Макрон, Меркел и Каталуня

Референдуми като този в Каталуня днес – независимо от резултата им – са индиректно силно деструктивни, защото те са израз на криворазбран, футболен по своя характер национализъм, гарниран с жестикулации по отношение на съседите.

© Susana Vera, Reuters

Референдуми като този в Каталуня днес – независимо от резултата им – са индиректно силно деструктивни, защото те са израз на криворазбран, футболен по своя характер национализъм, гарниран с жестикулации по отношение на съседите."Дневник" препечатва текста от портала "Култура".


Конфуций ли, Стивън Хокинг ли, или май Фейсбук е казал, че "интелигентността е способност да се адаптираш към промените в света". Всеки има нужда от интелигентност, а в момента от нея зависи и бъдещето на цяла Европа.
От 1352 г. до нашите медии чрез неподражаемото слово на професор Божидар Димитров е достигнал един пример за липса на политическа интелигентност:


"Когато турците превземат Галиполи, византийският император изпратил пратеници до Иван Александър с молба отново да сключат съюз, като България финансира възстановяването на византийския флот. Българският цар бил мъжкар и го напсувал, като прогонил пратeниците Но може би е трябвало да им повярваме." – разсъждава с позакъсняла политкоректност историкът.
Съвременна Европа е пълна с мъжкари от средновековен тип, които в случаите на Марин Льо Пен и Фрауке Петри идват даже в женска форма. (У нас днес мъжкарското начало пък често се проявява в джобен формат, но нейсе – особености на пейзажа.) Модерните Иван-Александровци вече не използват само стоичковска лексика, а са усвоили и евфемизми от рода на "икономически национализъм" и "Европа на отечествата". Но съдържанието си остава същото – високо вдигнат среден пръст по посока на съседа.


Каталуня


Нацията на едни е потисническа империя за други. Национализмът през XIX век е бил рожба на либерализма – борбата за свобода и права. След Мусолини и Хитлер национализмът става борба за превъзходството на един етнос или раса над други. Днешните национализми в Европа не са борба за права – никой шотландец или каталунец не смята сериозно, че Великобритания или Испания са страни, в които правата на човека или малцинствата не се зачитат. В този смисъл каталанският и шотландският национализми са по-скоро от средновековно-футболен тип.


Средновековният тип мъжкарство ала Иван Александър е готино и гали най-тънките струни в по-грубоватите души. За тях Европа в крайна сметка е футболен мач. Нашите са си наши – колкото и безобразно да играят. Може ние да им се подиграваме на уменията, но ще се озъбим страшно, ако другите вземат да го правят.


Тоест Европа на мъжкарите е забавна и интересна, поне колкото приятелска среща между Люксембург и Литва, а понякога се извисява и до "кървави" дербита между Германия и Англия. Всички помним и нашето звездно американското лято (1994 г.) с останалите в историята българо-каталански думи "айнц цу цвай, цу драй, цу дрън"


Референдумът в Каталуня не е директно предизвикателство за ЕС, понеже дори и една независима Барселона би искала да остане в съюза (тук изключвам договорните усложнения, които биха възникнали от евентуалното вето на Испания на нов член и пр.). Но подобни референдуми – независимо от резултата им – са индиректно силно деструктивни, защото те са израз на криворазбран, футболен по своя характер национализъм, гарниран с жестикулации по отношение на съседите. Той води до изключително остри символични войни за "идентичности", практическите резултати от които в един взаимосвързан и взаимозависим свят биха могли да бъдат единствено негативни или в най-добрия случай – нулеви. Да си представим, че каталунците успеят да създадат своя суверенна държава с независим парламент, правителство, а защо не и президент. Какво би било по-различно (освен символиката и идентичността), освен това, че ФК Барселона ще трябва да играе в ново национално първенство само с Еспаньол и втородивизионни отбори?


На фона на подобни дебати Макрон и Меркел определено изглеждат странно и вяло. Подобно на византийския император те изпращат пратеници, с които предлагат съюз и съвместни действия срещу общи заплахи. Това е тяхната политика. Мъжкарите пък ги попържат, правят се на разсеяни или се чудят как да изгонят пратениците им.


Речта на Макрон


Предложенията на френския президент са безспорно разумни. Почти всяко едно от тях би направило ЕС по-добро място за живеене:


1) Отбрана: По-голяма координация в отбраната, постепенно изграждане на военен капацитет, независим от САЩ, общи военни поръчки, обща военна академия и т. н. Ако Европа иска да е фактор в един глобализиран свят, тя не може да си позволи да не тръгне по този път;


2) Имиграция: Обща защита на границите и обща миграционна политика, при която всички споделят тежестите и облагите от имиграцията. Когато вече се говори за бавно отваряне на черноморския миграционен път, България би трябвало да подкрепя с две ръце подобни предложения;


3) Бюджет: Постепенно увеличаване на бюджета на ЕС (който в момента е само около 1% от БВП на съюза). Макрон не говори изрично за "отделен" бюджет и институции за еврозоната, което от българска гледна точка е добре;


4) Данъци: Прехвърляне на постъпленията от някои данъци направо в бюджета на ЕС – например данък върху финансовите транзакции. Макар и спорни в детайлите, посоката на тези предложения е правилна – увеличаването на наднационалния бюджет трябва да върви и заедно със създаване на самостоятелна данъчна база за него;


5) Хармонизация на данъчната политика: Това е може би най-спорната теза, но по този въпрос Източна Европа и България имат силни преговорни козове. Постепенната данъчна хармонизация трябва да върви ръка за ръка с достатъчни "трансфери" от наднационално ниво към по-изостаналите региони, които да стимулират икономическо настигане


Списъкът с Макроновите предложения е много по-дълъг от изброените, но и тези са достатъчни, за да станат основа за европейска и национална политика през следващите години.


Ситуацията на Меркел


Меркел спечели четвърти мандат, но е в по-отслабена позиция отпреди. Мъжкарите в Германия получиха около 13% и те им изглеждат като поне 25 сантиметра. Комичността на тази оптическа илюзия настрана, Меркел ще е принудена да търси много компромиси в съставянето на коалиция със свободните демократи и зелените. Някои анализатори дори поставят под въпрос крайния успех на подобно начинание. Германия изказа вече одобрение (като цяло) на идеите на Макрон, но е известно, че различия между двете страни съществуват. Немците биха предпочели засилване на стабилизационните механизми на еврозоната (европейски МВФ), вместо по-голям бюджет и фискална хармонизация. Свободните демократи ще засилят това различие, вместо да помогнат за неговото преодоляване. Но място за преговори и компромис тук има, стига да има достатъчно добра воля.


Мъдростта на Конфуций


И Макрон, и Меркел разбират добре, че за да остане, ЕС трябва да се промени или поне да демонстрира, че е способен на промяна. Различните скорости биха помогнали да се избегне ситуация, в която една или две държави блокират нужни реформи. Източноевропейците са прави да се страхуват, че могат да останат на по-бавните скорости. За частично успокоение Макрон заяви, че никоя страна няма да е изключена от интеграцията, стига да я иска – това трябва да е минимум изискване, от което ние да не се отказваме. Също така трябва да се гарантира, че постигнатото дотук от всички 28 (или евентуално 27) няма да бъде разграждано.


Всичко това е common sense – просто здрав разум. Но големият проблем е, че говорителите на здравия разум са все повече заглушавани от врява и безумство, подправени с мъжкарски благословии като на футболен мач. А това, както е казал Конфуции, "не е на добре". Не го е казал, но със сигурност си го е мислил.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Помните ли веднъж Кремъл им направи в Крим и един "референдум" та пишман станаха хората?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Страничното въздействие от ИТ техн. и соц. мрежи е обединението на идиотите - а знаем, че невежеството е сила и от сега нататък те ще избират и ще бъдат употребявани безогледно от хитреци, търгаши и бандити. Вървим на зле и надолу.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Много добре помним. Бих казал че и британците вече са пиншман от безумното си решение за Брекзит ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 292 Неутрално


  "Всичко това е common sense – просто здрав разум. Но големият проблем е, че говорителите на здравия разум са все повече заглушавани от врява и безумство, ..."

  Това е въпросът, някои да съумеят да извлекат ползата от врявата,стига да имат разум, а разумът не е да се наведем за да мине, а точност и реалност в предложения и решения.

  mihala
 5. 5 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 284 Весело

  Глупости на търкалета. Смилов пак тръгва от изначално задена теза и по нея натъманява фактите, вместо от фактите да изведе теза.
  В Каталуня основен двигател на желанието за отделяне е икономиката. Понеже тя е сред най-богатите и развити райони на страната и съответно - на практика дотира по-изостаналите. "Националните различия" са само гарнитура. Ако те бяха "основно ястие", каталунците нямаше да са разделени приблизително поравно в мнението си. Привържениците на отделянето щяха да са огромно мнозинство. Само че мнозина каталунци си задават абсолютно логичния въпрос какво ще спечелят и дали няма да е доста по-малко от това, което ще загубят. Поради което искат още автономия, но не и да се отделят.
  Същото беше и при референдума в Шотландия.

  ***Лично мнение: Искрено се надявам, че Каталуня няма да се отдели в обозримо бъдеще, че ще получи "още автономия", но ще остане част от Испания.

 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#5] от "stoyaniva":

  Е как дотира останалите, при положение, че ползва останалите за пазари. Каталуня се нуждае от останалата част от Испания за да бъде богата.

 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Весело

  Стига, глупости. Меркел се оцапа до уши с бежанската криза. Каква обща защита на границите като Фронтекс се превърна в превозвач на мигранти, а Унгария като направи телената ограда немците и австрийците започнаха да я плюят. Проблемът не Германия с демографията трябва да се превърне в проблем на Европа с малцинства? И всичко това, защото бизнесът така казва. Забравиха Европа и глобалистите за общностите, забравиха за нуждата на чоек да принадлежи към нещо. Само мулти-култи казан им се привижда. Е, пресолиха манджата, сега ще си сърбат каквото са надробили... Националистите ще печелят все повече и повече, ако сега управляващите не пренастроят политиката си. Единствен във Великобритания Камерон успя да избута Фараж, но не успя да предотврати Брекзит. Между другото, не си спомням Меркел или Макрон да се обърнаха към британците и да заявят: "Заедно сме по-силни! Нуждаем се от вас."

 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Микрон ще се наложи, или поне ще реализира 99% от идейте си. Докато не станем СЕЩ, все така ще е. Ще изникват едни мъжкари и ще псуват.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#8] от "charlesdegaulle":

  Няма да е лошо, освен за данъците :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Какво е наложило да се "препечата" този текст от някакъв сайт!?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  +++! Ще има федерални данъци, ясно. Но за нас дотацийте са доста повече от данъците и ще е така доста време... Ако не извадим от национално ниво външната политика, енергийната независимост, отбраната, единнат валута свързана с бюджета, законодателтвото миграцията и федралната полиция, ще е все така. Всеки дърпа чергата към себе си и важните неща се съгласуват с всички поотделно. Тромаво и определено субективно.

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1938 Весело

  На Смилов "анализите" вече е направо болезнено да се четат. Искал като Макрон всесъюзни данъци и голям бюджет. Всъщност такива като него и Дичев искат направо парите (всичките - без изключение) да се дават на тях и себеподобните им, щото за разлика от пезънтите дето не знаят какво е "дискурс" и "пост-трибалистично пространство", те ще ги харчат правилно. Естествено подсигурявайки и техните "естествени нужди" в процеса, ама то за къде без това? Само дето знаят, че не могат да го кажат директно като Платон в "Държавата" и поради това трябва да са клакьори на бившите си студенти дето сега са чиновници в Брюксел. А тъпотията как "ние" сме ги избирали тия в Бюксел ако може да не ми я поства никой, че ми е омръзнало.
  Най-много ме кефи обаче това как всички солидарно щели да понасят "тежестите и ползите" на имиграцията. И какви точно "ползи" може да има за България, Румъния, Полша и т.н.? Дори да приемем, че има някаква малка част от ордата дето нахлува необезпокоявано на континента, която е образована и иска да работи, как точно ще стане така, че сирийският лекар ще отиде да работи в някой медицински пункт в Северозападна България, а не в частна клиника в Мюнхен? Ще го закрепостим към земята и ще му сложим гривна на глезена като на тия дето са под домашен арест ли? Като започнат да си пишат ей така едно към гьотере разни интелектуалци, дето нямат един ден трудов стаж извън университетите и разни "фондации" (че и въобще живот извън тях) и ми става лошо направо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#12] от "charlesdegaulle":

  Така е :)
  ЕС работи на принципа на термоментъра - докато се изравни температурата на всички вътре, времето минава :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1981 Весело

  Не разбрах, връзката на "увода" за мъжкарите, с изложението на "тезата". Мно'о съм прост, сигурно заради това. А и тези, "мъжкари", ми идват в повече! Дали защото ми напомнят за един местен "мъжкар"?!

 16. 16 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Да се задържим във "футболната" реторика на автора: материалът е толкова повърхностен, все едно двама пияници коментират перспективата след последната загуба на националния отбор, за когото са прочели репортаж и са видели головете.

  Да сложиш в кавички и под общ знаменател идентичност, съществуваща от преди държавата, от която иска независимост е... отвратително.

 17. 17 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ами явно става за всички че народите на европа не жалаят да пъшкат под робския ярем на комунистическо болшевишкото изчадие ЕС и неговите инжинери от САЩ.

 18. 18 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "bolgaroliub":

  Точно каталунците, обаче, искат. Батюшка Путян не иска, но за това друг път.

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2145 Весело

  Каталунците са средновековни мутри. С железен макро-меркелски юмрук да смажем центробежната дезинтеграция! Брюксел, Брюксел, ти пак пламтиш!

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2145 Весело

  Данито окончателно се е въплътил в селски агитатор от Дружеството за нАучни знания "Георги Кирков".

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Весело

  Тц, тц, тц! Мно'о футбол, мно'о нещо!
  И що?
  Ми щото Смилов се изживява като умният и красивият и затова натежалият от мъдрост, която простаците не вдяват.
  Покрай всичката ала-бала, с която полива обилно мат'ряла, (щото няма как да се нарече другояче повличането на Конфуций за яката в обосновката на "адаптивността към промените"), та се мярва по средата нейде и възпалението за тъгата Смилова.
  Това са "идентичностите", които биле вече, видите ли, само "символични".
  Аз отдавна си твърдя, че у нашата китна Мамковина сутрин по радиа, сутрешни талавизионни блокове и на всички заседания на дупетати и правителство трябва да бъдат четени като "Отче наш" Трите закона на Нютон. Та такива като Смилов да не пишат глупости ...

 22. 22 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "stoyaniva":

  “В Каталуня основен двигател на желанието за отделяне е икономиката. Понеже тя е сред най-богатите и развити райони на страната и съответно - на практика дотира по-изостаналите.”

  Каталуня произвежда 20% от БВП на Испания. Горе-долу толкова е и приносът на автономията Мадрид. Ако и те се отделят, какво остава от Испания?
  За аналогия в България - София и Югозападна България дават около 50% от българския БВП. Да вземем да си направим един референдум за отделяне, стига сме дотирали останалите мързеливи региони.

 23. 23 Профил на roumen17
  roumen17
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Уважаеми г-н Смилов (без кавички), здрвият смисъл е в главата на всеки, който си мисли, че мисли. Или както е казал приятелят на много от пишештите по-горе Франк Ллойд Айнщайн: "Всичко е относително". За да си експерт, не е задължително да си прочел един вагон книги и да продължаваш да четеш и да учиш, важното е да си се изходил в някой форум, или поне във Фейсбук... както се казва, "Чукча не читатель, чукча писатель". Добре е все пак, че се срещат писатели, които не се задоволяват с това просто да имат "гледна точка", а се опитват да работят и с "хоризонт на събитията"... Та да кажа и аз моята гледна точка: "Най-голямата новина от Каталуния е, че Европа още не е изпратила специалните си полицейски части да усмирят враждуващите и да въдворят ред. Договорът от Вестфалия трябва да се прилага към Европа,като цяло, а не към индивидуалните страни-членки...

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И този човек получава пари за подобни коментари?Представя желанието на каталунците за независимост като някаква кръчмарска демонстрация.Пише глупости като Граниполи, вместо Галиполи/сигурно му звучи като гранит-демек здрава крепост е паднала под османска власт/.Щом искат хората защо да не се отделят от Испания? Няма да е прецедент подобно отделяне.

 25. 25 Профил на Неанонимен
  Неанонимен
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Авторът как успя да свърже средновековни пратеници с футбол, а тях с Конфуций, хич не ми стана ясно.

 26. 26 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1047 Весело

  Аз пък имам един приятел Томас, който живее малко на юг от село Цюри, демек насред немската част на Швейцария. И веднъж след бутилка хубаво вино и почти един час наблюдение на поредното лунно затъмнение въпреки преобладаващото време се отплеснахме на тема политика. И тогава Томас зададе въпроса: "Колко от страните членки на ЕС са монархии и колко - републики?" Аз успях да ги изброя горе долу и се оказа, че резултатът е фифти-фифти. А той добави убийственото: "Но всички те са ДАНЪЧНИ МОНАРХИИ! Всички те събират данъците централизирано и после ги разпределят - някак си. Единствената данъчна република в Европа е Швейцария!"

  И всъщност това е главният проблем на каталунците и не само на тях. Те произвеждат 20 % от БВП на Испания, но се оплакват от разпределението.
  Решението на подобен проблем не е в отделянето, а в борбата за данъчна република.

  За сведение на тези, които не познават швейцарския модел: Казано по нашенски, кметът в Швейцария е най-богат. Общината събира всички данъци, след което дава половината пари на кантона, а всеки кантон дава половината от тези пари на конфедерацията.

  И правителството не се опитва да раздава пари на магаретата, само в село Dietikon конят им е на диета.

  73! Go Go
 27. 27 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1047 Весело

  Аз пък имам един приятел Томас, който живее малко на юг от село Цюри, демек насред немската част на Швейцария. И веднъж след бутилка хубаво вино и почти един час наблюдение на поредното лунно затъмнение въпреки преобладаващото време се отплеснахме на тема политика. И тогава Томас зададе въпроса: "Колко от страните членки на ЕС са монархии и колко - републики?" Аз успях да ги изброя горе долу и се оказа, че резултатът е фифти-фифти. А той добави убийственото: "Но всички те са ДАНЪЧНИ МОНАРХИИ! Всички те събират данъците централизирано и после ги разпределят - някак си. Единствената данъчна република в Европа е Швейцария!"

  И всъщност това е главният проблем на каталунците и не само на тях. Те произвеждат 20 % от БВП на Испания, но се оплакват от разпределението.
  Решението на подобен проблем не е в отделянето, а в борбата за данъчна република.

  За сведение на тези, които не познават швейцарския модел: Казано по нашенски, кметът в Швейцария е най-богат. Общината събира всички данъци, след което дава половината пари на кантона, а всеки кантон дава половината от тези пари на конфедерацията.

  И правителството не се опитва да раздава пари на магаретата, само в село Dietikon конят им е на диета.

  73! Go Go
 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  “Той води до изключително остри символични войни за "идентичности",...”
  Ей, това соросоидите имат голям страх от думата “идентичност”. Всичко трябва да е размито и размазано!

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на roumen17
  roumen17
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Go Go":

  Село Диетикон е втория по големина град в кантона след Цюрих... Сериозно обаче, въпросът е доколко швейцарският модел е приложим към държави с големи разлики в стандарта. И тъй като единственото възможно дългосрочно решение за Каталуния, Падания, Трансилвания, Корсика, Тирол, и. т. н. е кантонизация в рамките на обединена Европа, то е много важно подходът на швейцарците да се анализира, евентуално модифицира и приложи... Малък проблем е в това как страните членки биха се съгласили 25% от събраното да се дава на центъра. Особено по-богатите...

 30. 30 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ... много от пишештите по-горе Франк Ллойд Айнщайн: "Всичко е относително"...
  —цитат от коментар 23 на roumen17


  Да, "Чукча не читатель, чукча писатель"!

  А и не разбрах тезата ви, но ще преодолея усещането за непълноценност.

  Иначе, аз не одобрявам сепаратизма по икономически причини, дори и да са скрити зад етнически обяснения.
  Все едно София да се обяви за автономен район...

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 31. 31 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#25] от "Анонимен":

  Не се кахъри!

  За автора&подобни свързването на нямащи помежду си нищо общо неща е висша степен на интелигентност, въображение и нестандартна логика.

  За мен "обхващането на необхватното" (К. Прутков) е шизофренична словесност.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 32. 32 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 443 Неутрално

  И този човек получава пари за подобни коментари?... Пише глупости като Граниполи, вместо Галиполи...

  Щом искат хората защо да не се отделят от Испания? Няма да е прецедент подобно отделяне.
  —цитат от коментар 24 на mushashi


  Съгласен съм с тезите в първия абзац, но ИЗОБЩО не съм съгласен с казаното във втория!

  Затова +++---- ! ;)

  Днес в Испания, Белгия, Италия, утре и у нас...
  Консерватизмът ми се определя от полезността за Родината ни.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#32:"Консерватор"][/quote]

  Коя точно област или регион на България имат сепаратистки настроения?Досега не съм чул за такива.

 34. 34 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#22] от "aralambi":

  + !
  Нещо подобно написах и аз някъде по-горе.

  Чета статиите на автори като Смилов§со (Писателят-алтернатив предполага и "алтернативен"читател!) след коментарите, а самите коментари чета отдолу нагоре, затова реакцията ми за Вашия е "закъсняла".

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 35. 35 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ... Ще изникват едни мъжкари и ще псуват.
  —цитат от коментар 8 на charlesdegaulle


  И това е добре! Не само за жените.
  Прекрасното е, че джендърите-радикалисти не се плодят.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 36. 36 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#29] от "roumen17":

  Ако швейцарският модел наистина се модифицира, то тогава дългосрочното решение за Каталуния, Падания, Трансилвания, Корсика, Тирол, и. т. н. е кантонизация в рамките на съответната държава, членка на ЕС. Съвсем друг е въпросът дали съответните политици са съгласни за преход от данъчна монархия към данъчна република. Швейцарците просто си имат определени договори и си ги изпълняват (и май не са от вчера тия договори). А иначе излиза, че между държавите членки на ЕС има определен договор, а вътрешни договори липсват. И точно затова каталунците се опитват да се отцепят от Испания (макар че имат договор за автономия, но явно не им харесва), те не искат да излизат от ЕС. А че швейцарският опит трябва да се изучава, по въпроса две мнения няма.

  За Диетикон се пошегувах, на български се получава весела игра на думи. А правилното му изговаряне води до друга игра на думи - Дий, ти, кон...

  73! Go Go
 37. 37 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#36] от "Go Go":

  Абсолщтно вярно! каталуня действа на принципа" Поискай повече, за да ти дадат малко (или това, което реално искаш)". Последното стана пределно ясно и от днешните изказвания на отговорните политически лица там - искат отцепване или в краен случай по-широка автономия. Явно под последното се крие именно финансова такава.
  Ще добава, че в ерата на Глобализма, когато нациналните граници се размиват за сметка на финансовите движения, подобни изяви ще зачестяват. При това роене ще има не само в Третия свят, а и в самата Европа, където повечето държави са изградени на федеративен принцип. Това са останки от Средновековието и последвалите го процеси, потушени изкуствено от едни или други процеси и войни, които, очевидно, са довели само до примирие, а не до краен мир.

 38. 38 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нуждата от повече интелигентност се набива на очи и у самият Смилов. Не мога да повярвам колко повърхностно минава по темата. Конкретно шотландският и каталонският национализъм са в огромна степен борба за социални и политически права, изразени през идентичност - точно като любимия му либерален национализъм от 19 век. Шотландската национална партия стои по-вляво от Лейбър и си поставя за цел развитието на Шотландия като социална държава. По същия начин и каталонският национализъм е тясно свързан с развитието на работническото движение в Каталония и има цяла поредица от детайлно разписани социални искания. Национализмите винаги са сложна смес от идентичностни искания и борба за нещо друго - къде социални права, къде други - и не отива на Смилов да пропуска нещо толкова елементарно. Все едно да се чуди защо се вдига Априлско въстание, като с Хатишерифа и Хатихумаюна се гарантират правата на малцинствата в Османската империя :)

 39. 39 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  +++! Някак си, справедливо е, но е много тромаво и субективно. Не че нямат право на мнение, вземането на решение е нереално спрямо останалите.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#39] от "charlesdegaulle":

  Уви :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 506 Неутрално

  О не не показваме среден пръст на съседите си а на болшевиците от Брюксели на комунистическата система на ЕС

 42. 42 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  "при която всички споделят тежестите и облагите от имиграцията. "

  А какви са облагите точно от мигрантите с "други културни особености"?
  Ние си имаме едни такива внесени ни мигранти има-няма от 600 години и напук на всички други етноси, влели се в българския народ, тези нещо ама никак не искат да станат част от обществото.

  Panta rhei....
 43. 43 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Каталонският допит е незаконен поради конституцията на Испания.
  Косовският е законен въпреки конституцията на Сърбия.

 44. 44 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Значи да прави референдум е болевишко-путинско, а да биеш жени, деца и старци е прогресивно-демократично? Смилов, както винаги си нелеп.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 45. 45 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ако в една държава, живеещите в която и да е обособена територия в тази държава решат на техен референдум да се отделят от държавата (като нова самостоятална независима държава!), означава ли това, че решението на такъв референдум трябва да се приеме от цялата държава??!! Ако след такъв локален референдум се проведе общодържавен референдум по съшия повод - за отделянето на въпросната област от държавата, и неговото решение е против това отделяне (което е очевидно и очевадно за която и да е държава!!), решението на кой от двата легитимни референдума би следвало да има общодържавна значимост?

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4152 Весело

  Дъра, дъра, два чадъра ... носене от девет дерета вода за да се докаже що каталонците нямали право да се отделят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK