Старите паметници могат да се възстановяват, без да се разрушават новите

Старите паметници могат да се възстановяват, без да се разрушават новите


В понеделник в Попово беше тържествено възстановен единственият в България бюст-паметник на цар Борис III сред внушително множество граждани, с военен ритуал и освещаване, със слова от кмета на общината Людмил Веселинов, вицепремиера Валери Симеонов и Симеон Сакскобургготски. На постамента е изписано: "На царя Обединител Борис III от признателното гражданство на Попово". По-късно в Градската художествена галерия бе открита изложба по случай 80 години от оперативното учение на Българската армия, проведено от 29 септември до 2 октомври 1937 г., придобило известност в историята като "големите царски маневри".


Защо в Попово и за каква признателност става дума


През 1937 г. в землищата на селата Ковачевец и Паламарца в Поповска околия се провежда първото след Първата световна война полево тактическо учение на Българската армия, което всички анализатори от онова време определят - видно от архивните документи в изложбата - като най-голямото обществено-политическо събитие. Още повече - че според Ньойския договор България няма право на редовна армия и учението може да се смята нарушаване на забранителните клаузи.


Оказва се, че икономичесикят растеж през 30-те години на миналия век е дал възможност на държавата да отделя достатъчно средства за изграждане, превъоръжаване и възстановяване на предишния облик на армията и това се е изпълнявало от всички български правителства. Въпреки Ньой. Темата е бездънна - само пътем да отбележим, че все пак смелостта на българската държава да покаже военното си възстановяване не бива да се преувеличава: Защото международното положение благоприятства българския кураж, тъй като към оня момент е вече силно разклатена Версайската наказателна система, част от която е и жестокия към България Ньойски диктат, и то разклатена от самите победителки в Първата световна война. Затова и военните маневри край Попово не се провеждат тайно, напротив - поканени са чуждестранните военните аташета. В сборника по случай годишнината е публикувана любопитна архивна снимка: на едно възвишение са насядали чуждите военни аташета и наблюдават маневрите в добро разположение на духа.
Цар Борис III поздравява чужди военни аташета по време на маневрите, 2 октомври 1937 г.

© Архив на Исторически музей, Попово

Цар Борис III поздравява чужди военни аташета по време на маневрите, 2 октомври 1937 г.


В подготовката и за целите на мащабната полева операция е изградена модерна за времето инфраструктура в Попово и околността: в полето е построено цяло военно селище за генералитета, правят се пътища, мостове, павират се улици, построена е жп гарата с 11 коловоза, над реката до село Иванча е построен масивен мост, за да премине тежката военна техника, който не е мръднал и досега, градът е изцяло електрифициран, построена е гимназията на Попово. Лично цар Борис посещава Попово за да види как върви подготовката. А визитата на царя в нашия град - както се изрази в словото си кметът Веселинов - "отворила много министерски врати за Попово".

Големите маневри имат огромен обществен отзвук. В един от документите за целите на военното учение прочетох - след изброените всички четири експертни военни цели, е добавена една пета, която гласи: Да се повдигне духът на народа и вярата в собствените сили.


От благодарност за придобивките жителите на Попово и общината решават на първата годишнина от маневрите - през 1938 г. - да издигнат паметник, но това става 5 години по-късно. Дали царят се е противопоставял да му правят паметник приживе, дали поради традиционната мудност, идеята получава трагично ускорение през 1943 от внезапната смърт на цар Борис III. Три месеца след смъртта му е издигнат бронзов бюст върху двуметров постамент от тъмен мрамор на централната алея до главната улица, която сега е красивапешеходна зона, потънала сред зеленина и вековни дървета.


Старите паметници могат да се възстановяват, без да се разрушават новите

© Параскева Георгиева


Съдбата на паметника повтаря едно към едно трагичните български исторически превратности


Бюстът на царя просъществува само две години. През 1945 е свален и до днес не е намерен. Върху царския постамент е поставен бронзов бюст на родената в Попово активистка на нелегалната комунистическа партия Мара Тасева, осъдена на смърт в големия процес през 1942 срещу парашутистите изпратени за сваляне на режима. . Тя е единствената жена в България с изпълнена смъртна присъда. Попитах стари хора от Попово дали знаят защо не е била помилвана. Предполагат, че защото е осъдена от шуменския военен съд и веднага е закарана в Шуменския затвор, където присъдата същия ден била изпълнена. По техните думи, през 1945 народният съд осъжда на смърт 13 поповчани.

Когато тази година Инициативният комитет и общинският съвет в Попово решават да възстановят по снимки и чертежи бюстът и постаментът на царя, те са единодушни: няма да се пипа паметникът на Мара Тасева. "Народът е дал титлата обединител на цар Борис III, и тази почетна титла не ни позволява друго, когато възстановяваме негов паметник" - каза кметът Веселинов, попитан за коментар от "Дневник".


Отдясно наляво: кметът на Попово д-р Людмил Веселинов, Симеон Сакскобургготски, Маргарит Мицев, вицепремиерът Валери Симеонов, секретарят на община Попово Владимир Иванов, зам.-председателят на НДСВ Съби Събев и бившият депутат Рупен Крикорян.

© Параскева Георгиева

Отдясно наляво: кметът на Попово д-р Людмил Веселинов, Симеон Сакскобургготски, Маргарит Мицев, вицепремиерът Валери Симеонов, секретарят на община Попово Владимир Иванов, зам.-председателят на НДСВ Съби Събев и бившият депутат Рупен Крикорян.


Така Попово даде пример за историческа мъдрост.


Възстановеният бюст на царя с новия постамент е поставен на друга широка алея, която води от главната улица към градския парк. Точно на това място в центъра на Попово на същата дата - 2 октомври, преди 80 години, Цар Борис като главнокомандващ Българската армия приема военния парад по случай финала на военните маневри.


Изработването на бронзовия бюст по копието на оригинала, запазено във Врана, е дело на скулптора Николай Чергаров, реставратор на двореца Врана, и екип. Разходите по изработката на бюста е поел адвокат Маргарит Мицев, бивш народен представител от НДСВ, който получи грамота и плакет за дарител. Постаментът е изработен и дарен от фирма "Стройкомерс ТТ" със собственик Тошко Райчев. Градоустройственото решение и монтажът са от общината.


(Вижда се обаче разликата между стария и новия постамент, без да подценявам ни най-малко жеста на строителната фирма: оригиналният е от монолитен къс тъмен мрамор, гаранция за трайност. Новият е с облепени големи парчета мрамор - необходимост от поддържане, за да има трайност.)


Симеон Сакскобургготски и Валери Симеонов поднесоха цветя.

© Параскева Георгиева

Симеон Сакскобургготски и Валери Симеонов поднесоха цветя.


Венци и цветя бяха поднесени освен от името на кмета и общинският съвет, също и от ректора на Военния университет "Васил Левски" във Велико Търново бригаден генерал Пламен Богданов, деканът на факултет "Артилерийска подготовка" полк. Сашо Евлогиев, които присъстваха на церемонията, от активисти на НДСВ.


"Прави чест на Попово, че нито един паметник не е разрушен. Миналото принадлежи на всички. Радвам се, не само защото почитаме баща ми. С възстановяването на неговия бюст ние почитаме един истински патриот" - каза Симеон Сакскобургготски в краткото си слово.


"Историците отбелязват три заслуги на цар Борис Трети, припомни Валери Симеонов, който е роден в този край. - За недопускането на военно участие на България; за мирното възвръщане на Южна Добруджа, без да пукне и една пушка, непознато в историята на Балканите; за спасяването на българските евреи. Аз добавям четвъртата заслуга: за възстановяване на Българската армия, което е станало край Попово."


"Историческите истини не се поддават на партийна оцветеност, те са извор на поука", каза при откриването кметът Людмил Веселинов. (Неговото слово ще поместим отделно.)


Попитах случайно срещнати поповчани от коя партия са кметът и мнозинството на общинския съвет и така и не получих ясен отговор. Не бяха сигурни, някой спомена АБВ, друг възрази, почнаха да спорят. "Ами от Сдружение за Попово, то победи на изборите, кметът спечели пети мандат."
Изумях.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Цар Борис ІІІ го заслужава .Браво.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Щом е за маневрите през 1937, възраждането на българската войска и счупването оковите на Ньойския договор, редно е да има и паметник на ген. Христо Луков, който провежда всичко това.

  Колкото до възстановянето без бутане, сигурно от едната страна бюстът изобразява Цар Борис, а от другата - съветската парашутистка?

 3. 3 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2069 Неутрално
 4. 4 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Щом е така, значи требва да се издигнат скоростно/да се възсановят паменици на всички по-големи предатели: Вл Заимов, Радко Димитриев (той има), Иван Маринов(несправедлино забравен архипредател, герой на СССР, носител на ордена"Ленин"), Н. Вапцаров (и той си има)- единственият архипредател, публично, лично и писмено отрекъл се от България

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  а мочата мое си я сецнем и без възстановявания... ей така, за кеф :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Да бяха сложили и снимка на паметника на Мара Тасева, за сравнение.

 7. 7 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Симеон е пълен срам за баща си и за себе си също. Как може да е съгласен бюста на видна партизанка, сложен на мястото на този на баща му да остане, а неговия да бъде въстановен на друго място!? Как болшевиките са му промили мозъка не знам, но явно са успели.

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1676 Разстроено

  Дневник, не е историческа мъдрост, а е двуличие.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#4] от "Уточнител":
  До коментар [#7] от "bastaa":
  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  Ама ви бръкна в джигера тая статия - как , ще възстановяват паметника на Борис III без да бутнат паметника на партизанката! Това е престъпмисъл, нали така, другари?

  Уточнителю, от думите ти излиза, ча Борис III е предател! Не знаех, че до там е стигнала политическата ти шизофрения...

 10. 10 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Партизанката е осъдена на смърт от законен (а не "народен") военен съд за терористична дейност и саботажи. Не виждам защо трябва да има паметници и улици на нейно име.
  Руската подлога Симеон е срам за достойния си баща.
  Вечна памет на Царя - Обединител!

 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сталкер":

  ПРОКОМУНО мозъчната инсуфициенция (недостатъчност), неможе проумя, щото институцията "монархия" е институция на толернтноста, проявявана към нацията, винаги и изцяло.

  Дефакто този мисловен недостг е съпроводен и с туморни физически и духовни уродства валидни и проявявани дори и днес, при всеки подобен акт.

  Пресен пример на подобни тъкънни изменения е и предложението на Президента Радев 9-ти септември, ежегодно да бъде ден-празник и дата за национално помирение.
  Ако и да е изумително нагло, то със сигурност е едно налудно предложение, на общо взето изглеждащ нормален.
  Та едно е да вземеш решение поради институционални задължения, а съвсем друго, като времено заемащ пост общо взето, като обвързан с минали престъпления на избиратели самозванец.

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#10] от "solange":

  Моме Н.В. Симеон Втори е Цар на българите, затова държанито му изглежда странно, но всъщност е израз на институционални задължения проявявани дори и към народ заразен от комуно посткомуно и прокомуно болестотворен патологичен вирус, поразяващ предимно централната нервна система и главният им мозък.

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Комунистката Петя си показа суратя.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  Оказва се, че икономичесикят растеж през 30-те години на миналия век е дал възможност на държавата да отделя достатъчно средства за изграждане, превъоръжаване и възстановяване на предишния облик на армията и това се е изпълнявало от всички български правителства...
  —цитат от коментар 0 на статията


  Сравнете това с "бурния" възход на страната след 1989-та до сега.
  Тази съществена разлика е благодарение на безпрецедентните усилия на БКП/БСП/ДС да попречат за нормалния живот в България, за да я запазят за себе си и за руските им покровители!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Не е комунистка тя, а журналист, който мъчи да завре фуния в гноясалите процепи на черепните ви кутии, пълни с отровни миазми на антинационалното, про съветското, престъпното, мизерното и нещастното, та да налее дезинфекционен разтвор и облекчи ежедневието ви на болезнена девиантност и безмислиено съществуване.

 16. 16 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 597 Неутрално

  И сега какво?
  В единия край на алеята паметник на неука ватенка, терорист, а в другия край паметник на български цар обединител Борис трети?

  Представям си в заведение, централна продълговата маса и в единия край екстременти, а в другия гурме.....

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#16] от "antikvarno":

  Да, за голямо съжаление, това е избора на нация, унищожила миналото си, подобно на съветските мистификатори и родители на житейски тъпни и мащабни масови циркаджилъци.
  Нации затрили се като такива и превърнали се в плътен човешки масив, без разсъдък, в една безформена желеобразна смрадна маса разплула се териториално, не само на една шеста от сушата, но и в други места а планетата, като една самодостатъчна отровна плесен.
  При такова непиемливо състояние на нещата, само толерантноста на монарх, който институционалната отговорност е над всичко, над короната, над цялата тази мерзка непоносимост, сравнима само с неизлечима болезненост и социална престъпна безотоворност, стои самовярата, че има Бог, който както е видно въздава всекиму сото.

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#17] от "convince":

  "....че има Бог, който раздава векиму своето, справедливо и безпристрастно!..."

 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До Петя Владимирова:
  Госпожо Владимирова,
  Въпросът не е дали паметниците на комунисти като Мара Тасева трябва да бъдат унищожавани (те могат да бъдат преместени в музей или на гробища), а дали трябва да заемат публично пространство, при положение че комунизмът в България е определен със закон като престъпен режим. Подменяйки въпроса, изпадате в изключително зловреден релативизъм. Това е странно за човек като Вас, от чиито текстове е видно, че поне се опитва да морален. Засрамете се. На Ваше място бих помолила "Дневник" да свали този текст. Или поне бих се мотивирала защо паметник на представителка на обявения за престъпен комунистически режим трябва да стои в публичното пространство.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Ето паметника на Мара Тасева, който е бил заел мястото на оригиналния бюст на Борис, а сега НЕ е бил разрушен, за радост на Петя:

  http://files.popovo.bg/img/2008/pametnik_Mara_Taseva.jpg

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#19] от "7777":

  Мако, Цеко, Мара, Цола, Гина, Гуна, Пеко, Тано, Гъдьо и Пондьо, и Тодар, може и да са "комунисти", но те са и българи, за зло или за добро.
  Може и да има закон, който ги обяви за привърженици на престъпна спциална обстановка, и имено там се крие смисъла на институционалната монархия, да създаде справедливост и от там законно възмездие, но базирано на разбиране и едно толерантно и безгранично търпение.
  Затова българските монарси на Третата ни държава са достойни и Фердинанд и Борис Трети, както и Н.В.цар Симеон Втори.

  Но вече инфламираните, инфектирани и болезнени пост и нео комуно травми, не разбират за какво иде реч и продължават да са в услуга на едни отявлени и зли кретеноиди, които плисват винаги кофа с помия гребната от подвалите на улица "Позитано" 20 в София.
  За да се разбере, веднъж завинаги, че монархията тук е неадекватна и неприемлива, а и не само тук...
  Патологично и същевремено безкрайно тъжно и непоносимо, дори и само като идея.

  Опита с Иван Костов, бе преповторен, под сординка, но настоятелно и принципиално, че те са виновниците за състоянието на България, а не допотопните изверги обитаващи горепосочения адрес.

 22. 22 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#19] от "7777":Мако, Цеко, Мара, Цола, Гина, Гуна, Пеко, Тано, Гъдьо и Пондьо, и Тодар, може и да са "комунисти", но те са и българи, за зло или за добро.
  —цитат от коментар 21 на convince


  Вярно, че са българи, но това само по себе си не е основание да им издигаме паметници или да пазим в публичното пространство съществуващи техни паметници. Разрових се да почета за въпросната Мара: тя е осъдена не просто заради идеите си, но и за участие в подготовка на терористичен акт в подкрепа на тези идеи. Противоречива личност, чиято история може да бъде поучителна, ако е представена в музей с достатъчно източници и контекст. Паметниците на такива личности в публичносто пространство обаче служат единствено за легитимация на извращенията на днешните позитанци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#22] от "7777":

  МОНАРХА неможе да се занимава с дивотията на събаряне на паметници, защото това би било под принципите на иститута.
  Той може само да очаква поданиците на короната да си "сменят чипа".
  Той дори не е в състояние да призове примерно като въпросния Радев да сътвори с лекота един мисловен внушен напън, като ден на помирение.
  Деня-повод, в който ако бе жив баща му би бил подложен на тотална гавра и убит публично след инсцениран процес.
  Самите поданици един ден биха си задали въпроса,що дири този бюст срещу царя им и коя е тази изобразената там, та затова Н.В. е оставил нещата да узреят сами.

  Държавата България изгуби огромен потенциал на интелект, при половин вековното управление на една дива неадекватна в нищо, просташка червена паплач проявяваща и до днес патологични аморални и мозъчно неадекватни заложби приложени под формата на управленски процес.
  Що ли не премахнат, ако не хилядите, то стотиците подобни паметници из страната възпоменание на престъпници, що ли не премахнат МОЧА, въпреки приетите законови основания за тази дейност.
  Отговорът е един - защото съществува РОССИЯ, идеологемният образ на едно ненормално поведение, емблема на масова психопатия, надежда на поколения негодници, превърнала ги в престъпници.

 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Мнението на Симеон Сакскобурготски, който не ни е монарх, защото България е република, не ме интересува в случая.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#24] от "7777":

  Независимо от всичко това е българският цар, дали е свързан или не с управлението няма абсолютно никакво значение.
  Интитуциите възпитват, но не са неуязвими.
  Едни североазийски тъпаци, нямат история, поради подобни причини и държат в мавзолей, чучело, което приживе с присъщия му говорен дефект си позволи да реши историческата съдба на милиони руснаци, но не и на държавата им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK