Единствената възможност - Германия в цветовете на Ямайка

Единствената възможност - Германия в цветовете на Ямайка

© DW/dpaВ Германия трудно ще се сглоби нова управляваща коалиция, а още по-трудно ще е тя да се направлява. Във всеки случай християндемократите на Меркел ще са в незавидна позиция – ще им се наложи да правят много отстъпки, коментира Марсел Фюрстенау от "Дойче веле".


Неволята учи – тази поговорка съществува в различни варианти на много езици. Тя с пълна сила може да се приложи за депутатите, които бяха избрани в новия Бундестаг. Социалдемократите, които досега бяха в правителството, претърпяха тежко поражение и незабавно оповестиха, че минават в опозиция. Тъй че единствената възможност за съставяне на кабинет, с която разполага Ангела Меркел, е коалиция със "Зелените" и с либералите от Свободната демократическа партия. Наблюдателите шеговита наричат тази коалиция "Ямайка", понеже цветовете на партиите в нея съвпадат с цветовете на знамето на Ямайка: черно за християндемократите, жълто за либералите и зелено за "Зелените".


Много неща зависят от тактическите умения на Меркел


Такива коалиции вече са сглобявани в отделни федерални провинции, но в Берлин "Ямайка" ще бъде премиера. Дали обаче двете по-малки партии изобщо ще се съгласят да влязат в такова правителство? За 12-те години начело на правителството Ангела Меркел си спечели славата на канцлерка, която уравновесява и балансира. Според нейните привърженици това е голям плюс, според критиците обаче то е равнозначно на политическа безхарактерност. Все пак при сглобяването на очакваната тройна коалиция тактическите умения на Меркел ще бъдат много полезни. Не е тайна, че както в баварския Християнсоциален съюз, така и в нейната собствена партия ХДС съществуват доста резерви към съюза с либералите и "Зелените".
Независимо от това мнозинството в ХДС/ХСС в момента не подлага на съмнение авторитета на Ангела Меркел. Още повече че в Бавария ХСС постигна слаб резултат, а това разклаща позициите както на тази партия, така и на лидера ѝ Хорст Зеехофер. Все пак Зеехофер навярно ще мине в настъпление. На фона на успеха, който постигна дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия", той вече даде сигнал, че възнамерява да ориентира партията си по-надясно.


Може да се очаква, че от Бавария ще прозвучат пиперливи реплики по такива теми като бежанската политика и вътрешната сигурност в Германия. А това навярно допълнително ще затрудни преговорите с либералите и "Зелените". Защото особено "Зелените" трудно ще убедят своите избиратели, че правилата за даване на политическо убежище в Германия например трябва да бъдат затегнати допълнително. По-лесно ще се постигне компромис по въпросите, свързани с борбата срещу тероризма. Защото всички потенциални участници в една коалиция "Ямайка" са единодушни, че най-вече полицията има нужда от повече хора и по-добро оборудване.


Тъй или иначе, християндемократите ще бъдат принудени да направят доста отстъпки. Нито "Зелените", нито либералите ще бъдат склонни да приемат примерно по-нататъшни ограничения на гражданските права и свободи. В същото време тези две партии ще трябва да положат доста усилия, за да седнат заедно в кабинета. Либералите, които след четири години отново се завръщат в Бундестага, често обвиняват "Зелените", че се опитват да се държат опекунски спрямо германците. "Зелените" пък смятат, че СвДП се интересува главно от орязването на държавните разходи и пренебрегва обществените интереси, давайки предимство на бизнеса.


Трудно сближаване на позиции


С други думи, либералите и "Зелените" трябва да положат доста усилия вътре в собствените си редици, за да постигнат някакво сближаване както в целите, така и в манталитета си. Важна роля в това отношение може да изиграят такива опитни политици като зеления министър-председател на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман, който управлява заедно с християндемократите една относително консервативна и икономически много силна провинция. Но 69-годишният Кречман често става обект на критика вътре в собствената си партия – най-вече от лявото ѝ крило. В СвДП сходна роля може да изиграе заместник-председателят на партията Волфганг Кубики. 65-годишният политик даде решаващ принос за сглобяването тъкмо на коалиция "Ямайка" в Шлезвиг-Холщайн, която дойде на власт през юни.


След като социалдемократите решиха да минат в опозиция, защото двата правителствени мандата в коалиция с християндемократите им донесоха тежки загуби на гласове, сега ХДС/ХСС, СвДП и "Зелените" просто нямат друг избор, освен да постигнат споразумение за коалиция. В противен случай Германия върви към нови избори, а те ще зарадват единствено "Алтернатива за Германия". Една партия, която смята всички други партии в Бундестага, включително и левицата, за свои врагове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  Може би оттеглянето на Меркел от канцлерствуването ще се окаже цената на бъдещото управление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  "Единствената възможност - Германия в цветовете на Ямайка"

  Тройната коалиция наистина е неизбежна! Ако не се състави тя трябва да се върви към нови избори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А в цветовете на Германия, кога?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Политическата идилия за фрау Меркел приключи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 689 Неутрално

  А в цветовете на Германия, кога?
  —цитат от коментар 3 на Cataluña es España


  Цветовете на Германия включват червено, а социалдемократите обявиха, че излизат в опозиция. Но дори и да се бяха съгласили, нямаше да имат нужда от жълтите за мнозинство, така че пак нямаше да сте доволен..

 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 888 Неутрално

  За съжаление консервативните десни партии в Европа се обезличиха в последните 10-15 години и това отвори пространство за крайни формации които започват да изглеждат приемливи за все повече хора. Меркел + либерали и зелени ще е кошмар за Европа. Т.н леви партии пък могат спокойно да се самозакрият.

 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Нови избори нямa дa имa, но преговорите по коaлициятa ще бъдaт многи трудни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Ако не беше лайняната политика на отворени врати и 'елате хиляди младежи', АзГ нямаше да минат 5% и сега изобщо нямаше да има проблеми.
  Анджито ще намери начин, то е ясно, но ще и излезе през носа.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Ако Меркел приема предизвикателства, може да опита коалиция "орел рак и щука" :) - ХДС със свободните и с алтернативните. Според данните в Дневник такава коалиция събира убедително мнозинство от 397 депутата. А Меркел ще има за задача да възпита двете най бързо растящи по популярност формации.
  "Ямайка" има малко повече депутати, но пък е четворна и ляво-либералите са почти на кантар с ХСС.
  "Еднозначността" във внушенията на DW много ме стряска.

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  включително и левицата
  ------------------
  не включитлно, а на първо място левицата.
  Идеята за социална държава се изроди в инкубатор за търтеи, които естествено са леви гласоподаватели.Както и зеленичките, дето отвътре са червенички.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 394 Весело

  Таз година с цветовете на Ямайка, догодина с тези на... дъгата. :) :) :) Хахахха...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Весело

  .... "Алтернатива за Германия". Една партия, която смята всички други партии в Бундестага, включително и левицата, за свои врагове ...

  Тц, тц, тц! Ти да видиш!
  Пък от медиите вече колко време, още от появата им, пък от другите партии се излива една безкрайна ... не, не дори любов, не дори толерантност, а елементарна почтена коректност спрямо тях и техните тези! На тези, тези, тези .... тези врагове человечески, не просто политически!

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Весело

  Нищо, за утешение да покани още два-три милиона "бежанци" да дойдат пеш през източноевропейските членове на ЕС.
  Така на следващите избори няма да има никакви грижи, защото друг ще реди правителството........

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#12] от "xm...":

  Нали? Те - останалите партии (че и медии) толкова много я обичат, пък тя такава зла... не е за разправяне... хихих...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Германия продължава курса си неотклонно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 16. 16 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Великите безпристрастни немски медии си лобират открито за желаната от кукловодите им управляваща коалиция... Путин гледа и цъка с език.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Вярвам,че Меркел ще успее да сглоби нов кабинет ,но с много компромиси!Германия има традиции при коалиционните кабинети на власт.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Фрау Меркел вече е институция в Германия и все някак ще успее да нареди пъзела-:)

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Любопитно

  До коментар [#7] от "Cassi":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз съм на същото мнение

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Любопитно

  До коментар [#6] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да,така стоят нещата за съжаление днес в Европа,но аз лично смятам,че националистическите партии имат лимит и не вярвам някоя от тях да дойде на власт,защото няма как да спечели повече от 50% или някой от да влезе в коалиция с тях.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Коалиция неповторима,
  завързана и сложна.
  От всички коалиции,
  единствено възможна!

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Е, полека тържествените фанфари от "победата" стихват и идва място на суровата реалност. А тя е твърде жестока.

  Май че победата на Меркел ще излезе като победата при Брекзита. Тепърва ще има да пие горчивата чаша на управлението с несигурни съюзници готови всеки момент да скочат от кораба. И които ще я изнудват за всяка подкрепа. Тепърва ще има атентати и криминални престъпления които няма да може да скрие с никаква цензура и след всеки от тях ще и се припомня #КОЙ ги покани.

  Тя ще си получи заслуженото и това е справедливо. Единственото което искам е да не повлече със себе си и ЕС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Гледам, че липсват традиционните платени тролове като евродефендъра, който вчера беше много развълнуван и прасна към 40 постинга в прослава на "победата" . Днес почнаха срамежливо да се появяват в анализите фрази като "Успеха на АГ" и т.н.. Оказва се, че АГ ( Алтернатива за Германия) е единствения победител във вчерашните избори. Първо, защото почти утрои резултатат си спрямо предните избори, когато не успя с около 4.5% да влезе в парламента. И второ, защото вече накара някои партии да заявят неизбежния завой в дясно.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Весело

  До коментар [#14] от "Cataluña es España":
  Смеем се ний, ама то и у нас така почна.
  Атака я награбиха веднага, па после Златен пръст, че вече и Управляваща коалиция, замминистери и Големи Началници назначават, сватбата на вожда по централните новини чинно и коленопреклонно отразяват ...

 25. 25 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  сега с цветовете на Ямайка, след година две и с полумесец в знамето..После историята е ясна..

  А, и да не забравите под зорките погледи на забулените жени пред Брандербургската врата да викате... "демокрация, демокрация.."

 26. 26 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":

  Волен Сидеров е професионален връткаджия, аз не знам защо има изненадани от поредното му превъплащение. Той е винаги там, където има келепир.

  В началото на 90-те бе пръв СДС-ар и антикомунист - гл. редактор на официоза "Демокрация".
  В края на 90-те той се преърна във върл царист, по-късно стана върл националист, а към края на миналото десетилетие се превърна в стожер на руско-българската дружба и защитник на панславизма. После застана начело на борбата срещу "евроатлантическите ценности" и НАТО, и разбира се, се дефинира като основен противник на Бойко Борисов. Сега обаче е негов най-близък политически съюзник.

 27. 27 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#2] от "Иво":

  „Тройната коалиция наистина е неизбежна! Ако не се състави тя трябва да се върви към нови избори.“
  А ми няма да се върви към нови избори бе Ивчо. Днес зам. шефчето на парламентарната група обяви, че ако ямайка се провали те (СДП)щели да се съгласят на преговори за нова голяма коалиция. А още и ще ни убеждават как всичко е за благото на Германия. Лакомията за власт на твоя неграмотен любимец ще доведе партията му до 10%. Меркелица(ако остане още на чело на ЦДУ) и тя на там...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK