Министърът на икономиката или икономиката са приоритет на управлението

Протест на работници от "Емко" пред парламента на 20 септември

© Надежда Чипева, Капитал

Протест на работници от "Емко" пред парламента на 20 септемвриДържавата има ангажимент към това държавните й заводи да работят. Държавата има ангажимент към това държавната "Кинтекс" – 100% държавен търговец на военна техника, да работи за държавните заводи, и ако им е пълен капацитетът, да помага и на частните – няма лошо.
Бойко Борисов, министър председател на Република България, 18 септември 2017г., bTV , "Тази сутрин"


Това твърдение е абсурдно по много причини. Държавата има ангажимент да гарантира правовия ред и справедливостта, равните шансове пред всички субекти, независимо частни или държавни. Доколкото знам България все още се води демократична държава с пазарна икономика. Може би Борисов го е забравил. Понякога, когато си на власт, не е лошо да си припомняш Конституцията:


"Чл. 19.
(1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя
."
На всички. Никъде Конституцията не казва, че държавните са с предимство.


Изказването на Борисов, че се интересува само за добруването на държавните дружества е дори по-нелепо, заради претенциите управлението му да е дясно. Дясното насърчава частните предприемачи, ограничава намесата на институциите в икономиката и не допуска държавата да заема страна в частни взаимоотношения. Което по никакъв начин не можем да кажем за казуса с "Дунарит".


В същото интервю Борисов казва и друго "Аз знам какво ми е казал министърът, и какви указания съм дал на министъра – да се махнат посредниците, да работят държавните предприятия, държавната търговска организация "Кинтекс" да си е на мястото.."


Явно министърът го е послушал. Водейки персоналната си битка с "Емко",


Караниколов вече е поставил
цялата оръжейна индустрия пред сериозен риск


А с непремерените си публични изяви, той е на път да премахне най-големия посредник – държавния "Кинтекс".


На международния пазар "Кинтекс" е синоним за коректност и качество. Само с няколко свои действия министърът на икономиката ликвидира това дългогодишно усилие.


Първо развали договора между "Емко" и "Кинтекс" за поръчката на индийското министерство на отбраната по един нелогичен начин (Бел. Ред. - Караниколов твърди, че не е той, а това е действие на "Кинтекс", но той й е принципал) . После прехвърли изпълнението на същата тази поръчка на "ВМЗ Сопот", който няма технологичния капацитет да я изпълни (или поне, не в тези кратки срокове). Така Караниколов поставя държавния ни посредник в ситуацията на сръбския Yugoimport. Преди около 15 години сръбският еквивалент на "Кинтекс", Yugoimport, изпадна в подобна ситуация и не успя да изпълни договора си с индийското министерство на отбраната. Като резултат Yugoimport оттогава не може да се върне на този пазар.


Оръжейният бизнес е силно чувствителен. Всяко колебание в сигурността на качеството и доставките води до загуба на доверие, градено с години, а оттам и на позиции и пазари.


"Чл. 7, Конституция на Република България
Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица
"


Но министър Караниколов не се ограничава. На 20 септември, сряда, той дава поредната си безумна пресконференция. На която се оплете още повече. Обясни, че договорът между "Емко" и "Кинтекс" е прекратен, тъй като "Емко" е с отнет лиценз за внос и износ, но има за производство. Обаче няма обяснение защо, когато износител е "Кинтекс", а "Емко" само производител, държавните институции не позволяват процедурата по износ да приключи. Липсва и отговор на въпроса защо, след като "Емко" са обвинени в пропуски в производството и съхранението на боеприпаси, то бива отнет лицензът за внос и износ, а не този за производство. Обяснение може да се намери само в безумната, противозаконна и противоконституционна борба на Караниколов за "Дунарит", чийто собственик претендира да е "Емко".


Спира се реализация на вече готова продукция, произведена от българска фирма с редовен лиценз за производство с платени данъци, осигуровки, заплати. И това, за да може евентуално още някой да произведе от същото.


В същия ден Караниколов обяви, че дава "Кинтекс" на прокуратурата, защото според него държавният посредник не търсел оферти от "Дунарит" и "ВМЗ Сопот" и така получавал завишени цени с около 5-10%. Караниколов трябва да престане да се изживява като съдник от последна инстанция и да раздава присъди.


Дори "Кинтекс" да е нарушил правилата, това не доказва твърдението на Караниколов, че е получил по-високи цени (възлагането на поръчки и търсенето на оферти за тях, зависи от производствения капацитет на предприятията, наличните количества материали, сроковете за изпълнение към онзи момент). За такава констатация е нужен задълбочен анализ на компетентните органи. Изхождайки от динамиката на събитията става ясно, че министърът не е имал нито необходимото време да го извърши, нужната компетенция няма да коментирам.


За пореден път в последните месеци на българската оръжейна индустрия се казва "Внимавайте, че може да сте следващите". На партньорите ни се дава сигнал, че ние сме несигурни и нелоялни, защото на министъра му се е доиграло на преразпределение.


А на конкурентите ни се съобщава
– освобождавам ви терена


вземете тези пазари, за които българските фирми са се борили и доказвали десетилетия.


Пак на тази пресконференция на няколко пъти Караниколов даде да се разбере, че поръчката на индийското министерство на отбраната може да бъде изпълнена от "ВМЗ Сопот" и, забележете, "Дунарит". Същият "Дунарит", когото първо спасяваше, после, заедно с премиера, твърдеше, че всичко му е наред и никой не го закача, за да се окаже последно, че отново има опит държавата да го придобие по неясен начин. Отново извинението е КТБ, и отново се посочва "Авионамс" като положителния пример колко добър стопанин е държавата. Но не е.


"Авионамс", както и "ВМЗ Сопот" се развиват въпреки министъра и правителството. Увеличаващите се военни конфликти в света, вдигат оборота и печалбата на предприятията от отбранителната индустрия, в това число и на българските държавни заводи. Не трябва да забравяме, че само преди няколко години имаше системни проблеми с изплащането на заплатите, осигуряването на производството и сигурността на работните места.


Министър Емил Караниколов

© Надежда Чипева, Капитал

Министър Емил Караниколов


И тъй като явно не му беше достатъчно, в неделя Караниколов затъна тотално в лъжите си. Министърът твърди, че произведената от "Емко" продукция, може да бъде продадена на вътрешния пазар, но на "Кинтекс" е разпоредено да развали договора си с "Емко" и да сключи нов такъв с "ВМЗ Сопот". Отново остава неясно защо, когато има готова продукция, при това одобрена от купувача, от която "Кинтекс" може да се възползва, поставяме на риск сделката, като я даваме на ВМЗ, за което е повече от сигурно, че няма производствения капацитет да я изпълни в срок.


Да не говорим, че в обясненията си за цесиите на КТБ, в които "Дунарит" е основна тема, министърът на икономиката окончателно втрещи всички. Караниколов твърди, че Държавата се е намесила и изкупила дълга от "Виафот", за да не го направи някой друг, непознат, а парите отивали в масата на несъстоятелността на КТБ и от тях ще се възползват само кредиторите. А защо удобно пропусна, че КТБ ще удовлетвори вземането на "Виафот" с активи на банката.


И сега да се обърна директно към министъра - ако не се бяхте намесили и синдиците спечелеха делото срещу същата цесия, която признахте с изкупуването на дълговете, Държавата, в лицето на синдиците на КТБ щеше да получи 50 млн. от "Дунарит" (имайки предвид финансовото състояние на дружеството), а "Виафот" да се наредят на опашката на кредиторите с 50 млн. Колко от тях щяха да получат, зависи от събираемостта на вземанията.


Премиерът, след като мълча седмици за ситуацията в оръжейния бранш, сега активно се включва в бъркотията. На общественото внимание бе представена част от стенограмата от последното заседание на правителството. В няколко реда Борисов дава нареждане на Караниколов процедурата за връщането на лиценза на "Емко" за внос и износ да бъде ускорена, без отново да стане ясно, защо при отнет лиценз за внос и износ на "Емко", "Кинтекс" не може да изнесе продукцията. В същото време подчертава колко е загрижен за работните места и сигурността на хората от предприятието, създавайки параван на тежки нарушения и злоупотреба с власт.


И премиерът, и министърът демонстрират некомпетентност и непознаване
на спецификите на оръжейната индустрия


С действията и говоренето си нанасят тежки удари върху доверието в бранша. Като резултат ще извадят от международните пазари големи български предприятия, в момент, в който индустрията бележи възход, а бюджетите за въоръжаване по целия свят нарастват.


В понеделник премиерът говори за запазването на "десетките", работещи в "Кинтекс", в сряда министърът му застраши десетки хиляди, заети в оръжейния бранш.


Първоначалното беззаконие, в нарушение на националния интерес, да бъде придобит "Дунарит" по противоконституционен начин, сега вече се изражда в нещо чудовищно, което може затрие десетилетни усилия на цял сектор от икономиката ни. Сектор, печеливш и развиващ се.


Неадекватните решения на Караниколов, влизането му в лична битка с едно частно дружество и саботажът срещу "Кинтекс", ще струват твърде скъпо и на премиера, и на управляващата коалиция.


В думите им се прокрадва паника, съмнение, че са отишли твърде далеч. Във въздуха се носи усещане за страх. В добрия случай – страх от справедливия гняв на хората работещи в "Емко" и "Дунарит". В лошия – страх от външни фактори, което представлява директна заплаха за националната сигурност.


Какви са мотивите на Караниколов да действа толкова безотговорно – няма как да знаем със сигурност, ако той не благоволи да ги сподели. Обаче поводите да му бъде искана и взета оставката са кристално ясни. С некомпетентните си или умишлени действия, министърът на икономиката е на път да извърши нещо, което никой досега не е успял – да извади българската оръжейна индустрия от най-големите й пазари. Като по този начин лиши хиляди от работата им, а държавата от приходи.


Крайно време е премиерът да реши – българският министър на икономиката или българската икономика са приоритет на управлението.


Стоил Яков е председател на борда на ТЕРЕМ АД в периода 2015 г. – 2016 г. През 2016 завършва специализация "Тероризъм и контратероризъм" в Университета в Джорджтаун, САЩ, както и "Войната в Близкия Изток" в Бостънския университет


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 557 Весело

  Гарантирано от ГЕРБ (БСП2) ... там където се намесят бивши другари, растежа изчезва и почват золумите ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Държавата не е длъжна и да подпомага разните там червено-сини проватизаторчетта, изкупили активи за милиарди за жълти стотинки, нали, ама именно с държавна помощ и политическа подкрепа успяха да го направят!!!
  Той че, хайде да не ревем и да не оплакваме горките тарикати, а!?

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А защо Серж, Пеевски, Доган и Р. Овч не пресекоха порочните практики на оръжейния бизнес за източване на държавата !? Защо?! Защо чакат всички Бойко да накаже крадците?!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "И премиерът, и министърът демонстрират некомпетентност и непознаване
  на спецификите на оръжейната индустрия "

  За сметка на това журналистите от Дневник ( които трудно пишат 10 реда без правописни грешки) , в последно време демонстрират огромни знания и интерес към иначе консервативния оръжеен бизнес.

  Много намерисват нещата на платени публикации.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Весело

  Това твърдение е абсурдно по много причини. Държавата има ангажимент да гарантира правовия ред и справедливостта, равните шансове пред всички субекти, независимо частни или държавни."Някои като - Кинтекс - са с по равни шансове от другите.

 6. 6 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna: "Защо чакат всички Бойко да накаже крадците?!" А па той ги наказа едно... Питай Пеев..."

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "vladek":

  Серж и Пеевски да пресекат някаква крадлива схема, от която да страда народа някак си...неестествено, нещо не мога да си го представя

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  "Доколкото знам България все още се води демократична държава с пазарна икономика. "

  *гати демократичната държава, щом Баце е най-големия й демократ!
  (по негови изявления)

 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Весело

  Чудесна статия и анализи! Браво! Само липсва назоваване на външния ни конкурент, който има интерес от загуба на пазарите от нашите търговци и производители. Очевидно, е че министрите и премиер, с действията си, облагодетелстват Русия в ущърб на България! Тези хора са за съд, но по възможност извън България. И трябва да бъдат публично изобличени тук и в чужбина - САЩ и Европа.

  Може би руската Чайка е донесла номера и пароли за банкови сметки на някои хора за услугата по съсипването на български оръжейни търговци и производители.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Ей, много го обичат този Пеевски и това си е... чак ги е страх да си признаят.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Министърчето на Пеевски и руснаците от Атака, така се уля, че ако имахме не Цацаратура, а прокуратура, щеше за дълго да търка наровете в някой затвор.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1426 Весело

  Държавният апарат работи с пълна пара отново и отново, и най-нагло и демонстративно само за Пеев.
  Като го изтипосаха за шеф на ДАНС протестирахме, а сега, когато патрЕоти и милиционери впрягат безмилостно цялата държавна машина да обслужва преуспелия - мълчим!?
  Ама карай, него нали го няма, нали си тръгна... според ортака му!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Мисля си, че отговора на тоя въпрос: „... българският министър на икономиката или българската икономика са приоритет на управлението.“ е лесен!
  Приоритет на “управлението“ е .... тоталното крадене! ... на принципа - всичко от всички!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Както се казва, това което се случва не е и не може да бъде истина.
  Ту ББ, ту министъра, се изцепват с безумни идеи и виждания, за нещо, което поне в момента си работи ио няма нужда от каквато и да е намеса.
  Изглежда толкова глупаво, че може да бъде само предумишлено, от само себе си няма как да се случи.
  Затова е всичкия напън цацаратурата да е най-отгоре, а ВСС-то пълно с наши/техни де:) хора, за да може да си разиграват коня и да ни обират.
  Е, а ние, ние какво друго да правим, освен да си траем и да ги избираме пак и пак - значи всичко ни е наред и ние сме доволни поданици.

 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Този чудесен анализ ще вгорчи със сигурност деня на премиера, икономическия министър и хората, стоящи зад нелепите им думи, действия и решения.
  Очакваме продължение. А ББ преди това да прочете внимателно Конституцията и ако не може да я разбере, да вземе някой да му обясни простичко, какво пише в нея.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#12] от "virtual brain":

  +, ама пееф се пише с малка буква и с "ф"

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Борисов и Караниколов трябва да бъдат съдени за държавна измяна .
  Какво друго, ако не измяна е с действията си да разчистваш пътя на чужда държава. Борисов никога няма да стане демократ, той ще си умре комунист.

 18. 18 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Стоил Яков е от ДСБ. Няма нужда да му четем пропагандата и комунистическите му лъжи

 19. 19 Профил на hsg16533430
  hsg16533430
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В лицето на негова "милост", о миг поспри,.... що за тъпанар може да се назове , в качеството си на министър по този абсурден начин. Това е едно напористо и уплашено до смърт момче, което не можа да реализира пъкления план, на синдиците, Виафот- Пеевски, и Цацаратурата и сега го пращат на първа линия всеки ден да бръщолеви всякакви безсмислици, ама това в нормална държава няма как и да си помисли някой да се случи. Имам чувството , че сме в най-страшния диктаторски режим, управлявал в тази държава. Не могат да се сравнят нито фашизъм, нито комунизъм защото това е ДИКТАТ НА МАФИЯТА !!!!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#15] от "Cassi":

  Този чудесен анализ няма да вгорчи ничий живот. Този анализ се чете от твърде малко хора, а дори сред тях има твърде много фенове на Боко и ГЕРБ, които приемат безкритично всичките им разбойничества. Това е и голямата трагедия.
  Този анализ би имал кофти ефект за Боко, ако бъде прочетен и взет присърце от тези, от които зависят примерно еврофондовете. Само че, те в момента лицемерно гледат встрани, щото туй са си въртешни работи на България, а Боко им се мазни, изпълнява послушно, каквото му кажат, а те го тупкат по рамото и му викат "моя приятел".
  Колкото до анализа, който е чудесен, в него пише това:
  "Караниколов твърди, че Държавата се е намесила и изкупила дълга от "Виафот", за да не го направи някой друг, непознат, а парите отивали в масата на несъстоятелността на КТБ и от тях ще се възползват само кредиторите."
  Ако правилно си спомням, Държавната консолидационна компания не купи дълга на Дунарит от Виафот, а от ... синдиците на КТБ. Дългът на Дунарит е придобит с цесия от Миролио още през 2014г., малко преди да отнемат лиценца на КТБ, Миролио го шитва на Виафот, тя на друга компания, а тя на ДиПи, от където пък го купуват синдиците на КТБ. Същите синдици, които оспорват в съда същата тая цесия, с която Миролио придобива същото това вземане, решават, че е добре 3 години след фалита на банката да си го купят обратно. Като не плащат с пари, а сделката е с плащане "в активи". С благословията на ФГВБ. Само от тая врътка, Прасчо кяри едни активи.
  Шишетата не успяха да заграбят Дунарит чрез предявяване ан залога, понеже Дунарит си погаси вземането в момента, в който ДКК поиска да бъде вписана като заложен кредитор. Сега атакуват през блокиране на увеличението на капитала, за да не може Емко да стане собственик на Дунарит, а от друга страна рият под Емко с лиценза. Но го правят толкова грубо и свински, че завличат и реномето на държавната Кинтекс и на целия български ВПК. Накрая Прасевски може да лапне, може и да не лапне Дунарит, но руснаците много вероятно ще се настанят на освободените пазари.
  Видими резултати, гарантирано от ГЕРБ....

 22. 22 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Министри глупаци, некъдърници, корумпирани и идеологизирани, даже и дрогирани сме имали, но до това правителство министри саботьори нямахме!
  Проличаха си чии са патриоти "патриотите"! Чисто руски патриоти, само дето са малко мърляви! Този техен министър ще ликвидира военните ни заводи в угода на чужди интереси!

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Ей, много го обичат този Пеевски и това си е... чак ги е страх да си признаят.
  —цитат от коментар 10 на penetrating


  Не е важен Пеевски!
  Важно е, че зад него стои Русия и руските интереси, в услуга на които работят предателите от комбината ГЕРБ-ужпатриоти!
  Няма никаква разлика между ГЕРБ и БСП!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Само не разбрах кое е общото между черното тото и оръжейния бизнес...

 25. 25 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#22] от "penchoo":

  Верно? А да продадеш монопола си на руска петролна компания какво е? Укрепване на българо-съвеЦката дружба ли?

 26. 26 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Хаос. Стабилен. Всеобхватен. Перманентен. Институционален. Държава - лафка!

 27. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  държава-кочина!

  по-добре вместо герб да сложат едно дебело, мазно, ухилено прасе!

 28. 28 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 535 Весело

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Добре е , когато се критикува, да не се допускат грешки, които са под критика!
  Примери:
  1."За сметка на това журналистите от Дневник ( които трудно пишат 10 реда без правописни грешки) , в последно време демонстрират..." - тук защо има запетая?
  2."...намерисват..." - правилно е намИрисват

  Sic transit..
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  Ако си забравил, едно от обещанията на Борисов преди да дойде на власт беше именно, възмездието...! За Цанков камък, за заменките, за Водното огледало в Кърджали, за Белене... и прочие...!
  После се оказа, че според Борисов именно Доган е най-успешния политик. Пак по времето на Борисов, другаря Овчаров се чувства много добре, като представител на Държавата в Лукойл, а много други министри от тройната коалиция са в бордове на държавни енергийни дружества.
  Никой вече не очаква Борисов да наказва крадците... Той е в един отбор с тях...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#25] от "testimone":

  Няма значение на, кого си продал монопола...! Дали е руска, американска или някаква друга фирма. Въпроса е после, тоя монополист да работи здраво и да пълни бюджета с полагащите му се данъци...! Не, да ти обясняват, как с години работел на загуба и всички контролни инстанции да го заобикалят!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK