Маршът на лъжата и ордата на грубата сила

Маршът на лъжата и ордата на грубата сила

© Анелия НиколоваКогато една държава започне да използва лъжата като всекидневен инструмент на политиката, това означава, че държавниците крадат. И лъжата е мобилизирана, за да прикрие краденето. От Зимбабве до Узбекистан и от Венецуела до Русия – това го гледаме от десет-петнадесет години.


Вече, от месец-два – и у нас. Почти всеки ден гледаме, как някой министър лъже – и знаем, какво означава това: че той прикрива кражби в неговия "ресор".


Функцията на държавната лъжа е да прикрие държавно крадене.
Но това е само в началото
Веднъж настанила се в сърцето на държавната власт, лъжата започва да произвежда собствени резултати. Когато те се натрупат в достатъчни количества, става невъзможно да има общество.


Първите резултати вече ги виждаме. Когато една държава се преоснове на основата на лъжата, тази държава започва да привлича, като свои служители, определен тип хора – лъжци и измамници. Нормалните служители, които знаят, че работата им е да служат на данъкоплатците – такива са изгонвани. А техните също толкова нормални приятели не отиват на държавна служба, защото знаят – там е само за лъжци и измамници.


Особено потърпевша в случая е управляващата партия – особено ако тя е структурирана на принципа на еднопартийния комунизъм, както е ГЕРБ, да речем. Пороят лъжци и измамници, които искат да се настанят край софрата, в основата си нахлува именно в подобни партии.


Създавайки огромен натиск по всички равнища на партията, тези хора бързо успяват да избутат "нагоре" свои автентични представители. Лъжци и измамници стават, да речем, министри. В момента си имаме двама такива (за които знаем, тъй като те лъжат публично през ден); очевидно ще имаме още.


Натискът рефлектира и върху партийци,
които преди това не са били лъжци и измамници


За да оцелеят в променената среда, те са принудени да следват новата корпоративна култура – за да не се окажат в положението на уволнения заради почтеност чиновник, за който стана дума горе.


В последните дни двама министри, доскоро смятани за средно-прилични, тръгнаха по този път. Единият обвини за корупцията българския народ и обеща, че тя никога не може да бъде изтръгната. Другият, чиято рода е окупирала общинските служби на цял град, ни разказа, че това не му били роднини, а – "дрийм тийм" ("екип-мечта").


Когато лъжата бъде поставена в основата на обществените отношения, още по-тревожни неща се случват сред обикновените хора. Те сравнително бързо стигат до извода, че истина няма. Че всички лъжат. И че всеки спор е по повод открадването на нещо.


Нищо не е истина – и всичко е истина. Можеш да си избираш, кое смяташ за факт, а кое – не. И всеки документ, изваден в тази обстановка, с лекота е отхвърлен като "фейк".


Пример: министърът на икономиката. Получил документ от завода "Емко" (който той иска да затрие), че всички нарушения са преодолени. Казва обаче по медиите, че в документа пишело точно обратното. Нищо, че документът е наличен в интернет.


Поставен в такава ситуация, обикновеният човек престава да вярва, че изобщо може да има факти – че може да има истина, камо ли сложните конструкции, основани върху нея, като върховенство на закона, справедливост и подобни.


Между другото, онова, на което казваме "хибридни атаки" са точно марш на лъжата. С това се занимава Путин, например, на европейска и американска територия. Целта не е онова, което описах дотук – масово объркване на гражданите, които, веднъж обезверени, че може да има истина, престават да искат разни неща като законност. Целта е по-дълбока.


Помислете. Ако всичко е лъжа – или ако можеш да си избираш, в каква истина да "вярваш" (а истината по дефиниция не опира до вяра, а до проверими от всички факти) – изгнива цялата основа на съвременната цивилизация. Тя е изградена върху истината – върху допускането, че има обективни факти, които всеки може да провери. Затова, например, може да има закони: казват ти, че си нарушил закон, ти го намираш, прочиташ – верно, нарушил си. Или – не си.


А ако не "вярваш", че съществува такъв закон?


Ако едно общество стигне до извода, че няма истина,
то това общество просто няма как да се съгласи накъде да отива


Няма на каква обективна основа да стъпи, та да проведе спор и накрая да направи избор. Всеки ще се кълне в своята истина, в която "вярва" и ще обвинява останалите в лъжа. Но никой няма да има достъп до инструментариум, с който да установи, кое е лъжа и кое – не.


Да не говорим, че най-развити са онези общества, в които хората имат най-висока степен на доверие помежду си. А между хора, които са убедени, че всичко е лъжа – такова доверие няма как да съществува.


Какво обаче се случва там,
където няма закон и няма доверие?


Ето тук е заровено кучето – и ето тук се разкрива целта на марша на лъжата.


Там, където има само лъжа, единственият начин да се подредят обществените отношения е – грубата, открита, видима и брутална сила. Защото, ако няма истина – ако всеки има своята си истина – на каква друга основа да се стигне до решение, кой е прав? Няма друга основа. Прав се оказва онзи, който може да наложи "своята" истина (или – лъжа) върху останалите.


Замяната на общество, подредено според обективните, проверими факти с орда, подчинена на грубата сила – това е целта на марша на лъжата. Това е онова, което например Путин иска да наложи върху "Запада", защото си мисли, че стане ли веднъж силата единствен регулатор, то той ще се окаже най-силният.


Това е и онова, което в момента властта налага върху българите. И това вече е видно. Държавата със сила фалира и национализира фирми и предприятия. Държавата със сила налага незаконни строежи върху защитени територии.


Проблемът със силата обаче е същият, като с лъжата.
Твърде е заразна и се ширва из всички етажи на обществото


Хората бързо усещат, накъде отиват нещата – и започват да прилагат сила в урегулирането на отношенията помежду си. Някой ти отнел предимство – чупиш му черепа. Друг ти направил забележка – направо го застрелваш.


Плъзването на силата из обществото помага, разбира се, на властта, основана върху силата. След като всички се разправят силово помежду си, а държавата е най-голямата сила – то тя ще се разправи с всички. Защото силата е станала легитимен инструмент за подреждане на отношенията между хората.


И вече няма никакво значение, дали има закони или институции. Всичко е сила. Законите са нелепи хартийки, а институциите просто налагат своята сила върху когото им скимне. А адресатът на силата – той вече няма ход, с който да се защити. Там, където има само сила, няма нито закон, нито справедливост.


В подготовката на това състояние, между другото, ГЕРБ промени Наказателния кодекс така, че да нямаш лесен достъп нито до съд, нито, в доста случаи– до адвокат. Щом на някой прокурор му е скимнало да наложи силата си върху теб – отгърмяваш.


Краденето от държавата поражда лъжещата държава; а


лъжещата държава ражда голата сила като единствен регулатор на отношенията


Основата на обществото е преобърната: от най-силен (защото е защитен от закони), гражданинът става най-слаб. И, естествено се превръща, от господар на държавата, в нейна безпомощна плячка.


Затова, драги, не се питайте, слушайки опашатите лъжи на някой министър: "Ама тоя защо така лъже?". Тоя знае много добре, какво прави. Днес лъже, за да граби държавата – утре ще ви бие, за да граби вас.


"Преклонена главица сабя не я сече"? Напротив: главицата, преклонена пред лъжата и силата, е най-лесна за отсичане. Особено – ако нейният собственик освен това е коленичил.


Не пускайте лъжата да шества необезпокоявана, защото утре ще дойде нейната сестра, силата. И ще ви обезглави.


Да, вас, драги, точно вас.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Поредната статия на финансирания от сили извън България Дайнов, която трябва да ни накара да се чувстваме виновни затова че сме българи.

  Да ни убеди, че България е долна държава, с долни хора, които лъжат, крадат, и въобще цялата им култура е долна (имаше статия на тема българския бит на Дайнов - колко е долен - ракия, туршия ...)

  Всичко това под маската , че Дайнов не критикува хората, а само политиците - държавата в лицето на управляващите.

  Това е само маска и заблуда - в цялото си "творчество" Дайнов показва неннавист към държавата където е роден - България, и сънародниците си - българите.

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  В началото бе суджука. В края пак е той, защото, както знаем, суджукът има два края.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Дайнов се води десен, тоест той трябва да е за бизнеса, развитие на икономиката, за ниски данъци, за еволюцията, за консвервативните ценности, за демокрация и избори ...

  Битрябвало да е противник на левите, да е против резките изменения, най-радикалното от които е революцията, а да иска еволюционни изменения ...

  ВЪпрос:
  Защо свтобиографичната книга на Дайнов се казва:
  Записки по революцията в България и другаде
  Автор: Евгений Дайнов
  https://www.helikon.bg/

  ???

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5190 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  То у нас "ляво" и "дясно" са само едни етикети, лишени от всякакво идеологическо съдържание. За осъзнаване на съдържанието се изисква мислене, а то не е модерно напоследък

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  В България Дайнов малко ми напомня, колкото и далечно да изглежда сравнението, на Троцки в Русия в началото на 20 век.

  Троцки е руски еврейн, който има идеята че РУсия трябва да изгори в името на световната революция. Негова е теорията за "Перманентната революция".

  Идва от Ню Йорк в Петроград, април 1917 година, с банда съмишленици, а и пари, и се включва в политиката в Русия, и идеята да прави революция.
  Интересно защо не прави революция в Ню Йорк?

  Присъединява се към болшевиките на Ленин, ръководи преврата октомври 1917, става организтор на армията на болшевиките, участник в граждаснаката война - в нея загиват милиони , избиват се православните свещеници ... Русия е разрущена.

  Лев Троцкий.Тайна мировой революции
  https://www.youtube.com/watch?v=WiPmqChQZoM&t=40s

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3764 Неутрално

  Герб не лъжат от година-две и "Емко" не е първия опит за кражба на частна собственост.
  С останалото съм съгласна.
  Мантрата "всички за един дол дренки", "всички лъжат", "във всички държави е така" има за цел да накара хората да не искат нищо от политиците и да се примиряват със статуквото.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 294 Весело

  Може да лъжат, но се кръстят и се молят.
  Коя професионална гилдия лъжат най-много?
  - Строители.
  - Магистрати.
  - Магьосници, ясновидци и знахари.
  - Доктори.
  - Администратори.
  - Търговци (улични и стационарни)
  - Преподаватели.
  - Светщенослужители, като представители на Бога.

 8. 8 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 294 Весело

  Политиците са свещенослужители.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Дайнов на кратко ни казва, че управлението на България е скапано - там на върха са едни лъжци, крадци, мошеници ... пълни негодници.
  Описва картина на прогнила държава , корупция ... всико това смного епитети , с аргументи емоциолнални и базирани на морални съждения:
  - Функцията на държавната лъжа е да прикрие държавно крадене.
  - Веднъж настанила се в сърцето на държавната власт, лъжата започва да произвежда собствени резултати.
  - Когато една държава се преоснове на основата на лъжата, тази държава започва да привлича, като свои служители, определен тип хора – лъжци и измамници.
  -Когато лъжата бъде поставена в основата на обществените отношения, още по-тревожни неща се случват сред обикновените хора.

  Дрънкане и пропаганда без никакви аргуенти, нито факти - само морални оценки.
  Тоест - Дайнов делигитимира държава, хитро го прави, на пръв поглед само управляващите хули - политици, партии ..., но всъщност делигитимира цялата държава БЪлгария.
  И не рядко призовава да протести и блокаж на Орлов мост. Книгата му е за "Революция в България".

  По тази технология, в други времена в унищожена Руската империя, а и сигурно други държави, Русия е най-силния пример.
  Под формата на пропаганда "борба за всичко хубаво, срещу всичко лошо" , хулене на порядките, се делигитимира държавата, хората намразват общетвото в което живеят.
  В нужния момент с пари и ресурси(неизвестни снайпери ...) отвън се унищожава държавата, основно от самите хора в нея, в екстремен случай се случва гражданска война .

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  Хубава статия ,но жалкото е, че автора е поглеждал единствено на изток !
  В западните общества, лъжата е главен приоритет на присвояване и интервенция на чуждото. ...
  Примера с двете иракски войни е може би най открояващ.
  Буш и компания организираха версията за наличие на химически оръжия в Ирак ,и избиха над 1 милион иракчани ! После Буш се извини , че хим.оръжия , така и така е нямало .....но убитите иракчани не оживяха ....
  Защо никой не споменава за лъжата и съпътстваща я сила , която запада така демократично и системно прилага ??????

  Bukalemun
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Весело

  ... Вече, от месец-два – и у нас ...

  Ай стига бе, Дайнов! Ма вЕрно?
  До лятото, и то тази година, сичко бе цветя и рози, "Властта" не лъжеше, мамеше и крадеше мат'ряла, потеше се на "ползу роду" с помътнели от умора в себеотрицателната си работа чеСни сини, прекрасни очички, пък от "месец-два", видите ли и изведнъжка ...

  Ми тогаз, Дайнов, сигурно ще да е било от жегите ...

 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Относно лъжата в Русия.
  Ето извадка от заключението в доклада на антидопинговата комисия WADA:
  "Deeply rooted culture of cheating at all levels".

  ПП. Дълбоко вкоренена култура на измамата във всички слоеве.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#10] от "WWW":

  Не е нужно самозвани аналлизатори да ми превждат какво иска да ми каже Дайнов. Подозирам, че не сте прочел и една негова книга.
  Дайнов казва каквото иска да каже и предположението, че не го разбираме и трябва да ни се обяснява е нагла обида. Подозирам, че даже не го осъзнавате.
  И относно държавата: Дайнов не може да я делигитимира. Държавата го прави сама. Гражданите губят вяра в нея не заради приказките на Дайнов, а заради ежвдневно насаждането от сблъсъка с държвата чувство за несправедливост и измама.
  Колко пъти сте чувал следния конструкт: тази държава не заслужава да и се плащат данъци, защото а) парите се крадат и б) събирането на данъците не е справедливо разпрделено? Също често витае въпроса "добре де, аз за какво плащм данъци?". Никой не обича да плаща данъци. Нито в Скандинавия, нито в Холандия, нито в Германия. Как си преставяте гражданин от тези страни с този въпрос в устата?
  Затова държата ни е делегириирана, а Вие сте нагъл крещящ, невъзпитан безродник.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  Може да подебатирам с Дайнов по отделни елементи в статията му, но с генералния извод и предупреждение съм напълно съгласен. Нищо, че не е открил топлата вода, че това е старо и се твърди от години, включително и от мен тук. Няма значение, защото е важно, а времето ни изтича, понеже процесът е отдавнашен и е набрал сила и инерция, като вече е май на финалната права. Затова в уточнения по детайли или буквоедски заяждания на дребно няма смисъл да си губим времето, та ще повторя Дайнов, та да се открои още веднъж:

  ... Затова, драги, не се питайте, слушайки опашатите лъжи на някой министър: "Ама тоя защо така лъже?". Тоя знае много добре, какво прави. Днес лъже, за да граби държавата – утре ще ви бие, за да граби вас.
  "Преклонена главица сабя не я сече"? Напротив: главицата, преклонена пред лъжата и силата, е най-лесна за отсичане. Особено – ако нейният собственик освен това е коленичил.
  Не пускайте лъжата да шества необезпокоявана, защото утре ще дойде нейната сестра, силата. И ще ви обезглави.
  Да, вас, драги, точно вас.

 16. 16 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Поредната статия на финансирания от сили извън България Дайнов, която трябва да ни накара да се чувстваме виновни затова че сме българи.Да ни убеди, че България е долна държава, с долни хора, които лъжат, крадат, и въобще цялата им култура е долна (имаше статия на тема българския бит на Дайнов - колко е долен - ракия, туршия ...)Всичко това под маската , че Дайнов не критикува хората, а само политиците - държавата в лицето на управляващите.Това е само маска и заблуда - в цялото си "творчество" Дайнов показва неннавист към държавата където е роден - България, и сънародниците си - българите.
  —цитат от коментар 1 на WWW


  поредна футболна драма! трите W-та са в депресия! депресията е с елементи на тежък псевдопатриотизъм и несподелена любов към твърдата ръчица :)

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Много добра статию

  И групировката Суджуци/Кумове/Зетьове ГЕРБ са Дрийм тийм от КРАДЦИ и ЛЪЖЦИ

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  А тази "щипка" Путин присътстваща във всяко статия задължителна ли е?

 19. 19 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Оценката за лъжите се дава на избори.
  Колко процента получи партията на която Айната симпатизира?

 20. 20 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Пред голата истина силата не само не се изчервява, ами самоуверено я обладава.

 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#12] от "xm...":

  Да, добре е да обясни като какво е било преди повече от 1-2.месеца, защото поне аз в този форум пиша за същото от поне 7-8 години
  Боко Т е в режим "Постоянни лъжи" от самото начало

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Любопитно

  И лъжата е мобилизирана, за да прикрие краденето. От Зимбабве до Узбекистан и от Венецуела до Русия – това го гледаме от десет-петнадесет години...
  =========
  Става ясно колко добре е оградена под карантина лъжата. ....
  Е.....щом в останалия свят цари истина и справедливост , да сме спокойни....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3168 Весело

  Женята е свалил гарда. До съвсем скоро говореше разпалено за перманентна гражданска революция, за общото живеене и за автентичността на либерастията, а днес също като разбит аварин е заживял в преизподнята на социалния маргинал. Дори соларната киловатка в Миндя не помага.

 24. 24 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  "Нищо не е истина – и всичко е истина. Можеш да си избираш, кое смяташ за факт, а кое – не. И всеки документ, изваден в тази обстановка, с лекота е отхвърлен като "фейк"."-от статията
  ======================================================================
  "...Убий представата на човека за ценностите. Убий способността му да разпознава възвишеното или да го постига. Създай критерии, постижими за всички, до последния човек, за най-негодния, и ще пресечеш стремежите на всички, и на великите, и на нищожните. ....... Има и друг начин. Убивай със смях. Научи се да го използваш като унищожително средство. Превърни го в подигравка. Съвсем лесно е. Кажи им да се присмиват на всичко. Ако унищожиш всичко свято в душата на човека, и самата му душа ще престане да е свята за него. Човекът ще се подчини и покорството му ще е безгранично. Ще се съгласява с всичко и няма да приема нищо твърде сериозно.”AR
  ,,........Така върви,Сабри,открай дюнята: уж истината е за всички свята и хората от нея нямат страх, но кажеш ли я право във очите- стисни душата си между зъбите, че има да ядеш зеде пердах....." Д.Подвързачов -,,Истината"
  ========================================================================
  "Там, където има само лъжа, единственият начин да се подредят обществените отношения е – грубата, открита, видима и брутална сила. ......Замяната на общество, подредено според обективните, проверими факти с орда, подчинена на грубата сила – това е целта на марша на лъжата."-от статията
  =======================================================================
  "...тогава ще видите поява на хора с двойни стандарти – те живеят чрез насилия, а разчитат стойността на заграбените пари да бъде създадена от онези, които търгуват труда си; появата на хора, очакващи удобния момент да яхнат почтеността. В едно морално общество това са престъпниците и законите се пишат, за да ви предпазят от тях. Но когато едно общество създава престъпници по право и мародери по закон, хората използват силата, за да си присвоят богатството на обезоръжените жертви. Тогава парите отмъщават за своите създатели. Такива мародери смятат за безопасно да обират беззащитните, след като веднъж са прокарали закон за тяхното обезоръжаване. Но плячкосаното от тях става притегателна сила за други мародери, които им го отнемат, както те са го отнели. Тогава надпреварата става не за най-способен в производството, а за най-безскрупулен в жестокостта. Когато насилието е мерило, убийството печели срещу джебчийството. И тогава обществото изчезва сред всеобхватната разруха и кръвопролитие.....Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда, когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешение на някой, които не произвежда нищо, когато видите, че парите отиват при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние, когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа и вашите закони не закрилят вас от тях, но тях от вас, когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва, тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено.” AR
  =========================================================================
  "Когато една държава се преоснове на основата на лъжата, тази държава започва да привлича, като свои служители, определен тип хора – лъжци и измамници. Нормалните служители, които знаят, че работата им е да служат на данъкоплатците – такива са изгонвани. А техните също толкова нормални приятели не отиват на държавна служба, защото знаят – там е само за лъжци и измамници."-от статията
  ====================================================================
  "Злото е неоправдано, съзнателно отричане и изопачаване на реалността. То е преднамерено незачитане на фактите и естествените закони, един вид заплюване на действителността в лицето. За да оцелее, човек се нуждае от рационално мислене и отговорно търсене на истината, която да насочва действията му. Злото се противопоставя на това - на реалността, на разума, на ценностите, от които зависи човешкият живот.Престъпниците, диктаторите, войнолюбците, бюрократите, ползвателите на социални помощи, не създават и не постигат нищо. Оставени сами на себе си, те ще се превърнат в пещерни хора и ще загинат. Нерационалното е безпомощно и импотентно....."Висшето наказание за всички диктатори [и лъжци]: тези, които вярват в тях, ги побеждават и им отмъщават. Диктатурата трябва да рекламира някакви далечни цели и идеали, за да оправдае управлението си и унищожението на хората. Но колкото повече тираните убеждават жертвите в правотата си, толкова по-голяма е опасността за тях: рано или късно най-добрите, най-способните, най-честните от поданиците захвърлят в лицето на тиранията нейните собствени противоречия. Така диктатурата е принудена да погуби най-доброто от „персонала си”. И след петдесет години, или пет века, диктаторите ще царуват само над амбициозни главорези или летаргични сънливци; всички други са починали млади, физически или духовно". АR

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  ...Дайнов казва каквото иска да каже и предположението, че не го разбираме и трябва да ни се обяснява е нагла обида. ...
  —цитат от коментар 14 на George Svinarov


  Тъй де, верни констатации и голяма лъжа - били от няколко месеца или от неговия Манифест. Да, ама не.

  ...Дълбоко вкоренена култура на измамата във всички слоеве.
  —цитат от коментар 13 на simval

  което у нас беше политика на ЦК и се пренесе във всичките и възпитаници. :)

  Със здраве.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  До коментар [#21] от "stenli1":
  То само при Него да беше ...

  Абе, някой спомня ли си за ония "800 дни"?
  За Качакова, Велчев и "Срам ни е от вас!" ?
  За масовата приватизация?
  За Калинка?
  И още, и още таквизи ...

  Да не говорим за "големите въпроси", ей тъй, само "жалонните примерчета", при това само туканка, у назе си, да вземем ...

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  Оня с 800-ти дни даде съзнателно старт в политическата кариера на Боко Т - г-н Лъжа

 28. 28 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Имаме две новини, коя ли е фалшивата?
  Хефнерица нямала да гушне нищо от завещанието, и дайната с частушките как ни мамят.
  Приемаме че откритието във Фермер, че кокошките не могат да спят ако в курника няма кацалки за безусловна истина.

 29. 29 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Стига глупости бе, Дайнов, не ти ли омръзна...

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  До коментар [#27] от "stenli1":
  Има интересен паралел. Изследванията за настроенията сред тийновете какви искат да станат. А точно младото поколение е лакмусчето накъде духа вятърът.
  През 90-те трендът беше убийствен - масово момчетата искаха да са като мутрите, а момиченцата - като кифлите им. А Пайниър дънеше откровен първосигнален дебилизъм.
  След 2000-та трендът се смени - тийновете масово започнаха да искат да стават ... чиновници! А Пайниър "модифицира" чалгата си и я "официализира" като "фолк".

  Та така. Баш по темата ...

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  "Не пускайте лъжата да шества необезпокоявана, защото утре ще дойде нейната сестра, силата. И ще ви обезглави."
  Късно е.

 32. 32 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2341 Весело

  пословичният българският мазохизъм ,да бъде мачкан и лъган от здрави дебили

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  До коментар [#27] от "stenli1":
  И още едно интересно и показателно паралелче.
  През 90-те Петьо Блъсков беше гуруто на журнализма с мотото "Вестникът трябва да мирише на кръв и сперма!". И двата, ще ме извинявате за думата, "вестника" - флагмани, 24 часа и Труд, под този флаг отвяха конкуренцията. Дотам, че ги последваха телевизиите.
  След 2000-та ... те станаха ... официозите!

  Това също си е баш по темата ...

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#30] от "xm...":

  Чиновниците от ГЕРБ само на месеци служба стават милионери А Вожда им отдавна е МИЛИАРДЕР

 35. 35 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Лъжите в българската политика са отдавна и не са измислени от ГЕРБ, но личното ми усещане е, че многото и ежедневните лъжи започнаха преди година и особено зачестиха от 2-3 месеца насам. Сега вече имаме по няколко тлъсти, мазни лъжи на ден и с някои от тях ГЕРБ генерират нови измислени скандали, за да се отклони вниманието от други техни лъжи.

 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#35] от "Котаракът на Шрьодингер":

  От години си лъжат еднакво от ОПГ ГЕРБ, просто напоследък все повече медии се осмеляват да говорят за това.

  Помните ли как дори за "2-те каки" медиите и особено телевизии мълчаха като г....ве и в смеех с песнат нищо.

 37. 37 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Там, където няма справедливост, започва самоправство.
  Там, където властва лъжата, настъпва разпад.
  Колкото по-силно се хвали бога, толкова по-слаба образованост и бягство от реалността.
  Колкото повече илюзии, толкова повече лицемерие.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  Лъжите в българската политика са отдавна и не са измислени от ГЕРБ, но личното ми усещане е, че многото и ежедневните лъжи започнаха преди година и особено зачестиха от 2-3 месеца насам. Сега вече имаме по няколко тлъсти, мазни лъжи на ден и с някои от тях ГЕРБ генерират нови измислени скандали, за да се отклони вниманието от други техни лъжи.
  —цитат от коментар 35 на Котаракът на Шрьодингер

  Хм ...
  Доколкото българският политически "елит" е чиста проба компрадориат, който на всичкото отгоре "идейно" е на стомашно-чревно и полово ниво, а Предводителят е просто голо "его" - нищо изненадващо.
  Светът е в преходен период, а в турболенциите нямат яснота и стабилност ни по заханващите ги външни потоци, ни за актуалните куриращи ги Началници.
  И се мятат като петли без глави ...

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Тук разбира се Дайнов е напълно прав, но никога не съм разбирал смисъла на подобни констатации и съвети за преклонената глава, без да се казва реално какво точно да се прави. Ти с преклонената глава, сам си си виновен, това някак се опитва да ни внуши или? Може би г-н Дайнов ни призовава към революция, да идем и да свалим правителството? Добре, и после какво? Нали веднъж свалиха Борисов, втори път пак, нали свалихме Орешарски и? Единственият случай, когато след свалянето се случи нещо, беше през 97ма, НО това "нещо" се случи не защото народа свали Виденов, а защото СЛЕД това се появи мразения Иван Костов. Подобно на Стефан Стамболов, той е мразен и оплюван но направи България европейска държава. Та в този ред на мисли, кой ще поведе протеста и ще дойде след Борисов? Дайнов, давай със знамето напред, ама без Корнелия, без Борисов и без Каракачанов/Симеонов/Сидеров. Не обяснявай за преклонената главица, а излез и кажи "Правя политически проект, имам управленска програма" пък тогава да видим, защото не желая да подкрепям учиндолския, а май май той единствен в момента е дал заявка

 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Дайнов е добре да изследва странния синхрон - коалиция между ЕНП/Мерекил и нашата ДС, защото те крепят и стоят зад Борисов. Държарна сигурност лансира, а ЕНП бетонира Боко Т във властта
  Немските фондации официално създадоха, официализираха проекта "Борисов "

 41. 41 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#2] от "bajhuj_2010":

  Велик коментар просто нямам думи, смях се със сълзи :)

 42. 42 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Някой да ме подсети кой е този министър че да му напиша името на патрона който го очаква - "чиято рода е окупирала общинските служби на цял град"

 43. 43 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Не преигравайте. Няма голяма драма. Просто Ганьо така гласува. Това трябва да му се обясни - как да си избира между лайно на клечка и лайняно езеро. За да не се получават парламенти като настоящия, в който няма една що-годе нормална партия, и кабинети, в който няма един що-годе нормален министър.
  Например, ако погледне от страни човек и много чудно как е възможно човек необразовен, с (полу)криминално минало, патологичен лъжец и променящ мнението си на 15 минути да печели избори постоянно и да става премиер-министър 3 пъти за 10 години. Чудно е и с какви хора си мислите, че ще се обгради...

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  ВИИ имени Ленина

  Най-подредените народи отдават 103% (и нагоре) за партията.
  Критиката е сведена под 0 процента.

  До коментар [#19] от "О, ко ма напрай!":

  Оценката за лъжите се дава на избори.
  Колко процента получи партията на която Айната симпатизира?

 45. 45 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "WWW":

  Добре си изброил това което казва Дайнов.
  И то си е 100/100 истина.

  Изводите ти обаче са от дявола.

  Управляващите са делигитимирани. Не прекрасната ми Родина.
  Аз ще стигна по далеч от Дайнов. Щом управителите са прогнили и съдебната система е лъжа, единствения изход е брадва в главата.
  Мисля си че боклуците отгоре са загубили инстинкт за самосъхранение. Като откраднеш съда, народа ще се разправи с теб извънсъдебно

 46. 46 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 870 Неутрално

  За съжаление е напълно прав автора, не съм му фен, но когато говори истината - говори истината. Още по-лошото е, че останалите десни не стават за нищо. Е тука вече е проблема. Просто няма кой да излезе срещу Баце., това е. По-просто и ясно и болезнено най-вече не може да бъде.

  agent
 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4871 Весело

  Лъжата и корупцията са национален спорт,те не са особено осъдителни от народа ,Бибитко и сие са достойни синове на този народ!

  klimentm
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4871 Весело

  До коментар [#40] от "stenli1":

  Интересно как от всички ДС та на Източня блок нашето се оказа най умно и оправно?!

  klimentm
 49. 49 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1499 Весело

  Дайнов на кратко ни казва, че управлението на България е скапано - там на върха са едни лъжци, крадци, мошеници ... пълни негодници.Описва картина на прогнила държава , корупция ... всико това смного епитети , с аргументи емоциолнални и базирани на морални съждения:- Функцията на държавната лъжа е да прикрие държавно крадене.- Веднъж настанила се в сърцето на държавната власт, лъжата започва да произвежда собствени резултати. - Когато една държава се преоснове на основата на лъжата, тази държава започва да привлича, като свои служители, определен тип хора – лъжци и измамници.-Когато лъжата бъде поставена в основата на обществените отношения, още по-тревожни неща се случват сред обикновените хора.Дрънкане и пропаганда без никакви аргуенти, нито факти - само морални оценки.Тоест - Дайнов делигитимира държава, хитро го прави, на пръв поглед само управляващите хули - политици, партии ..., но всъщност делигитимира цялата държава БЪлгария.И не рядко призовава да протести и блокаж на Орлов мост. Книгата му е за "Революция в България".По тази технология, в други времена в унищожена Руската империя, а и сигурно други държави, Русия е най-силния пример.Под формата на пропаганда "борба за всичко хубаво, срещу всичко лошо" , хулене на порядките, се делигитимира държавата, хората намразват общетвото в което живеят.В нужния момент с пари и ресурси(неизвестни снайпери ...) отвън се унищожава държавата, основно от самите хора в нея, в екстремен случай се случва гражданска война .
  —цитат от коментар 10 на WWW


  Майстор на хибридните атаки. Леко преместване на каруцата пред коня и готово - Дайнов хули държавата. Уви, причинно следствената връзка е: Държавата лъже, следва недоверие. Липсата на доверие води до усещане за несправедливост. Усещането за несправедлива държава изкарва хората на улицата при криза или ги обезверява при липса на алтернативи. Така се пълни терминал 2....;)

 50. 50 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#47] от "klimentm":

  Ти ми кажи

 51. 51 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "Основата на обществото е преобърната: от най-силен (защото е защитен от закони), гражданинът става най-слаб. И, естествено се превръща, от господар на държавата, в нейна безпомощна плячка."
  Доста години имам зад гърба си и не си спомням някога да съм се чувствала господар на държавата, тъкмо напротив. Винаги съм била уверена, че целта на държавата е да те държи в подчинение и да те смачка, когато реши. Българската държава е мащеха за хората, които я поддържат с данъците си и хрантутят многобройните и чиновници. Така ние сами отглеждаме потисниците си.

 52. 52 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  За съжаление е напълно прав автора, не съм му фен, но когато говори истината - говори истината. Още по-лошото е, че останалите десни не стават за нищо. Е тука вече е проблема. Просто няма кой да излезе срещу Баце., това е. По-просто и ясно и болезнено най-вече не може да бъде.
  —цитат от коментар 46 на Ronald Reagan


  Ето така се оказа в Русия--изведнъж изборът е само между управляващите популисти, червените (КПРФ), националистите (ЛДПР), и тяхното АБВ (Справедлива Русия). И това е.
  Като естествено и червените и розовите и кафявите са на хранилка от централния бюджет, и ако добре си играят ролята да поемат различните видове "опозиционен вот" без да клатят лодката--има и министерски места и губернаторски и кметства.

  Тази система се самоподдържа в Русия от 2000г до сега, като техните сини джуджета (буквално "СДС"--съюз на десните сили https://ru.wikipedia.org/wiki/ %D0%A1%D0%BE%D1%8E%D0%B7_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8B%D1%85_%D1%81%D0%B8%D0%BB) те, последно преди Путин, през 1999г взимат 8% от вота, и дотам.
  После през 2003г взимат под 5% и не влизат в парламента.
  През 2007г взимат 0.9% от вота.
  2008г изчезват.
  Нашите сини осколки са на ръба да също да се спаружат и изпарят като медузи на слънце. Ад.

 53. 53 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Това пак ли е партиина поръчка от приятеля му Станишев?

 54. 54 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3261 Гневно

  До коментар [#5] от "WWW":
  "Троцки е руски еврейн, който има идеята че РУсия трябва да изгори в името на световната революция. Негова е теорията за "Перманентната революция".
  Идва от Ню Йорк в Петроград, април 1917 година, с банда съмишленици, а и пари, и се включва в политиката в Русия, и идеята да прави революция.
  Интересно защо не прави революция в Ню Йорк?"

  УЖАС а аз си мислех, че никой повече няма да ме принуди да чета книгите на Ленинци

  подпис
 55. 55 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3261 Гневно

  Българите на са по-склонни да лъжат от другите народи. Само имахме по-лош късмет да попаднем под управлението на комунистите.

  подпис
 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4850 Весело

  До коментар [#2] от "bajhuj_2010":

  ,,В началото бе суджука. В края пак е той, защото, както знаем, суджукът има два края.,,

  Горките афтентичин десни, на вас, или ,,бай...,, , или ,,суджуци,, ви са пускат за опорки, че и за НИК-ове си ги слагате

 57. 57 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4850 Весело

  До коментар [#9] от "Noal":

  ,,Трол мръсен платен. Дайнов казва това което казва, не това което ти казал.,,

  ,,не което ти казал- оправи си българският другарю руснак

 58. 58 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4850 Весело

  До коментар [#43] от "motochristo":

  ,,чудно как е възможно човек необразовен, ,,

  А ти образован ли си? Какво образование имаш? Дай си дипломата.
  Докато само това ша ти кажа.
  ,,От 1985 до 1990 година Бойко Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“.[8] С диплома N 20109 от 8 май 1990 година му е присъдена научната степен „кандидат на науките“ (равностойна на „доктор“), като работата се отчита в сферата на "Психология на труда и инженерна психология", съгласно класификацията на МОН и ВАК (заповед 114-111/5.03.1990 г.). [9],,

 59. 59 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този го гледах веднъж по телевизията преди 16 години. Каза в ефир пред всички българи гледащи предизборно предаване по националната телевизия, че ако ОДС(така се наричаше СДС тогава) не спечелят парламентарните избори щял да си отреже косата. Една седмица по-късно, пропагандиращият, който беше социолог на страната на ОДС(колкото и смешно да ви звучи, социолозите в БГ не са независими а си правят проучвания в полза на някого), не беше изпълнил обещанието, т.к. изборите бяха спечелени от НДСВ и очаквах да го видя с къса коса. Уви, излъга ни в национален ефир! Та толкова за него, не че ми пука, просто ми беше интересно дали е мъж и държи на думата си. Толкова за този субект

 60. 60 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Много добре е описал проблема Е. Дайнов. Наскоро слушах лекция на др. Питърсън, където се коментираха тези теми и как общества, в които доминира лъжата не могат да успеят икономически, докато общества базирани на доверието между хората и институциите се развиват многократно по-успешно. Това между другото бе една от причините за колапса на комунизма. За повече инфо
  https://www.youtube.com/user/JordanPetersonVideos

 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Отличен коментар! Отличен!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Този го гледах веднъж по телевизията преди 16 години. Каза в ефир пред всички българи гледащи предизборно предаване по националната телевизия, че ако ОДС(така се наричаше СДС тогава) не спечелят парламентарните избори щял да си отреже косата. Една седмица по-късно, пропагандиращият, който беше социолог на страната на ОДС(колкото и смешно да ви звучи, социолозите в БГ не са независими а си правят проучвания в полза на някого), не беше изпълнил обещанието, т.к. изборите бяха спечелени от НДСВ и очаквах да го видя с къса коса. Уви, излъга ни в национален ефир! Та толкова за него, не че ми пука, просто ми беше интересно дали е мъж и държи на думата си. Толкова за този субект
  —цитат от коментар 59 на Ivan Ivanov


  И аз гледах и аз помня. Каза че ако царчето вземе невъзможните проценти които му прогнозираха всички освен шамана, ще си резне опашката. Царчето спечели, но не с тези проценти. Шамана не си резна опашката.
  Алцхаймер, а? Не харашо.

 63. 63 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "patilanskomeze":

  Евгени, Евгени, знам какво помня аз, а и други хора ми споделиха, че са го чули от неговата уста. какви проценти, какви глупости приказваш? думите ти/му бяха" ако ОДС не спечелят изборите аз ще си отрежа опашката!" Та толкова за "социалога" Съмнява ме че си ти, един от многото "българи", които ако не са за САЩ са за Русия, но не и за България. /това последното е по повод края на коментара ти към мен завършил на любим за теб език, който очевидно не е българския/ и не бъди толкова злобен! :)

 64. 64 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9474 Неутрално

  На този не му вярвам, и лошото е че всичко тръгна от комунистическото управление.

 65. 65 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Поредният блудкав анализ на Евгений Дайнов. Този човек е чел 10 книги за дисертацията си. Абсурдно е по тази тема да не включи Хана Арендт. Тя пише за лъжата при тоталитаризма.

 66. 66 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Красиви думи. Добре казано. И толкоз!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 68. 68 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ако възложим на Държавата да се бори с Лъжата - край, загубени сме, ще си направим Министерство на истината. Имам предвид идеите, за които чета напоследък, за цензуриране на Интернет въобще. Дано не се подведем по такава първосигнална реакция (малко отклонение от темата).

  Професорът е прав, моите уважения днес. Интересният въпрос обаче е какво да се прави.

  1. Какви хора са назначени във ВСС, кой ще е бъдещият главен прокурор, какви институционални промени за борба корупцията трябва да има, дали да има промени в Конситуцията (не дай-Боже сега, при сегашните управляващи и опозиция), електронно правителство, прозрачност и прочие - това е в мислите на опозиционните на властта политици и интелектуалци. Според мен тези въпроси имат своето време, но сами по себе си те няма да решат проблема с корупцията. Да кажем, това е една посока за действие (ако е искрено, без имитации).

  2. Но, задавам си въпроса, как така, толкова години на смени на властта и хармонизиране на законодателството, това състояние на корумпираност и бедност упорито и стабилно се закрепи? Имаме системен проблем, според мен, икономиката ни се нагоди към корумпираната държава и обратното. И факторът, който засилва това развитие е мощта на държавата като регулации, държавен бизнес и размер на бюджета. Наречете ме догматик, но решение въвждам в дясна икономическа политика. На Маргарет Тачър доколкото помня беше мисълта, че ако нямаш икономическа свобода, няма да имаш и никаква друга свобода. За съжаление, в тази посока не виждам сериозно да мисли нито един известен политик или интелектуалец, как не се намери поне един? Разберете, ние направихме преход от тоталитарен социализъм към социал-демокрация, тя също си е иманентно корумпирана. Тази социална държава трябва внимателно, в продължителен срок да се разгради и да караме на капитализъм. Ето една втора, ефективна посока за действие според мен. Може да не сте съгласни, но нека се обсъди, нека се изговори.

  Европейският съюз дава пари, ако има нещо нередно - прибира си ги. Ние като данъкоплатци даваме на държавата пари, но ако име нещо нередно - не можем да си ги приберем. Затова, ако сме умни, трябва да ги ограничим тези пари.

  Груб практически пример: партия на власт, която наистина иска да се бори с корупцията, просто трябва да каже: от следващата година - 19% ДДС. Във връзка с това се нагаждат програмните бюджети, ликвидират се излишни дейности/регулации и работни места в държавата, правят се структурни промени, така, че нужни дейности да се приватизират. Следващата година пак -1%, и пак, и пак, докато може. И тук идва обаче необходимостта от цялостна програма за управление, бутикови партии, съсредоточени върху един частен проблем не могат да направят това. Съюз между либертарианци и консерватори може да направи един такъв нов преход, пък после нека да си спорят по тънките неща.

  Сложно е, иска време и много усилия. Мога само да се надявам, че ще го разберем по-скоро, достатъчно експерименти правихме със съдбата си.

 69. 69 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#62] от "patilanskomeze":Евгени, Евгени, знам какво помня аз, а и други хора ми споделиха, че са го чули от неговата уста. какви проценти, какви глупости приказваш? думите ти/му бяха" ако ОДС не спечелят изборите аз ще си отрежа опашката!" Та толкова за "социалога" Съмнява ме че си ти, един от многото "българи", които ако не са за САЩ са за Русия, но не и за България. /това последното е по повод края на коментара ти към мен завършил на любим за теб език, който очевидно не е българския/ и не бъди толкова злобен! :)
  —цитат от коментар 63 на Ivan Ivanov


  Е това беше вече доста жалка работа. Сега вас кой да изкарам? Борисов? Сидеров? Дугин?

 70. 70 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#67] от "Dimiter Tsvetkov":
  Затова ли Боко и резидентът се борят за отпадане на руските санкции. Тезата ви е смехотворна. Големият бизнес в западния свят иска ясни правила, защото това гарантира на инвеститорите, че парите, които са вложени ще работят по предназначение и носят печалба. Ако има проблем - съда ще реши спора справедливо. А модела, който описваш се прилага точно от ... Русия.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Лакърдиите на Дайнов са мехлем за нашоканите канчета на всички тъмнолилави мушмороци.
  Ама наистина, отдават му се заклинанията, дума да няма.
  Так держат Дайнов!!!!

 73. 73 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ЧервеноРуската сг.нь (Иванчо Дурачок и Аджубей) се изнервиха и взеха да злобят. Споко, бе! По кротко, дишайте дълбоко. Че ще стане некоя беля, ще получите разрив на пружината и ще требва да ви влачат за скрапп. Споко! И без това: Раша капутт!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 74. 74 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 959 Неутрално
 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  С това се занимава Путин

  С какво, казваш, се занимава Путин? Дава храната на такива отрепки като Дайнов, оправдава съществуването им, оправдава ръсенето на Сорос и АзаБ - живот на грантове.

 76. 76 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поредната статия на финансирания от сили извън България Дайнов, която трябва да ни накара да се чувстваме виновни затова че сме българи.Да ни убеди, че България е долна държава, с долни хора, които лъжат, крадат, и въобще цялата им култура е долна (имаше статия на тема българския бит на Дайнов - колко е долен - ракия, туршия ...)Всичко това под маската , че Дайнов не критикува хората, а само политиците - държавата в лицето на управляващите.Това е само маска и заблуда - в цялото си "творчество" Дайнов показва неннавист към държавата където е роден - България, и сънародниците си - българите.
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Московски трол.

 77. 77 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Абе Дайнов,
  Аз сериозно почвам да си мисля че си на заплата при БСП бе момче
  То цялото ти съществуване е посветено от сутрин до вечер на плюене на ГЕРБ
  Кажи как БСП дадоха 2.3 млрд за Белене,кажи как още 1 млрд ни осъдиха да дадем руснаците
  Кажи как за Цанков Камък платихме 1 млрд
  Кажи че по данни на Европейската комисия от заменки държавата беше ощетена с от 4 до 6 млрд по времето на НДСВ и БСП
  Кажи дето щяхме да платим 1 млрд евро за френски бойни кораби корвети
  Кажи за Доган-хидро инжинера
  Кажи за соц-дом в стара Загора дето го ремонтира Масларова с милиони

  Поведението ти е на някъв царвул ,разбираш ли
  Прочетох ти простотията ,но знаех Кво ше кажеш без да те чета
  То всеки път е едно и също ...

 78. 78 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#77] от "keepwalking":

  Абе,да Ви каже,ама мога да Ви кажа и аз.ГЕРБ или БСП...Къде е разликата?Все същите непотребни отпадъци./евфемизъм за боклуци/.Кое от стореното от БСП е било неодобрено или подпомогнато от ГЕРБ.За реформа в съдебната система май си бяха доста единни.Все едно една партийка а?Само че,това все едно си е ТОЧНО.Те СА една партия.Ей тъй на.Не става въпрос за партии и имената им.Могат да се назовават както си искат,но...състава им е един и същ.Кофти мат'рял.Проблема,както пишеше в една статия в Дневник е на хардуерно ниво.Та...къде не е прав Дайнов?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 79. 79 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Оценката за лъжите се дава на избори.Колко процента получи партията на която Айната симпатизира?
  —цитат от коментар 19 на О, ко ма напрай!


  Ти виде ли дето Цецко щял да ва пручиства? Въх, ши намалейти с ино 98,7%

  http://www.dnevnik.bg/politika/2017/09/30/3051170_gerb_shte_prochisti_obshtinski_strukturi_v_podgotovka/

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 80. 80 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Женята е резултат на Глобалното затопляне. Всичко му се е изпарило и станало на мътилка.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 81. 81 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Мой роднина от гр.Димитровград,където ГЕРБ санира доста,до миналата зима живееше с надеждата ,че и неговия блок няма да бъде подминат.Отдавна не сме се виждали,може и да се е вредил(любим български израз).На моите съмнения,че не всички ще успеят да "намажат" филията,той дълбоко и искрено се възпротиви.Зер,голяма несправедливост ще да е!!!!Отговор на констатацията"Да ти имам роднините!"няма да дам,но ще напиша,че имам роднини,които се гнусят да гласуват.А,и доста познати.Когато биде излъган,Митю(иначе нелош човек) от Димитровград ще отиде при Корнелия.Той не може да не гласува,а аз искам да прочета статия, която да доказва,че не всички политици са маскари и за генезиса на тази мантра.

 82. 82 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#18] от "stenli1":

  Задължителна е товарищ Батка, задължителна! И препоръчителна! За все още непрогледналото природонаселение. Та дано уври и схване, къде е корена на злото.

 83. 83 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Най- лесно се краде от народ, който е бил 500 години под турско робство и по рождение, поколения наред, е бил отчуждаван от държавата, от земята си от правата си върху всичко онова, което наричаме родина. Ха да видим как някой ще краде в Германия, в Англия, в Австрия, в Кувейт..., държави, които никога не са робували на никого. Ще откраднат, ама друг път! Столетия наред крадците са ги бесили по площадите и пътищата, осакатявали са ги с рязане на ръце. Българите вместо да се борят за правата си върху държавната собственост, вместо да търсят начини за експлоатация за своя полза на всички държавни ресурси бягат от СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА. Имаше един шведски филм: "Преселници". Двама ратаи четяха вестници, в които пишеше за положението на американските затворници 18-19 век и ги сравняваха със собственото си положение, което намираха за по- мизерно.

 84. 84 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  България може да стане много бързо нормална държава,но ни трябва един като хан Крум и тогава ще видим кой ще краде,но ще ходи без ръце,а който лъже без език...

 85. 85 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1306 Разстроено

  Те това е! Да има кой да ни каже,че крадем и лъжем,а ние си мислехме,че циганите са това съсловие. Сега като не се чуват,кой прави законите, та да може държавата да краде или ние си правим закони за да можем да крадем, а лъжата върви за ръка с краденето.Та къде е заровено кучето? Като няма норми на поведение така ще бъде.

  mihala
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Неутрално

  Поредната статия на финансирания от сили извън България Дайнов, която трябва да ни накара да се чувстваме виновни затова че сме българи....
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Първо ти не си българин и второ сигурно си доста тъп щом си мислиш, че никой няма да прочете какво е написано в статията и ще се хване за безоснователното ти заключение!
  Да се чуди и мае човек как стигна до тези заключения!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  "Дайнов се води десен, тоест той трябва да е за бизнеса, развитие на икономиката, за ниски данъци, за еволюцията, за консвервативните ценности, за демокрация и избори ... "
  Всяка една дума от написаното от автора е безспорна истина. И написаното не е нито срещу "дясното", нито срещу "бизнеса", нито срещу "развитието на икономиката", "еволюцията", "консервативните ценности", "демокрацията" и "изборите".
  Написаното е диагноза. За съжаление вярна. Да разбирам ли, че според Вашата логика, щом човек е "десен", вероятно се очаква да ръкопляска на хайдушкия грабеж, на който са подложени българските граждани/превърнати в африканците на Европа/, вече 27г. И от "леви" и от "десни". Че даже и от "центъра". Не че същите тези граждани не си го заслужават. Затова през далечната 1875г. "дядо" Петко Славейков е написал едно стихотворение за "народа", което също е диагноза. Не по различна от тази на Дайнов. Разказана е само че, с много по - малко думи. Поетично.

 88. 88 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Евгений Дайнов е роден на 11 май 1958 г. в Пловдив, а по-късно живее в София. Баща му Александър Дайнов е бил член на БКП и „рабкор“ – кореспондент на в. „Работническо дело“ – в Лондон.
  Средното си образование получава във Форест Хил Скуул в Лондон. Започва обучението си в Оксфорд през 1976 г. благодарение на получена стипендия от фондация „Людмила Живкова“, а по-късно получава бакалавърска степен от колежа „Корпус Кристи“ на Оксфордския университет. През 1984 г. получава научната степен „кандидат на историческите науки“ след защита на дисертация на тема „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.)“ Преподава известно време в Оксфорд, бил е асистент в Софийския университет Евгений Дайнов е бил зачислен за редовен аспирант в Института по история на Българската комунистическа партия при ЦК на БКП през 1982 година. От проведената аспирантура има докторат по съвременна история на тема „История на комунистическото и работническото движение на националноосводобителните движения в Западна Европа след 1945 г.“ (1985). Работил е като преподавател в Института по история на БКП.

 89. 89 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Нормалните служители, които знаят, че работата им е да служат на данъкоплатците – такива са изгонвани. А техните също толкова нормални приятели не отиват на държавна служба, защото знаят – там е само за лъжци и измамници."

  - това е положението от 70+ години, обаче напоследък става по-зле, откакто ГЕРБ изгониха що-годе нормалните си, демократично мислещи и европейски настроени кадри. Останаха само мутри, роднини, милиционери и секретарки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK