да представи коалицията си с тях като стъпка вдясно спрямо досегашната коалиция със социалистите. А стъпка вдясно явно е общественото желание, след като и националпопулистите, и либералите получават толкова силен резултат.


В действителност преди изборите, а и с първите си изказвания след тях либералите предпочетоха да бъдат сдържани за възможността да управляват в тройна коалиция, но политическата реалност за тях е, че поддръжниците им биха предпочели да ги видят като част от управлението вместо в опозиция. Да не забравяме, че либералната партия е основният представител и на едрия бизнес в страната, който по правило никога не иска да стои в опозиция.


Като най-голям проблем пред подобна коалиция анализаторите в Германия и по света отбелязаха противоречията в платформите на либералите и "Зелените" по отношение на бизнеса и опазването на околната среда. Тук обаче трябва да си припомним, че живеем през 2017 година и зелената енергия и като цяло зеленият бизнес изобщо не са неконкурентноспособни и базирани изцяло на държавни субсидии. Така по отношение на икономическата политика зелени и либерали ще могат с лекота да стигнат до обща програма, особено в контекста на стабилната икономика, в която има предостатъчно свободен капитал за инвестиции в устойчиво развитие.


Единствената реална трудност пред тройна коалиция ще бъде нежеланието на значителни части от поддръжниците на "Зелените" партията им да участва във федерално правителство и така да влезе в политическия мейнстрийм. Ако "Зелените" не искат да направят този компромис със себе си в името на ново, силно проевропейско и прагматично правителство, за Меркел остава вариантът да управлява в коалиция на малцинството с либералите и подкрепа от зелени и социалисти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  Като най-силна икономика в Европа ,Германия ще даде пример и съставаи коалиция която да управлява!!Какво и да им се иска на този и онзи джуджак...паток или турак!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "Каква ще е коалицията около Меркел?"

  Още от вчера вечерта коалицията е ясна - ХДС, Зелените и Свободни демократи!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аа, Петьо Атака-та се е изявил? Разбира ги германските работи? Да не би да обяснява :" 1. Меркел ще се наведе; 2. Меркел и се налага да клекне"?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Поне в Германия всичко е ясно позиционирано. Комунистите не се правят на десни , а агентите на ДС на патриоти.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  ... В Германия обаче не става нищо толкова фундаментално променящо политическото статукво, колкото избирането на Тръмп в Щатите ...

  Напротив, точно това стана!
  От вчера вече шества прогресариата като в Щатите, медиите рИвЪт в единен глас.
  А пък AfD се представи мощно на изток, но и не само там, докато традиционните партии, досегашната политическа рамка, на практика беше разбита с шут.
  Та Германия си е вече официално политически разделена, а либерастията ескалира и истеризира процеса. Точно като в Щатите.

  На всичкото отгоре Меркел, въпреки, че загуби 20% от подкрепата за своята партия, остава най-влиятелният политик. Но! Но вече ... вече е загубила, образът и е накърнен. И се натриса в много трудна позиция не само заради разделената Германия, но и заради очертаващите се безалатернативни коалиционни партньори. Бюнднис 90/Зелените и FDP по отношение на Тръмп и Путин са много по-крайни от Меркел, да не говорим за Йоздемир, който с Ердоган воюват като съпрузи в тежък развод. И с тези коалиционни партньори Меркел ще трябва да върти външна политика, от която и зависи и икономиката, доколкото Германия е тежко експортно ориентирана. Икономиката в момента видимо бумти, но заради това е и по-уязвима. Към това да не забравяме и наскоро как Меркел "като ЕС" се намръщи и на китайския форум за пътя на коприната.
  От друга страна е ЕС. Където Микрон току що се провали също като нея на избори, където Испания е в тежка криза заради Каталуня, а в Италия отново започва да къкри.
  И като капак - FDP си има собствена визия за ЕС, при това - несъвпадаща, меко казано, с тая на Микрон, която в доста голяма степен се споделяше пък от Меркел.
  И целия тоя политически шизофренен, сладко-кисел тюрлюгювеч е поръсен с едни имигранти. Които мирни не стоят ...

  Тежка е задачата пред Меркел. Тя сама даже заговори за това още на първата си реч след изборите.
  Но нашият прогресариат като е запял "Омм, оммм, оммм!". Ма те сигурно по-добре знаят ...

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  "Каква ще е коалицията около Меркел"

  Да се допита за съвет до българския си приятел ББ

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  За Меркел ще е трудно, но не е невъзможно да направи кабинет...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  "Кошмар", "изумление", "исторически поврат": това са само част от акцентите в пресата, отбелязва БТА.

  Ако не искаме Шериат като в мюсюлманския свят и гангстерски (негърски) войни като в Бразилия, трябва да върнем всички варвари там откъдето са дошли. Това могат да направят само партии като Алтернатива за Германия.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Меркел ще диша по-трудно от преди !
  Гърция също !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6471 Неутрално

  Предстоят трудни дни за Меркел, но изкушението 4-ти мандат е твърде голямо

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Кой знае..

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 12. 12 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 344 Любопитно

  Канцлерката на Германия Ангела Меркел иска на всяка цена да е канцлерка,каквото ще да струва.Трябва да надмине като време канцлерството на Хелмут Кол.Може би пак голямата коалиция със социалдемократите, както досега?Ямайка коалицията с либералите и зелените ми се струва много трудно осъществима, но тя сама казва, че до Коледа ще е сформирано правителството, тоест ще е последният избор преди да има предизборни избори.

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Алтернатива для Германия е партийка клиент на путинския режим, създадена през 2013, която успя да яхне вълната на недоволството от меркелското безумие с бежанците през 2015 година и така да излезне от нищото.

  "Алтернативата" за която тази партийка се обявява е антиевропейска, разпад на ЕС, сиреч Германия да стане руска и американска колония, както и останалите страни от ЕС.

  Присъствието и в германския парламент трябва да се тълкува като едно напомняне, колко крехка е демокрацията и колко уязвима свободата, и как те трябва да се защитават всеки ден.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  "Така единствената оставаща възможност е коалиция между партията на Меркел, либералите и "Зелените"..."

  Авторът нещо греши. Бундестага е от 709 депутати. ХДС има 200. Към тях ако добавим Зелените /67/ и Свободни демократи /80/ пак не се получава мнозинство от над 355. Много е вероятно "по дефолт" към ХДС да добавя и ХСС /46/. Тогава действително се получава мнозинство, но коалицията не е точно "Ямайка".

  При такава четворна коалиция от едната страна е ХДС с 200 места, а от другата ХСС+Зелени+Свободни демократи с общо 193 места. Втората група определено е ляво-либерална.

  Данните са от http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/25/3047680_zashto_rekorden_broi_deputati_vlizat_v_bundestaga/

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  "Кристиан Линднер: Крим е на Русия, не може нищо да се направи
  Трябва да се подобрят отношенията с Москва, заяви лидерът на германската СвДП, която получи 10,7 процента"

  Това ми дойде "дюшеш", по Фактор е!

 16. 16 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Не разбирам, защо трябва да се пустослови за "свобода и демокрация" и тяхната крехкост, когато всички тук са на единното мнение, че ИЗБОРИТЕ са точно тази сила, която дава власт и възможности на желаните и избраните. Тук отбелязвам две странни за мен позиции - "алтернативата" е проруска, а Меркел е спечелила изборите. В единия случай твърдението е израз на русофобия и страх от Русия, в другия - щото така им се иска на мнозина. Ама не е така - да, правителство ще има, но до този момент не е ясно каква ще е политиката. Когато, обаче, това се разбере, може да има нови избори

 17. 17 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Национал-популистите, та национал-популистите - повтаря Щурмът като в приказката за краставицата на Мирча Кришан.
  Алтернатива за Германия са чисто и просто КОНСЕРВАТОРИ. Те стоят там, където би трябвало да стои традиционно ХДС. И където стоеше ХДС преди 30-40 години. Това, че ХДС прегърна неконсервативни каузи ( мултикултурализъм, зелени алтернативи, нехристиянски ценности, ислямизация и пр.), направи 8 години партьорство със социалистите и мина в ляво, чисто и просто отвори политическа ниша. Която бързо бе заета ( за няма и 5 години) от Алтернатива за Германия. Там, в тази партия, има и крайно-десни елементи, каквито е имало и преди 30-40 години в ХДС, но те са огромно малцинство и като цяло обликът е консервативен и десен - просто нека се прочете идейната програма на тази партия. Партията на Валери Симеонов ФНСБ е точно пример за национал-популизъм и крайно дясно, ама Щурмът е пропуснал да го забележи.

 18. 18 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Либералите излязоха рубладжии, чийто лидер Линднер апелира за признаване на Кримската анексия в полза на дребния нацист.
  Ще бъде интересна коалиция.

 19. 19 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "Кристиан Линднер: Крим е на Русия, не може нищо да се направиТрябва да се подобрят отношенията с Москва, заяви лидерът на германската СвДП, която получи 10,7 процента"
  —цитат от коментар 15 на plebs


  Истина е, уви. Сега прегледах Западната преса.

 20. 20 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1560 Весело

  Немските клети патротислужат на същия государ

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Двете мантри на медийния мейнстриим:
  Оценяват се резултатите на Съюза, ХДС+ХСС, а не на двете партии по отделно. Истината и, че ХСС губи сериозно и съпоставимо с ГСДП. За сметка на ХДС, която също губи, но много по-малко. А ГСДП и ХСС са все представители на лявата идея.
  Крие се истината, че всички депутати на алтернативните са мажоритарно избрани. Тъкмо заради тях Бундестага се наложи да се раздуе рекордно. За да им се стопи вота. Никъде не съм го прочел явно, но до такъв извод води съпоставянето на броя на местата им с процентното тегло, което имат.

 22. 22 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  /.../"Алтернативата" за която тази партийка се обявява е антиевропейска, разпад на ЕС, сиреч Германия да стане руска и американска колония, както и останалите страни от ЕС./.../.
  —цитат от коментар 13 на Боян Таксиров


  Това е функционалната алтернатива която предлагат на ниво реалност, ама на ниво идеология Альтернатива Для ГДР си вярват че заедно с Орбан и Качински могат да превърнат ЕС от "загниваща либерастия" в един мъжествен хилядолетен райх с квадратни челюсти и факлени шествия.

 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Национал-популистите, та национал-популистите - повтаря Щурмът като в приказката за краставицата на Мирча Кришан. Алтернатива за Германия са чисто и просто КОНСЕРВАТОРИ. /.../.
  —цитат от коментар 17 на agile

  Те и Орбан и Путин и Качински и родните ни Каракачанки секви ползват като камуфлаж "консерваторството", но са си баш националпопулисти. Както и Тръмп, както и Фараж и Борис Джонсън.


 24. 24 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Национал-популистите, та национал-популистите - повтаря Щурмът като в приказката за краставицата на Мирча Кришан. Алтернатива за Германия са чисто и просто КОНСЕРВАТОРИ. /.../.
  —цитат от коментар 17 на agile

  Те и Орбан и Путин и Качински и родните ни Каракачанки секви ползват като камуфлаж "консерваторството", но са си баш националпопулисти. Както и Тръмп, както и Фараж и Борис Джонсън.


 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  “Вместо да залагат на това колко социално леви са,
  както правеха в по-голямата част от последните десетилетия, сложиха акцента на това, че са икономически десни. “
  Този “анализатор “ няма понятие от политическия ландшафт в Германия. Кога FDP са били социално леви изобщо през цялата си история? Те са били, са и ще бъдат обратното на социално ляво! Те са точно партията на предприемачите - от самото си основаване. Всеки си дращи каквото му попадне.

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Мисля, че няма защо да плачем на чужди гробища - имаме си достатъчно тревоги тук и днес у нас. Ще се оправи Меркел с коалицията, а игерманския избирател показа, че знае кой кой е.
  Това че има някакъв процент заблудени е нещо абсолютно нормално - аз дори съм учуден че е значително по-малък отколкото в други, уж също изградени и стабилни страни.
  Явно прочутата прагматичност и здрав разум имат все още място в гернанската земя.

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2015 Весело

  ГолЕм анализ, голЕмо чудо! Напомня ми някои курсови работи дето съм писал в първи курс преди бая години...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 577 Весело

  От статията:
  "че в години, в които националпопулизмът се превръща в мейнстрийм"....

  Не мога да повярвам, че някой може да напише такова нещо! Пич, ти сериозно ли???

 29. 29 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 577 Любопитно

  Какъв анализ е това след като липсват два основни факта от изборите? А именно - ХДС има най-слабия изборен резултат от 50 г. насам, а социалдемократите от ВСВ насам.
  Меркел се надяваше на резултат от 40%, а получи около 32%. Всички даваха на Алтернатива за Германия 9%, а те взеха около 13%...

 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  Очаквам с любопитство момента на съставянето на правителство ("до Коледа", каза Мамчето, "само" три месеца, явно очаква яки пазарлъци).
  Ако се състави правителство със зелените и либералите, мнозина форумни "десни" ще се втрещят - ще има охлабване (ако не и отмяна след година-две) на санкциите срещу Русия, ще си построят СП2, ще отпишат Крим и Донбас - само и само бизнеса да върви, а Източна Европа кучета я яли.
  Дано има предсрочни избори.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#21] от "plebs":

  ХСС са социалисти? Тези от Бавария ли? Католиците, членове на ЕНП? Или някакво объркване се е получило?

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 32. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#31] от "motochristo":

  Признанието на ХСС:
  "Баварската партия Християн-социален съюз, съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, е загубила близо 10% от гласовете си на настоящите парламентарни избори в сравнение с тези от 2013 г. според предварителните данни. През 2013 ХСС печели 49,3% от гласовете в Бавария, но според последните изчисления сега тя няма да надмине 39%, предаде Politico.
  „Резултатите от изборите са горчиво разочарование за нас“, заяви председателят на ХСС Хорст Зеехофер. Той посочи, че има „открит фланг“ в дясната част на политическия спектър, който трябва да бъде затворен „с ясна политическа позиция“.
  „Сега трябва да градим политика за консервативните либерали, която хората да разберат“, добави баварският политик."
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2439321

  Със здраве.

 33. 33 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  ГолЕм анализ, голЕмо чудо! Напомня ми някои курсови работи дето съм писал в първи курс преди бая години...
  —цитат от коментар 27 на Тюфлекчия


  И какво се случи между тогава и сега? Лоботомия?

 34. 34 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "plebs":

  "А ГСДП и ХСС са все представители на лявата идея."

  ХСС (християн-сициалния съюз) представител на лявата идея? Приятел, ти си съвсем неграмотен политически и скаран с нещата, бе!
  Вземи малко прочети и се ограмоти. Едно време тая баварска партия, по времето на Щраус,дори я стичаха за крайно-дясна.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Social_Union_in_Bavaria

 35. 35 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Авторът да си провери информацията. Фрауке Петри е хетеросексуална, има четири деца и партньорът й е мъж.

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vendome":
  Той визира Алис Вайдел.

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на Chmrae
  Chmrae
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Това всъщност не го измисля наш Щурм, ами най-големият специалист по политически екстремизъм по света:

  https://www.youtube.com/watch?v=fpfSKBOiAIU

 38. 38 Профил на Chmrae
  Chmrae
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vendome":

  Точно преди изборите, когато резултатът на АфД падна с пет пункта за няколко месеца, хората направиха конгрес и бламираха двамата си лидери. На конгреса дефакто избраха за лидери в изборната кампания Алекс Гауланд и Алис Вайдел. Авторът има предвид Вайдел, която е лесбийка и приятелката й е от Африка.

  А Петри официално не напусна позицията си преди изборите, но беше ясно, че веднага след тях, ще го направи. И ето ти новина от последните минути:

  https://news.bg/int-politics/frauke-petri-napuska-liderskiya-post-na-alternativa-za-germaniya.html

 39. 39 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#37] от "Chmrae":

  Дори плагиатство да е, пак звучи безумно.

 40. 40 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Весело

  Не мога да се сдържа.. ;-) :

  - Достала уже эта несменяемость власти!
  - Вы о Меркель?
  - Нет, о Путине! У Меркель всё по закону!
  - Но ведь у Путина тоже.
  - Сдохни, ватник!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 41. 41 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#38] от "Chmrae":

  Новината за напускането на Ф.Петри наистина звучи като изненада, но ако се погледне в дълбочина, не е съвсем така. Тя от известно време издига тези за участие на партията в коалиционно управление, което е в разрез с тезите на останалите лидери на партията - тя да бъде категорична опозиция.

 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#38] от "Chmrae":
  Приятелката й не е от Африка, а от Шри Ланка. Името й е Сара Босард. Осиновена е като дете от швейцарско семейство. Филмова продуцентка.

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#17] от "agile": "Алтернатива за Германия са чисто и просто КОНСЕРВАТОРИ."

  Това е пълна лъжа. Поне до ТОЗИ момент, те се проявяват като популисти и националисти. Точно затова една от лидерките им, Фрауке Петри, напусна партията вчера, заради крайността и екстремизма на партията.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#38] от "Chmrae":
  „И ето ти новина от последните минути“
  Брей, много дълги тия последни минути бре...От понеделниk, 09:00 часа.

 45. 45 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#43] от "Cassi":

  „Това е пълна лъжа.“
  Я да дидиме устичката, пяна има ли? Четете бе, четете, но не нашите газетки, после пишете...

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 47. 47 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#32] от "plebs":

  И пак - това със социалистическите възгледи на ХСС ми е пълне нон-сенс. Явно все пак се е получило някакво объркване :):)

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK