Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© ReutersПрезидентът на Франция превърна темата за състоянието и бъдещето на Европейския съюз във фундаментална за визията му в политиката, основаването на партия и предизборната му кампания. След като тактически изчака парламентарните избори в Германия, във вторник той произнесе реч, с която представи идеи - някои познати, някои нови - за това какво трябва да направят всички страни, членки на ЕС, ако не искат съюзът им да рухне.


"Дневник" публикува словото, произнесено в Сорбоната в Париж, което тепърва ще предизвиква дебати в Европа:


Дошъл съм да ви говоря за Европа. Тя е нашият залог, нашата история, нашата идентичност, нашият хоризонт. Тя ни закриля и е нашето бъдеще.
Европа е същевременно и идея, която от векове насам е утвърждавана от пионери, оптимисти, визионери и която сме длъжни да преоткриваме. [...] Защото Европа ще живее само чрез идеята, която имаме за нея.
Наследници сме на две разрушителни войни, които щяха да потопят в тъмнина нашата Европа. Идеята възкръсна от руините.


Европейската общност за въглища и стомана и единният пазар се градяха с посланието за мир, просперитет, свобода, които проектът изковаваше. Когато поколение по-късно Гърция, Испания и Португалия се присъединиха към единния пазар, тези думи вече не звучаха технически. За излизащите от диктатурата страни те бяха отзвук на свободата. Когато още едно поколение след това към този проект се присъедини така наречената тогава Източна Европа от Полша до България, същият този полъх на надежда ни окриляше. За голям брой страни, жертви на най-жестоко потисничество, присъединяването към Европейския съюз представляваше небивало обещание за еманципация.


Жизненоважният залог е все още налице. Но преградите, зад които Европа можеше да процъфтява, вече изчезнаха.


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


И ето тя днес е по-уязвима, изложена на поривите на глобализацията, и дори, което е още по-лошо, на идеи, които се явяват като предпочитани решения.


Тези идеи имат име: национализъм, идентаризъм, протекционизъм, суверенизъм. Тези идеи, които толкова пъти са разпалвали пожари, в които Европа можеше да загине, се появиха отново, пременени в нови дрехи и през последните дни. Тяхната легитимност почива на страха на хората, с който те цинично злоупотребяват. Прекалено дълго време бяхме сигурни, че миналото няма да се върне, мислехме, че урокът е научен, че можем да загърбим амбицията, надеждата, която трябваше да носи Европа, тъй като беше се превърнала в толкова очевидна, че бяхме загубили връзката.


Но тъжните страсти на Европа са тук, приветстват ни и заслепяват.


Но ние ги оставихме да го направят, тъй като поискахме да се наложи идеята, че Европа се е превърнала в безпомощна бюрокрация. Навсякъде в Европа обяснявахме, че всяко ограничение се дължи на Европа, че безсилието също идва от Брюксел, като същевременно забравяхме, че Брюксел сме ние във всеки един момент!


Повече не предложихме, не пожелахме. Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза, разделение или затваряне в националните граници. Няма да им оставя нито едно предложение. Европа трябва да ги направи, ние трябва да поемем отговорност за тях, днес и сега. [...] Защото не можем да си позволим да запазим същите навици, същите политики, същия речник и същите бюджети. Още по-малко можем да изберем пътя на затваряне в националните граници, което би довело до колективно корабокрушение .


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Единственият път, който гарантира нашето бъдеще, е този, за който ще ви говоря днес и който ние, вие трябва да очертаем. Това е преосноваването на една суверенна, обединена и демократична Европа. Нека заедно да се осмелим да проправим този път. Както във всеки момент съм го отстоявал пред французите, ще го кажа и днес с неизменно убеждение: настоящата Европа е много слаба, твърде тромава, твърде неефективна. Само тя обаче може да ни даде капацитет за действие пред големите съвременни предизвикателства. Накратко, само Европа може да гарантира действителен суверенитет. [...]

И вместо да насочваме цялата си енергия към вътрешните ни разделения, както го правим от прекалено много време насам, трябва по-скоро да видим как да направим силна Европа днес. И как да изградим шестте ключа към суверенитета, необходими за успеха на това начинание.


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Първият ключ, който е в основата на всяка политическа общност, е сигурността. [...] В областта на отбраната трябва да се стремим към придобиване от Европа на самостоятелна способност за действие в допълнение на НАТО.


Основата на тази самостоятелност бе поставена в резултат на постигнатия исторически напредък през последните месеци. През юни поставихме основите на Европа на отбраната с постоянното структурирано сътрудничество.


Но трябва да постигнем повече. Предлагам занапред да се опитаме да изградим тази обща култура, като предложим европейска инициатива за намеса, която има за цел да развие тази споделена стратегическа култура.


За постигането на това сближаване е необходима дълбока промяна. В този смисъл предлагам на нашите партньори да приемем в националните си армии – и поставям началото на тази инициатива във френските въоръжени сили – военнослужещи от всички европейски страни, които желаят да участват възможно най-рано в дейностите ни по подготовка, разузнаване, планиране и помощ на операциите. В началото на следващото десетилетие Европа трябва да разполага с общи сили за намеса, с единен бюджет за отбраната и с единна доктрина за действие.


Искам тази общ култура да се пренесе и в областта на борбата с тероризма, в разузнавателните ни служби. В тази връзка искам да се създаде Европейска разузнавателна академия, за да се засилят връзките между страните ни посредством дейности по обучение и обмен.


Климатичните промени заплашват също, както никога досега, сигурността ни и всяка седмица причиняват смърт. Затова искам да успеем да създадем Европейски сили за гражданска защита, като така обединим средствата си за помощ и намеса и отговорим на природни бедствия от пожари до урагани и от наводнения до земетресения.


Европа, която се обединява, за да закриля, да осъществява намеса, да спасява човешки животи, е Европа, която преоткрива смисъла на това братство в основата си, която излиза от заклинанието, за да пристъпи към действие и да покаже силата на колективна способност за действие.


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Гарантирането на нашия суверенитет е вторият ключ и означава да се контролират границите ни без отстъпление от ценностите ни. Миграционната криза не е криза, а залог, пред който ще сме изправени дълго време. Той се породи от дълбокото неравенство, до което доведе глобализацията. Съдбата ни е свързана с тази на Близкия и Средния изток, както и с тази на Африка. Единствено с Европа можем ефективно да опазим границите си, да посрещаме достойно тези, които имат право на убежище, да ги интегрираме реално и в същото време да върнем бързо тези, които не изпълняват условията, за да получат такава закрила.


Затова бих искал да бъдат приети през следващата година обсъжданите в момента нормативни актове, с които да се реформира миграционната ни политика. Искам да се създаде истинска Европейска служба за убежище, която да ускори и да хармонизира процедурите ни, да разполагаме най-после със свързани бази данни и с документи за самоличност с биометрични данни с обезпечена сигурност, тъй като днес във Франция разглеждаме десетки хиляди молби за предоставяне на убежище, които нашите европейски партньори са отхвърлили; постепенно да се създаде Европейска гранична полиция, която да осигури навсякъде в Европа строго опазване на границите и да гарантира връщането на тези, които не могат да бъдат приети; да финансираме солидарно мащабна програма за обучение и интеграция на бежанците, тъй като да се направи място на бежанците, които са рискували живота си там, откъдето идват, или по пътя насам, е наше общо задължение като европейци и не бива да го забравяме.


Трябва обаче да го изпълним, без да оставяме товара само на някои, независимо дали са страни на пристигане или крайни приемащи страни, като поставим основите на истинска избрана, организирана и съгласувана солидарност.

Трябва да сме по-далновидни и заявявам ясно, че дори и най-здраво пазените граници, и най-амбициозните политики не могат да задържат продължителната миграция. Само стабилизацията и развитието на страните на произход могат да я прекратят. Съвременната миграция се захранва от установилото се неравенство и от кризите, които произтичат от него. [...]


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Преди всичко Европа трябва да има хоризонт в областта на външната си политика, чиито приоритети трябва да ся ясни: най-напред Средиземноморието, което е сърцето на нашата цивилизация. [...]


Но в по-широк смисъл европейската ни политика не трябва повече да гледа на Африка като на съсед, който представлява заплаха, а като на стратегически партньор, с който заедно ще се изправим пред утрешните предизвикателства. [...]

Тази публична помощ за развитие трябва обаче да бъде европейска въз основа на нова амбиция, като в тази връзка искам да положа на нови основи проекта за данък върху европейските финансови транзакции с цел финансиране на тази политика.


Вече ви е ясно, че третият ключ към нашия суверенитет е именно тази външна политика, това партньорство с Африка, които почиват на кръстосани инвестиции, образование, здравеопазване, енергетика. [...]


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Четвъртият ключ към нашия суверенитет е способността да дадем отговор на големите промени в света, екологичния преход. Тази пълна промяна коренно променя начина ни на производство, на преразпределяне и на поведение. [...]


Искаме ли да забързаме ход и да станем лидери на нов продуктивен модел, който няма да е икономически модел, а обществен, цивилизационен модел и ще позволи и да се преосмислят неравенствата, външните фактори на едно общество, основни жертви на дисбалансите на което са най-слабите, най-уязвимите?


Аз направих своя избор. Дълбоко вярвам, че Европа трябва да бъде анвагард на един ефективен и справедлив екологичен преход. [...] Затова трябва да се инвестира и насърчава силно тази пълна промяна. Най-напред трябва да се определи справедлива цена на въглеродните емисии, достатъчно висока, за да се гарантира този преход. [...] Ако през следващите години не разполагаме със значителна цена за тон въглеродни емисии, която да позволи дълбока реорганизация на икономиките ни, всичко ще е напразно. [...]

Този преход налага и европейски енергиен пазар, който реално да функционира, както и най-после да проявим воля и да благоприятстваме междусистемните връзки. [...]


За успеха на тази стратегия е необходимо и да осигурим на най-изложените на последиците от глобализацията промишлени предприятия еднакви условия на дейност с тези на конкурентните предприятия и промишленост в други райони на света, в които не се прилагат същите изисквания в областта на околната среда. Затова е абсолютно необходимо да има данъчно облагане на въглеродните емисии на границите на Европа.


Пределната минимална цена, междусистемните връзки, договорът за преминаване и данъчното облагане на въглеродните емисии на границите са четирите стълба на тази енергийна амбиция на Европа. [...]

Тази европейска амбиция, разбира се, не трябва да бъде единствено защитна. Затова предлагам създаването на европейска промишлена програма в подкрепа на незамърсяващите автомобили и за развиване на общи инфраструктури, които да позволят да се прекосява Европа, без да се уврежда. Имаме нужда от големи проекти и това е един от тези, който ще помири основните ни промишлени амбиции в тази област.


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Селскостопанската политика не трябва да бъде политика на свръхадминистриране. [...]


В Европа винаги ще има много селскостопански модели и бих искал всяка страна да може да подкрепи тази промяна в съответствие с амбициите и предпочитанията си.


Бих желал да можем поставим без комплекси началото на абсолютно нова Обща селскостопанска политика, която да преследва две цели: да ни защити срещу големите неочаквани неблагоприятни събития, нестабилността на световните пазари; да благоприятства големия европейски селскостопански преход и да предостави повече гъвкавост на страните при организирането на живота на териториите и секторите, по-малко бюрокрация, да окаже по-гъвкава подкрепа на териториите навсякъде, където е необходимо да се направи колективен избор на терени.


Следователно е необходимо да създадем европейска служба за разследване и контрол, за да се борим с измамата, за да гарантираме безопасността на храните и да осигурим спазването на стандартите за качество в Европа. В това отношение подкрепям решението на председателя Юнкер да се сложи край навсякъде в Европа на двойните стандарти при храните и да направим така, че тази служба да се превърне в гарант на това легитимно сближаване.


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Петият ключ към нашия суверенитет преминава през сферата на цифровата икономика. Европа притежава единствена по своя род привързаност към постоянното равновесие между свобода, солидарност и сигурност, а това са именно залозите при цифровата революция. Европа, която изгради след войните икономически модел, за да навакса изоставането си, трябва да е начело на тази революция посредством коренна иновация. Следователно навсякъде в Европа трябва да направим всичко, за да имаме най-високи постижения в цифровата икономика, като привличаме таланти в областта на науката и предприемачеството. [...]

Бих искал Европа да оглави тази революция посредством коренна иновация. Нека да създадем през следващите две години Европейска агенция за иновация по подобие на това, което са успели да направят САЩ с DARPA при овладяването на космическото пространство. Такава трябва да е нашата амбиция. [...] Нека да следваме амбицията си, да финансираме изследователската дейност в нови области като изкуствения интелект, да приемем, че можем да поемем риск. Тази агенция ще постави Европа в положение на новатор, а не просто на последовател. [...]


Трябва да се води дебат в тази област. Защото дълбоко вярвам в икономиката на иновацията, вярвам в отворения свят, но отвореният свят има смисъл само когато има лоялна конкуренция! Следователно не можем да приемем да се облагат данъчно европейски икономически субекти, а да не се облагат международни!

В тази връзка Франция предприе съвместно с партньорите си насърчаване на ниво министри на икономиката и финансите на инициатива за данъчно облагане на създадената стойност по място на създаването ѝ, която инициатива бих искал да подема и на ниво държавни глави и ръководители на правителства и която ще ни даде възможност за задълбочен преглед на данъчните ни системи, за да облагаме без снизходителност предприятията, които се установяват извън Европа само за да избегнат данъчното облагане.


И накрая суверенитетът е и паричната и промишлена икономическа сила. [...] Но устойчива икономическа сила може да се изгражда само от страни, които имат една и съща парична единица, затова дълбоко споделям амбицията за еврозоната. [...] Въз основа на този именно икономически и паричен съюз и вътре в него можем да изградим сърцето на интегрирана Европа. [...] Залогът е да се намали безработицата, под ударите на която попада все още един на всеки петима млади хора в еврозоната. Следователно имаме нужда от икономическа и политическа стратегия във времето. Нашият залог в рамките на еврозоната е как да превърнем тази зона в конкурентоспособна на Китай и САЩ икономическа сила. [...] Аз нямам червена линия, имам хоризонти. [...]

Необходимо е да постигнем сближаване и стабилност посредством национални реформи, но и чрез координиране на нашите икономически политики и общ бюджет. [...] Следователно са необходими повече инвестиции. Необходими са ни и средства за стабилизация в отговор на икономическите сътресения. Една държава не може сама да се справи с криза, когато вече не решава каква да бъде паричната ѝ политика. Ето защо поради всички тези причини да, имаме нужда от по-силен бюджет в сърцето на Европа, в сърцето на еврозоната.


Този бюджет трябва да отразява именно тази амбиция. Европейските данъци в IT сектора или в този на околната среда биха могли да представляват същински европейски ресурс, който да финансира общите разходи. Отвъд това ние би трябвало да помислим да допринесем към този бюджет поне с един данък, например с данъка върху предприятията, след като неговото хармонизиране бъде осъществено.


Един такъв бюджет би могъл да бъде ефективен само с политическата движеща роля на един общ министър и парламентарен контрол на европейско ниво. Единствено еврозоната, с една силна международна валута, може да превърне Европа в една световна икономическа сила.


Ако еврото е призвано да се превърне в единна за всички страни членки валута, когато те изпълнят необходимите критерии, то тогава е необходимо спешно да изградим една силна еврозона, която да е ефективна и солидарна; именно тази сила ще бъде от полза за всички тези, които утре биха се присъединили към нея.


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Това поставя въпроса за единството. Европейското единство, започващо от френско-германското помирение и стигащо до повторното обединение на Изтока и Запада, е всъщност нашият най-красив успех, нашият най-ценен коз. Така, наред с шестте битки за суверенитет, бих желал да говоря за нашата битка в името на единството. Не бихме имали силна и суверенна Европа, ако тя не е единна, кохерентна. Загубата на това единство би означавала да се поеме риска да се върнем към пагубните разединения и хегемонията на разрушението.

Европа на 28-те не би могла да функционира по същия начин както Европа на 6-те, затова и нашият общ проект, бъдещето на нашите народи не би могло да се състои в търсенето на най-големия общ знаменател. Ние ще съумеем са събудим желанието да придвижваме Европа напред в името на общото благо само като артикулираме постоянно водещата амбиция на някои и уважението към ритъма на всеки един от нас. [...]

Именно в това се състои смисълът на битката за ревизиране на директивата отнасяща се до командированите работници, която водя днес. Нужно е да съживим социалния диалог, но никога не бих направил това, без да мога да защитавам онези, които работят, изложени на социалния дъмпинг. [...]

Тази битка за реформиране на директивата представлява по същността си една битка за повече справедливост и социална конвергенция в Европа. В този смисъл поздравявам предложението на Жан-Клод Юнкер за създаване на европейска служба за контрол, която да следи за спазването на правилата. Това наистина е необходимо, но трябва да се отиде още по-далеч и да се изгради същински проект за фискална и социална конвергенция.


Имам две предложения в тази посока. Първото се отнася до корпоративния данък: вече започнахме хармонизирането на данъчните основи, но се налага да ускорим този процес; разговорите в тази посока между Франция и Германия ще позволят финализирането му през следващите четири години. Но отвъд това не би трябвало в рамките на Европейския съюз да имаме такова разминаване в нивата на корпоративното данъчно облагане. Това разминаване също подхранва една известна форма на разединение, дезинтегрира нашите собствени модели и прави Европа по-уязвима.


Именно затова бих желал да определим преди съставянето на следващия европейски бюджет през 2020 г. един спектър от ставки, който да обвързва всички страни членки. Неговото спазване ще обуславя достъпа до европейските кохезионни фондове, тъй като не можем да се възползваме от европейската солидарност, играейки същевременно срещу останалите. [...]


Второто ми предложение е да можем да определим една истинска социална конвергенция и да сближаваме поетапно нашите социални модели; това е напълно съвместимо с нашата конкурентоспособност на световно ниво [...]

В Европа имаме нужда да пресъздадем основите на един обновен социален модел, различен от модела на ХХ век, който да не се основава на принципа на догонването. Трябва да помислим за условията и да ги изградим на европейски ниво. Затова бих желал още следващия ноември да осъществим една конкретна дискусия върху социалните основи на европейския проект и бих искал неговото изграждане да се основава на правила за конвергенция. Трябва да определим една минимална работна заплата, адаптирана към икономическата реалност на всяка страна, като същевременно поетапно навлизаме в тази логика с цел постигането на конвергенция.


Осигурителните ни прагове се разминават твърде много; днес, когато един работник е командирован в друга страна, именно равнищата на осигурителния праг се превръщат в основен източник на неравенство. Именно затова е необходимо, отвъд реформата на принципите на командироване на работници, която бих искал да се осъществи до края на годината, най-високото ниво на осигурителен праг да бъде заплащано в полза на страната на произход. Тези пари ще захранват един фонд на солидарност, от който ще се възползват най-бедните държави и който ще подпомогне тяхната конвергенция. [...]

Именно това представлява солидарността, която ни обединява: една справедлива Европа, която защитава и същевременно е амбициозна А най-силната сплав на съюза ще си останат завинаги културата и познанието. [...]

Нашата фрагментираност е само повърхностна. Всъщност тя крие една възможност за нас. И наместо да оплакваме множеството езици, на които говорим, би трябвало да ги превърнем в преимущество! Европа трябва да бъде пространство, в което до 2024 г. всеки студент ще говори поне два европейски езика През 2024 г. половината от принадлежащите към една възрастова група би трябвало да са прекарали поне 6 месеца в друга европейска държава, преди да навършат 25 години


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Предлагам създаването на европейски университети, които да представляват европейски университетски мрежи, обхващащи множество държави, и които да залагат на възможността студентите им да получават образованието си в чужбина, а образователният процес да се провежда на минимум два европейски езика. Тези европейски университети трябва да се превърнат в среда за педагогическа иновативност, за постижения в научните изследвания. Трябва да си поставим за цел да изградим поне двадесетина такива университета до 2024 г., но също така трябва още от следващата академична година да положим основите на първите такива, с въвеждането на истински европейски семестри и дипломи.


Тези връзки трябва да се изграждат още от гимназията. Бих искал да започнем процес по хармонизиране и взаимно признаване на дипломите от средното образование. Така, както направихме това с висшето образование чрез процеса от Болоня, нека поставим началото още от днес на един процес, започващ от Сорбоната, който да позволи обмена, промените и реформирането в цялата европейска система на средното образование. Това ще бъде само от полза за бъдещите поколения, защото именно това, което остава накрая, е това, което обединява хората! Това е именно времето в колежа, което сте прекарал в Париж, Милано, Берлин или Гданск – то е от значение и именно то обуславя европейската спойка. [...]


И накрая, същността на европейския проект е демокрацията. Твърдя дори, че тя е най-голямата му сила, неговата същност. Суверенитет, единство, демокрация за Европа са неразривни същности. И тези, които си мислят, че можем да имаме суверенитет без демокрация, се лъжат! [...] Те представлява един неразривен триптих. Днес заявявам твърдо пред вас: обърнахме страницата на един тип европейското изграждане. [...]


Именно затова, ако искаме отново да започнем да напредваме, бих искал да минем през процеса на организиране на демократични събрания, които да бъдат интегрална част от европейското преобразуване. Бих желал след като определим основите на една пътна карта, подкрепена от основните правителства, които желаят да вървят в тази посока, да организираме през следващата година в продължение на шест месеца във всички държави, които изразят такова желание, един дебат, базиран върху едни и същи въпроси с цел идентифициране на приоритетите и идеите, които да захранят нашата бъдеща пътна карта за Европа.


Нека поставим нещата в ред; да организираме един отворен, свободен и прозрачен европейски дебат, вместо да изказваме становища по един неразбираем и тайно писан текст. Така да изградим този проект, който най-накрая да вдъхне съдържание и цел на европейските избори през 2019г. [...]


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Именно с цел изграждането на това недовършено демократично пространство предлагам през 2019 г. да се създадат транснационални листи, които ще позволят на европейците да гласуват за един общ и съгласуван проект. Как ще стане това?


Британците избраха да ни напуснат, освобождавайки по този начин 73 места в Европейския парламент. Поставени сме пред един прост избор: да си поделим елегантно останките, решавайки, че Европа, поради липсата на споделен общ устрем не представлява друго освен един синдик по съсобствеността. Или да решим, че именно тези 73-ма депутати трябва да бъдат европейският отговор на Брекзит под формата на една транснационална листа, чрез която се гласува за едни и същи европейски парламентаристи в цяла Европа. [...]

Европейските граждани трябва да лансират наново европейския дебат – отдолу, от основите, истински. И аз бих желал на следващите избори да бъде осъществена същинската крачка напред, а именно половината от членовете на Европейския парламент да бъдат избирани чрез тези транснационални листи. [...]

2024 г. трябва да бъде хоризонтът за нашата политическа цел. Именно затова този дебат трябва да бъде лансиран още сега. Сега е подходящият момент за това именно този мандат, 2019 - 2024 г., трябва да бъде периодът на европейската трансформация. [...]

Какво ще представлява Европа през 2024 г.? Вече го заявих: единството на Европа е в основата на това преобразуване. Според мен през 2024 г. Европейският съюз ще бъде обединен около два стълба. Първият, това са ценностите на демокрацията и правовата държава, които не подлежат на договорки. По отношение на ценностите не е възможно да съществува Европа на две скорости, тъй като те са основата на нашето единство и на нашата свобода. Вторият стълб е единният пазар, който си остава най-добрата гаранция за нашата мощ, просперитет и привлекателност. Работата по неговото опростяване, започнато преди три години от настоящата комисия, трябва да продължи и да бъде задълбочена. [...]

Прост, ефективен, защитаващ, единният пазар трябва отново да се превърне от едно пространство на конкуренция в пространство на сближаване. Нужна е прозрачност на преговорите и на прилагането на търговските споразумения. Необходимо е зачитането на екологичното начало при търговските преговори. Нужно е създаването на длъжността европейски търговски прокурор, който да следи за спазването на правилата от страна на нашите конкуренти и да санкционира, без да отлага всяка нелоялна практика.


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


За да функционира по-добре, Европейският съюз не може да избегне въпроса за своите институции. Не можем да продължим с една комисия, наброяваща близо 30 членове, сякаш всеки трябва да брани интересите на своята страна. Това не е нито смисълът, нито духът на европейския проект. Трябва да мислим за една комисия, съставена от 15 членове.


Този съюз на единния пазар и правото е призван да се разшири след няколко години. Европейският съюз, основаващ се върху своите ценности и единния пазар, функциониращ по опростен начин, преобразуван, по-близо до гражданите, по-взискателен по отношение на търговията, представлява една Европа, чиито граници не са предпоставени.


Съюзът трябва да се отвори за страните от Балканите, след като покрият напълно достиженията на общностното право и приложат изискванията на демокрацията. Защото нашият съюз остава привлекателен и той е основен фактор за мира и стабилността на континента. Те трябва да спазят предвидените условия, но тяхното привързване към един преосмислен Европейски съюз е необходимо условие, за да не обърнат гръб на Европа и да отидат към Русия, Турция или други авторитарни сили, които не защитават нашите ценности.


Обединеното кралство също може да намери своето място, ако желае, в този Европейски съюз, преоткрил непреклонността на ценностите си [...] Аз не си представям как Обединеното кралството няма да може да открие своето място в този преосмислен и опростен Европейски съюз, който аз предлагам.


Ако ние можем да приемем това разширяване, то е също така поради факта, че подсилените основи на Европейския съюз ще позволят по-големи диференциации. Аз напълно споделям тази философия. Европа вече е на няколко скорости, така че да не се страхуваме да го кажем и да го поискаме! Именно защото тези, които се движат по-бързо, не смеят вече да напредват, вкусът от амбицията се загуби; останалите, които ги гледаха как напредват, накрая си казаха: "този авангард на Европа не изглежда чак толкова добре, та те дори не смеят вече да се съберат, не смеят да предлагат, не смеят вече да се движат напред".


Не, нека се движим към диференциациите, към този авангард, към сърцето на Европа, за което говорех преди малко.


На всички предизвикателства трябва да отговаряме, напредвайки, ускорявайки ритъма и въздигайки амбициите си. Нито една държава не бива да бъде изключена от тази динамика, но също така нито една държава не би трябвало да може да блокира онези, които искат се движат по-бързо или да стигат по-далеч. [...]


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Завърна се времето, когато Франция предлага, за да напредва с Европа и с всички европейци, които споделят това желание. Мисля си за мига, когато на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман се осмели да предложи да изградим Европа. Мисля си за неговите силни думи, когато казва: "Обединение на Европа не бе постигнато и се стигна до война." [...]

Два дни след провеждането на изборите в нашия основен партньор, бих искал да поздравя отново канцлера Ангела Меркел. [...] Знам, че тя няма да отговори нито със затваряне, нито с плахост. Знам, че тя ще има същата реакция, каквато има всеки път, когато страната й изправена пред исторически предизвикателства: смело и с усещането за историчност. [...] На първо място, аз предлагам на Германия едно ново партньорство. Няма да сме съгласни по всички въпроси или поне не веднага, но ние ще обсъждаме всичко. [...] Във всички въпроси, които засегнах, можем да вложим един решителен и конкретен френско-германски устрем. [...] Защо да не си поставим за цел до 2024 г. Да интегрираме напълно нашите пазари, прилагайки едни и същи правила за нашите предприятия – от търговското право до разпоредбите, приложими при фалит? [...]


Бих предложил на всички, които споделят волята за една суверенна Европа, изградена около основите, които очертах, за една единна и същевременно диференцирана и демократична Европа, да създадем в следващите седмици специална група за европейско преосноваване. Тя ще включва представители на всяка държава членка, която желае да участва, както и на европейските институции. До лятото на 2018 г. тя трябва да предложи конкретните мерки, изхождайки от резултатите от демократичните събрания, чрез които да могат да се предложат шестте очертани ключа на суверенитета. [...]

Нека не очертаваме един затворен клуб, а да зададем път, метод и така всички онези, които имат амбицията, волята и силата, ще могат да участват в него, без да блокират останалите, без да ги спират. Тези предложения и инициативи, които предложих на нашите партньори, които желаят да се включат, имат една-единствена цел, а именно да върнат Европа към същността й, да я върнат на гражданите. Ние трябва да ги убедим, че последните 70 години, които изживяхме, не са плод на някаква случайност, а на една непоклатима воля, основаваща се на изключителен оптимизъм. [...]

Обръщам се към всички европейски ръководители, европейските парламентаристи и към всички европейски народи: вгледайте се във времето, в което живеем, гледайте го лице в лице и ще видите, че нямате избор, че не разполагате с лукса на предходното поколение, което съумя да управлява това, което бе постигнато и прясно изградено. Не разполагате с този лукс. Изправени сте пред един прост избор: да отстъпвате на всеки следващи избори по още мъничко място на националистите, на тези, които мразят Европа, и така да ги допуснете да дойдат – след пет, десет или петнадесет години. Вече сме ги виждали как печелят тук. Или да изберете да поемете своите отговорности и да поискате една такава Европа – навсякъде, осъзнавайки всички рискове във всяка от нашите държави, защото ние трябва да споделяме тази близост до сърцето, защото белезите, които поразиха Европа, са наши собствени белези!

Ние трябва да прегърнем тази амбиция именно сега. Сега, защото настъпи времето, когато нашите съграждани се сепнаха, но най-вече защото ние сме отговорни пред младежите в цяла Европа. Отговорността, която поемат днес управляващите, е да оставят нашата младеж в ръцете на крайностите, да й подарят едно бъдеще, което няма да им предостави лукса, с който ние разполагаме, а именно да избираме собствената си съдба, да обрекат нашата младеж на всички препъникамъни, които историята ще им поднесе.


Затова заявявам на всички европейски ръководители, че каквито и трудности и сътресения да ни очакват, ние имаме една-единствена отговорност: тази, която сме задължени да поемем в името на нашата младеж, отговорността за бъдещите поколения, отговорността да получим тяхната благодарност, защото в противен случай ще си заслужим тяхното презрение. Аз направих своя избор.


Нищо няма да оставя в ръцете на тези, които обещават омраза - речта на Макрон за бъдещето на Европа

© Reuters


Преводът е от официалната страница на Посолството на Френската република в София. Заглавието е на "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8397 Любопитно

  Доста амбициозни празни приказки е дръпнал Макрон !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  Млад и ентусиазиран с добри идеи за бъдещето на ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Не ми звучи някак си убедително, не знам защо, но ми се струва че прегрява.

  Иначе е хубаво да има стандарт колко да са прави краставиците, за да маже кривите да ги купуваме по-евтино.

 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Търся български Макрон, за да гласувам за него.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Аз не си представям как Обединеното кралството няма да може да открие своето място в този преосмислен и опростен Европейски съюз, който аз предлагам."Господин Макрон,вие сте ли за СЕЩ или не сте.Щото то това е въпроса иначе хубаво говорите.

 6. 6 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Изключително силна и точна реч, съчетана с изключителна интелигентност и ерудираност на единствения президент с визия в днешната политика. Браво и успех!

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Датс райт гу'син льо президонт!

  Аll we need is love

  Омразата я търсят Кремъл, мафиотите, крадците...въобще - лошите хора

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Дори 10% да стане, пак няма да е никак малко. Липсват ми политици визионери. Иначе тактици, специалисти по преговори и умели политически биткаджии много.
  Засега от преките последици, които зависят незабавно от Макрон - възможността европейски граждани от всички страни да кандидатстват за войници във френската армия. Обещава да я въведе незабавно, поне аз така разбирам от речта.
  Другото май не зависи само от него, но има възможност за натиск върху България да си увеличи ставката за корпоративния данък, ако иска достъп до кохезионните фондове.

 9. 9 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Великобритания имаше страх, още преди избирането на Макрон за президент на Франция, че ЕС се ориентира в посока създаване на супердържава в Европа,както я наричаха Обединените щати на Европа, подобно на САЩ.
  Което ми се струва малко вероятно в близките 60 години, прекалено голяма съпротива от Полша, Унгария, както и държавите със специална клауза да не въвеждат еврото Дания и Швеция.

 10. 10 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Ние случайно попаднахме в клуба на богатите. Стоим в периферията и гледаме с недоверие. Когато погледнем към други случайно попаднали, като Гърция, първото сравнение, което правим с тях е кой повече е изкярил.

  подпис
 11. 11 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2808 Весело

  Голяма драма за българите би било да се намали лимита за домашна ракия. Макрон пропусна тази важна тема.

  подпис
 12. 12 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Прочетох много внимателно статията и според мен е много силна, с ясни приоритети и очертани стратегии. Жалко, че няма български политик, който да е на нивото на визионера Макрон!

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Говоренето е едно, действията са съвсем друго.
  Нека да видим колко страни споделят вижданията му и тогава да коментираме.

 14. 14 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам колко сериозно ще погледне на идеите му баш началника на Европа - фрау Меркел. В момента на нея ѝ се е запалила главата и до Коледа изобщо няма да мисли по неговите идеи, а след това ще наложи своите.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 15. 15 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  ЕС има належаща нужда от реформи и е добре, че има президент, който иска да инициира тези промени. Дали всички предложения са добри е друг въпрос, но има доста добри идеи.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Популизъм та дрънка. Още малко шъ съ разплача.

  Единен пазар на приказки, ама искат да ограничават командировъчните на работниците.

  Националистите мразели Европа и искали да я съсипят. Па вие бюрократите ем я обичате ем я съсипвате.

 17. 17 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mатематик":

  +++++++++++++++++++++++

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10289 Неутрално

  Много визионерска, много силна реч. Това е действителната му програма - максимум за развитието на Европа. Браво на Макрон!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Че е властелин на бабичките е безспорно. В световен мащаб и в частност в БГ. Ама доста БГ дядовци също са хипнотизирани. Втриса ме от толкова демагогия.

  roo
 20. 20 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Добро, добро. Точно това трябва да е Франция, каквато почти винаги е била - лидер на свободния и прогресивен свят.

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  Учуди ми ме Макрон !
  За първи път чувам от него смислени неща и визия за бъдещето на Стария континент !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Ето защо поради всички тези причини да, имаме нужда от по-силен бюджет в сърцето на Европа, в сърцето на еврозоната.
  .................
  Оп, и тук опряхме до Германия.
  Но либералите, които гласят правителството на Меркел със зелените,
  категорично са против това, немските данъкоплатци да плащат за грешките на другите, като ги подпират с пари.
  Дайте да дадем, това не го искат в Германия.
  Дайте да побачкаме, това може.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Сорбоната, в сърцето на прочутия 5-ти arrondissement на Париж.
  Идеално подбран декор за изява на Второто издание на Бонапарт, казвам го не с ирония, а с нарастващо уважение. (Първото издание на Бонапарт също е бил прецизен сценограф - това явно е свойство на големите исторически фигури!)
  Сорбоната - едно гнездо на идеите, гнездо на Просвещението, гнездо на свободния дух, разчупили Средновековната схоластика.
  Речта на Monsieur Le Président Макрон е важна програмна реч, поставена на масата като начало на дебатите за бъдещето на Европа. Точно навреме!
  Мадам Меркел има техническо изоставане поради вътрешни причини. путин е заврян в ъгъла и няма ресурс да пречи, макар да се опитва да "влияе" зловредно, но едно е сигурно - не той ще определя дневния ред на ЕС.
  Британия се изниза и ето как Monsieur Le Président Макрон стана лидер на Европа.
  Персонално моя милост внимателно ще следя идеите и целия Discours по темата, но емоционално съм под знамената на Второто издание на Бонапарт, все по-обаятелния и имащ какво смислено да предложи Monsieur Le Président на Франция, а защо не и на Европа.
  En Marche, Europe - Напред, Европа!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Макрон да оправи първо Франция, а да не се вживява в европейски лидер. Защото европейски лидер може да бъде такъв само ако е държавен глава на голяма европейска страна която да е за пример на другите, а Франция не е за пример. Не може работната седмица във Франция да е 35 часа , а в Германия 40 часа, не може пенсионната възраст във Франция да е 60 години , а в Германия 67 години. Макрон сам призна , че сегашният стандарт на живота във Франция не може да се поддържа от прекалено многото социални регулации в тази държава. Франция е една голяма Гърция и ако не се вземат спешни мерки , нейната съдба ще е подобна на тази в Гърция. Макрон трябва да е наясно , че ще трябва да се жертва, но да направи нужните непопулярни реформи. Жертвата ще се състои в това , че ще е президент само един мандат , но Макрон е млад и трябва да е наясно , че ще има дълъг живот и след като напусне президентския пост, но поне ще остави името си на смел реформатор. И като реформира Франция , тогава да мисли за Европа. Сега му е още рано.

 25. 25 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Браво, европейците имаме нужда от такъв тип лидерство!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 26. 26 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Макрон да оправи първо Франция, а да не се вживява в европейски лидер.
  —цитат от коментар 24 на tacheaux

  Колега, а не мислите ли, че идеята на Макрон е да "ремонтира Франция", като я постави в процеса на "ремонта на Европа".
  Т.е., не сама за себе си, а в общия процес на ремонт.
  Това е сърцевината на идеите на Макрон.
  Това важи и за България впрочем.
  В България реформите се затлачват, законите не се изпълняват, и т.н. до обезверяване и цинизъм.
  Единственият ни шанс е да влезем в "ремонта на Европа" и по този начин да си оправим и нашата къща.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#26] от "Торбеш":

  Идеята на Макрон е като идеята на всички политици. Дайте да правим неща, дето хората ще ги харесат. Па за наболелите проблеми друг ще мисли.

  Оня ден една холандска транспортна фирма спряла курсовете през Евротунела, щото през Кале не можело да се мине - твърде рисково за тираджиите. Така че Макрон да оправи първо това и тогава да мисли за Европа. Щото това ако не го направи следващия път всичките тираджии заедно със семействата си ще гласуват за националистите и да са само те с мед да ги намажеш. А всички льолвци (професори, журналисти, анализатори и други алабалисти, дето в реалния живот не могат една купа сено на две магарета да разделят и са прекарали целия си живот зад бюрото) ще проднят ТВ как идвал края на Света, щото националистите видите ли били лоши.

  A Dutch logistics firm has said they will stop making deliveries to the UK because of the risk of attack by migrants and asylum seekers as trucks pass through Calais.

  Reining Transport, which has around 500 drivers and annual revenues of €55 million, has stopped trips via Calais to the UK from September due to the violent attacks.

  Our drivers were threatened with sticks, stones flew through the front and side windows, and the drivers really had to put in everything in order not to be robbed. The migrants have nothing to lose, and take serious risks...

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Изведнъж го сравних с Борисов и ми се доплака.

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Въпреки неандерталския превод, отвъд пожелателната реторика се забелязва нещо апокалиптично в смисъл, че всяко несъгласие с Макроновите идеи би довело до катастрофични последствия. Когато станем свидетели на политическа патетика от такъв мащаб, винаги трябва да се връщаме към реалностите, а те говорят за дълбоки културни различия в Европа както по оста "Север-Юг", така и напоследък "Изток-Запад".

  Друго какво ново? Покрай авангардните идеи злорадо се кискат 5-6 нови данъка и 5-6 нови европейски агенции, служби, академии и други бюрократчини шедьоври. Наред с френското изобретение "социален дъмпинг".

  За съжаление алкашкото "Бред сивой кобылы" най-добре подхожда като резюме на речта.

 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Прочетох много внимателно статията и според мен е много силна, с ясни приоритети и очертани стратегии. Жалко, че няма български политик, който да е на нивото на визионера Макрон!
  —цитат от коментар 12 на dragalevski
  Лошото е не само, че няма български Макрон. Лошото е, че и в другите страни няма политици като Макрон. Леля Меркел е стабилна - и слава богу. Щот не искам да си мисля, какво ще стане с проляци като нас ако на власт в Германия дойдат кафявите на които толкова им се възхищават патрЕотите във форума. Но в случая стабилност не е достатъчна - трябва и визия. А тя е дефицитна стока навсякъде в ЕС.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Аз не разбрах какво ще стане с бахура!
  Ще го иизнасяме ли за Франция или няма...
  Макрон яде ли бахур или тук всички сме parlez vous francais...

  Сидо
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 403 Неутрално

  безброй думи , много идеи , а идиократизма и милиционеризма завземат все нови територии , защото се чувстват в отлична форма подхранени от безброй фондове , та не виждам ама никакво ;светло бъдеще; нито пък грам човечност , наглост ,алчност ,лицемерие , лъжи , основни критерии за ;успелия европеец; натрупал банкноти и ЗАПОВЯДВАЩ на робите , не благодаря , от такова управление отиваме директно към самозатриване

 34. 34 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Съдбата ни е свързана с тази на Близкия и Средния изток, както и с тази на Африка" - единственото вярно в експресията на Микрон, защото благодарение на тях Франция съществуваше безбедно повече от триста години, като ги "култивираше" и ограбваше. И сега има какво да защитава, та най-напред да си засили отбраната и сигурността /ура за военните и разузнаването/, за да не допусне разпадането на Европа /разбирам - никакво цепене, който е влязъл - няма мърдане, като в СССР/. Няма референдуми/Крим, Барселона/, има бомби /Югославия/ или платени преврати /последният в Незалежаната/. Та кой беше тоа? За два месеца след изборите почти половината от гласувалите /главно тези от контриращия Льопенката вот/ вече не му вярват, а той нямало да остави в ръцете... н..ам си що!

 35. 35 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#29] от "Lemmy":

  "Бред сивой кобылы", пардон за повторението. Като цяло си много прав. Френците престанаха да го бръснат за слива скоро след изборите, та европците ли да го тачат. Ако Микрон се има за мисионер и разчита на Маратовски ореол - просто се напъва като в театро - това не означава, че светът ще му даде в ръцете толкова власт, че да го остави без ръце, крака и най-вече глава! А това е потресаващо: "да оставят нашата младеж в ръцете на крайностите, да й подарят едно бъдеще, което няма да им предостави лукса, с който ние разполагаме, а именно да избираме собствената си съдба..."! Чудеса-а-а-а-а!!!

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  Ох, оплетох се в клишета и не можах да го дочета до края. Ма то едва ли някой ще го прочете. По-скучно е от библията. Разбрах само че иска европейска войска, ма да е притурка към нато. Нещо като нато-2/европейско/. Той за император ли се готви? Ми вече имаше такъв. За поход към Москва не говори, ма е ясно. За Африка му трябвали пари и иска да ги набавя с европейски такси. Ние тук вече забравихме какво е туй нещо- Африка. 6 от 28-те ще командват парада, а действието ще се развива в еврозоната. В зоната на здрача не е ясно какво става. И все едни такива. Ма прав е човека. Той е патриот и си мисли за Франция. А на нашите какво им остава освен да ръкопляскат. Ей така, от куртоазия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK