Лекарски грешки или повредите в системата убиват пациенти

Лекарски грешки или повредите в системата убиват пациенти

© Анелия НиколоваХора на прага на смъртта влизат в най-голямата болница за спешна медицина, но са отпратени, без да получат правилната диагноза или изобщо някакво внимание. Принудени са да се лутат в търсене на помощ, но краят идва, преди да я намерят.


За една седмица се чу за два такива трагични случая, а за общия брой на подобни фатални пропуски в цялата страна няма как да предполагаме. Къде е проблемът - в организацията на работата на Спешната помощ или в тази на лечебните заведения; в мениджмънта на отделенията, на болниците или на цялото здравеопазване; в подготовката и компетентността на лекарите или в това колко са дефицитни и претоварени; а може би в етиката и кризата на доверието в здравната система?


Кой е виновен


Официалната проверка по единия случай бегло и общо назова виновните - почти всички по веригата. Случаят е този, в който 74-годишния Спас Добрев си отиде от сърдечна недостатъчност, след като чака линейка близо час и половина, а след това във въпросната най-голяма болница за спешна медицина в България - "Н. И. Пирогов" - дежурният екип отказа да го приеме и прегледа.
Оказа се, че дни преди това пък е бил хоспитализиран в болница "Св. Иван Рилски" за лечение, но си е тръгнал по-рано оттам по собствено желание и лекарите му са преценили, че това няма да го застраши (констатираното нарушение е, че не е подписал информирано решение за прекратяване на престоя си на тръгване). Само последната болница, в която бил откаран след отказа на "Пирогов" - "Александровска", не се е провинила и е спазила медицинските стандарти в опита си да го спаси, но за човека вече било прекалено късно.


Спешна помощ, "Пирогов" и "Св. Иван Рилски" ще получат финансови и административни санкции за грешките си, включително ще се образуват и административнонаказателни производства срещу болниците, обяви здравният министър Николай Петров. В "Пирогов" дежурните лекари, отказали да прегледат спешния пациент, вече получиха най-строгата вътрешна за болницата санкция веднага щом се разчу за случая - уволнение.


По втория казус, макар и също да звучи отчайващо, не са установени пропуски. Той е на 67-годишната Петя Илиева, прегледана в "Пирогов" и изписана с диагноза "болки в кръста". Била насочена към ВМА за консултация с невролог, защото тук - в най-голямата болница за спешна помощ в България - нямало дежурен специалист.


Във ВМА отнело около три часа да приемат жената в интензивното отделение и още около пет, докато й поставят точната диагноза - сепсис. На следващия ден починала. По случая няма проверка от официалната държавна агенция "Медицински одит", но вътрешната проверка на ВМА не показа пропуски в работата на лекарите, защото са направени всички възможни изследвания и консултации със специалисти в опита да бъде спасена жената. Просто било късно.


Покрай полемиката от миналата седмица министърът на здравеопазването и съсловните организации призоваха да не се демонизират лекарите за грешките им. В "Пирогов" колегите на уволнения дежурен екип, отказал да регистрира възрастния мъж, дори излязоха на протест в тяхна защита с призив да не се прибързва с изводите, преди да излезе резултатът от проверката.


Сега, когато резултатът е налице, в него не се конкретизира дали наказателните производства ще са срещу отделни личности или срещу цялата болница. Но междувременно директорът на лечебното заведение Асен Балтов се защити, че лекарските екипи са претоварени и са възможни грешки, обаче "Ние сме институция, която не може да бъде охулвана по подобен начин, ние сме болница на народа, всеки знае, че когато има проблем, даден човек може да дойде в "Пирогов" и той да бъде решен".


Лекарска грешка ли е


В закона няма точна дефиниция за лекарската грешка, освен че може да е всяко неспазване на етичните или професионалните правила на медицината. Тези случаи се гледат от комисиите по професионална етика на районните колегии на Българския лекарски съюз (или Българския зъболекарски съюз), които могат и да налагат наказания като отнемане на правото за практика, а други санкции като предупреждения и уволнения могат да се предприемат и от преките ръководители в лечебните заведения.


Чл. 37 от Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина:
Лекарите и лекарите по дентална медицина носят отговорност за следните нарушения, допуснати при изпълнение на професионалните си задължения:
1. неспазване на правилата, предвидени в кодексите за професионална етика;
2. неспазване на правилата за добра медицинска практика.


Възможните наказания са порицание; глоби в размер една до пет минимални работни заплати - за нарушения по чл. 37, т. 1, съответно в размер от пет до десет минимални работни заплати - за нарушения по чл. 37, т. 2; и най-строгото - заличаване от регистъра на колегията за срок от 3 месеца до една година - за нарушения по чл. 37, т. 1, съответно, за срок от 6 месеца до две години - за нарушения по чл. 37, т. 2.


Когато обаче се заведе дело срещу лечебно заведение, лекар или специалист по здравни грижи, то е най-често по чл. 45 или чл. 49 от Закона за задълженията и договорите. Справка на специализирания сайт за лекарски грешки на адв. Мария Шаркова показва, че за последните 10 години в страната делата за лекарски грешки, по които има постановени съдебни решения, са общо 238, като от тях висящи към 31 август 2017 г. са 45. Няма отделен регистър за този тип дела.


Да се докаже лекарска грешка и да се стигне до по-сериозно наказание обаче изглежда много трудно у нас. Справка от Централната етична комисия на Българския лекарски съюз от миналата година показва, че за последните пет години лекарските права са отнети за срок от 3 месеца до 2 години само на седмина лекари, и то само след решения на съда, а не по инициатива на БЛС, който е в правото си.


Конкретно за спешната помощ задълженията на спешните медици и на дежурните екипи в болниците, които посрещат линейките с пациенти, са много подробно описани в наредбата на здравното министерство за стандарта по спешна медицина. Там се посочват случаите, в които спешен пациент може да се транспортира от една болница в друга, но само след като е оценено състоянието му и е преценен рискът, и след като се състави план.


Проблемът е, че в момента стандартът не работи съвсем, защото е частично спрян и върнат за редактиране от Върховния административен съд. Това според представители на съсловието създава хаос в системата на спешната помощ и спешните медици не са сигурни как да процедират.


Дупките в системата


Санкциите може и да стреснат болничните ръководители за известно време, но едва ли ще решат който и да е от дълбоките проблеми, скрити зад тези два, а вероятно и други подобни случаи. Освен липсващия стандарт по спешна медицина, пробойните в здравната система, довели до смъртта на Спас и Петя, са до болка известни:


недостигът на медицински кадри


заради масовото им напускане на Запад


заради ниското заплащане в България


и заради лошите условия на работа с малко екипи и остаряла база


заради лошото финансово управление и задлъжнялост на болниците


заради неуспешните досега реформи в контрола на публичните средства за здраве


и заради недофинансирания здравен сектор като цяло.


Сигналът за Спас Добрев на 16 септември е бил оценен с код "червено" - най-висока степен на спешност, и по стандарт линейката е трябвало да се отзове за 8 минути, обаче е стигнала за час и 20 минути. После екипът е стоял заедно с човека в "Пирогов", станал е свидетел как го отпращат и го е откарал в следващата болница. По изчисленията на здравното министерство за София са необходими поне 30 спешни екипа по всяко време на денонощието, само че в онази вечер на 16 септември те са били едва 12. Спешните повиквания за същия ден са били 275.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Трагедия. В 21 век, в претендираща държава, че е европейска.
  Господ да ни е на помощ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 2. 2 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Един от малкото ,които успяха да осъдят болница е пловдивският адвокат Димитър Бозуков.Даже и той загуби на районен и окръжен съд,но спечели на ВКС-http://www.vks.bg/vks_p03.htm

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  А претендираме че имаме добра здравна система. Отдала се е на първо място на ПЕЧАЛБАРСТВО, живота на болния оставен на съдбата.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Самото ни здравеопазване е на смъртен одър и нас пациентите ни остава само да се надяваме,че можем да получим правилното лечение.

 5. 5 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 206 Гневно

  Пълни некадърници и нещастници, както във всяка друга сфера от администрация до полиция и прочее...

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Здравеопазването струва пари. Ама видиш ли много се крадяло. Да краде се. Навсякъде по света се краде. И то яко. И в Европа и в САЩ се надписват пътеки, изписват се ненужни изследвания и лекарства и т.н.

  Но там се вкарват в системата колосални суми и подобни абсурдни ситуации се избягват (но не съвсем).

  Та за 20-30лв. на месец (колкото средно се плаща като осигуровка) - толкоз. Ако искате повече - под масата и те така. Другия вариант е като по социализма - на лекаря пистолета в челото и да работи за без пари. Ясно е че няма да стане.

  Та си решаваме - искаме ли да плащаме скъпо за качествено здравеопазване или ще си караме евтино и калпаво. Това е положението, това е реалноста. И да ни не харесва и да не ни се струва справедливо - НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  Защо искате във всеобщата кочина медицината да е изключение?

 8. 8 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Пак ще напиша, че пръв трябваше да си отиде министъра!

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Цялата система е сбъркана.
  Това което се случва в Монтана - частните болници обират случаите с клинци пътеки, в които имат далавера и оставят НЕпечелившите на държавната, която трупа задължения.
  Ако спре с работи държавната, пациентите атпкоити част болници нямат далавера, ще бъдят оставяни да.....

 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 692 Неутрално

  ЗАВЕДОХ ЖЕНА МИ В НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ТАМА СЪС СЧУПЕНА РЪКА , КАЗАХА МИ ПЛАЩАЙ ИЛИ СЕ МАХАЙ , НЕ ГИ ЗНАМ СИСТЕМАТА КОЛКО ИМ Е БЪГАВА АМА И ТИЕ НЕ СА ХОРА ВЕЧЕ

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Ако спре да работи държавната, пациентите от които частните болници нямат далавера, ще бъдят оставяни да....

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#6] от "niakoi_si":

  Хайде тогава да направим здравните вноски по 1000 лв. при средна заплата в страната 700 лв.! Тогава ще настъпи такъв живот, че само си викам дано, дано...

  Моделът на цялата система на управление на държавата е сгрешен, не само на здравеопазването. Нужни са много, изключително дълбоки реформи, но засега няма кой да ги проведе. Ще напомня, че една от причините за сриването на комунизма у нас е отлагането на нужните реформи до последно, както и взимането на нови и нови заеми. Така че ако сегашното положение се запази, следващият фалит на държавата предстои, и без това има все по-малко инвестиции и все по-малко мотивирано и работоспособно население - във всички сфери.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  Историята на една агония на здравната помощ в България ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#10] от "reply":

  Пазарна икономика в най-чист вид в здравеопазването - мечта на всеки десен и либертарианец - който има пари, живее, който няма, ще се мъчи и ще мре (не че всички няма да умрем, ама все пак продължителността и качеството на живот в такава система се определя от дебелината на портфейла). Това е положението, колеги. Който иска още от същото, да гласува за партиите на прехода.

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  В същото време, частните болници като се договарят със Здравната каса й бутат рушвети, за да получат по-високи лимити

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#6] от "niakoi_si":

  Впрочем, никой извън лагерите не е каран с пистолет в челото да работи насила, макар че мързелът не е бил толериран. Напротив - конкретно в областта на здравеопазването - в селата имаше участъкови лекари (и мен ме е преглеждал и лекувал успешно такъв в селото на баба ми и дядо ми близо, мир на душите им, недалеч от гр. Чирпан), които в годините на демокрацията изчезнаха. Сега предстои да изчезнат и личните лекари, тъй като голяма част от тях са в предпенсионна възраст. След това - Бог да ни е на помощ!

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Системата не е повредена, тя си е такава, че да убива! Когато това е финасово изгодно! Пациентът е стока! Всичко е стока! Лекарите са търговци! Първо търговци и след това всичко друго! Това е демокрацията и здравната рИформа на Илко, Иван и всички след тях! Така било в Америката и англията, така е и тук!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на pink_kike
  pink_kike
  Рейтинг: 270 Разстроено

  Аз самият платих четири цифрена сума за материали и "избор на екип" преди време. Залъгваме се с тия вноски... де факто здравеопазването у нас е частно, просто не е официализирано. Тези хора ако бяха показали някоя стотачка на съответните лекари, вероятно сега щяха да са живи. Неприятно е, че го казвам, но си е факт.

 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#18] от "pink_kike":

  Мои приятели зя казвяли, че професори лекари са им казали, че дори и да си платиш за екип за операция, това въобще не означава, че същия екип ще те оперира. Просто ти взимат парите.
  Никой няма как да промени кой ще ги оперира в операционната

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Гневно

  Защо искате във всеобщата кочина медицината да е изключение?
  —цитат от коментар 7 на hodounski

  защото още помним, че здравеопазването преди края на соц-а не беше кочина! Нито държавата! Миеха улиците веднъж в месеца, а ен веднъж в годината! Още не са умрели последните, които помнят, каво е било ПРЕДИ!
  До коментар [#7] от "hodounski":
  ти поне си признаваш до какво ни доведе демокрацията и прякото налагане на чужди модели! Вкл в здравеопазването!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "Читател":

  Личните лекари може да изчезнат,защото младите лекари ги мързи да работят.При личните лекари парите са много добри,но и работата е доста повече.Трябва да се занимават с 2-3 хиляди пациента.
  Така че,ако изчезнат личните лекари,това ще е от мързела на младите,а не заради друго.

  sdg
 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  По принцип цялата система на здравеопазването е сгрешена. Щом направиха лекарите еднолични търговци, а болниците - търговски сдружения, такъв е резултата.

 23. 23 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "niakoi_si":Хайде тогава да направим здравните вноски по 1000 лв. при средна заплата в страната 700 лв.! Тогава ще настъпи такъв живот, че само си викам дано, дано...Моделът на цялата система на управление на държавата е сгрешен, не само на здравеопазването. Нужни са много, изключително дълбоки реформи, но засега няма кой да ги проведе. Ще напомня, че една от причините за сриването на комунизма у нас е отлагането на нужните реформи до последно, както и взимането на нови и нови заеми. Така че ако сегашното положение се запази, следващият фалит на държавата предстои, и без това има все по-малко инвестиции и все по-малко мотивирано и работоспособно население - във всички сфери.
  —цитат от коментар 12 на Читател


  Е какво искаш? Частните здравни полици и фондове имат 2+ пъти повече бюджет от здравна каса. Няма евтино и качествено здравеопазване. Няма как да стане това, колкото и да жалееш в която и страна да живееш. Когато дебеловратите туристически чичковци почнат да си плащат данъците по морето и планините, когато всеки почне да се чуди не как да прецака държавата, а да си плати данъците и сметките на време, когато всеки работодател почне аджеба да осигурява на реалната заплата, а не на минимална и другото под масата чак тогава може да се направи нещо за тая кочина наречена НЗОК. За 20-30 лева на месец, получаваш услуга която струва 20-30 лева на месец. Това е. А пък цените в България спрямо това което плащаме са си много добре. За справка оправянето на пулпит в САЩ ще ти струва в зависимост къде си (и каква осигуровка имаш) от 700 до 1500 долара. Тук можеш и за под 200 лева да си го оправиш със същите материали и същите техники.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално
 25. 25 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Тази солидарна система е убийството на здравеопазването! Крадат от доходите на хората за да лекуват разни мошеници, които плащат минимални суми! Трябва да се разбере. че никой не иска да плаща чуждити лечение! Но системата е така направена, че дори да ти крадат по 200 лева месечно, трябва да чакаш на опашка понеже лекуват я римляни, я хора неосигурявали се, ч спасяват наркоани след свръх дози! Решението е - всеки плаща по 40 лева месечно за минимални услуги. Всички пари над това са си на човека, който ги внася!

 26. 26 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#25] от "himler":

  Виж как е в Канада. Системата е солидарна!

  Sic transit..
 27. 27 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#16] от "Читател":

  "в селата имаше участъкови лекари"
  А ти задавал ли си си поне веднъж, защо ги е имало тия участъкови лекари?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#21] от "Svetlio":

  Личните лекари може да изчезнат,защото младите лекари ги мързи да работят


  Интереснмо що на запад не ги мързи.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 708 Неутрално

  При днешната организация на здравеопазването няма начин да се спазва лекарската етика и процедурата за добра лекарска практика. Държавата , по конституция, е длъжна да осигури безплатна медицинска помощ за всички българи. От друга страна държавата трябва да финансира толкова здравни заведения, колкото и позволяват възможностите. На първо място трябва да се осигурят най- малко трикратно по- високи заплати за лекарите в сравнение със заплатите на лекарите в частните здравни заведения: за повече труд- по- високи заплати, НАЛИ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ЛЕКАРЯТ Е ОСНОВНА, НАЙ-ВАЖНА ФИГУРА ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ЗДРАВНА СИСТЕМА. Около него се върти всичко в медицината! В много държави санитарят, примерно, трябва да работи години наред за да получи заплатата на лекаря! От друга страна държавата трябва да насърчава с всички възможни средства: данъчни облекчения, безлихвени кредити, опрощаване на задължения, развитието на частната медицина- индивидуални медицински практики, медицински центрове , частни болници. Заплащането за медицинските услуги в частните болници е 100% кеш. Който има осигуровка може да си възстановява сумите изразходвани в лицензираните здравни заведения. Осигурителната система е 100% частна, свободно пазарна система. Абсолютно забранено е да се извършва платена, частна медицина в държавните (купени и изцяло финансирани от държавата, за сметка на народа) и общинските болници!!!!! В едно частно здравно заведение никога проблемът с парите не е на преден план, както във всяко едно частно - пазарно функциониращо предприятие. За да те изберат, за да останат доволни и дойдат отново си длъжен на първо място да мислиш за качеството на услугата, която предлагаш. Никога няма да успееш, ако мислиш за парите, когато работиш. Обречен си на пълен провал!!! Здравно осигурителните системи в държавите от Западна Европа функционират абсолютно неефикасно. Там проблемите са още повече, а недоволството на гражданите още по- голямо. Там не са доволни, но не виждат пътя и начина за промяна. Ние отидохме там, откъдето хората се връщат.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Любопитно

  До коментар [#23] от "Denis Stoyanov":

  "Частните здравни полици и фондове имат 2+ пъти повече бюджет от здравна каса"

  В коя държава е това? Защото в България годишно три милиарда лева плаща само НЗОК от всичките пет милиарда лева разходи за медицина. От остатъка от два милиарда, частните здравни-застрахователни разходи не надхвърлят 250 млн. лв. (това е общата премия за 2016 г. на всички (за)страхователи). Не случайно алчните търговци в бели престилски са си наточили зъбите за НЗОК да я били демонополизирали. Ако имаха малко акъл в тиквата, трябваше да искат "демонополизация" на НАП, защото де факто и де юре НАП събира здравните осигуровки и преследва "укривателите". Хванат ли такъв, друсат яко като за мозъчна :D трансплантация.

  "Няма евтино и качествено здравеопазване"
  То това важи и за храненето, и за спането, и за еб@нето. Ама бихте пояснили какво означава "качествено здравеопазване" - гарантирано безсмъртие или само "вечна младост" .... за една година (после иде нова застрахователна полица, която влошава "качеството на живота" на бледоликия)?

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#29] от "bobhunter":

  "Държавата , по конституция, е длъжна да осигури безплатна медицинска помощ за всички българи."
  Хайде престанете да лъжите! Ей го на чл. 52 http://www.parliament.bg/bg/const

  "Чл. 52.
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
  (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
  (4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.
  (5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях."

  Гарантирането на "достъпна медицинска помощ" изобщо не означава "безплатна".
  А "безплатното медицинско обслужване" не е предвидено за "всички граждани" - при определени условия и отделен ред.
  На всичко отгоре аления втора препотвърждава, че "правото на здравно осигуряване" става с пари, не е безплатно ама никак - "финансира" се от лични вноски, държавен бюджет, работодатели и други източници. Не е указано, че "другите източници" са лекарите и "другите източници" се явават дарители по своя воля (Митьо чите) или по чужда воля (избор на екип, легло или Бог).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK