За липсата на човечност

За липсата на човечност

© Анелия НиколоваВ живота е така: всяка лична трагедия освен неспирно остра болка за близките, е и "ценностно изпитание" за околните човешки същества (Макс Шелер). В противен случай човешкият социум се разпада, обръщайки се в джунгла.

Затова и отвореното писмо на Евелина Добрева, адресирано чрез социалните мрежи до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, в което тя от първо лице описва обстоятелствата около смъртта на съпруга си Спас Добрев, ни изправя (като общество) пред подобно "ценностно изпитание". Тъй като в него г-жа Добрева, след като с разтърсваща искреност описва разтакаванията и циничното бездействие, увенчани с летален изход, стига до извода, че съпругът ѝ не е починал от "остра сърдечна и дихателна недостатъчност" (каквато е конкретната му медицинската диагноза), а от


остра недостатъчност на морал,
на съвест и от пълната липса на човечност
И то сред представители на лекарската професия, която от древни времена има своя етичен кодекс.


Можем ли с ръка на сърцето да оспорим тази диагноза? Да твърдим, че това е изолиран случай, който в никакъв случай не бива да се екстраполира върху цялата ни здравна система? И още по-малко пък от него следва да се извличат изводи за състоянието на морала или на човечността в днешното българско общество?


Де да беше така! Лично мен писмото на Евелина Добрева (моите искрени съболезнования към нея и поздравления за доблестта ѝ) ме разтърси двойно, връщайки ме към една друга есен, седем години назад, когато изминах същия път след инсулт на много близък човек. Същото чакане на "Бърза помощ" от час и петнайсет минути, същите обаждания на телефон 112, където винаги различен глас любезно обещаваше да провери с думите, че има много повиквания, а пък линейката е в задръстване. Същите усилия за смъкване по стълбите (шофьорът помагаше, макар да сподели притеснението си, че е прекарал инфаркт!), същата изкорубена отвътре линейка (празна, безсмислено празна – що за спешна помощ е това?) с ужасно раздрънкани амортисьори, в която трябва да полагаш огромни усилия да не би твоя близък да се нарани по пътя. И същата добронамерена, ала безпомощна лекарка, която по пътя играеше ролята на диспечерка, търсейки свободно място в някоя реанимация. На два пъти шофьорът обръщаше, защото се оказваше, че няма да ни приемат нито в "Пирогов", нито в Александровска болница. Не искам да разказвам нататък, защото продължението – в рамките на една седмица – и неговият край ми дават основанието да предположа, че знам какво изпитва г-жа Добрева.


И мога само да съм съпричастен на болката ѝ.


В каквато ситуация, предполагам, се е озовавал всеки, минал по онзи неописуем път, свършващ "щом скръбта и воплите ни ревнат над смъртта" (Шекспир, "Макбет", превод Ал. Шурбанов).


В писмото си г-жа Евелина Добрева поставя обаче и редица въпроси, които не могат да са само реторични. Нито пък техният отговор се изчерпва само с уволнението на един екип на "Пирогов", чийто морал е несъвместим със здравната етика.


Част от тези въпроси са чисто "технически":
за спешността на "Спешната помощ", за необорудваните линейки


за 12-те линейки, които обслужват в събота град като София с население от милион и половина жители.


Без да сме специалисти в Спешната помощ, даже само като данъкоплатци и потърпевши, не можем да не запитаме: нима е допустимо това?


Сигурно ще ни се дадат специализирани отговори защо нещата са такива, каквито са: че съществуват и специални кодове в Спешната помощ, тоест, че гражданите невинаги ясно мотивират необходимостта да бъдат посетени от лекарски екип и явно не са обучени за това (а кой да ги обучи?); че продължават да напускат лекари и няма екипи (а кой да ги назначи?), че липсват линейки и т.н.


В тази сфера гражданите са лаици и те наистина не са "в детайлите", но пък виждат цялостната картина, която им се струва отчайваща.


Позволявам си обаче да твърдя, че ръководството на Спешната помощ и Министерството на здравеопазването, което може би познава детайлите, изглежда, от години не вижда тъкмо цялостната картина, която все ни изправя пред покрусата на "ценностно изпитание".


И затова пак (не знам за кой път) сигурно ще трябва да се запитаме: а нима от отделените над 4 млрд. лв. пари за здравеопазване не е възможно да се закупят още линейки или да се оборудват празните?


Нима е толкова невъзможно дори за България?


И нима е невъзможно да се отдели един задължителен бонус (при тази тежка работа), за да се привлекат специалисти в Бърза помощ?


Това, пак повтарям, са "техническите детайли", които е немислимо да не намерят решение в една европейска държава. Инак имаме кауза за сериозен граждански натиск, доколкото


ситуацията е на "живот и смърт"
и отдавна е в критичната точка


По-страшното обаче е, че нямаме ясен отговор на по-сериозния въпрос в писмото на г-жа Евелина Добрева – за липсата на човечност. Защото тази липса е много по-голяма и по-невъзвратима от 50 или 60 линейки, от съответното медицинско оборудване и бонусите за заплати.


Тук нещата опират до подсеченото основание в сферата на човешките отношения, каквото е милосърдието.


Да напомняме ли, че преди 1944 г. медицинските сестри са били (и то не на думи) "милосърдни сестри", че тяхно основно лечебно средство е била "добрата грижа" и човечното отношение към страдащите. Ясно е, че невинаги може да се излекува болният, ала трябва да се облекчат, доколкото е възможно, страданията му – на него и близките, изстрадващи болката му.


Иначе животът се превръща в ад от отчайваща мъка, която блика наяве в случаи, каквито повдига споменатото открито писмо.


В такива случаи човек си дава сметка, че по-страшно от смъртта може да е само съпътстващото я оскотяване, което изначално отрича всяко човешко достойнство.


А защо тънем в него е въпрос без отговор.


И тук съм предизвикан да направя един паралел, който нека не прозвучи кощунствено.


Не знам имали ли сте домашен любимец и налагало ли ви се е да го водите спешно (и то нощем) във ветеринарна клиника.


Такива клиники в България има и те не са никак малко. И трябва да призная, че най-стъписваща е разликата между тях и клиниките за хора в големите градове на страната.


Има дежурни ветеринарни клиники, в които може да отнесете куче или котка по всяко време на денонощието. Звъните и миг след това ви отварят любезно, канят ви в чакалнята. Незабавно на регистратурата в отделен компютърен файл се снема картината на болестта (по вашите думи) и този файл се запазва в системата. Наоколо всичко свети от чистота. Ветеринарен лекар или сестра мерят температурата на любимеца ви. Ако е нужно – за минути се прави рентгенова снимка. При необходимост извършват хирургическа интервенция – дори в малките часове на деня. Животните-пациенти могат да останат за амбулаторно лечение, има и часове за свиждане, дава се любезна и изчерпателна информация по телефона!


Очевидно ветеринарните лекари в България обичат животните. И това е белег за цивилизованост.


С болка следва да се запитаме дали и хуманните лекари (така се казваше някога) обичат пациентите си? Когато отговорът е "да", това се нарича човечност.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Комунизма ни направи коравосърдечни и безчовечни. Още не можем да се отърсим

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Обичат ги, обичат ги. Превърнаха влизането в болница равносилно на отвличане. Създадоха система, която работи само за тях и то ако си платиш. Това, че има болница, което за тях е работно място, и това, че това им работно място е изградено с парите на матряла и, че получава заплата, работил не работил, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, то им е даденост. Така, че обичат матряла като банкнота от 100 лева.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4345 Неутрално

  Очевидно ветеринарните лекари в България обичат животните. И това е белег за цивилизованост.
  С болка следва да се запитаме дали и хуманните лекари (така се казваше някога) обичат пациентите си?
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Тъй...тъй....
  Проститутките обичат клиентите си...
  Адвокатите - и те обичат своите.....
  ха-хааааааааа
  Истината е, че и ветеринарите и хуманните лекари
  и адвокатите и проститутките обичат ПАРИТЕ.
  ЗАРАДИ ПАРИТЕ всички гореизброени упражняват професиите си.
  Всичко друго са проповеди от политическата учебна година....

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7746 Неутрално

  Ми нормално е за народ, който вместо да ражда деца , си завъжда домашни любимци!
  Докато ясли и детски градини се затварят, а училищата се събарят - ветеринарните аптеки, клиники, фризьорски салони и заведения за партита на домашни любимци се множат в България!

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  За съжаление нещата са такива

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  нещата опират до подсеченото основание в сферата на човешките отношения, каквото е милосърдието
  ==========
  Ще го търсят обслужването както по времето на соца ....ама няма го вече !
  Сега е периода на махмурлука от разбеснялата се демокрация .....
  Нека се нарадват на нея .....поучително е !

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Venci Zavarinov
  Venci Zavarinov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Глупости.....ти колко години си живял през комунизма?????

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4345 Неутрално

  нещата опират до подсеченото основание в сферата на човешките отношения, каквото е милосърдието==========Ще го търсят обслужването както по времето на соца ....ама няма го вече !Сега е периода на махмурлука от разбеснялата се демокрация .....Нека се нарадват на нея .....поучително е !
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Душа,
  Бегай в Северна Корея !
  Там са и Соца и Обслужването му.
  Чакат те - тебе и такива като тебе,
  дето реват за тях....

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Лекарите последните 2 десетилетия станаха обикновенни търговци на болка !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2719 Разстроено

  До коментар [#9] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не без любезната подкрепа на администрацията.
  Не без любезното бездушие на гражданите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2719 Разстроено

  Изстрадан текст. И всичко е вярно. Човечността се топи и тя не е единствено присъща на лекарите. Няма как да оставаме безразлични и да чакаме... Годо. Парите не купуват човечност, както и да изглежда понякога. Тези добродетели се възпитават от хора, които ги притежават. Предават се на децата им. Друг начин няма.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Очевидно ветеринарните лекари в България обичат животните. И това е белег за цивилизованост."Ветеринарната медицина е наред - остава да оправим хуманитарната.Всеки може да разказва случки и със себе си и за роднини и за комшии - работата в здравеопазването е много зле и отива към по още по зле.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Бегай в Северна Корея !
  ========
  Дежурния ви лаф !
  Бягай !
  Тази ли е диагнозата ?
  С такъв акъл на това дереже !

  Bukalemun
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5359 Неутрално

  Тъжни паралели. И двете са следствие от търговките правила. И двете са се видоизмени ли благодарение на тях...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Ако не си здравно осигурен, умираш като куче на улицата.
  Медицината стана корпоративна институция !!!

 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1705 Любопитно

  какъв хуманизъм в една посткомунистическа кочина ?

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Глупости, липсата на състрадателност и милосърдие се появи и засили през последните 10-20 години и е свързана с всеобщата промяна в ценностната система на българина. А на какво се дължи тя се опитай да си отговориш ти.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#9] от "'ΕΡΕΒΟΣ":''Лекарите последните 2 десетилетия станаха обикновенни търговци на болка !''

  Просто заприличаха на повечето си западни събратя, но тъй като са в процес на ''натрупване на капитала'' и тъй като ги разяжда възмущението, че тук са по-ниско платени, тяхното отношение към ''клиентите'' става все по-враждебно и безцеремонно.

 19. 19 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  "Очевидно ветеринарните лекари в България обичат животните. И това е белег за цивилизованост."

  Ми не, и едните и другите обичат еднакво пациентите си. Обаче ветеринарните лекари работят частно и искат да привлекат клиенти, които си плащат. Освен това са достатъчно много за да се конкурират и да не си позволяват да се държат грубо защото знаят, че тогаваще отидете другаде. Човешките лекари не достигат, заплатите са им ниски, пациентите ги бият... не ме учудва поведението им.

 20. 20 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Страшни глупости и смешен плач. Никой не му пука за здравеопазването истински. Тъпоумният гласоподавател иска единствено да не плаща, и нищо друго. Лекарите са оскотели от безпаричие и мизерия на работното им място, и се адаптират своевременно. 4 млрд за здравеопазване в България са смехотворна сума. Франция има над 4 млрд евро дефицит, само за сравнение, без да е еталон за добро масово здравеопазване (специализираните клиники са на световния връх).
  Сиромах човек - жив дявол.
  Но КТБ, обществените поръчки и пр. си ги плащаме без да се възмущаваме толкова.
  Малък, но много прост народ.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  глупости на търкалета. ако демокрацията беше виновна, навсякъде, където има такава (знам, че не е при вас със сигурност), положението щеше да е такова.

  е, ми не е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3535 Гневно

  Здравната система обслужва лекарите и техните близки. Иключение правят обществени личности и крупни бизнесмени.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  "ЗАРАДИ ПАРИТЕ всички гореизброени упражняват професиите си."
  Не мога да не ти туря един голям плюс!

  Жалко, че Тонито Николов не може да борави с числа (4 млрд. лв. били дадени, а реално са само два млд. лв. "дадените". Похарчените са повече, но те не могат да се пренасочват). Винаги се чудя на хората, които не могат да си "правят сметката", пък дават акъл на другите.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Любопитно

  Лекарите последните 2 десетилетия станаха обикновенни търговци на болка !
  —цитат от коментар 9 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Сиреч от както се възприеха антлантическите ценности за максимална печалба и лична, егоистична реализация? Тъй де, "човечност", "милосърдие", "съпричастност", дори и солидарност (за каквато пледира фрау Меркел) нямат борсова цена и според либертастите (Красен Станчев) няма как от тях да се забогатее. Възхваляваните милионери от Красен Станчев не са милионери в човечност или милионери в милосърдие, нимилионери в морал.
  Дейността на обществото (община, държава) не се измерва с "човечност", а с посоката и размера на парите последвали поредния скудоумен либертаст или някоя грантаджийска фондация.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Въпросът със здравеоопазването си е силно политически, но ако се надвикваме и ругаем, с нищо не внасяме някаква яснота или посока за неговото решаване.
  Няма страна по света, в която гражданите да са доволни от здравеопазването си и като положителен пример се дават страни, в които даващия примера не е опрял до нейната система или примера е за минало време, когато даващия примера е бил млад и относително здрав - колко хубаво ни беше здравеоопазването и как ни го( кои са тези развалячи:))) прецакаха.
  Нито преди беше добро, още по-малко беше по-човечно. И тогава и сега по стар български навик основния подход за добро здравеоопазване е наличието на връзки и/или заплащане или някаква предметна форма на овъзмездяване.
  А спомняте ли си каква беше бързата помощ, какви бяха линейките и как бяха оборудвани - просто тогава всичко си беше такова ( което не значи хубаво), но ние не очаквахме нещо друго и също така нямаше къде да се оплакваме - неща които днес вече имаме, но оплакване и жалене здравеоопазване не правят.
  За да има що годе нормално здравеоопазване трябват разбира се повече пари от сега, по-малко да се краде от тях ( това да се реализира е много трудно) и разбира се и ние да си премерим очакванията - също много трудна работа.
  Няма как да не опрем и до това, че когато много от нас продължават да са на мнение, че тяхното здраве не е тяхна грижа, че те могат да правят с телата си каквото си искат, но някой друг, ще бди, ще трепти и ще бъде много чувствителен към неговите проблеми и ще намери сили и средства да го изцери, та той пак да се докара до същото бедствено положение - такова чудо в природата няма.
  Та много са нещата и всичките са трудни, но едва когато започнем да ги решаваме едно по едно, ще се почувства някакво подобрение, но да се достигне до положение да няма недоволни - това е абсурд, винаги болните и техните близки, чието положение се влошава или се стигне до летален изход ще бъдат много недоволни и това също е нормално, само че няма система която да промени тази картина, а тя е и за съжаление ще остане обективна.
  Затова не е лошо всеки от нас, поне тази част която все още може да мисли, не само да се чуди как и на кого да се жали, а вземе да се загрижи и положи усилия за собственото си здраве, та да се намали натиска върху системата и тя да започне да работи за наистина тежките случаи и силно нуждаещите се хора - давам си сметка че това е едно на практика неизпълнимо пожелание.

 26. 26 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Преди доста години след ядосано отношение към разкървеното ми лице/думите горе-долу бяха-днес 30-40 кървящи,съдрани ..са минали оттук..като че ли аз съм ги била клала,драла.../ Попитах дежурния лекар /жена:защо е станала доктор? Не очаквайки подобен въпрос,след време на обмисляне повече отколкото е необходимо,тя рече:на такива въпроси не отговарям!?!..Та уважаемите кандидат-лекари,преди да искане да учите медицина,задайте си този въпрос.Задръстванията при които линейка не може да премине.За това лято 4 пъти бях свидетел на явлението,като единият бая се развиках на шофьорите да се посместят,че следващия път те ща са в линейката. И структурата ни на движение по пътищата е с илюзията,че с държавата никога не ще ти се наложи да ползваш мед. помощ. Господ здраве да ни дава-има кой да ни го взема.

 27. 27 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1099 Разстроено

  Ценностната система на територията е страшно зле.Не не е виновен комунизма.По-скоро социализма в България е в следствие на определена народопсихология а не причина за случващото се.Див народонаселение,неуспяло да се превърне в народ.Обречена работа.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  В България няма ясни правила, а и няма желание за спазване на правила. Макар че след като няма ясни правила, е трудно да се каже точно колко липсва желание за спазването йм.
  И все пак е наивно да разчитаме само на човечност и добронамереност. Впрочем спешната помощ за хора е безплатна, а за животните е яко платена, така че сравнението с ветеринарните клиники е напълно неудачен.

 29. 29 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Ох, заблудени наивнико! Обслужване през соца беше още по-лошо, но тогава не се знаеше за това. Това е разликата! Това ако не го разбираш, значи никой не може да ти помогне.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и мразя грознотъпите путиновски диктатомачовци.
 30. 30 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има си причина за разликата между хуманната и ветеринарната медицина. Хуманната е изградена в България на солидарен принцип и се издържа от здравен данък. Ветеринарната е изцяло частен бизнес и там всеки собственик на пациент си плаща, за да се обслужи пациента му. Спешната помощ в хуманитарната дисциплина е законодателно заложена да е безплатна, а за линейките съществува национален телефон. При ветеринарната е ясно - спешната съществува заради това, че понякога любимците ни се разболяват извън работните часове на лекарите и хората, които се нуждаят от нея, се свързват директно с ветеринарите. Направете хуманната медицина като ветеринарната и ще видите, че и тя ще се подобри постепенно. Само че.... няма да има безплатен обяд. То и сега реално няма, само че някои изяждат обяда на няколко души, без да са допринесли с нищо, докато други си плащат чинно с надеждата, че ако се разболеят ще се ползват и те. А пък едни други, които ужким трябва най-почтено да управляват разпределението на "обядите", крадат "мръвките" за себе си, а за пациентите оставят само чорбата. Така че това е положението. Чорба, ама солидарна.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#30] от "Петкова":
  "Има си причина за разликата между хуманната и ветеринарната медицина. "
  И куп други причини да посочите, г-н Николов не може да ги разбере - не е специалист ни в медицината, нито покрай нея. Пък не му плащат за медицина, а за пропаганда. И той не прави разлика между "щатието на кокошките" (гарантирано с европейска директива) и "щастието на хората" (има Харта за правата на човека, но няма нищо за щастието). Лошото е, че не е само той. Дойде ли месец май, едни започвата да се приравняват на хомофилската практика при някои червеи.

  Но бъркате, че:
  "Хуманната е изградена в България на солидарен принцип и се издържа от здравен данък."
  Солидарна е само пропагандата. Всичко останало е индивидуално - лекарите учат сами шест години; специализациите им се отпускат индивидуално и индивидуално си ги плащат; "здравния данък" е различен за всеки - едни плащаме 11.5%, други -4%, трети пък нищо не плащат въпреки доходите (наем, рента, лихва и т.н.). Известна солидарност има само в държавната субсидия (1.2 млрд .лв. или 33% от бюджета на НЗОК), с която се покрива детското здравеопаване и уж пенсионерите. Но при конкретното лечение, дори и на дете, няма никаква солидарност. Нито в плащането на лекарствата в здравното заведение "аптека", нито в избора на екип, нито избора на болнична стая - кой каквото плати (застраховал отпреди), такова получава.
  Дори и в продължителността на живота няма солидарност. Да не говоря за "великите несправедливости", когато пушач доживява 90 години, а ревностен непушач се е гътнал на 55 г. от инфаркт/инсулт.

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#24] от "wanderer":

  Коментара ти е много погрешен или преднамерено си го направил такъв.Няма държава в света която е развита икономически( има пари) и в която кръгът на доверие( сиреч човечност,милосърдие и изобщо морал) на гражданите по отношение на обществото и държавата е много малък.Тъкмо обратното само обществата с голям процент на доверие към себе си и държавата са и икономически проспериращи.
  В коментара ти прозира овехтялата доктрина на марксизма че печелещия пари непременно е крадец,експлоататор и кръвопиец,а всеки милионер е враг на обществото.

  klimentm
 33. 33 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":


  ... И той не прави разлика между "щатието на кокошките" (гарантирано с европейска директива) и "щастието на хората" (има Харта за правата на човека, но няма нищо за щастието)...
  —цитат от коментар 31 на wanderer


  Вие, като правоверен комуняга, дали знаете от къде е този цитат:
  "...Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие..."

 34. 34 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Здравеопазването ще се оправи когато се закрие ВОЕННАТА И ПРАВИТЕЛСТВЕНИ болници.Когато има два стандарта нищо не може да се направи.Само да напомня,че бившия шеф на военната болница беше обвиняван и за хранене на болните там с кетъринг 14 лева на ден на човек.Журналистите не го отразиха много,защото и те са хора и ако се наложи ще търсят помощ от горните две болници а не в някоя квартална.Няма да стигат парите за болните ,защото някой шефове на болници вземат по 30000 лева на месец,а в същото време нямало 1000 лева за лекар в бърза помощ,но това един двама журналисти го отразиха,така че народът е оставен само на хипократовата клетва на медиците--търговци.

 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2662 Разстроено

  Всичко ми е ясно в текста, само не разбирам как е възможно леталният изход да бъде "увенчан". Дано авторът не ходи на погребение с "добър ден".

 36. 36 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Правилата за спешната помощ са пълни с противоречия. Наскоро лекари от Пирогов отказаха да помогнат за спешен случай пред вратата на болницата. Бяха оправдани с тези правила, защото не били оборудвани с необходимото - чанта с материали за спешна помощ, както правилата изискват от линейките. Да, но когато повиках линейка за съпруга си, лекарят от бърза помощ се качи с празни ръце в дома ни. Прати мен до линейката за чантата му с мобилния кардиограф, и като го качих горе, той се оказа без батерии. Така, че за какво оборудване говорим? Майка ми я блъсна кола на паркинга на голям хипермаркет. Извикахме линейка. Тя не идваше в продължение на повече от час. Принудих се с кола да я закарам в Пирогов, без каквито и да е обезопасяващи манипулации. Оказа се, че линейката чакаше на близкия булевард. Е, как бих могла да знам? Просто трябваше да влезе в паркинга. Но, не!

  vesela
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK