Оставка! Първо на министъра на икономиката

Премиер и министър

Премиер и министърПет причини защо трябва да подаде оставка министърът на икономиката анализира лидерът на "Движение Да, България" Христо Иванов. "Дневник" публикува текста от неговия профил във "Фейсбук" с неговото разрешение. Заглавието е на редакцията.


Имам цял списък с причини да искаме оставката на министър Караниколов. Ето ги:


1. Държавата-мутра изправя рамене
Караниколов започна министерстването със забрана на приватизацията на държавни предприятия и в рамките на броени месеци ескалира до експроприиране на частна собственост. Въпросът не е в това дали държавата може да организира добро управление на една или друга стопанска дейност и дали провеждането на определени политики не включва и държавни инвестиции в определени сектори. Въпросът е, че това трябва да се разглежда като изключение, за което трябва да има конкретна обосновка.


Отприщването на безразборна "стопанска инициатива" на чиновниците корумпира държавата. Създава сива зона на хранилки, черни прасенца-касички, входно-изходни порочни кръгове. Всичко това е ресурсна база за отглеждане и разрастване на една специфична паразитна прослойка от плутократи, чиято основна компетентност е администрирането на корупционни схеми, най-важният социален капитал – зависимостите и порочните обвързаности, а главните лични качества – тоталната аморалност и безрезервна лоялност на омертата.


Тази криминално-бюрократична класа е колективният Пеевски, Борисов реално е неин политически представител, а Цацаров – основен гарант за нейната безнаказаност. Това всъщност е конкретният окупационен еничарски корпус, пленил нашата република и държащ я в унизителното иго на страха.


Тази прослойка неизбежно стига до едновременна приватизация на публичния ресурс и одържавяване на частна собственост, за да осигури хранителната си среда. Тя стокира в общински жилища, наглася обществени поръчки, превръща правосъдието в магураджийско гешефтарство, разлага журналистиката, преживя дребни битови благинки като безплатния суджук. При наличието на този колективен Пеевски няма нито пазар, нито гарантирана частна собственост. Накрая е все едно дали Пеевски ще придобие формално един или друг актив, или ще го контролира чрез държавните лостове, които държи в ръцете си. И, разбира се, от една (отдавна отмината) точка нататък в историите, които наблюдаваме в тази среда, просто няма добри.


Караниколов е едновременно кариерен представител на тази прослойка и с дейността си извежда нейната роля в политиката и икономиката на нови нива. Всеки ден търпение към този герой и неговите господари е още една крачка към легитимирането и вкореняването на този модел.


Оставка!


2. Рейдърство във военнопромишления сектор


Единият конкретен пример за това, което описвам по-горе, е рейдърството във военния сектор. Караниколов е инструмент и лице на добре координирана атака за враждебно овладяване на частна собственост. Лъже, отказва да дава обяснения за действията си, извращава закона. "Спасява" едно предприятие и едновременно погубва друго; притеснява се от една конкретна офшорка, но не се свени да поеме и продължи акцията на друга (Viafot); оправдава отнемането на лиценза на "Емко", но тотално игнорира основния правов принцип на пропорционалността; говори за пазарни принципи, при положение че откровено координира действията си с редица държавни институции и синдиците на КТБ, за да концентрира цялото възможно държавно надмощие; елиминира "посредниците", при положение че превръща държавата в посредник за буквалния обир на един договор от частно дружество.


Ясно е, че в тази история няма добри, но многомесечната арогантна демонстрация на възможностите на държавата-мутра, която ни организира Караниколов, не само няма да установи никаква справедливост, но и ще изпрати поредния силно негативен сигнал към всеки, който би си помислил да инвестира в България, в която този човек е необвързан с никаква законова или публична отговорност министър.
Оставка!


3. ББР става новото КТБ


Перверзията на Караниколовите тюхкания за ролята на "една офшорка" е особено явна и на фона на лансирането от него на видния офшоркаджия Мавродиев в Българската банка за развитие.
ББР е поредната държавна структура, служеща за икономическа база на плутократичния ни еничарски корпус. Министърът не само няма намерение да създаде някаква публична и пазарно приемлива обосновка за ролята и целите на ББР, но очевидно обслужва нейното по-нататъшно привеждане във вид, удобен за употреба като черна каса на корупционната ни каста чрез поставянето на оперативното й ръководство под пълния контрол на двама изпитани ветерани.


Днес ние подаваме конкретен сигнал до БНБ, с който обосноваваме непригодността на Мавродиев за заемането на пост в ББР. Същевременно отново призоваваме за закриването на ББР изобщо.
Оставка!


4. Презумпцията "Пеевски"


При положение че всички държавни институции, които биха могли да разследват дейността на Пеевски и да потвърдят или отхвърлят съмненията за това, че едно или друго лице е негов съучастник, са под контрола на същия този Пеевски и неговите лейтенанти, става невъзможно да разчитаме на някакво обективно доказване. Ето защо до излизане на държавните институции от тази принудителна будна кома обявяваме, че ще прилагаме политическа презумпция за връзки с Пеевски при наличието на данни в това направление. В правото това се нарича обръщане на доказателствената тежест. Само така можем да принудим политическите сили и държавните институции да започнат последователно да се чистят от влиянието на този човек и стоящите зад него кръгове. На тази основа считаме, че за Караниколов има достатъчно данни за прилагането на презумпцията "Пеевски" и го считаме за инструмент на последния.
Оставка!


5. Отговорността на Борисов


Освен пионка на Пеевски Караниколов е очевиден политически бушон за Борисов. По изпитана схема тези двама съдружници в управлението на страната ни инсталираха министъра като номинация на "Атака", за да осигурят на Борисов територия за политическо отстъпление, когато това толкова старателно момче за поръчки се амортизира и дойде време за замитане на следите. Искането на неговата оставка е само средство да се принуди премиерът или да му вземе главата сега, преди да причини още повече вреди, или отсега да се ангажира с лична подкрепа за действията на Караниколов. Това съкращава пътя до искането на оставката на самия Борисов (за когото презумпцията "Пеевски" е практически необорима вече).
Оставка!


И една по-обща бележка, понеже отново ще слушаме напоително как свалянето от власт на Борисов, Пеевски и Цацаров не можело да бъде политическа цел и трябвало да се отдадем на висока идеологическа метафизика и да правим семинари, финансирани от немски политически фондации:


Живеем в завладяна държава. Цялото описание по-горе показва, че не става дума за метафора, а за


съвършено конкретен модел на обсебване
и криминализация на публичната власт


Този модел не започва, не свършва и не се изчерпва с ролята на въпросните господа. Но в момента те са негови главни оператори. Разрушаването на този модел не може да започне от другаде освен от свалянето им от власт и търсенето на тяхната отговорност. А докато този модел продължава да съществува и да се разширява, публична политика в България практически е невъзможна, защото властта не се упражнява в рамките на публичните институции и демократичния процес. Въпросът за това в България да има свобода на словото, собствеността и предприемачеството, да има върховенство на закона и властта да бъде под контрола на гражданите е въпрос на премахването на този паразитен модел.


Всички други политически цели са последствие.
Оставка!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK