Българският "дрийм тим" – защо най-лошите (продължават) да се издигат

Делян Добрев,

© Юлия Лазарова

Делян Добрев,По повод на скандала с роднинските назначения, които депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е направил в Хасково си припомних някои от прозренията на Фридрих Хайек в "Пътят към робството" (1945г.).


Изследвайки въпроса защо по правило "най-лошите се издигат" в едно тоталитарно общество (без значение дали става дума за нацистка Германия или за съветска Русия), Хайек извежда три основни причини.


На първо място, тоталитарният водач трябва да разчита на голяма група от хора със сравнително еднакви възгледи. Искаме ли да намерим група с висока степен на еднообразие "трябва да се насочим към слоеве с по-нисък морал и занижени интелектуални стандарти, в които преобладават по-примитивни нагони" (стр.56, тук и по-долу цитатите са по българския превод на краткия вариант на книгата, вж. Фр. Хайек (2004) Пътят към робството, София: "МАК").
Второ, тоталитарният водач "трябва да спечели подкрепата на покорните и наивните, без собствени убеждения, готови да признаят конфекционни ценностни системи за свои, стига само достатъчно силно и постоянно да им се набиват в главите", стр. 56).


Не на последно място, третата причина се състои в това, че за да изгради сплотена група лидерът по необходимост стъпва върху общите човешки слабости, в частност върху безкритичното демонизиране на врага (вж. стр. 57). Прозрението на Хайек за начина, по който се сформира "елитът" и "йерархията" в такива колективистични общества, направлявани от икономическото планиране, важи с пълна сила и за социалистическите страни в бившия Източен блок. Любопитен е фактът, че австрийският икономист счита, че за да се проявят тези негативни механизми за подбор е достатъчно да имаме лидер и общество, които "клонят към тоталитаризъм" (стр. 55).


Разбира се, срещу Хайек могат да се отправят възражения. Например, далеч не е сигурно, че високо образованите индивиди ще бъдат имунизирани срещу вируса на конформизма и непременно ще са безупречно нравствени и добродетелни. Нямам намерение в този кратък текст да навлизам в дебрите на политическата философия. Факт е обаче, че непотизмът (впрочем, понятието препраща към хитроумни практики, към които прибягвали представители на клира на католическата църква през Средновековието), или по нашенски казано


шуробаджанащината, остава неизкореним принцип
в българската икономика, политика, образователна система и т.н.


При това не само по времето на социализма. Принципът е налице преди 9-ти септември 1944г; жив е той жив е и през последните 28 години на формално изграждане на демократична политическа система, базирана върху достиженията на либералния конституционализъм и свободния пазар. Изглежда, проблемът не е операционен, както биха казали програмистите, а на ниво хардуеър.


Решението преминава през осъзнатата необходимост от вътрешна промяна на индивидуално ниво; панацеята не е в повърхностната замяна или модифициране на политическия "строй", а в отказа от духовно робство. Американският конституционализъм, например, би бил безсмислен без принципа за съпротива срещу произволната власт. "Дървото на свободата трябва от време на време да бъде напоявано с кръвта на патриоти и тирани", отбелязва Томас Джеферсън. Вижте, съпротива не означава непременно саморазправа или насилие. Често е достатъчно да дръзнеш да откажеш да приемеш безобразното за норма.


Най-силното доказателство за виталността на принципа на непотизма в България е специфичният феодализъм, чийто гнет най-силно се усеща в малките населени места. Нека не се заблуждаваме.


Назначаването на роднините, приятелите, съучениците и т.н.
е кредо на повечето партийни строители


Това далеч не е патент само на ГЕРБ, както се опитва да ни убеди лидерът на БСП Корнелия Нинова с разкритията си. Стига ни да си припомним последните избори, в които много от "новите, млади лица" в листите на Столетницата бяха генетично свързани с до болка познати физиономии, вече с побелели коси, градящи стабилни соц. кариери от десетилетия. А какво да кажем, например, за ролята на политическия мениджмънт и инженерство, практикувани от ДПС в община Доспат?


Повсеместно партиите използват сходен инструментариум: от една страна електоратът е подкаран към кошарата и дисциплиниран чрез техниките на купения и корпоративен вот, а от друга, пастирите се подбират основно от редиците на "нашите хранени хора".


Често се повтаря, че през последните три десетилетия, според различни оценки между 1.5 и 2 млн. българи са емигрирали. Забравя се обаче, че това което е мотивирало и продължава да дразни много от тези, които избират "Терминал 2" далеч не е само ниското заплащане на труда. Липсата на сигурност на работното място, убеждението, че образованието, квалификациите, както и личното старание нерядко са последното, което работодателите взимат предвид, са също толкова важен стимул за напускането на потъващия кораб.


Връщайки се към конкретния злободневен казус ("кумгейт", "Добревгейт", без значение как ще го наричаме),


разковничето е именно в твърдението, че няма проблем


Защото всичко е ОК и според г-н Добрев, който се гордее със своя "дрийм тим", и според неговите "приближени". Проблемът е и в това, че оставките се подават не защото уличените са се разкаяли, а защото това била "политическа атака", извършена под патронажа на кмет, който решил да бъде лоялен към друга политическа сила.


Атаката е факт, но тя далеч не означава, че обвиненията не са достоверни. Тревожно е и в това, че за да се обсъждат публично тези брадясали факти ("Биволъ" публикува материал по темата преди месеци) една котерия трябва да се сблъска челно с друга.


Докато с действието или бездействието си потвърждаваме, че шуробаджанащината и "връзчиците" са норма и легитимно правило за кариерно развитие, корените им ще останат крепки и непоклатими. Отровните им плодове ще продължават да задушават и отравят крехките филизи на българския порив към демокрация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK