Юрген Рот - журналистът, който хвърляше павета в българското блато

Юрген Рот - журналистът, който хвърляше павета в българското блато

© Юлия ЛазароваГерманският журналист Юрген Рот, станал известен с разследванията си за сенчестото минало на мнозина в българската политика и бизнес, почина на 71-годишна възраст. Драгомир Иванов, който бе част от екипа на "Дневник" и се познаваше с него, сподели в профила си във "Фейсбук" случки и спомени за един от малцината западни журналисти, които наистина се интересуваха от това защо България изглежда така след краха на комунизма.


С Юрген Рот съдбата ме срещна през 2004 г. и ме дари с невероятния късмет да общувам с него интензивно години наред, че и да попадна в какви ли не ситуации покрай неговите писания. В крайна сметка остават само приятните спомени, примесени с неутешимата тъга по загубата на един човек с голямо състрадателно сърце – нещо рядко срещано при журналисти и публицисти.


Свърза ни тогава Александър Андреев от българската редакция на "Дойче веле" - помня, че ми даде домашния му телефон и направих интервю за "Дневник" от дистанция, за Литвиненко, руската мафия и връзките с Путин. Сетне се виждахме многократно – и в Германия, и в България – ходил съм му на гости във Франкфурт, помагах му при разследвания и други подобни.
Той пафкаше здраво с лулата, очилата му висяха все на носа и гледаше събеседника с една особена, колкото скептична (както ми се струваше по онова време), толкова и предразполагаща усмивка.


Имаше навика и куража да се навира право в устата на лъва, навик и кураж още от документалните филми, пътуванията из Близкия изток през 70-те години и заниманията с бандити и мафиоти през 80-те. Хич не се боеше да търси директна връзка и към най-страховития и могъщ престъпник, стига да го заинтригува и да види, че от тази история може да излезе хубава книга.


Да, издържаше се от книги, не му плащаха нито служби, нито олигарси или някакви кукловоди, каквито българската (и не само) публика веднага привижда зад всеки, осмелил се да рови из кирливите ризи. Затова и твореше така упорито, кажи-речи всяка година пускаше по един бестселър. И докато в ранната си кариера повече се е вълнувал от класическите криминални сюжети, наркотрафика, търговията с хора, чуждите престъпни синдикати в Германия (наред със съдбата на кюрдите – любимите му борци), то в последните години разчепкваше политическите машинации и висшата корупция.


Посвети се на преплетеностите между политика, бизнес, медии и тъмен свят.


Гневеше се на продажната управленска класа и хич не пестеше словесните куршуми особено срещу безскрупулните властимащи в родината си. Само от 2006г. насам публикува десетина книги ("Кланът Германия", "Страната на мафията Германия", "Гангстерската икономика" и т.н.), които подробно описват мрежите, схемите и методите, с които лустросаният елит в Берлин подкопава устоите на федералната република.


Затова и съвсем несъстоятелни са обвиненията на тукашни ченгета, подплатени с онова вечно българско мрънкане "Ама защо не се занимавате с вашата си страна, ами сте дошли да ни давате акъл?". Смешно е да се твърди, че Рот си нямал друга работа, освен да става и ляга ката ден с делата на нашенските серсеми.


Някогашен симпатизант на социалдемократите, Юрген бързо се разочарова от тях. Особено след идването на власт на шрьодеровци и други сходни "червени босове", цинично заработващи тлъсти суми в ортаклък с мафиоти, автократи, диктатори от близо и далеч. Но макар и без илюзии, у него до последно се запази един неуморен рефлекс към търсене на справедливост. И състрадание към онеправданите, преследваните, нуждаещите се, сиромасите. В последните години дълбоко съпреживяваше събитията около мигрантите.


Около българските му дела мога да разказвам с часове.


Когато се захвана с България (беше узнал от тамошни полицаи за нарастващата мощ на ТИМ и притесненията на Запад около тази съмнителна структура с неясен генезис), цялата работа ми се струваше доста рискована. Било е 2006г. или 2007г., не мога да се сетя с точност, но един ден пристигна и право хукна в Шумен, където беше получил по мейл интересни подробности от местен "бизнесмен". Един не по-малък бабаит от варненските, който обещал да му разкаже – и съответно, покаже нагледно – измеренията на империята на трибуквието. Онзи го водеше с един мерцедес, имаха известни разправии с тимаджийски охранители във Варна, изобщо екшън.


После седяхме в мецанина на "Радисън", Юрген имаше срещи с разни известни и не толкоз известни лица, всевъзможни информатори, аз превеждах, пък в един момент се обади Иво Каменов. Юрген ми подаде телефона, беше чудат разговор (запомнил съм само нещо от рода "Ама вие сте българин, нали? Значи трябва да ме разберете и да му обясните"). В хода на разследванията и подготовката на "Новите български демони" Юрген сетне се срещна с Каменов на летището в Мюнхен, там има един забавен момент. Заедно с Юрген присъстват ще двама "колеги журналисти" - които всъщност били баварски криминалисти.


През есента на 2008г., когато излезе "Новите български демони", в София се разбръмчаха и зажужаха милиционери от всякакъв калибър. Румен Петков го нарече "безгръбначно мекотело", зовеше да бъде "удрян през устата" и тръгна да го съди (естествено, нищо не излезе).


От онзи ноември обаче най-силно ме впечатлиха атаките от журналисти – от Тадаръкова, та до Коритаров. Последният се заяде с дребни неточности и грешки в книгата (защо еди-кой си бил написан като зам.-министър, пък всъщност не e; някое-друго сбъркано име и тем подобни), пък след като го уволниха от "Нова", публично се извини на Рот.


Да, Юрген на моменти беше небрежен в някои подробности, бъркаше имена, не винаги достатъчно задълбочено проверяваше някое скандално твърдение от информатор. Това ме ядосваше и се опитвахме – аз и още няколко колеги – да му помагаме, да проверяваме, да го убеждаваме да махне нещо неточно, да отхвърли едно или друго сведение. Едно приемаше, друго не, държеше на своето, и съответно, си носеше мъжки отговорността, включително и пред съда.


Можете да си представите с какъв товар се е нагърбвал – още повече, че му беше трудно не само заради незнанието на езика и непознаването достатъчно дълбоко на контекста, но и предвид факта, че го затрупваха с какви ли не информации. Кой ли не му пишеше, кой ли не го търсеше – със сензационни разкрития, предложения, молби, желания... Досущ арменски поп, все едно никоя служба и институция в родината не работи.


Но все пак Юрген не грешеше в общата картина, схващаше и умело описваше процесите и основните играчи във вакханалията на демоните. И за него беше важно самото разкритие, изваждането на бял свят на машинациите, гешефтите, схемите и обвързаностите. А не толкова разследването до дъно, проследяването до най-затънтените разклонения на престъпните и корупционните мрежи. Нито беше прокурор, нито следовател, и не можеше да искаме от него да свърши работата на полиция, на следствие, на прокуратура. Не биваше и да бъде товарен със свръхочаквания – че едва ли не ще ни изрине кочината, ще ни подреди къщурката. В този смисъл той бе по-скоро "разкриващ журналист" (Еnthüllungsjournalist).


Това, разбира се, не се харасваше на мнозина.


И до днес чувам, че бил агент на БНД (германското раузнаване), на ЦРУ, на ЩАЗИ и ДС (на всички едновременно, естествено), че му плащали от фондация "Бош" (както плащали на Брунбауер и Балева) и фондация "Конрад Аденауер", че бил на издръжка на "олигарха Прокопиев"... Оракулът Кеворкян дори го нарече Юрген Червения (по алюзия с фамилното му име) – отде да знае завалията, че Рот (Roth) няма нищо общо с прилагателното rot (червен).


Нямаше как и да е другояче, блатото не търпеше чужденец да хвърля павета, позволяваха се само малки камъчета от родна ръка.


Забележително е как в един момент - вече беше станал популярен в България - действително се превърна в половин институция. През ноември 2010 г. дойде в София за представянето на българския превод на "Гангстерската икономика. Как организираната престъпност ни изкупува". Бойко Борисов и Цветан Цветанов надминаха себе си в келнерското изкуство. Дадоха му шофьор и охрана, колата имаше син буркан. За Юрген беше необичайно, но не отказа – все пак помагаше да си върши работа. Срещна се с Алексей Петров в дома му, разговаря и с Цветанов и Борисов. Помня един следобед във фоайето на хотела, нещо като приемен ден. Кой ли не се изниза да се види с него, да му тикне един или друг лист или папка в ръцете – от Константин Тренчев, та до Илиана Беновска. Същински омбудсман.


Колкото трагично, толкова и смешно.


Но никога не губеше доброто настроение. Винаги можеше да пусне както скептичен коментар, така и уместна шега. Не пред всеки събеседник, разбира се; ползваше се с фин усет. Ама и в най-трагичното откриваше забавен елемент.


Ще липсва много. Почивай в мир, скъпи Юрген.


Заглавието е на "Дневник"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Неутрално
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Можеше да напише още някоя и друга книга, но... Жалко.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Бог да го прости, Журналист с главно "Ж".

  И голям приятел на България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  Бог да го прости Юрген Рот !
  А все пак - да не ги наричаме ''неточности '' и ''непроверени факти'' в книгата му за Варна няма и 20 % истина!

  [email protected]
 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 646 Неутрално
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Почивай в мир. Имаше много врагове у нас. Не искам да изказвам предположения.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Общо взето пишеше на база публикации в медиите и повечето неща бяха непроверени и недоказуеми. Интересно за четене, но нищо повече.
  Лека му пръст!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Общо взето пишеше на база публикации в медиите и повечето неща бяха непроверени и недоказуеми. Интересно за четене, но нищо повече.Лека му пръст!
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Точно, пишеше пълни глупости за БЪглария, прочел - недопрочел по някакви сайтове, слухове , и воден най-вече от желанието да охули България и българите.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Весело

  До коментар [#8] от "WWW":

  Имаше и срещи на живо за по-весело с т.нар. ''поръчкови очевидци” - може и Норма да е била от тях!

  [email protected]
 11. 11 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Интересно, ти как би ги проверил? Това ми прилича на обратната приказка пък. Всички знаем, че има честни политици, прокурори, съдии, журналисти и т.н. ама никой не ги е виждал!

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Бог да го прости. Ще липсва на много...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Жалко за Рот. Беше непоколебим борец срещу мафията, маскирана в бизнес отношения. Но той постигна нещо много по-значимо - с писанията си толкова е огорчил червената и проруската клика в България, че нашенските троли веднага започнаха да го плюят. Ето - три примера преди моя коментар. Всичкото комунист на амбразурата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#11] от "rincewind":

  Ми той и Стоев пишеше така.
  Даже пишеше, че е бил там.
  Аз не казвам, че тези неща не са верни.
  Нито пък, че са верни.
  Просто са недоказуеми.

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#8] от "WWW":
  "Този е един германец, дето пише на принципа - щом е за България, значи е нещо лошо."

  Аналогия с твоите разсъждения. Щом някой критикува комунистите, значи критикува българите

  подпис
 16. 16 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ТОЗИ ГЕРМАНЕЦ Е БИЛ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!ШАПО!

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Има и добри текстове Найден Вълчев, които са станали популярни покрай песните.
  С "На всеки километър" едва ли се гордее.

 18. 18 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Господин Рот ми беше приятел в една социална мрежа, но откакто започна да става отявлен либерал с проарабски настроения, специално относно миргантското нашествие в Германия, престанах да го харесвам.
  Да почива в мир.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  "Всичкото комунист на амбразурата."

  Червените болшевики много мразят онези, които с перото си им бъркат с пръст в джигереца: Георги Марков, Алекс Алексиев, Пионтковски, Рот, Литвиненко, Суворов...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":

  Не е така:
  Юрген Рот:
  "...Тоест, организираната престъпност е европейски, а не национален проблем. Да говорим, че ние тук на Запад сме чисти и неопетнени, че лошото го има само в България или Румъния, това е пълна глупост"!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#18] от "еко":

  Да се чете: "след като престанах да го разбирам, спрях да го харесвам".
  Така е, затъпяването на нациите е световен феномен.

 22. 22 Профил на february
  february
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Последно сбогом,приятелю на България!

 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Ще цитирам една мисъл на сър Уилиам Чърчил. Предавам я по памет, моля не се заяждайте зя точността, смисълът е на 100% верен.:

  При цялата манипулативност на пресата, човек, умеещ да чете между редовете, може да бъде напълно и точно информиран само четейки я.

 24. 24 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Весело

  Червените лизачи налазиха по-партийна линия човека!не било така както пишел и клеветял -тва го разправяше руската пияна матьрошка Румен Шадравана ама осъди на Карло _Луканов белите чорапи

  Долу рушистите и фашистите
 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#14] от "НеКой":

  За художествени измислици ли го застреляха според теб?

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Нека почива в мир. Показателно за това колко е бил прав е реакцията на карабастуните.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 27. 27 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":"Всичкото комунист на амбразурата."Червените болшевики много мразят онези, които с перото си им бъркат с пръст в джигереца: Георги Марков, Алекс Алексиев, Пионтковски, Рот, Литвиненко, Суворов...
  —цитат от коментар 19 на Norman Granz


  Защо тогава ликвидирахте Георги Марков в Лондон ?

  Давам предположение - за да му вдигнете статута, и да го направите легенда ...?

 28. 28 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не грешеше в общата картина, но на ниво факти беше тотална щета. Имаше 50% откровенни глупости и слухове... И не, когато пишеш за такива теми трябва да си 100% сигурен във ВСИЧКО. Ако не си сигурен просто не го пишеш.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 29. 29 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#18] от "еко":Да се чете: "след като престанах да го разбирам, спрях да го харесвам".Така е, затъпяването на нациите е световен феномен.
  —цитат от коментар 21 на George Svinarov


  Я не ми интерпетирай думите както ти е угодно за концепцията. Не харесвам нито един, който решава да бъде розов визионер и да вижда нещата както на него му харесва. Мога да уважавам само хора като Тило Сарацин, без розовите очила на мултикултурализма и без натрапливото чувство за вина на германците.

 30. 30 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#29] от "еко":

  С навлизането на интернет и развитието на комуникациите до безгранично ниво, мултикултуризма е неизбежен. Това дали ни харесва на концепцията е друг въпрос. А това, че някои хора не разбирате елементарни социални процеси е презнак на въпросното затъпяване.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  "Ю. Р.: За ТИМ се изказват високопоставени полицейски служители. Според тях най-важното поле на дейност между другото било прането на огромни потоци пари. Неотдавна с тази цел сте купили „Параходство българско речно плаване". И. К.: Имаше следствие, за да се разбере как сме го купили. Речното корабоплаване в България е част от националната сигурност. То фигурира в регистъра на военните резерви. Имаше единадесет кандидати, накрая останаха трима. Собствениците на „Дневник" и „Капитал" спечелиха търга. Ние обжалвахме решението. Шест месеца се съдихме с тях. И тогава делото беше прекратено. Те се оттеглиха от сделката. Тя е на стойност 11 милиона евро, с дълговете. Изцяло е финансирана от банка. Във фирмения регистър може да се провери какъв е размерът на кредита. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#29] от "еко":

  „Мога да уважавам само хора като Тило Сарацин, без розовите очила на мултикултурализма и без натрапливото чувство за вина на германците.“
  И Бучковски.

 33. 33 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 529 Неутрално
 34. 34 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#29] от "еко":С навлизането на интернет и развитието на комуникациите до безгранично ниво, мултикултуризма е неизбежен. Това дали ни харесва на концепцията е друг въпрос. А това, че някои хора не разбирате елементарни социални процеси е презнак на въпросното затъпяване.
  —цитат от коментар 30 на George Svinarov


  Въпросно затъпяване е да обслужваш само собствената си концепция, без да отчиташ, че другият човек може и има различно от твоето мнение.
  Престани да се оглеждаш нарциситично в собственото си огледало - често рефлексията е изкривена.

 35. 35 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бог да го прости и лека му пръст.
  Написаното от него остава.

 36. 36 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мдааа, спомням си неговите статии за коренът на злото и Васил Божков.

 37. 37 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Написаното ще остане, макар и далеч, за една нечетяща нация...
  Бог да го прости.
  Доста мастити бандюги и "герои" на прехода тая вечер ще черпят!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Кажи му Дойче веле и повече не е нужно.

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Бог да го прости.
  Беше смел.

 40. 40 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1588 Разстроено

  Много тъжна новина.
  Книгата му "Новите български демони" громи родните мафиоти (вкл. бат Бойко) , помня, че много ме впечатли. После следях във фейсбук, за какво пише, какво мисли...
  Жалко, много жалко.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1588 Разстроено

  "Шега е, че вашето правителство е постигнало измерими резултати в борбата срещу корупцията"

  Това каза през 2012 г. Юрген Рот. Пет години по-късно положението е същото.

  http://www.desant.net/show-news/25005/

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":
  Не случайно Грънцито, дето презира Бъглария от все сърце,
  ...>> Това едва ли е вярно.Просто съфорумецът Н. има по-друго виждане за някои неща ..
  Не винаги съм съгласен с него, но проявява специфично чувство за хумор, осведоменост и ..и добра комуникативност.:)
  Толкова за него, а за починалия..жалко.:(

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#43] от "satanail13":Лайнар е гастарбайтерът, дето те е правил на магистралата...Вониш!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  То хубаво, че има такива журналисти отвън да напишат истината. Тука всички се страхуват или вече са се продали.

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  ....Аз не казвам, че тези неща не са верни.Нито пък, че са верни.Просто са недоказуеми.
  —цитат от коментар 14 на НеКой


  Демек знаеш, че добре са ги покрили и затова няма начин да се докажат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Весело

  До коментар [#43] от "satanail13":

  Грешката на такива писачи по поръчка като теб е, че не мислят за продължението на разговора!
  Можеш ли да дадеш пример където Юрген Рот е "защитавал интересите на немските картели"?
  Силно се съмнявам да успееш да извадиш нещо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  То хубаво, че има такива журналисти отвън да напишат истината. Тука всички се страхуват или вече са се продали.
  —цитат от коментар 46 на Роси


  Слава богу, все още не са всички!
  Все още има единици, които не се страхуват да говорят право в очите на интересчиите и предателите на България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Беше приятел на България и най вече на обикновенния българин . Бог да те прости Юрген .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  В България журналисти няма. Та ако прочета нещо в Дойче Веле на български. Всичко друго е шлака. Да си журналист не е лесно. Но у нас има само поръчкови, платени слугинчета на разни там ДС, БКП, червена мафия и т.н.

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#38] от "Веселин Дечев":

  По-скоро "кажи му Веселин Дечев..."

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Да, нищо не е безгрешно. Включая интерсоциализъма.
  Тов. WWW възприе констатацията твърде шовинистично,
  тесногърдо и лично.

  До коментар [#20] от "hamiltonf1":
  До коментар [#8] от "WWW":

  Не е така:
  Юрген Рот:
  "...Тоест, организираната престъпност е европейски, а не национален проблем.
  Да говорим, че ние тук на Запад сме чисти и неопетнени, че лошото го има само в България или Румъния, това е пълна глупост"!

 54. 54 Профил на ibb54533880
  ibb54533880
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Димитър Борисов
  Трябва и в България да има такива журналисти, които да показват кирливите ризи на политици и управляващи. Защото в момента повечето медии послушно обслужват интересите на политиците и престъпниците. Това са фалшивите новини.

 55. 55 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Беше приятел на България.Бог да го прости :(

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK