Нациите ще си отидат. Въпросът е как

Нациите ще си отидат. Въпросът е как

© ReutersАко всяка териториално обособена етно-конфесионална група получи шанс да се еманципира като "независима нация", модерният свят - такъв, какъвто го познаваме от последните 100-150 години, ще престане да съществува.


Процесът на ескалация на общностните претенции започва с "постмодерната" атака срещу националния суверенитет, но парадоксално използва националистически аргументи, за да постигне еманципация на по-малката група от включващата я национална държава. Този "постмодерен трайбализъм" функционира като руската кукла матрьошка -


с времето се натъкваш
на все по-малки и все по-радикални общностни претенции
за "национална независимост"
Тази вълна премина през посткомунистическия свят, разсипа поредица и без това свръхкрехки държави в Африка и другаде в Третия свят и сега се нахвърля върху Европа и други части от доскоро уредения Първи свят.


Нацията е механизъм за унифициране и интегриране на многообразна територия и разнородно население в единен пазар и единна идентичност. Глобализацията разтури националните пазари, а следващите я "постлиберални" орди оспориха въобще правото на националната държава да произвежда партикуларна идентичност в епохата на планетарна интеграция и осветен мултикултурализъм.


Проблемът не е в неизбежното отмиране на националната общност в бъдещия свят на планетарно единство - "всичко родено е достойно да умре" (Гьоте).


Проблемът е, че нетърпеливите сили на "прогреса"


бързат да закопаят нацията и нейната държава,
ПРЕДИ да са произвели институционални и общностни форми,
които успешно да я заменят


Алтернативата на институционално подредената нация днес е глобалният мултикултурен хаос - в който, като в мътна вода, някои се опитват да ловят риба. "Рибарите" са два вида. Първите искат да разтурят разклатените от глобализацията нации, за да възстановят своите славни империи от миналото - вижте само с какво се занимават господата Путин и Ердоган!


Вторите планират "мрежова власт" на интелектуално и финансово потенцирани малцинства, функционираща върху развалините на националната държава. Лошото е, че заедно с нея очевидно си отива и един много важен принцип на общностно устройство - равенството на гражданите.


Днешният свят все повече функционира като състезание на активни и организирани малцинства, а гаранциите за правата на гражданина остават единствено възможни в рамките на една подобна корпоративна защита. Нацията и националната държава все още стоят изправени срещу глобалните "рибари" в огромната мътна вода на глобализма. Но все по-трудно намират както легитимност, така и ресурси за стабилност и оцеляване.


Не оспорвам правото на Каталуня да се бори за своята еманципация.


Но нека всеки "нов" националист знае добре,
че зад победата на неговата малка, често бутикова "нация"
дебне глобалният хаос


в който "рибарите" с лекота подхвърлят стръв. И "националистите" я лапат... Не ще и дума - ще си отидат един ден нациите. Въпросът е КАК. Дали като вградят достиженията на модерната цивилизация - гражданско равенство, хуманизъм, индивидуална свобода - в постройката на грядущия глобален свят, който да надстрои потенциала за човешка свобода? Или като бъдат поразени от стратегии на възродено имперско или нововъзникнало технократично средновековие?


Коментарът на политолога Огнян Минчев е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва с разрешението на автора. Заглавието е на редакцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Да си ходят. Няма значение как. Интернет ще ги опрай :) Всички сме граждани на планетата Земя, и свободата на общуването ще изтрие националните различия

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Проблемът е, че нетърпеливите сили на "прогреса"
  бързат да закопаят нацията и нейната държава
  ПРЕДИ да са произвели институционални и общностни форми,
  които успешно да я заменят


  Абе ние да направим ревалюцията, после ще му мислим. И жените - общи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на ruby: ДАНС в Църквата
  ruby: ДАНС в Църквата
  Рейтинг: 816 Весело

  Аз искам да се обособи селище, в което да се настанят лица с подобни на моите разбирания - да са образовани, да обичат природата и да я пазят, да се грижат за зеленината и чистотата, да не плюят на улицата, да са почтени, да не лъжат и крадат, да не са религиозни, да са поне средна класа и да не са злобни и завистливи. Да зачитат правото на другия в рамките на горните изисквания и да харесват живота.
  Останалите да си формират тяхна си общност, но зад оградата (границата) на селището.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Ми да като станат има прогнози, че до 2 поколения мюсюлманите ще станат мнозинство в Европа. Те и без това повечето са сбирщайн и често имат разпри помежду си.

  Но това е един начин нациите да изчезнат. Не много приятен, ама какво да се прави.

 5. 5 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Защо трябва да си отиват нациите? То ясно, че мечтата на глобалистите е 8 милиарда еднородни кафеникави консуматори на света, но хората обичат да живеят сред себеподобни - да говорят един език, да са с един цвят на кожата, да имат една религия... Безброй проучвания има, че в такива общества се живее спокойно, хората си имат доверие, познават се, помагат си по съседски, престъпността е ниска, и безброй други преимущества.
  Когато няма нация и род, а всеки съсед може да говори на друг език, да има други културни ценности, и въобще да няма нищо общо с теб, тогава всички се затварят в къщи, нямат си доверие, не общуват, а начинът на живот става - на работа и в къщи пред телевизора и пред хладилника. Изкарвай пари и консумирай. То ясно, че това е мечтата на глобалистите и спонсорите им - корпорациите - ама не всички са съгласни да живеят така.

 6. 6 Профил на ruby: ДАНС в Църквата
  ruby: ДАНС в Църквата
  Рейтинг: 816 Весело

  Пропуснах - да пазят тишина, за да не смущават катеричките, славеите, кълвачите, совичките и таралежчетата, които се разхождат наоколо. И мен, разбира се.

 7. 7 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Да не се окаже, че архитектите на " либералния ред" са объркали нещата нейде из основи. Та ще падне едно фрагментиране, едно бутане на кривата либерална кула. Възраждането на нациите, като идентичност е въпрос на време, за съжаление машината за мозъчно изглаждане ще вземе още много жертви.

  OCTAVIAN
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 960 Неутрално

  То нации отдавна няма.. Ама има расисти.. Коя е тая "нация"? Сащ?Британия? Франция? Канада, Австралия, Русия, Германия...България?:-) Навсякъде е сбирщайн..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  Нека всеки сам си избере политическа формула. Който иска чиста нация да си купи един район, да си го кръсти както си и ска и да си строи държава. Който не иска, няма да живее там. Важно е да не позволяваме на 20-25% националисти да претендират за цялата територия на държавата.

  тел 032 644 150
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Аман от дивотии! Нациите няма да си отидат и никой мислещ човек не го иска. Просто трябва да се научат да живеят заедно, загърбвайки различията. Това е бъдещето за една силна и богата Европа.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Ми да като станат има прогнози, че до 2 поколения мюсюлманите ще станат мнозинство в Европа. Те и без това повечето са сбирщайн и често имат разпри помежду си.Но това е един начин нациите да изчезнат. Не много приятен, ама какво да се прави.
  —цитат от коментар 4 на realguru


  Хем сте прав, хем не сте. Мюсюлманите са част от една обща нация. Няма значение, че тя не се основава на етнос, а на религия. В последствие лесно прелива в мюсюлмански етнос. За пример виж бошняците, които отдавна вече са етническа, а не религиозна група.

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Сериозна теза за сериозни хора. Нациите ще изчезнат така, както са изчезнали племената, графствата, херцогствата, бейлиците и пр. Въпросът наистина е как и колко дълъг ще бъде този процес.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Материалът на Минчев е продължение на "Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява" - http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-globalizatsiyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-shte-ya-upravlyava-78518

  Чудесна илюстрация на "иглените уши" през които трябва да се промушим за да имаме избор.

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Нациите ще си отидат. Въпросът е КАК?
  -------------
  Безродната либерстия мечтае нациите да си отидат, за да не се чувстват като бели врани.
  Само че за да си отиде нацията, първо трябва да си отиде националния език.
  А това скоро няма да стане, поне докато не се осъществи пробив в телепатията.  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Липса на нации? Може - на Луната и Марс.

 17. 17 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  Много, много народи притежават НЕПРОДУКТИВНИ национални традиции за хигиена, трудова и технологична дисциплина. Тази вградена непродуктивност обрича много народи на бедност от там на революционност, на престъпност,....

  тел 032 644 150
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  "Първите искат да разтурят разклатените от глобализацията нации, за да възстановят своите славни империи от миналото - вижте само с какво се занимават господата Путин и Ердоган!
  Вторите планират "мрежова власт" ..."

  Едно и също е, Минчев. Император Путин управлява с мрежовата власт на КГБ. Император Ердоган управлява/ше/??? с мрежовата власт на Гюлен.

  Имперска еднозначност!

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#5] от "Камен":

  Защо трябва да си отиват нациите? То ясно, че мечтата на глобалистите е 8 милиарда еднородни кафеникави консуматори на света, но хората обичат да живеят сред себеподобни - да говорят един език, да са с един цвят на кожата, да имат една религия... Безброй проучвания има, че в такива общества се живее спокойно, хората си имат доверие, познават се, помагат си по съседски, престъпността е ниска, и безброй други преимущества.
  =========
  Добре си го казал .
  Проблема е ,че на лидери мислещи като тебе им викат диктатори или популисти . И статията дори !

  Bukalemun
 20. 20 Профил на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  Рейтинг: 1742 Весело

  Има и такива които в мътната вода хвърлят своите мрежи и ги пълнят с грантове.

 21. 21 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 340 Любопитно

  "а гаранциите за правата на гражданина остават единствено възможни в рамките на една подобна корпоративна защита"

  Да си го кажем директно - ФАШИЗЪМ.

 22. 22 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  Как да напредне една нация, когато народът не уважава успехът постигнат с труд и талант. Каква икономика ще имаш без ефективна конкуренция, без опазване правата на творците!
  Неуважението към успеха от труд е национална особеност. Много народи уважават само бабаити и управници. Колко паметници в България имаме на учени и колко на революционери и политически водачи?

  тел 032 644 150
 23. 23 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#15] от "qwertqwert":
  До коментар [#16] от "Мърмор":
  Мислите доста тясно, за да разберете този въпрос. Обменът на стоки, услуги, информация и т.н. отдавна е надхвърлил националните граници и все повече се засилва. Демографските и политическите промениш все повече обхващат цели региони. Все повече хора от различни нации се женят. Все повече компании имат филиали в различни държави е не може да се определи националната им принадлежност. Нацията вече не е това, което е била преди 100 и повече години, макар че все още политически изгодна . Тези глобални потоци няма как да не счупят черупката на нацията, все едно дали ни харесва или не. Какво ще я замени и дали не е прекалено рано за глобално правителство е отделен въпрос.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9495 Неутрално

  Опитът на ЕС да наложи Европа на регионите не отрича нациите, особено гордите нации на Стара Европа :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Важно е да се познава и човешката природа. Преди и около Илинденско- Преображенското въстание имаме миграция към Сащ /1903/. После имаме пропаганда, че американския модел ще се провали. Тая пропаганда продължи до към края на 20 век. Вече се оказа, че модела работи и децата на всички партийци и идеолози , пълзят мощно към Сащ, Австралия и Канада. Доста ще е забавно, ако например българският модел се провали, а новозенландския е успешен или ако руският модел се провали , а киргистанския и узбекистанския не се провалят. Времето ще покаже. Вече хората се убедиха, че втори живот няма и ходят там където ще е добре да изкарат първия. Защо град Люксембург може , а подобен град като Видин се провали. А де. Запомнете. Миналото не играе изобщо и няма абсолютно никакво значение. Важно е какъв е плана за бъдещето. Според мен бъдещето е на успешни градове, а не държави. Затова Детройт се проваля, а Сан Франциско напредва. Имат по-добър проект. Франкфурт се развива , а Дуисбург не.

 26. 26 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#3] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":

  КОЙ измисли новия дизайн на Дневник - преди хората с един поглед разбираха кога човек иронизира и не бъркаха в преценките си , а сега са Ви поставили минусите , защото не са забелязали малкото червенко ВЕСЕЛО . Жалко !!!

 27. 27 Профил на ruby: ДАНС в Църквата
  ruby: ДАНС в Църквата
  Рейтинг: 816 Весело

  Освен това искам, в описаната от коментари 3 и 6 общност да си има училища, в които се преподава Дарвин и болници, където болестите не се обясняват с божа работа. Важно е да работи и местна НАП, която да събира и разпределя приходите във и единствено в селището. За общностите, които ще останат извън оградата, ще се информирам, само ако ми остане време, чрез интернет. Вероятно въобще няма да си губя времето с тях.

 28. 28 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Нации няма, но „нацита“ има!
  Опита за осветляване на ситуацията от Минчев , поне според мен е доста неуспешен!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 29. 29 Профил на ruby: ДАНС в Църквата
  ruby: ДАНС в Църквата
  Рейтинг: 816 Весело

  Нали някой лица искат разделение.
  Това е. Давам си съгласието.
  Разделение му е майката. Да си седат зад оградата. Въобще не ми трябват.

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3058 Весело

  Браво, Минчев!
  Аз като разправям, че сте неотроцкистчета - някои възразяват.
  Ми четете, четете ... нАучен Глобализъм.
  После да не пискате, че не сте знаели ...

 31. 31 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Щеше да ми много забавно , ако каталунския референдум се беше провел на 06.09.20017 , да прочета какви коментари щяха да течът тук !?

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Дори и да си отидат нациите голяма част от мюсюлманите ще продължат да си живеят в свой собствен свят, в който ще живеят според традиците си и в родово общество. Това естествено се отнася и до циганите в България. Така че поне в Европа и в частност България винаги ще има разделение между отделните етноси.

 33. 33 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#30] от "xm...":
  Браво, достоен си за агитпроп от времето, когато Минчев се е родил.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#2] от "EU defender":

  "Абе ние да направим ревалюцията, после ще му мислим. И жените - общи."
  Тия "рибари", социо-комунистическите не се ли гътнаха вече!?
  Сегашните "рибари" проповядват светлото бъдеще, когато парите станат общи. Иначе за какво е тая отрицателна лихва, отрицателна доходност и други антлантически ценности, въведени от "нетърпеливите или на прогреса"!?

 35. 35 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Добре, обясни ми защо има нужда от нации като българската и турската. Ние дори един телефон ме можем да измислим и продадем, дори една ютия. Не сме изобретили абсолютно нищо. Хората от нашите нации, като отидат в Сащ, Западна Европа, Австралия и подобните, се чувстват по защитени от " дома", по- заплатени, по чисто е, по спокойно е. Кажи ми кой има нужда от нации като нашите. По нищо не сме отлични. Природата, с която се хвалим, не е наша дори- тук сме я заварили. Развития свят се случва някъде там, а ние копираме. Те измислят трамвая, ние го приемаме. Те измислят футбола, баскетбола, те измислят маратонките, тениса, смартфона, компютъра.....

 36. 36 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Глупости разбира се.
  Тоя да хвърли един поглед назад във времето и да види, че винаги е имало групи, племена и т.н.
  Само и единствено ако промиеш мозъците на вички, можеш да напрвиш нещо хомогенно.
  И за такива помии в медиите плащат хонорари. Просто невероятно...

 37. 37 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Нациите и националното самосъзнание, във вида, в който ги познаваме съществуват от 150-200 години. Просто етап от развитието на човешката цивилизация.

  А всеки, който си е правил ДНК изследване на произход ще ви каже, че такова нещо, като нация не съществува. Например при моите данни, от около 200 "роднини", 70-80% не са българи, а поляци, шотландци, германци, испанци, скандинавци, албанци, сърби. И не, това не е щото съм някакъв мелез, от поколения предците ми живеят в България. При всички българи ще видите същите данни. Просто ДНК изследванията "копаят" стотици години назад, когато нации просто не е имало и хората са се разселвали свободно из Европа и света.

 38. 38 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#3] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":

  Не може така. Ти както си я подкарал, ще оставиш отвън цигани, комунисти, педерасти, вегани, кучкари и козите също, защото ще ти пакостят в подредените селище.

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#29] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":

  "Нали някой лица искат разделение. "

  Недей да лъжеш! Не са някои лица -
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/07/22/936459_sudut_na_oon_potvurdi_nezavisimostta_na_kosovo/
  Поименно идиотите:
  "Потвърждаваме пълната подкрепа на САЩ за едно независимо, демократично и мултиетническо Косово"
  Джо Байдън, вицепрезидент на САЩ

  "Международният съд категорично заяви, че декларацията за независимостта на Косово е легитимна – решение, което ние подкрепяме. Сега е времето страните в Европа да се обединят в името на общото им бъдеще"
  Филип Кроули, говорител на Държавния департамент на САЩ

  "Сърбия искаше мнение от международния съд, което да върне времето назад и да подкопае прогреса и стабилността, които косовската декларация за независимост донесе в региона"
  Харолд Кох, юридически съветник в Държавния департамент на САЩ

  "Становището на Международния съд в Хага не променя ролята на силите за сигурност на НАТО в региона"
  Андерс Фог Расмусен, генерален секретар на НАТО

  Покрай горните има разни перковци-грантаджии, като автора и други като:
  http://legalworld.bg/35082.mejdunarodnopravniiat-kontekst-na-krizata-okolo-ukrajna.html&orderby=2
  койти се скъсват от работа да преливат от пусто в празно.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  До коментар [#37] от "morf":

  "Например при моите данни, от около 200 "роднини", 70-80% не са българи, а поляци, шотландци, германци, испанци, скандинавци, албанци, сърби. "

  А Вие как разбрахте "реперите" на древните германи и албанци? Популационната генетика дава ли доказателство, че изследваните останки на човешки скелет от преди шест хиляди години в Германия, Скандинавия или Албания не са останките на македонец/тракиец/скит-завоювател, загинал от .... глад по тия места?

 41. 41 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако в една държава, живеещите в която и да е обособена територия в тази държава решат на техен референдум да се отделят от държавата (като нова самостоятална независима държава!), означава ли това, че решението на такъв референдум трябва да се приеме от цялата държава??!! Ако след такъв локален референдум се проведе общодържавен референдум по съшия повод - за отделянето на въпросната област от държавата, и неговото решение е против това отделяне (което е очевидно и очевадно за която и да е държава!!), решението на кой от двата легитимни референдума би следвало да има общодържавна значимост?

 42. 42 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#37] от "morf":

  И аз искам такова да си направя ама е скъпичко. Споделете опита си...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Част от нациите са еволюирали в политико-правно-териториални общности с една единствена цел-защита на права и съгласуване на интереси и предоставяне на публични услуги. И защита на права на всички срещу всяякакви посегателства от когото и да било.Но само и единствено лични права.Единствени ценности са личностите и семействата,другите обществени или бизнес корпорации са нищо повече от инструмент,с който кражданите упражняват свои права,Нациите които еволюират своевремено ще оцелеят и просперират,които не го направят ще изчезнат.И никаква ирационална съставляваща няма да промени това.В този смисъл националистите способстват за изчезването на нацията си.

  Аз искам да се обособи селище, в което да се настанят лица с подобни на моите разбирания - да са образовани, да обичат природата и да я пазят, да се грижат за зеленината и чистотата, да не плюят на улицата, да са почтени, да не лъжат и крадат, да не са религиозни, да са поне средна класа и да не са злобни и завистливи. Да зачитат правото на другия в рамките на горните изисквания и да харесват живота.Останалите да си формират тяхна си общност, но зад оградата (границата) на селището.
  —цитат от коментар 3 на ruby: Религията-спасение за неспасяемите


  Купете си земя и си го направете със свои средства.Няма никаква пречка.

 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#5] от "Камен":
  Изкарвай пари и консумирай. То ясно, че това е мечтата на глобалистите и спонсорите им - корпорациите - ама не всички са съгласни да живеят така.

  Много елементарнен завършек! Не са толкова прости изискванията на модерния човек. Съвременността дава много повече възможности от "изкарвай пари и консумирай".
  На такива, като теб, трябва дълго да се обяснява и пак няма да разбереш какво е да посетиш Прадо, или във националните библиотеки на Франция, Англия, да отидеш на концерт на Берлинска филхармония и т.н. от дома си.
  Не е в бахура смисълът!!!

 45. 45 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Има нещо недоизведено в този текст. Отправна точка трябва да е фундаменталното разбиране за Цивилизация като най-важно творение на човечеството.
  Популисткото разбиране за национализъм се различава от интелектуално мотивираното разбиране по отношение на човешки ценности и национален принос.

 46. 46 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1485 Весело

  "Не ще и дума - ще си отидат един ден нациите. Въпросът е КАК. Дали като вградят достиженията на модерната цивилизация - гражданско равенство, хуманизъм, индивидуална свобода - в постройката на грядущия глобален свят, който да надстрои потенциала за човешка свобода?"

  Ей, т'ва, като пийнеш разни редове от книгите на класиците.. и после няма отърване, та дори да са те преквалифицирали от асистент по "научна" комунярщина в нещо, там, по "политология" - още в ранните 90. :)
  "Грядущия глобален свят", другари, е преобърнат образ не световната пролетарска държава, без нации и без идентичности.
  Другари, да цитираме първоизточника:
  "На мястото на старото местно и национално самозадоволяване и затвореност се появява всестранна размяна и всестранна зависимост на нациите една от друга. Това важи както за материалното, така и за духовното производство. Духовните произведения на отделните нации стават общо достояние. Националната едностранчивост и ограниченост стават все по-невъзможни и от многото национални и местни литератури се образува една световна литература.
  С бързото усъвършенстване на всички средства за производство, с безкрайно улеснените съобщения буржоазията въвлича в цивилизацията всички нации, включително и най-варварските."
  После, след тези редове, има цяла програма, как да се случи цивилизацията.
  Да живее цивилизацията и цивилизационния устрем на днешните либерали, които не са оставили на йота завета на учителите. :)

  Ecrasez l’infâme
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#35] от "grayeagle":

  Говори от свое име ....мен не ме бъркай (молба).
  Уважавам си нацията . Дори съм се "върнал" в 15 век , ва да я защитавам....
  Правя всевъзможни неща , за да и продължа живота ....както предците и ми ...
  Препоръчвам и на тебе същото. ...

  Bukalemun
 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Минчев , отиде си комунистическата нация засега , останаха преподавателите ѝ . и преподавате отново изчезване на ... нации .

 49. 49 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#37] от "morf":"Например при моите данни, от около 200 "роднини", 70-80% не са българи, а поляци, шотландци, германци, испанци, скандинавци, албанци, сърби. "А Вие как разбрахте "реперите" на древните германи и албанци? Популационната генетика дава ли доказателство, че изследваните останки на човешки скелет от преди шест хиляди години в Германия, Скандинавия или Албания не са останките на македонец/тракиец/скит-завоювател, загинал от .... глад по тия места?
  —цитат от коментар 40 на wanderer


  Популационната генетика дава данни, че всички сме свързани и всички съвременни нации имат общи корени и деди, до времето, когато стигаме от онези африканци тръгнали на север. Разбира се през определени периоди настъпват мутации, които са по-силно концентрирани в определени области и определят фенотипа на жителите на дадена географска област, но ако не греша тези гени (определящи външния вид) са 2-3%.

  Доста от нашите "националистите" не желаят да се изследват и ги разбирам, защото знаят какво ще видят - че не са пра-българи, че не са чак толкова близки с братушките си, че имат азиатско или африкански корени и т.н. и т.н. и ще продължават да се капсулират, но това капсулиране винаги го е имало в човешката история, само формата се променя. Преди деленията са били на племена, села, градове, княжества, религии, сега вече сме на по-високо ниво, делим се на нации и религии само. :) Вероятно преди 3 000 години някой племенен вожд щеше също да е възмутен, ако шаманът му каже, че племената ще си отидат. :)

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#37] от "morf":

  Сега свободно разселване няма как да стане.

  То може да стане, ама тогава Светът ще прилича на Африка или Афганистан. И не знам на теб дали ще ти е много приятно да имаш проблемите на Африка. :) :)

 51. 51 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Ми ходи в Ислямска държава бе. Там ще те оправят за нула време с различията ти. С тези глупави лозунги явно си или наивно студентчте или просто с ниско IQ.

 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Да разгледаме подред тезите:
  "Ако всяка териториално обособена етно-конфесионална група получи шанс да се еманципира като "независима нация", модерният свят - такъв, какъвто го познаваме от последните 100-150 години, ще престане да съществува."

  Модерният свят, такъв какъвто го "познаваме" от последните 100 - 150 години е различен във всеки едни 30 години от тях. Най-яркият пример за промените е разпадът на СССР и даването на шанс на почти всяка "териториално обособена етно-конфесионална група" да изгради своя държавност. В резултат - нови 16 държави на политическата карта на света, без той да престане да съществува такъв, какъвто го опознахме.
  Авторът е в тежка грешка. :)

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  До коментар [#49] от "morf":

  "че не са пра-българи"

  А "прабългарите" какви са - монголи, тюрки, иранци, асирийци, сармати, скити или просто избягали траки (най-вече гети, известни по-късно като готи, покирили Рим) при римската инвазия век преди Христа?

 54. 54 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#47] от "eti mehter":

  Аз от крайна националистична позиция се пренесох в обратната. Освободих се от отговорност за хора, които живеят около мен и повечето от които не ми допадат. От роднините ми- реално ми липсва само един. Отделно съм работил с български началник, съсед съм на реални българи, шофирам сред българи. Летях миналата година презокеански и видях, че в развития свят е почти еднакво добре, в неразвития е недобре. Но от височината на полета гледах надолу земята и океаните- границите са измислени и смешни от нивото на един полет. От космоса сигурно е още по смешно разделението.

 55. 55 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#37] от "morf":И аз искам такова да си направя ама е скъпичко. Споделете опита си...
  —цитат от коментар 42 на angevins


  Да, все още е скъпо, но цените постепенно падат, има и промоции често. Лабораториите са доста, аз лично се спрях на familytreedna.com. Стандартно FTDNA предлагат ДНК тестове по бащина линия (Y-DNA), по майчина (mtDNA), както и автозомни (неполови хромозоми, подходящ тест за откриване на по-близки роднини или етнически проценти). В зависимост на "дълбочината" на изследване цените се променят, зависи и дали сте мъж или жена, но за няколко стотин долара могат да се направят достатъчно тестове, по които да се ориентирате какъв е основния ви етнос, от къде са дедите ви по мъжка/женска линия 1000 или 2000 години назад, да откриете хора, с които сте имали общ пра-роднина от преди 200, 500 или 1000 години. Всичките тестове на тази лаборатория са тук: familytreedna.com/products

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#44] от "Alexander97":

  "Не са толкова прости изискванията на модерния човек. Съвременността дава много повече възможности от "изкарвай пари и консумирай"."

  Хм, като възмоността за "елексира на младостта", наричан от наследниците на алхимиците "козметика"; "амброзия на безсмъртието" - модернистите все още спорят дали да са "лекарствени средства" или "животоспасяващи продукти" .... като хлеб, сирене и чесън; "философски камък" - четеш нахапаното му ръбче "Огнян Минчев" или одиш да зяпаш (с празна уста) на шлайваното ръбче "Прада" и си бир парче филофософ, доктор на науките ... като Баце или "копчалъка" Станишев.

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#55] от "morf":

  Сега остава да ми обясниш как точно ДНК теста ще те сроди с един африканец, който нито е ходил на училище, нито е ходил на работа - съответно няма грам трудови навици. Обаче иска да дойде в Европа и да консумира колкото теб.

  Също може да ми обясниш и за онези от Близкия изток как точно ще споделят твоите ценности и ще живеете заедно в мир и любов, хармония и разбирателство. :)


 58. 58 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#49] от "morf":"че не са пра-българи"А "прабългарите" какви са - монголи, тюрки, иранци, асирийци, сармати, скити или просто избягали траки (най-вече гети, известни по-късно като готи, покирили Рим) при римската инвазия век преди Христа?
  —цитат от коментар 53 на wanderer


  Твърде обширна тема, която нито мога да обхвана тук, нито съм компетентен да го правя, но ако Ви е интересно, можете да разгледате този форум: http://dnagenealogy-bg.org/mybb/index.php

  Има доста теми и теории за прабългари, славяни, съвременни българи, както от специалисти, така и от любители. Хубавото е, че повечето са базирани на реални ДНК анализи, а не на свободни съчинения за тюрки, иранци, афганистанци. :)

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#52] от "Graf":
  Модерният свят, такъв какъвто го "познаваме" от последните 100 - 150 години е различен във всеки едни 30 години от тях.
  ========
  Това бързане за напредък , всъщност е нещо като вървене по минно поле. Кога човечеството ще настъпи мината ....не се знае !
  Изкуствения интелект например ....е реалната опастност която виждаме .
  Нито едно живо същество няма този вроден навик ....да върви срещу видимото зло умишлено , както човека ....
  За 100 години са измрели повече хора на планетата , отколкото през цялото останало минало !
  Провери , Графе ......всички таблици и диаграми показват все едно и също .....
  Последните 200 години от човешката история ....са един капан в който уверено влизаме !

  Bukalemun
 60. 60 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Нациите безвъзвратно си отиват. Просто констатация. В този все по-малък свят, в който пътуванията са в часове, комуникацията е на момента, границите се размиват - хората все повече се размесват и не живеят в компактни едноезични маси както през 19 век, когато е била ерата на националните държави. По-скоро можем за говорим за региони, общности на индивиди по интерес или друг признак, но все по-малко по национален. На моменти се чувствам по-близък с мой колега например от Италия или от Словакия, отколкото с хипотетичния бай Минко Пенков от Граматиково, който греда как да си излюска ракията, без да го види бабата. Това, че говоря един език и имам хипотетично обща история с бай Минко не ме кара да се чувствам длъжен да го покривам пред бабата. Просто защото с тях имам повече общи неща и допирни точки.

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#52] от "Graf":

  "Най-яркият пример за промените е разпадът на СССР "

  Има два пд-ярки примера за последните 100-150 години:
  По-същественият е разпада на Британската империя (след разпада на Османската, ИСпанската, Френската, Австро-унгарската и Руската империи). И до момента действията в Близкия изток и Северна Африка са "наследство" от този разпад;
  Вторият е "измамата" с парите - вместо златно покритие срещу тях стои едно голо обещение на едно правителство. И ценносният лозунг се смени: вместо "Светлото бъдеще ще дойде с (Вашата) ощонародна собственост" стана "Светлото бъдеще ще дойде с (нашите) парите, които трява зароботите (от нас, а ни еще "печатаме" докато имат сили да работите)".

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#54] от "grayeagle":

  Аз също !
  Дори мога да кажа ,че съм в по мулти културна среда от много хора тук.
  Тоест минал съм етно психологическата бариера !
  Но националния шлем никога не бих свалил !
  За мен той е като перпето мобиле за продължение на всичко което има смисъл !
  Националния имунитет спасява от много неща .....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Ако си отидат нациите ще си отидат и разликите в културните, етническите, религиозните, моралните, та ако щете и кулинарните особености.... Не ми се иска да ме приравняват към разни полуграмотни и нагли негри, араби или цигани.. Сори.. Минчев да си ги покани на тавана ако толкова му се ще.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Много пъти съм бил съгласен с Минчев,но дне не съм.Нациите няма да умрат.Може едни да изчезнат,нови да сепоявят,но нации ще има,поне докато човек е такъв,какъвто е.Сигурно по врвмето на рсзцвета на Рим някой също си е мислел същото.Но.....

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Е то в миналото първо е нямало много население. Второ в миналото конфликтите са били много и често но с малък интензитет - съответно труповете са били много малко.

  Сега сложи Първа, Втора Световна война - имаш 30-40 милиона жертви само от там. Сложи и Сталин и Гулаг, Мао в Китай, Пол Пот и жертвите нарастват до 100 милиона, че и повече. Само от разните скапани идеологии като фашизъм и комунизъм.

 66. 66 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#55] от "morf":Сега остава да ми обясниш как точно ДНК теста ще те сроди с един африканец, който нито е ходил на училище, нито е ходил на работа - съответно няма грам трудови навици. Обаче иска да дойде в Европа и да консумира колкото теб.Също може да ми обясниш и за онези от Близкия изток как точно ще споделят твоите ценности и ще живеете заедно в мир и любов, хармония и разбирателство. :)
  —цитат от коментар 57 на realguru


  ДНК ще ме сроди, до там, че може да имаме общи предци и произход 2000 години назад, а нещата които изреждаш са индивидуални, като не се определят от "нацията" на чисто биологично ниво. Нали не се заблуждаваш, че всички българи са трудолюбиви, всички румънци крадливи, всички руснаци алкохолици и т.н. стереотипи. За "нация" в този случай може да говорим дотолкова, доколкото тази "нация" е създала държава, която осигурява условия на индивида да се развие по-добре, от индивидите в други държави, за които ти говориш.

  Вярно, има огромен процент нобелови лауреати, които са американци или евреи, но кой да ти каже дали е заради ДНК, заради среда или щото са избрани от Бога. :)

 67. 67 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  До коментар [#23] от "авторът":

  Това,което описвате го е имало по времето на Рим.Е-няма нубийци,или етруски или картагенци.Но има други нации.Не възприемайте нсцията като мещо статично-те също се развиват,еволюират,променят се..

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#65] от "realguru":

  Сега сложи Първа, Втора Световна война - имаш 30-40 милиона жертви само от там.
  =======
  Прибави и революциите и кланетата !
  Виж датите и малко полисли ......откога почва всичко това ....
  Аз виждам датата 1789.
  До тогава войни е имало само по принуда ....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Интересно дали другарят Минчев би писал същите неща при разпадането на СССР, Чехословакия или Югославия?

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#60] от "Черен хумор на кило":

  "На моменти се чувствам по-близък с мой колега например от Италия или от Словакия"

  Я, ама Вие сте комуникирали като Ланграж с Ойлер и Даламбер през 18-ти век!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph-Louis_Lagrange
  Три века назадничавост!

 71. 71 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#61] от "wanderer":


  Има два пд-ярки примера за последните 100-150 години:По-същественият е разпада на Британската империя.....
  Вторият е "измамата" с парите - вместо златно покритие срещу тях стои едно голо обещение на едно правителство...
  —цитат от коментар 61 на wanderer


  Разпадът на Британската империя е аналогичен контрапример срещу тезите на О.М., защото върху трупа и се раждат редица съвременни и, забележи устойчиви нации, но разпадът на СССР бе впечатляващ. Все пак идеологията на СССР е идеология на интегритет на разните му нации в състава му, а резултатът - 16 нови държави.

  "Измамата" с парите - вместо златно покритие срещу тях стои едно голо обещение на едно правителство е част от проекта на учителите на О.М.

  Да цитираме програмата на германските комунисти: "т. 10.: Вместо всички частни банки се учредява държавна банка, банкнотите на която имат законен курс.
  Тази мярка прави възможно регулирането на кредитното дело в интерес на целия народ и подкопава по този начин господството на едрите финансисти. Замествайки постепенно златото и среброто с книжни пари, тя поевтинява необходимото средство на буржоазното обръщение, всеобщото средство за размяна, и дава възможност да се използват златото и среброто във външните отношения. Тази мярка, най-после, е необходима, за да се приковат към правителството интересите на консервативните буржоа."
  Карл Маркс. Карл Шапер. X. Бауер. Ф. Енгелс. Й. Мол. В. Волф

  Ecrasez l’infâme
 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#64] от "yanne":

  "Сигурно по времето на разцвета на Рим някой също си е мислел същото. Но....."
  Определено са били "варварите" - след три века "войнишки императори" (тракийски генерали), следват десет века мъки за възстановяване на "Свещената римска империя" (основно - германски племена).
  Определено, народите по Средиемноморието са се "обезличили", приемайки римските норми, римския "печат", опс "секач" (секли са монетите иза да има повече намаляли грамажи, сиреч "печатали", опс секли повече), римките данъци, пътища, история и т.н.
  Голям проблем била Вярата - римската вяра не обещавала "светло бъдеще" на "обезличените" народи, изхранващи Рим. После се разминали в "езиците". Например, когато вандалите "доказали" на Рим, че трябва да им плаща римски данъци, "елитът на Рим" (ака Огнян Минчев) измислил митът, че вандалите (не били говорили "правилния" латински) запалили и разграбили Рим. Сиреч, не елитът на Рим е виновен за запада му, а вандалите, които приложили варварство спрямо тях. Ето как с една лъжа (вандалите стриктно са прилагали римските правила спрямо Рим, един път, защото са му се възхищавали; втори път, защото са го победили) ражда митологеми - "вандалство" - разрушително варварство .... когато друг приложи нашите правила. И така имаме санкциите на ХХХ срещу УУУ са израз на демокрацията; но санкциите на УУУ срещу ХХХ са "вандалщина".
  Пак ще требе нова Вяра....

 73. 73 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#5] от "Камен":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 74. 74 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#46] от "Graf":
  До коментар [#61] от "wanderer":

  Заинтересувахте ме. Според мен акцента на Минчев не е в нациите, а в държавите. В този смисъл разбирането на глобализацията като "световно правителство" е глупост. Също като държавата по принцип, която ограничава и така изкривява конкуренцията. Именно конкуренцията е основния прицел и на "управляваната глобализация", и на държавата. Взета е на прицел от всичко онова, което наричаме олигархия. А свободната конкуренция е в основата на прогреса. Заедно с морал, като например "не убивай повече, отколкото е нужно да се нахраниш". Основното "оръжие" е пропагандата. Но пропагандата не е информация. А информацията е ентропия с обратен знак.
  п.с. Граф цитира "Манифест на комунистическата партия" в първия си пост. Комунизмът, който измества монархизма в Русия. В този дух е интересно виждането за "Идейният колаж БСП". От другата страна са лидерите на досегашния капитализъм, които вече искат кралски одежди и свита. Няма верен избор в тези опции.

 75. 75 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#3] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":

  Е, то такова селище май беше селището на оня психопат, дето изби 59 души и рани 10 пъти повече в Лас Вегас - все подбрани хора!

 76. 76 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#66] от "morf":

  Тези ДНК тестове проследяват родословието само по мъжка линия, съответно женска за жените.И не ти дават информация за дядо ти по майчина линия или за дядото на баща ти по майчина линия.Да не говорим колко много предци сме имали в даден период, а теста ни дава информация само за един. Ако приемем 25 години за едно поколение то едно новородено ще има двама родители, 4 предци преди 25 години,8 преди 100,16 преди 125,32 преди 150,64 преди 175,128 преди 200 години.Умножаването по две прави назад в историята числата огромни.

 77. 77 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#16] от "Мърмор":

  А, е на земята е пробвано. През 212 година Каракала подарява римско гражданство на всички свободни в Римската империя. И всички станали "романи" и "ромеи" - в зависимост та кой език говорили.
  А после дошли тези, които продължавали да се делят на племена и народи.
  И от романите останали планинските власи - "армъни" !
  А някогашните ромеи си спомнили след 10-15 века, че не са "ромеи" и се нарекли "елини".
  А потомците на готите основали Готландия-Каталуния.

 78. 78 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#37] от "morf":

  Ами то си има един такъв процес, нарича се "етногенезис"!
  Като се каже, че някой е българин, това хич не значи, че е идентичен с българина, живял на същото място преди 500 или хиляда години, хеле пък с човека, наричал се българин някъде другаде по света преди 1500 години. Ама за този процес урапатриотарите не са и чували!

 79. 79 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#38] от "anlon":

  И накрая ще грабне автоматчето и ще избие 50 души и ще рани 500, щото всигат шум, слушат чалга/кънтри и плашат катеричките!

 80. 80 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  За "нация" в този случай може да говорим дотолкова, доколкото тази "нация" е създала държава, която осигурява условия на индивида да се развие по-добре, от индивидите в други държави, за които ти говориш.
  —цитат от коментар 66 на morf


  Именно. Само дето някои "нации" не могат да създадат държава, която осигурява условия на индивида се развие.

  И отделно хората правят държавата, а не държавата хората.

  Ако вземеш 1 милион африканци и ги сложиш да живеят според германски закони, няма да получиш Германия. Ще получиш Африка, щото просто африканците няма да разберат нуждата от спазването на законите и правилата.

 81. 81 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#25] от "grayeagle":

  "Вече хората се убедиха, че втори живот няма и ходят там където ще е добре да изкарат първия".
  Абсолютно съм съгласен. Само не знам как религиозните водачи как ще обясняват този феномен.

 82. 82 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  [quote#55:"morf"][/quote]

  Заинтригува ме. У нас имат ли представителство.

 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Ако тенденцията се запази след 40 години ще изчезне една нация, но няма да е по много приятен начин.

  https://twitter.com/FaithGoldy/status/915039081976991744

  Надявам се, по-младите у форума да го видите и да разберете, че според теорията няма разлика между теория и практика, но според практиката има и то голяма.

 84. 84 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 550 Весело

  До коментар [#3] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":

  Такива селища всъщност се формират постоянно и навсякъде около нас, само че "останалите" ги завладяват прекалено бързо, за да ги забележим. ;)

 85. 85 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#83] от "realguru":
  Е чак пък 8 деца средно на френските мюсюлманки? Никъде по света няма такава раждаемост.Но тенденцията наистина е да намаляват белите французи.
  Иначе държавата, която се топи с най-бързи темпове е България. И то за сметка на българският етнос основно.До 2050г населението ще намалее до 5 милиона.

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#58] от "morf":

  "Хубавото е, че повечето са базирани на реални ДНК анализи, а не на свободни съчинения за тюрки, иранци, афганистанци"

  Едната тема:
  https://eurogenes.blogspot.bg/2017/05/late-pie-ground-zero-now-obvious.html
  "Not at all, because when attempting to answer this question we're bounded by two key constraints: the exceptionally high frequencies of R1a and R1b in the post-Middle Neolithic Baltic and North Sea samples, and their close genetic affinity to earlier and contemporaneous populations from the Pontic-Caspian Steppe, part of which is due to significant Caucasus Hunter-Gatherer (CHG) admixture that was lacking in Middle Neolithic Northern Europeans.

  Indeed, to date, the Pontic-Caspian Steppe is the only region where both R1a and R1b have been found in ancient remains from the same sites dating to the Mesolithic, Neolithic and Eneolithic. Here's a table based on results from Mathieson et al. 2015 and 2017. The R and R1 might really be R1a or R1b if not for missing data."
  С една дума, западната "цвиливилизация" (R1b) и източните "варвари" са тръгнали (или са се срещнали) от едно и също място, региона Каспийско-Черно море. Демек "асирийци".

  Дугата тема:
  http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I1_Y-DNA.shtml
  "Most of the Late Glacial and Mesolithic remains tested to date belonged to haplogroup I* or I2. It is not yet clear in which part of Europe I1 originated. It has been speculated that I1 evolved in isolation in Scandinavia during the late Upper Paleolithic and Mesolithic periods, when hunter-gatherers from southern Europe recolonised the northern half of the continent from their Last Glacial Maximum refugia"
  Тук стигаме до "яйцето и кокошката" - I1 или I2 и дали изобщо от това яйце ли е кокошката или това яйце ли е снесла кокошката.

  А това, че за генните мутации се допуска, че радиоактивния фон и климатичните условия са били (приблизително) като днешните, няма изобщо да го коментирам.

 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#74] от "plebs":

  "А свободната конкуренция е в основата на прогреса."
  С останалото съм съгласен, но това не го разбирам. Напр., китайската цивилизация, без конкуренция, е създала "градската канализация" (хигиената е основен елемент при "съвместно" съжителство. Затова това решение го отнасям към "прогреса" ). Римляните, почти две хиляди години по-късно, откриват това прогресивно решение, пак без конкуренция. Християните, за по-малко от шест века, забравят "прогреса", пак без конкуренция ... за да настъпят "тъмните векове" и "светлата вяра" в Господ.
  Мани това, ами "светлата вяра" в Аллах ( и повече според мен желанието как наставленията Му да бъдат приземени) водят до превеждане на арабски на "цивилизационните цености" и тяхното запазване по време на "тъмните векове" на западната цивилизация (всъщност става цивилизация, когато арабите връщат загубеното им знание. А се сещат, че са го загубили, когато пада Константинопол от "конкуренцията" на арабите пред Аллах).
  Та, "в основата на прогеса" не седи ли способността на съхранение на знанието от поколенията за поколенията? На тая способност още й викат и език, писменост, библиотеки, академия. Не случайно при всеки "нов ред" се започва с кладите на знанието (книги, библиотеки, училища, университети).
  Сиреч, прогресът не се нуждае от конкуренция, ни свободна, ни държавна или олигархична. Друг е въпроса за печалбата на "знаещите".

 88. 88 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1745 Весело

  Огито се надпреварва с Дичев кой по-голяма тъпотия ще измисли...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#88] от "dgd":

  Сигурно му раздват грантове при споменаване на ключови думи. Иначе нямаше да напише тая глупост:
  "Този "постмодерен трайбализъм" функционира като руската кукла матрьошка -
  с времето се натъкваш на все по-малки и все по-радикални общностни претенции
  за "национална независимост""
  Нито има зависимост между размера (и радикализма) на общността, нито фанкционирането им е на (тъпа и упорита) матрьошка. Къде, къде по-малката общност на английски и др. европейски мигранти-заселници се сдобива с независимост като САЩ докато най-голямата общност е клана (по модерному -геноцит чрез глад след всяко въстание) за да седи "Перла в Короната".
  Дори и при конкретния повод, каталунци са далеч по-голям "размер" в сравнение с косовари, турски кипърци, дори палестинци или словенци. И къде, къде по-малко радикални в сравнение с Албанската освободителна армия, та дори и ИРА (Ирландската републиканска армия).

 90. 90 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#87] от "wanderer":

  Прогрес е еволюцията. Преди Китай да открие канализацията е имало села, които са я открили, и други, които не са. В крайна сметка еволюцията е казала "Китай да открие канализацията". :)
  Със здраве.

 91. 91 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#83] от "realguru":Е чак пък 8 деца средно на френските мюсюлманки? Никъде по света няма такава раждаемост.Но тенденцията наистина е да намаляват белите французи.Иначе държавата, която се топи с най-бързи темпове е България. И то за сметка на българският етнос основно.До 2050г населението ще намалее до 5 милиона.
  —цитат от коментар 85 на mushashi  https://twitter.com/HarmlessYardDog/status/913104215530196992

 92. 92 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  Абе те и комунистите предвиждаха, че държавите ще се разпаднат, ама не стана. Същото и с нациите, дори тук случаят е още по-заплетен в сравнение с този на държавите. Авторът е сгрешил яко, освен ако наистина не е писал под влиянието на цялата мултикултурна крейзинес и тогава тезите му имат своето обяснение.

 93. 93 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2259 Весело

  Много се ще на безродника нациите да си отидат, ама ще се случи точно утре.

 94. 94 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Навремето и др. Сталин си мислеше, че си беше направил сметката до най-малката подробност да „освободи„ т.е. да пороби, болшевизира цялата планета.
  Ама нещо не му се получи... Те сега и с глобалистите, модерни интернационалист подобна история, пак не ще им излезе пасианса...Не за друго, ама щото просто няма начин да стане без да се самоубият, най-кратко казано.

 95. 95 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#5] от "Камен":

  +++! Термина нация бе измислена от Наполеон. Преди него, ако попиташ някого кой е, ще ти каже, че поданник на крал Луи (незнам си кой си)! Независимо дали е генетично евреин, французин, англичанин, немец... Просто му харасва културата, езика, нравите, данъците, спокойствието, начина да изкарва почтено пари или какво ли не още там.
  Пример за миш маш са САЩ и Канада. Не са нации, а точно миш маш държави. Всеки гражданин с годост ще заяви, че по произход е индиец (примерно), но и че е много горд гражданин на държавата. Приема с радост общата култура, езика и т.н. И ако не му харесва местото, където живее, дига си дърмите и се мести на по-добро, според него. Така, че разликата е само в администриране. Не че няма хора в Тексас и Калифорния (пак примерно), които искат щатите им да са отделни държави, но никой сериозно не би приел подобно нещо.
  ЕС е конструиран много по-различно, не от щати, а от държави. Така, че ако някъде искат собствена администрация (държава), проблемите са като лавина. С изключение на интелигентния развод на Чехия и Словакия, надали някъде другаде развода ще е лесен. Юридически, политически, административно и най-важно парично. Да не говорим за Косово, Босня и Херциговина, Каталуня, Шотландия. Да си представин само, че Солун с областта и Пиринска Македония решат че искат да бъдат администрирани от Скопие? Или че Беломорска Тракия и Одринска област от София?
  Иначе си прав, големия бизнес иска да управлява всичко.

 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  Очевидно е просто че нациите престават да са онова което са били преди 100 години да речем,всичко се променя просто пред очите ни,достатъчно е само човек да се разходи из Европа. Коментара на Минчев е много точен и ясно определя проблемите.

  klimentm
 97. 97 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Тая статия е буламач.

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#95] от "charlesdegaulle":
  Термина нация бе измислена от Наполеон. Преди него, ако попиташ някого кой е, ще ти каже, че поданник на крал Луи (незнам си кой си)! Независимо дали е генетично евреин, французин, англичанин, немец... Просто му харасва културата, езика, нравите, данъците, спокойствието, начина да изкарва почтено пари или какво ли не още там .
  ============
  И какво ? Лоша ли е тази формула ?
  На напълно доброволни начала , субекта е възприел националността на въпросната система , понеже му харесва ! А както виждаме в националния контекст на Испания , нещо куца ! Иначе защо каталунците да негодуват ?
  И още нещо .....нека не бъркаме , нация , националност и нацизъм !!!
  Това са три термина с общ корен , но със съвсем различни определения.

  Bukalemun
 99. 99 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  До коментар [#4] от "realguru":

  Какви са тези прогнози, на агенция "една жена каза" ли?
  Щото при над 2/3 християни в Европа и мюсюлмани под 10%, за 2 поколения трудно ще стане без масова имиграция, война, някакъв катаклизъм или вирус, който по незнайно какви причини да атакува само не-мюсюлмани. Явно облъчващите с антиислямска пропаганда дори вече не си правят труда да докарат лъжите си до някакво базисно ниво на правдоподобност...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 100. 100 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#76] от "mushashi":

  Само дето едно поколение не е 25 години - поне не преди ограничаването на раждаемостта до 1-2 деца при запазване на ранните бракове. Едно поколение е средната разлика във възрастта между майка и дъщеря или между баща и син. Обикновено това са 28-30 години по женска линия и 33-37 години по мъжка линия, щото мъжете се женят по-късно, пък и при тях има повече повторни бракове.
  Според "Демография на България" /1974/ в началото на 20-ти век в България средната продължителност на женското поколение е била 30 години /първи брак средно около 21 години, първо раждане около 22 години, но последно раждане след 40 годишна възраст/.
  Което не отменя Вашата забележка, че ДНК-изследването не дава информация за куп прадеди.
  Именно поради тази причина афробританците, потомците на черни роби от Карибите излизат 99% черноафриканци по женска линия /случаите на мулати от черен баща и бяла майка практически не е имало/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах